Matildas Utbytesår

Gissa vad jag gjorde igår!! Jag var på EF's första meetup inför resan. Vi var ca 40-50 personer där och vi hade det jättekul! Först när jag kom till östra real klockan 5 så bjöds det på pizza och då satte jag mig vid ett bord med fem andra tjejer. Vi började prata direkt om placering, vilka förväntningar man har osv. Så jag berättade min story om mina två placeringar. Efter pizzan gick vi in i aulan och vi fick massa information och vi gjorde några lekar som isbrytare. Vill bara säga att jag vann på "rock, paper, scissor". Sen var det olika workshops på schemat och då blev vi indelade i tre grupper. Först gick vi in till ett av klassrummen och då skulle vi sortera olika priser och slang ord. Dem spelade även upp några scenarion där vi sen fick diskutera vad vi skulle ha gjort.

Sen gick vi vidare till nästa klassrum och då var det en "ambassador panel", vi fick alltså ställa frågor till föredetta utbytesstudenter. Sen skulle vi till ännu ett klassrum där vi skulle reflektera kring vad som var vår comfort zone, growth zone och danger zone. Det var lite kul att jämföra vad man själv och andra är orolig för inför det kommande året.

Till sist skulle alla tillbaka till aulan för lite fler scenarion och en liten avslutning. Klockan 8 var det slut och då stannade jag kvar lite för jag hade fler frågor och jag pratade lite mer med dem tjejerna som jag träffade under kvällen.

Överlag var det en sjukt mysig och trevlig kväll. Jag fick en bättre känsla kring året nu när jag träffade några av dem som jag kanske kommer dela delar av mitt år med.

Just a simple update.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Matildas Utbytesår

Vilket flyt jag har haft alltså! Idag fick jag min andra och slutgiltiga värdfamilj alltså endast 1 månad efter jag fick den första. Jag blev så förvånad eftersom den första familjen jag fick kom så tidigt så trodde jag att det skulle dröja jättelång tid innan jag skulle få samtalet. Men idag klockan 11 fick jag ett sms från kontoret i Boston där det stod att "We have exciting news for you. Contact your local EF office for details." Och hur exalterad tror ni inte jag blev. Har sen igår legat hemma och varit hur förkyld som helst och dessutom är mamma hemma efter korsbandsoperationen så jag skrev rätt så högt när jag läste smset, mamma trodde jag dött eller något. I alla fall så gick vi in på MyEF vilket är en hemsida där jag får all information om mitt utbytesår men där stod det ingenting. Då ringde vi in till EF och då satt dem tydligen i möte så dem ringde upp en stund senare. Då fick jag det bekräftat att min placering var helt klar.

Under det kommande året ska jag alltså bo i en liten by i South Dakota tillsammans med familjen Determan som består av mamma och pappa och även två söner och en dotter. Sönerna spelar baseboll och american football vilket jag tycker är jättekul då även jag kommer få uppleva detta tillsammans med familjen. Skolan som jag kommer gå i har endast 200 elever vilket är extremt litet men jag tror att det kommer bli kul, jag tror att man kommer känna lite mer samhörighet. Har sms:at med mamman i familjen idag och vi kom fram till att vi ska skypea på lördag, hon verkar jättegulligt vilket känns skönt.

Kommer antagligen skriva mer nu efter att jag pratar med familjen och så. Vet fortfarande inte så mycket om skolan, vad det finns för sporter eller ämnen osv. Lär få reda på mer på lördag eftersom pappan är rektor på skolan.

Until next time!

Likes

Comments

Vardag

Tjaaa! Det var ett tag sen och det händer fortfarande inte så mycket. Som jag skrev förra gången så blev jag erbjuden en plats hos en ensamstående kvinna utanför Chicago tillsammans med en annan utbytesstudent. Men, jag tackade nej till den platsen för att jag ville bo med en familj med barn, det har varit mitt ända krav sen första början och jag ville inte gå emot mig själv bara för att jag fick en tidig placering.

