Fun stuff, Thoughts and reflections

Australsk jul er noe jeg virkelig ikke forstår. Overalt i verden så er det et par ting vi alle assosierer med jul; juletre, julenissen, god mat og, selvfølgelig, snø. Og selv om mange av mine nye venner aldri har sett så mye som et fnugg av snø før, så assosierer også de jul med snø. Jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det her, men noen ganger så virker det nesten som om australierne tror at de har snø. Alle reklamer har snø, alle butikkvinduer er dekket i hvitt og snøkrystaller, men likevel tilbringer så og si alle australiere første juledag på stranda.

Den australske jula er omtrent så forskjellig fra den norske som det er mulig å få det. I Norge er julaften nøye planlagt fra morgen til kveld, og selv om vi har sett Reisen til Julestjernen utallige ganger før, så skal vi jaggu meg gjøre det igjen. Vi har sju slag (det vil si vi kjøper inn til sju slag, men ender opp med tre eller fire), rebus om morgenen, den tradisjonelle julemiddagen og den tradisjonelle julemandelen. Nå kan jeg egentlig ikke si så veldig mye om akkurat hvordan australierne feirer første juledag, siden familien jeg bor hos er tysk og vi feiret på julaften, men jul virker veldig mye mindre seriøst her. Siden alle har fri den 25., tilbringer de fleste dagen på stranda. Og det er jo kjempeflott, men det er ikke jul.

Men på tross av at omtrent alt var annerledes fra det jeg er vandt med, så greide faktisk julestemningen å nå fram til slutt. På julaften fikk vi besøk av en tysk venninne av vmor og sønnene hennes, i tillegg til en australsk venninne og sønnen hennes. Siden de alle sammen åpner pakker den 25., hadde familien min en liten minijulaften før gjestene kom. Det var litt rart å åpne pakker i fullt dagslys klokka 4 på dagen, men det var uansett veldig koselig. Så fikk vi besøk, hadde en BBQ og spiste trifle til dessert. Jeg og Annika gikk i bassenget på slutten av kvelden, noe som virkelig føltes rart. Å bade ute er ikke akkurat noe jeg forbinder med julaften. Etter at alle gjestene hadde dratt, satt vi oss ned med gavene våre i stua. Jeg la meg under treet og leste Disney's julefavoritter. Det var fint det.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

School, Everyday, Fun stuff

Sorry, jeg måtte...

Lokal tid: 15.50 // Local time: 3:50pm

Fra og med fredag som var så har jeg hatt en hel uke uoffisiell ferie. Det vil si, skolen er egentlig ikke ferdig enda, men siden Year 11 har hatt alle tentamenene allerede, så får vi lengre ferie. Jeg hadde tentamen i maths specialist (skal ikke si så mye om den akkurat...), kjemi (fikk en B!) og english studies (fikk 80 marks av 100, som jeg tror tilsvarer en B). Tentamener her er ganske forskjellige fra de vi har i Norge. De varer bare i to timer, men virker likevel mye mer seriøse enn de norske. Vi hadde alle tentamenene i senior study hall-en, hvor vi hadde vår egen pult hvor oppgaven lå ute allerede. Vi fikk 10 minutter lesetid før hver prøve hvor vi bare hadde lov å bruke kladdearket vårt. Alt måtte føres inn med penn, og alt var håndskrevet, også engelsktentamen. Var ganske rart å skrive et langsvar for hånd når jeg ikke har gjort det siden barneskolen. Men gikk egentlig ganske greit.

Uansett, siden alle de internasjonale elevene har betalt for fire (eller to) hele terms, så er skolen pålagt å ha et opplegg for oss for å fylle opp hele terminen. Så denne uka hadde vi surfetimer på mandag og tirsdag, en sykkeltur på tirsdag og en tur til the hills på onsdag. Mandag var første gang jeg har surfa siden jeg kom til Australia, og det var utrolig gøy! Stranda vi var ved hadde ikke sånn ekstremt høye bølger, men de var store nok til at man kunne stå hele veien inn til stranda. Var selvfølgelig ikke sånn at jeg gjorde det med hver bølge jeg prøvde meg på, men jeg tror vi alle sammen fikk noen ganske bra.

