View tracker

Enkel och fräsch middag. Tog knappt 20 minuuter från start tills det stod på bordet.. Perfekt vardagsmat när det ska gå fort. 

Det du behöver för 4 pers
3 paprikor (gärna olika färger)
300 g nötfärs
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 påse tacokrydda
2 dl vatten
2 frp vita bönor
1 frp tortillabröd
Strimlad isbergssallad
Creme fracihe
Jalapenos (ifall man gillar hetta)

Skölj, kärna ur och dela paprikorna i små tärningar. Fräs paprika och färs i olja. Krydda med salt. Häv sedan i tacokryddmixen tillsammans med ca ½ dl vatten. Låt det puttra utan lock i ca 5 minuter. Spola av de vita bönorna i ett durkslag och låt de rinna av. Vänd sedan ned dem i pannan. Strimla isbergssallad och servera i tortillas med en klick creme fraiche. och ev jalapenos.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

En favoritgryta här hemma, receptet har jag fått från min syster. Tryck här för att komma till hennes blogg.

Det du behöver till cirka 4 portioner
2 msk rapsolja
1 msk rödcurrypasta
1 påse quornbitar (300 gram)
3 dl mjölk
2 dl creme fraiche
1 paprika i bitar
1 burk vattenkastanjer
1 burk bambuskott
En näve haricoverts
Salt och ca 1 tsk socker

Gör såhär:
Fräs currypastan i rapsoljan och häv i quornbitarna. LÅt steka cirka 2-3 minuter. Häll över mjölken och sedan i med grönsakerna förutom haricoverten Tillsätt creme fraiche och haricoverts i slutet. Smaka av med lite salt och socker. Servera med ris!


Likes

Comments

View tracker

En fördel med hösten är iallafall att få laga grytor och soppor. Igår tog vi en promenad i regnet och värmde oss sedan med en gulaschsoppa som puttrat några timmar.

För just den här soppan behövs (4 portioner)
ca 500-600 gram kött (tex högrev, innanlår, ytterlår, rostbiff)
3 gullökar
4 msk tomatpuré
3 msk paprikapulver
1.5 tsk kummin
1 tsk torkad oregano
4 krm svartpeppar
skal av en halv riven citron
4 köttbuljontärningar
1 & ½ liter vatten
10 st potatis i tärningar
3 paprikor i tärningar
salt
creme fracihe

Görsåhär:
Skär köttet i bitar och låt kött, hackad lök få svettas i lite smör. Häv sedan i kryddor, tomatpuré, vatten och buljongtärningarna. Låt allt detta småputtra i någon eller några timmar. Tillsätt sedan den tärnade potatisen och paprikan. Låt det koka ytterliggare koka ca en halv timma- timma till. Smaka av med salt och peppar. Servera med creme fraiche och bröd.

Likes

Comments

Kvällens menu blev risotto med sesambakad lax toppad med friterad kapris

Du behöver:
4 portionsbitar lax
smör
sesamfrön
2 schalottenlökar
1 dl olivolja
3 dl Arborioris
ca 1-2 dl vitt vin (funkar utan)
8-9 dl varm hönsbuljong
2 dl finriven parmesanost
salt och peppar
Kapris
Rapsolja

Gör såhär: Sätt ugnen på 200 grader. Ringla lite smör i en ugnsform och lägg i tinade laxbitar (gosa runt dem i smöret) häv sedan på sesamfrön och salta & peppra dom. In i ugnen i ca 15 minuter. Värm upp 1-2 buljongtärningar i 8-9 dl vatten. Fräs sedan schalottenlöken mjuk i olivolja på låg värme utan att den får färg. Tillsätt sedan riset och fräs ytterliggare någon minut. Tillsätt vinet och låt det koka tills det ångats bort. Rör om hela tiden. Häv sedan i den varma buljongen pö om pö. Rör om ofta och sänk värmen. Risotton ska sjuda långsamt. När buljongen kokat in drar du kastrullen från sidan och tillsätter ca 1 msk olivolja och den finrivna osten. Smaksätt med salt och peppar.

Avsluta med att häva i rapsolja i en stekpanna och fritera/stek kaprisen i ca 1 minut tills de ser knaprika ut. Fånga upp de med en sil och strö över maten.



Likes

Comments

Äntligen FRIYAY, för er som är lediga helger iallafall. Jag jobbar helgen men det har aldrig hindrat mig för att ha helgkänsla ändå. Jag är ju rätt bra (om det är bra) att proppa helgerna med nöjen trots jobb. Ikväll blir det pizzanight. Slängde just ihop en vitkålssallad som är riktigt bra, hemligheten sitter i du måste "slaka" vitkålen genom att bara slå över kokande vatten då kålen ligger i ett durkslag. Busenkelt!

