Header
View tracker

​I fredags ville vi ha lte finare middag, lite helgmys, så jag gjorde Lövbiffsrullader som jag fyllde med ost och kalkon och som fick puttra i ugnen i en god gräddsås. Till det hade vi hasselbackspotatis. Mums vad gott det blev! Tänkte dela med mig av receptet på rulladerna. Innehållet kan man variera i mängder men jag skriver upp det jag hade. 

4 portioner

8 skivor lövbiff (ca 450 gram kött)
ost
kalkon
5 dl matlagningsgrädde Milda 4%
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
salt
peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut rulladerna på en skärbräda och lägg på ost och kalkon. Jag tog 2 skivor ost och 1/2 kalkonskiva då jag hade stora skivor hemma. Annars tar du en hel. Rulla ihop rulladen som du ser på bilden.

Lägg rulladerna i en ugnsform, se till att skarvarna ligger neråt. Salta och peppra.

Blanda matlagningsgrädde, köttbuljong och soja i en kastrull och låt koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över rulladerna i ugnsformen.

Ta hjälp av en sked och skopa över såsen så rulladerna täcks. Ställ sedan in formen i ugnen i ca 15-20 minuter. Man får kolla och se när köttet är klart. Men låt det inte gå för länge då blir köttet segt och hårt. Kan även vara ett tips att ta ut rulladerna efter ca halva tiden och skopa upp sås på köttet igen för att förhindra att ovansidorna torkar.

Servera med t.ex. hasselbackspotatis, pressad potatis eller klyftpotatis och en god sallad. Vi hade även gott vitlöksbröd till. Mums!

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vi brukar skriva matlista på söndagar men i söndags så hann vi aldrig det så när måndagen väl var här så fick jag öppna kylskåpet och kolla vad vi hade. Hittade lite kyckling och diverse saker så bestämde mig för att improvisera ihop en kyckling gratäng. Och det blev faktiskt väldigt gott! Så jag tycker absolut att ni ska testa den! Detta är verkligen en perfekt vardagsmat då det går snabbt samt att allt är i samma form så det är smidigt! 

4 portioner

Ris för 4
ca 500 gram kycklingfilé (jag hade guldfågelns färska strimlade hemma)
5 dl Milda matlagningsgrädde 4%
1 dl mango chutney
1 msk curry
1 röd paprika (jag hade dock inte så mycket paprika hemma så jag hade inte i det men ska ha det nästa gång)
Salt
Peppar

Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.
Om du har hela kycklingfiléer så skär de i lagom stora strimlor.
Bryn kycklingen med salt och peppar, den behöver inte bli genomstekt eftersom den ska in i ugnen.
Blanda och koka ihop matlagningsgrädde, mango chutney och curry i en kastrull.
Smaka av med salt och peppar.
Skär paprikan i bitar.
När riset är klart, fördela ut det i en ugnsform (en som inte är jättestor).
Sprid ut kycklingen över riset och häll sedan på såsen över allt.
Ställ in och gratinera i ugnen i ca 20 minuter.
Om man vill skulle det nog vara väldigt gott att riva en boll mozzarella och toppa med efter typ halva tiden i ugnen, då är det bara att gratinera tills osten fått en fin färg.
Servera med en sallad till.

Likes

Comments

View tracker

​För ett tag sen blev vi bjuda på en Ris och fläskfilegratäng med chilisås hemma hos Patriks farmor och hennes sambo. Sökte på nätet och hittade ett recept på något liknande och lagade det igår. Väldigt gott! Perfekt med allt i samma form. Rekommenderar absolut alla att testa detta!

4 portioner 

2 påsar ris á 125 gram (jag använder alltid boil in bag)
ca 700 gram fläskytterfilé
salt 
peppar

Sås:
3 dl matlagningsgrädde, jag änvände Milda 4% Extra lätt och fyllig 
1/2 dl chilisås
3 msk tomatpuré
2 msk kalvfond 
3 msk finhackad persilja, basilika eller timjan (välj de du har eller gillar bäst)
8 st strimlade soltorkade tomater 
ev. 1 msk maizena (behövdes inte när jag använde Milda 4% eftersom den redan är extra tjock)
1 dl riven mozzarella 

Topping:
1 röd paprika 

​Sätt ugnen på 225 grader.
​Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
​Skiva köttet och stek det med salt och peppar till det nästan är helt klart, tänk på att det ska in i ugnen och tillgas även där.
​Blanda alla ingredienser till såsen i en kastrull och låt koka upp.
​Om du använder maizena så vänta med att ha i det tills såsen kokat ihop i 2 minuter.
​När riset är klart så häller du det i en botten på en ugnsform, fördelar köttet över riset och häller sedan på såsen över köttet.
​Tillsist strör du mozzarellan över allt.
​Ställ in i mitten av ugnen och gratinera i ca 15 minuter. 
Finhacka paprikan och toppa gratängen med den när du tagit ut den ut ugnen. 
Toppa även med lite färska örter. 

