View tracker

Jag har varit sjuk, först öroninflammation modell stor, och sen en halsfluss... men nu vänder det! Idag har jag lagat mat och njutit av det för första gången på länge - ett säkert friskhetstecken!
Det blev en "bulgurotto", alltså en risotto fast med bulgur istället för ris. Lite rustikare och nyttigare, en bra vardagsrätt. Till det en senaps- och rosmaringlaserad kycklingbröstfilé, kanongott!
Receptet får jag jobba på och slänga upp här snart, men här kommer ett ungefärligt recept.
Kycklingen är alltså smaksatt med en stark senap, rosmarin, salt, peppar och stekt i olivolja.
I Bulgurotton har jag rotselleri och grönsaksbuljong som fick koka ihop tillsammans med en skvätt mjölk som tar bort det lite bittra i sellerin. Jag häller på vätska under tiden och låter den koka ner mellan. När bulgurn är färdigkokt och konsistensen är bra, tillsatte jag hackad tomat, mer purjo, och en halv hackad zuccini. Rör ihop och låt koka lite till. Grönsakerna släpper ifrån sig lite vätska, låt det koka tills konsistensen blir rätt igen. Vänd tillslut ner parmesanost, eller om ni som jag inte hade så mycket hemma, prästost och en klick creme fraiche för att kräma till det ytterligare :)
Nu ska jag sjunga musikal, ha det bra!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Denna mjuka saftiga kaka med syndig frosting, är ett av de recept som efterfrågas mest, så nu delar jag med mig till er allihop!

Brynt smörkaka med moccafrosting (ca 15 bitar)

Kakan:
100g smör
2dl mjölk
4 ägg
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk vaniljsocker  (absolut inte vannelinsocker!!!)

Frosting:
4 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
4 msk kallt starkt kaffe
75g rumsvarmt smör
ev. ca 1dl hackade pecannötter

Ugn 175°c varmluft, annars 185°c.
Lägg smörpapper i en ugnsfast form eller plåt med höga kanter, ca 25x40cm.
Bryn smöret i en kastrull, rör ständigt i botten och ta kastrullen från värmen när smöret börjar dofta karamell och skummet blir ljust brunt. Blanda i mjölken i kastrullen.
Vispa ägg och socker luftigt i en stor skål.
Vänd försiktigt ner smörblandningen i äggblandningen.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Vänd försiktigt ner de torra ingredienserna i den blöta blandningen. Vänd ner tills allt är blandat (rör du försvinner luften som du tidigare vispat ner, och kakan blir platt).
Häll smeten i den förberedda formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min eller till kakan stannat och fått en gyllenbrun yta.
Låt kakan svalna helt.
Gör frostingen under tiden.
Blandad alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt kaffet och vispa snabbt med en elvisp. Tillsätt smöret i klickar och vispa fluffigt.
Bre frostingen över kakan, och stressa eventuellt över hackade nötter.
KLART!

Lycka till! :)

Likes

Comments

View tracker

Dagen har kantats av snökaos och allt vad det innebär, men jag har hållt  mig varmt och tryggt inomhus.
Ikväll har jag tittat på första avsnittet av Vegorätt på SVT2. Kanonkul med ett helvegetariskt program, äntligen! Bra grundrecept tycker jag, ska genast prova på biffarna och tomat-pastejen/röran/pålägg  (jag tycker inte att det är en pastej så den inte var bakad). Enligt mig var programmet bra, härliga tjejer, bra recept, fina miljöer, men (!) kanske lite väl "härligt"... kan också vara jag som är grinig...
Till lunch kom sambon hem och åt med mig, alltid väldigt välkommet med sälskap. Då blev det "steklunch", vilket innebär falukorv, råstekt potatis, stekt lök, lättstekta ägg, och en härlig sallad. bilden nedan är på sambons portion (den jag lägger upp finast, och den är alltid störst...).
Till middag blev det stuvade makaroner... en riktig barndomsfavorit, snabblagat och "moffigt", bra en trött kväll.
I morgon lovar jag att lägga upp ett recept på min brynta smörkaka med chokladfrosting... Det mest önskade av mina egenskapade recept.

Likes

Comments

Glad fredag på er!
Idag har jag flängt till Halmstad och sedan runt på biljakt, så idag orkar jag inte knåpa ihop recept, utan har bara lagat för att det är så kul! :)
I kväll blev det underbar stekt färsk kycklingbröstfilé till middag. Till den serverades det balsamico-potatis,  beanaise,  och massor av spenat. Så jäkla gott!
Nu ska jag somna i soffan i mitt hjärtas knä och ett glas vin framför på spåret!
Såhär blev förresten morgonens frukost, supergott!

