Höstlovet börjar! I dag efter skolan red jag två hästar, sprang en kortis och åt ute på stan med syskonen och mamma. Senare gick vi på Captain Fantastic. Så mysig kvalitetskväll ❤

Red en överpigg Amaretto i dag. Svår och som en tickande bomb. Troligen vädret...!

Helsinki Eat den här veckan! 10 euro för många huvudrätter på olika restauranger runtom Helsingfors och jag tog Fried Rice med tofu och det var SÅ GOTT!

Drack en lite för stor och söt chai latte på Espresso house. Kan man inte göra en vanlig kaffe med chai smak?

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Godkväll finisar! Sitter i soffan med min tekopp. Försöker finna ro inombords. Min dag har varit stressig (LÄS: jag har varit stressad) fastän jag tycker att jag inte fått allt jag ville gjort.

Jag vaknade upp idag, väldigt utvilad efter 15 timmars sömn! Haha, igår var jag så otroligt trött efter att ha varit igång konstant från 6.30-16.00. Red Morris från 8.00-9.00 med hjälp av Sara (tack!), gick ut och sprang med henne direkt efter, åkte hem och slängde i mig lite mat, åkte tillbaka till stallet och red Nepal och sedan Shakira. När jag skulle iväg till andra stallet var jag så trött att jag hade kunnat somna stående (eller ridande). Var hemma där vid 16 och alltså KÄNSLAN när jag fick burra ner mig under täcket i mysbyxor och det mjukaste linnet. Jag skulle ta en "liten powernap" och vakna upp när min bror anländer. Mamma och pappa var på dinner och jag följde inte med. När mamma kom hem vid 11 frågade hon Jonatan hur vi hade haft det. Jonatan bara: vi? Är Matilda hemma? Båda var helt oförstående. Han hade ropat men ingen hade svarat och huset var tyst. Hahaha. Jag väcktes vid 11 och trodde det var morgon och visste inte var jag var.. Haha. HUNGRIG som bara den gick jag ner och åt lite kvällsmat/middag, tog en melatonin tablett och gick och lade mig igen. Hade ju blivit lagom pigg.

Back to the point! Jag vaknade klockan sju, pigg som en lärka så jag läste en halvtimma och gick ner för att laga frukost. Bananplättar till allihop :) Efter frukost satte jag och Jonatan oss vid matematikboken och där satt vi flera timmar.... Jag har det sämsta tålamodet att sitta stilla länge, speciellt om det är förmiddag och jag har mycket energi. Det bara inte går!

Förutom att ha räknat matta, har jag ridit två hästar: Nepal och Morris. Nepal är en hopp-ponny som jag skött i fem dagar åt min kompis. Det har varit väldigt kul att få lite variation på hästfronten. Morris har haft några vilodagar efter sin vaccination men lördag, söndag var han riktigt pigg och fräsch. Nu har vi framför oss en hästrik helg. Shakira, Morris och en kompis häst Lotta ska jag rida. Tre träningar inprickade också, och Horse Show i helgen. 

Sorry för ett så flummigt inlägg. Har inte riktigt koll på mina tankar efter så många timmars plugg. HÖRS <3 

Likes

Comments

Träning 2016 

Gymshark tights, ICIW sport bh och long sleeved.

Så liten jag var?! Känner knappt igen mig själv och ändå är det här "ingenting" jämfört med en tid tillbaka...

Just nu ligger jag lite i en träningssvacka. Veckans träning har inte gått bra och jag har varit så trött. Vilade onsdag-fredag. Men nu ska jag åka till gymmet på ett hoppligen tungt och svettigt grupp-pass! Känns skönt att inte behöva planera träningspasset utan bara... köra på.

Vi hörs senare fina ni! 💖💖💖

Likes

Comments

Min nuvarande period är stressigare än den förra. Jag har "bara" en bra träningsmorgon, när skolan börjar 11.15. I dag hade jag träning från 9.00-10.00. Det blev lite brådis att hinna till tåget (dock visste jag det på förhand) och jag hann till exempel inte byta täcke själv på Morris, utan fick be Ida byta från hans Back on Track till sitt fodrade innetäcke, hann inte skölja foderhinken eller linda benen utan körde på benskydd. Ja, ni hör. Inte det optimala.

Träningen gick i varje fall ganska bra. Morris har inte varit superbra efter tävlingen utan ganska ojämn och lite skyggare (inte riktigt rätt ord) i sitt sätt att reagera på mina hjälper. Han har till exempel börjat komma tillbaka för mycket i övergångarna, det vill säga han söker sig inte självmant fram till kontakten genom hela ryggen. Ni vet, så där att man känner att hästen verkligen är som en rund båge under, framför dig. I stället känns det som om han blir för kort och spänd i övergångarna, särskilt i trav till skritt. Därför var det också en av tyngdpunkterna under dagens session.

