Header

För några dagar sedan lagade jag och Johan denna maträtt. Vilket blev väldigt väldigt gott.
Järpar med lite hetta i tillsammans med supergoda ugnsrostade rotfrukter och så tzatziki till det. Låter det inte helt underbart?

5 portioner

500 gram köttfärs
1 tsk salt
2 krm peppar
1,5 tsk spiskummin
3 tsk sambal oelek (vill man inte ha hettan så ta ca hälften)

Rotfrukter:
Ta valfri mängd av

Morot
Palsternacka
Rödbetor
Potatis
Sötpotatis
Olivolja
Flingsalt
Färsk timjan

Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 grader vanlig.
Skär rotfrukterna i lagom stora bitar och lägg i en ugnsform.
Ringla över olivolja och strö över flingsalt.
Toppa med färsk timjan och ställ sedan in i ugnen i ca 40 minuter, eller tills allt har blivit genom mjukt.

Blanda ihop köttfärs, salt, peppar, spiskummin och sambal till en slät smet.
Forma 10 st jämnstora avlånga järpar och lägg i en ugnsform.
Ställ in dem i ugnen när det är ca 15 minuter kvar på rotfrukterna.

Sen serverar du rotfrukterna och järparna tillsammans med en sallad och tzatziki.

Hoppas det smakar!

Likes

Comments

Denna fläskfilégryta lagade jag hemma hos min pojkvän förra söndagen. Den gick hem och vi båda tyckte den blev god. Jag bara slängde i lite saker men kommer ihåg vad så att jag kan dela med mig av receptet här till er. Kanske finns det någon som vill testa?
Grytan har lite sting i sig vilket både jag och Johan gillar, så för oss är det perfekt 😊

4 portioner

Färsk pasta eller vanlig om man vill det
Ca 600 gram fläskfilé
1 purjolök
1 röd paprika
2 dl créme fraiche med smak av paprika och chili
2,5 dl Milda matlagningsgrädde 4% (extra lätt och fyllig)
Salt
Peppar

Strimla köttet i lagom stora bitar och stek i en stekpanna.
Hacka purjolöken och stek med köttet.
Sätt på vattnet till pastan.
Häll ner matlagningsgrädde och créme fraiche över köttet och låt koka ihop.
Hacka paprikan i mindre bitar men ha inte i dem förens du har i pastan.
Om du använder vanlig pasta, som har längre koktid än färsk, så vänta med att ha i paprikan tills det bara är ca 3-4 minuter kvar av pastatiden.
På så sätt kokar inte paprikan sönder och man behåller lite tuggmotstånd i den, vill man dock ha den helt mjuk så ha i den tidigare.
Låt grytan koka på svag värme tills pastan är klar och servera sedan direkt med en god sallad till.

Ni hör hur enkelt det är! Men väldigt gott! Gillar när man kan laga väldigt god mat på kort tid ibland då det inte alltid är så att man varken har lust eller tid att spendera en massa tid i köket.
Sen kan man ju variera smaken på créme fraichen om man vill, finns ju smaksatt med allt möjligt. Det är bara att testa sig fram och hitta det man gillar.

Ha en fortsatt fin söndag och ni som testar receptet hoppas jag gillar det!

Likes

Comments

Igår hade jag och min fina pojkvän tacomys här hemma hos honom. Det fortsatte sedan med fredagsmys framför film i soffan. Älskar fredagar och helg!

Det som är givet på mitt tacobord är;

Köttfärs (ibland kör jag även med kyckling)
Sallad
Paprika
Gurka
Majs
Röd lök
Ost (dock glömde vi det igår men det gick ändå!)
Guacamole (om jag inte har de så måste gräddfil finnas)
Stark salsasås
Tacochips
Tortillabröd

Har ni något annat som ni absolut måste ha i er tacos? Någon av er kanske har något ovanligt på er tacos? Dela gärna med er i såfall! Alltid spännande att höra.
Ibland gör jag även nachotallrik och då har jag samma saker bara att man skippar de mjuka bröden då.

Jag kommer nog aldrig tröttna på tacos, jag älskar det!

  • Middag
  • 78 readers

Likes

Comments

En av min absoluta favorit röror är denna- Aubergineröra. Så himla god! Och den passar till det mesta. Kött, fisk, fågel och även till en salladsbuffé.
Längtar till i sommar då man kan ha den till grillat! Det kommer bli så gott!

Första gången jag smakade den var när en annan kvinna på jobbet gjorde den i höstas till vår salladsbuffé. Och sen dess har jag också börjat göra den.

