I fredags åkte vi upp till Ypäjä på tävling - säsongens första, om man inte räknar med stallets lilla tävling. Vi vaknade klockan 4 och var på stallet ungefär kvart i fem, lastade Morris och åkte iväg. Jag sov heeela bilresan (dryga två timmar) och var med andra ord ganska sömnig när vi kom fram... Jag hade första starttiden klockan 9 och vi hade inte bokat en box till Morris, så därför fick vi åka väldigt tidigt.

Morris var väääldigt nervig på tävlingsplatsen. Hann nafsade (bet) mamma i fingret då hon försökte ge honom lite hö. Inte med avsikt egentligen - han blir bara gaaalet otålig av att vänta. Precis som ett fullblod som väntar i startboxen... Han har ju rätt mycket fullblod i sig också - och ibland är det inte så fördelaktigt, haha!

Det var logistiskt sett inte helt enkelt att bara vara två, vi borde ha haft en tredje person med oss så hade allting gått ännu smidigare. En timme före start hade jag tänkt gå mot manegen som låg kanske 800-1000m bort. Men - kansliet öppnade förstås också en timme före första klassens början, så vi skulle liksom ha behövt vara på två ställen samtidigt. Och Morris kunde jag inte handskas med helt ensam, för han var VILD och jag ville inte ställa till med något kaos. Att själv gå till manegen var alltså helt uteslutet. Vi kom helt enkelt iväg lite senare än först planerat så jag hade en halvtimme för trav- och galopparbete (hade redan skrittat fram tillräckligt). Det räckte inte helt. Morris kändes ganska explosiv på uppvärmningen. Som tur var det lugnt ändå, vid halv 9 på morgonen. Bara de första startande var där.

Inne på banan red jag stora skänkelvikningar längs diagonalen och på så vis fick jag honom med mig. Han kändes nästan lugnare där inne än på framridningen. Lite tittade han på domarna, speciellt domaren vid långsidan.

Vi lyckades samla oss, Morris och jag, och programmet gick rätt bra faktiskt! Vårt mål var att rida en jämn bana över 60 % (kval till nationell nivå). Några missar kostade oss dyra poäng - till exempel kom vårt enkla byte via ett par pyttesmå travsteg. Väldigt lite faktiskt, så jag tycker personligen att det inte var ett jättestort och synligt fel. Av ena domaren fick vi en 6 och av andra en 4. Det blev också några små travsteg i mellanskritten vilket vi tappade poäng på, men skritten på långa tyglar fick 7. Ökningarna kunde jag ha varit lite modigare i, men Morris var inte helt framför skänkeln och då lyfter han lätt galopp... Vi fick 6 och 6,5 på alla våra ökningar. Morris kan absolut komma upp till 7, bara jag håller honom kortare och får mera tryck i dem. Det fanns dock mycket fint i programmet! Han var jämn (takt och form), han gjorde alla övergångar relativt bra och våra inridningar var spikraka. Vi fick flera sjuor, vilket var jätteroligt! :)

Kommentarern vi fick var att han är en lätt och mycket korrekt häst med kapacitet och fina gångarter, men att han behöver komma under med bakdelen bättre och bli lite högre i formen.

Jag blev SÅ GLAD när jag hörde procenterna vi fått. Rejält över 60%! Vad jag inte kunde ana var att vi skulle ligga så bra i toppen under hela klassens gång. Av 31 startande ekipage blev vi 5! 8 stycken placerade sig, så vi fick snällt hyra en box åt Morris och vänta till klassens slut för att se om vi blev placerade.

Det är så jäkla roligt att göra den här resan ihop med Morris. Att utbilda en häst är coolt och att få känna att man lyckas och att det ibland går bra är så motiverande. Åkte hem med ett leende på läpparna, men riktigt riktigt trött. Jag sov hela bilresan - igen.


På kvällen var jag och mamma dödströtta efter 3,5 timmars nattsömn. Vi "firade" placeringen med nepalesisk take away, MUMS!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Har ni haft en bra påsk? Har ni njutit av ledigheten?

