Header

Jobb, Pepp

Hej på er! Hoppas att ni har en fin lördag! Här i Örebro är det en solig sommardag och jag hade gärna lagt mig i någon park och bara njutit. Men eftersom jag var ledig med J igår behöver jag jobba ikapp idag - listan med allt som behöver göras innan jag lanserar mitt företag är lååååång.

Men jag ska inte klaga. Att jobba ifrån en solig balkong är inte helt fel!

Apropå det. Att starta eget företag är ju en dröm för många. Men att våga ta steget kan kännas läskigt, det finns så mycket som kan gå fel. Tänk om min affärsidé inte håller, tänk om jag inte får några kunder, tänk om jag inte kan ta ut någon lön? Det här är frågor som jag tror att alla blivande entreprenörer frågar sig. Och självklart är det jätteviktigt att fundera på de här sakerna, både en och två och tre gånger. Men när man gjort det, tycker jag att man ska sluta oroa sig för allt som kan gå fel - och börja fokusera på allt det positiva som kommer med att vara entreprenör!

1. Du får bygga upp något nytt från grunden
Alla entreprenörer drivs av viljan att skapa något eget. Hur fett kommer det inte vara att kunna säga "Kolla på det där framgångsrika företaget - det är jag ska har skapat det. Om det inte vore för mig hade det inte funnits.".

2. Du får skräddarsy din egen arbetsbeskrivning
När du är anställd får du en arbetsbeskrivning framför dig, innehållandes uppgifter som arbetsgivaren förväntar sig att du ska utföra för att du ska få din lön. När du driver eget, får du skapa din egen arbetsbeskrivning. Du bestämmer själv vad du vill och inte vill arbeta med, vilka uppgifter du gör själv och vilka du lejer ut. Dröm!

2. Du får arbeta var och när du vill
Som egenföretagare styr du över dina egna arbetstider och över var du jobbar. Självklart beror det här på vilken typ av företag du startar, men du kommer aldrig ha en chef som bestämmer när du ska vara på kontoret eller vilka öppettider din butik ska ha. Och vill du jobba på distans från en solstol i Karibien (eller en solig balkong i Örebro) i några veckor - ja då kan du göra det.

4. Ingen utom du sätter gränserna
Som entreprenör är du fri att sätta vilka mål du vill för ditt företag. Det finns ingen karriärsstege som du måste klättra på, inga policys och riktlinjer att förhålla dig till (om du inte skapar egna, vill säga). Det är bara dina drömmar och det arbete du lägger ner som avgör hur långt du kan gå!

Så ja, att starta eget företag kommer att vara kämpig, men det kommer också vara HELT amazing!

Likes

Comments

Om mig

Hej på er! Efter allt snack om mitt företag, entreprenörskap och hitan och ditan, tänkte jag att det kunde vara kul att bryta av med en klassisk blogglista, där ni får veta lite mer personliga grejer om mig! Det är inte alla som uppskattar sånt här, men personligen tycker jag att det är roligt att läsa andras blogglistor. Så om ni vill lära känna mig lite bättre - fortsätt läsa!

Hur gammal är du?
23 år gammal!

Hur gammal känner du dig?
Under min uppväxt har jag alltid känt mig äldre än vad jag är. Har alltid varit lite lillgammal, haft äldre kompisar och även ofta blivit misstagen för att vara äldre än jag är. Men under de senaste åren har det känts som att min fysiska ålder kommit ikapp min mentala. Jag känner mig i synk helt enkelt!

Ser ni hur synkad jag är?

Vart bor du?
I den goa Örebro. Jag flyttade nyligen in i en helt fantastisk 3:a - även känd som drömläggan här på bloggen. Här håller jag och min sambo J på att bygga vårt optimala hem, och vi är på ganska god väg måste jag säga!

Vad har du gjort idag?
Jag började dagen med ett pass i tvättstugan, varvat med kaffe och mejl-duty. Nu har jag och J, som är ledig idag, precis ätit lunch och funderar på vad vi ska hitta på för kul i eftermiddag! Nästa vecka ska vi vara ifrån varandra längre än vi någonsin varit. En hel vecka. Det blir tufft. Därför ska vi passa på att rå om varandra ordentligt idag!

Är du beroende av något?
Kaffe. Och att driva projekt. Små eller stora spelar ingen roll, men har jag inte ett projekt att pyssla med går jag under.

