Hej!


Nu har det gått en månad sedan jag lämnade Sverige. I mitt nya liv är allt annorlunda. Tänkte att jag skulle försöka berätta åtminstone lite av allt som pågår.


Jag bor nu i en liten stad på 500 invånare som heter Centralia och ligger i delstaten Kansas i USA. Det är en typisk liten amerikansk stad där alla känner alla och många är släkt med varandra. Jag går på skolan Centralia High och den har elever från förskolan till sista års elever på High School. Jag är sistaårs elev vilket betyder att jag är Senior. I skolan läser jag kurserna: College Algebra, English 12, Anatomy & Physiology, Spanish 3, American Government, Vocals och Web Page Design. Jag är även Student Assistant under vissa lektioner åt en lärare, vilket innebär att jag hjälper henne med det hon vill ha hjälp med.


I USA är skolan väldigt annorlunda jämfört med i Sverige. Schemat ser i princip likadant ut varje dag och jag går i skolan mellan 8.15 am - 3.30 pm. Varje gång klockan ringer är lektionen slut och jag har 3 minuter på mig att byta klassrum inför nästa lektion då klockan ringer igen. Skolan är lättare och inte lika seriös som hemma enligt mig. Även då vissa lektioner kan vara svåra på grund av engelskan. I tex Anatomy klassen, så är det mycket medicinska termer och då har jag svårt med engelskan. De termerna är svårt att lära sig på svenska liksom. Lärarna å andra sidan är hur snälla och roliga som helst. Här borta är lärarna mycket intresserade av varje elev och de vet mer om mig än någon lärare jag någonsin haft hemma i Sverige på bara 3 veckor.


När det kommer till sporter har jag under de senaste 3 veckorna provat Cross Country, vilket betyder att jag springer mitt ute i ingenstans mestadels av tiden. Vi har sprungit mellan 4 och 6 km varje morgon kl 6.30 am mån-fre. Vi har också haft en tävling som gick helt okej. Men jag ska vara ärlig och säga att jag nog ska sluta med sporten och försöka börja med cheerleading istället. Om cheerleading coachen säger att det är okej. Att gå upp 5.30 varje morgon och springa innan skolan börjar när jag utöver det precis har flyttat till andra sidan jorden, pratar ett nytt språk, bor i en ny familj, håller på att skaffa nya vänner, går på en ny skola osv, är inte rimligt. Jag är utmattad hela tiden, oavsett hur extremt roligt allt kan vara. Så hur det blir med sporter får vi se.


När det kommer till barnen, ungdomarna och de vuxna så har alla varit snälla hittills. Jag är kompis och pratar med dem allra flesta i skolan. Men det är jobbigt till och från att inte ha känt folk så länge, man är inte kompis med folk så som jag är kompis med många hemma i Sverige. Jag vet att det tar tid innan man lär känna människor väl, men det är jobbigt ändå. Värst var det dock i början när alla pratade om sånt jag aldrig hört talas om. Nu börjar jag vänja mig vid hur folk pratar och vad alla pratar om. Plus att ju längre jag varit här, desto mer är jag en del av allt som händer.


Stället jag har umgåtts med kompisar mestadels utanför skolan och skolaktiviteterna är på McDonald’s. Här är det stället man umgås på. Speciellt efter att olika sporter haft matcher på kvällarna, typ Volleyboll eller Amerikanska fotbollslaget. Närmaste McDonald’s ligger ungefär 10 minuter härifrån, i staden Seneca. Det är rättså konstigt att bli skjutsad av sina kompisar som är mellan 16-18 år varje gång vi ska göra något men jag börjar vänja mig. Du får till och med köra bil när du är 14 år här.


