View tracker

Till en början så tyckte nog inte någon av oss om sushi speciellt mycket, men sakta men säkert så började vi tycka det var gott. Sedan började vi göra egen sushi och nu tycker vi att vår egna är godare än den man äter ute. Det är faktiskt inte så svårt att göra sushi och det bästa är att man kan ha i precis det man tycker är gott! Vi tycker om att testa nya saker så därför har vi testat att göra tamago yaki (söt äggomelett) och inlagd rättika till vår sushi. Det blir helt galet gott, skulle kunna äta sushi varje dag!! 😍 Rättikan ska ligga inlagd cirka en vecka innan den är helt klar, så börja med den i tid ifall du vill ha rättika till din sushi. 😊

Men den viktigaste ingrediensen i sushi är såklart ris, så här kommer först receptet på ris;

4dl sushiris (finns att köpa i till exempel butiker med utländska produkter eller på en del sushi-restauranger. Annars går grötris bra, dock blir det inte riktigt lika gott).
4,5 dl vatten

1/2 dl äppelcidervinäger eller sushivinäger
1/2 dl socker
1 tsk salt

Riset kokas som vanligt, på låg värme och tills det är helt mjukt. Häll i mer vatten ifall det skulle koka torrt. Under tiden som riset kokar ska "lagen" till riset kokas ihop. Vinäger, socker och salt blandas i en kastrull och kokas så att sockret löser sig och vätskan blir helt genomskinlig och lik sirap.

När riset kokat klart ska lagen hällas på och blandas med riset ordentligt. Låt sedan riset svalna så det blir helt rumstempererat.

Tamago Yaki
Till en rulle ägg-omelett behövs;

4ägg
1 krm salt
1 msk salt
2 msk socker
2 tsk soja (inte mushroom soy utan riktig gjord på sojabönor, till exempel kikkoman)

Vispa ihop äggen med alla ingredienser. Värm en stekpanna på medelvärme. Helst ska stekpannan vara fyrkantig men det har man oftast inte hemma så man får försöka göra rullen fyrkantig ändå. Ha i lite olja i stekpannan och ha i hälften av smeten, så det täcker botten. När omeletten börjat stelna ska man rulla eller vika den mot sig, så det börjar formas till en fyrkantig omelett. Ha i ungefär hälften av smeten som är kvar och låt även smeten komma under rullen. När det har börjat stelna ska omeletten rullas ihop med den redan färdiga omeletten. Ha till sist i resten av smeten och gör på samma sätt. Försök att forma rullen så den blir fyrkantig.
Ganska svårt att förklara, men det finns massa Youtube-videos att kolla på!

Inlagd rättika
1 stor rättika
1 msk salt
1 dl risvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk gurkmeja
2-3 cm ingefära, grovriven eller skivad tunt.

Skala och skär rättikan i stavar. Lägg dem i en skål och strö över saltet, blanda och låt stå framme i 2 timmar. Detta gör att vattnet i rättikan dras ur och rättikan kommer förbli krispig.

Under tiden så ska vatten och socker kokas ihop så att sockret löses upp och det blir en genomskinlig sirap. Häll i risvinägern, gurkmeja och ingefäran och låt sjuda i 2-3 minuter. Ta av från värmen och låt svalna.

Efter 2 timmar ska rättikan kramas ur på vatten. Låt rättikan rinna av på hushållspapper.
Sterilisera ett par burkar; lägg både glasburken och metallocket på en plåt i en 100 grader varm ugn i 10 minuter. Lägg in bitarna av rättikan i burkarna, se till att de ligger ganska tätt. Häll vinägern över rättikan och ställ burkarna i kylen. Det tar ungefär 1 vecka innan rättikan är helt klar!

🍣🍙🍘🍚🍣

Vi brukar såklart inte bara ha äggomelett och inlagd rättika i/till vår sushi. Det är även gott att ta gurka, avokado, rökt lax, räkor, tofu, riven morot/vitkål eller tonfisk. Man kan även ta andra fisk-sorter eller andra grönsaker som man tror skulle passa bra till sushi! Om man vill ha rå lax istället för rökt som vi brukar ha, finns det speciell lax (extra fin) till just sushi att köpa i mataffärerna, sök efter SALMA.