Eeva märkte att jag fick kämpa för att hitta en rund form. Först bad hon mig ta honom ner, ääännu rundare. Men när det blev en "bakåtkänsla" tyckte Eeva att det vore bättre att rida med gramaner - och det hjälpte mig jättemycket. Detta var andra gången jag använde hjälptyglar på Morris och han fungerar suveränt med dem. Det är ingenting jag skulle använda mig av varje dag om hästen inte behöver det för att lära sig jobba korrekt. I Morris fall gav det lite mer självsäkerhet. Jag måste kunna tänka på att driva framåt i övergången (t ex trav-skritt) och inte hålla på med formen då. Morris började gå i en lägre, rundare och mer avslappnad form vilket underlättade för mig att rida med sitsen. Vi red väldigt, väldigt många övergångar. Vid övergången till trav, som är ganska lätt för honom, ska jag rida små steg inte stora så att han norpar åt sig tyglarna och far iväg.


"Varje gång du rider övergångarna långsamt blir de jättebra!"

Okej, note to self. Varsamma, lugna och eftertänksamma övergångar är nyckeln. Det samma gäller alla våra galoppfattningar. Morris lyfter galopp ibland nästan med alla fyra ben i luften för att jag gör övergången för kvickt.

Den andra huvudpunkten i dag var rakriktning. Åååh, vad man får kämpa med det. Med alla hästar, i alla åldrar. Det är nog grunden till allt... Vi red i dag mycket diagonaler med övergång till skritt på mitten men också linjer innanför spåret, inridningar längs medellinjen osv. I alla dessa fall måste man ha koll på rakriktningen. Ingen boge ut, inga bakben in. Rama in mellan hand och skänkeln, korrigera med hjälp av en lätt öppna utan att böja nacken för mycket. Så mycket att tänka på, trots att det är en så "enkel sak". Ett sätt att korrigera om hästen faller till vänster, på t ex diagonalen, är att göra en skänkelvikning till höger. Du sätter hästens balans på plats. Red också hela skänkelvikningar diagonalt genom hela manegen (längsta någonsin!) och nu skulle jag vara noga att inte rida för brant, utan snarare framåt. Det är mycket svårare att hålla hästen rak i ett dåligt tempo. Nu utsatte jag honom verkligen för att testa sin balans, koordination och framåtbjudning på en och samma gång.

Galoppen tänkte jag inte nämna så mycket om. Den är underbar som alltid :-) Det svåraste var att rida längs medellinjen rakt i galopp i en lätt, lätt öppna (båda bogarna in). Målet var att kunna rida i den positionen utan att behöva påminna med hjälperna alls. Det är då han börjar vara rak.

I slutet tog vi fram lite spänst i steget, efter att ha ridit i lägre form än normalt. Jag skulle rida honom i uppförsbacke och det hjälpte att snudda med spöet där bak. Han reagerar starkt på det men om man bara gör det varsamt kan man fånga upp det stora schwunget han får för en sekund där. I slutet tyckte jag att jag fick honom riktigt bra för sitsen och Eeva var nöjd också!

Likes

Comments

Jag ligger efter i såååå mycket uppdatering (ARGH) och jag vet inte hur jag ska få plats med alla mina inlägg om Morris. Med risk för att trötta ut er så kommer jag nu publicera ett inlägg som borde ha kommit upp på onsdag men jag somnade framför laptopen i soffan *blundar bara en liiiten stund*. Och ett annat inlägg kommer snart upp, från dagens träning Jag hoppas att ni har överseende med att jag har det lite stressigare nu och därför kommer inläggen att komma upp när jag hinner med. Ibland många på en gång, haha.

Efter två dagars riduppehåll (borsett från att ha ridit Shakira) var det jätteskönt att hoppa upp i sadeln igen. Känner varje dag en längtan efter att få rida honom, och det är underbart!

Idag hade jag tyvärr migrän, vilket jag fick redan tidigare under skoldagen. Började med att jag inte kunde se vad det stod på tavlan och tänkte "herregud, jag måste verkligen skaffa de där glasögonen nu". Jag har blivit ganska bra på att ignorera huvudvärk men när jag gick till stallet tänkte jag "fy, vad jag hatar sol. Det måste vara något fel på mig som mår så mycket bättre i skugga." När det blev skuggigt och mörkare kände jag hur tankarna i huvudet började klarna, men då kände jag också att huvudvärken bara blivit ännu mer tryckande.

