Header

Denna kaka går relativt snabbt att slänga ihop och är perfekt till eftermiddagskaffet! Den klassiska toscakakan innehåller ju enbart mandel, men jag valde att ta hälften cashewnötter. Mums! Jag valde även att inte ta i så mycket socker, men vill man ha den sötare så går ju självklart det genom att då öka mängden socker. Här kommer receptet:

Kaka:

100 g smör eller margarin

2 ägg

3/4 dl strösocker

1 tsk bakpulver

1,5 tsk vaniljsocker

2 dl vetemjöl

0,5 dl mjölk

Glasyr:

75 g lätt hackade mandlar

75 g naturella cashewnötter

100 g smör eller margarin

1 dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant.

Smält matfettet i en kastrull. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna och därefter mjölken och det smälta smöret. Blanda ihop.

Häll ner smeten i den smorda formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter.

Blanda ihop glasyren under tiden som kakan är i ugnen.

Rör ner alla ingredienser i en kastrull. Värm upp och rör hela tiden. Låt blandningen koka upp och sjud sedan någon minut under omrörning så att smeten tjocknar.

Ta ut kakan efter 20 minuter och häll på glasyren. Grädda i ytterligare i 15 minuter, men flytta nu upp kakan till mitten av ugnen. Ta ut kakan efter 15 minuter eller tills glasyren fått fin färg.

Låt kakan svalna något men ät den gärna medan den fortfarande är ljummen. Om du vill kan du servera med lite grädde eller vaniljvisp. Njut!

Likes

Comments

I fredags gjorde jag denna cheesecaken till efterrätt. Den blev jättegod och inte alltför söt, den gick hem hos hela familjen! Jag tipsar om att göra denna kvällen innan, då den blev ännu godare dagen efter! Här kommer receptet:

200 g digestivekex

100 g smör

370-400 g vit choklad

300 g färskost (t ex philadelphia)

2,5 dl vispgrädde

250 g mascarponeost

225 g frysta blåbär (1 fp)

färska blåbär till dekoration


Krossa digistivekexen i en mixer eller för hand till smulor.

Smält smöret i en kastrull, häll i kexsmulorna och blanda ordentligt.

Häll blandningen i en kakform med löstagbar botten, jämna ut och platta till med baksidan av en sked.

Ställ in i kylen medan du förbereder resten av ingredienserna.

Smält chokladen långsamt över vattenbad under omrörning.

Vispa grädden och rör ner färskost och mascarpone i en stor bunke.

Vänd till sist ner den smälta chokladen och de frysta blåbären.

Fördela blandningen i ett jämnt lager på kakbottnen och låt stelna i kylskåp i minst 3-4 timmar. Gärna över natten!

Ta ut cheesecaken ur formen och NJUT!


- recept inspirerat från koket.se


Likes

Comments