Hej på er, hoppas ni haft en fin onsdag! Idag har jag firat Morrisen som blev 7 år ♥ Han fick mumsa i sig bröd, sockerbitar, morötter och äpplen. Smarrigt? ;)

Vi har inte bara kalasat utan vi har också haft en väldigt lärorik träning för Eeva idag. Jag red Morris mån-tis och det visade sig att han var lösgjord och fin redan från början av ridpasset idag.

Vi började med att rida skänkelvikningar, vilket vi gör i början på varje ridpass och Eeva är verkligen proffs på att komma på övningar som får Morris att bli rakställd, att trampa under och att bära sig. Vi gjorde t ex skänkelvikning i galopp från hörnet till medellinjen följt av öppna, vilket fick Amaretto att ta ett jämnt stöd och vi hittade en härlig, luftig galopp. Vi gjorde övningen även åt andra hållet (i trav) dvs. red en öppna längs spåret och fortsatte in på en kort diagonal i sluta. Fungerade super.

Eftersom att vår MSV-debut börjar bli aktuell tränade vi på ett moment ur MSV B; öppna mellan två bokstäver, halvcirkel, direkt sluta mellan två bokstäver. Det var en bra övning, men ack så SVÅR? Tycker det är svårare att rida sluta på spåret, men jag kanske bara är konstig :) Vi fick till den till slut, men i början var det svårt att hitta kontakten och takten.

Vi fortsatte träna på slutorna, först genom mycket svaga och sedan gjorde vi dem brantare och red dem på olika spår. Galoppslutorna är lättare men i slutet fick vi till riktigt bra slutor i trav as well! Slutorna förstärkte traven ytterligare, och jag tror att han kommer kunna bli riktigt bra på dem.

Det som egentligen behövs för vår MSV-debut är att befästa bytena, och förstärka slutorna. Sedan är det bara att finslipa. Min magkänsla säger att han kommer ha relativt lätt för bytena. Dem satte han första gången Stella testade dem på honom. Men man vet aldrig, tror inte att debuten blir förrän i augusti/september. Under sommaren tänkte vi tävla Lätt A på kandar i stället. Vi har inte bråttom (försöker jag intala mig själv, när jag blir YR nästa år borde rida PSG, ha-ha-ha...)

Visst är dessa bilder från Hongola underbara? Jag tycker i varje fall det

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Vi var på Hongola fredag till lördag, efter Ypäjä och Morris fick också övernatta där. På lördag släppte vi ut honom på betet för några timmar och jag kan ju säga att han vat lyckligare än lyckligast! Desto mera rädd var jag att han skulle gå sönder 😂 En gång gick han faktiskt omkull och jag tror mitt hjärta stannade i den stunden - men han reste på sig och fortsatte trava runt. Lyckligtvis inga tecken på försträckning!

Lycklig häst, förskräckt hästägare 😂

Likes

Comments

Sådär, jag blev visst lite på hälft med uppdateringen om Ypäjä-dagarna. Ni blev säkert lite förbryllade efter mitt senaste inlägg och det förstår jag. Jag var ganska knäckt i den stunden, men nu har jag funderat och analyserat och är inte alls lika ledsen över det längre :)

Dag 1

Första dagen gick som sagt riktigt bra, trots att Amaretto var svår i uppvärmningen. Jag hade svårt att hitta "dragläget", att han kommer fram till handen eftersom att han var så springig. Före banan fick jag till en riktigt bra känsla, och inne på bana kändes han jämn och fin men jag var givetvis lite försiktig med att be för mycket. Båda domarna hade oss på första plats och av den ena fick vi lite drygt 68 %. Förstår bara inte varför folk ska sitta och vara så bittra över hur domare bedömer. Det är omöjligt att döma helt och hållet objektivt och så är det faktiskt bara människor som bedömer. Man kanske kliade sig i ögat när hästen trampade fel. Vem vet. Jag märker åtminstone på mina poäng att C- och B-domare bedömer olika på många ställen. För C-domaren ser halten bra ut, men B-domaren ser att hästen stannat tokigt med bakbenet. Olika vinklar ger olika poäng, så är det bara.

Vår första nationella tävling och en klar seger! <3

Dag 2 

Fredagens uppvärmning gick mycket bättre än torsdagens men jag insåg att jag reserverat för lång uppvärmningstid. 30-40 minuter skulle ha räckt bra, men nu hade jag ca 1 timme på mig. Morris kändes redan från början mer lösgjord och avspänd. Eeva var där och coachade mig, vilket var till enorm hjälp! Vårt teamwork fungerar så bra nu och vi är helt på samma noter. Jag har nog aldrig haft en så bra känsla före en bana men samtidigt var jag grymt nervös. Föregående dag fick jag "göra det bästa av situationen" och så gick jag bara in och red, hade inget att förlora. Men den här dagen, då fanns det något att förlora. Jag såg ju att vi hade ett stort försprång.

