Jag säger bara GÖR det här, såååå gott :))

Smördeg (jag köpte färdig)
Brieost, storlek till så många personer som ska äta
1/2 dl Soltorkade tomater (mängd till en hel brieost)
1/2 dl oliver (mängd till en hel brieost)
1/2 dl rostad o saltade mandlar (mängden till en hel brieost)

Hacka tomaterna, oliverna och mandeln, dela osten på mitten, lägg osten på smördegen, lägg hacket på ena halvan av osten och lägg sedan på locket, och baka in osten i smördegen, sätt ugnen på 220 grader, pensla paketet med ägg och ställ in i ugnen ca 10 minuter eller tills det fått fin färg.

Ät när den är varm, gärna tillsammans med goda kex :)

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Pankaksbakelser som görs i en muffinsform, ett roligare sätt att äta pannkakor på :) man kan ju även göra dem lite matigare och ha i bacon, fetaost, soltorkade tomater etc Men här har jag valt färskost och jordgubbssylt.

4 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver
6 st ägg
Smör till formen

Sätt ugnen på 225 grader, värm mjölken i en gryta, blanda de torra ingredienserna, vispa äggen luftiga och blanda med hälften av mjölken, vispa sedan ner mjölblandningen och sen resten av mjölken.
Smörj muffinsplåtsformen med smör och fyll med smet nästan ända upp.
Grädda först mitt i ugnen i 15 minuter, sänk sedan temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare tills de är gyllenbruna.

Dela bakelserna och servera med färskost eller grädde eller glass och jordgubbssylt



Likes

Comments

Focaccia, ett sånt gott bröd. Det är ett italienskt bröd som kommer från Ligurien och är vetebaserat matbröd som kryddas med salt, kan kryddas med rosmarin eller andra kryddor som du gillar, jag har även lagt i tomater, rödlök och oliver.

Recept för ett bröd

25 gr jäst
4 dl vatten
2 msk olivolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl special

Smula ner jästen i en bunke, värm vattnet fingervarmt, ha över jästen och rör tills jästen har löst upp sig, ha i olja, salt och mjöl. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt degen jäst under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Smörj en långpanna med olja, häll degen direkt i långpannan och platta ut den med mjöliga händer. Gör små gropar där tomaterna och oliverna ska ligga, lägg på rosmarin och rödlök, låt jäsa igen utan bakduk i ca 20 minuter. Pensla med vatten och strö över flingsalt.

Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.

Även gott att ha fetaost, kryddsmör, soltorkade tomater mm på :) det är bara fantasin som sätter stopp.

Likes

Comments

Gör en potatisgratäng, grädda och gör klar.

Sås
2 dl Cream fraîche
3 dl grädde
1 dl chilisås
1 buljongtärning (kött)
2 msk mango chutney
2 1/2 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 klyftor pressad vitlök
Salt o peppar efter tycke o smak

Koka såsen 1-2 minuter

Rensa en grillad kyckling, dela i mindre bitar och lägg på potatisgratängen, häll såsen över och strö på riven ost.
Gratinera 200 grader tills fin färg, ca 10-15 minuter.

Servera med goda grönsaker

Likes

Comments

Gott till buffén, tilltugg eller varför inte till picknicken :)

2 tunnbröd
2-3 dl kräftstjärtar
1 burk Cream fraiche
1/2 fint skivad purjolök
1 tsk dijonsenap
1 msk fin hackad dill
Salt o peppar

Rör samman allt smaka av med salt o peppar. Bred ut på tunnbröden, rulla ihop och skär snittar.

Jag vispade cream fraichen med elvisp så den inte skulle bli så lös.

Likes

Comments

Mums va segt o gott :)

150 gr smör
3 dl socker
3 ägg
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker

Fyllning

1 dl ahlgrens bilar
Ca 18 st dumlekolor, skuren i bitar
3/4 dl jordnötter

Sött ugnen på 180 grader, smörj en form med löstagbar kant, smöra och bröa den.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt resten av ingredienserna i kastrullen och blanda snabbt ihop allt till en slät smet. Blanda ner bilar och dumlekolor.

Häll smeten i formen, strö över nötterna.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den.

Servera med grädde :)

Likes

Comments

Denna röra är sååå god till rostat bröd och en god kopp te.

1 burk tonfisk
1 burk cream fraiche
1 gullök
2 klyftor vitlök
Salt o citronpeppar

Rör i hop allt o salta o peppra efter ditt tycke, servera på nyrostade mackor med ett gott smör på :)

Likes

Comments

Mycket mycket gott till grillat.

Skala o koka potatis.
Tärna potatisen, lägg på folie, ha på purjolök, 2 mindre klyftor lime, smör och dill. Salta o peppar.
Lägg på grillen, på en plats där det är lite mindre värme. Eftersom potatisen är kokt o klar behöver det bara bli varmt och så att smakerna ångas fram.

Likes

Comments

En matig cheesecake, det var gott och kan rekommenderas att göra, annorlunda och roligt :)

125 gr kavring
50 gr smör
500 gr kokt potatis
2 avokado
175 gr vitost
1 dl "vanlig" Cream fraîche
1 dl Cream fraîche m franska örter
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk sambal oelek

Mixa kavringen, tillsätt smält smör, mixa, tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ställ i kylen. Mosa eller hacka potatis, avokado och 2/3 vitost. Blanda moset med cream fraichen, vitlök, salt, sambal oelek. Lägg blandningen i formen, täck med plastfolie och låt stå i kylen 1-2 timmar. Garnera med vitost och färska örter.

Likes

Comments

Lite roligare pizza och inte alls besvärlig att göra :)

Jag använde en färdig rundpizzabotten, skär snitt i botten, se bilder. Bred på tomatsås, lägg riven ost runt, vik i hop, se bilder. Linda bacon runt "mellanrummen" bred på barbecuesås, lägg fyllning i "skålarna" jag använde skinka, ost och salami, ost. Grädda i ugnen 200 grader ca 20 minuter. Servera med strips eller nachochips, sallad och dipp i mitten av pizzan.

Likes

Comments