Jag har bott i New York i snart två månader - alltså 1/6 del av mitt år som jag ska spendera här. Jag har inte ännu upplevt allt för mycket hemlängtan, men den finns ändå där med jämna mellanrum. De första två veckorna när jag kom hit kändes mest som en resa där jag fick sitta barnvakt lite då och då. Jag fick uppleva en ny stad, träffa nya kompisar etc. Veckorna efter det var det lite mer allvar. Jag jobbade mer, försökte lära mig allt jag behövde lära mig - små saker som var alla saker har sin plats till lite mer viktigare saker. Då blev det lite jobbigare, började fundera mer på om det var det härjag ville göra och varför jag gör det.

Första gången jag gjorde fel kändes det som att jorden skulle gå under på grund av att jag ville att allting skulle fungera fläckfritt, vilket det aldrig gör. Let's be honest - det är inte ofta man har en perfekt dag. Ni vet en sån dag som barnen inte är jobbiga/sura/trötta/tjatiga/irriterade eller en sån dag då man inte får en liten påminnelse från sin värdmamma att man inte slängt den där salladen som man tänkte att man skulle slänga dagen innan. Jag försöker att ta distans och inte ta åt mig när jag får kommentarer från värdmamman, för jag vet att hon inte menar någonting illa utan bara att hon vill tala om för mig hur hon vill ha det - men det kan verkligen vara svårt, speciellt när barnen varit jobbiga och du har mensvärk. Nu svävade jag iväg lite. Men hur som helst - dom dagarna som inte är perfekta, det är på dom dagarna man får hemlängtan.


Jag har ett dokument på datorn som jag skrev någon vecka innan jag åkte iväg hit. Där skrev jag ett ''brev'' till mig själv som jag ska läsa när jag får hemlängtan - ni vet en sån där hemlängtan som gör att du vill ta en taxi till flygplatsen och sätta dig på första planet till Sverige och hem till allt de säkra. Jag har inte ännu läst det, inte ens öppnat det - vilket jag faktiskt trodde att jag skulle gjort vid det här laget. Men jag har lyckats komma över min hemlängtan utan att behöva det, det har jag mest av allt att tacka min mamma för, hon har fått stå ut med mina skype-samtal där jag försökt utröna hur jag ska lösa mitt lilla problem med att jag inte vet vad jag ska äta för att det inte ser likadant ut i matvaruaffären här som det gör där hemma.

Går hela tiden ifrån min ''point'' i det här inlägget - prata och skriva har jag då inga problem med, haha. I alla fall så är det jag vill komma fram till är att jag tar en dag i taget. Jag vet inte exakt vem det är som läser det här men förmodligen är mesta del (förutom alla jag känner då) någon som är au pair eller som har funderingar på att bli det. Vem du än är, så kommer du förmodligen att uppleva hemlängtan (eller längtan över huvudtaget) någon gång i ditt liv och mitt tips till dig är: ta en dag i taget. Efter lite mindre än en månad bestämde jag mig för att inte tänka på hur lång tid jag kommer vara här - för att tänka du har 12 månader kvar är inte speciellt lugnande för en person som känner sig lost är inte direkt det bästa. Jag bestämde mig istället för att ta det som det kommer, njuta till det yttersta så om jag skulle känna att jag vill åka hem så kommer jag inte åka hem tomhänt.

För så känner jag just nu. Jag är absolut inte redo att lämna New York - jag har precis blivit kär i staden. Men om jag nu verkligen skulle vela åka hem så skulle jag känna mig nöjd över dom här två månaderna jag varit här. Det blev rätt mycket text och jag är alldeles för trött för att läsa igenom det så vet inte riktigt vad jag fick med och inte - men nu ska jag lägga mig i min sköna säng och somna av ljudet av att någon i parken eller lägenhetshuset spelar piano. Good night.


Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

I går fyllde lilla jag 21 år vilket (tillskillnad från Sverige) är en rätt stor födelsedag här i USA - nu kan man gå ut på krogen, barer och köpa alkohol. Känns ändå bra, dock känns det inte som att man har fyllt år då man inte har haft det typiska kalaset med släkten som man brukar. Jag började dagen med att träffa Emma och äta middag med henne på The Meatball shop i Greenwich village - älskar de området. Sen promenerade vi lite överallt, gick in på Starbucks och Urban Outfitters. Sedan vid 6:30 åt jag middag med min värdfamilj på the sugar factory vilket var mysigt, vi beställde in två gigantiska drinkar till mig och barnen, dom var inte sådär super goda men barnen tyckte det var super kul att fiska upp godiset som var i botten.