Du behöver:
ca ½ vitkålshuvud (blanda gärna vitkål med rödkål)
1 liter kokande vatten
½ dl matolja/rapsolja/solrosolja​
2 korkar ättika
4 msk vitvinsvinäger
1 msk strösocker
2-3 msk oregano
2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Gör såhär: Strimla vitkålen i tunna skivor. Lägg allt i ett durkslag och häv över vattnet, låt rinna av. Häv kålen i en bunke, gärna med lock så det blir en tät förslutning. Rör samman de övriga ingredienserna och häll över. Rör om, låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kyl. Salladen passar till det mesta och håller i ca 5-6 dagar.

(Rekommenderar den här bunken med tillhörande lock från Margrethe, Rosti Mepal)

Ser ut att bli pizzamolande på balkongen när solen är såhär generös. 

Likes

Comments

Kvällens middag blev en lättlagad paj som tog cirka 40 minuter att göra inklusive 20 minuter i ugnen. Busigt god och är även perfekt att ha som matlåda.

Du behöver
3 dl vetemjöl
125 gram rumsvarmt smör
3 msk vatten
1 grillad kyckling (dela i fina bitar)
ca 4 dl finstrimlad vitkål
1 gullök i tunna skivor
1 påse tacokrydda
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
3 dl rivenost

Gör såhär: Börja med att sätta på ugnen på 200 grader. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Knåda sedan ihop vetemjöl, smör och vatten till en pajdeg och tryck sedan ut i en smörad form. Pajen behöver inte förgräddas. Stek vitkål och gullök i smör på medelvärme tills det fått gyllenefärg och vätskats ut litegranna. Blanda sedan ihop kyckling, creme fraiche, matlagningsgrädde, tacokrydda och ost i en bunke, avsluta med att häva i kål/lökblandningen. Fyll pajskalet med fyllningen och toppa med lite ost. Grädda mitt i ugnen, cirka 20 minuter.





Likes

Comments

Enkel Kanelbullesockerkaka

Du behöver:
85 gram smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
1.5 dl filmjölk
1 tsk malen kanel
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 krm salt
kanel och pärlsocker till garnering

Gör såhär: Smält smöret, häv sedan i kanel i smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de övriga ingredienserna i en bunke. Blanda sedan dessa i ägg/socker blandningen och tillsist ska det smälta smöret och filmjölken i. Smörj och bröa en form och häv i kaksmeten. Grädda i 175 grader i cirka 25-30 minuter.



Likes

Comments

Godmorgon
Trötttjej ska strax rulla mot ett kvällspass på E53, neurologavdelningen. Denna helg har varit proppat med jobbpass, en kväll på stan med middag på Pinchos med kollegor och igårkväll var vi hemma hos en av min närmsta vänner för en hållkäften kväll. Magisk plockmat och en jäkla massa (naken)dans. Vi kom inte upp förrän 11 idag, hoppade direkt in i bilen för att fara till bageriet för att köpa bröd och wienerbröd. Ikväll eller imorgonförmiddag kommer det ett tips på en enkel bakfavorit. 

(Assietter från Rörstrand, blått fat från Bruka, koppar från Åhléns, glas från IKEA)


Likes

Comments

Äntligen är en tuff arbetsdag över, slängde oss i soffan en stund innan middagslagningen för att sedan hamna här igen, av matkoma.

Idag blev en klassisk "jag tar vad jag haver gryta" och den blev GOD. Receptet räcker till ca 4 pers.
Rapsolja
600 gram kronfågels färska sweetchilikyckling
3-4 morötter
2 gullökar
lite fryst haricovertz
broccoli
1 lime
koriander (efter smak, hade ca 3 msk finhackad)
400 ml kokosmjölk
1 tsk sambal oelek
ingefära, salt och peppar
Tagliatelle

Gör såhär: Sätt på vatten till pastan. Skiva alla grönsaker. Lägg kycklingen i en het gryta (som funkar bra att steka i) och stek i ca 2 minuter, tills dess kycklingen fått färg. Tillsätt sedan morötter, lök, haricovertz, broccoli. Stek under omrörning. Tillsätt sedan kokosmjölk, koriander och sambal oelek. Riv i lite limeskal samt pressa i saften. Smaka av med ingefära, salt och peppar. Detta recept går givetvis byta ut med de grönsaker man har hemma. Servera med tagliatelle.

(Tallrikar från Ostindia, Rörstrand. Gryta från Le creuset. Bestick från Hardanger. Glas från IKEA)


Likes

Comments

Godmorgon Onsdag,
Passade på att ta en sovmorgon då jag jobbar ett kvällspass idag. När jag jobbar dag är jag ingen frukostmänniska, då blir det oftast någon torr hårdbrödmacka på morgonrasten med dåligt brett smör på om tiden tillåter (livet som sjuksköterska på en vårdavdelning). Men när jag är hemma och har tid är det en mysig start på dagen. Idag blev det en enkel smoothie, macka och en kopp rivigt kaffe.

En ​smoothie
1 dl blåbär
1 banan 
½ tsk ekologiskt Bourbun vaniljpulver
2 dl mild yoghurt
½ dl mjölk

MIXA och slurp.

Likes

Comments