Jag fotade tyvärr ganska lite under min påskhelg - men det kanske är ett bra tecken egentligen? För det mesta umgicks jag med kusinerna & syskonen, eller så umgicks jag med skolböckerna. Hade ett tight schema där också. Vi var också ute och jobbade på gården. Vi hade som vanligt en stor påskbrasa och eldade upp en massa ris från fällda träd, bar stockar och klöv ved. Var också ute på en springtur och en cykeltur, men mina benhinnor gjorde ont så därför var jag i stället aktiv på annat sätt än genom hård ansträngning :) Ibland får man lyssna på kroppen bara.

Här kommer några av bilderna. Nu ska jag återgå till skolarbetet - ciao!

Kelly tyckte att det var roligt att springa under huset...

Påskäggsjakt - en tradition som vi håller hårt i!

Frulle!

Likes

Comments

För ett par veckor sedan var jag och mina syskon minus ett syskon plus ett bonussyskon på brunch. Varsågod och ansträng era hjärnor haha.

Vi bestämde oss för Sis + deli i Rödberget och ååh, vilken god brunch och vilket mysigt ställe. 5/5. Ganska litet ställe men vi hade turen med oss då det var ganska lite folk men det lönar sig att reservera bord på förhand ändå :)

De serverade nästan enbart vegetarisk mat, några icke-vegetariska pålägg. Jag älskade det att de hade både havremjölk och sojamjölk, och att allt verkade vara gjort på bra råvaror. Det fanns tre olika sorters gröt (chia, rågröt och en speltgröt) samt massa olika nötsmör, HUR GOTT? Jag var inte ens vrålhungrig, utan blev mest bara sugen på allt det goda - så jag började genast på en söt tallrik fastän jag inte är en som älskar sött.

Brunchen kostade ca 17 euro och den var definitivt prisvärd och värd ett besök, om ni är i Hfors och söker brunchställe :)

På bilden ser ni: frukt, mini croissant, valnötssmör, speltpannkakor, mandel-gurkmeja brownie och apelsinchokladsmör = MUMS!

Tre sorters gröt i en skål, toppat med lite mysli. Havremjölken skar sig i kaffet - någon som vet varför den gör det ibland?

Härligt brunchsällskap!

Likes

Comments

Lugnet = landet.

VI firar alltid påsk här ute och jag älskar det. Att träffa kusinerna är så viktigt, och att komma ut hit ger mig ny kraft. Ikväll känner jag dock mest trötthet. Man inser hur mycket man jobbat och stressat. Jag orkar inte gå på någon löprunda ikväll. Ikväll sitter jag under en filt och kollar på 13 reasons why, äter middag med "stora familjen" och bara andas in lugnet här. Sounding so deep.

Ni får ha överseende med att uppdateringen är sämre än vanligt just nu... Satsar stenhårt på skolan just nu (även nu under påsklovet har jag ett schema för allt jag ska göra) och resten av tiden går såklart till Morris och Shakira, träning så gott jag orkar och till att vila upp mig...

Ville bara slänga in en liten uppdatering, för det känns som bloggen varit helt tyst. Men nu önskar jag bara en skön ledighet åt er alla. Be kind to yourselves <3

Ni kanske förstår, av längden på mitt hår, att bilderna inte är tagna nu. Jag tror den vänstra bilden togs för ett par år sedan på påsken (måste ha varit varmt) och den andra i somras.

Likes

Comments

Ahh, vilken inspiration och ny insikt man har fått under de här träningsdagarna för Spencer Wilton. Det här var då tredje gången som jag tränade för honom och nu känns det som om vi hittat en bra kommunikation och ett väldigt bra samarbete också. Jag tänkte göra en lite bredare analys om träningarna och överlag, vår träningssituation just nu.

Pether Marknes träning fick vi fokusera på att "komma in i en mindre kostym" - med andra ord, hitta en mindre galopp och trav. Han ba "PTROOOO - HAAALVHALT!". Vi kan säga att budskapet gick fram och just det kvickare, kortare steget har vi lagt som fokus i träningen. Jag har insett att utan den kommer vi inte att komma till våra mål. Utan den kan vi inte göra riktigt bra enkla byten, piruetter och så vidare.