Servera med en sallad på sidan!

Likes

Comments

Om jag ska vara ärlig, vilket man ska vara, så tycker jag själv inte om västerbottenpaj. Västerbottenost tycker jag är gott men när det är en hel paj tycker jag det blir alldeles för mycket ostsmak. Men min familj och även Patriks familj älskar västerbottenpaj. Och det är ju den klassiska pajen när det kommer till kräftskiva. Våra vänner Jonas & Maria hade med sig en västerbottenpaj med kantareller så jag gjorde en utan. Den gick hem och folket tyckte den var väldigt god, tur det! Jag hittade på en blogg att den skulle bli extra krämig om man tillsatte lite majonnäs i smeten så jag testade det och jag tror de tyckte att den blev väldigt krämig, men man kan ju självklart bara utesluta det. Receptet funkar ändå utan.

6-8 personer

Pajskal:
3 dl mjöl
125 gram smör
3 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg
3 dl vispgrädde
1/2 dl majonnäs (valfritt, så kan uteslutas)
3 1/2 dl (150 gram) riven västerbottenost
salt
peppar

Mät upp mjöl i en bunke och träna smöret, tillsätt sedan till mjölet.
Nyp ihop till en grynig massa och tillsätt därefter vattnet och knåda till en smidig deg.
Tryck ut i en springform och ställ kallt en stund, ca. 10-15 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.
Nagga pajskalet och förgrädda i ca 10 minuter. 

Vispa upp ägg och grädden lätt med handvisp. 
Tillsätt majonnäsen och vispa tills smeten är klumpfri. 
Ha i västerbottenost, salt och peppar.
Ta ut det förgräddade pajskalet och fyll med fyllningen.
Grädda sedan pajen i ca 25-30 minuter. 
Den ska vara lite lös i mitten för den sätter sig sedan.

Servera med crème fraiche, gräslök och rödlök!









Likes

Comments

Igår hade vi vänner över på kräftskiva! Det var trevligt och gott! Jag bakade en Västerbottenpaj som jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet på senare.

I fredags överraska jag min älskling med en 3- rätters middag. Vad det blev och recept kommer under eftermiddagen & imorgon, tänkte dela upp inläggen!

Nu ska jag röja lite i köket så vi kan fixa frukost om en stund.

  • 900 readers

Likes

Comments

​Förra veckan slängde jag ihop en jättesnabb men jättegod pasta rätt. Ibland är det väldigt skönt med maträtter som inte kräver så lång tid i köket då man inte alltid har jättemycket tid att spendera där på vardagar, tyvärr! Gillar man pasta, pesto och kyckling så gillar man garanterat denna rätt!

4 portioner 

4 portioner av valfri pasta
1,5 dl pest
1- 2 paket minimozzarella 
Cocktailtomater
1 paket färsk strimlad kyckling 
Ruccola 

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. 
Stek kyckling med salt och peppar.
Dela tomaterna i hälften. 
Häll av pastavattnet och blanda pastan med peston. 
Häll sedan när kycklingen, tomaterna och mozzarellan och blanda runt allt. 
Servera och toppa med ruccola och en sallad på sidan. 

Supersnabbt, superenkelt och supergott! 

Likes

Comments

Dessa bullar blev så himla goda, saftiga och bara helt underbara med smak av blåbär och en underton av vanilj! Jag kokade även blåbärssylten själv med det behöver man inte göra om man inte känner för. Går ju lika bra att köra på färdigköpt även om det alltid blir snäppet godare när man gör sin egna! Och sen är det faktiskt superenkelt att koka egen. Här hemma kokar jag all sylt själv, Men nog om det, nu ska ni få receptet på kanske världens godaste bulle!

125 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst för söta degar
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk stött kardemumma
ca 12-15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 gram rumstempererat smör
1/2 dl florsocker
1/2 dl marsanpulver, av den kokbara sorten!
ca 1-2 dl blåbärssylt

Dekoration:
ca 50 gram smör
ca 2 dl socker

Smält smöret och tillsätt mjölken, värm allt tills det är 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite utan degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet, sockret, kardemumman och nästan allt vetemjöl.
Arbete degen smidig tills den släpper bunkens kanter, man får gå lite på känn med mjölet, ca 5 minuter i maskin.
Låt jästa till dubbelstorlek under bakduk, ca 40 minuter.

