av Maria Dahvana Headley

Aza Ray har sen hon var ett spädbarn haft en mystiskt lung sjukdom som gör att hon har svårt att andas vilket gör att hon också har svårt att prata och att leva. Så när hon en dag ser ett skepp i himmeln så tror hennes familj att det är en bieffekt av alla mediciner hon tar. Men Aza är säker på att det är mer än en hallucination när hon hör röster som säger hennes namn. Hennes bästa kompis (eller kanske mer än en vän) Jason är den enda som verkar tro på henne. Men innan hon hinner ta reda på mer om hennes relation till Jason så går något fel och hennes sjukdom kommer ikapp och Aza lämnar vår värld för att kommer till en annan, Magonia.

I Magonia på ett skepp bland molnen är inte Aza länge svag och döende, hon kan andas för första gången i sitt liv till och med bättre. När hon lär sig mer om sitt nya liv och tillvaro så får hon veta att ett krig är på väg mellan Magonia och jorden och att hon är den som har makten att stoppa det. I Azas händer så har hon en mäktig kraft som kan förinta en hel värld. Men på jorden så har hon Jason som älskar henne och hennes familj. Vilken sida står hon på, människorna hon älskar eller hennes eget folk?

Vilket leder till en händelserik berättelse om att hitta sig själv, kärlek, sitt hem och vad allt innebär. Maria Dahvana Headley har skrivit en riktig unik roman med sitt eget sätt att skriva och hur unga tänker. Det var intressant att läsa som att karaktärerna själva berättar sin historia som att de vet att de lever i en bok. Eller som jag själv tänker, i ett perspektiv där man själv är en karaktär i sitt eget liv, sin egen bok.

Det som gjorde mig frustrerad var själva berättelsen och hur det var upplagt. Det kunde ha varit bättre och ett annat upplägg men istället blev det en som var självklar och vanlig. När jag läste boken så var jag mer inne på världen som författaren skapade än själva berättelsen och hade svårt att gilla huvudkaraktären Aza när hon inte länge var döende. Hon var lättare för mig att relatera till när hon var sjuk, (vet inte riktigt vad det säger om mig). Gillade mer Jason och hans personlighet.

Jag tror det är meningen att huvudkaraktären ska vara lite ovetande för att göra en bra berättelse. Men det är irriterande efter som jag tycker det verkar självklart att exempel Aza inte får veta hela sanningen om sin uppgift. Hon litar blint på allt de säger efter att hon bestämmer sig för att glömma sitt liv på jorden istället för att använda vanlig förnuft, för hon är trots allt med främlingar. Men jag förstår också att hon vill att det ska vara sant och vem vill inte känna sig speciell? Eller att andra är ärliga?

I alla fall så hade jag svårt att bestämma mig om jag gillade boken eller inte men kom fram till att jag verkligen gillar, kanske älskar, själva Magonia och Maria Dahvana Headleys skrivande efter som den är så unik och får fram så många olika känslor. Men tycker som sagt att upplägget skulle ha varit bättre. Det är verkligen en svår bok enligt mig men en speciell också, finns inte så många böcker som Magonia, i alla fall vad jag har läst.

Hoppas att jag inte skrev för mycket om det är någon som läser det här och vill läsa Magonia. Jag rekommenderar boken till de som vill komma in i en annan värld som kommer att vara fastna i dina tankar när du tittar upp bland molnen i hopp om att se Magonia.

Your sincerely, Mayella


Fanns så många bra qoutes i den här boken så jag hade riktigt svårt att välja! Tog i alla fall de här fyra:

“Death is the Santa Claus of the adult world. Except Santa Claus in reverse. The guy who takes all the presents away.”

- Magonia, Aza

“Yes, I’m a reader. Kill me. I could tell you I was raised in the library and the books were my only friends, but I didn’t do that, did I? Because I have mercy. I’m neither a genius nor a kid destined to become a wizard. I’m just me. I read stuff. Books are not my only friends, but we’re friendly. So there.”

- Magonia, Aza

“I like the sky. It's rational to me in a way that life isn't.”

- Magonia, Aza

“I {} you more than [[[{{{}}}]]].”

- Magonia, Jason


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments