Allmänt, Fotografi , New In, Nikon D7200, Hästar & ridsport, Personligt

Men heeeej på er!

Jisses vad längesedan jag kikade in här! Hur är det med er? Med mig är allting bara bra, vi är mitt i sommaren och just nu kämpar jag mig igenom min sista arbetsvecka, har egentligen bara idag och imorgon kvar innan semestern och det ska bli så skönt med lite ledighet!

Jag vet inte om jag har nämnt det här tidigare, men jag har varit utan kamera sedan en tid tillbaka då min kamera bestämde sig för att lite snyggt glida ner för min säng, landa på mattan och för att sedan inte alls fungera mer. Men så härom dagen upptäckte jag att det bara är tre veckor kvar till en bröllopsfotografering jag har inbokad och att jag behöver en egen kamera till dess blev då ett faktum. Så igår efter jobbet åkte jag, Oscar och Axel till Media Markt i Bäckebol, Axel behövde en ny telefon och jag köpte en kamera jag länge suktat efter.

Med mig hem följde en Nikon D7200 och jag var alldeles salig. Jag vet inte hur många gånger, men nästan varje gång jag varit hos någon kameraförsäljare har jag stannat upp hos denna, känt hur perfekt den ligger i handen och hur gött alla knapparna och reglagen rör på sig. Igår var det lite av en dröm som gick i uppfyllelse.

När jag kom hem packade jag försiktigt upp kameran, vek ihop alla skyddspåsar den legat i och bara log. Nu är den äntligen min! Jag har ännu inte hunnit fota någonting med den, men nu är batteriet fulladdat och det bara kliar i fingrarna på mig att få komma hem och ge mig ut och fota.

Igår kväll hade jag nästan svårt att komma till ro när jag skulle gå och lägga mig, jag låg och föreställde mig vad jag ska fotografera och hur bra alla bilder kommer bli (höga förhoppningar, ja visst!). Det bästa är att mina semesterveckor ligger framför mig och att jag har både en Ölands- och en Marstrandsresa att se fram emot. Förhoppningsvis kommer det bjudas på fina kvällar och upplevelser som är perfekta att få föreviga med kameran.

Den absolut största skillnaden mellan min nya kamera och den gamla (D5000), som jag kan säga nu innan jag fotograferat med den, är att det finns så otroligt många fler inställningsmöjligheter och olika kameralägen. Jag tänkte att jag nu i de närmsta dagarna skulle bläddra igenom handboken bara för att få en förklaring vad alla nya symboler, förkortningar och lägen står för.

Från det ena till det andra - högskolan!

Om ni läste min blogg för lite drygt två månader sedan, så kretsade de flesta blogginlägg runt antagningsprovet till Hippologutbildningen uppe i Strömholm. Det var mitt absolut största fokus och näst in till alla inlägg handlade om mina förberedelser. Sedan tror jag inte att ni fick höra mer om det innan jag tog min lilla paus på två månader.

Antagningsprovet var verkligen en upplevelse. Hela Strömsholm är en upplevelse och det var så otroligt stort och det var nästan så att jag tappade bort mig själv bland alla olika stallar, ridbanor och maneger. Det var verkligen mäktigt att få vara där, för att inte tala om deras hästar - alltså wow.. De var helt magiska att rida. Men ja.. hemma på alla träningar gick det kanonbra och jag kände mig verkligen redo, men väl där uppe....då gick ingenting som det skulle. Det gick inte alls bra, jag red långt ifrån så bra som jag brukar vilket resulterade i att jag ramlade på målsnöret - jag blev inte ens godkänd. På vägen hem från Strömsholm, när jag satt och körde alla milen hem i min ensamhet hann jag fundera en hel del och det var precis som att hela bilden klarnade för mig.

För snart två år sedan, hade jag en liten dröm om att få arbeta som Show Groom, alltså hästskötare för internationella tävlingshästar. Jag sökte tjänsten hos tre olika ryttare och fick möjligheten att provjobba ett par dagar hos alla tre. Jag var i Skåne hos Hannes och Tove Melin en sväng, i Ullared hos Evelina Tovek och hos Emma Emanuelsson några mil från Göteborg men jag tackade nej till alla tre trots att det var tre riktiga guldlägen. Det var någonting som fick mig att tveka, det var någonting som inte stämde. Under dagen uppe i Strömholms snurrade tankarna. Är detta det jag vill? Är de det här jag vill hålla på med? Är det här jag, varje dag, tills jag blir 65 år gammal? Precis som när jag provjobbade hos de tre olika ryttarna var det någonting som fick mig att tveka, återigen var det någonting som gjorde att det inte kändes 100 %.

