Här har jag ritat en profilbild med en blyertspenna. Jag tänkte tipsa om hur man kan skugga för att få det bästa resultatet. För den här bilden behöver du följande:

 • Blyerspenna
 • Sudd
 • Hårt papper
 • Skuggnigspenna
 • Vit akrylfärg
 • En pensel

Det du ska börja med är att först ska du ta din blyertspenna och sen ska du rita en profilbild på ett hårt papper. Varför du skall rita på ett hårt papper är för att när du ritar sen så kan det bli lätt att rita för hårt och när du ritar för hårt på ett vanligt basic A4 papper så kan det lätt gå hål. Så därför rekommenderar jag att du ska rita på ett lite hårdare papper än ett vanligt basic A4. Just för att om du ritar lite hårt så är det enklare att spräcka hål i det.

Mitt första tips är att du skall börja skissa din profilbild. (En profilbild är liksom en vinkel som är tagen från sidan av en person. Om du inte förstår så ser du en profilbild på min bild. Det är en profilbild). Men iallafall när du har skissat färdigt din bild så skall du börja skugga.

Varför skuggar man? Kanske ni undrar. Svaret är enkelt. Svaret är för att man vill skapa mer liv i sin teckning. För om man inte gjorde det så skulle ens bild se ganska livlös och tråkig ut. Vilket man inte vill ha. Så därför är det viktigt att man skuggar.

Jag brukar skugga lite lätt kring där ett ansikte har skugga. Tillexempel som under kinderna, vid nästippen, under ögonbrynen, i pannan och lite på ytterkanten utav ögonlocket. Jag har även skuggat lite vid tinningen och vid kindbenen. Detta gjorde jag för att få fram en mer "kontur" på ansiktet. Eller som man säger när man sminkar sig "nu ska jag lägga en contour". Man kan egentligen säga att när man skuggar en bild, så är det nästan likadant som att man sminka sig. Självklart använder man inte smink till att man ska skugga sinabilder och få fram liv i bilden. Men likheten med att skugga en profilbild och att sminka sig är att där man lägger contour och highlighter är samma sak som att contour betyder skuggning och att highlighter betyder typ "ljus/ljusare områden". Det jag vill komma med detta är att där du lägger contour när du sminkar dig är samma ställe där man skuggar och där man lägger highlighter är det området där det "släpps in ljus" i bilden. Alltså att det är vitt och inte grått eller att det är skugga i det området. Det ger samma effekt som highlighter gör. Oftast så går jag på min egna självkänsla och magkänsla när jag skuggar. För det viktigaste är ju i te att du lägger smik fast i "tecknad form" om ni förstår vad jag menar med det. Utan det viktigaste är ju att man själv tycker att det ser bra ut. Nu säger jag inte att man ska skugga efter där man lägger smik. Men det jag menar med att jag nämner det är att man lägger skuggningen på ungefär samma ställe som man gör när man lägger contour tillexempel. Så om man är osäker på vart man ska lägga sin skuggning kan man ta inspiration från en bild som visar vart man oftast lägger contour och highlighter.

Men iallafall när du känner dig nöjd med din profilbild så tycker jag att du skall lägga till en liten vit prick i mitten utav pupillen typ. Då tar du och häller ut lite vit akrylfärg på ett papper eller nåt liknade och sen tar du den pensel och duttar på en liten prick på pupillen. Först var jag tveksam om jag skulle göra det men sen beslöt jag mig ändå för att jag skulle lägga en liten vit akrylfärg i mitten utav pupillen. Jag vet inte hur många utav er som har tänkt på det men varje människa har en liten "glimt" i ögat. Och det skall den här vita färgpricken "representera" typ. Alltså skall den här vita pricken representera den lilla glimten som finns hos människor. Jag tyckte att detta gjorde så att man fick ännu mera liv i det hela. Så det kan jag ochså rekommendera till er.

Detta var alla tips och trix jag hade till er idag hoppas dem kommer till användning.

GLÖM INTE ATT KIKA IN PÅ MITT FÖRRA INLÄGG OM DU I TE REDAN HAR GJORT DET 👍🏼 LÄNK TILL MITT SENSTE INLÄGG FINNS HÄR👇🏼

http://nouw.com/mattson0401/vattenfarg-28703713


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Här är två styckena bilder på nyanser utav alla färger. Uppgiften här var att man skulle skapa sin egna färgcirklen (som ni ser på bild 1)

Det du behöver för denna uppgiften är följande:

 • En pensel
 • Vatten i en skål eller i nått annat
 • Vattenfärg
 • Vitt hårt papper
 • Blyertspenna
 • Svart papper
 • Lim
 • Eventuellt en "cirkelmall" eller en passare
 • Sax

OBS! Det är viktigt att du målar på ett hårt papper, för att när du målar på ett vanligt basic papper så kan det bildas "små bubblor" på det basic pappret som det flest människorna gör fel. Så därför är det viktigt att du använder vattenfärgen på ett hårt papper än det vanliga basic pappret alla använder. Det är ett utav mina tips!  