Vi tycker att förutom just grönsaker och rökt lax att det är gott med tonfisk-röra i våra maki-rullar. Den gör vi genom att blanda tonfisk på burk med majonnäs, lite creme fraiche eller annan matyoghurt, finhackad rödlök, salt och svartpeppar. Bra som utfyllnad och godast blir det såklart om man gör egen majonnäs.

När vi sätter ihop sushin brukar vi göra vanliga maki-rullar eller göra små avlånga bollar som på bilden ovan.
Maki-rullen gör man genom att ta ett nori-ark (den blanka sidan neråt) och ha ut ris på nästan hela arket, spara en cm längst ut på arket (för att kunna "limma" ihop rullen). Lägg ut grönsaker och till exempel tonfisk-röran mellan grönsakerna och rulla ihop. Se till att trycka ihop ganska hårt så rullen blir kompakt. Det finns speciella bambu-mattor för att göra det hela enklare. För att limma ihop rullen, ta lite kallt vatten på fingret och smeta ut på den sparade centimetern på arket, tryck ihop mot rullen. Skär rullen i lagom stora bitar. Se till att torka av kniven med hushållspapper mellan varje bit för slippa kladd och göra bitarna snyggare. 😊

De avlånga sushi-bitarna görs enklast genom att forma dem med blöta händer. Vi brukar ha på lite wasabi på biten och sedan lägga på till exempel lax eller sätta fast en bit ägg-omelett med hjälp av en bit klippt nori-ark. Vi brukar dock inte ha wasabi på riset när vi har ägg-omeletten på, det blir inte supergott, men det är bara att testa sig fram!

Sushi är inte svårt att göra och med lite övning så blir bitarna riktigt snygga! 😊 Kolla på Youtube-videos för att lära dig tekniken och få inspiration vad som funkar att ha som fyllning. 🍣

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vi har nyligen köpt en pastamaskin och invigde den genom att göra lasagne! 😊

Det blir både godare och billigare att göra egen pasta eftersom det inte är några dyra ingredienser. Vi gjorde två portioner pasta, vilket resulterade i att vi fick lite över som vi gjorde fettuccini av. Allt som allt blev det två mindre formar med lasagne (eftersom vi inte har någon större bra form). Det räckte till två middagar för två personer + lunch för en person, så det blev ganska mycket! Dessutom blev allt väldigt billigt då det är billiga ingredienser i pastan. Fläskfärsen kostade bara 25kr/kg (pga sämre datum) och de krossade tomaterna kostade endast 5kr (från när det va extrapris på ICA). Osten var också billig då vi köpte den när det var halva priset pga sämre datum. Men ost blir inte direkt dåligt förren den börjar mögla, och om den gör det kan man bara skära bort det dåliga.

Pasta (2 portioner)
- 250g vetemjöl
- 2 ägg
- lite vatten

Blanda ihop allt och knåda ordentligt. Vattenmängden får regleras lite beroende på hur stora äggen är, men degen ska vara ganska fast men ändå inte hård.

Dela degen i två bitar och kavla i pastamaskinen. Mjöla på degen ifall den känns för kladdig, annars fastnar den i pastamaskinen. Vi kavlar först på det tjockaste och sen minskar vi i tre/fyra omgångar tills pastan är lite tjockare än tunnaste (cirka 7/9 i tjocklek). Man kan också kavla degen för hand, då får man kavla tills man tycker att den känns lagom tjock.

Skär pastan i bitar som passar formen!

Köttfärs- och tomatsås
- 400g köttfärs (Vilken färs som helst går bra, men känns onödigt att slösa nötfärs på lasagne då man ändå inte känner köttsmaken på samma sätt som i tex en hamburgare).
- 1 förpackning med krossade tomater (gärna med någon smak, tex basilika eller vitlök).
- 1 rödlök/schalottenlök
- salt
- svartpeppar
- basilika
- oregano
- smoked paprika, chili eller andra kryddor man tycker passar.

Stek köttfärsen, ha i de krossade tomaterna och kryddorna.