Bilresan hem fick mig att tänka till. Varför har jag båda gångerna varit så himla inställd och säker på att det är hästar jag vill arbeta med när jag i efterhand känt att det nog ändå inte är det jag vill? Vad är det som gör att har samma sug efter hästar för att sen "ångra mig"? Vad är det som fattas?

Då kom jag fram till att det är en egen häst som fattas mig. Jag vill ha en egen häst. Det är det som gör att jag får sånt sug efter hästarna hela tiden. Ja, jo..jag har Ellrond men han är ju inte min egna. Jag har fantastiska möjligheter som har fått rida honom som min egna i så många år men ändå...han är inte min. Så nu har jag bestämt mig. När jag är klar med högskolan, då ska jag köpa mig en egen häst och uppfylla min stora dröm jag haft sedan jag var liten.

Högskolan då alltså- vad har jag för planer nu när Hippologen inte är aktuell?

Just nu är siktet inställt på Högskolan Väst och deras program "Digitala Medier". Jag har blivit antagen som reserv och hoppas verkligen att jag kommer in, annars får vi se vad jag hittar på till hösten - flyttar hemifrån, byter jobb eller tar någon kurs - vem vet?

Och som avslut på det här jättelånga inlägget kan jag berätta att jag beslutat mig för att inte fortsätta rida Tic, det var "sista" gången i måndags och det känns väl lite så där. Men hon kommer fortfarande stå kvar i stallet så hon kommer få räkna med några pussar lite då och då!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hästar & ridsport

Hejsan på er! Nu var det ett tag sedan sist igen, men så är det ibland när livet kommer i mellan. Men i alla fall - Ellrond har fått följa med mig till ridklubben på lördagar ett par gånger och i lördags var det markarbete för en helt ny tränare i stora ridhuset. Tanken är att Ellrond ska följa med på lördagar resten av terminen och jag måste säga att jag är så sjukt förvånad över hur smidigt allting går att ha med honom. Jag åker helt ensam med honom och han står som ett ljus i transporten och sköter sig alldeles perfekt när vi är i väg.

Träningen i lördags var som sagt markarbete där vi skulle rida över bomserier där varannan bom var upphöjd. Ellrond förstod direkt vad det gick ut på och egentligen var det inga större problem. Han travade och lyfte på benen och arbetade som om det inte vore någonting och jag tror faktiskt att tränaren fick sig en liten crush på honom! Under passets gång fick jag bra tips och korrigeringar och Ellrond blev kanonfin. Det var varmt som attan och svetten rann men han gick som en klocka och när vi skrittade av fick jag fin kritik. När vi kom hem fick det bli en dusch och saftigt gräs. Finfina Ellrond!

I går var det hoppträning hemma på Kleva för Angelika. Det har varit mycket hoppträningar under den sista tiden och det har verkligen varit så nyttigt! Snart är det dags för antagningsprovet till Hippologenheten, det är bara en och en halv vecka kvar tills jag ska göra det och just nu befinner jag mig mitt i förberedelserna inför det. Jag får hjälp med hoppningen av Angelika och dressyren sköter jag själv. Dressyren känner jag mig så pass säker i att jag inte har lagt så väldans mycket fokus vid den, i stället har jag satsat mer på hoppningen då den har varit mitt stora fälleben. De två senaste träningarna har sett likadana ut, hindrena har varit uppställda som jag tror de kommer stå på provet (jag har bara fått övningarna beskrivna i text i den informationen vi fick skickade till oss) och det går faktiskt jäkligt bra!

Här ser ni hur hindrena är uppställda; ett enkelt räcke (gult), en trestuds på kortsidan och en kombination med räcke och parallelloxer. Vad jag kunnat förstå av informationen jag fått, kommer det gula räcket och studsen höra ihop och kombinationen vara för sig själv.

Förra träningen la vi upp bommarna på sockerbitarna i studsen men igår hoppade jag dom vinklade, och det var väl egentligen bara för att kunna hamna lite mer rakt på det gula räcket eftersom paddocken inte är så stor. Men för övrigt så gick det väldigt bra igår, och min mentala spärr gällande hoppningen har nästan försvunnit och ni anar inte hur skönt det är! Nu kan jag äntligen hoppa så högt som jag vill kunna göra!