Det första du ska göra är att doppa penseln i vattnet och gnugga penseln i gult. Jag skulle rekommendera att måla så som jag har målat på min andra bild (som ni ser på bild 2). Jag rekommenderar detta för att om du tillexempel skulle börjat med att göra den gröna nyansen först och sen göra den röda nyansen så skulle det blivit en blå-gul ton i den röda du skulle göra. Andlednigen till detta är för att den klar-gröna färgen innehåller en nyans utav gul. Och den röda färgen innehåller en nyans utav blå. Det kanske man inte tror men så är det faktiskt. Så därför rekommenderar jag att måla i den ordningen som jag har gjort på bild 2.

Så när du har gjort i den ordningen som jag har gjort så kan du få det bästa resultatet. Efter det ska du lägga dina tecknig på tork. Min teckning låg i tork i en vecka, just för att jag har bild en gång i veckan. Men vattenfärg brukar torka rätt så snabbt vad jag vet iallafall. Så det räcker nog med att du låter teckningen torka i en halvtimme eller max en timma. Mer tid tror jag inte det tar eller bör ta.

Men när din teckning är helt torr så kan du börja rita små cirklar med din blyertspenna. Just för den här uppgiften så använde jag en "cirkelmall". Självklart kan man använda en passare eller klippa ut en egen cirkel men om du är som jag skulle jag rekommendera att använda sig utav en passare eller en "cirkelmall". För att rita cirklar är inte min bästa sida...hehe. Men iallafall om du gör som mig så lägger du bara på din "cirkelmall" och ritar ut små cirklar i varje nyans utav din färgteckning, med din blyertspenna. Jag använde storlek arton. Tyvärr hade jag ingen bild på min mall som jag använde och jag vill inte ta något från nätet men jag kan länka den mallen här nedanför.

När du har ritat ut dina cirklar så kan du börja kippa ut dem. Jag var väldigt petning när jag klippte ut mina så det tog sin lilla tid. När jag hade klippt ut en så valde jag att ta min blyertspenna och skriva siffror på baksidan utav den lilla cirkeln. Detta gjorde jag för att jag inte ville placera ut fel nyans på fel ställe. Det här rekommenderar jag ochså att man ska göra för att fört och främst så vet man ju vilken ordning man ska sätta dem i och för det andra så om det är så att man har tappat bort en nyans som man tillexempelt har råkat slägga tillsammans med sina papper rester så ser man det enkelt. Säg att du märker att "Oj, färgen nummer två finns ju inte här". Då vet du att du kanske har råkat slägga den eller att det har hänt något liknade. Så därför rekommenderar jag att man sätter nummer på sina nyanser utav vattenfärgerna.

När du har klippt ut alla färger så ska du ta ditt lim och klistra på dem på ditt svarta papper och voilà så har du din alldeles egna färgcirkel.

Hoppas att du gillade detta inlägg och fick nytta och lite tips från detta inlägg!

HÄR ÄR LÄNKEN TILL "CIRKELMALLEN"👇🏼 https://goo.gl/images/gaOf2b

HÄR LÄNKAR JAG ÄVEN HUR EN PASSARE SER UT FÖR ER SOM INTE VET DET 👇🏼 

https://goo.gl/images/VvWMnW

GLÖM INTE ATT KIKA IN PÅ MITT FÖRRA INLÄGG OM DU INTE REDAN HAR GJORT DET👍🏼 LÄNK TILL MITT SENASTE INLÄGG FINNS HÄR 👇🏼 

http://nouw.com/mattson0401/hur-man-kan-skugga-nar-man-har-ritat-dju-28685626


Likes

Comments

Skuggning vid djur

Här har jag publicerat två styckena bilder på en liten fågel och en svan. I det här inlägget tänkte jag tipsa om hur man kan skugga när man ritar djur. Jag kommer även lite senare att publicera ett inlägg där jag pratar om skuggning vid profilbilder. Men det tar vi sen.

Vad är skuggning? Skuggning är en teknik som man använder sig utav när man tillexempel ritar självporträtt.

Varför skuggar man bilder? Meningen med att skugga är att man ska skapa liv i sina teckningar. När man skuggar så kan man även framhäva hörn t.e.x. Om man ska rita någon typ utav en 3D bild så vill man ju gärna att, vi säger att man har ritat en mening, så vill man ju gärna att texten ska "poppa" upp typ. Man vill iallafall få fram så mycket liv i bilden som möjligt. Och då är skuggning en väldigt bra teknik man kan använda sid utav.

När använder man skuggning? Skuggning använder man som sagt oftast när man gör självporträtt eller vid profilbilder osv.

Vad behöver man när man ska skugga? Det man behöver när man ska skugga är följande:

 • Blyertspenna
 • Sudd
 • Skuggpenna

Mitt första tips är att man ska skissa. Det är alltid ett MÅSTE för min del. För alla är det inte ett MÅSTE men det är det för mig iallafall. Alla har ju sina tekniker för att få det bästa resultatet. Och att skissa först är en del utav mina tekniker som jag använder. Men som sagt så har alla sina egnena tekniker för att få bäst resultat. Men jag skulle rekommenderar stark att skissa först.