Ostsås
- 2msk smör
- 2msk vetemjöl
- mjölk (kommer inte ihåg hur mycket vi använde exakt, men cirka 5dl)
- 3-4dl riven ost
- salt

Smält smöret. Ha sedan i vetemjöl och blanda tills det ser ut som en pajdeg (fast lösare), stek i någon minut för att vetemjöls-smaken ska försvinna. Vispa sedan i mjölk allt eftersom, ta lite i taget och låt det värmas upp ordentligt utan att koka mellan gångerna. Har man i för mycket mjölk på en gång kan det vara svårt att få den tillräckligt tjock, så det är lättare att ha i lite mjölk åt gången.

Såsen ska vara ganska tjock, annars rinner den ut när man skär upp lasagnen. När såsen känns lagom tjock tar man bort den från plattan och har i den rivna osten (Osten får inte koka eller värmas på plattan, då bildas små korn av den som inte är så gott).

Lasagne
Börja med ett lager ostsås eller köttfärssås i botten av formen. Varva sedan med pasta, ostsås och köttfärssås. Avsluta med ett lager av ostsås och lite extra riven ost på. In i ugnen på 225 grader i cirka 15 minuter (tills allt fått fin färg, allt annat är egentligen klart och pastan blir klar på några minuter).

Gott att äta tillsammans med massa sallad! 🍅

Likes

Comments

View tracker

Alla hjärtans dag firade vi med att laga en helt underbar måltid! Som huvudrätt åt vi fläskfilé marinerad med dry rub och till det potatiskaka (se tidigare inlägg för recept på den). Till efterrätt åt vi chocolata decadencs med hallon-coulis.

Rubben till köttet gjorde vi själva och utgick ifrån ett amerikanskt recept. Superenkelt och det passar säkert toppen till annat fläskkött också eller när man vill grilla. Köttet vart sjukt saftigt och smakrikt.

Choklad-kakan vart väldig mastig, men god! Den söta choklad-kakan passar perfekt till den lite syrliga hallon-coulin.

Rub till fläskfilé
- 1/4 dl paprikapulver
- 1 msk grovmalen svartpeppar
- 1 tsk vitlökspulver
- 1 tsk cayennepeppar
- 1/4 dl havssalt
- 1/4 dl rörsocker
- 1 krm smoked paprika

Om man vill kan man göra en större sats och spara tills man vill använda den igen.

Tillaga fläskfilén: Massera in rubben i köttet, se till att det täcker allt. Bryn fläskfilén i en stekpanna på alla sidor. He sedan över fläskfilén till en smord, ugnssäker form och stick in en termometer i den tjockaste delen. När köttet nått 70 grader så är det klart. Ta ut ur ugnen och låt vila i minst 10 minuter innan du skär i det.

På skyn som blir av fläskfilén gjorde vi sedan en sås. Vi hade i grädde, soja, lite svartpeppar, paprikapulver och salt. Sedan redde vi av med maizena. Till köttet och såsen hade vi potatiskaka (se tidigare inlägg om hur vi gör den 😊).

Till efterrätt åt vi chocolate decadens med hallon coulis. Gott, men mastigt! Se till att vänta en stund efter middagen 😜

Chocolate decadens
- 500g mörk choklad
- 135 g smör
- 1 msk och 1 tsk vetemjöl
- 1 msk och 1 tsk socker
- 5 ägg
- 1 nypa cayennepeppar
- 1 nypa salt

Smörj en springform med smör och mjöla lätt. Smält chokladen och smöret tillsammans över vattenbad (va försiktigt så chokladen inte separerar sig!). Samtidigt kan man vispa äggen och sockret väldigt pösigt.

I äggsmeten tillsätts sedan mjöl, cayennepeppar och salt. När chokladen och smöret har smält ordentligt så vänds det ner i äggsmeten så försiktigt som man kan. Häll ut smeten jämnt i springformen. Grädda choklad-kakan i mitten av ugnen, på 225 grader i 15 minuter. När det har gått 15 minuter kan man ta ut kakan. Den ska inte se flytande ut. Låt den vila till rumstemperatur och ställ den sedan kallt i kylen (eller frysen om man har lite bråttom, men se till att ta ut den i tid!).