Varje dag börjar med en kopp kaffe i sängen!

Vad är du på för humör just nu?
Bra humör! Jag känner mig lugn och peppad på livet!

Vilket är ditt favoritgodis?
Saltlakrits-kola är ju himmelskt. Och alla fruktiga godisar i Gott & Blandat-påsen. Inte sötlakritsen.

Vilken är din favoritaffär?
Lagerhaus - där kan jag strosa runt i timmar, och typ halva mitt hem är köpt där. Och jag fullkompligt ÄLSKAR Urban Outfitters.

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
Kvällsmänniska. Jag är gärna uppe sent, och avskyr att gå upp på morgonen. Jag är mest produktiv på kvällen och tar gärna med mig datorn till sängen. Vilket förmodligen inte är så bra för min sömn!

Vad heter du i andranamn?
Maud Susanne. Maud efter mormor och Susanne efter mamma. Så påhittiga var mina föräldrar, hehe!

Vill du gifta dig?
Jo men det vill jag! Det har dock blivit mindre viktigt för mig på senare tid, när jag var yngre var jag helt besatt av tanken på att gifta mig och ha det perfekta bröllopet. Men det är klart att jag fortfarande drömmer om det ibland!

Har du något smeknamn?
Nja, inget roligt. J och några av mina kompisar kallar mig Mayis, men det är inget superetablerat!

Sådärja! Nu ska jag och Jonas spela minigolf, hur kul?!
Hoppas att ni har en superfin fredag så hörs vi lite senare!

Likes

Comments

Jobb

Nu när jag vet att jag ska satsa på mitt företag med varenda fiber i min kropp, är det dags att sätta mina första konkreta företagsmål!

Jag har såklart massor av långsiktiga mål för mitt företag (ta över världen osv.), men det är viktigt att även sätta kortsiktiga mål - som känns realistiska och inte allt för långt borta i drömlandet. Dessa mål kommer (förhoppningsvis) hjälpa mig hålla fokus under mitt företags första kritiska månader, när allt känns nytt och svårt.

Nu under sommaren har jag ett ypperligt tillfälle att lägga grunden för mitt företag, så att jag kan köra plattan i mattan i höst när allt drar igång igen. Därför har jag valt att sätta upp ett par mål för var jag vill att mitt företag ska vara den 1 september - jag har alltså två månader på mig att uppnå dem! Nu kör vi!

Mål 1: Ha företagets hemsida och sociala medier up and running
Jag jobbar för fullt med mitt företags hemsida just nu, och har redan skapat Instagram- och Facebookkonton. Men att fylla alla dessa kanaler med snyggt och relevant innehåll kommer att ta tid. Dessutom ska jag formulera en strategi för hur företaget ska använda de olika kanalerna - och varför.

Mål 2: Genomföra 4-5 pro bono-uppdrag
Jag håller just nu på att styra upp ett gäng pro bono-uppdrag för olika balla företag som jag ska hjälpa med kommunikation på olika vis. I utbyte får jag referenser att visa upp på mitt företags hemsida. Den 1 september ska alla dessa uppdrag vara slutförda, och såklart ska alla företag jag hjälpt vara nöjda och glada!

Mål 3: Ha en färdig, kick ass affärsplan
För att ett företag ska gå runt och bli framgångsrikt krävs en väl genomarbetad affärsplan. Jag har kommit en bit på min, men vissa delar (budget exempelvis, hua), är fortfarande lite oklara. Den 1 september ska affärsplanen vara helt spikad, så att det bara är att följa den raka vägen till världsherravälde!

Mål 4: Få min första kund
Det här kan kännas som ett väldigt litet mål, men jag ger mig ut i en tuff bransch där varje ny kund är en stor seger. Dessutom kan det vara väldigt svårt att hävda sig mot konkurrenter som helt nystartat företag. Men innan den 1 september ska jag ha landat min allra första egna kund!

Där har ni dem, målen jag ska uppnå under mina första 2 månader som egenföretagare! Nu är det bara att sätta igång!

Likes

Comments

Jobb, Pepp

Hej på er! Idag är jag riktigt peppad på livet ska ni veta!
Jag känner mig mer motiverad och beslutsam än någonsin när det kommer till att starta mitt företag. Jag vet precis vart jag ska, och jag vet att jag ska ta mig dit! Det känns som att universum äntligen bestämt sig för att ge mig lite medvind, vilket är såååå välkommet! Se upp i backen för nu kommer jag!