Var mycket lånsammare än vanligt i stallet. Varje sak tog dubbelt så länge att göra och tankarna var inte alls med mig. Men ridningen gick i varje fall bättre än förväntat. Blåste så herrans mycket så jag tog en tur i manegen. Morris har som sagt haft två dagar ledigt. På måndag fick han massage+promenad och på tisdag longerade jag honom. Massören tyckte att han hade något väldigt lösgjorda bogar. Alltid roligt att höra sånt!

I början av passet kändes Amaretto lite springig och ostabil. Fick inte någon bra kontakt till honom. För att inte göra det för krångligt för någon av oss så tränade vi på övergångar idag. Mycket galopp-trav-galopp och trav-skritt-trav. Traven var den svåraste gångarten i dag att rida. Han var pigg, och det tog ett tag innan jag hittade ett sätt att få honom "upp". Ibland skulle man bara vilja låta nerverna ta över, dra i tyglarna och ropa "stopp". Men det funkar inte så. Jo, ett par gånger fick jag göra en kraftigare halvhalt med handen för att han bara pinnade på, men överlag försöker jag rida konsekvent med sitsen.

Han hade nog lite väl mycket energi i dag tror jag. Det är svårt att veta hur mycket vila/träning man ska sätta in åt honom. Ibland tycker jag det fungerar bäst med två dagar vila, ibland en. Ibland kan han gå fyra dagar, ibland bara två-tre. Åh, jobbigt! Man får ju bara testa sig fram och försöka hitta en fungerande balans. Den här gången fick han massage på måndag och då promenerade jag honom bara. På tisdag longerade jag honom. Där såg jag förresten tydligt hur han nästan faller inåt i höger varv. Det känner jag i ridningen då jag får kämpa med att få högerskänkel igenom, och stödet på vänstertygeln.För ett 10 månader sedan, när jag precis blivit lycklig två-hästars-ägare

Likes

Comments

Dagen började med morgonpromenix med vovvarna och Ida och Viktors podcast i öronen. Good way to start the day!

Men hej och hå, Matilda tänker gå och ta sig en powernap då hon kommer hem. skönt! Hur är det med er då? Är ni också trötta eller är ni fulla med energi? Jag har varit ledig idag också och tog en lugn morgon fram till klockan tolv. Fixade undan ett par saker som tyngde på axlarna. Då cyklade jag till gymmet och Crossfit-salen. Kände mig tyvärr som en slow turtle: energiväxeln fanns inte och det tog en god stund innan jag fick kontakt med ben och rumpa. Har haft riktigt dåliga träningsdagar och behöver verkligen en förändring i mina träningsrutiner.

Efter träningen åkte jag direkt till Helsingfors.

Väntade på att min syrra skulle bli klar och tog selfies medan jag sörplade på en soja Cappuccino.

Be a hero!

Miri och jag hängde en stund i centrum. Pratade om saker som hänt och gick runt i några affärer. Ljuvligt att catcha up igen. En syster är alltid en syster 💕 Köpte ett par plagg i H&M faktiskt.

💞💞💞

Likes

Comments

Med en provvecka emellan två tävlingar blev det för tight med tiden för att hinna sätta sig ned och skriva, utvärdera och analysera. Jag hann bara lägga upp en kort mobiluppdatering från tävlingen på Hjortlandet. Därmed vill jag nu skriva om den också för att kunna jämföra med dagens start.

Dagen före vi skulle tävla hade jag en träning med Eeva, vilket jag redan berättade om. Det var mycket till hjälp kan jag lova. Jag visste hur jag skulle hantera situationen om Morris blev spänd, jag hann rida innanför de vita staketen och vänja honom vid miljön. Jag hade en bra magkänsla när jag gick hem från träningen.

På tävlingsdagen hade jag gott om tid. Jag sydde knopparna för första gången och de lyckades bra. Tycker att de blir sådär fint puffiga och runda. Plus att de hålls när en piggelin till 6-åring ruskar på huvudet :-) Efter förberedelser promenerade vi till tävlingsplatsen. Mamma med ryggsäck! Smart att få framskrittningen och resan i en smäll, eller hur?

Jag red fram i 30-40 minuter. Minns inte exakt men i varje fall var det lagom för att varken trötta ut eller tvärtemot. Jag började med galoppen som planerat, red lite galopp-skritt övergångar för att få honom att sätta sig på baken mer. Förvända galopper och ökade galopper också. Därefter red jag igenom trav-momenten det vill säga skänkelvikningen och den ökade traven (där skulle reaktionen komma direkt). Det viktigaste var ändå att komma till den känslan att han är med mig. Jag vill kunna påverka och variera gångarterna, formen och att göra alla förändringar med sitsen. Det fungerade, jag tyckte verkligen att han var med mig.