Hallon-coulis
- 250 gram hallon
- 1/d vatten
- 2 msk socker (smaka av och se vad du tycker!)
- 1 tsk citronsaft

Värm allt i en kastrull, den ska inte koka. När hallonen har fallit sönder och sockret löst upp sig är coulin klar. Ta av den från plattan och sila den (de bort-passerade kärnor går att spara till gröt eller smoothie). Låt den kallna och ställ den svalt i kylen.

Servera choklad-kakan och hallon-coulin kall/ något rumstempererad.


Likes

Comments

Supergott bröd som smakar pizza om man har ost på! Lite krångligt att göra då det tar cirka 8 timmar att baka (längre tid ifall man låter det jäsa över natten)! Men det är lätt värt allt besvär.

Receptet kommer från Jan Hedh's brödbok och det innehåller massa olika steg, även steg som egentligen inte behöver göras. I alla fall inte om man inte är superintresserad av att baka bröd eller vill att bröden ska vara helt perfekta. 😜 Vi tar bara upp de absolut viktigaste stegen.

Fördeg
- 2 g jäst
- 100g vatten
- 150 g vetemjöl
- 4 g havssalt

Bortgörning
- 20g jäst
- 500 g krossade tomater
- 650 g vetemjöl
- 150 g durumvete
- 50 g olivolja
- 15 g havssalt
- 5 g krossad vitlök
- 2 g timjan

Fördeg
Lös upp jästen i vattnet och höll sedan i mjölet. Knåda för hand i cirka 6 min. Tillsätt saltet och knåda degen i cirka 3-4 minuter, tills degen är elastisk. Låt fördegen jäsa i lätt inoljad bunke med plastfolie över alt. en lätt inoljad plastlåda med lock över natten i kylskåp eller 3 timmar i rumstemperatur. Vi brukar låta den jäsa över natten i kylskåp. 

Bortgörning
1. Lös upp jästen i de krossade tomaterna och häll det över fördegen och mjölet, knåda ihop. Tillsätt sedan oljan och knåda i cirka 5 minuter till. Tillsätt salt och timjan.
2. Knåda degen ordentligt så den blir elastisk, cirka 6-7 minuter. Tillsätt vitlöken de sista minutrarna.
3. Lägg degen i en lätt inoljad bunke med plastfolie och låt vila i 90-120 minuter, stöt samman degen en gång under tiden (tryck ut luft och forma till en boll).
4. Lägg degen på en mjölad yta och dela den på mitten.
5. Forma till två bollar, strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (cirka 75minuter).
6. Sätt ugnen på 250 grader med en bakplåt inne.
7. Snitta ränder eller kors på bröden med en vass kniv. Sätt in bröden på den varma plåten och spruta in rikligt med vatten med en blomspruta (spruta under den varma plåten som är i mitten av ugnen). 
8. Sänk temperaturen till 200 grader efter 5 minuter. Efter ytterligare 10 minuter får man lufta ugnen genom att öppna ugnsluckan. Den processen upprepas två gånger till (bröden blir knapriga av det). Brödet ska alltså vara inne i totalt 35 minuter.
9. Ta ut bröden och lägg dem på galler. Spruta vatten på dem så de krackelerar, förvara under bakduk. Låt de vila minst 1 timme innan du skär upp dem!

Det kanske låter krångligt, men det är det egentligen inte! Den mesta tiden går åt till jäsning och under den tiden kan man göra något annat! Det är ett supergott bröd och eftersom det innehåller tomat så funkar det jättebra att bara äta brödet utan något på (men det blir som pizza om man har ost på ^^). 


Om ni gör något av recepten vi har lagt ut på vår blogg, är vi nyfikna att se hur resultatet blev och vad ni tyckte! Skriv gärna en kommentar om vad ni tyckte eller skicka länk till er Instagram eller annat ställe ifall ni lägger upp bild. 😊🍞


Likes

Comments

Vi har börjat göra våran egen granola. Första gången så smakade det tyvärr inte så mycket av kryddorna, så den här gången hade vi på mer och det vart supergott! 😄 Passar perfekt till fil eller yoghurt och den är inte lika söt som den man köper i affären.