Nu på Spencers träning fokuserade vi först på att ha honom 1. på bra kontakt och 2. i en mindre kostym. Det är många faktorer som spelar in - det är ju inte bara att "hålla honom honom kortare". Morris blir lätt lite spänd i kontakten, så nu fick jag träna på att "hålla en konversation", som Spencer uttryckte det. En elastisk känsla genom tygeln, från handen till bettet. Vi red på en pytteliten skrittvolt och väntade, väntade och väntade på att Morris skulle ta budskapet och ge efter på tygeln, vilket han gjorde. Mycket blev lättare när Morris tog kontakten.

Jag nämnde redan i förra inlägget övningen som vi gjorde i galopp. Den var SÅ BRA för att få honom att trampa under sig. Spencer sade väldigt bra: "This is a really good exercise, for YOU to understand that you can ride him in that small, self-carrying canter, but also for HIM to understand that you can". Jättebra övning för att få hästen mellan hjälperna och man känner GENAST om hästen tappar balansen eller rytmen, hur rak/sned hästen är osv. Nu red vi övningen ett flertal gånger, men tanken är att jag ska kunna lägga in den som uppvärmningsövning, men att jag också kan ta den som hjälp (eftersom att jag vet att den funkar så bra), när jag känner att jag "tappar Morris" eller Morris inte hittar den där galoppen. Problem solved!

Det här fokuserade vi mest på den första dagen. Basics, and more basics.

Grejen med Spencer är att han hittar på övningar och säger saker, som är avskalade till en sak eller ett problem, och som är lätta att förstå - och som, när man lyckas med dem, verkligen underlättar ridningen. Det kan vara, som förra gången, att rygga - halt - göra halt. Och det var inte alls så lätt som man trodde. Det finns massor att fila på. Han är expert på EXAKT ridning och därför tänkte jag att det kunde vara bra att träna på programdelar.

Dag två inledde vi därmed med simple changes. Han såg direkt problemet: Morris kommer emot på handen i övergången och tar två-tre små travsteg innan han kommer ner i skritten. Jag får honom inte att sitta på bakdelen. Vi pusslade ihop det vi tränat på föregående dag till dagens "problem". Bilden här under är inte så exakt ritad, men ni förstår tanken. Jag skulle rida en riktigt samlad galopp i svängen, och göra ett byte. Det jag glömde rita in var de små skrittvolterna i hörnen, där jag tänkte på skrittens kvalitet och lugnet i skritten. Här fick jag inte ha bråttom med att göra övningarna utan jag skulle göra lugnt och lära honom rätt. Det blev SÅ bra när vi fick honom att stanna/bryta till skritt riiiktigt på bakbenen. Spencer ville att jag tre steg före övergången skulle korta upp honom stegvis ännu mera så. Samla-samla-samla-skritt. En gång gjorde Morris det så bra att han stannade helt på bakbenen (<3) och S sa: That was the one I thought you weren't gonna get today! Goda poäng alltså.

På slutet red vi skänkelvikningar och där fick jag två riktigt bra tips. 1. Det ledande frambenet ska hålla linjen och det ska träffa bokstaven först. 2. Bokstaven C eller A (vi rider upp på medellinjen) ska vara exakt bakom dig. Man behöver inte vara einstein för att räkna ut det här, men det var en bra påminnelse, så att man inte bara rider på ett ungefär upp på medellinjen, eller hur?

Slutligen red vi ökad trav och fy sjutton vad roligt det är. Morris länge så fint, men jag fick ett riiiktigt bra tips här också. Vi red ökning på långsidan, t ex S-E-V. Spencer ville se att man tydligt gör en halvhalt vid bokstäverna vid S och V, så att domaren också noterar det. Dessutom får man före ökningen, ett bra påskjut bakifrån, och efter ökningen kommer man in i en bra balanserad trav när man rider ut ur halvhalten. Han ville alltså ha det såhär

Rid framåt - halvhalt - öka - halvhalt - rid framåt.