Har även gjort den hemma hos mormor och morfar och dem gillar den också. Tycker verkligen att ni ska testa, ni kommer inte bli besvikna!

3-4 portioner

1 aubergine
2 dl matlagningsyoghurt (funkar även med gräddfil)
1-2 klyftor vitlök
Olivolja
Salt

Sätt ugnen på 200 grader.
Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor.
Fördela ut de var för sig i en ugnsform.
Ringa lite olivolja över skivorna och salta.
Ställ in i ugnen i ca 20 minuter, de ska få en fin brun färg samt ha blivit mjuka.
Låt sedan skivorna svalna något innan du fortsätter.
Hacka skivorna i mindre bitar och blanda ihop med matlagningsyoghurten i en skål.
Pressa ner 1-2 vitlöksklyftor, beroende på hur stora de är och hur mycket vitlökssmak du själv vill ha.
Smaka av om det behövs mer salt.
Ställ sedan svalt en stund så auberginen får svälla till sig lite i yoghurten.
Rör om innan servering.

Sen är det bara att njuta av denna fantastiska aubergineröra!

Likes

Comments

Jisses nu var det verkligen längesen jag bloggade. Men det har inte funnits motivation och bloggen har då inte prioriterats. Det har hänt mycket sen sist.

Men nu börjar jag känna sug efter att få skriva upp recept som lagas. Motivationen till att laga mat och testa nya recept har inte funnits så mycket den senaste tiden men nu har den kommit tillbaka och jag kan återigen njuta av att få stå i köket bland grytor och kastruller! Härligt! Älskar ju det!

Tänkte börja med att visa lite bilder från mitt jobb. Jag jobbar i en skolrestaurang och har varannan vecka hand om salladsbuffé, vilket jag har denna vecka. Den andra veckan hjälper jag till i köket.

Vi har alltid en stor och härlig salladsbuffé för barnen (och lärarna) varje dag men minst 15-20 olika sorter 😊 lyxigt, det hade jag inte när jag själv gick i skolan!

Jag gillar att fixa salladsbuffén då man kan variera mycket, vara kreativ och hitta på nya saker och låta fantasin flöda.

Vi hörs snart igen! Har lite olika recept som jag vill dela med mig av!

  • 94 readers

Likes

Comments

​I fredags ville vi ha lte finare middag, lite helgmys, så jag gjorde Lövbiffsrullader som jag fyllde med ost och kalkon och som fick puttra i ugnen i en god gräddsås. Till det hade vi hasselbackspotatis. Mums vad gott det blev! Tänkte dela med mig av receptet på rulladerna. Innehållet kan man variera i mängder men jag skriver upp det jag hade. 

4 portioner

8 skivor lövbiff (ca 450 gram kött)
ost
kalkon
5 dl matlagningsgrädde Milda 4%
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut rulladerna på en skärbräda och lägg på ost och kalkon. Jag tog 2 skivor ost och 1/2 kalkonskiva då jag hade stora skivor hemma. Annars tar du en hel. Rulla ihop rulladen som du ser på bilden.

Lägg rulladerna i en ugnsform, se till att skarvarna ligger neråt. Salta och peppra.

Blanda matlagningsgrädde, köttbuljong och soja i en kastrull och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över rulladerna i ugnsformen.

Ta hjälp av en sked och skopa över såsen så rulladerna täcks. Ställ sedan in formen i ugnen i ca 15-20 minuter. Man får kolla och se när köttet är klart. Men låt det inte gå för länge då blir köttet segt och hårt. Kan även vara ett tips att ta ut rulladerna efter ca halva tiden och skopa upp sås på köttet igen för att förhindra att ovansidorna torkar.

Servera med t.ex. hasselbackspotatis, pressad potatis eller klyftpotatis och en god sallad. Vi hade även gott vitlöksbröd till. Mums!

Likes

Comments

Vi brukar skriva matlista på söndagar men i söndags så hann vi aldrig det så när måndagen väl var här så fick jag öppna kylskåpet och kolla vad vi hade. Hittade lite kyckling och diverse saker så bestämde mig för att improvisera ihop en kyckling gratäng. Och det blev faktiskt väldigt gott! Så jag tycker absolut att ni ska testa den! Detta är verkligen en perfekt vardagsmat då det går snabbt samt att allt är i samma form så det är smidigt! 