Granola
- 7dl havregryn
- 1½ dl solrosfrön
- 1 dl sötmandlar
- 1 dl cashewnötter (andra nötter som man tycker om går också bra!)
- 1½ dl honung
- 3 tsk torkad kanel
- 2 tsk torkad kardemumma
- ½ msk salt
- 1 tsk torkad ingefära


- 2dl torkad banan
- 1 dl kokoschips, rostade
- 1 dl torkade tranbär


Blanda havregryn, solrosfrön, hackade sötmandlar och cashewnötter tillsammans med honung, kanel, kardemumma, salt, ingefära. Man får blanda runt ordentligt så honungen och kryddorna fördelas jämnt.

Sprid ut blandningen på en bakplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen cirka 15-20 minuter i 175 grader. Vända på blandningen åtminstone tre gånger, så att allt får en jämn färg.

När granolan är färdigrostad kan blanda i banan, kokoschips och tranbär. Såklart går även annan torkad frukt, nötter eller annat man tycker är gott att ha i (till exempel chokladbitar eller annat godis, om man vill ha en sötare version)! När granolan är helt sval kan man ha den i en fin glasburk eller en plåtburk. 🍎

Likes

Comments

Den här veckan har vi inte hunnit blogga något då det har varit en upptagen vecka. Men här är en av grejerna vi lagade under veckan, nämligen sjöbab!

Det här är en maträtt som vi har sett att de serverat på marknader (ja vi har smakat ^^) och det är därifrån vi har fått inspiration! En väldigt enkel maträtt som är väldigt god! En av huvudingredienserna är strömming, så när man ser att det finns billigt kan man passa på att köpa och spara i frysen tills man vill äta sjöbab! Jag tror att vi köpte våran för 39kr/kilot och det räcker till cirka 4 måltider för två personer. 

Sjöbab
- 2½ - 3 hg strömming (filead) 
- rapsolja så det täcker fisken
- salt

Romsås
- 2 dl creme fraiche/gräddfil eller liknande
- 1½ burk kaviar (röd brukar vi använda)
- ½ - 1 rödlök (beroende på storlek och hur mycket man tycker om rödlök)

Finhacka rödlöken och blanda tillsammans med creme fraiche eller gräddfil och kaviar.

- pitabröd
- sallad, tomat, gurka eller annat som passar till!

Vi har ingen fritös så vi friterar fisken i en gjutjärnspanna. Börja med att värma stekpannan (en kastrull med tjock botten funkar också) och ha i olja, cirka 1cm högt. Det kan vara svårt att veta hur varm oljan är om man inte har en termometer (då ska det va mellan 160-180 grader, helst 180 när man friterar fisken), men det tar en liten stund innan den är tillräckligt varm. Se till att inte ha plattan på full effekt, annars kan det börja brinna. 

Vi brukar torka av fisken innan vi friterar den, så den är så torr som möjligt (=mindre stänk från oljan). När oljan är tillräckligt varm kan man ha i strömmingen (klipp bort ryggfenan innan). Till en början händer inte så mycket, men snart börjar det att sprätta! Det gäller att se upp, för det gör väldigt ont att få olja på sig. Man kan vända på fiskarna några gånger (som delar sig på hälften när dem friteras). När dem blivit gyllenbruna kan man ta upp dem med en hålslev och lägga dem på papper för att de ska rinna av. Salta (ganska mycket) och skaka runt dem lite i saltet. 

När fisken är klar är det bara att varva fisk, romsås och grönsaker i flera varv i pitabrödet. Supergott och enkelt! 


Det kommer komma fler recept nu i början av veckan, recept på sådant vi lagade förra veckan men inte hann lägga upp!
Ha det bäst till nästa inlägg!

Likes

Comments

Den där burken med vaniljpulver är något som vi tyckt varit spännande länge men vi har aldrig köpt den.
Men i helgen så handlade vi på Willys och bestämde oss för att testa och inviga den med nått enkelt som verkligen lyfter fram vaniljen, då blev det pannacotta. Till pannacottan hade vi några egenplockade blåbär (från i höstas) i frysen som fick göra pannacottan sällskap.
Vaniljpulvret var ett bra substitut mot vaniljstång och gav bra vaniljsmak. Den blir även i långa loppet billigare 😊. 

