Header

MIG!!!
Hahaha nej jag skojade, jag har knappt ens ridit Nico den här veckan. Jag joggade honom i måndags, klippte honom i tisdags, skrittade ut i onsdags, hoppträning på torsdagen som avslutades med ett snyggt tramp vilket gjorde att han promenerades i fredags då jag inte ville riskera att det skulle bli något mer utav det. Igår longerade jag honom lite för att han skulle få röra sig utan ryttare och idag skrittade och travade vi ut en sväng.
Han känns väldigt fräsch så det är absolut inga konstigheter att fortsätta rida bara. Tänker ta det lite lugnt några dagar till så såret hinner läka, vill inte ha några skador!

Jag börjar nog komma in i vinterdepressionen nu, jag vill inte rida ut i mörkret och jag vill inte rida i ridhuset varje dag. Jag vill variera mitt arbete både ute och i ridhuset, jag är färdig med mörkret nu! Ge mig vår och mjuka grusvägar att galoppera på, jag vill inte ha sommarvärme. Jag vill använda en tjocktröja som jacka, eventuellt en väst över tröjan. Men ändå såpass torrt ute så man kan rida ute i terrängen, för jo! Jag ska ta med mig Nico ut i terrängen i vår, han ska tränas på fasta hinder även om jag vet redan nu att han inte kommer hoppa dem, haha!

Vintern har redan börjat och jag längtar redan till utomhussäsongen, snyfft..

Här är en bild från Sharlies första terrängträning, han hoppade allt och levererade stort, hoppas Nico tycker det är lika kul som han tycker banhoppningen är!


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Jag beställde hem en väggdekor från Wallstickerland.se för några veckor sedan. Planen har varit att lägga upp den men den har dessvärre bara stått i garderoben och vi har inte hittat någon passlig tid att slänga upp den på väggen.

Men ikväll fick den lov att klistras upp på väggen och det blev så sjukt bra!

Sovrummet är det enda rum vi inte alls prioriterat att fått klart, dels för att vi aldrig är därinne förutom när vi sover och sen hittar jag inga mattor. Jag letar efter marinblå fyrkantiga ryamattor, typ 130x70cm eller något. Jag snubblade förbi ett par förut och sen när jag gick in i samma butik lite senare för att köpa dem så var de borta......

Men hur läckert blev det inte?! Jag är såå nöjd!

Före:

Och efter:

Likes

Comments

Hoppträningen gick verkligen hur bra som helst! Nico är grym, han är ju fortfarande under utbildning och har inte hundra koll på hoppningen så ställer han upp och hjälper mig till 100% om jag ställer till det! Det mina vänner, det kallar jag kämparglöd!

Det började med att det var många hästar i ridhuset så han var superspänd och han bockade och var överallt och ingenstans så jag tänkte att det inte finns en chans att kunna hoppa idag. Han ändrade fokus och han hoppade hur fint som helst!

Vi tog lite större språng idag, vilket varken han eller jag är vana vid så han fick rädda mig några gånger. Jag blir lite väl avvaktande och väntar och ser vad som händer, hoppar han så hoppar han, stannar han så stannar han. Jag har börjat göra så nu på senare dagar, fy på mig och skärpning! Bara jag lägger om benen och ger honom stöd kommer han hoppa hus, jag måste bara inse det.

Men fytusan vad grym han var idag! Han hoppade kanonfint och kämpade på bra. Dock hade han trampat sig rätt rejält på ena framhoven så jag la om ett snyggt bandage som förmodligen har hasat upp, omöjligt att lägga ett bra bandage när de trampar sig på ballen... Jag ska göra om det imorgon och lägga ett vanligt galoppbandage, det vet jag att håller.

Jag la upp en film på min Instagram där jag heter Mattssonma så lägger jag upp en stillbild från filmen här sålänge.

Godnatt på er!

Likes

Comments

Onsdagen var över innan jag hann andas. Jag jobbade 11(!) timmar efter 5 timmars sömn, började 5 och gick hem 4. Men ni kan andas för jag var först ut genom dörren kl 16 så jag har inte ändrats, haha!


Direkt hem, ut till Nico där vi tog vara på snön och skrittade ut och pulsade, det snöade och blåste till ibland så han ville mer än allt annat gå hem så det blev en superkort tur. Tänker inte tvinga honom gå ute när det snöar så mycket att man inte ser något! Så dum är jag faktiskt inte😉

Hem och käkade middag innan jag somnade på soffan strax före 9. Ikväll vankas hoppträning, buskul!

Strömsholms fina galoppbana under hösten, det är helt underbart att rida där! Tänkte åka dit med Nico under våren och galoppera lite, tror det kommer uppskattas.

Likes

Comments

Vad kan man säga, jag lyckades! Jag har bevisat att jag är envisare än Nico!

Jag ändrade planerna lite till så jag tänkte klippa Nico och sen skritta ut en sväng, dock klippte jag honom endast då det tog mig 2 timmar och en hel del diskussioner om vem som är envisast.
Första och andra gången jag klippte honom fick vi sedera honom ganska rejält för att ens kunna klippa och då kunde jag ändå inte klippa bakom öronen.