Så jag tackade helt enkelt nej och nu går jag dagarna långa och väntar på samtalet. Dock kan det ta rätt lång tid tills nästa placering kommer.

Det har varit jullov och skolan har hunnit börja igen och nu är vi i full gång med prov och andra läxor. Idag skrev jag ett svenska prov på en bok som vi har läst. Boken var förvånansvärt bra för att vara en bok som vi läser i skolan, den heter "När hundarna kommer" av Jessica Schiefauer och den kan jag faktiskt rekommendera att läsa.

Så ser det ut just nu, jag pluggar och har faktiskt börja träna rätt mycket. For once har jag tagit tag i gymmet, jag har gått dit ca 3 gånger i veckan nu i tre veckor plus att det faktiskt är rätt kul. Sedan har fotbollen börjat också, vi har fått en ny tränare och det rullar på som vanligt.

Det var allt för mig. Och eftersom att det är Australia Day så säger jag, Have a good one!

Likes

Comments

Matildas Utbytesår

Hallå fatta detta! Jag har fått en värdfamilj!!! Hur sjukt är inte det, detta händer På riktigt. Placeringen är en ensamstående mamma som har en son som går på college. Hon bor i Naperville i Illinois ca 30 minuter utanför Chicago. Det är tillsammans med en annan utbytesstudent från Tyskland.
Detta gör mig dock lite kluven, jag var ju så bestämd på att jag ville att familjen skulle ha egna barn som bor hemma men området och så som hon bor i verkar hur härligt som helst!

Jag fick värdfamiljen i fredags, den 30 december men idag ringde jag till EF och sa att jag vill att dem fortsätter leta. Jag känner att jag går emot mig själv om jag väljer denhär värdfamiljen eftersom jag från första början ville bo med en familj med barn och så. Det känns som att jag missar jättemycket om jag väljer bort det och bara bor med en mamma. Dessutom känner jag att familjen väger så mycket mer än läget. Dethär med att det var precis utanför Chicago, det är inte många som hamnar vid en storstad men det skulle inte störa mig om jag hamnar i en liten håla någonstans. Hellre att jag bor med en familj. Det är därför som jag idag tackade nej till Naperville och så får jag helt enkelt hoppas på det bästa med nästa placering som jag kommer att få. Det kommer antagligen att ta rätt lång tid innan jag får nästa erbjudande så jag får bara ha tålamod.

Btw happy New Year!

Likes

Comments

Matildas Utbytesår

Long time no see.... Okej såhär kommer det bli att jag kommer inte använda den här bloggen för att skriva om mitt vardagliga liv, det kanske kommer bli så när jag är i USA men inte fram tills dess. Det hinner jag inte med, vilket är varför jag inte har skrivit dem senaste 20 dagarna. Har haft jättemycket i skolan och har även haft fullt upp med att skriva klart och skicka in ansökan.

Men nu äntligen! Nu är den klar, för bara någon minut sedan skickade jag in det sista formuläret. Det är så skönt att slippa mammas och pappas tjat om att det måste bli klart. Även det har blivit några veckor försenat på grund av skolarbete och kanske lite serier. Förra veckan fick jag även hem en tröja där det stod "class 18".

Jag börjar faktiskt bli nervös på riktigt nu, nu kan jag inte göra annat än att vänta på ett besked om värdfamilj ifrån EF. Samtidigt som jag är nervös så är jag otroligt taggad!!

Talk to you soon.

Likes

Comments

Vardag

Nu börjar det närma sig. Jag slutade klockan 1 idag och åkte direkt hem och satte på TVn. Ända sen dess har jag suttit som klistrad och följt valet. Shit vad jag är rädd just nu. Vad händer om Trump verkligen vinner valet och blir USAs nästa president? Kommer jag fortfarande åka, kommer det vara tillåtet att ens komma in i USA? Det är lite oklart. Vilken natt ändå, fram och tillbaka hela tiden, först ledde Trump sen ledde Clinton and so on.

Jag är jättetrött, jättehungrig och jag känner på mig att jag kommer däcka under juridik lektionen i eftermiddag.
Wish me luck. Wish the world luck!

