Med gröna ögon - om härodlad mat, trädgård & gamla hus

| Byggnadsvård

Rätt verktyg gör att jobbet går som en dans. Jag har precis köpt en egen speedheater cobra efter att ha hyrt speedheater många år. Denna lilla manick är otrolig. Gammal färg värms med infravärme på mycket kort tid. Bubblar upp och släpper från underlaget och kan lätt skrapas bort. Den är tyst och lätt att jobba med. Jag upplever att det blir mindre ångor än med värmepistol. Ett par nyslipade skrapor, en podcast i lurarna och några timmar försvinner lätt. Så kul!

Likes

Comments

| Byggnadsvård

Ordet byggnadsvård är egentligen väldigt vackert - att vårda en byggnad! Idag har jag skrapat ner en gammal dörr till trärent. Den skall sedan slipas och få ny, fin linoljefärg. Glädjen när jag hittar små anteckningar under färgen och markeringar där gångjärnen skall sitta. Ett historiskt dokument helt enkelt!

Likes

Comments

| Grönsaker

Att äta färsk sallat året runt tycker de flesta av oss är en självklarhet. I år fixar jag det från egen odling eftersom jag valt en tålig sort, Verte de Cambrai, som är en vintersallat. I affären brukar dessa heta mâche-sallat. Jag sådde i september efter att ha gödslat med kompost. Tricket är att så de sorter som är köldtåliga eller är avpassade för nordiskt klimat. Har haft fiberduk på hela tiden för att hindra djur och sedan regn/kyla att förstöra. Supergott!

Likes

Comments

Jag har börjat med Bokashi! För dig som inte känner till det är det en typ av kompostering man gör i köket med hjälp av mikrober som nästan konserverar avfallet. Det står inomhus i värmen och efterkomposterar i ca 2 veckor för att sedan grävas ner direkt i jorden. Väl i jorden går nedbrytningsprocessen snabbt eftersom effektiva mikroorganismer gjort sitt redan från början. Ursprunget kommer från Japan och eftersom jag är lite svag för Japan blev jag genast intresserad när jag först hörde om det. Vi har nu hållit på ca 4 månader och hittills är vi jättenöjda. Det bildas lakvatten så det är bra att ha den speciella hinken med kran för att kunna tappa av detta. Lakvattnet är supergödning som kan användas till att vattna med, dock rejält utspätt. Blir du intresserad? Läs mer på Bokaski.se där du kan hitta både filmer och nyttig fakta. Kanske ett sätt att slippa köpa gödsel inför nästa odlingssäsong?

Likes

Comments

| Mat och recept

Hela vitsen med att odla grönsaker är ju att vi skall äta nyttigt och grönt. För att använda det som finns tillgängligt gäller det att ibland bortse från traditionella recept och skapa utifrån det man har. Här är en typisk sådan rätt. Vi hade grönkål, pak choi, vitlök och bondbönor från egen odling. Jag kompletterade med lite groddar från mungbönor, chili, sesamolja och lönnsirap. Ett riktigt lyckokast att tillsätta lönnsirap istället för honung! Precis lagom sötma för att balansera hettan från chili och vitlök.

Detta serverades till rostade rotfrukter och en enkel sås gjord på yoghurt och örter. En nyttig och snabb middag en vardagskväll.

Likes

Comments

| Grönsaker


Det är inte slut på odlarsäsongen ännu! I helgen har jag skördat broccoli, stjälkselleri, sallat, pak choi och svartkål. Det har varit några frostnätter men dessa grönsaker är köldtåliga och jag har dessutom tjock fiberduk över. Sallaten heter rouge d'hiver och vintersallaten verte de Cambrai. Roge d'hiver tar jag det sista av nu men vintersallaten klarar sig lite till. Den växer inte så mycket mer men det är härligt att skörda färska blad in i december. Jag sådde i september efter jag tagit upp sista potatisen så jag har verkligen kunnat utnyttja ytan maximalt. Broccolin satte jag ut ganska sent i augusti mest för att testa om det skulle bli något. Det åkte också med några plantor av savoykål. Under kålnät har det ändå blivit så bra att vi kunde skörda ett par små buketter av broccoli och lite blad av savoykål. Savoykålen kommer inte att hinna bilda stora huvuden men det spelar ingen roll, jag gillar bladen wokade med vitlök tillsammans med pak choi!


Likes

Comments

Första året med vitlök och det blev skörd! Vi odlade en fransk sort och är förstaårsnöjda. Men odling ger mersmak som ni vet så därför åkte vi ner på vitlökskurs hos nestorn Åke Truedsson och lärde oss mer samt köpte ryskt utsäde anpassat för vårt klimat. Nu är det dags att få dessa klyftor i jorden i zon 3 som vi odlar i. Vi förbereder jorden genom att gödsla den, kalka vid behov och bygger en liten upphöjning för att undvika vattensamling om det blir en blöt vinter. Vitlöken kan ruttna om det blir för blött. Vedaska rekommenderades av Åke eftersom det tillför kalium, kalcium och fosfor som är bra för vitlökens utveckling. Sedan ner med klyftorna ca 5 cm och så på med lite stenmjöl. Det ger också mineraler till jorden som vitlöken tar till sig och dessutom växter det inget ogräs.

Viktigt att inte sätta vitlöken för tidigt när det är milt ute för då luras den och tror att det är vår. Därför förbereder vi jorden och väntar till det börjar bli kallt.

Likes

Comments

| Grönsaker

Härligt att du hittat till bloggen Med Gröna Ögon. Här vill jag dela med mig av mitt gröna liv sett genom mina gröna ögon. Jag älskar att odla både grönsaker och perenner. Grönsakerna ger mig möjlighet att laga god och näringsrik mat och blommorna ger mig glädje och avkoppling. Jag odlar främst på västkusten i Hamburgsund men även lite i Sävedalen. I Hamburgsund har vi förutom en trädgård även ett gammalt hus som vi försöker vårda och ta hand om på traditionellt vis. Hoppas du har lust att följa med!

Bilden nedan är spetskålen Early Jersey Wakefield som får symbolisera ett grönt odlarliv. Spetskål växter från ett litet frö till ett rejält huvud på relativt kort tid och ger mycket härlig och nyttig matglädje.


Likes

Comments