On Friday, I had officially had a whole week of unofficial holidays. Meaning, school isn't really finished yet, but since Year 11 have finished all exams already, we get longer holidays. I had three exams; maths specialist (let's not talk about that...), chemistry (I got a B!), and English studies (I got 80 marks out of 100, so I guess that's a B as well). Exams here are very different to those in Norway. They only last for two hours (while those in Norway typically lasts for five), yet they seem way more serious than those back home. All of the exams are held in the senior study hall (while those in Norway are held in normal classrooms), where the tasks are already laid out on our desks. We got 10 minutes reading time before each test where we were only allowed to use the drafting sheet. Everything had to be written with a pen, and all the exams were written by hand, the English one included. It was kind of weird to write out a long answer by hand when I haven't done that since primary school. But it actually went pretty well.

Anyways, since all the internationals have paid for four (or two) whole terms, the school is obligated to have a program for us until the official end of term. So this week we had surfing lessons on Monday and Tuesday, a bike ride on Tuesday and a trip to the hills on Wednesday. Monday was the first time I've been surfing since I got to Australia, and it was so much fun! The beach we went to didn't have any huge waves, but they were big enough that you could ride them all the way in to the beach. Of course, that didn't happen with all the waves I tried to surf, but I think we all got some pretty good ones.

My beautiful Alice after two days of surfing

På torsdag dro jeg, Alice og Mathis til byen for å kjøpe bursdagsgaver til Callum og Koleh. Det var lettere sagt enn gjort for å si det sånn. Men etter omtrent 4 timer og veldig mye frem og tilbake, hadde vi endelig funnet noe til begge to. Vi spiste lunsj i parken ved elva, fikk gratis iste og Mathis og jeg greide å tilbringe over en time i Apple butikken. Det er faktisk ganske imponerende.

På fredag var jeg egentlig bare hjemme før jeg dro til Callum. De hadde invitert helt sykt mange gjester, og jeg tror ikke jeg kjente mer enn halvparten av dem, men det var en bra fest. Og huset til Callum er gigantisk! De har en platting i hagen, et basseng, en bålplass og et stort pool table. Tror jeg må begynne å komme på unnskyldninger for å være med Callum hjem. Men sånn helt seriøst så var det veldig gøy, og jeg fikk snakket med masse nye mennesker, og det er jo egentlig det beste med hele denne utvekslingsgreia.

On Thursday, I went to the city with Alice and Mathis to buy birthday presents for Callum and Koleh. That was definitely easier said than done. It took us about 4 hours, but in the end, we finally found something for each of them. We then ate lunch in the park by the river, got some free ice teas and Mathis and I managed to spend more than an hour in the Apple store. That's actually quite impressive.

I spent most of Friday at home, and then I went to Callum's in the evening. They had invited a ton of people, and I don't even think I knew half of them, but it was a good party. Og Callum's house is huge! They've got a huge deck in their yard, a pool, a campfire and a pool table. I think I need to start coming up with excuses to come over to Callum's house. But seriously, it was really fun and I got to meet lots of new people, which I think is the best part of this whole exchange thing.

Likes

Comments

School

Lokal tid: 23.10

De siste ukene har vært ekstreeemt travle. I Australia (eller bare South Australia?) har man en svær oppgave i hvert fag på slutten av året, så i det siste har jeg vært dynka i investigations. Så er det også sånn at de fleste i Year 11 kun har 5 fag, og dermed 8 fritimer hver uke, men det har ikke jeg. Jeg kunne selvfølgelig hatt det, men da hadde jeg måtte droppa to av musikk, drama og outdoor education. Eller jeg kunne droppa fransk og tatt det som privatist hjemme, men jeg tror ikke det er så lurt. Så det har vært veldig mye skolearbeid. Det begynner å roe seg ned litt nå, men neste uke starter vi med tentamener. Heldigvis varer tentamenene her bare i 1 1/2 time, så det skal nok gå ganske greit.

Men på toppen av alt dette så har jeg også hatt en konsert i dag, og jeg har en forestilling i drama på onsdag. Konserten i dag var en international concert som Maho arrangerte, på en måte som en slags avskjedsfest for henne og de andre utvekslingselevene som skal dra hjem i sommerferien. Jeg spilte et stykke med Maho, og det gikk sånn passe, men det var gøy uansett. Jeg gruer meg noe helt sykt til hun drar. Hun er en av de beste vennene mine her og det er veldig tydelig at hun ikke har lyst til å dra hjem enda. Men forhåpentligvis så får jeg se henne igjen snart, enten det er i Oslo, Tokyo, eller et annet sted.