Likes

Comments

Resor, Vardag

Nu har jag inte skrivit på typ 8 dagar??? Jag han inte skriva någonting när jag var i London, framförallt för att jag var så sjukt trött. Jag somnade så fort jag kom hem och hade inte tid att skriva under dagen. Jag började skriva skriva på det här inlägget i söndags men kom av mig men nu kommer det ett inlägg.

Som sagt så åkte jag, tillsammans men sin syrra och mamma till London i tisdags morse. Planet skulle gå 07.15 så vi var tvungna att gå upp rätt tidigt. Pappa skjutsade oss till Arlanda men när vi kommer till E4.an vid Rosersberg så hamnade vi i värsta kön. Det visar sig att några idioter hade rånat ett teknikföretag klockan 4 på morgonen och sedan lagt fotanglar på vägen när dem skulle fly. Vi satt i kön i ca 45 minuter så ni kan ju tänka er hur stressad mamma var över att vi skulle missa flyget. När kön väl började rulla på så ser vi hur det står minst 20 bilar i vägkanten med punktering. Men till sist kom vi fram till terminal 5 och eftersom alla satt i den där bilkön så var det nästan helt tomt på flygplatsen. Vi pratade med hon i bagage incheckningen som sa att både flygbussar och även piloterna satt fast i kön. Vi sprang igenom tax-freen och när vi kommer fram till gaten så står det "new info 7.55" klockan var alltså typ 7.10 och det skulle komma ny information om avgången klockan 8! Redan då förstod vi ju att planet skulle bli jätteförsenat. Vi gick och köpte en kortlek och så satt vi där och gjorde det bästa av tiden. När klockan väl blev 7.55 så kom informationen att planet var försenat pg.a. väderförhållandena i London. Den nya tiden var 9.30. Såklart blev det ännu fler förseningar så vi lyfte vid 10 ungefär. Vi kom till hotellet vid 1 kanske och sen drog vi direkt och åt lunch på McDonalds vid King's Cross där vi bodde. Efter det blev det shopping resten av dagen på Regent- och Oxfordstreet. Vi gick in på bland annat Victoria Secret,, Pull&Bear mm. Vi åt middag på Nando's vilket är en portugisisk restaurang. Dem serverar bara kyckling men det var såååå gott. Kan starkt rekommendera det. En sak som vi la märke till var att det inte fanns några restauranger på Oxford street. Om ni ska dit så kolla upp vilka restauranger det finns och vart ni ska äta någonstans.

Vi bestämde oss för att onsdagen skulle bli en sightseeing dag så vi gick upp och åt frukost, "full english breakfast" vilket består av bönor, ägg, bacon och en liten korv. Ingenting som riktigt faller mig i smaken men vad hade jag för val. Dem hade även rostmackor och mjölk med flingor. När vi hade gjort oss i ordning så gick vi ut till King's cross. Eftersom det var på dem stationen som dem spelade in Harry Potter så har dem den kände scenen när dem springer in i väggen för att komma till "platform 9 3/4". Det är alltså en vagn monterad i väggen där man kan ta bilder. Så dit gick vi och det var lite kul faktiskt, det fanns även en shop bredvid där man kunde köpa massa olika Harry Potter relaterade prylar. Jag köpte en Gryffindor hoodie. Sedan åkte vi vidare, då tog vi underground till Victoria station vilket är typ deras TC men 10 gånger större. Därifrån gick vi till Buckingham palace.