Jag vet inte hur många gånger jag har besvärat mig här på bloggen över min hoppning, över mina mentala spärrar som hängt kvar sedan jag var hopprädd och ni kan nog inte föreställa er hur arg jag varit på mig själv när hoppningen inte fungerat som jag önskat. Jag har varit så fruktansvärt trött på mig själv, trött på hur jag ställer till det för mig själv och jag har haft sådant dåligt samvete för Ellrond som får dras med mig och som ställer upp och räddar oss från mina misstag. När jag fick reda på att jag skulle göra antagningsprovet på Strömholm för ett par veckor sedan blev jag alldeles illamående och det knöt sig verkligen i magen. Då bestämde jag mig och sa till mig själv det jag alltid brukar säga till andra - "det blir vad du gör det till" och bestämde mig för att nu var det nog. Nu skulle mina jävla spärrar bort. Jag bokade upp hoppträningar för Angelika och berättade för henne hur jag kände och mådde över hoppningen och vilken succé det blev!

Nu, så här ett par träningar senare, känner jag inte att höjden spelar någon roll. Det är precis som att jag hade kunnat hoppa hur högt som helst. Det är så sjukt skönt, jag har liksom flyttat fokusen från hindrena och kan istället fokusera på allt annat- galoppen, takten och vägarna. Ellrond var en riktig stjärna igår, jag vågade lita på honom fullt ut och på slutet av träningen smet vi över hindrena som låg på ungefär 1 meter utan några större problem. Vilken ego-boost! Just nu lever jag på rosa moln och på lördag är det hoppning igen, men då med en helt ny häst! Spännande!

Likes

Comments

Allmänt, Mode & outfits, Smink & skönhet, New In

Hej på er!

Igår var jag och mamma på Ullared, och det var verkligen en bra dag att åka dit på! Det var typ vi och pensionärerna och det var alldeles lagom mycket folk, det var ingen trängsel och det gick att svänga utan att tänka sig speciellt mycket för. Vi var där i tre-fyra timmar och då hade vi dessutom hunnit äta lunch i lugn och ro OCH dricka en kopp kaffe!

Alltså jag gillar ju Ullared och igår hittade jag en hel del! Det är inte alla gånger som jag tycker att de har speciellt snygga kläder, men igår var det rätt mycket som föll mig i smaken - både kläder och andra saker.

1. Genomskinligt sminkbortställ

Tidigare har jag använt svarta pennställ till mina sminkborstar men igår hittade jag två genomskinliga ställ som fick följa med mig hem -en för de lite större borstarna och en för de lite mindre. Mer ordning och reda och lite snyggare!

2. Ny plånbok

Det fick bli en ny plånbok, inte för att jag var i behov av en ny men mer för att det är kul att variera sig lite. Jag tycker den var riktigt snygg och jag gillar dess rosa-beigea färger. Dessutom så hade den ett mobilfack i mitten!

3. Smink och hårprodukter

Som alltid när jag är på Ullared passar jag på att köpa lite nytt smink och denna gången blev det en ny contour-palett, ansiktsprimer i sprayformat, ögonskuggsprimer, concealer, mascara, tre eyeliners och lösögonfransar! Dessutom blev det en ny deo, en hårspray och två hårinpackningar!

4. Ridkläder

Självklart blev det en sväng på hästavdelningen också och där blev det en tunn väst, en grå kabelstickad men tunn tröja, ett par mörkblåa ridbyxor med vita sömmar och två par handskar. Detta tänkte jag ha när jag gör antagningsprovet om lite drygt två veckor, tillsammans med mina nyputsade stövlar!

(De två sprayflaskorna och bettet är min sväsmors!)

5. Kläder bl.a.

Det blev även tre par jeans, fyra t-shirts, ett par låga Converse, en svart och enkel handväska, en svart parkas med midjesnörning (som tyvärr inte finns med på bild) och lite saker till bilen!

Är supernöjd med mina inköp och är redan nu sugen på nästa Ullareds-trip!

Likes

Comments

Hästar & ridsport, Personligt

Hej på er!

Allt bra? Med mig är det faktiskt jättebra, det är onsdag och ikväll är det hopplektion och som pricken över i:et har jag helgen i sikte. Det är precis som att den här veckan inte riktigt kommer komma igång innan det är helg igen, men det gör mig inte så mycket! Riktigt skön känsla!

