Header

(vill ni se hur de gick på årets första tävling så kolla min instagram: matildascander)

2017 kommer nog verkligen bli året vi tar stora kliv utanför vår comfortzone! I slutet av förra året tänkte jag att vi kunde blanda lite lokala starter i LA:1 med regional i LA och Msvc. Men har bestämt mig för att strunta i både kortbanan och lokalt. Kortbana gynnar oss inte utan de känns mest som ett evigt svängande och som att vi inte riktigt får plats. Bedömningsmässigt har jag aldrig tyckt att de känns som någon större skillnad mellan lokal och regional. Den stora skillnaden jag upplevt är dock "kvaliteten" på startfältet, även om man jämnför med en lokal LB och en regional LB, så är de överlag en ganska stor skillnad på ekipagen, och jag känner mig lätt som en liten nybörjare som nyss lärt sig rida i jämförelse med ekipagen jag rider fram tillsammans med till en MSVC, medan jag under en framridning till en lokal LA känner mig tryggare och som att vi platsar i de startfältet och klassen, förstår ni hur jag menar? Men detta är något jag bara måste strunta i, som Jenny sa häromdagen, ska jag upp i klasserna kommer ekipagen inte bli sämre direkt. Målet med tävlandet just nu är iallafall inte att plocka placeringar utan att få rutin i msv, så hur mycket bättre alla andra är spelar ingen som helst roll för min prestation, har jag nämt att jag behöver jobba på de mentala?

Något som däremot är väldigt roligt är hur jag börjar känna mig mer och mer säker i MSVC, program-mässigt! Highway blir verkligen bara bättre ju svårare de blir. När vi debuterade LA kändes de de första starterna ganska mastigt och de kändes väldigt tryggt och trevligt i LB-programmen. Men ju säkrare vi blev i LA desto sämre kändes LB, idag hade känts jobbigare att gå in i LB än LA, de händer för lite vilket inte passar Highway. Och jag känner igen samma process nu med MSV och LA. MSV känns allt bättre och LA allt sämre. Intressant hur ens comfortzone förflyttas och hur LA som kändes så bra och säkert och MSVC som kändes som att bestiga ett berg för ett par månader sedan nu lite har bytt plats. Eller de är inte jobbigt eller svårare att rida LA, men de känns inte lika bra, hade jag fått välja hade jag valt MSVC alla dar i veckan. Vi är inte lika stadiga där som i LA än, men med lite mer styrka så tror jag att vi kommer kunna rida bättre ritter i MSVC än vad vi kan göra i LA. Det går ju åt rätt håll iallafall!

En sak är jag säker på och det är att jag har satt ett mål som är så långt ifrån min comfortzone man kan komma och vill jag nå de finns de inte tid för att ligga kvar och jobba med de som känns tryggt och lätt bara för att.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Har ju tidigare skrivit lite kort om planeringen för de första tävlingarna iår. Vet inte om ni tycker det är intressant men jag gillar att läsa andras planering och tankar om de!

V. 5 Tidaholmsbygdens Hästklubb, LA:4 & MSVC:1

V.9 Skövde Ryttarförening, LA:3 på lördagen och MSVC:2 på söndagen

V. 10 Klubbtävling, MSVC eller LA

V. 11 Lidköpings Ridklubb, MSVC:1 x2

V.13 Mariestads Ridklubb, MSVC:1

V.16 Ridklubben i Grästorp, LA:3 & MSVC:1

Första blir som sagt på söndag. Blir ett bra kvitto på om vi lyckats höja oss ett snäpp under vintern, vad som blivit bättre och vad som behöver slipas mer på. Sen blir de 3 veckor som är tävlingsfria. Perfekt att kunna utgå lite från första tävlingen för att se vad vi behöver lägga extra fokus på.

Sedan blir den en lite intensivare period som jag varit lite tveksam till. Har som regel att inte tävla mer än 2 veckor i rad. Men när jag såg att de var klubbtävling v.10 och jag planerat in tävlingar både v.9 och 11 så diskuterade jag de med Jenny. Highway är väldigt tittig så jag vill gärna ta tillvara på klubbtävlingarna som miljöträning. Och eftersom vi bara har 10 minuter in till LRK och tävlingen veckan efter också är där så blir de ju ingen resa som tar på honom, så de blir ju fysiskt sätt inte mer ansträngande än en träning. Så klubbtävlingen ser vi som miljöträning där vi inte lägger någon större vikt vid resultatet.