Trots att vi tog många skrittpauser och red sparsamt på uppvärmningen, så räckte krafterna inte till inne på banan. Jag kände att vi flera gånger snubblade till och förstod inte varför! Jag försökte rida takten med sätet och stundvis kändes det bra, men i nästan varje rörelse skedde en taktmiss, ett litet felsteg med hoven. I den första ökade traven märkte jag att Morris inte ökar, och inser att han bajsar och i sluthälsningen förutsåg han halten, vilket drog ner på poängen. Förargligt, verkligen, men sådan är den här sporten. Ena dagen går det bra, och nästa dag kan vad som helst hända. Jag tror taktmissarna helt enkelt berodde på att Morris hade mjölksyra i benen och var trött. Det här var tredje dagen i rad han tränade, det var hett och han hade varit två nätter på ett främmande ställe. Det var mycket för honom - psykiskt och fysiskt.

Min reaktion efter banan var att jag inte ridit ordentligt och jag var så besviken på mig själv. Eeva lugnade mig och sa att jag såklart inte kunde göra nåt åt taktmissarna - han är säkert trött, sa hon.

Vi fick 63, 021 % och jag kanske överreagerade men jag blev sjukt ledsen. Jag blev inte alls ledsen på Morris, absolut inte, utan bara på att vi inte fick till det och att chanserna svischade förbi framför näsan på oss. Det här var också ett svårare program som jag bara ridit igenom ett fåtal gånger hemma.

Men chanserna gick inte där! Visst, vinsttäcket förblev utom räckhåll men våra totala poäng från torsdag och fredag var så bra att vi knep andra plats i juniorderby!!

Morris <3 Så fin och glad!

Tillbaka i stallet (efter både tävling och prisutdelning) var Morris helt slut. Jag har aldrig sett honom så trött förut! Han nästan somnade stående, underläppen darrade och ögonlocken var tunga. Stackars liten <3

Besviket ekipage... Eller, Morris tyckte nog bara jag var konstigt nedstämd ;)

Jag blev alldeles kär i meetinglivet. Att träffa människor från olika delar av Finland och snacka med dem, att få sköta om sin häst till 100% och bara andas häst! Till nästa meeting vet jag bättre hur min häst fungerar och jag kommer nog att ändra på Morris träningsupplägg lite så att han orkar med ett par dagar i rad. Jag vet också att jag nästa gång rider en betydligt kortare uppvärmning andra dagen :)

Vill förresten rikta ett stort tack till mamma och Eeva och alla som hjälpte mig första dagen, och dem som piggade upp mig efter andra dagens ritt (<3) samt alla som gratulerade oss! Tusen tack! Och sist men inte minst, min fantatiska kamrat som jag gör resan med, Morrison ♥

Likes

Comments

63 procent i dagens start. Så snabbt kan lyckan vända. Helt förstörd. Orkar inte ens tala om det.

Likes

Comments

Åh, börjar känna mig så nervös för dagens start. Igår gick det så bra, så en viss press känner man. Vi vann många poäng på att rida en jämn bana, men jag tror att det finns flashigare hästar än Morris i startfältet. Igår var de kanske lite ojämna eller spända, men i dag tror jag att många hästar kommer visa upp en bättre och jämnare sida än igår! Frågan är då hur vi ska kunna mäta oss med dem. NERVÖS!

Som tur har jag min tränare som hjälp. Med Eeva ska vi försöka toppa gårdagens form. Lite bättre på bakbenen, lite högre form och bättre framför skänkeln. Igår var han ostadig på handen och varierade tempot hela tiden i uppvärmningen, och det var först på slutet som jag kom åt att rida honom fram till handen (framför skänkeln). Idag ska jag rida lite modigare, också för att se hur mycket tryck man vågar lägga. Vi fick faktiskt en åtta på ökade traven igår - fint!! Hoppas att vi kan bjuda på en ännu bättre sida av oss idag.

Oavsett hur det går, så är jag såå stolt över Morris. Jag är oerhört tacksam över att få göra den här resan tillsammans med honom. Vi lär oss tillsammans, de här stora tävlingarna är nya för oss båda. Ska försöka bota min prestationsångest med en morgonpromenad. Morris får 2-3 promenader per dag här. En på morgonen, en på dagen och en på kvällen efter tävlingen. Det kändes bra att få ventilera sig här på bloggen, mycket känslor!

Ni kommer få mera bilder snart :)

Likes

Comments

FANTASTISKA Morris tog hem segern idag i vår första nationella tävling och Juniorderbys 1. deltävling (Lätt A:2 2009) med 67,931%! Jag är så lycklig och extremt stolt över min häst ❤

Trots en svår uppvärmning, med många nya moment för Morris som gjorde honom lite väl uppspelt och svårriden, så hittade vi till slut lugnet och harmonin och kunde med bra känsla gå in på banan. Jag red lite försiktigt och tog inte ut ökningarna till max, men det räckte ändå till en vinst med god marginal! Inga stora fel, mest små missar. Det här var kanske vårt helaste program hittills. Och äntligen satte vi skritten med kommentaren "bra övertramp".