Snart ska jag bege mig iväg på lunch med mina kompisar på PR-byrån där jag praktiserade i våras. Vi ska smida planer för nästa vecka - för då ska vi till Almedalen för att jobba (och mingla). Så kul!

Hoppas att ni har en lika peppig torsdag som jag!

Likes

Comments

Jobb, Tips

Hej på er! Nu tänkte jag dela med mig av mina 3 bästa tips för hur man bygger ett starkt personligt varumärke. Efter att har läst kommunikationsvetenskap och jobbat en del med kommunikation så har jag lärt mig en del tricks som jag tror att fler kan ha glädje av!

Haha, shoutout till mitt stendöda olivträd!

Idag är personliga varumärken viktiga oavsett vem du är och vad du har för mål - vi konkurrerar alla om samma utrymme i sociala medier, på jobbet och på 30-årsfesten. Ett starkt personligt varumärke kan ge dig fler läsare på bloggen, fler visitkort i fickan efter jobbminglet och fler friend requests på Facebook. Så här kommer mina 3 absolut bästa tips för hur du bygger och upprätthåller ett starkt personligt varumärke:

1. Hitta din USP
USP är ett begrepp från marknadsföringen som står för Unique Selling Proposition. Alltså: Vad gör DIG och ditt varumärke unikt? Man behöver inte vara bäst på allt, hemligheten är att hitta din speciella grej som just DU är bäst på, och lägga mycket krut på att framhäva den. Varumärken använder sig av sin USP i sin kommunikation för att särskilja sig från andra företag och övertyga sina kunder att välja just dem. På samma sätt kan du som exempelvis bloggar hitta vad som gör just din blogg unik, och se till att basunera ut just den grejen över hela världen!

2. Hitta din visuella identitet
Människor använder synen för att lära känna och identifiera sin omvärld. Att ha ett klatchigt namn kan vara ett bra sätt att utmärka sig, men om du råkar heta Anna Karlsson (jättefint namn, men ganska vanligt), behöver du förmodligen lägga till andra visuella element för att de som kommer i kontakt med ditt varumärke snabbt ska kunna identifiera dig! En visuell identitet kan bestå av en logotyp, färger, typsnitt, ett visst Instagram-filter eller något annat formspråk. Kom ihåg - det är utsidan man faller för, men insidan man blir kär i! Det här tipset gäller främst er som vill bygga ert varumärke online, men det kan också appliceras IRL.

3. Var konsekvent, konsekvent, konsekvent
När du hittat din USP och din visuella identitet är det dags att börja jobba. Var konsekvent och se till att allt ditt innehåll genomsyras av just ditt personliga varumärke. Människor vill lära känna dig snabbt, så hjälp dem med det genom att alltid visa vem du är! På så sätt kommer de snart att känna igen ditt varumärke överallt, och VIPS så har du nått ditt mål!

Hoppas att ni tycker att tipsen är användbara! Nu ska jag jobba vidare här hemma, och i eftermiddag ska jag på ett spännande möte. Ha en jättefin onsdag nu!

Ps. Vad roligt att så många nya läsare verkar ha hittat hit, jag blir så glad! Berätta gärna mer om dig själv i kommentarsfältet och lämna din bloggadress om nu har någon, är supernyfiken på er!

Likes

Comments

Jobb

Hej på er! Jag håller just nu på med att starta upp ett eget företag. Jag kommer att berätta jättemycket mer om det framöver, men en av fördelarna med att vara egenföretagare är att man kan bestämma över sin egen tid. Jag tänkte berätta för er hur en förmiddag kan se ut de dagar när jag jobbar heltid med mitt framtida fempire:

8.00 J väcker mig med en kopp kaffe
Vi sitter i sängen och pratar en stund innan han går iväg till jobbet. Jag hänger kvar i sängen en stund till och kollar mejl, sociala medier och tänker igenom dagen.

8.30 Jag kliver upp och gör mig i ordning
Jag duschar, klär på mig och sätter på en ny kanna kaffe. Medan jag väntar på kaffet plockar jag lite i lägenheten och lyssnar på podd. Dagar när jag bara ska vara hemma och inte träffa fölk sminkar jag mig inte och har oftast myskläder - drömtillvaron om du frågar mig, hehe.

