Med gröna ögon - om härodlad mat, trädgård & gamla hus

| Grönsaker


Det är inte slut på odlarsäsongen ännu! I helgen har jag skördat broccoli, stjälkselleri, sallat, pak choi och svartkål. Det har varit några frostnätter men dessa grönsaker är köldtåliga och jag har dessutom tjock fiberduk över. Sallaten heter rouge d'hiver och vintersallaten verte de Cambrai. Roge d'hiver tar jag det sista av nu men vintersallaten klarar sig lite till. Den växer inte så mycket mer men det är härligt att skörda färska blad in i december. Jag sådde i september efter jag tagit upp sista potatisen så jag har verkligen kunnat utnyttja ytan maximalt. Broccolin satte jag ut ganska sent i augusti mest för att testa om det skulle bli något. Det åkte också med några plantor av savoykål. Under kålnät har det ändå blivit så bra att vi kunde skörda ett par små buketter av broccoli och lite blad av savoykål. Savoykålen kommer inte att hinna bilda stora huvuden men det spelar ingen roll, jag gillar bladen wokade med vitlök tillsammans med pak choi!


Likes

Comments

Första året med vitlök och det blev skörd! Vi odlade en fransk sort och är förstaårsnöjda. Men odling ger mersmak som ni vet så därför åkte vi ner på vitlökskurs hos nestorn Åke Truedsson och lärde oss mer samt köpte ryskt utsäde anpassat för vårt klimat. Nu är det dags att få dessa klyftor i jorden i zon 3 som vi odlar i. Vi förbereder jorden genom att gödsla den, kalka vid behov och bygger en liten upphöjning för att undvika vattensamling om det blir en blöt vinter. Vitlöken kan ruttna om det blir för blött. Vedaska rekommenderades av Åke eftersom det tillför kalium, kalcium och fosfor som är bra för vitlökens utveckling. Sedan ner med klyftorna ca 5 cm och så på med lite stenmjöl. Det ger också mineraler till jorden som vitlöken tar till sig och dessutom växter det inget ogräs.

Viktigt att inte sätta vitlöken för tidigt när det är milt ute för då luras den och tror att det är vår. Därför förbereder vi jorden och väntar till det börjar bli kallt.

Likes

Comments

| Grönsaker

Härligt att du hittat till bloggen Med Gröna Ögon. Här vill jag dela med mig av mitt gröna liv sett genom mina gröna ögon. Jag älskar att odla både grönsaker och perenner. Grönsakerna ger mig möjlighet att laga god och näringsrik mat och blommorna ger mig glädje och avkoppling. Jag odlar främst på västkusten i Hamburgsund men även lite i Sävedalen. I Hamburgsund har vi förutom en trädgård även ett gammalt hus som vi försöker vårda och ta hand om på traditionellt vis. Hoppas du har lust att följa med!

Bilden nedan är spetskålen Early Jersey Wakefield som får symbolisera ett grönt odlarliv. Spetskål växter från ett litet frö till ett rejält huvud på relativt kort tid och ger mycket härlig och nyttig matglädje.


Likes

Comments