Rör ihop smör, florsocker och marsanpulver till fyllningen med elvisp så du får en slät smet.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig.
Kavla ut degen till en stor rektangel.
Bred smörfyllningen på hälften av degen och bred ut sylten på den andra halvan.
Vik sedan ihop den ena degkanten över till den andra, från långsidan.
Skär ca 1 cm långa remsor.

Här har jag kavlat ut degen till en stor rektangel och brett på smörfyllningen på nedre delen och sylten på övre. Sen tar du den bortre långsidan och viker över så sylten hamnar uppepå smöret.

Ta sedan två remsor och tvinna ihop så de blir "Skruvade runt om varandra" (glömde ta bild här).
"Rullar" sedan ihop till en bulle, var noga med att fäst ändan under bullen så den inte rullar ut sig själv i ugnen.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt på ugnen på 250 grader.

Grädda sedan bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Låt de svalna under bakduk.
Innan de ska serveras smälter du smör som du penslar bullarna med och sedan doppar du ovansidan i socker.
Jag gjorde bara på de bullar vi skulle äta samma kväll, ska du frysa in eller äta de en annan dag skulle jag vänta med detta steg till precis innan!

Likes

Comments

​Oj vad det var längesen jag skrev nu. Blev liksom aldrig att jag tog tag i bloggen igen när vi kom hem från semestern då det var så mycket annat! Men nu så har jag fått tillbaka både lusten och viljan igen! Har faktiskt saknat att dela med mig här inne. Det har varit dåligt på mat och bak fronten här hemma också så det är skönt att börja lägga mer tid på det också! 

Först ut bland receptet efter denna nystart kommer vara ett par supergoda blåbärsbullar jag gjorde för ungefär 2 veckor sen! Alltså jag dör så goda de blev! Kanske de godaste bullar jag ätit. Måste göra de snart igen känner jag nu! 

Så snart kommer det receptet upp! Hoppas ni är lika taggade som jag på nya recept och nystart! 


Likes

Comments

Om ca 2 timmar blir vi hämtade av Patriks föräldrar för att få skjuts till Arlanda. Dagen D är äntligen här! Ikväll åker jag och min andra halva till Grekland, närmare bestämt Korfu, För 1 veckas semester. Vi kommer bo på ett "vuxen" hotell och har all inclusive. Ska bli så härligt. Att få njuta, rå om varandra, bada, sola, äta god mat och bara vara vi två. Det behövs! Det är faktiskt vår första resa själva, vi har varit utomlands 1 gång tidigare men då var min pappa och lillebror med så det här är något nytt!

ÅÅ vad jag ser fram emot det! Och gud så timmarna går långsamt just idag... hihi!
Jag kikar mest in för att informera att det just därför kommer vara ganska tomt här inne, kanske kommer upp något inlägg på mat som vi äter där men inga recept och så kommer upp den här veckan då vi är borta.
Så resterande recept från buffén kommer när vi är hemma igen!

Ha en underbar vecka så får vi se hur mycket vi hörs!

En bild på mig och Patrik från vår förra resa sommaren 2014, då var vi i min pappas hemland Makedonien i 2 veckor. Det var även på den resan som Patrik frågade mig ifall jag ville förlova mig med honom❤

Likes

Comments

​Den här pastasalladen blev vi bjudna på i början av juni då vi var på studentbjudning. Patrik fullkomligt älskade den och jag fick receptet på den. Så då önskade han den även till när jag skulle bjuda på lite buffémat. När vi var på studentfirande så hade hon haft i även kräftstjärtar och dill i men det hoppade jag denna gång. Även här har jag inga mått utan har bara blandat ihop på känn. 

Pasta, jag hade penne 
Paprika
Röd lök
Färsk persilja 
Cocktail tomater
Citronsaft
Lätt crème fraiche 


Koka pastan och skölj den sedan i kallt vatten så att den blir kall. 
Skala och skiva rödlöken, skär paprikan i bitar och dela tomaterna i fyra delar. 
Hacka den färska persiljan. 
Blanda pasta, paprika, rödlök, tomat och den färska persiljan i en stor skål. 
Klicka i crème fraiche tills du tycker att du har en lagom krämig och bra konsistens. 
Pressa i lite citron. 
Sen är det bara att servera. 

TIPS!
Jag förberedde min ett tag innan och lät den stå i kylen, och då blev den tyvärr lite "stabbig". Nästa gång kommer jag göra så att jag förbereder allt men blandar i crème fraichen precis innan serveringen. Det var ju inget fel på den nu heller och alla gästerna tyckte den var god men det känns ju inte så roligt för en själv att ställa fram en "stabbig" pastasallad. Men då vet man till nästa gång, det var inte hela världen! 

Likes

Comments