View tracker

Vi hade fredagsmys som heter duga i fredags! Oxfilé, hemmagjorda pommes frites och hemmagjord bearnaise. Så otroligt gott och inte alls så bökigt och avancerat som man först kan tro.

Pommes frites:
Potatis (mjölig)
2 liter vatten
1 msk ättika (12%)
1 msk Salt

Gör såhär:
Dela potatisen i lagom stora stavar. Koka upp vatten, ättika och salt. Sänk värmen något när vattnet börjar koka. Lägg i potatisstavarna. Låt sjuda 8-10 minuter.
Ta sedan upp och lägg på hushållspapper låt vila i 20 minuter.
Fritera sedan i 160 grader i ca 3 minuter. Ta upp lägg på hushållspapper och låt vila i 20 minuter. Värm upp oljan i fritösen till 180 grader och lägg i potatisstavarna. Låt fritera i ungefär 4 minuter eller tills de har fått fin färg.
Ta upp och låt rinna av lite på hushållspapper. Salta efter behag, färdigt att avnjutas!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Det vankades kalas i helgen och då passade det bra att bjuda på smörgåstårta!

Jag gjorde två olika, en med skaldjur och en med kött. Missade dessvärre att fotografera den med kött.
Jag gör alltid mina smörgåstårtor med HönöKaka, dels för att jag föredrar smaken och konsistensen framför "langångsbröd" men också för att det ser festligare ut med en rund tårta!

Skaldjurstårtan:
HönöKaka, 6 halvmånar
Tonfiskröra:
Tonfisk i vatten
Finhackad Purjolök
3 msk Majonnäs
1/2 dl Creme fraiche
3 msk Philadelphiaost
Svartpeppar
1 msk pressad citron
Krabbröra:
1 burk krabbkött
1 paket crabsticks
1/2 dl gröna ärtor
2 msk rökt räkost
1/2 dl creme fraiche
3 msk majonnäs
Röran att ha utanpå tårtan:
2,5 dl vispad grädde
100g Philadelphiaost
4msk majonnäs
Pålägg:
Kokta ägg
Crabsticks
Cocktailtomater
Ruccola
Räkor


Gör såhär:
Blanda rörorna i separata skålar. Bred på den ena röran på de två undre hönökakorna. Lägg sedan på två hönökakor till och sista röran och till sist de två sista hönökakorna.
Såhär långt kan man förbereda kvällen innan.
Vispa grädden till den sista röran, vänd sedan i Philadelphian och majonnäs. Bred utanpå tårtan och dekorera med det du vill.

Likes

Comments

View tracker

Dagen inleddes bra med fika med fantastiska kollegor. Fortsatte sedan i samma anda med ett grymt pass på gymmet. Och avslutas nu med en av mina absoluta favoriträtter. Jag får inte nog av risotto, men det har dessvärre min kära sambo. Så jag får passa på att göra det för fjärde gången på en månad, när han är på annat håll.

Risotto:
Ca 1 dl Arborio ris
1 Schalottenlök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl vitt vin (Chardonnay använder jag)
1 tärning svampbuljong
2,5 dl vatten
Ca 1dl Parmesanost
Vit sparris
Grön sparris
Champinjoner
Räkor
Salt och peppar

Gör såhär:
Värm olja i en kastrull eller som jag använder, woken. Lägg i riset, schalottenlöken och vitlöken. Rör om. Låt fräsa någon minut. Häll i vinet. Värm vattnet och buljongtärningen i en annan kastrull. När vinet reducerats och gått in i riset häll på lite av den varma buljongen, rör runt och låt koka in. Dela den vita sparrisen i mindre bitar och lägg i risotton. När vätskan reducerats ytterligare, häll på mer av buljongen. Lägg i svampen och låt reducera. Häll sedan på resterande av vätskan och låt koka in. Stek den gröna sparrisen i smör under tiden. När vätskan reducerats och gått in i riset, smaka av riset. Det ska ha en liten kärna. Om det är för hårt får du hälla på mer vätska. Det tar ca 20 minuter. Salta och peppra. Ta bort risotton från plattan. Rör i parmesanosten och till sist räkorna. Servera direkt med den smörstekta sparrisen.
Smaklig måltid!