9.00 Dags att sätta sig i hemmakontoret
Jag sitter på mitt kontor och börjar bocka av grejer från dagens to do-list. Just idag har jag arbetat på mitt företags grafiska profil och meckat lite med Dropbox och andra verktyg som jag kommer att behöva i företaget när jag drar igång.

10.30 Byter miljö till sängen
Solen lyser rakt in i kontoret, så jag förflyttar mig till sängen för att fortsätta jobba där. Jag tar med mig en bricka med kaffe, vatten och en blomma för att göra det lite extra mysigt. Här tittar jag runt på lite tutorials för att skapa fina logotyper i Adobe Illustrator, och börjar fila på det här blogginlägget.

12.30 Dags för lunch
Ibland händer det att jag skippar lunchen (ajabaja) för att jag är så uppe i något projekt. Men jag försöker att ta en paus från jobbet vid 12.30 för att stoppa i mig lite mat och tänka på annat en stund. Just idag skiner solen, så jag ska gå och köpa en sallad och sätta mig i parken här utanför.

13.30 Back to work
Mina eftermiddagar är oftast mer fokuserade och produktiva än mina förmiddagar, men jag försöker bli bättre på att hitta mitt flow. Idag var en bra dag, och jag ser fram emot eftermiddagen då jag ska svara på mejl från duktiga entreprenörs-tjejer som jag ska hjälpa med varumärkeskommunikation.

Hoppas att ni har en fin tisdag!

Likes

Comments

Inredning, Jobb, Drömläggan

Hej på er! Nu har midsommarhelgen kommit och gått och jag är tillbaka i mitt goa hemmakontor, utvilad och laddad för en ny vecka.

Jag är en person som påverkas mycket av miljö. Jag behöver ha ett fint hem för att kunna slappna av, och en strukturerad och inspirerande arbetsplats för att kunna göra mitt allra bästa. Därför har jag lagt lite tid på att göra hemmakontoret i vår nya lägenhet till mitt optimala work space - peppiga budskap och quotes, härliga färger, kaktusar, en stor arbetsyta att sprida ut sig på, och såklart står skrivbordet bredvid fönstret så att jag får in massor av ljus och rymd.

Jag har sån himla tur som fått den här lilla hörnan till mitt förfogande sedan vi flyttade in här i drömläggan. J kommer såklart också att få sitta här när han behöver, men i hans jobb behöver man vara på plats på kontoret hela dagarna. Alltså är hemmakontoret mitt till största delen av tiden, och jag kan inreda det efter min personliga smak. Sån lyx!

Likes

Comments

Pepp, Tankar

Som jag skrev igår befinner jag mig just på en plats i livet där jag behöver välja väg. Jag har tagit min examen och ska ge mig ut i arbetslivet, men på vilket sätt? Jag svämmar över av idéer, men när det väl kommer till kritan och jag ska välja vilken idé jag ska satsa på blir jag så oerhört ängslig för att jag ska välja fel!

Det var skönt att skriva av sig om allt igår. Det gav mig distans till alla tankar och en möjlighet att se på min situation utifrån. Och det slog mig: Vad har jag att klaga över? Jag har en utbildning inom ett område jag brinner enormt mycket för, så pass mycket att jag inte ens kan välja vilken väg jag ska gå INOM det området. Dessutom har jag massor av förutsättningar för att lyckas med vad jag än tar mig för - en familj och en sambo som stöttar mig, en frisk kropp, ett tryggt hem och ett jäklarns massa driv! Så so what om jag behöver fnula ett tag? Jag borde vara, och är, så tacksam över att jag har lyxen att kunna ta mig den tiden.

Jag är övertygad om att jag om några år kommer att titta tillbaka på den här tiden och tänka: "Om jag bara vetat då, hur bra allt skulle bli, så hade jag kanske lagt mer tid på att glädjas åt att inte veta."

Så nu ska jag glädjas, och fortsätta fnula!

Likes

Comments

Allmänt

God morgon hörni!
Jag har ju skrivit i bloggen tidigare om hur jag känner kring att gå upp på morgonen (läs inlägget här). Och jag kan ju inte direkt påstå att livet som arbetssökande/vikarie vid behov/tusen-drömmar-ingen-plan-person har gjort det hela bättre. Men just nu njuter jag av dessa morgonstunder, helt ensam i vår stora säng i vår stora lägenhet. J väckte mig innan han gick till jobbet med en rykande kopp kaffe som jag tacksamt tog emot med ett sömndrucket "tack". Nu börjar koppen kallna men jag fortsätter smutta på den medan jag skriver det här inlägget och gör upp planer för dagen.