Vet ni vad som landade i min inkorg igår eftermiddag? En kallelse till Strömsholm i slutet av maj för antagningsprov till Hippologutbildningen! Så himla, himla roligt (men nervöst)! Jag visste att jag skulle få kallelsen i början på maj, så jag var lite beredd på att mailet kunde komma när som helst men ändå blev jag helt paff när det plötsligt låg där i inkorgen. Det var precis som att hela världen stannade upp och jag tror inte att jag någonsin har läst ett mail så fort som jag gjorde då! Nervositeten sköljde över mig och jag kunde inte fokusera på något annat än vad som stod i mailet. Jag skrev ut dokumenten med information som vi fått bifogade och lusläste dom och markerade extra viktig information och det var först när jag läst igenom papprena som jag kunde andas ut. Hela gårdagen kretsade runt den här kallelsen - min mamma är välinformerad om min kallelse då jag lyckades berätta detta två gånger för henne, haha!

Hela den här grejen är jättestor för mig, jag sätter sån otrolig press på mig själv och det är precis som att det handlar om liv och död. Men nu har jag hunnit landa lite, ta in all information och smälta det faktum att jag om tre veckor har ridit på en av Sveriges riksanläggningar och blivit bedömd för min ridning. Nu, så här en dag senare, känner jag mig relativt lugn, jag har hunnit boka boende och fått reda på vad de olika momenten kommer handla om.

Tisdagen den 23/5 befinner jag mig uppe på Strömsholm, en av Sveriges tre riksanläggningar, och avlägger mitt antagningsprov för hippologprogrammets ridhästinriktning. Jag åker upp dagen innan, sover en natt på ett B&B i närheten (och säkert spyr jag av nervositet tre gånger) för att kl. 08.00 på tisdagsmorgon samlas inne i en av Strömsholms lokaler för upprop och information. Dagen förväntas vara klar ca kl. 18 och under dagen har jag prövats i tre moment; dressyr, hoppning och hästhantering.

Inför mitt antagningsprov kommer jag ta hjälp av min tränare och ikväll ska vi hoppa den övningen som vi kommer bli prövade i på Strömsholm. Blir spännande att se hur det går!


Likes

Comments

Hej på er!

Nu är verkligheten tillbaka efter ytterligare en långhelg och det känns ändå helt okej. Denna helgen har, till skillnad från de andra långhelgerna, känts lång och dagarna har fyllts med diverse olika saker.

I fredags var jag och Oscar hembjudna till Calle och Denice, Oscars storebror med familj, på middag. Vi hade pratat om att vi skulle grilla, men vädret var inte det roligaste att grilla i så vi bestämde oss för att köra på tapas istället. Vi handlade och lagade middag tillsammans och efter maten blev det kladdkaka och film. Mysig fredagskväll!

I lördags var det hästar för hela slanten, jag började dagen med en teorilektion på ridklubben som var väldigt givande och på eftermiddagen blev det uteritt med Ellrond.

Till teorilektionen fick vi bara veta att vi skulle göra iordning och ta med oss en av stallets unghästar ut till stora manegen där Angelika väntade. När vi kom dit fick vi var sitt papper och vi fick reda på att dagens teorilektion skulle handla om ryttarens hjälper. Angelika satt upp och började skritta på en volt runt oss och under lite drygt en timma gick vi igenom alla hjälper, dess innebörd och inverkan på hästen samt hur man sammankopplar hjälperna för att få en bra kommunikation med hästen. Och tro det eller ej, det var väldigt givande! Oftast rider man och bara gör, man kan hjälperna och de liksom sitter i ryggraden så det var nyttigt att grundligt gå igenom något som sker nästan per automatik.

Eftermiddagen spenderades med Ellrond. Det var så himla fint väder så vi passade på att rida ut. Vi var ute i ungefär en timma och det blev konditionsträning för Ellrond, vilket verkligen behövs haha! Vi galopperade lite längre sträckor än vad vi brukar och han, eller ja vi båda, fick upp ett bra flås och efter en lång uppfärsbacke hoppade jag av och gick bredvid tills Ellrond hade hämtat andan lite.

Lördagskvällen blev sen och vi gick nog inte o la oss förens vid kl. 04.30. Vi sov därför bort typ halva söndagen men det gjorde inte så mycket. Dagen blev lugn, och på eftermiddagen åkte hela familjen ner till stan och kollade på Chalmers Cortégen. Det var även då riktigt fint väder och solen värmde gott, men så fort solen försvann bakom husen blev det riktigt svinkallt. På hemvägen handlade vi mat och när vi kom hem bjöds det på revbensspjäll, potatisklyftor, såser vitlöksbröd och en mozzarellasallad. Väldigt gott!