Likes

Comments

Idag blev det en toast med svampstuvning och pocherat ägg. Mycket gott!

Svampstuvning:
Champinjoner
1 Schalottenlök
1 Vitlöksklyfta
50g Smör
Mjöl
Grädde
Creme fraiche
Timjan
Kalvfond
Peppar och salt

Pocherat ägg:
Ägg
1 liter vatten
1tsk salt
1msk ättika

Gör såhär:
Hacka schalottenlök, vitlök och svamp. Smält smöret i en stekpanna i med löken och vitlöken. Lägg sedan i svampen och i med mjöl. Rör runt tills mjölet löst sig. Häll i grädde, några matskedar creme fraiche, rör runt. Tillsätt lite fond och timjan. Smaka av med salt och peppar. Servera tillsammans med ett gott bröd.

Pocherat ägg:
Koka upp vattnet, häll i saltet och ättikan. Kläck ägget i en mugg. Sänk värmen på plattan när vattnet kokar, vattnet ska bara sjuda när ägget ska i. Häll försiktigt i ägget. Vitan ska stelna det tar ca 2-3 minuter. Ta upp med hålslev, låt rinna av. Lägg på ägget på smörgåsen med svampstuvningen.
Servera med en kvist timjan.
Smaklig måltid!

Likes

Comments

Och så var det fredag. Igen. Hemma hos oss bjöds det på friterad kyckling på en bädd av diverse grönsaker i ett sweat heart salladsblad.
Till detta serverades det hemmagjord mango chutney, naan bröd och en vinägrett på grönsakerna. Hur gott som helst!
Här kommer receptet på kycklingen samt mango chutneyn.

Friterad kyckling:
Kycklingfilé
Vetemjöl
Ägg
Krossade cornflakes
Chili flakes
Salt och peppar

Gör såhär:
Dela kycklingen i lagom stora bitar, de ska få plats i salladsbladet. Krydda filébitarna, vänd sedan runt i vetemjölet, i det lätt vispade ägget och sist vänder du runt i cornflakesen. Jag friterar oftast i en panna, det går jättebra! Häll i ungefär 3-4 cm rapsolja i en panna med höga kanter. Sätt i gång på högsta läget. Lägg i kycklingbitarna när oljan blivit varm. Vänd efter ungefär 3 minuter och låt ligga 3 minuter till. Ta upp från oljan och låt rinna av på hushållspapper innan du serverar.

Mango chutney:
1 gul lök
1 stor klyfta vitlök
2 msk färsk riven ingefära
2 msk flytande margarin
250g fryst mango
2 dl rårörssocker
2 msk vitvinsvinäger
1/2 tsk senapsfrö
1/2 chili flakes
1/2 tsk spiskummin

Gör såhär:
Finhacka lök och vitlök. Värm upp det flytande margarinet i en kastrull. Fräs lök, vitlök och ingefära. I med mango, socker, vinäger och kryddorna. Låt puttra på svag värme i ca 35 minuter. Lägg i en burk och förvara i kylskåp.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Tisdag och som vanligt bjuds det på soppa här hemma. Idag blev det majssoppa. Lätt att göra och otroligt gott!

Det här behöver du:
Ca 600g Potatis (mjölig)
1 gul lök
Purjolök (det vita)
2 vitlöksklyftor
vatten
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
100g baconost
1 paket stekfläsk
Salt

Gör såhär:
Skala och tärna potatisen, hacka löken, purjolöken och vitlöken och lägg i en kastrull. Häll över vatten, så det täcker löken och potatisen och lite till. Koka upp och i med buljongen. Dela och stek under tiden fläsket. Koka på medel-värme tills potatisen börjat lösas upp. Tillsätt baconosten och lägg i det stekta fläsket och majsen. Smaka av tillsätt eventuellt salt om det behövs. Låt puttra några minuter och servera sedan medan det är varmt.
Smaklig måltid!

Likes

Comments

Spagetti och köttfärssås är underskattat! Hur gott som helst och snabbt och lätt att svänga ihop.