Vad menas med att "skissa"? Skissa är en teknik som dem flesta gör först för att få ett "hmm" om hur det slutgiltiga resultatet ska se ut. Skissa betyder att man ritar små korta "lätta" sträck med en blyertspenna tillexempel. Skissa är alltså INTE att man drar hårda långa sträck med sin blyertspenna. Meningen med att skissa är att, säg att du ska rita en profilbild och man ska rita en näsa, då ritar man INTE ett sträck rakt uppifrån och ner. För den kan ju inte bli perfekt, eller så som man vill ha den vi första försöket. Så man kan säga att skissa är att man testar sig fram tills man har fått det resultat man vill ha. Det är viktigt att komma ihåg att man gör små kort "lätta" sträck så att man enkelt kan sudda ut det. För när man skissar för hårt. Alltså att man trycker pennan jätte hårt mot pappret och skissar. När man gör så så är det svårt att få bort dem hårda linjerna. Så därför säger jag att skissa alltid "lätt" med din penna först innan du sätter igång att fylla i.

Längst till vänster, alltså den vänstra bilden har jag ritat en liten fågel som står på en gren. Och precis bredvid den, längst till höger så har jag ritat en svan som simmar i vattnet. Om man kollar noggrant så kan man se att jag inte har skissat på hela "ytan" utav fåglarna. Utan om man vill få mer liv i sin teckning så ska man inte skugga i hela sin teckning för då blir allt FAIL. Vilket man inte vill ska hända. Så det är viktigt att man skuggar med ett visst motto. Det för inte bli för mycket skuggning och inte för lite. Så man får testa sig fram helt enkelt. Ett till tips är att rita lite "hårdare" vid konturerna för då får man fram dem ochså. Och det ger en liten mer levande effekt på det hela. Man måste hitta en balans mellan skuggningen och "ljuset". Men det viktigaste är att DU är nöjd med just ditt arbete.

Ännu ett tips är att när du har ritat "hårdare" vid konturerna så kan du tona ut blyertsen med din skuggpenna. För det ger en mer fadande effekt och det ger lite mer liv i det hela.

Det här var det jag hade att skriva om i detta inlägget.

DET HÄR ÄR EN SKUGGPENNA👇🏼GLÖM INTE ATT KIKA IN PÅ MITT FÖRRA INLÄGG OM DU INTE REDAN HAR GJORT DET👍🏼 LÄNK TILL MITT SENASTE INLÄGG FINNS HÄR 👇🏼 https://nouw.com/mattson0401/hur-man-anvander-farg-28675361


Likes

Comments

Här har jag använt väldigt mycket färg. Meningen med denna bilen är att få fram färg. Det du behöver till just denna bilden är:

 • tre färgpennor
 • En blyertspenna
 • Sudd
 • Pennvässare

Det du gör först är att måla ett motiv. Jag har målat två personer och Eiffeltornet. Men du målar det du vill. När du målat ditt motiv med din blyertspenna och om det går fel så kan du sudda det med ditt sudd. Mitt första tips är att skissa först. Rita lite lätt, så att du inte ritar för hårt, för då blir det svårare att sudda om du skulle vilja ändra på något.

När du är färdig med ditt motiv och är nöjd så kan du börja med färgen. Det du skall göra för att få bäst resultat är att, du skall vässa din färgpenna och ta de små "stoften" som egentligen är "resten" som man ska slägga men det ska du använda. (Stoftet ser du i blid 5). Det du ska göra är att du tar "stoftet" och lägger det på pappret och så tar du ett finger och smetar ut det på pappret.

Om du skulle tagit penna direkt på pappret så skulle resultatet blivit att det är hårda, skarpa linjer på pappret vilket inte skulle bli ett jättebra resultat. Så gör INTE det om du vill få det bästa resultat.

För tricket att få det bästa resultatet är att fada ut färgerna. Alltså att färgerna "går ihop" med varandra. För om du tar penna direkt på pappret så blir det skarpa linjer och färgerna går inte "ihop" med varandra.

Och det du använder till att "blanda" ihop färgerna är extremt viktigt. Jag skulle säga att det bästa verktyget är just fingret för att när man "blandar" färgerna så måste du ha något tungt som trycker färgen mot pappret för att få ut pigment. För "stoftet" innehåller väldigt mycket pigment och det är viktigt att man får ut det mesta pigmentet för att, i denna bilden så använder man mycket färg.

Så använd fingret när du ska fada färgerna.

Om du inte har en pennvässare så kan du även använda en sax. (Gör som jag gör i bild 6).

OBS! Tänk på att när du fadar med ditt finger så kan du få färg "stoft" på dig. Men du kan ta bort det lätt & enkelt med lite tvål och vatten. 😋

Så här blev mitt resultat.

Likes

Comments