Banan gick bra, bortsett från några missar. Vi lyfte fel galopp på kortsidan vid c (rakt framför domaren) men korrigerade snabbt och fick en 4. En annan miss var som förväntat galopp-skritt övergången från förvänd galopp. Den kom via lite trav men lyckades bättre än jag hade trott! Man ska också lyfta fram det goda: vi gjorde bra ökningar i både trav och galopp, halterna blev bra, formen var bra och schwunget.

Vi red som sista ekipage och jag hade inte ens hört mina procenter före de ropade upp Amaretto och Matilda Panula som tredje!! 64,48 procent fick vi - och det var jag så nöjd över! Fick flera sjuor och fina kommentarer av domaren.

En liten mellanuppdatering är att veckan var intensiv för Morris och han verkade trött på söndag, dagen efter. På tisdag hade vi tuff clinic på Boe gård, på torsdag red min tränare, lördag hade vi programträning. Han var ledig måndag, onsdag, på fredag jobbades han lätt.


Obs skrev det här inlägget på söndag 1.10

Dagens start var inte lika bra. Jag vet att jag fick mycket beröm av många på läktaren men känslan var inte rätt och det är helt enkelt det jag eftersträvar, inte bara procent och placeringar. Jag ska inte säga att dagens program var dåligt men jag kände redan på framridningen att det inte var 100 idag. Min tränare kom dit och hjälpte mig (guldvärt <3). Morris var lite svår att komma åt med sitsen idag och då är det svårt att vara helt avspänd. Det blev bättre efter lite galopparbete och ökningar och förhållningar. Det blev ont om tid att hinna med skritten idag, och jag tror faktiskt att jag red fram för lite men å andra sidan kändes Morris lite trött. Han blir alltid svårare då.

Inne på banan kröp han "in i sig" och blev bakom skänkeln. Det är inte helt vanligt för honom men något som vi faktiskt konstaterade redan med Stella. Även om han går framåt med bra motor så betyder det inte att han är framför skänkeln. Hänger ni med? :)

Sååå.. Det största problemet inne på banan var känslan enligt mig. Det färgade hela min upplevelse till rätt besviken. Galoppökningarna och traverna var lite sådär, ryggningen svår och en övergång till tre steg skritt fick vi en femma på. Och en galoppfattning blev 4 då vi lyfte fel. Problemet i grunden var ju att jag inte hade honom ärligt framför skänkeln...

Slutresultatet var (förvånansvärda) 65,4 procent. Jag är i varje fall nöjd över min fina pålle. Han är bara 6 år. Och som en klok vän på stallet sa: Tänk hur lång väg ni har gått - för ett år sedan hade han inte ens sett skor.

​Mer bilder kommer absolut! Håll utkik!

Likes

Comments

Fy, min dator är alldeles flottig av kokosolja. Gjorde en inpackning igår och det var ju smart att skriva ett blogginlägg då - intelligence overload. Mitt hår har blivit mycket, mycket sämre än vad det var förut på grund av stress och sånt det senaste året. Alltså verkligen. Det är tunt, slitet, matt och spretigt. Försöker nu vårda det med kokosolja regelbundet och har det i fläta så mycket som möjligt. Heja håret, heja håret.

Okej anyway. Jag har en ledig dag i dag och det är väldigt skönt efter ett hektiskt veckoslut med tävling och mycket fix med remonten i köket. Har varit jättetrött efter provveckan så en minihelg sitter bra och i dag är det strålande sol. HÄRLIGT! Nu ska vi en sväng till IKEA och på eftermiddagen ska jag åka till båda hästarna. Puss!

Likes

Comments

Förlåt att jag varit så himla oaktiv här. Ni kommer få stå ut i två dagar till med lite sämre update här men sen mina vänner, sen kör vi igen.

Provveckan är med andra ord i full gång. Jag har skrivit två av mina fyra prov (tisdag-fredag). Finskan och matten måste jag läsa på i dag, men för tillfället ligger jag nedkurad i sängen och har tänkt vila en stund. På måndag hade jag svårt att läsa ordentligt (jag tror jag redan då var för trött) och följande dag steg jag upp 5.30 för att hinna med ett par timmar till före provet. Jag kan inte påstå att gårdagen var en desto bättre pluggdag i och med att jag åkte till Boe på träning med Morris och dit gick i stort sett hela eftermiddagen och kvällen. Jag kom hem halv tio och tog itu med engelskan.

Både proven har lyckligtvis känts okej. Nu är det bara extra viktigt att jag vilar upp mig så att jag kan ge gärnet imorgon och läsa duktigt till matematiken. Och ja, jag är lagom trött nu för jag har sovit 5 timmar både igår och inatt.


Likes

Comments

Asså wow vilken häst jag har! Tredje plats med 64,48 %! Vår första placering någonsin och Morris fick många många lovord av både domare och andra ryttare. Kommer mer bilder snart!

Likes

Comments