View tracker

Bakverk

För några dagar sedan gjorde jag detta fantastisk goda brytbröd!
Tänkte jag skulle dela med mig av det till er. :)

Du behöver:
25 g jäst
2 dl ljummen mjölk (37grader)
1 tsk salt
1/2 dl rapsolja
1 msk honung
6-7 dl vetemjöl
1 dl fibrex

Ett ägg
olika sorters fröer eller salt (jag tog solroskärnor, sesamfrön och flingsalt.)

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm försiktigt mjölken upp till 37 grader alltså fingervarmt.
Häll på mjölken på jästen, och blanda tills jästen har löst upp.
Blanda sedan i honungen, oljan, salt, fibrex och lite mjöl i taget. Blanda ihop och låt knåda kraftigt i ca 5 minuter. Låt nu degen jäsa under duk i ca 1h.
Dela nu degen i ungefär 11-13 bitar. Rulla till bullar och lägg i en springform som är klädd i bakplåtspapper. Låt nu bullarna jäsa ytterliga 30 minuter och sätt igång ugnen på 225 grader.
Nu vispar du upp ägget och penslar bullarna. Strö sedan över dem fröer du vill ha eller kör bara naturellt om du vill det.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 30 minuter!

HUGG IN med en god ost och smör!




Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Mat

Nu kommer vi till en av mina favoriträtter. Fläsk eller Biff Rydberg.
bara blandningen mellan köttet, råstekta potatisen, senapscremen och den goda smörstekta löken är ju bara så PERFEKT!
Det är ju som en pyttipanna, fast ändå inte. Mycket godare och man brukar inte blanda ihop allt till en röra. Utan man steker allt var för sig. Och för dom som gillar rå äggula, så brukar man även servera det till.
Det är så lätt att göra det här, att det knappt behövs något recept ;)

Senapscremen - Blanda 4 tsk dijonsenap med 5 msk creme fraiche, 1/2 tsk honung, salt och vitpeppar.

Råstekt potatis - Skala potatis, dela den i mindre kuber/bitar. Stek med olja och flingsalt till potatisen får en krispig och fin yta.

Köttet - Stek biffbitarna med lite salt och peppar. Eller kör in en bit fläskfilé i ugnen med salt, peppar och lite citronsaft på ca 150 grader 20 minuter.

Löken - Skala och finhacka ca 3 små lökar. Stek länge på medelhög värme i ca 2-3 msk smör. Löken ska ej få någon färg, utan den ska bara bli mjuk och god. Tillsätt några nypor socker under tiden du steker löken och smaka eventuellt av med lite salt.


(Bilderna blev inte så bra, då det hann mörkna ute)



Likes

Comments

View tracker

Dryck

Godmorgon på er!
Jag har varit dålig på att uppdatera på senaste tid. Då jag inte alls har någon inspiration eller idéer på vad jag kan baka eller laga för mat. Så det kommer att komma upp lite då och då istället. Jag hoppas jag kommer bli bättre på det snart igen.

Just nu ligger jag hemma och är sjuk igen och har inte alls någon aptit för mat. Så en fruktsmoothie slank ner imorse iallafall. Den delar jag så klart med mig av!
Ikväll ska jag förresten göra Fläsk Rydberg tänkte jag. Och hoppas då att jag har bättre aptit och ork.


Smoothie med banan, hallon och havtorn.
Mixa två bananer, ca 1 dl frysta hallon och lite havtorn tillsammans med lite soja vaniljdryck.



Likes

Comments

Mat

Här kommer en riktigt god höstgryta, där man kan slänga i allt möjligt av det man har hemma. Riktigt god enkel, billig och fettsnål att göra. 
Hoppas ni får lite inspiration till mat som ni lätt kan laga.

Fläskgryta 6 port
600g grytbitar av fläskkött
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
två morötter
champinjoner färska eller på burk
Milda, mini mat 7%
vatten 7 dl
mushroomsoja
en köttbuljongtärning eller buljong
salt, svartpeppar, timjan och lite curry

Gör så här
Hacka alla grönsaker och stek i lite olja. Tillsätt sedan köttet och stek till det har fått färg. På med vatten, milda, buljong, soja och kryddor. Låt koka upp och låt sedan småputtra i 2 timmar. Red av med lite maizena och servera med bulgur, ris eller kokt potatis.
När jag kokar bulgur brukar jag först koka upp vatten med grönsaksbuljong och lite salt, så får bulguren en godare smak.


Likes

Comments

Mat

Detta recept är från min kära fader som i sin tur fick detta från ett par kompisar från Thailand. Den godaste Nasi goreng enligt mig!! Denna gången provade jag att byta ut färs till kyckling.
Så här kommer mitt/pappas recept!