Gårdagen blev verkligen lugn. Det var sommar i luften och temperaturen låg på strax över 15 grader hela dagen. Jag var i stallet på eftermiddagen och det blev en riktig spadag för Tic. Hon hade så mycket vinterpäls kvar som knappt satt fast så jag bestämde mig för att nu skulle det bannemig av. Jag samlade ihop ryktlådan och Tic följde mig som en hund ner till gräset bakom paddocken och hon körde ner huvudet i gräset med en gång. Hon åt som hon aldrig sett gräs innan, haha! Våra hästar går fortfarande i grushage och de gör väl det i några dagar till innan de får komma ut i gräshagarna, så det var därför gräset smakade så gaaaaalet gott.

Medan Tic betade kunde jag borsta henne och den gamla vinterpälsen som var kvar lossnade och det verkligen yrde runt oss - det var hår överallt! Efter att jag gått igenom hela kroppen var hon alldeles grå av stöv som krupit fram, så det fick bli ett bad också. Uppe på stallplanen spolade jag av henne, masserade/schamponerade mig igenom hela kroppen och Tic njöt. Hon stod och vilade med ena bakbenet, kisade med ögonen och underläppen hängde så hon tyckte nog att det var skönt att bli av med vinterns smuts. När badet var klart gick vi ner till gräset igen och hon fick beta i solen medan pälsen torkade.

När jag kom hem från stallet åt jag lite mat, färgade håret medan jag såg ett avsnitt SKAM och tog en dusch. Efter det åkte jag hem till Oscar och vi tittade på film och åt lite godis. Perfekt avslut på en skön dag!

Likes

Comments

Personligt

1. Jag vill gifta mig innan jag skaffar barn.

Det kanske låter lite konstigt, men jag vet inte riktigt varför. Det bara känns rätt att göra det i den ordningen, ta en sak var för sig.

2. I duschen, vänder jag alltid bort ansiktet eller tittar upp i taket när jag ska stänga locket på en flaska.

Och det beror på att jag alltid lyckas skvätta schampo eller balsam i ögonen på mig själv v a r e n d a gång jag tittar ner på flaskan som jag ska stänga. Jag vet inte riktigt hur jag lyckas, men plötsligt står jag där i duschen med svidande ögon och är helt blind. Jag kan berätta att balsam gör ondast.

3. Jag har ingen speciell musiksmak, jag lyssnar verkligen på allt.

Vilket är rätt smidigt, oftast bestämmer jag musiken efter rådande humör och just nu spelas "Attention" med Charlie Puth väldigt mycket. Och vet ni hur jag hittade den? Via Snapchat, haha! Jag satt och provade de nya filtrena och vid ett av filtrena (den som bilderna här under är ifrån) började en låt spelas som jag fastade för. Snabbt och enkelt fick jag upp vad den hette och nu går den varm!

4. Svårt att släppa in människor runt mig

Detta kom jag på om mig själv för lite drygt en vecka sedan, att jag har svårt att låta människor runt mig komma riktigt nära. Jag har lite svårt att lita på andra människor till 100% och är reserverad till nya relationer. Nu låter det jättehemskt, men det är det verkligen inte. Jag är väldigt social och gillar kontakt med andra människor, jag har inga problem med att prata med mina vänner om allt mellan himmel och jord men det är ingen som jag öppnar upp mig helt och hållet för. Jag lyssnar mer på andra än talar om mig själv!

5. Jag har en förkärlek till alla typer av fordon

Att köra bil, framför allt, är något jag tycker är jätteroligt. Ju större och maffigare ekipage det är, desto roligare är det att köra! Att köra vanlig bil kanske inte är superkul, men att köra med transport, gammal jänkare eller lastbil är betydligt roligare - det blir lite svårare då! Något jag gärna skulle prova köra är 24-meters lastbil och motorcykel (gärna en gammal HD)!

6. Jag har ett brutalt sockerberoende.

Behöver jag säger något mer om det? Fett pinsamt, haha. Men det håller det på att bli ordning på!