Likes

Comments

Har gjort en New York bucket list där jag skrivit upp allt möjligt som jag vill göra undertiden jag bor här. Det är allt ifrån standard saker som att stå på times square till att ta en drink på en hidden bar. I fredags bockade jag och Alice av en hel del saker från listan. Vi gick på Brooklyn Bridge, åkte färja, åt glass på -321° Ice Cream Shop och fotade den typiska bilden på Manhattan Bridge.


Det var super mysig kväll och vi pratade om allt möjligt - dock måste jag testa detta på dagen/morgonen också har jag tänkt. Men det var super härlig kväll trots att jag inte är speciellt imponerad av alla turist ställen - jag vill hellre hitta ställen där lokalbefolkningen hänger. Men såklart måste man testa att turista lite.


På lördagen träffade jag Emma för första gången som är en super härlig tjej som också är Au Pair. Vi åt på by CHLOE och gick the high line (ännu en sak att bocka av från listan). Sen samlades vi ett gäng tjejer och åt middag på Obicá. Efter det gick vi till Bounce ett tag, drog vidare till Up & Down men det slutade med att jag och Alice inte kände för att stå i kö så vi hittade en liten mysig bar (Cooked Knife, tror jag den hette) och tog en malibu sunrice med pinapplejuice - så gott!


Likes

Comments

Tänkte att jag skulle skriva ett litet inlägg om hur min vardag och mitt schema ser ut just nu. Mina värdbarn är på Summer Camp varje dag från 9-15, under den tiden är jag off (dock måste jag åka tåg ca 40 minuter dit och tillbaka vilket gör att jag sitter på tåget nästan 1,5h av min lediga tid). Jag har räknat ihop att jag har barnen ungefär 15 timmar varje vecka - vilket är hur chill som helst. Dock tvättar jag, förbereder mat, lånar/lämnar böcker, städar etc också - vilket inte tar allt för lång tid. Förra veckan jobbade jag natt och denna vecka dagtid så jag har skrivit hur mitt schema ser ut beroende på hur jag jobbar. Detta schema är dock just dom här veckorna, eftersom min värdmamma jobbar väldigt olika gör det att jag också måste göra det. När barnen byter camp (tror det är i augusti) kommer jag jobba mer då dom inte kommer vara på samma camp utan på olika ställen och därför ta upp med av min tid.

Förra veckan, natt:

Måndag: Börjar klockan 19:00. Badar barnen och gör dom färdig för sängen. Ungefär 20:30 ligger dom i sängen. Då förbereder jag lunchen till dagen efter samt plockar fram kläder etc.

Tisdag: Vaknar kring 07:00 - gör barnen klar för Camp, frukost, stoppar solkräm etc. 07:45 börjar vi gå mot tåget. Tåget tar ungefär 40 minuter och barnen sitter och läser böcker hela vägen vilket är super skönt. Vi brukar vara framme på camp ungefär 08:45. Då är jag ledig resten av dagen och natten.

Onsdag: Börjar klockan 15:00 med att jag hämtar dom från Camp (då har jag även förberett deras snack innan jag hämtat dom). Vi brukar sätta oss vid några bord i närheten av deras Camp och sen tar vi tåget hem. 16:30-19:00 har värdmamman dom. Sen är det dags för läggdag (samma som måndag).

Torsdag: Då lämnar jag dom klockan 09:00 - Hämtar dom klockan 15:00 - Ledig från 16:30-19:00 - Sen har jag dom natten.

Fredag: Lämnar dom klockan 09:00 - Sen tog jag helg fram till Måndag.

Har barnen ca 14 timmar + natt vilket sammanlagt blir ca 20h. Så cirka 34h + städning och tvätt.


Denna veckan, dag:

Måndag: Börjar 07:45 - Lämnar på camp klockan 09:00 - Hämtar klockan 15:00 - Lagar mat, badar dom etc - Slutar Klockan 18:45.

Tisdag: Börjar 07:45 - Lämnar på camp klockan 09:00 - Slutar

Onsdag: Börjar 14:00 - Hämtar på camp klockan 15:00 - Lagar mat, Badar - Slutar 18:45.

Torsdag: Börjar 07:45 - Lämnar på camp klockan 09:00 - Hämtar klockan 15:00 - Lagar mat - Slutar 18:45

Fredag: Börjar 07:45 - Lämnar på camp klockan 09:00 - Sen tar jag helg till på Måndag.

