Ingredienser:
1 äggula
1 tsk dijonsenap
2 st vitlöksklyftor
3 dl solrosolja
Salt

Gör såhär:
Lägg äggula, dijonsenap och vitlök i en skål.
Använd elvisp eller annan köksmaskin för att blanda ihop aiolin. (Själv använder jag kitchenaid).
Häll försiktigt i oljan. Börja men att hälla på några droppar och vispa hela tiden. Häll i mer olja och fortsätt vispa. I början är det viktigt att vara försiktig så att det inte skär sig. Men ju mer olja man haft i, desto mindre risk är det för att det ska skära sig. När du haft i all olja då rör du runt och saltar efter smak.

Detta är en sås som passar till det mesta! Fisk, skaldjur, kyckling, kött och vegetariskt

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Falukorv är en favorit hos alla här hemma utom hos mig men den här rätten tycker till och med att jag är god.

Ingredienser
:
400 gram falukorv
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
500 gram krossade tomater
2 msk stark ajvar
2 dl grädde
1 tsk socker
Paprikapulver
Salt
Peppar
3 dl ris
5 1/2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning

Gör såhär:
Ta fram en kastrull med lock och värm upp vattnet med buljongtärningen så att den smälter och häll sedan i riset som du kokar upp under lock. När riset kokar så vrider du ned värmen så att det får sjuda tills vattnet dunstat och riset är mjukt.

Hacka löken och skriva upp korven i stavar.
Fräs löken i en stekpanna och tillsätt korven efter att löken blivit mjuk och börjat få lite färg.
Tillsätt tomatkrosset och ajvar. Låt det koka upp och tillsätt paprikapulver, salt och peppar. Häll till sist i grädden och låt det koka upp.
Servera med kokt broccoli.

Likes

Comments

När man har massa tacobröd över och har flera liter svamp. Då får fantasin flöda!

2-3 personer

Ingredienser:
200 gram trattkantareller
1 msk smör (till stekning)
2 dl grädde
100 gram rostbiff
1/3 svampbuljongtärning (kan uteslutas)
3 vetetortilla
1-2 dl lagrad ost ev Västerbotten eller parmesan
Salt och peppar

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader
Rensa svampen.
Stek rostbiffen och lägg sendan åt sidan. Låt den var lite mer rare än vad du vill ha den då den kommer att tillagas lite extra i ugnen. Lägg smöret i en het stekpanna och lägg sedan i svampen när smöret slutat bubbla.
Fräs svampen tills den gjort sig av med vätskan och tillsätt då 1 dl grädde och buljongen.
Låt det koka på låg värme tills det kokat ihop till en stuvning. Tillsätt då tillagad rostbiff som du strimlat i mindre bitar. Tillsätt resten av grädden, salt och peppar. Låt koka ytligare i någon minut. Ta sedan fram tortillabröden och lägg upp röran i mitten utav brödet och rulla. Lägg det sen i en ugnsform och strö över den rivna osten.
Ställ in formen i ugnen i ca 5-10 min eller tills osten smält och börjat få en fin gyllenbrun färg.

För ett mer vegetariskt allternativ, uteslut rostbiffen!

Likes

Comments

Så gott till efterrätt eller fika!

Ingredienser:
2 ägg
75 gr smör, rumstempererat
2,5 dl strösocker
1 dl mjöl
1 dl kakao
1 msk olja
1 nypa äkta vaniljpulver

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader
Vispa äggen fluffiga i en skål.
Blanda ihop smöret och sockret.
Blanda mjölet, oljan, kakaon och vaniljpulvret i smörblandningen och vänd sedan ner äggen.
Blanda försiktigt så att det inte kommer in så mycket luft i smeten då den ska vara kompakt.
Häll upp smeten i en smord form och ställ högt upp i ugnen i ca 15-20 min beroende på hur kladdig du vill ha den.
Skär upp den i rutor och servera med polkaglass och strössel.

Likes

Comments

Ingredienser:
400 gram fryst rödspättafilé
Mjöl
1 ägg
Ströbröd
2 tsk Dill & citronsaft alt torkad dill och salt
2 st bakpotatisar
Salt
Peppar
Matolja

Remouladsås:
1 1/2 dl majonnäs
1 1/2 dl créme fraiche
3 msk finhackad pickles
1 msk bostongurka
1 krm curry
Salt
Peppar


Gör så här:
Tina rödspättafilé i rumstemperatur några timmar innan tillagning.
Sätt ugenen på 225 grader.
Skär bakpotatisen i stavar och lägg i en ugnsform. När ugnen blivit varm så häller du över olja och salt och ställer in den i mellersta delen av ugnen i ca 20-30 minuter.
Häll upp mjöl, ägg och ströbröd i tre olika skålar. Smaksätt ströbrödet med dillsaltet och peppar rör sedan om. Doppa filéerna först i mjölet tills den är helt täkt av mjöl. Doppa den sedan i ägget och panera den sist i det smaksatta ströbrödet. Lägg på en tallrik och fortsätt tills att alla är klara.
Stek fisken i rikligt med olja ( täck minst hela botten på stekpannan) för att få en fin gyllenbrun färg. Stek fisken ca 2 minuter på varje sida eller tills båda sidorna fint gyllenbruna.

Remouladsås:
Blanda ner majonnäs och créme fraiche i en skål.
Hacka pickels och lägg ner i skålen men resten av ingredienserna. salta och peppra efter smak. Rör om och låt stå i kylskåp tills servering.

