Header

Tjeckien, Skola

Ytterligare en vecka har rullat förbi här i Prag. Skolan har äntligen dragit igång om än inte fullt ut kanske. Vi har haft introduktion och en del lektioner i nästan alla ämnen; anatomi, histologi, biofysik, tjeckiska, latin, första hjälpen och idrott. Anatomin är givetvis den största och svåraste kursen och om två veckor har vi det första provet och dessutom jag ska hålla presentation inför klassen.

Det är fortfarande något oklart hur många förstaårselever det är i år, men det är helt klart fler än vanligt. Skulle tippa på ca. 200st på den internationella linjen (det finns även en tjeckisk linje). Vad som är roligt är den breda skaran av nationaliteter. Det är flest israeler, tyskar och britter men det är verkligen elever från hela världen här. Från Skandinavien är det i år sex svenskar och fem norrmän.

Hur som helst är mitt intryck av universitetet att det är tufft, men genomförbart. Man givetvis måste man plugga ordentligt till alla prov, men det är också mycket man måste lära sig på egen hand. Sluttentorna har man tre försök på sig att klara, annars åker man ut (inte som i Sverige där man kan göra omtenta hur många gånger som helst).

I veckan drog Beatriz med mig till Estrella, en väldig mysig vegetarisk restaurang med massor av god och billig mat. Rekommenderas!

Jag har även lyckats bli av med 95% av min förkylning som plågat mig i nästan två veckor, så nu kan jag äntligen börja träna lite smått igen. I och med lektioner och plugg blir man lätt stillasittande och kroppen bara skriker efter att få röra på sig, något som universitetet förstått och därför infört obligatorisk idrott på måndag morgon.

Den här helgen har jag inga stora planer. Hela förra veckan var mest fest så behovet är inte så stort just nu... Ska sätta mig på nationalbiblioteket idag och imorgon är det brunch som gäller.

Ska försöka slänga in ett inlägg i början på nästa vecka, så att ni ser att jag lever och inte druknat i latinska termer ännu!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Har inte skrivit så mycket här de senaste dagarna tyvärr,mest på grund av att jag varit sjuk och att det därför inte varit en allt förhändelserik vecka. I tisdags åkte vi med en partybåt längs Moldau och kvällenvar faktiskt väldigt rolig men fick igen det med halsont och feber dagen efter.

Igår åt vi på restaurang med klassen (eller ja halva, vi ärfaktiskt så många, över 40 elever, att vi var tvungna att dela oss i tvågrupper).

Likes

Comments

I fredags var det dags för mamma och pappa att åka tillbaka till Sverige igen. Det var så skönt att ha dem här, men det känns trots allt okej att vara kvar själv.

Innan de åkte hem hann vi i alla fall besöka Café Savoy som faktiskt överträffade mina höga förväntningar, dessutom var det förvånansvärt billigt. Tog tyvärr ingen bild på den fina interiören men får göra det vid nästa besök.

Efter att jag sagt hejdå på flygplatsen korsade jag hela Prag för att komma till IKEA. Köpte lite småsaker för att överleva vardagen (vem behöver inte ett täcke?). IKEA här är till och med lite billigare än i Sverige!

Har även lyckats skaffa mig ett tjeckiskt bankkonto, tjeckiskt mobilnummer och en portabel wifi-router så nu är det lite lättare att hålla kontakten med omvärlden.

Igårkväll var det starten för Freshners Week, en fest på en klubb inte långt från oss och efter sovmorgon i morse bjöd min gulliga flatmate på frulle på Marthy's!

​Kände att det blev lite väl mycket café-bilder i det här inlägget så här är två från det fina torget Námesí Míru. Nu ska vi alldeles strax sticka iväg på pub quiz och visa hur allmänbildade vi är (hmm...)

Likes

Comments

I måndags anlände mamma och pappa och checkade in på sitt fina hotellrum.

Eftermiddagenbörjade med att vi klättrade hela vägen upp till Svenska ambassaden för att njuta av deras fantastiska utsikt.

Sedan besökte vi det berömda Strahovklostrets bibliotek...

...och gick över den ännu mer kända Karlsbron.

​Tyvärr har jag inga roligare bilder än dessa från gårdagen samt idag. Hur som helst har det blivit mycket ute-käk och har tack vare det hittat nya favoritställen, bl.a. Café Cacao på Námestí Republiky samt Sushi Mari på Václavské Námestí (litet tips för er som bor i Prag, eller ska åka hit).  

Likes

Comments

Har nu bott ytterligare tre dagar i Prag sedan senaste inlägget. I fredags hade vi Enrollment Day i skolan och det tog ett antal timmar för alla att skriva in sig och få information om skolsystemet osv. Därefter följde en liten tur runt universitetsområdet och information vad som händer de kommande två veckorna innan skolstart, nämligen orientation week och freshners week.

Ovan är bilder från vår utflykt till IKEA (vilket var förvånansvärt lätt att ta sig kommunalt till jämfört hur det är att åka till IKEA-varuhusen i Stockholm). Min klasskompis Eline och hennes room mate gick all-in för shoppandet och gick ut med hela 111 artiklar!

Igår utforskade jag och Viktor stadsdelen Nové Město (där jag bor) lite mer och hamnade på ett rätt mysigt café, Café Slavia, där vi åt soppa och pannkakor. Viktor beskrev Tjeckien lite som ett ”Ryanair-land” för att priserna här är så låga, tills man får notan och ser att de tagit betalt för kranvatten och mjölk till kaffet som man inte bett om.

Förutom det råkade vi dessutom ut för ficktjuvar senare på dagen. Tur i oturen kom de bara över 1000czk i kontanter men det kändes surt ändå.

I morse vinkade jag av Viktor på flygplatsen och än så länge har jag lyckats hålla tårarna borta, mest kanske för att mamma och pappa kommer hit imorgon så lyckligtvis behöver jag inte vara utan min familj särskilt länge till.

Likes

Comments

Fritid

Gårdagen ägnades åt ytterligare lite shopping avförnödenheter innan jag och Viktor gav oss iväg till ett klättercenter för litebouldering, vilket är en populär sport här i Tjeckien. Lite roligt är även att de flesta klättercenter här har en egen pub, så även den vi var på.

Viktor testade kinarestaurangen vid vår port (själv vågade jag inte lita på hygienen, men det verkade okej så nu vet jag var man kan få tag på sista-minuten-käk)

Vi köpte även en 11kg vattenmelon på mataffären, för otroligt låga 90czk (motsvarar ca. 30sek)

​Idag är planen att ta oss ut till IKEA (med kommunaltrafik, vilken vi ännu inte använt så vi får se hur det går…). Vi har insett att vi behöver införskaffa en hel del hushållsprylar till lägenheten och även om mamma och pappa kommer hit nästa vecka och vi ska åka ut till IKEA då så skadar det ju inte med ett besök innan det. Senare ikväll ska gänget från pre-med-kursen samlas för middag på en mexikansk restaurang, ska bli så roligt att träffa dem igen!

Likes

Comments

Tjeckien

Efter 24 timmar i Prag har jag äntligen tid och hittat ett wifi för att skriva det första inlägget här på bloggen. Vi anlände alltså igår på förmiddagen och fick nycklarna till vår lägenhet vi ska bo i det kommande året. Det är en del att fixa med inredningen innan det känns som mitt nya hem, men det kommer bli fint så småningom. Resten av dagen ägnades åt lite shopping, restaurangbesök och uppackning.


Just nu sitter jag och Viktor på ett mysigt café runt hörnet där vi bor och dricker morgonkaffe.

Likes

Comments