Vi hade riktigt tur med vädret, här hemma snöade det och vi hade 15 grader och sol. Vi missade vaktbytet vid Buckingham så vi fortsatte vidare genom St. James park vilken är en jättemysig park med massa fåglar och annat djurliv. Vi gick genom parken och när vi kom ut på andra sidan så gick vi vidare till Big Ben och house of parlament. Där blev det en photo session och lite fika. Det var så härligt eftersom solen faktiskt värmde. Sedan gick vi vidare till Trafalgar square. Därefter hade jag ett stopp som jag ville till nämligen Shakespeare Globe vilket är själva teatern där hans pjäser spelades. Den brann ner men man har byggt upp en exakt kopia. Dock kunde jag inte gå in och kolla inuti eftersom då var man tvungen att gå med på en tour som tog 45 minuter och vi hade bortom till Madame Tussaud's. På vägen dit gick vi över Tower Bridge vilket också är en jättevacker byggnad. På tal om, Madame Tussaud's är ju helt underbart, alla dessa vaxdockor som är så otroligt bra gjorda. Det var många gånger som man fick titta två gånger för att se om det var en riktig person eller inte. Vi gick runt där och det fanns personer som Beyoncé, Barack Obama, Mohammed Ali, One Direction och många fler. När vi kom ut därifrån var det mörkt ute och vi var riktigt trötta. På vägen till Baker street underground så gick vi ju självklart förbi 221b Baker street, alltså Sherlock Holmes engelska bostad. Det är ju egentligen ett museum men eftersom vi kom dit så sent så var det redan stängt. Sen kom kampen om en restaurang när vi kom tillbaka till Regent street vid Picadilly circus. Som sagt så fanns det inte många restauranger i det området men till slut så hittade vi en Pizza Hut där vi satte oss.

På torsdagen blev det ännu en shoppingdag. Min syrra ville så gärna gå in på Primark så där blev första besöket och där var vi i 3,5 timmar! Redan då var vi trötta i benen men det hann bli fler butiker. Efter Primark gick vi in på Superdrug där dem säljer lite smink och annan kosmetika. Efter det så insåg vi att vi inte skulle orka bära omkring på två jättestora och tunga Primark påsar så vi tog bussen hem genom Oxford street till King's cross vilket tog hela 45 minuter så vi tog tunnelbanan tillbaka. Vi gick till rummet och lämnade kassarna på rummet och sedan gick vi och åt lunch på Five Guys som är en känd hamburger-kedja. Dem hade extremt goda hamburgare. Sedan åkte vi tillbaka till Oxford street och fortsatte till Forever 21, Bershka, Miss Selfridges, Urban outfitters, Topshop mm. Det blev en del shopping tillslut. På onsdagen hade mamma pratat med våra kompisar som också var i London så på kvällen träffade vi dem och åt middag. Asså den köttbiten som jag åt är svårslagen, den var så god!

På fredagen gick vi upp 4!!! Fatta hur trött jag var. Planet skulle gå 6.40 på morgonen och Heathrow express skulle gå 5.15 så vi tog taxin från hotellet 4.30. Även då hade vi rätt tight med tid. Heathrow express var framme vid terminal 2 ca 5.30 men från perrongen till själva terminalen tog det ca 10 minuter att gå. Vi skulle även checka in en väska vilket tog lite tid och sedan kom securityn vilket tog så lång tid. Men när vi väl var igenom den så var dem tvungna att kolla igenom mammas väska eftersom hon hade glömt att lägga ner en kräm i vätskepåsen. Det tog även ca 10 minuter. Nu var klockan ca 6.30 och på skyltarna stod det att det tog 15 minuter att gå till gaten... Vi sprang. Och som tur var så hann vi men knappt. Väl hemma låg det snö på marken och jag åkte direkt till stadium och köpte en vinterjacka. :)

Nu säger jag förlåt igen för det här blev ett jävla långt inlägg. Hoppas ni vill läsa hela ändå and I'll talk to you next time!

Likes

Comments

Vardag

Heeeej! Jag har jobbat heeeeela helgen. Satt 5 timmar i lördags och 4 timmar igår. Har dessutom massor kvar att göra.

En rolig grej var att vi var på Barkarby outlets black friday rea i fredags. Målet var då att köpa vinterskor så det blev ett par Timberlands, hur nice? Det var inte dem vanliga gul-bruna utan jag köpte ett par typ beigea eller ljusbruna som var skitfina! Vet dock inte om jag vågar ta med dem till London eftersom vi kommer att gå så himla mycket och jag har inte hunnit använda dem ännu (skavsår finns).