Nasi Goreng 6 port

2 kycklingfilér
3 dl ris + 6 dl vatten (Koka riset så fort du kan)
1 burk ananasringar eller färsk ananas
1 rödlök
3 stora vitlöksklyftor
en bit strimlad vitkål
5 msk ostronsås
2 msk maggi soja
3 msk sweet chili
salt och svartpeppar
2 ägg + lite ostronsås och maggi soja

Gör så här.
Koka riset, och lägg det i en bunke och låt svalna. Blanda sedan i lite ostronsås, maggi soja och sweet chili. Stek kycklingen med lite salt och peppar tills den är klar. Lägg sedan över kycklingen i bunken med riset.
Strimla vitkål och rödlök, dela vitlök och ananas. Stek allt tillsammans med lite olja.
Nu under tiden du steker grönsakerna så vispar du ihop äggen med lite ostronsås och maggi soja. När grönsakerna är klara lägger du det åt sidan i stekpannan och häller i äggblandningen och steker på till det blir en liknande äggröra. Nu till det sista så blandar du i riset och kycklingen i stekpannan och krydda med mer sås eller salt och peppar. 

Hoppas ni med tycker det är gott och vågar prova det.
Ett tips är att ha i andra grönsaker än kål. Paprika, majs och/eller ärtor.

Ingen bra bild i mörkret och jag själv tycker inte det ser så väldigt gott ut.. Men det får duga såhär :)


Likes

Comments

Mat

Denna helgen spenderade jag och Anders på Öland. En ölprovning/okotberfest i fredags och en lugn lördag med massa film och mys i det ruggiga höstvädret.
Igår gjorde vi spagettipumpa som vi hade till mammas goda köttfärssås. Så gott alternativ istället för vanlig spagetti. 


Likes

Comments

Mat

Ett gott tips till en god lunch för alla.
Jag bara ÄLSKAR dessa. Senast jag åt en chicken nuggets klöktes jag pga broskbit eller vad det nu var för hårt. Men dessa soja nuggets från Hälsans kök är så otroligt goda, och påminner om chicken nuggets fast som sagt ännu godare! Och speciellt när man vet att det inte är ihop pressad kyckling.
Ni som gillar nuggets, testa dessa!!!!

Jag gjorde även riktigt god dipp att ha till.

2 msk sweet chili
1 msk kikomansoja
1 tsk ostronsås
några droppar sesamolja

Till mina nuggets hade jag nudlar. Men det går självklart att ha något annat till, kanske ris, wookade grönsaker eller bara sitta och doppa nuggetsen i den goda såsen.

Trevlig dag på er!



Likes

Comments

Mat

Hej på er!

Idag bjuder jag på mitt goda recept på lasagne.
Jag gör alltid för 6-8 personer, för sedan kunna ha matlåda och frysa in. Sån perfekt mat att bara ta fram och värma och ändå lika god!


LASAGNE 6-8 pers

1kg färs
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
En liten bit rotselleri
2 burkar krossad tomater + 2 burkar vatten
köttbuljongtärning
salt, peppar, basilika, chilipulver och lite lite curry
2 lagerblad
ca 12 lasagneplattor
5 dl mjölk
2 dl riven ost


Gör så här.
Finhacka lök och vitlök, fräs tillsammans med finriven morot och rotselleri. Lägg sedan i en stor gryta.
Stek sedan färsen tills den har fått färg. Lägg även i detta i grytan.
Slå på krossade tomaterna, vattnet, buljongen och alla kryddor efter smak och behag. Låt koka i helst 1-2 timmar. Red av med lite maizena, låt den dock va mer rinnig än såsig. Då lasagneplattorna drar åt sig vätska, så minskar du risken att lasagnen blir torr.

Ostsåsen.
Koka upp mjölken och smaksätt den med salt och peppar. Red mjölken till en bechamelsås och sedan lägger du i den rivna osten och låter den smälta.

Jag börja med att lägga lite köttfärssås i botten, sedan ostsås och sist lasagneplattor. Du varvar detta och avslutar med ostsås och lite riven ost på toppen.
Grädda i ugnen till du får en schysst färg. Ca 30 minuter på 200 grader
Till lasagne tycker jag det är gott med en kålsallad/pizzasallad. Så det är ett tips från mig.


Likes

Comments

Mat

Godmorgon på er!

Tog lite sovmorgon idag och det var så skönt att sova ut lite.
En god frukost är vad som behövs en söndag för att ladda upp inför kommande vecka. Så jag gjorde en nostalgi frukost som vi brukade ha på helgerna när vi var små.
Gåsabitar är namnet. SmörGåsar med olika sorters pålägg som sedan skärs i små bitar. Då man kryper upp i soffan och sitter där med vars en tandpetare och äter bitarna. Så gott och roligt sätt att äta på!
Till gåsabitarna blev det en fruktsmoothie och en halva grapefrukt.

Hoppas ni får en bra söndag!




Likes

Comments