7. Har fler kill- än tjejkompisar

Jajamen, så är det och så har det nästan alltid varit. Så länge jag kan minnas har jag haft lättare för att umgås med killar än med tjejer, och jag tror att det beror på att jag tänker mer likt en kille än en tjej. Att det är enklare att umgås med killar. Fast egentligen tror inte jag att det handlar om ett visst kön, att jag har lättare umgås med killar än med tjejer bara för att killar är just killar, jag tror snarare att det har med personligheter att göra. Att jag klickar lättare med en vissa personligheter, precis som vem som helst gör, och att det bara har råkat vara fler killar än tjejer. Men å andra sidan, varför är det oftare killar jag är mer bekväm att umgås med? Mina närmsta kompisar i dagsläget består till största del av killar och en och annan tjej och jag trivs som fisken i vattnet!

8. Kirrade min första pojkvän på dagis

Haha, det stämmer faktiskt. Redan på dagis skaffade jag mig min första pojkvän, Pontus hette han, men jag tror inte att varken han eller jag visste vad "att vara kär" eller "förhållande" betydde. Men ihop var vi och vi höll hand på utflykterna, pussades i kuddrummet och lekte som bästa vänner. Vi var ihop rätt länge vill jag minnas, något år eller så och det tog slut i förskolan (0:an) när han inte vågade pussas längre.

9. Jag är duktig på att laga mat och på att baka

Så är det, hörni! Jag har alltid hängt i köket och tyckt det varit roligt att baka, och nu på senare år har även intresset för matlagningen kommit på köpet. Jag lagar helst olika pastarätter och roligast att baka är klassiska kakor som t.ex. kärleksmums.

10. Uppväxt i Mölndal ,Göteborg

Mina första sex år tillbringades i Göteborg, i Mölndal. I huset här nedan bodde jag ända tills mina syskon (tvillingar) hade blivit något år gamla och vi blev för trångbodda. Runt år 2000 flyttade hela familjen ett par mil norr ut till vår villa som vi nu sålde för ungefär ett år sedan!

Likes

Comments

Hästar & ridsport

Alldeles strax, om en halvtimma lite drygt, slutar jag för dagen och kan rulla hemåt för att laga mat. Hemma hos mig turas alla om att laga mat, och måndagar och onsdagar är mina dagar och idag tänkte jag slänga ihop lite lax och potatis i all hast. Jag behöver skynda mig lite till stallet, då det är hoppträning ikväll klockan 19.00 och jag måste bygga fram banan innan dess, allra helst hade jag velat hinna sladda paddocken också.

Idag har jag fått bestämma övning själv och med hjälp av Hippsons ridövningar bestämde jag mig för den här:

Ridövning: Dags att länga ut galoppen
Många av de övningar vi gör på träningarna innebär att hästen kortar sig, men här får du tänka om och rida på lite mer framåt. Hopptränaren Mia Grane guidar dig genom banan.

Tipstack till: Mia Grane
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Om du har värmt upp med Mia Granes "klocka" är sannolikheten stor att det blir svårt att växla om till den här övningen. Eftersom Mia gärna vill få sina elever flexibla är det just så hon brukar göra - börja med "Klockan" och sedan gå över på "Serpentinbanan".
- Många kommer i för dålig galopp, det är den vanligaste svårigheten med banan, berättar Mia.
Nu får man också chans att hoppa lite högre. Medan "Klockan" ska ligga på 50-60 centimeter kan du börja den här banan på 90 centimeter och sedan höja (beroende på utbildningsståndpunkt).

Bom bakom hindren
I den här banan använder Mia sig av en bom bakom hindren.
- Det är bra eftersom hästen ofta byter till rätt galopp över bommen, även om den har landat i fel galopp efter hindret. Det leder så småningom till att hästen byter till rätt redan över hindret, säger hon. Var med så att du kan korrigera hästen om den vill dra sig inåt i ena varvet och glida ut i det andra.

- Håll bågen ordentligt. Det är det som är svårt när hindren står så här, det blir ofta för kort till tredje hindret för att man kommer för lusigt till första. Beroende på vilken galopp du har mot första hindret, och hur du hoppar det, kommer du att klara tredje hindret olika bra.

Bygg så här:Ställ upp hindren enligt skissen. En vanlig höjd att börja på är cirka 90 centimeter. Se till att bommen som ligger bakom hindret ligger drygt tre meter ut. Särskilt i början så att du eliminerar risken att hästen ska snubbla över bommen.