Ökad trav-halvhalt

Jag förstår om ni inte orkar plöja igenom all denna text, men jag hoppas att ni kan plocka ut något om ni själv rider :) Jag tycker det är viktigt att analysera och repetera det man tränat på.

Ha en underbar lördag finisar!

Likes

Comments

Första träningsdagen för Spencer (Wilton) gick bra. Vi tränade på att hitta en kort galopp, mera ekonomisk, med hjälp av en jättebra övning. Som en diagonal, fast mot C eller A, dvs mitten på kortsidan. På "diagonalen" rider man en öppna, och då får man hästen väldigt fint på hjälperna och man känner varje rytmfel och snedheter :). Vi fick så många bra tips som jag ska försöka dela med mig av snart.

Snart gör vi oss redo för dag 2! Hoppas få bildmaterial från dagens träning.

Likes

Comments

En lång dag har det vafrit. Lång och lärorik, och mycket att ta in och analysera. Från 10.30 - 21 har vi varit i stallet, men vad är väl bättre än hästar från morgon till kväll? <3

Nu är jag i varje fall trött och tänkte kolla på Världscupfinalen i dressyr. Tänkte kanske skriva ett djupare inlägg om träningen senare. Mycket som ska sjunka in först. Älskar sådana här helger, när man får nya insikter i träningsfilosofin och får inspireras av de bästa. Det kliar i fingrarna efter att bli bättre, att tänka om och rida bättre.

Här kommer lite bilder från idag.

Vi jobbade mycket i lätt trav, satt inte alls ned. Gjorde tempoväxlingar, övergångar och längde och kortade stegen.

Morris var fiiin i galoppen, men behöver rida honom kvickare. "I en mindre kostym".

Kommer upp i formen, men han kom fint i uppförsbacke och kändes verkligen "med mig" i galoppen. Mycket vi fick jobba på, men Morris gav en väldigt fin känsla.

Imorgon väntar en ny dag. Ser framemot många lärorika träningar, men tyvärr kan jag inte delta - det fanns inte plats. Jag är ändå jätte, jätteglad över möjligheten att få rida för honom. Som sagt, vi har mycket att tänka på. Imorgon är jag kanske lite klokare. Vi får se! ;)

Likes

Comments

I dag gäller det! Idag har vi träning för Pether Markne och jag är så peppad. Har gått igenom så mycket i huvudet - vad ska jag tänka på, vad vill jag träna på, vilka är Morris svagheter och styrkor just nu och vilka är mina?

Jag köpte nya stövlar, tillfälliga, för mina har varit så spända att jag inte får dem hela vägen upp och om jag drar upp dem så försvinner känslan i fötterna och benen... Tänkte att det kanske inte är så kul att rida med flaxande ridstövlar på Marknes träning, haha. (Väntar dock på att köpa mina Petrie hehe...)

Nåja, nu ska jag på teori, sedan lunch och klockan 17 rider jag. Före det får jag samla inspiration från de andra träningarna 😍

Likes

Comments

Idag fick jag sån inspiration att åka till Hvitträsk och träna intervaller. Har inte varit där sedan jag var liten men min kompis snappade en bild på trapporna och jag bara... damn, DIT ska jag.

Sagt och gjort. Jag (observera, hehe) körde till Hvitträsk med mamma och pappa. Vi sprang både i backar och i trapporna, på plan mark och så vidare. Så vackra utsikter med kvällssolen som lyste över havet. Helt förtrollande! Det var även härligt att få med sig mamma och pappa❤

Tyvärr hade jag väldigt, väldigt ont i magen bara... Det gick som stötar i nedre delen av magen och emellanåt måste jag stanna då smärtan blev så stark. Jag måste nog gå och kolla upp det, då jag har haft ett konstigt och smärtsamt tryck på magen i en hel vecka åtminstone...

Likes

Comments

Jag har fått väldigt många frågor om vad jag gör för att få Amaretto att glänsa så? Jag tänkte därför att jag kunde sammanställa mina tips i ett inlägg. Jag börjar med att visa en bild på hur han såg ut när han kom och hur han ser ut just nu. Sedan går jag över till de egentliga tipsen jag har.