Pannacotta (cirka 4 portioner)
-5 dl grädde
-1 dl socker
-en vaniljstång (med vaniljpulver blir det en tsk)
-3 st gelatinblad

Börja med att lägga gelatinbladen i kallt vatten och låt stå. Under tiden kokar man upp grädde med socker och vanilj (se upp grädde och mjölk, för de älskar att koka över när man vänder ryggen till. Så gå ingenstans! 😝)

När det kokat en stund tar man av den från plattan (viktigt!), kramar ut gelatinbaden från så mycket vätska som det bara går och rör sedan ner dom i den varma grädden.

Nu är pannacotta-smeten klar och den ska hällas upp i några passande glas eller små skålar. Låt den svalna i kylen. Tips! eftersom vaniljen sjunker till botten och skapar en svart hinna (som inte ser så kul ut) så kan man under tiden den stelnar försök att röra om lite i botten med jämna mellanrum för att lyfta upp vaniljen så att den hamnar i hela pannacottan. Din pannacotta kommer att se väldigt proffsig ut då du inte har gjort detta nybörjarmisstag 😃.

När pannacottan har blivit fast och du inte kan hålla dig ifrån att äta den längre, så är det bara att toppa med några bär. Bären kan gärna få vara lite syrliga så det bryter av den söta pannacottan fint.

Lycka till! 😊


Likes

Comments

Idag avslutade vi det vi påbörjade igår, nämligen sätt nr 2 att marinera/tillaga fläskfilé. Det här sättet att tillaga fläskfilé på kan man göra på en dag, men vi gör det under två dagar eftersom fläskfilén ska serveras helt kall. Ett supergott tillbehör är potatissallad!

Fläskfilén med marinad
Ingredienser dag 1:
- 400g fläskfilé
- 2 tsk pepparmix (blir godast med lika mängd korn av; vitpeppar, svartpeppar, rosépeppar och grönpeppar som mortals)
- 1/4 dl sesamfrön
- olja till stekning

Putsa fläskfilén ifall det behövs. Blanda sedan den mortlade pepparmixen med sesamfrön och knid in köttet med blandningen. Bryn köttet runtom i en stekpanna med olja.

Lägg sedan köttet i en ugnssäker form och in i ugnen på 150 grader. Det tar cirka en timme för köttet att uppnå en innertemperatur på 65 grader. När köttet är klart ska det lindas in i aluminiumfolie och förvaras i kylen. Köttet ska bli helt kallt, därför brukar vi låta det ligga över natten.

Ingredienser dag 2:
- 1/2 dl rapsolja
- 1/2 msk soja
- 1 tsk balsamvinäger
- 1 finriven vitlöksklyfta
- 1 tsk finriven ingefära
- 1 krm pepparmix (samma som ovan)

Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär sedan köttet tunt och lägg upp på ett serveringsfat. Häll över marinaden och låt stå i kylen i minst 4 timmar, täckt med plastfolie.

Till fläskfilén gjorde vi en enkel potatissallad. När vi var och handlade hittade vi gräddfil som var nedsatt på halva priset (går ut den 26/1), så den fick hamna i potatissalladen! Potatissalladen innehåller inga dyra ingredienser överlag och den blir tusen gånger godare än den man köper i butik 👌.

Potatisallad
- 10 normalstora potatisar
- 3 msk kapris
- 1/2 dl majonnäs (se tidigare inlägg om hur vi gör majonnäs)
- 1 1/2 dl gräddfil (turkisk yoghurt, crème fraiche eller naturell fil går bra också)
- 3 msk hackad fryst dill
- svartpeppar
- salt om det behövs, men antagligen inte eftersom potatisen blivit kokt i saltvatten och därmed redan är lite salt. Dessutom är kaprisen ganska salt. Man får smaka och känna vad man tycker!

Skala och dela potatisen i lagom bitar. Koka den tärnade potatisen i vatten med salt (OBS! Ha inte på högsta effekt från början, utan starta på några snäpp lägre än högsta. Annars blir potatisen sönderkokt.). Se också till så att den inte blir supermjuk och går sönder när ni provsticker den, annars går det inte att blanda med övriga ingredienser.