Idag bestämde jag mig, jag ska klippa honom, utan sedering, hela hästen ska klippas och jag tänker inte ge mig! Nico började i vanlig ordning trampa runt och försöker komma undan klippmaskinen. Vi överlistar honom och trycker ner bomull i öronen, det går mycket bättre men fortfarande är maskinen hemskaste saken i världen.

Helt plötsligt står han stilla och jag kan klippa honom! Mycket diskussioner under vägens gång men han är helt klippt, ben, kropp, huvud och helt utan sedering! Framsteg efter framsteg, vad kommer härnäst?

Likes

Comments

Äntligen säger jag bara! Vi har fått snö och jag hoppas den är här för att stanna denhär gången. Den kom igår egentligen och det vräker ner ännu mer hela tiden!
Undrar om jag ska ta vara på snön och rida ut och busa i snön ikväll och hoppa imorgon istället!

Vad kommer eran tisdag bjuda på? Min börjar lite snyggt med bilkö på E18 påväg till jobbet, är inte förvånad längre! För någon vecka sedan satt jag i kö i 1 timme och 45 minuter........ Kan inte ni berätta lite om erat träningsupplägg med era hästar? Eller om erat mål med ridningen? Skulle vara intressant att läsa om och få lite inspiration!

Ha en grym tisdag!

Likes

Comments

Okej hörrni, låt mig sväva på rosa moln ett tag! Men nu är Nico så otroligt fin att rida och vi har inte haft någon diskussion alls under en veckas tid.

Det enda jag ändrat är ju fodret så det måste ju vara det som gjorde susen! Inget mer havrebaserat kraftfoder till honom, jag förstår inte att jag inte tänkt på att byta foder tidigare.

Jag red inte igår då han hade broddtramp på ett bakben, hur man nu trampar sig med endast broddar i trakten och sen ett sår på kronan bak, förstår inte hur han lyckas! Jag tog det säkra före det osäkra och promenerade honom för hand.

Idag joggade jag honom i ridhuset och jag kunde bara glida med och le! Han var avslappnad och mjuk och fin i båda sidor, trots att ridhuset var fullt av hästar kunde han fokusera på mig och arbetet och fortsätta jobba på våran del av ridhuset. Jag är hur nöjd som helst så jag ska fortsätta leva på känslan och jobba på i samma spår, nu känns det sjukt bra och nu öppnas lite dörrar för vår framtid!

Imorgon ska han få hoppa lite hinder! Jag ska bygga upp en superövning som jag tänkte filma och lägga upp här, blir kul för er att se tror jag!

Ha en bra fortsättning på veckan så hörs vi imorgon!

Likes

Comments

Det känns som det är ett hett ämne just nu och eftersom jag själv haft det på min förra häst tänkte jag ta upp det här och dela med mig av min erfarenhet!

Sharlie som jag pratat om en del tidigare gick ju med mig i en kurs under sista året på Strömsholm. Han är alltså allt annat än byggd som hopphäst men vi krigade oss genom året, vi kom ut på lite tävlingar under våren och allt kändes superbra! Vi var ut på tävling i slutet av maj, vi debuterade våran första 1meter efter att ha ridit en kanonrunda i 95cm 2 veckor innan. Vi var väl förberedda och inget kunde gå fel. Han hoppade kanonfint på framridningen, jag fick hålla i mig då han hoppade mig ur sadeln. In på banan, vi hoppar ettan och tvåan utan problem, stannar 2 gånger på trean, hoppar fyran och vägrar ut oss på femman. Orutin tänkte jag och åkte hem och funderade på vad jag kunde gjort annorlunda, såg inget på filmen och det fanns inget jag kunnat ändra på.

Hoppträning 3 dagar efter tävlingen, Sharlie vill inte hoppa. Han älskar att hoppa så det knöt sig i magen på mig, något var inte rätt. Den underbara häst han är krigade han sig genom träningen ändå. Efter träningen ringde jag till mälarkliniken och bokade tid för hältundersökning och vi fick tid dagen efter.

Vi åkte dit, böjprov, röngten, ultraljud och longering. Veterinären såg något men det var väldigt otydligt. Vi började bedöva hovleden och han travades igen, ingen skillnad. Vi bedövade kotorna båda fram och då försvann hältan. Vi upptäckte då att han hade kotledsinflammation båda fram. Våran sösong var över och vi kunde inte vara med på de sista träningarna i skolan och vi fick även avanmäla oss från Strömsholmstävlingarna där vi skulle debuterat 110cm. Oerhört surt men om inte hästen är frisk är det omöjligt att fortsätta.

Vi behandlade då lederna och han fick boxvila i 1 dygn, sedan liten hage i 1 vecka och sedan ut i vanlig hage igen. Han promenerades 2 veckor och skrittades uppsuttet i 2 veckor och sedan trav i 1 vecka och sedan dags för återbesök. Han var helt fräsch från inflammationen så vi fortsatte trava lite och sedan galopp på raka spår. Hoppningen tog vi upp successivt och vi tog det oerhört försiktigt.