Sen rullar de på där v.11 då också på LRK fast regional då. Väljer att rida två MSVC då han ofta går bättre i andra klassen och vi behöver få rutin i MSV. Sen är de ju då V.13 och sedan blir de ett par veckors paus innan Grästorp. Planen är att rida LA och MSV där men vi får se, LA:3 är inte mitt favoritprogram men samtidigt så har vi större chans att göra en bra ritt i MSV om han fått kolla på banan i en klass innan, vi får se hur han känns. Kan ju alltid hoppas att tittigheten bara försvinner ;)

Likes

Comments

Vecka 5 välkomnar jag med öppna armar, årsdebut innanför de vita staketen i helgen ju! Älskar att tävla och älskar tävlingsfixet inför nästan lika mycket. Tanken på att äntligen få dra på sig de vita ridbyxorna och kavajen igen och sitta upp på en knoppad Highway på söndag gör att denna veckan känns peppig trots att mattekursen börjar denna veckan.

Highis får börja veckan med ett galopp-pass. Hade egentligen tänkt rida ut på grusvägarna men de är lite för hårda och stumma för att de ska kännas bra. Så vi åker till LRK istället, stora ridhuset fungerar också bra att ligga och rulla på i galopp i, både på större volter och längs spåret. Vi får dock se hur långt pass de blir. Han har gått så bra nu i helgen och de känns som att vi hittade en helt ny växel så de är inte konstigt om han är seg i kroppen idag.

Annars så står lite plugg, träna och programplugg på to-do.listan idag. 2016 var verkligen fertidningarnas år för mig, iallafall hösten, red så mycket olika men snarlika program och blandade ihop de alltför många gånger, men de får de vara slut på nu. Så trots att de inte är några nya program i helgen så känns de bäst att börja repetera dem i tid, dumt att gå miste om 2 poäng för att man missar en halt, ska liksom inte hända.

Likes

Comments

De börjar verkligen hända saker med min lilla häst! VI tränade både igår och idag för Jenny, mycket fokus på kvaliteten och bärigheten och traven börjar bli så himla fin nu! Även i skolorna börjar bitarna falla på plats. Även i öppnorna bibehåller han nu bärigheten och börjar öppna upp i fram, speciellt i höger. Slutorna är kämpigare men blir hela tiden bättre och i vänster börjar de flyta på ganska bra nu. Får nypa mig i armen över min fina häst, trodde aldrig att han skulle kunna bli så fin som han är idag, min drömhäst!

Likes

Comments

Godmorgon! Idag är jag helt ledig men ställde ändå alarmet på 7, skönt att äta fruktost och samtidigt hinna scrolla igenom mina favoritbloggar och se något avsnitt av en serie. När de har blivit lite ljusare ute tänkte jag gå ut och springa och sen vid 12 ska jag äta lunch med Lovisa i stan. Highway vet jag inte riktigt vad jag ska göra med idag, tror de blir ett konditionspass om grusvägarna är fina.

Igår var vi inne på LRK och red, red i lilla ridhuset som är 20x60, nyttigt att rida på "rätt" mått. Passade på att jobba mycket med galoppen när jag hade utrymme till att kunna öka på ordentligt. I början av passet var han lite springig och väldigt platt så gjorde massvis med tempoväxlingar och tillslut blev de lite bättre. Sen övergick vi till en "övning" jag gjorde när vi tränade för Paulinda. Inget avancerat utan red galoppökningar på diagonalen och fortsatte i förvänd på kortsidan för att sedan rida en ny diagonal med ökning osv. De jag fokuserar på här är att verkligen ha honom loss i nacken om med på yttertygeln. Till en början sällar jag ganska mycket utåt under kortsidan i rättvänd och även i själva ökning. Sen när vi går över i förvänd så ställer jag inåt istället. Här får jag bra hjälp med att få en bra ökning där han inte trycker upp nacken och blir platt. Här var han riktigt fin och vi hittade kvalitet i sprången. Vi la även in lite travjobb med skolorna som blir bättre. Gjorde ett par ganska fina vänsterslutor, höger är fortfarande lite jobbiga.

Likes

Comments

Godmorgon! Jag ska läsa två kurser på campus denna terminen, Matte 3 och Engelska 7. Har haft turen att alltid haft väldigt lätt för mig i skolan, men just matte är ingen favorit men jag behöver denna kursen för att få behörighet till en utbildning jag eventuellt vill läsa. Engelskan ska jag mest läsa för att den ger meritpoäng. Idag är de nog bara någon form av introduktion tror jag.

När jag kommer hem så ska Highway ridas. Han vilade igår så de blir mycket fokus på lösgörande idag, samt galoppen.

Likes

Comments

Kan vi bara prata lite om vädret de senaste dagarna? Igår hade jag riktiga vårkänslor, var uppåt 7 grader här, sol och vindstilla hela dagen och grusvägarna var fina att rida på så de blev ett konditionspass för Highis. Han skötte sig väldigt bra faktiskt, man vet aldrig med honom när de kommer till att rida ut men de blev inga större incidenter, skönt. Så härligt att galoppera i eftermiddagssolen med min favoritpodd i öronen och en glad häst.