Gör så här: Sätt galopp i hästen och tänk på att behålla galoppen i svängarna. Hoppa banan enligt skissen. Försök att få hästen att landa i rätt galopp efter hindren.

Syfte: Att komma ur den korta galoppen, samt att öva banhoppning.
Svårighetsgrad: Medel.
Tänk på: Låt blicken vara med! Öva på att rida rakt fram efter hindren och på att komma ut i hörnen.

--

Jag tänkte att det här övningen skulle passa mig rätt så bra, jag har lite lätt för att lägga i handbromsen men det fungerar inte med denna övningen. Här är jag tvungen att tänka "framåt, framåt, framåt" hela tiden. Håller tummarna att det går bra!

Likes

Comments

Hästar & ridsport

Hej på er!

Det var, ännu en gång, ett tag sedan jag publicerade någonting här på bloggen och rätt så mycket har hänt sedan sist. I mitt förra inlägg berättade jag att jag hade sökt in till högskolan och nu så här ett par veckor senare så känns det mer verkligt, det är precis som att jag börjat förstå vad jag kanske gett mig in på.

Den 18/4, alltså förra tisdagen, var det sista anmälningsdag, vilket innebär att min ansökan nu är låst och att jag inte längre kan göra några ändringar. Det känns lite läskigt och nervöst faktiskt, högskolan är nästa kapitel i livet för mig och kommer jag in på en utbildning så vänds hela livet upp och ner på eftersom det förmodligen innebär flytt. Som jag berättat tidigare har jag sökt in till flera utbildningar, hela sex stycken spridda från norr till söder och den utbildningen som ligger så pass nära att jag fortfarande kan bo kvar hemma är mitt andrahandsval - för resterande utbildningar behöver jag flytta en bit.

1. Hippologutbildningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Flyinge/Strömsholm

2. Digitala medier vid Högskolan Väst, Trollhättan

3. Djursjukskötare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala

4. Digital medieproduktion vid Umeå Universitet, Umeå

5. Grafisk design och kommunikation vid Linköpings Universitet, Norrköping

6. Grafisk design och webbutveckling vid Jönköping University, Jönköping

För ett par veckor sedan landade det ett mail i min inkorg från Hippologutbildningen där jag hälsades välkommen och fick information om att ett antagningsprov ska göras i slutet av maj. Hjärtat högg till av nervositet när jag såg att mailet var från dom, för jag hade precis börjat undra när jag kunde förvänta mig mer ingående information, och när jag läste mailet knöt det sig i magen på mig.

I slutet på maj, 22, 23 eller 24/5 ska jag åka upp till Strömsholm och göra antagningsprovet och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte är nervös. Det gör nästan lite ont i magen när jag tänker på det. Det blir då en heldag uppe på Strömsholm och provet innehåller tre moment - visning för hand, ridprov i hoppning samt ridprov i dressyr. Har läst på lite om själva antagningsprovet och det verkar som att det kan komma ett teoriprov på både engelska och svenska också.

I mailet fick jag en PDF bifogad fullproppad med information, och där står det;

"För ridhästinriktningen

I dressyr skall du:
- ha en korrekt grundsits
- kunna rida en skolad häst i rätt form och balans
- kunna använda hjälperna och förstå effekten av dessa
- ha tränat på att rida rörelser ingående i lätta dressyrprogram

I hoppning ska du:
- kunna använda en, för olika situationer, lämplig sits och korrekta hjälper
- kunna rida en skolad häst rätt i balans och tempo under hoppning samt
- kunna hoppa olika typer av hinder och hinderserier samt ha erfarenhet avhoppning upp till 1.10 m.

För alla inriktningar
Du bör också öva hantering och visning av olika hästar i olika situationer.

Jag känner mig ändå förhållandevis lugn inför antagningsprovet, självklart är jag nervös och får lite ont i magen när jag tänker på det men det ser jag mer som nyttigt, det är så det ska vara. Det enda som jag känner mig osäker på är hoppningen. Jag är ju, som jag berättat tidigare, lite hopprädd men det är väl egentligen inte hoppingen i sig som jag är osäker på utan det är höjden. Min comfortzone sträcker sig till ungefär 70cm, men så fort det blir lite högre än det så lägger jag automatiskt i handbromsen och börjar tveka. Jag har absolut inga problem att hoppa på ridklubben på lektionerna, där har jag hoppat ända upp till 120cm utan att tveka men så fort jag kommer hem och ska hoppa rör jag ihop det för mig själv. Det låter så himla tråkigt att säga det men det är precis som att jag inte vågar lite på Ellrond, trots att jag mer än gärna vill!