Servera med gröna ärtor

Likes

Comments

Den här rätten är inte så avancerad men den tar tid. Grönsakerna är fantastiskt goda. Speciellt om man är trött på vanlig kokt broccoli bl.a.

Ingredienser
:
Rostbiff ca 1 kg
4 morötter
1 gullök
1 broccolihuvud
1 Vitlöksklyfta
Smör till stekning
Salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 125 grader.
Skala och dela morötterna i mindre bitar, detsamma med gullöken.
Salta och peppra rostbiffen efter smak och tänk på att köttet är tjockt och därför kan man salta lite mer då man vill att de ska sjunka in i köttet.
Stek rostbiffen i smör så att den får färg på alla sidor.
Lägg sen köttet i en form och lägg morötterna och löken runtom.
Sätt in formen i ugnen i ca 1-1/2 timme. Använd gärna en termometer och utgå ifrån att den är klar vid 55 grader.
När köttet kommit upp i 55 grader så ta ut formen och låt köttet vila minst 10 min. Innertemperaturen kommer att stiga ytligare något efter att den är uttagen ur ugnen.
Ta broccolin och dela i mindre bitar.
Koka den snabbt i ca 1-2 min och lägg sedan över broccolin i en stekpanna med hackad vitlök. Lägg där efter också i morötterna och löken som har varit i ugnen med rostbiffen.
Du kan över hälla över en skvätt av skyn som finns i formen för mer smak och även salt.
Stek i någon minut tills det fått en fin gyllenbrun färg.
Servera med potatis och en god gräddsås!

Likes

Comments

Den här efterrätten är väldigt enkel att göra och väldigt god om man tycker om Fizzy bubbel.

Ingredienser
:
4 portioner

20 st fizzy bubble godisar (sedan extra för dekoration)
5 dl grädde
2 st Fizzy bubbel karameller (som dekoration och lite extra surhet samt konsistens)

Gör såhär:
Dela godisarna på mitten för att sortera färgerna.
Häll upp 2,5 dl grädde i en kastrull och värm upp på svag värme.
Lägg i de blåa delarna av godiset och rör om tills att godiset har smält.
Häll upp i glas och ställ in i kylen.
Låt stå i kylskåp i minst 2 timmar innan du fortsätter med den andra delen.
Med den andra delen gör du likadant.
Häll i 2,5 dl grädde i kastrullen ( om du använder samma som tidigare så se till att diska ur den så att färgerna inte blandas)
Värm upp på svag värme och tillsätt dom rosa delarna av godiset och rör om tills det har smält.
Ta ur glasen ur kylskåpet och häll över den rosa blandningen över sen blåa och ställ tillbaka i kylskåpet.
Låt stelna i minst 2 timmar.
Krossa karamellerna med mortel eller lägg i plast och krossa med något hårt. Plasten är bra för att det inte ska flyga karameller. Dekorera sedan med godiset
Servera!

Likes

Comments

Den här rätten är perfekt som förrätt för 2 pesroner

Ingredienser:

18 st grön sparris

30-40 st handskalade räkor

1 vitlöksklyfta

Mild chili efter smak, ca 1-2 tunna skivor och den sort man tycker om. Jag använde en ganska mild sort som heter "peruvian Purple" ( passar bäst med lite chili då man inte vill ta bort smaken från räkorna)

ca 1 tsk saft från en citron

salt

peppar

Gör såhär:

Skala räkorna och lägg dom i en skål, pressa sedan över citronen. Salta och peppra lätt och lägg åt sidan.

Koka sparrisen i ca 1-2 minuter, häll av vattnet och stek sen på medelvärme i stekpanna.

Hacka vitlök och chili och lägg ned i stekpannan med sparrisen.

Salta och peppra

Lägg upp sparrisen på ett fat och strö över räkorna.


Likes

Comments

Har du liksom jag, mycket omogna tomater så är det här ett toppenbra recept. Jag lägger många tomater på brickor för att mogna inne men den här marmeladen är så sjukt god och enkel så lite glad är vi även för omogna tomater.

Ingredienser:
800 gr gröna tomater ( vi har tagit en massa olika sorter)
6,5 dl strösocker

Gör såhär:
Skölj och skör tomaterna i mindre bitar.
Koka upp endast tomaterna först i ca 10 min.
Jag mixade även tomaterna lite med en stavmixer i kastrullen för lite mindre bitar.
Häll över sockret och låt koka under omrörning i va 10-15 minuter.
( ju längre tid du kokar, desto tjockare blir marmeladen)

Häll över i noggrant rengjorda glasburkar. Ett tips är att sterilisera burkarna i ugnen.
Stäng locket direkt så konserveras marmeladen bättre! 🙂🙂

Passar jättebra till ost och kex 😀

Likes

Comments

Väldigt enkelt och väldigt gott!

Ingredienser:

Rödbetor (1 medelstor - stor/ portion)
Chévre (efter smak)
Flytande honung
Persilja

Gör såhär:
Skölj rödbetorna från eventuella jordrester.
Lägg rödbetorna i en kastrull med blasten kvar. Blasten ska inte ligga under vattnet.
Koka rödbetorna i ca 40-50 minuter beroende på storlek. När rödbetorna är mjuka rakt igenom är dom klara.
Lägg över betorna i kallt vatten och när dom svalnat så gnuggar du av skalet och skär bort blasten.
Skiva rödbetorna tunt med en mandolin och lägg upp på tallriken.
Smula över chévre, ringla över flytande honung.
Det är väldigt gott att lägga på lite ruccola och pinjenötter för att förhöja rätten.

Likes

Comments