Blev en liten nostalgi-tripp när jag satte på mitt "hoppträns" från Dyòn för första gången på iallafall 2 år, kan dock konstatera att Highis passar bättre i breda, lackade nosgrimmor haha.

Idag så fick han ett välförtjänt joggpass utan några större krav. Han kändes lite trött i kroppen och springig till en början men kom ihop sig rätt snabbt och de blev ett helt okej pass, han var lite ofokuserad ett tag men för att vara dagen efter uteritt var han förvånansvärt bra. Han blir väldigt stark och tjaffsig stundtals när man rider ut, speciellt av ett pass där han får gå på mycket framåt, och de brukar hänga med till dagen efter, men inte idag. Men jag är nöjd, inte superpass och han var märkbart lite trött i kroppen efter 3 tuffa dagar, inte så konstigt. Men hela tiden öronen framåt och med bjudning, härligt!

Likes

Comments

Det är väl ingen som missat debatten som ägt rum sedan Peder tog emot Jerringpriset i måndags? Otroligt konstigt att journalister och övriga inte lärt sig av sitt misstag från när Roffe kammade hem priset och att man fortsatt underskatta ridsporten. Såg ni Sylves debatt i SVT Opinion igår? Om inte så kan ni hitta de här . Tycker att han är ett fantastiskt ansikte utåt för sporten, framför lugnt sina argument och klankar inte ner på någon annan sport eller prestation, hatten av!

Likes

Comments

Godmorgon! Måste verkligen bättra mig på de här med att blogga, kämpar på! Men med bara två veckor till årets första tävling så känns de lite roligare, blir lite mer att skriva om.

Jag ska iallafall börja dagen med att träna och sen rida Highway. Vi tränade för Jenny igår och de gick så bra! Jenny red honom i onsdags och jobbade mycket med galoppen så den var väldigt fin när jag red fram. Kändes som de blivit mycket större och mer bärig och han kändes en dm högre. Vi började träningen med lite trav, och som han travade, fint i ramen, bärigt och spänstigt. Vi började med lite skänkelvikningar som vi sedan varierade med slutor vilket är de jag tycker är allra svårast just nu. Så vi vände upp på medelinjen, red skänkelvikning som vi sedan använde som hjälp in i slutan. Detta hjälpte verkligen. Sen gick vi över till galoppen och jobbade blandat med den förvända så som den ligger i MSVC:1 och enkla byten på serpentiner. Här behövde jag verkligen vara med och engagera honom hela tiden så han blev kvick och inte långsam samtidigt som vi ville att han skulle ta ut stegen, tänka kvalitet i varje språng. Enkla bytena börjar bli just enkla. Övergångarna är fina och framförallt så väntar han bättre i skritten. Han ligger lite på i handen men tar inga egna initiativ och drar iväg. Efter de gjorde vi några öppnar i traven och de var ock ganska fina. Till sist så jobbade vi på rakriktningen i galopp på medellinjen, inte vår starkaste sida och han vill gärna gå lite vänsterställd. Efter vi fått ordning på de la vi in enkla byten, lite klurigt men till sist blev de bra de också. Så nöjd och jag kände mig mer säker i ridningen, de är mycket nytt nu och ofta känner jag mig lite "lost in space" haha.

Jenny har gett order om 8 veckors galoppjobb för att verkligen stärka upp honom, pulshöjande gärna två dagar i veckan. Så planen är att rida ut idag och galoppera på grusvägarna, men vi får se om de har tinat upp tillräckligt bra, annars får de bli jogging på banan.

Likes

Comments

Igår var vi och tränade för Paulinda Friberg.Hon har träningar i Skara ibland. VI har ingen ordinarie plats men står som reserver. Har ridit för henne en gång innan, i våras och tycker hon är väldigt bra.

Vi började med galoppen och kollade snabbt av enkla bytena. Dessa börjar bli bättre, men de behöver befästas mer och de är lite från dag till dag. De var inte super igår men jag fick några tips med mig som vi ska jobba vidare med! Sen gjorde vi även lite galoppökningar då jag känt att de inte varit så bra de sista. Fick bra tips även här! Sen la vi mest fokus på traven och skolorna. Här tycker jag att vi verkligen kom en bit påläggen igår! Inte för att de blir perfekt men jag kände verkligen vad de var som brast och skillnaden när jag fick mer ordning. Highway kämpade på väldigt bra och Paulinda tyckte han var väldigt fin och skulle bli väldigt bra, roligt! Taggad på att träna vidare nu och hoppas att vi kan få en tid snart igen.

Likes

Comments


Better Blogging Nouw