Har barnen ca 15 timmar totalt + städning, tvätt samt andra behövliga saker.

Inser nu i efterhand när jag skrivit upp alla timmar hur extremt bra schema jag har. Att jobba 15 timmar i veckan och bo på Manhattan med Central Park bara något block ifrån - hur sjukt är inte det?? Så himla glad att jag gjorde det här.

Likes

Comments

Den senaste tiden har jag tagit det väldigt lugnt - vilket har varit väldigt skönt. Min första månad bestod av mycket festande, många saker som behövde fixas och egentligen bara allmänt försöka komma sig till rätta och känna sig hemma. Nu känner jag att jag landat lite mer. Jag känner att jag har de flesta saker jag behöver (dock behöver jag shoppa lite mer kläder, men det behöver man väl alltid?). Nu kan jag fundera mer över vad jag tycker om och vad jag vill göra.

Förra lördagen var en riktigt bra dag. Jag bestämde mig för att stanna hemma och ha en ''me-day''. Jag köpte ett par Nike skor som jag trånat efter länge men inte tagit mig tid att köpa, dom var även nedsatt i pris så det klagade jag inte över. Sen gick jag in på Macy's och fick hjälp med hudvårdsprodukter då jag haft väldigt mycket problem med hyn de senaste månaderna - så jag köpte en hel del produkter vilket än så länge verkar fungera bra. Köpte även en present till F som fyllde 7 år, fick bli en målarbok med stickers vilket uppskattades. På kvällen satt jag och värdmamman i vardagsrummet och pratade om allt möjligt - kändes super bra att få lära känna henne lite mer.

Efter det har jag varit på bio med Alice, vi såg Spiderman: Homecoming vilket var bra. Första gången jag lyckades komma lite sent till en bio. Jag var helt inställd på att vi skulle på en annan biograf som var cirka 15 blocks längre bort, men tror inte vi missade allt för mycket. Har också varit till Target som stod på min ''To do list'', dock köpte jag inte så mycket då jag mest kollade läget. I måndags åt jag frukost på Bluestone Lane och läste lite av min bok ''Jag är inte perfekt, tyvärr'' - vilket var super mysigt, definitivt inte sista gången. Har haft rätt mycket tid att göra saker eftersom jag jobbat natt de senaste två veckorna vilket innebär att jag varit ledigt på dagarna väldigt mycket - super skönt. Så nu fick jag äntligen bocka av att fixa mitt social security number som jag skjutit upp alldeles för länge.

Igår for jag och Alice förbi Bluestone Lane för att jag inte ätit frukost (klockan kan ha varit kring 4 men jag ville ha frukost, haha). Efter det for vi till Brooklyn och handlade för att sen laga middag. Det blev en riktigt somrig kyckling sallad med jordgubbar, svamp, mango, avokado etc. Vi blev ett härligt gäng tjejer som satt och surra och drack vin, kändes verkligen som en typsik svensk middag vilket var super mysigt.


Likes

Comments

Det känns som att jag nyss landade på JFK med min fullpackade resväska och höga förväntningar - vilket jag också gjorde, 30 dagar är inte så lång tid. Samtidigt som det känns som att jag nyss kom till staterna känns även som en evighet sen jag var i Sverige. Tror det beror på att man lär sig väldigt mycket saker under kort tid, ordspråket ''man lär sig nya saker varje dag'' har en helt ny innebörd. Jag lär mig verkligen (flera) saker varenda dag. Allt ifrån hur tvättmaskiner fungerar till hur man vet att trafikljusen slår om så man kan gå över gatan en millisekunden snabbare än om man väntat på att gubben blivit vit (japp, inte grön - utan vit) och saker som att man inte säger ''what do you work with?'' vilket jag trott varit ett helt okej uttryck att använda.

Det är inte konstigt att tiden går fort - för man hinner inte riktigt tänka. Ibland får man stanna upp och faktiskt inse vad man håller på med. Jag har ju faktiskt flyttat till New York vilket är en av världens största städer från liten stad i norra Sverige som har 7299 invånare (trodde vi var 16.000??). Jag har verkligen flyttat ifrån allting jag VET - vet hur det fungerar, vet vad som ska göras, vet vilka alla är - till ett ställe där jag vet absolut ingenting. Fan vad jag är stolt över det. Jag vet att jag aldrig kommer ångra den här upplevelsen även om jag inte ännu vet hur det kommer gå. För jag gjorde det, jag tog steget och testade någonting nytt. Jag vet att jag inte kommer sitta om flera år och säga ''tänk om jag hade åkt som Au Pair''. Det gör mig väldigt stolt över mig själv. Det får en också att inse att man kan göra allting man bestämmer sig för vilket gör en rätt taggad på livet.