Kom ihåg att jag bara utgår från min egen erfarenhet :)

1. Rätt foderstat

Har ni själv upplevt att ert hår blir risigt då ni är stressade eller äter dåligt? Ja? Det har i varje fall jag. Då kan ni ju tänkte er samma sak för hästar. En häst som är stressad, övertränad, undernärd eller överviktig mår oftast inte så bra och då tappar även hårremmen sin lyster.

Jag märkte en stor skillnad på Morris bara under de första månaderna. Han hade en lurvig "fölpäls" och en risig man och svans. Vi började ge honom B-vitamin och ett foder med bra fetter och chia-frön (linfrön går precis lika bra). Utöver det fick han vitaminer. Vi märkte snabbt en skillnad. Jag kommer inte exakt ihåg vilken mat vi gav honom men man måste testa sig fram och se vad hästen gillar. Vi valde en med mycket goda fetter och protein. Till exempel en "Build Up" eller Mash. Jag tror vår innehöll bland annat linfrön.

Se till att din häst får tillräckligt med mat, att den inte är undernärd. Självklart ska hästen inte vara överviktig - det har också sina hälsorisker, men med tillräcklig mat och motion borde hästen må bra.

2. Hästens stressnivå och rätt motion

Som jag redan nämnde så (anser jag) att stress har en stor inverkan på hästen. När hästen är stressad använder den mycket energi och har svårt att lägga på sig. Morris var som en spänd pinne när han kom till oss - även mager. Han åt sin mat, men han var extremt nervös och jag tror att han inte mådde så jättebra före han kom. På bara ett par veckor började han se starkare ut, i takt med att han lugnade sig. Han började ridas regelbundet och jag tror starkt på att motionen har en stark betydelse för hårremmen. Även vi får ju bättre hy och lyster om vi motionenar, am I right? :)

När vi flyttade Morris till Wikner blev han ÄNNU starkare, lade på sig mera massa och hans hårrem blev ännu finare. Det har också att göra med att han blev en vuxen häst, men jag tror han trivs bra på Wikner samt att jag är där oftare så han blev helt enkelt tryggare i tillvaron.

3. Showshine? 

Jag använder bara showshine vid vissa tillfällen. Amarettos svans är inte så fin som jag skulle önska, även om den blivit mycket mycket finare. Ibland är den trasslig och då använder jag showshine. Ibland använder jag showshine i manen, men mera sällan. Jag behöver aldrig använda det på hans päls.

4. Rykt

Genom att rykta får man blodcirkulationen igång, man får bort onödigt smuts och damm som samlat sig i hästens hårrem. Att rykta är en ganska självklar sak för att få hästens päls att glänsa. Använd kvalitativa och olika grova borstar. Morris gillar i allmänhet mjuka borstar, vilket gör det lätt att "borsta bort damm".

Mina bästa tips i sin korthet:

- Hitta rätt foderstat, testa addera (till fodret) blötlägda chiafrön/linfrön eller 1/2 - 1 dl rypsolja. Tillsätt extra B-vitamin (kolla dock om fodret redan innehåller mycket)
- Prova ett foder med goda fetter och protein
- Motionera hästen tillräckligt mycket - varierande, regelbunden och rolig träning
- Se tillvaron från hästens perspektiv. Är den stressad/spänd i den nuvarande boxen, stallet etc? Äter och dricker hästen bra?
- Använd showshine bara vid behov
- Rykta hästen ordentligt före/efter varje ridpass

Obs! att alla hästar är olika. Vissa hästar får aldrig en lika fin päls som andra. Prova dig fram - hitta rätt foderstat för din häst och kolla att din häst får i sig allt den behöver för att må så bra som möjligt. Hoppas du fick någon hjälp av dessa tips :)

OBS 2!! Läs på foder och se till att foderstaten är i balans. Man kan fråga någon kunnig om man inte är insatt i det själv. Bättre så än att börja experimentera för mycket. Alla förändringar måste göras successivt.

Likes

Comments