Förutom bilkörningen har jag lagt märke till att samhället inte är lika jämlikt mellan killar och tjejer. Jag har fått höra att jag tex inte kan kicka en fotboll (som det kallas i amerikansk fotboll) bara för att jag är tjej. Det irriterade mig och jag motbevisade killarna som sa det genom att gå på killars fotbollsträning efter skolan och kicka en boll genom målstolparna. Det förändrade inte mycket när det kommer till jämlikheten här, men dem blev förvånade i alla fall. :)


I fredags var första Friday Night Football Game här i Centralia på hemma plan. Det låter precis som något en svensk sett i amerikanska filmer och det var lika kul som det låter. Alla människor i alla åldrar samlas och hejar på skollaget. Cheerleaders och dansarna hejar och peppar och det var en jätterolig upplevelse! Hoppas verkligen att alla Football Games blir lika härliga:)


Det bästa med att vara här är dock värdfamiljen. Dem är sjukt stöttande och gillar att ta mig och min värdbror från Italien till nya ställen varje helg. Vi har varit i Chicago med dem, i olika närliggande städer och shoppat massor. Vilket behövs eftersom jag hade med mig EN resväska hit. Senaste helgen som var spenderade vi 3 timmar härifrån uppe i Nebraska. Jag fick träffa min värdmammas föräldrar och syster. Jag gick även på min värdmormors födelsedags hantverkskväll/fest. Det var en väldig blandning i vad vi gjorde och jag fick träffa minst 15 släktingar på min värdmammas sida. Vi sov över i Nebraska och spenderade sedan hela söndagen med att shoppa kläder, saker, mat och äta frozen yoghurt på Orange Leaf Frozen Yoghurt. Bästa stället som finns här enligt mig. Vi var även lediga från skolan i måndags, så då bakade jag svensk Princess Tårta till familjen och min värdbror från Italien bakade italiensk pizza. Sedan spenderades dagen med att plugga och göra läxor.


Hoppas ni fick veta lite mer av vad som pågår här i Kansas! Några bilder kommer nedan!


Kram Matilda

Bild på mig i Centralias Cross Country Teams springkläder utanför skolan.

Bild på min Senior Class första veckan i skolan då vi hade en Bonfire. Bonfire är en stor brasa som tänds för vårt sista år på High School!

Bild 1: Parker, jag och Gracie. Bild 2: Jag, Shaley och Brie på årets första Friday Night Football Game!

Bilder från matchen och på killarna från Centralia High Schools amerikanska fotbollslag

Bild på framsidan av mitt hus i Kansas och solnedgången som lyser på huset.

Bild på mig på Highway 9 i Centralia inte långt ifrån mitt hus

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej!!


För lite över en vecka sedan besökte jag Chicago med min värdfamilj över helgen. Vi körde 10 timmar bil på fredagen, var i Chicago på lördagen, och körde sedan 10 timmar hem på söndagen. I USA är det helt normalt. Weekend Trip du vet. Jag ska vara ärlig och säga att det var en lång bilresa för en dag men jag hade inte valt bort den helgen för något annat. Det var väldigt kul att umgås med mina värdsyskon och värdföräldrarna i vackra Chicago. Staden är nu en av mina favoriter som jag besökt. Den har de höga byggnaderna, klart vatten och en hamn, ”the bean” och parker, plus att staden är sjukt mysig. Dessutom var vädret varmt och shorts var mer än nog att ha på sig:)


Under lördagen i Chicago började vi med frukost på Starbucks, fortsatte med Sight-Seeing till fots för att se bland annat ”The Bean” som ligger i Millenium Park. Därefter gick vi ner till hamnen för att njuta av havsbrisen och se alla småbåtar och ”yachts” som låg i hamnen.