Likes

Comments

Lokal tid: 18.27 // Local time: 6:27 PM

Da jeg kom hjem fra skolen i dag var det første vmor sa til meg: "Your package is here!". For omtrent to uker siden, sendte mamma en pakke til meg med noen ting jeg trenger til Outdoor Ed turen jeg skal på neste uke og litt ting jeg glemte igjen i Norge. Siden det så har jeg sjekket sporingssiden til posten nesten hver dag!

Jeg ba egentlig bare om noen få småting + litt klær, men mamma sendte masse ekstra greier også.

The first thing my host mum said to me when I got home from school today was: "Your package is here!". About two weeks ago, my mum sendt me a package with stuff that I need for my Outdoor Ed trip next week, as well as some things I forgot in Norway. Ever since, I've been checking the tracking for it almost every day!

I actually just asked her to send a couple of things + some clothes, but she put in lots of extra stuff for me.

Hun sendte selvfølgelig de tingene jeg ba om; shampoo + balsam (av en eller annen teit grunn så får man ikke kjøpt Aussie produkter i Australia..), klær til OE turen min, og litt sjokolade og seigmenn. Hun sendte også med et woodwick lys (eeelsker dem), grøtris, bollemix, og to Donald-blader. Jeg har ikke lest Donald-blader på årevis, men de var nesten det jeg ble mest glad for.

She obviously sent me the stuff that I asked for; shampoo + conditioner (for some stupid reason, they don't sell Aussie products in Australia...), clothes for my OE trip, and some chocolate and lollies. She also sent me a Woodwick candle (loooove 'em), rice for rice porridge, a cake mix for sweet buns, and to Donald Duck magazines. I haven't read those in years, but they were kind of my favorite thing out of the lot.

Jeg tror jeg aldri har vært så glad for å se en pakke grøtris før, og den første biten jeg tok av den Walters Mandler-plata var desidert den beste jeg noen gang har smakt. Det er helt sjukt at noe av det jeg savner mest her er hverdagslige ting som det. Sjokolade er selvfølgelig ikke det jeg savner mest, men når man er borte hjemmefra over lengre tid, blir man plutselig veldig patriotisk. Norske ting har aldri vært sååå viktig for meg hjemme i Norge, men her friker jeg helt ut hver gang jeg ser noe norskt. Vet ikke helt om det er en bra ting eller ikke...

I don't think I've ever been this happy to see a box of rice porridge before, and the first bite of that Norwegian chocolate is definitely the best one I've ever had. It's kind of crazy that some of the stuff that I miss the most is just normal everyday stuff. Of course, there are a lot of things that I miss more than chocolate, but when you spend a lot of time away from home, you tend to become quite patriotic. Norwegian stuff has never really meant that much to me back home, but here, I freak out whenever I see anything Norwegian. Not really sure if that's a good thing or not...

Likes

Comments

Seeing Australia

Local time: 23.40

Spring is slowly creeping up on us here in Australia, and yesterday was the first day of the spring holidays. Which means I've finished my first term of school here. Which means I've finished almost 1/4 of my year here. I've done so much stuff the past couple of months, and I know that I've already changed a whole lot, but at the same time, it feels like I just got here. I've seen so many new places, that I hardly notice how extremely different my life is now to how it was only three months ago. Lately I've had to just stop what I'm doing sometimes to realize how absolutely everything around me is different to my usual surroundings. I walk on the beach home from school, and wherever I turn, I see rainbow birds and weird plants I didn't even know existed.

Yesterday, I went to Victor Harbor with my host family. It's this place a couple of hours south of Adelaide where a lot of people go during the weekends. It's a really beautiful area with some amazing landscapes and some of the best surfing spots in South Australia. I think yesterday was one of those times where I stop to realize where I am and the fact that I'm actually in Australia, a place that has always seemed way too far away. Maybe it was because I brought my camera, I always become more conscious of my surroundings whenever I have it with me.

The first place we went was Granite Island, or Penguin Island, this little island right outside Victor Harbor. It is all made of granite (obviously) which has lead to all these cool rock formations. There were a lot of rocks resembling animals, like a seal and a bird, and then there were some resembling an umbrella (according to the signs, although it doesn't really look like an umbrella to me) and some the Pride Rock.