Det här behöver du:
Blandfärs
Krossade tomater
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk kinesisk soja
1 tsk rödvins vinäger
1 msk ketchup
1 riven morot
Chili flakes
Grovmalen svartpeppar
Fond du chef-mörk oxfond

Gör såhär:
Hacka löken fint. Värm upp en stekpanna med smör. Lägg i löken, stek tills löken blivit glansig. Lägg i färsen och stek tills den fått fin färg. Lägg i den rivna moroten. Rör runt. Häll sedan i de krossade tomaterna, fyll sedan burken till hälften med vatten och häll i det. Pressa i vitlöken, rör runt. I med soja, vinägern, ketchupen och till sist fonden. När fonden lösts upp, smaka av och peppra efter behag. Servera ihop med pasta, här hemma blir det nio av tio gånger fullkornspasta. Tycker det är godare!
Smaklig spis!

Likes

Comments

Älskar lördagar, vi brukar lyxa till det med en god brunch!

Croissant fylld med ost och skinka är otroligt gott och lätt att göra.

Gör såhär:
Skär din croissant nästan helt igenom. Fyll den med ost och skinka och in i ugnen på 225grader tills osten smällt.

Smaklig måltid!

Likes

Comments

Jag fullkomligt ÄLSKAR pasta carbonara! Vanligtvis gör jag pastan själv men tiden räckte inte till så det fick bli köpe-pasta denna gången.

Recept:
Rökt sidfläsk
1 Vitlöksklyfta
4 ägg
1,5 dl Parmesanost (riven)
Salt och nymalen svartpeppar

Gör såhär:
Tärna upp sidfläsket. Häll olja i en panna (jag använder woken) lägg i vitlöksklyftan. Lägg i sidfläsket när oljan blivit varm. Stek fläsket tills det fått fin färg. Koka pastan al dente. Vispa under tiden ihop äggen i en skål, lägg i en nya salt. Häll av pastan, ta bort vitlöksklyftan från det stekta fläsket och lägg sedan ner pastan i stekpannan. Rör runt. Häll i äggröran, rör runt så det blir sås på allt. Ta bort stekpannan från plattan. Lägg i den rivna osten och rör runt tills osten smält. Jag brukar toppa med grovhackad basilika, det tillför en mycket god smak!
Servera med riven parmesan.
Smaklig måltid!

Likes

Comments

Idag är det tisdag, det innebär att det serveras soppa hemma hos oss. Idag har jag lagat solskenssoppa, på mitt vis. Samt min variant på pizzabullar.

Solskenssoppa:
4 morötter
Den vita delen på purjolöken
1 sötpotatis
3 vitlöksklyftor
1 gul paprika
1,5 l vatten
1 tsk Chili flakes
1 tärning hönsbuljong
Salt och vitpeppar

Gör såhär:
Sätt igång ugnen på 225 grader dela paprikan i två delar, lägg in den i ugnen tills skinnet bubblar sig, ta då ut den och dra av skinnet. Under tiden paprikan är i ugnen, skala morötterna, sötpotatisen och vitlöksklyftorna. Hacka sedan purjolök, morötterna, sötpotatisen och vitlöksklyftorna. Häll i vatten i en kastrull, en nypa salt, chili flakes och grönsakerna. Smula i buljongtärningen. Koka upp låt sedan sjuda i ca 30 minuter.
Mixa sedan soppan med en stavmixer. Smaka av med salt och peppar, och servera!

Pizzabullar:

Deg
:
50 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
50 g rumstempererat smör
1 tsk salt
Ca 70 g valnötskärnor
Ca 1 l mjöl

Fyllning:
Chevreost
Lufttorkad skinka
Ruccola
Honung

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smula ner jästen i det fingervarma vattnet, rör runt så jästen löses upp. Värm upp mjölken tills den är fingervarm. Häll i mjölken i jästblandningen, klicka sedan i smöret, de grovhackade valnötskärnorna, saltet och till sist mjölet. Arbeta degen i 10 minuter.
Låt sedan jäsa i 45 minuter.
Baka därefter ut degen på mjölat bakbord. Kavla ut degen till en rektangel, lägg ut skivad chevre, lufttorkad skinka och ruccola jämt över deg-rektangeln. Ringla sedan över honung, det ska vara ganska mycket, snåla inte.
Rulla sedan ihop till en rulle och dela den i bitar, ca 2 cm tjocka. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i ca 20 minuter. Sätt sedan in dem i ugnen i ungefär 12 minuter.
Smaklig måltid!

Likes

Comments