Hacka kaprisen och blanda ihop med majonnäs, gräddfil, dill och svartpeppar. När potatisen har kallnat ordentligt kan man blanda ner den försiktigt bland övriga ingredienser. 


Det är gott att ha en grönsallad och kanske någon brödbit till sådan här mat. Dessutom kan man göra maten dagen innan och sedan bara ta fram den när den ska ätas. Potatissalladen blir bara godare ifall den får stå en dag och dra åt sig av smakerna. Så en supersmidig maträtt ifall man vill laga i förväg, till exempel när man ska ha gäster över. 😊

Likes

Comments

Idag gjorde vi ett recept som vi testat förut, men då med fläskkarré istället för fläskfilé. Det är ett sjukt gott recept och det vart bra på fläskfilé, men jag tror att det blev snäppet bättre när vi använde fläskkarré. Så använd fläskkarré istället för fläskfilé ifall ni kan!

Anledningen till att vi använde fläskfilé istället för fläskkarré var för att ICA sålde fläskfilé lika billigt som fläskkarré (cirka 40kr/kilot). Vi använder oss alltid av svenskt kött och vi går hellre utan än köper kött från något annat land. Men det gäller att passa på när det ä billigt, annars är kött väldigt dyrt. Vi brukar köpa på extrapris eller då köttet är nedsatt för att datumet går ut dagen efter. Så länge man fryser in köttet är det ingen fara!

Vi brukar även köpa ost då det är nedsatt pga datumet. Så länge osten inte är möglig går den att äta! Om man tycker att osten börjar lukta lite tåbira kan man alltid riva och frysa in den till senare.

Men nog om det! Nu kommer vi till den roliga delen av inlägget, det smarriga receptet på fläskfilén (och tillbehören ^^).

Fläskfilén med marinad
- 400g fläskfilé (eller fläskkarré)
- 1 msk smör
- 1 msk flytande honung
- 0,25 urkärnad och hackad chili (eller torkad går också bra)
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1/2 msk riven färsk ingefära
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
- cirka 1 dl vatten till skyn (som senare blir sås)

Bryn fläskfilén runtom på alla sidor i en stekpanna med smör i (OBS! Spara matfettet). Blanda under tiden honung, chili, vitlöken, ingefäran, svartpeppar och salt. Efter att den brynts, gnid in köttet med kryddblandningen och lägg den i en ugnssäker form. Stek klart fläskfilé i ugnen tills den nått minst 65 grader i innertemperatur (cirka 80 grader om ni använder fläskkarré). Ös köttet några gånger under tillagningstiden med vattnet och smöret/skyn från stekningen (som alltså ska vara i formen under hela tillagningstiden i ugnen).

När önskad innertemperatur är uppnådd ska köttet vila minst 10 minuter innan man skär i det. Annars hinner inte köttet ta åt sig all vätska och all smak rinner ut.

Potatisbakelse
- 6 potatisar
- cirka 30g smör
- salt
- svartpeppar

- två lika stora formar
- en tyngd (vi använder en gjutjärnsmortel, men vad som helst som klarar värme och är tungt funkar)
- en bit bakplåtspapper

Skala potatisen och skiva den tunt. Smörj den ena formen med smör. Lägg ett lager med potatis i botten, hyvla lite smör ovanpå, krydda med salt och peppar, lägg på ett till lager av potatis, hyvla lite smör på, krydda med salt och peppar, lägg ett till lager av potatis på... O så fortsätter det tills man är nöjd (vi brukar köra cirka 5cm högt). Avsluta med ett lager potatis.

Sedan lägger man ett bakplåtspapper ovanpå det sista lagret potatis. Ställer den andra formen ovanpå och sedan tyngden i den översta formen. Potatisen kommer nu att pressas ihop och bli en potatisbakelse. Sedan är det bara att he in den i ugnen i cirka 40min på 225 grader.

Sås på skyn
När köttet är klart kan man använda skyn från köttet till såsen (det blir himmelskt gott!!)
Vi brukar sila bort kryddorna från skyn, men kryddorna är goda att spara och ha på köttet vid serveringen.