Något att tänka på om hästen har blivit diagnostiserad kotledsinflammation är att verkligen variera träningen, variera underlaget och låt hästen bara få skritta minst 1 dag i veckan för att återhämta sig. Sharlie hade en eller två dagar i veckan där vi bara skrittade ut på lång tygel och så fick han en vilodag.
Anledningen till att han fick det från början var att jag tränade honom för hårt veckorna innan skadan uppkom, det var mycket ridning på fibersand och hans skritturer ut blev bortglömda då vi var så inne i tävlingssäsongen och våran debut i 110 på Strömsholms fina gräsbana vid slottet. Att starta den klassen var vårat mål efter kursen så vi lade upp en plan för att klara målet, vi snubblade på mållinjen då det blev för intensiv träning med tävling på helger och träning i veckorna, varje vecka.

Väldigt dumt av mig och jag kan inte skylla på någon annan än mig själv. Ni vet när man hamnar i ett sånt flow där allt känns så fantastiskt och hästen går bättre än någonsin så man tränar på inför sitt stora mål, jag hamnade där. Mina vänner hade ju fina sporthästar och jag tänkte inte på att jag hade ett kallblod som inte alls är byggd för hoppningen, han känns inte som ett kallblod att rida och hoppar bättre än många sporthästar.

Jag tog det oerhört lugnt efteråt och lade om ridningen på honom, jag skulle bygga upp bakkärran på honom och få bort så mycket vikt på frambenen som möjligt, mer än innan. Han kom helt tillbaka och vi hoppade banor på 110cm igen, vi kom ut på en tävling där vi red 80 och 90 och fick med oss en rosett hem. Han var så oerhört fin men eftersom jag ville mer än honom och jag ville inte att skadan skulle komma tillbaka sålde jag honom som läromästare i lättare ridning.

Även om kotledsinflammation lätt kommer tillbaka är det inte alls sagt att hästen inte håller för samma träning igen. Klok träning med ett sunt tänk kommer hästen kunna utföra samma uppgifter igen! Men kom ihåg, skritta gärna ut och låt hästen återhämta sig, även mitt i tävlingssäsongen!

Är det någon mer fråga är det bara att fråga! Jag var väldigt nyfiken om skadan så jag snappade upp en och en annan sak från våra veterinärbesök!Likes

Comments

Contains affiliate links

Inlägget är i samarbete med Metapic

Eftersom vi åker till Åland en del så följer ju såklart Bailey med. Hon kan inte sitta i bur (hon måste ha någon sort av klaustrofobi då hon får panik av att sitta i buren) så varje gång vi åker någonstans så är det sele som gäller, hon har tidigare fått använda min kaninsele jag köpte till min kanin för 12 år sedan. Den är gammal, har tappat färg och kopplet som matchade i samma färg har försvunnit så jag tyckte det var dags att Bailey får en egen sele som passar bättre och som är rosa!

Hon var katastrofalt dålig på att visa upp selen (vi ska jobba på det tills nästa gång) men den är väldigt robust i materialet och verkar rätt bekväm fastän Bailey tyckte motsatsen. Selen och kopplet är av samma märke nämligen Rukka som är känt för bra grejer till djur. Selen kostade 229kr och kopplet 139kr och jag köpte dem på Arken Zoo.

Om du klickar på ikonerna nedan kommer du komma direkt till produkten! Kopplet är den första och selen den andra, då Metapic inte har någon produktbild på just denna sele fick det bli såhär! Men klicka in och läs mer om selen om du är intresserad, den passar både katter och hundar, stora som små!


Likes

Comments

Min söndag bestod av en heldag på Erikslunds shoppingcenter där jag var på jakt efter julklappar och kanske något fint. Dålig shoppingdag säger jag, det kändes som jag gick i timmar och bara glodde på massa saker och inte hittade något alls!

Jag började med en djurbutik där jag faktiskt hittade nästan direkt vad jag skulle ha, vidare till Rusta där vi köpte pynt till julgranen som förövrigt blev hur fin som helst! Sen var det bara allmänt julklappsletande som inte gav några större resultat, tråkigt!
Köpte nya framskydd till Nico då de andra var för stora, ett pannband till mig så jag slipper frysa och en liten gullig nyckelring att ha till jobb-tagen så jag inte tappar bort den, nu har jag alltså två små ponnyer som pryder mina nycklar! Om ni är sugna på likadana så säljer Hööks dem just nu.

Men vi fick en vit julgran av Jockes moster så vi hämtade den idag och prydde den med silvrigt glitter och turkosa och blå julgranskulor för att matcha in med vårat tv-rum där det mesta är grått och turkost! Jag älskar vårat tv-rum, jag ska visa er hur det ser ut därinne när det är ljust ute och när vi har städat därinne, haha!

Men kolla hur fin julgranen blev?!

Likes

Comments