Likes

Comments

bilder från gårdagen


Idag har det varit en bra dag. Det började dock inte på bästa sätt då P tjurade med allt innan vi skulle fara till camp. Men när vi väl började gå mot tunnelbanan ordnade det upp sig. Det hade dock varit en tågolycka så flera tåg var avstängda, vilket innebar att det var mycket människor och det gick väldigt långsamt - men vi lyckades ändå komma i tid. Efter jag lämnat barnen for jag tillbaka hem då det skulle komma hantverkare för att installera en till air conditioner, passade då på att skype:a, städa och organisera lite vilket var skönt att få gjort.

Hämtade sedan barnen klockan 3p.m - då var tåget till och med ännu mer packat, men det gick hur bra som helst ändå. När vi kom hem var det dags för bad vilket ärligt talat inte var det lättast, men jag fick dom tillslut rena i alla fall. Efter badet hade jag dock flera missade samtal och sms från värdmamman. När jag ringde upp visade det sig att hon var super orolig att det hade hänt något då hon inte fått svar och eftersom det varit problem med tågen - måste verkligen bli bättre med att inte ha telefonen på ljudlöst. Efter det lagade jag mat åt barnen och mig (friterad kyckling m. blomkålsris och vattenmelon) och sen spelade vi spel tills värdmamman kom hem. Vi satt oss sen alla vid matbordet och åt mango-pops (yum!!), vilket var rätt mysigt.

Min dag låter egentligen som en rätt jobbig dag, vilket den var i vissa stunder, men i överlag var det bra. Sen känns det rätt skönt att veta att jag är ledig imorgon, haha. Hur som helst, nu ligger jag i sängen och ska slå på ett (kanske 3) avsnitt av Grey's. Imorgon har jag massor med saker jag planerat att hinna med, så ska inte lägga mig allt för sent.

Likes

Comments

Det är himla svårt att hantera sina känslor ibland, vanligtvis brukar jag vara rätt bra på att kunna kontrollera dom, men just nu är det lite svårare. Idag satt jag två timmar och pratade med min mamma och pappa - om sådär allt och ingenting. Kände att jag behövde det även fast jag annars brukar vilja hantera mina känslor i min ensamhet. Ordet lost är ett ord jag använt mycket de senaste dagarna för att beskriva hur jag känner. Jag känner mig vilsen då jag inte riktigt vet vad jag själv vill.

Jag älskar verkligen New York och ser verkligen fram emot att uppleva alla nya saker och ställen denna staden har att erbjuda, att träffa alla nya människor, resa och allt festande. Jag ser fram emot alla små saker, som att hitta mitt egna lilla café där jag kan sitta och ta en kaffe, läsa en bok och kanske blogga lite eller hitta den perfekta promenad rundan. Men det jag mest ser fram emot är att utvecklas som person och bli en bättre version av mig själv - vilket jag endast kommer göra genom erfarenhet och av att kasta sig ut i det okända. Redan efter bara 3 veckor har jag varit med om massa och faktiskt utvecklats en del.

Känslorna går lite upp och ner - som en berg- & dalbana klyschigt nog. Vissa stunder känner jag hur skönt det skulle vara att sätta sig på ett plan hem och ha allt som det brukar - kompisar, familjen, maten, träningen, jobbet etc. Men hur trist skulle inte det vara? Såklart kommer det vara sjukt jobbigt ibland - jag har ju trots allt flyttat 6246km bort från alla människor och platsen jag bott på i nästan 21 års tid.

Det jag tror är jobbigast är nog att inte få vara självständig - nu kanske du tänker: vad är mer självständigt än att flytta till ett annat land du aldrig besökt helt själv. Samtidigt som det är självständigt så bor jag faktiskt hos en familj, jag måste förhålla mig till deras regler och deras hushåll. Som 20 åring vill man inte det, jag vill ha min egna lägenhet och ha mina egna regler. Fast det är bara ett år av hela mitt liv som jag måste 'stå ut' med det, och det jag kommer ta med från den här upplevelsen och äventyret kommer göra att det är värt det! Over and out.Likes

Comments

Jag ska bli bättre på detta med att blogga. Har varit inställd på att jag ska video-blogga men min dator vill inte riktigt som jag vill, därför har jag inte fått upp någon video än. Tänkte att jag skulle gå in till någon apple store och höra om dom kan fixa mitt lilla problem. Efter jag fixat det ska jag försöka lägga upp en eller två videor. Men, jag kan i alla fall blogga lite om vad jag gjort sen jag kom hit, jag har ju faktiskt varit här i lite mer än 2 veckor och rätt mycket har jag hunnit klämma in på dom dagarna (dock lär jag inte skriva allt).