Nog pratat om det, nu har jag lite mindre än en månad på mig att utvidga min comfortzone och bli varm i kläderna. Imorgon väntar hoppträning på Ellrond hemma på Kleva för min tränare A, och det känns bra!Likes

Comments

Allmänt, Hästar & ridsport

Två selfies från förra sensommaren/hösten, därav mitt ljusa hår!

Hej på er! Allt bra?

Det är måndag och jag mår kanonbra idag! Det är riktigt härligt väder ute - himlen är knallblå, solen skiner och fåglarna kvittrar och förhoppningsvis, om vädret håller sig så här till ikväll, så kanske jag hinner rida när det är sol! Jag slutar strax och då ska jag hem och slänga ihop lite mat innan det är dags för att åka till stallet. Som det ser ut nu, så är det två hästar som ska ridas ikväll!

Jo, just det! The BIG thing!

Jag har sökt in till högskolan och det är verkligen med skräckblandad förtjusning jag har gjort det! I sommar är det tre år sedan jag tog studenten (helt sjukt att tiden kan gå så fort) och nu är jag sugen på att börja plugga igen och bli klar med den biten. Jag var lite skoltrött i slutet på gymnasiet och dessa tre åren har varit kanon för mig, jag har liksom hunnit landa, arbetat och fått tillbaka studiemotivationen så jag håller verkligen tummarna att jag kommer in till hösten, det hade varit så kul och skönt!

Precis som inför gymnasiet har jag fortfarande svårt att välja vad jag vill satsa på. Media och grafisk skapande är ett av mina allra största intressen och likaså är hästarna och ridsporten. Därför bestämde jag mig för att söka in till båda och se vart jag kommer in (om jag gör det). Skjuta upp "problemet" helt enkelt!

Jag har sökt in till:

1. Hippologutbildningen - kandidatprogram, Ridhästinriktningen vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Flyinge/Strömsholm

2. Digitala medier vid Högskolan Väst, Trollhättan

3. Djursjukskötare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, Uppsala

4. Digital medieproduktion vid Umeå Universitet, Umeå

5. Grafisk design och kommunikation vid Linköpings Universitet, Norrköping

6. Grafisk design och webbutveckling vid Jönköping University, Jönköping

Nu ska jag bara vänta och hålla tummarna att jag kommer in någonstans!

Likes

Comments

Hästar & ridsport, Personligt

Åh... Ni ska bara veta vilken hatkärlek jag har till det här ämnet. Det ska bli väldigt roligt att skriva om detta, eftersom jag vill så otroligt mycket, men det ska också bli jobbigt eftersom jag inte ännu vet vad jag vill göra med mitt liv.

Detta ämne cirkulerar väldigt ofta i mitt huvud nu för tiden. Livet ligger framför mig och till våren (som närmar sig med stormkliv) planerar jag att söka in till högskolan. När jag börjar tänka på min framtid går huvudet på högvarv, vart är jag på väg i livet? Vilket ben ska jag stå på, är det hästbenet eller är det mediabenet? Vad kommer ge mig mest? Vilket ben kommer tillfredsställa mig under längst tid i livet? Vilket bransch kommer jag lyckas bäst i?

För jag vill bli bäst på det jag älskar. Men vad älskar jag mest? Det är nog den mest aktuella frågan i mitt liv just nu. Vad älskar jag mest? Mitt huvud går på högvarv och jag måste ibland dra ner mig själv på jorden, vissa dagar är det en ren och skär kamp mot mig själv med alla tankar och taktiska planer på hur jag ska nå mina mål.


Här syns Charlotte och Rasmus Haid-Bondergaard boningshus på vackra Kronekulla Gård. Tänker jag på min drömhästgård, så kommer Kronekulla Gård upp direkt. Precis så här vill jag ha det!

Men om jag släpper taget om alla framtidstankar, planering och taktiksnack med mig själv för en liten stund och låter drömmarna flöda fritt så ser jag mig själv ganska mitt i livet på en exklusiv hästgård. Tillsammans med min man driver vi ett företag där vi, förutom tränar oss själva och varandra, tar vi emot hästar och elever och utbildar dom inom både dressyr och hoppning. Gården har vi själva ritat och innehåller de allra flesta facilliteter som kan tänkas behövas.

Likes

Comments

Nouw Magazine