4 portioner

Ris för 4
ca 500 gram kycklingfilé (jag hade guldfågelns färska strimlade hemma)
5 dl Milda matlagningsgrädde 4%
1 dl mango chutney
1 msk curry
1 röd paprika (jag hade dock inte så mycket paprika hemma så jag hade inte i det men ska ha det nästa gång)
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Om du har hela kycklingfiléer så skär de i lagom stora strimlor.
Bryn kycklingen med salt och peppar, den behöver inte bli genomstekt eftersom den ska in i ugnen.
Blanda och koka ihop matlagningsgrädde, mango chutney och curry i en kastrull.
Smaka av med salt och peppar.
Skär paprikan i bitar.
När riset är klart, fördela ut det i en ugnsform (en som inte är jättestor).
Sprid ut kycklingen över riset och häll sedan på såsen över allt.
Ställ in och gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Om man vill skulle det nog vara väldigt gott att riva en boll mozzarella och toppa med efter typ halva tiden i ugnen, då är det bara att gratinera tills osten fått en fin färg.
Servera med en sallad till.

Likes

Comments

​För ett tag sen blev vi bjuda på en Ris och fläskfilegratäng med chilisås hemma hos Patriks farmor och hennes sambo. Sökte på nätet och hittade ett recept på något liknande och lagade det igår. Väldigt gott! Perfekt med allt i samma form. Rekommenderar absolut alla att testa detta!

4 portioner 

2 påsar ris á 125 gram (jag använder alltid boil in bag)
ca 700 gram fläskytterfilé
salt 
peppar

Sås:
3 dl matlagningsgrädde, jag änvände Milda 4% Extra lätt och fyllig 
1/2 dl chilisås
3 msk tomatpuré
2 msk kalvfond 
3 msk finhackad persilja, basilika eller timjan (välj de du har eller gillar bäst)
8 st strimlade soltorkade tomater 
ev. 1 msk maizena (behövdes inte när jag använde Milda 4% eftersom den redan är extra tjock)
1 dl riven mozzarella 

Topping:
1 röd paprika 

​Sätt ugnen på 225 grader.
​Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
​Skiva köttet och stek det med salt och peppar till det nästan är helt klart, tänk på att det ska in i ugnen och tillgas även där.
​Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp.
​Om du använder maizena så vänta med att ha i det tills såsen kokat ihop i 2 minuter.
​När riset är klart så häller du det i en botten på en ugnsform, fördelar köttet över riset och häller sedan på såsen över köttet.
​Tillsist strör du mozzarellan över allt.
​Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i ca 15 minuter. 
Finhacka paprikan och toppa gratängen med den när du tagit ut den ut ugnen. 
Toppa även med lite färska örter. 

Servera med en sallad på sidan!

Likes

Comments

Om jag ska vara ärlig, vilket man ska vara, så tycker jag själv inte om västerbottenpaj. Västerbottenost tycker jag är gott men när det är en hel paj tycker jag det blir alldeles för mycket ostsmak. Men min familj och även Patriks familj älskar västerbottenpaj. Och det är ju den klassiska pajen när det kommer till kräftskiva. Våra vänner Jonas & Maria hade med sig en västerbottenpaj med kantareller så jag gjorde en utan. Den gick hem och folket tyckte den var väldigt god, tur det! Jag hittade på en blogg att den skulle bli extra krämig om man tillsatte lite majonnäs i smeten så jag testade det och jag tror de tyckte att den blev väldigt krämig, men man kan ju självklart bara utesluta det. Receptet funkar ändå utan.

6-8 personer

Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs (valfritt, så kan uteslutas)
3 1/2 dl (150 gram) riven västerbottenost
salt
peppar

Mät upp mjöl i en bunke och träna smöret, tillsätt sedan till mjölet.
Nyp ihop till en grynig massa och tillsätt därefter vattnet och knåda till en smidig deg.
Tryck ut i en springform och ställ kallt en stund, ca. 10-15 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Nagga pajskalet och förgrädda i ca 10 minuter. 

Vispa upp ägg och grädden lätt med handvisp. 
Tillsätt majonnäsen och vispa tills smeten är klumpfri. 
Ha i västerbottenost, salt och peppar.
Ta ut det förgräddade pajskalet och fyll med fyllningen.
Grädda sedan pajen i ca 25-30 minuter. 
Den ska vara lite lös i mitten för den sätter sig sedan.

Servera med crème fraiche, gräslök och rödlök!









Likes

Comments

Igår hade vi vänner över på kräftskiva! Det var trevligt och gott! Jag bakade en Västerbottenpaj som jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet på senare.

I fredags överraska jag min älskling med en 3- rätters middag. Vad det blev och recept kommer under eftermiddagen & imorgon, tänkte dela upp inläggen!

Nu ska jag röja lite i köket så vi kan fixa frukost om en stund.

  • 1205 readers

Likes

Comments