På eftermiddagen hade familjen fixat biljetter till Hamilton musikalen som är väldigt känd här. Den varade i 3 timmar och det märktes att musikalen var efterlängtad av många. Jag själv hade bara hört talas om namnet Hamilton tidigare och visste inte mycket om musikalen innan jag såg den. Som tur är gillade jag den och min värdsyster Kennedy älskade den<3


Efter musikalen promenerade vi till Willis Tower där vi stod i kö i 3 timmar innan vi fick åka hissen upp 103 våningar å se utsikten. Något som definitivt var värt väntan. När vi besökt tornet var klockan mycket och vi åt middag vid 10.30 pm/22.30 innan vi promenerade tillbaka till hotellet som låg mitt i Chicago. Hotellets namn är Congress Plaza Hotel och det var inget dåligt hotell. Jag är fortfarande fascinerad över att min värdpappa gav sina bilnycklar till någon hotelstaff som körde iväg och parkerade den. Hotell som detta är varken billiga eller fula.;)


Jag vet att ni vill höra om hur mitt liv är här i Kansas där jag bor och jag kommer börja blogga om det så småningom. Just nu är jag inne på andra skolveckan och all min energi går till att vänja sig vid allt som är annorlunda och lära känna folk/skaffa kompisar.


Saknar er där hemma mer än vad ni anar!!


//Kramar Matilda<33


Bilder på mig och mina värdsyskon framför "The Bean"<3

En bild på mig i vackra hamnen Navy Pier, Chicago, Illinois

Min härliga värdfamilj som jag inte vet hur jag skulle klara mig utan här på andra sidan jorden

Utanför teatern där musikalen Hamilton framfördes. (det var inte tillåtet att ta bilder under musikalen)

När solen började gå ner medan vi promenerade genom Chicago mot Willis Tower. Willis Tower är byggnaden med de vita antennerna på.

Utsikten från 103:e våningen högst upp i Willis Tower på Sky Deck. Otroligt fint.

Likes

Comments

Hej alla där hemma!

Jag har haft fantastiska dagar i New York med en massa andra utbytesstudenter och det är helt sjukt hur bra man lär känna människor när alla sitter i samma sits. Och hur enkelt det är att lära känna folk när alla är lika förvirrade och nervösa. Är otroligt tacksam för människorna jag träffat å hoppas på att kunna hålla kontakten med dessa människor under hela utbytesåret<3


I New York har vi besökt till exempel Times Square, Central Park, Brooklyn Bridge, 9/11 Memorial och åkt på en River Cruise vid solnedgången på Hudson River. Vi besökte även Grand Central (xoxo Gossip Girl;). Jag vet att alla säger att New York är så otroligt fantastiskt och jag kan verkligen inte använda några andra ord för att beskriva staden. Det är helt sant.


Under vistelsen i NY bodde alla utbytesstudenter på ett college som heter The College of New Rochelle. Det var inget 5 stjärnigt hotell, men det spelade ingen roll eftersom vi knappt spenderade mer än 6 timmar där per dag/natt. Men The College Campus var väldigt fint och det var lite coolt att få bo på ett college.


Nu är jag i Kansas hos min värdfamilj som består av värdmamma Bobbi, värdpappa John, värdsyster Kennedy och min bror från Italien som heter Federico (utbytesstudent nr 2 i familjen). Dem är alla otroligt snälla och sociala vilket är härligt när man är ny i staden, området och överallt. Min värdpappa gjorde tex frukost till mig imorse, det låg presenter på min säng när jag anlände igår kväll och vi har själva fått följa med och shoppa ”groceries” så vi får det vi vill ha. Det märks att dem bryr sig och vill att jag och Fede ska trivas:)


Hoppas ni har det bra där hemma så ska jag göra mitt bästa för att dela med mig av vad som pågår i mitt nya liv så ofta jag hinner! Hoppas även ni gillar bilderna<3

//Kramar Matilda

Bild på många av utbytesstudenterna som var på samma Welcome Camp som mig i NY.

En bild på mig i NY;)

Bilder från the River Cruise på Hudson River i NY.

På Brooklyn Bridge

Jag och min bror från Italien på Times Square

Bilder på Colleget jag bodde på i NY

I Central Park

9/11 Memorial

Likes

Comments