Kommentaren som ena domaren skrev gjorde mig så glad, blev varm i hjärtat ❤
"Underbar prestation! Vacker och harmoniska mot varandra. Väl passande ekipage!"

Imorgon fortsätter det och jag hoppas att det kan gå lika fint. Det är väl inte annat än att rida bra och hålla huvudet kallt! Håll tummarna!

Världens bästaste häst!

Likes

Comments

Vi är framme på Ypäjä. Vi kom fram redan vid 9-tiden med här emellan har jag utfodrat, ordnat sakerna, packat upp mina egna saker och gått en kvällspromenad med Morris.

Morran har varit jätteduktig. Han reste väldigt snällt i sällskap av ponnykompisen Lillemand och han har varit lugn i boxen. Han står i stallet närmast där jag sover, så det är väldigt skönt och behändigt.

Imorgon har jag starttid ca 17.25. Hoppas ni håller tummarna för oss! Håller som bäst på att skriva en tidsplanering för morgondagen så att jag känner att jag har kontroll på läget. Mamma är inte med, ingen hästskötare är med mig och inte heller min tränare kunde komma eftersom att starttiden inföll så sent. Och jag brukar aldrig tävla utan mamma som mentalt stöd, haha. Så man kan säga att mina nerver sätts på prov, då det är vår bådas första nationella tävling och vi får sköta det mesta så gott som på egen hand. Jag kommer som tur ha en hjälpande hand vid uppvärmningen och på vägen till tävlingsbanan, vilket är jätteskönt!

Godnatt, uppstigning kl 6.15 för att gå ut och morgonfodra. Jag längtar efter att få mocka, sopa och utfodra själv. Får så sällan göra det så det känns nästan lyxigt att få ta hand om sin häst på alla sätt. :)

Likes

Comments

Idag har jag haft en jättemysig dag i Ekenäs. 8.30 var jag redan här och skrev mitt teoriprov! Hade övat i knappt en dag (!) så förväntningarna var inte höga hos mig - MEN JAG KLARADE DET och det gjorde mig så glad!

Gick ut på en löprunda efter det och körde lite trappintervaller, strosade runt på stan en stund och köpte mig en sallad och en tidning. Gick senare på kaffe med världens bästa morföräldrar. Med andra ord - en riktigt skön tisdag.

Nu är jag faktiskt hemma igen. Skulle publicera inlägget för ett par timmar sedan men mobilen dog. Jag ska iväg till stallet snart och borde även hinna via Equitar för att köpa ett par vita ridbyxor (mina gick sönder senast på Ypäjä). Imorgon har jag en sista dressyrträning inför juniorderby och på kvällen beger vi oss mot Ypäjä. Spännande! <3

Likes

Comments

Har inte haft någon toppenkänsla med Amaretto på senaste tiden. Jag vet faktiskt inte vad det beror på - är det jag som ridit sämre, är det en följd av det svullna benet eller något annat? Han är glappig i kontakten, har inte det bästa påskjutet bakifrån (vilket iofs hänger ihop) och ja, jag hittar bara inte flowet.

Idag hade vi ändå stundvis en bra känsla. Galoppen blev rätt bra med hjälp av skolor och mycket halvhalter och traven blev också okej, fastän den var svårare.

Funderar på att kanske rida med gramaner någon dag. För att inte behöva tänka så mycket på formen utan fokusera på att rida upp ryggen och få bra bakbenstramp. Ska fundera på det. Imorgon har vi en välbehövlig träning för Eeva. Behöver få lite den-rätta-känslan och självförtroende tillbaka...

Likes

Comments

Hej på er bästa ni! Nu har jag officiellt sommarlov och det känns såå bra! Jag fick för ett par dagar sedan bekräftat att jag får en plats åt Morris för sommaren och jag blev så glad! Det betyder att jag kan ha Morris ganska nära vår sommarstuga - och dessutom ha perfekta träningsmöjligheter :) Ser också framemot att kunna besöka ordentliga terränger, vilket det nog finns gott om där.

Igår firade jag i varje fall sommarlovets början med kära vänner och det var riktigt roligt! Jag jobbade först på en studentfest med Karin, och därefter åkte vi vidare på BBQ-dinner, vilket var toppen!

Tycker ni ska lyssna på den här förresten. Världens, världens bästa Ilon! De spelade upp den med video och allt under studentfesten och jag kunde inte hålla tårarna borta :( Får rysningar när jag hör den här, så himla fin!! Men finast av allt är att snart kommer hon HEM!!! Kommer aldrig släppa iväg henne igen hahaha. Inte på ett stund i varje fall! ;)

Likes

Comments