There are also supposed to be penguins on the island, but sadly we didn't see any. I am pretty sure we saw some on a little rock island further away, but we didn't get close to any.

When we got back from the island, Annika and I went on a 10 min camelback ride. Not really sure if it was worth the $10 I spent on it, especially since I've done it before, but it was still fun.

Then we drove a bit further south to Port Elliot, where they have some really beautiful beaches.

Likes

Comments

Fun stuff

Local time: 20.00/8pm

Yesterday I went to the Royal Adelaide Show with Maho, Seina, Alice, Alex and Mathis. Seina is the only one who's been there before, so it was quite exciting for all of us. I'm not really sure exactly what the show is, but it's virtually some sort of festival they have every year where there's lots of rides you can go on, food to try and animals to see. They even had a woodcutting cup. Like, one guy had flown in from the US to compete there. All in all, I think it's just a way for the government to make money. I'm not complaining though, all public secondary students get Monday off so that we can go to the show.

We decided to meet quite early, since the entry fee would be the same no matter what time we got there. So we ended up with having to stay for 10 hours so that we could see the fireworks. It was okay though, there were lots of things to see and we didn't have to rush anything.

At the end of the day, they had a show at the main stage with rally cars, motorbikes and finally, the fireworks. It was kind of sad actually, because it was obvious that they had tried to make the fireworks to the music, but it wasn't synced at all. So the fireworks weren't that impressive, but all in all, it was a pretty good day.

PS. Alice didn't think Google Translate did a well enough job translating my blog, so I'm going to try to write in English from now on.

Likes

Comments

Everyday

I dag dro jeg til Brighton beach etter skolen med Maho og Stefanie. Planen var egentlig å dra til en trampolinepark nærmere byen, men ingen husket å ta med ekstra klær, så vi skal dra neste uke i stedet.

Maho og jeg hadde egentlig planlagt å svømme forrige uke, men så ble det dårlig vær igjen, så vi droppa det. Ikke at det var så veldig bra vær i dag heller; i følge snapchat var det 9 grader da vi gikk til stranda i Outdoor Ed i dag. Men det var varmt nok til at vi ville bade. Og vannet var faktisk ikke så veldig kaldt, man ble vant til det. Det er mulig at jeg blir litt syk etter det her, da...

Likes

Comments

Lokal tid: 21.40

I dag er det en hel måned siden jeg kom til Australia. Jeg er snart ferdig med fjerde uka på skolen, har endelig lært meg hvor jeg skal gå av bussen for å komme meg hjem, og fått mine første karakterer.

Alle på skolen er utrolig hyggelige, og jeg har begynt å få meg en god del venner. Lørdag for to uker siden (6. august) var jeg sammen med Maho (Japan), Alice (Italia) og Stefanie (Tyskland). Jeg og Maho dro inn til byen for å se på gitarer, siden jeg har tenkt å kjøpe en her. Det endte med at jeg ikke kjøpte en, siden jeg ville snakke med mamma og pappa om det først, så jeg vet ikke hvor gøy det egentlig var for Maho å være med. Etter det dro vi til Marion (shopping centre) for å se Suicide Squad. Den var bra og greier, men slutten var litt unsatisfying. Og det var for lite Jared Leto :/

Dagen etter dro jeg til byen for å spise middag med noen fra skolen. Maho introduserte meg til Callum da vi så på jazzbandøvelsen forrige uke. Han er superhyggelig og prøver alltid å bli venner med alle utvekslingsstudentene (eller noen da, for det er liksom sånn 100 kinesere på skolen), så han inviterte meg med på middag sammen med ham og vennene hans. Det var kjempekoselig, og de var alle sammen veldig hyggelige. Vi spiste på en kebabrestaurant og så gikk vi en tur på Rundle Mall, handlegata i Adelaide.

Forrige onsdag tok skolen med seg alle de nye utvekslingselevene med til Cleland Wildlife Park. Vi fikk mate kenguruer, se dingoer og klappe koalaer. Å mate kenguruer var kjemperart, for de oppførte seg litt som hunder. De hørte på oss når vi ba dem komme nærmere og de likte at vi klappet dem og sånt. Koalaen bare satt der. Men den var søt likevel da, og kjentes ut som en teddybjørn.