Textraden "Du gör mig varm" kommer från den helt magiska låten Varm av Kristian Kristensen, tips!

Dagens to do-lista består av shopping inför midsommarhelgen i Dalarna, jobb med mitt hemliga projekt och lite annat smått och gott som behöver fixas här hemma. Men först ska jag nog mysa här i sängen en liten stund till.

Hoppas att ni får en fin och peppig onsdag!

Likes

Comments

Har du någon gång känt det som att du är på väg åt tusen håll samtidigt? Som att tusen olika möjligheter, mål och drömmar drar och sliter i dig på samma gång? Att du vill göra precis allt, precis nu, och att den viljan och det drivet istället lamslår dig? Det är där jag är just nu, och jag behöver skriva om det. Jag sitter ensam på balkongen, den där tiden när det är både mörkt och ljust samtidigt, och jag behöver skriva.

Det uppstår först en enorm tomhet när man strävat efter något under en lång tid, och sedan uppnår det. När ett mål har guidat och färgat varje val man gjort, påverkat sättet man tänk på och hur man beskrivit sig själv. Och så plötsligt är det där målet inget mål längre, utan verklighet. Och plötsligt finns inget som guidar och färgar en.

Den tomheten hamnade jag i för några veckor sen, när jag tog examen från universitetet och inte längre kunde kalla mig "student". När vilsenheten inför att inte ha några PM att skriva eller böcker att plugga lades till den mer djupt rotade ångesten inför att inte ha någon mening. Vem är man som människa, om man inte har något att sträva mot?

Huset jag ser från balkongen får mig att tänka på Karlsson Pyssling, en filmkuliss eller ett dockskåp.

Jag var arbetslös när jag tog examen. Jag hade under ett halvårs tid tvärvägrat att söka sommarjobb på ett av de där ställena där jag lovat mig själv att aldrig mer sätta min fot, trots att det hade varit ett lätt sätt att överleva sommaren. Istället valde jag den svåra vägen. Jag valde att vara kinkig och vägra ge mig, och var övertygad om att det skulle lösa sig om jag bara stod fast vid att det skulle göra det. Att det där drömjobbet skulle dimpa ner i knät på mig, att universum skulle belöna mig för min ihärdighet och målmedvetenhet. Men icke. Istället skålade jag för min examen med en avgrundsdjup känsla av misslyckande i magen.

Den där känslan av misslyckande stannade kvar ett tag. Jag försökte underhålla tankarna med annat, påbörjade små projekt, som blev större och större i det vakuum som jag försatts i. Expanderade och slog rot. Och sakta, sakta övergick den där känslan av misslyckande till en känsla av målmedvetenhet. Jag vet inte om det är hjärnans självbevarelsedrift som får en att glömma hemska tankar man tänkt om sig själv, eller om de där tankarna egentligen aldrig tänktes av mig - utan av min besvikelse och frustration inför en situation som upplevdes hopplös.

Jag har hittat hoppet. Problemet är bara att den värld av möjligheter som det där hoppet öppnar är näst intill omöjlig att orientera sig i. Hur ska jag veta vilket val som är rätt, om idéerna kommer att flyga, var jag kommer att vara mest lycklig? Kortsiktighet eller långsiktighet? Stabilitet eller fjärilar i magen? Jag vill ha makten över mitt eget liv, men samtidigt önskar jag att jag slapp fatta så många beslut. De förgör mig lite grann.

Nu sitter jag här med massor av dörrar öppna, men just nu kan jag bara välja att gå genom en av dem. Och vilken det än blir så kommer det beslutet att guida och färga alla mina val, påverka sättet jag tänker på och hur jag beskriver mig själv. Är man som jag definieras man av vad man gör och vad man strävar mot. Och det gör dessa val så stora.

Jag kan inte göra precis allt, och definitivt inte precis nu. Jag måste hitta ett sätt att samla och fokusera min drivkraft åt ett enda håll, och lita på mitt val. Jag kan inte gå i tusen riktningar samtidigt, men jag går tusen gånger hellre med bestämda steg i en riktning, än att stå kvar med alla dörrar på glänt.

Likes

Comments