Likes

Comments

Kvällen har varit underbar! Spenderades med glada fina vänner och lite bubbel en torsdag, rekommenderas till alla!
I morgon skall jag upp tidigt och ta mig till Halmstad för opponering, så förbereder en riktig snabb, lyxig, och somrig  (behövs nu) frukost. Chia-pudding och bär. Bären plockade jag själv i somras, de är som fryst sommar, superlyxigt att ta fram såhär i januari!
Finns även här en massa varianter, jag gillar min riktigt fast... Detta är inget superrecept kanske, men väldigt gott och smidigt :)

Chia-pudding
2,5 dl osötad mandelmjölk
3 msk chiafrön
några varv med vaniljkvarnen
bär att toppa med

Blanda mjölk, frön och vanilj och ställ i kylen i 15 min. Blanda igen och se till att inga frön fastnar på botten eller sidorna. Låt stå i kylen över natten, ta fram på morgonen och toppa med bär eller frukt.

Nattinatt

Likes

Comments

Idag blir det ingen middags-matlagning härhemma, vilket det annars alltid blir. Det blir ytterligare en tur till bilhandlare för att kolla på bil, och sedan till första repet till nya musikalen. Istället bjuder jag på ett recept på vad jag skulle vilja laga ikväll, så kan ni laga härlig middag!

Fisk och skaldjursgryta (4 port)
1 klyfta vitlök
1 stor gul lök
1 skalad morot
2 msk tomatpuré
1 lagerblad
1 tärning fiskbuljong
1/2 - 1 tsk chiliflakes
2dl creme fraiche
2 dl mjölk (jag använder mellanmjölk)
1/2 paket saffran
ca 400g laxfilé, fungerar utmärkt med fryst upptinad.
ca 200g torsk, fungerar även den utmärkt fryst upptinad.
ca 100g skalade räkor
salt och peppar till avsmakning
ev. creme fraiche till servering

Hacka löken och moroten i cm-stora bitar. Fräs i smör i en kastrull tills mjuknat. Hacka (inte pressa) vitlöken i små bitar. Tillsätt till löken och moroten i kastrullen. Ta av kastrullen från värmen.
Tillsätt tomatpurén och rör runt tills allt blandats. Sätt tillbaks kastrullen på värmen och bryn lök och puré tills det fått bara lite färg.
Lägg på i buljongtärning, creme fraichen, mjölken, chiliflakes, och lagerblad. På med ett lock och låt puttra på medelvärme i ca 7-10 min. Smaka av (smakar det för mycket tomat? tillsätt lite lite socker).
Lägg fisken i hela bitar i grytan och på med locket igen, låt puttra i 5-7 min. Dela då fisken försiktigt i grytan med en slev (jag gillar när det blir stora rustika bitar).
Ta av kastrullen från plattan och lägg i ca hälften av räkorna. (Tycker du att grytan har för lite sås, späd med lite vatten eller mjölk)

Servera med lite creme fraiche och garnera med räkor, avnjut med nått gott bröd :)

Lycka till!
P.S. Någon som har testat gårdagens recept? D.S.

Likes

Comments

Så, mitt första inlägg!
Tänkte att jag börjar med ett recept på det jag helst äter till lunch just nu: ovo-vegetarisk ramen. Det finns säkert 1000-tals varianter på ramen, men detta är den jag snabbt kokar ihop här hemma, utan en massa "krångliga" eller dyra ingredienser. Jag brukar variera tillbehören till denna rätt, ta det jag har i kylen, men grundreceptet är alltid detsamma.

Grundrecept ovo-vegetariska ramen

Ingredienser
2 medelkokta, krämiga ägg
Japansk Ljus soya
Några droppar fisksås
1 tärning grönsaksbuljong
2 medstora morötter
6 st brysselkål
ca 10cm purjolök
2 portioner nudlar (jag använder äggnudlar, men andra nudlar fungerar också. Använd vad du har hemma)
Sesamfrön
Chiliflakes

Gör såhär:
Skala äggen och lägg dem i ett glas eller en liten skål. Häll över den ljusa soyan och några droppar fisksås, så att det täcker äggen helt.

Koka upp ca 5 dl vatten tillsammans med buljongtärningen.

Skala och hacka morötterna i "mynt". Strimla purjolöken i 1/2 cm strimlor. Rensa och dela brysselkålen i 4 klyftor.

Sänk värmen på vattnet till medeltemperatur och lägg i alla grönsakerna. Koka i ca 2 min tills grönsakerna är mjuka men spänstiga.

Hälla av grönsakerna men spara vattnet! Ställ grönsakerna åt sidan och häll tillbaka avkoket i kastrullen. Koka upp och lägg i nudlarna. Koka till de är klara (instruktioner på förpackningen).

Fördela nudlarna och buljongen i två djupa skålar. Lägg grönsakerna på nudlarna. Dela äggen och lägg även de ovanpå nudlarna, gulan får gärna rinna ut. Häll över marinaden som äggen varit i, strö över sesamfrön och chili flakes. - Klart!

Lycka till!

Likes

Comments