Etter Wildlife parken dro vi ned til byen. Vi fikk se litt av museet (fikk seriøst 15 minutter på oss), og så dro vi til Central Market og China Town for å spise lunsj. Var ikke så veldig mye China Town å skryte av, men...

På lørdag dro jeg på botanisk hage sammen med Kaja og Emma. Det var ikke sånn sykt spennende, siden det fortsatt er vinter her, men jeg tror det er veldig fint der om sommeren.

//Kaja og Emma//

I går hadde jeg auditionen min for Special Interest Music programmet på skolen (kinda musikklinje). Det gikk egentlig ikke sånn veldig bra, for jeg greide selvfølgelig å bli syk tirsdag kveld, men jeg kom inn, så det gikk vel bra nok. Men nå har jeg ingen fritimer da, så det er jo kult...

Det har skjedd en del annet også, som noen fine turer på stranda, en del turer til Marion og på kinoen, og så var jeg på konsert forrige torsdag. Det var selvfølgelig gøy, og jeg har gledet meg til den i flere måneder, men var kanskje ikke sååå gøy å dra alene. Og så kunne jeg ikke se noe fordi det var masse høye folk foran meg, men det var likevel bra.

Denne helgen skjer det egentlig alt for mye, men det tar jeg heller senere.

  • 541 Readers

Likes

Comments

Everyday, School

Lokal tid: 19.12

I går kveld var det akkurat en uke siden jeg kom til Australia. Det har vært en veldig fin uke, og Australia er absolutt fantastisk. Alle sammen er så utrolig hyggelige! Jeg har ikke egentlig gjort så ekstremt mye den siste uka, for det meste vaert hjemme, i diverse butikker og med de andre fra Norge. Jeg tror det er vanlig å forvente at når man drar på utveksling så skal alt mulig fantastisk skje og alle problemer løse seg. Men det er faktisk ikke sånn. Det har ikke vaert kjipt her, tvert imot, men for alle andre så har denne uka bare vaert en helt vanlig uke. Man kan selvfølgelig havne hos en familie som med en gang du kommer tar deg med til alt av turistattraksjoner, men jeg tror de fleste av oss bare blir en del av hverdagen til vertsfamiliene våre. Men det betyr ikke at det ikke har vaert spennende. Alt er annerledes her nede, men samtidig veldig likt. Australia er på en måte en slags blanding mellom USA og Europa. Det er veldig mye som fungerer på samme måte som i USA, bare litt mindre "ekstremt".

Uheldigvis for meg, så har det regna en del de siste dagene. De første dagene gikk jeg en del turer på stranda med vertsmor, men så ble det plutselig veldig dårlig vær. Men jeg har fortsatt fått gjort en del morsomme ting. Jeg har bl.a. prøvd omtrent all sjokoladen du får tak i her, jeg har tatt bussen to stopp for langt - to ganger -, jeg har sett skrekkfilm og sneket meg inn på BFG, og jeg har endelig begynt på skolen.

Nå har jeg kommet til den delen i fortellingen hvor jeg skal gjøre alle sosser sjalu. Det har seg nemlig sånn at når du går på skole i Australia så trenger man ikke bruke masse penger på stygge kjeledresser eller overpynta klokker. Her bruker vi heller masse penger (sånn serr 3000 for dette antrekket her) på skoleuniform. Det er gøy det.

Men, men, skoleuniform må man jo ha. Og jeg vil si det er verdt det, for hittil har skolen bare vært positiv. Jeg må riktignok spørre noen om hjelp hver gang jeg skal til et nytt klasserom, og jeg skjønner ingenting av hvordan vurderinger fungerer, men folk har vært hyggelige og det virker som om jeg har veldig bra lærere.

I dag er faktisk en ganske spesiell dag, for vertsøsteren min kommer endelig hjem fra Tyskland. Jeg storkoser meg som det er, men jeg tror det blir deilig å ha noen på min egen alder i huset, ikke bare meg og vertsmor. Selv om det er mye å gjøre rundt omkring her, og jeg har fått noen ganske gode venner, så kan det fort bli litt ensomt her hjemme.

Fikk Hennatatovering på et marked på Søndag.

Meg og Hanna på kinoen før Lights Out. Det er kaldt i Australia, så vi varmer oss på håndtørkeren.

Likes

Comments