Första veckan var rätt lugn, jobbade två dagar - festade en dag. Hade inte tagit med mig speciellt mycket kläder därför blev det många svängar förbi H&M (typisk svensk som går till den mest svenska affären), Forever 21, Urban Outfitters, Zara etc alla standard affärer. Dock har jag inte fått köpt allt än med det kommer med tiden. Annars promenerade jag rätt mycket bara för att kolla läget runt omkring där jag bor. Har höjt min ''dagliga steg'' rätt mycket sen jag kom hit.

Andra veckan for jag tillsammans med min värdfamilj till ett poolparty i Long Island vilket var super mysigt - träffade även en annan au pair från Mexico där. Dog lite av värmen då det var 34° på dagen och 29° på natten (hade inte fått AC:n installerad då vilket kanske inte var det härligaste. Lyckades gå ut 2 ggr på krogen den veckan - torsdag och fredag. Promoters är sååååå nice, allt är gratis och vem älskar inte det? Testade även ett gym, dock tror jag inte det blir där jag kommer skaffa ett gymkort eftersom att det kändes som ett lite skummare områden och man blev totalt utstirrad och ''catcalled' av de flesta killar - något jag redan är väldigt less efter den korta tiden jag varit här.

Den här veckan var jag och handlade mat lite mer seriöst för första gången vilket var as svårt. Allting ser så himla annorlunda ut och hälften vet jag inte ens vad det är. Skulle hitta kyckling/grönsaks & kalvfond vilket inte alls är i samma form som i Sverige. Men hittade det tillslut och lyckades laga 4st matlådor som blev rätt bra. Igår var dock en smått jobbig dag. Skulle hämta barnen tillsammans med mamman och hon ville att jag skulle låtsas att hon inte var där när vi var på tåget vilket blev lite konstigt då P ville vara med mamman och förstod inte varför han inte fick vara med henne. Smått kaos, men idag när jag var själv med dom gick det utan problem. Thank god.

I helgen är det midsommar vilket såklart innebär firande och festande som bara vi svenskar kan, haha. Det är ett midsummer-event i Battery Park till 10pm senare blir det utgång på just nu oklart ställe - förmodligen Lavo eller liknande. Kommer kanske också bli brunch + utgång dagen efter så vi får se hur det går.

Nu blev det en rätt lång text - hoppas den inte var allt för svår att kämpa sig igenom. Nu tror jag att jag ska ta en liten PN innan barnen ska hämtas. Hoppas det går lika smidigt som vägen dit, wish me luck.

Likes

Comments

Nu har jag äntligen kommit till New York, the Big Apple som det så fint kallas. Jag landade sent på måndagkväll och hade orientation till onsdags eftermiddag. När värdfamiljen kom till hotellet för att hämta mig möttes jag av F (flickan 6år) som kom springandes mot mig och gav mig en stor kram, P (pojken 4år) var däremot lite mer skeptiskt till en början men det släppte rätt fort. Tror verkligen jag kommer trivas i familjen, värdmamman verkar verkligen vettig och förstående vilket känns skönt. Jobbade första gången med båda barnen i går. Vi for först på bio, efter den tog vi bussen tillbaka till lägenheten och gick till en park i närheten sen for vi och åt lunch på ett litet diner. Det gick super bra med tanke på att det var första gången med två energifyllda barn i en så trafikerad stad som Manhattan.

Har dock inte riktigt känt att jag kommit mig till rätta än. Men det är för att värdfamiljen inte heller gjort det. Dom flyttade in i lägenheten för lite mer än en vecka sen, så är lite smått kaos ännu. Ska bli kul att se hur det kommer gå när värdmamman börja jobba, barnen börjar camp och jag får jobba på riktigt. Hur som helst njuuuuter jag av att gå runt på NY’s gator - tänk att detta kommer vara min vardag nu, sjukt.

Likes

Comments