Håller på att packa just nu men vill ha med mig så mycket mer än vad jag behöver så det är ju ett struggle. Planet går imorgon klockan 7.40 så vi måste väll gå upp typ halv 5 eller något. Fast det är bra för då har vi fortfarande hela dagen som vi kan spendera i London, det blir alltså inte bara en resdag.

Jag är lite kluven ifall jag ska spendera mycket pengar nu i London eller satsa på att spara så mycket som möjligt till USA. Det blir nog bra i vilket fall!

Nästa gång vi hörs så är jag antagligen i London eller på flyget så bye Sweden!

Likes

Comments

Vardag, Matildas Utbytesår

Idag har jag tre spännande saker att berätta för er. 1. Idag är det höstlov!!! 2. På tisdag åker jag till London i tre dagar!! 3. JAG HAR BLIVIT ANTAGEN TILL EF EXCHANGE PROGRAM!

Hur härligt är det inte att inte ha skola på hela veckan! Ska bli så skönt. I onsdags kväll satt jag och mamma ner och bokade en resa till London. Vi åker på tisdag och kommer hem på fredag. Jag har varit där en gång förut, ca 4 timmar under min språkresa men det ska bli kul att kunna uppleva hela London. Gå på Oxford street, primark, åka London eye och checka in Madame Tussaud's. Vi ska bo vid King's Cross station så det tar ca 15 min in till centrala London.

I tisdags skickade jag in mitt brev till EF som antagningsteamet ville ha, om varför jag mådde dåligt och hur jag skulle tackla en sådan situation i USA. Sen igår ringde EF mig och sa att allting såg bra ut och att dem skulle skicka hem antagningsblanketten till mig. Är så glad och lättad men samtidigt jättenervös. Nu börjar nerverna kicka in, det här händer faktiskt. Jag ska till USA och jag ska klara mig själv intet helt år. Nu är det bara den långa processen av pappersarbete och läkarbesök kvar. Ni väntar jag bara på att ett kuvert ska komma på posten så jag kan komma igång med allt.

Idag har barkarby outlet en black friday sale även fast den riktiga inte är försen nästa vecka men men. Så idag ska jag, mamma och min syster åka dit för att kolla på vinterskor och jacka vilket ska bli mysigt. Som ett plus i kanten så var det tacos idag! Just saying.

Have a good one!

Likes

Comments

Vardag, Matildas Utbytesår

Den här helgen har ju varit rätt så seg. Fredagen blev bra spenderad med härliga människor men både i går och idag har det blivit full on study mode. Men är inte det vad helgerna är till för?

Såhär är det att i min ansökan till EF så skrev jag att för några år sedan så mådde jag riktigt dåligt och gick då hos en psykolog. Det visade sig att det inte var det bästa att skriva då EF ringde några dagar senare och sa att antagningsteamet hade några frågor kring detta. Så jag pratade med henne om hur jag hade mått under denna tid och varför. Sedan sa hon att hon skulle prata med antagningsteamet och dem skulle avgöra ifall dem ville stämma av med min psykolog osv. Men i torsdags tror jag det var så ringde dem tillbaka och sa att det inte var något problem. Dem tyckte att det var bra att man söker hjälp så att man kan ta sig vidare. Det ända som jag skulle göra var att skriva ett brev där jag förklarar själv varför jag mådde dåligt och typ hur det påverkar mig idag och hur jag skulle hantera det i USA. Jag gick hela förra veckan och var såååå orolig och det var sååååå skönt när hon ringde och sa att det inte var några problem.

Annars är det ingenting som har hänt på USA fronten.

Idag ska jag alltså ta itag med det brevet och skicka in det till EF. Jag ska även jobba och skriva klart min motion till ungdomsparlamentet. Har också en engelska uppgift som ska göras. Det får bli en produktiv dag idag. Men det värsta är att jag sov bort halva dagen så har nu basa eftermiddagen kvar.

Have a good one!

Likes

Comments