Värm upp skyn tillsammans med cirka 1 dl vatten. Häll i lite soja för färgen och sedan grädde. Här får man själv smaka av och känna vad man tycker, men hittills har vi tyckt att såsen blir god som den är utan extra kryddor (förutom sojan). Red av såsen med maizena!

Som jag nämnde igår skulle vi göra fläskfilé på två sätt, idag gjorde vi på ena sättet och det andra sättet att marinera fläskfilé på läggs ut imorgon! Det som händer just nu är att den andra delen av fläskfilén ligger i kylen och gottar sig med kryddor! (en hint om vad den blandningen består av finns i bilden ovanför 😉)

Vi hoppas att ni gillar våran blogg och att ni har fått lite tips på vad man kan göra, även om vi inte hunnit göra så många inlägg. Vi kommer att försöka förbättra bloggen (och recepten) och ni får gärna komma med förslag på hur, genom att kommentera nedan!

Likes

Comments

Idag gjorde vi laxtacos för första gången och det vart himmelskt gott! Det här är verkligen en maträtt som vi kommer göra många gånger 😁. Till laxtacosen gjorde vi även egna tortillabröd, idag på ett annat recept, och de blev riktigt bra!
Vi gjorde även majonnäs-cremé och guacamole till laxtacosen. Tillsammans bildade alla ingredienser en riktigt, riktigt god maträtt! Detta måste ni testa 😊

Tortillabröd 7 - 8 st (baserat på ett amerikanskt recept där 1 cup är cirka 2,25 dl)
- 2 cups vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk smör
- 3/4 cup vatten

Blanda de torra ingredienser. Nyp ner smöret ordentligt. Ha i vattnet och knåda till en deg.
Dela i 7 - 8 lika stora bollar och kavla ut varje till en rund tortilla. Kavla ut bollarna så tunt det går och kavla ut dem en extra gång precis innan de steks (eftersom de drar ihop sig lite). Förvara bröden i bakduk både innan och efter att de har blivit stekta. Det gör att de inte blir torra och stela.
Stek dem i en torr stekpanna tills de fått fin färg.

Lax
- 200g lax
- salt
- smoked paprika
- chiliflakes

Dela laxen i 1x1 cm stora bitar och stek tillsammans med kryddorna. Jag brukar bara höfta lite med kryddorna och sedan smaka för att se ifall det räcker. När laxen ska delas i mindre bitar kan man använda mindre fina bitar, till exempel mag- eller stjärtbitarna. 

Guacamole
- 1 avocado
- 1 dl turkisk yoghurt (eller creme fraiche brukar bli godare, men hade inte det hemma idag)
- cayennepeppar
- citronjuice
- paprikapulver
- salt
- svartpeppar

Mosa avocadon och blanda i den turkiska yoghurten och kryddorna, klart!

Majonnäs-cremé
Till majonnäs-cremén gjorde vi först majonnäs och sedan blanda vi 1 del majonnäs med 1 del turkisk yoghurt, salt och grovmalen svartpeppar. 

För att göra majonnäs blandar man först 2 äggulor (spara gärna äggvitorna till bakning, pensling, äggröra eller liknande), cirka 1 msk dijonsenap och 1 msk vitvinsvinäger. Sedan häller man sakta i rapsolja och vispar som attan under hela tiden, så den tar ihop sig. När majonnäsen börjar bli lite tjock brukar vi ha i en matsked ljummet vatten för att den ska kunna dra åt sig mer olja (det blir mer majonnäs på äggulorna). Sedan kan man fortsätta ha i olja tills majonnäsen känns tjock och inte flyter ut. Krydda med salt och eventuellt mer senap och vinäger, beroende på hur man vill att majonnäsen ska smaka. Man kan även krydda med chili, citron eller annat man kan komma på!


Hoppas ni njuter lika mycket som vi gjorde av den här rätten! Dessutom hade vi morotskaka kvar sen i tisdags som vi åt till efterrätt, mums! 😃 Imorgon kommer vi göra fläskfilé på två olika sätt, båda är riktigt goda! Stay excited! 😉

Likes

Comments