Header


Godmorgon!
Imorse vaknade jag kl 6 av att solen lyste in genom fönstret och lyste upp hela rummet. Älskar att vakna av mig själv sådär, jag hade så mycket energi och gav mig ut på en lång PW runt Djurgården. Lyssnade på poddar och njöt av solen och värmen.
Väl hemma tog jag itu med mina dagliga magövningar som jag har börjat med igen, brukade köra stenhårt på det när jag bodde i USA. Det är en 30-dagars challenge men jag körde som sagt året runt och gud så bra det fungerar. 100% magrutor efter två månader, med rätt kost också såklart. Det hela är ett program framtaget av en amerikansk instagramprofil / personlig tränare som man köper för en väldigt billig peng och laddar ned. Kan varmt rekommendera den om man som jag inte har tid för gymmet just nu, då fungerar hemmaträning minst lika bra. Det kombinerar jag med löprundor och powerwalks.

Idag väntar jobb mellan 11-18 och sedan ska jag bara slappa hela kvällen, det får man.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Bild från i Somras alldeles intill gatan där mamma och pappa bor i Falun


Denna dagen har verkligen varit en blandning av att ha varit extremt produktiv och riktigt slapp. Jag befinner mig alltså uppe i Falun då jag är ledig från jobbet. Morgonen började med en lång ensamfrukost framför serier. Har precis sett klart "Welcome to Sweden", inte den bästa serien direkt men jag tyckte att det kunde vara kul att se den då jag kan relatera lite. Min pojkvän är ju också amerikan, även om han är ovanligt europeisk av sig.

Efter frukosten tog jag ut hundarna i skogen, tvättade mig igenom tvätthögen, städade köket och började fundera på vad som ska få följa med till USA och inte. Tar en paus nu för att hämta upp min syster från skolan och sedan tänkte jag överraska mamma och storstäda hela huset. Det är ju lite av en win-win då jag älskar att städa och hon gillar ett rent hus haha... Ikväll väntar ännu mer packande och rensande. Det slog mig att när jag eventuellt flyttar hem från USA, är jag ju 27 år gammal och lär knappast ha kvar mitt rum hemma hos mamma och pappa. Det känns så konstigt att tänka så men så är ju fallet, bara att börja rensa alltså. Har även beställt hem lite nytt till vår garderoben som det behöver göras plats för. Nu vill jag bara att det ska få bli vår någon gång.


Likes

Comments

För ett par glasögon! Har länge funderat på att skaffa mig ett par igen. Jag hade ju ett par alldeles i början, de första två åren med synfel. Sedan gick jag över på linser och så har det fortsatt i över 10 år nu. Kommer fortfarande att använda linser mestadels men det ska bli skönt att kunna bytas av när jag känner för det. Sedan tycker jag också att ett par schyssta glasögon är hur snyggt som helst, kommer passa bra nu när jag ska börja plugga och allt. Dessa blev det fast i brunt.

Likes

Comments

Nu har jag hållit bloggen lösenordsskyddad ett tag på grund av privata skäl. Kan säga så mycket som att det hade med min visumintervju att göra, de kan ju misstolka allt så ville inte ha några missförstånd. Nu är jag tillbaka dock och med ett 5-års visum till råga på allt. I tisdags hade jag min intervju, jag är så glad och känner en sådan lättnad! Nu är precis allt klart och jag räknar ned dagarna inför avfärd. I veckan har jag tittat på försäkringar och flygbiljetter och börjat fundera på hur mycket saker (läs kläder) som kommer att få följa med mig över. Det är inte helt lätt det här..

Har även fått mitt schema från skolan i veckan med alla kurser, kan knappt bärga mig nu. Är så taggad! Om någon har några frågor angående visumintervjun svarar jag gärna, var ju trots allt andra gången jag gick igenom det. Kan säga så mycket som att nerverna hade det lite tufft i tisdags men allt gick som smort!

Fotograf: Sari Morgenstern

Likes

Comments

Imorse hoppade jag på 05.50 tåget i Göteborg mot Stockholm. Sov i princip hela resan och hann sedan hem i någon timme innan det var dags för jobb. Dagen flöt på bra, jag fick en hel del gjort. När jag slutade sprang jag hem och fixade det sista inför min visum intervju, betalade avgifter, bokade tid och så vidare. Nu är allt klart och det enda jag kan göra nu är att vänta och se. På tisdag får jag ett besked och ord kan inte beskriva hur spänd och förväntansfull jag är. Nu är det bara att hålla tummarna.

Imorgon väntar jobb mellan 11-18 och först ska jag klämma in en powerwalk runt Djurgården. Fick tillbaka träningsmotivationen nu när allt pluggande och fixande är över för tillfället. Sprang några gånger när jag var i Göteborg och tänkte försöka hålla gång det nu. Det har varit lite svårt att komma in i en träningsrutin då jag har flyttat runt varje månad och lagt all min vakna tid på jobb och visumförberedelser... Nu är det dags att ta tag i det igen. Skam den som ger sig!

Likes

Comments

Vilken lättnad! Provet igår kändes så bra! Hoppas det var det också... Nu får jag avvakta tills på onsdag eller så innan jag kommer att bli kontaktad av skolan. Detta var som sagt inget intagningsprov utan kommer bara att visa skolan vilken nivå jag ligger på efter gymnasiet. Testet inleddes med att jag skrev en argumenterande uppsats på engelska på 600 ord. Sedan var det ett mattetest samt olika test som mätte ens förmåga när det kommer till meningsbyggnader och läsförståelse. Det kändes som att det gick bra ändå.

Efter provet blev jag upphämtad av min bror och hans kompis och sedan begav vi oss hemåt för middag innan det var dags för gym. Har ju lagt all min tid på matte de senaste veckorna så det var så skönt att kunna koppla av och bara njuta av att hinna träna igen. Vad dagens planer blir väntar att se.

Bild från igår morse på väg till tåget medan ett nyvaket Stockholm vaknade till liv 

Likes

Comments

Hej! Har också varit inne på att plugga men jag tycker de är offentligt dyrt.. har du räknat ut hur mycket allt som allt under dina 3 år kommer gå på, hur mycket blev det ungefär? Och hur mycket är du berättigad att få från CSN, alltså hur mycket pengar utöver CSN måste du ha? 😊Vilka stipendium har du? 😊 många frågor på samma gång men lite nyfiken då jag själv varit väldigt nära att söka.

Hej! Ja självklart har jag räknat på detta och självklart är jag medveten om att det kommer att bli ofantligt dyrt. Jag tycker dock att det är värt det då detta har varit min dröm så länge jag kan minnas, det blir lite som en present till mig själv för allt hårt slit under mina hittills 13 år i skolan tänker jag.

College i USA är egentligen 4 år, dvs 8 terminer, men man kan själv välja att istället göra 3 terminer per år (inget sommarlov, och spara in tid). Varje termin kostar och kostnaden varierar från skola till skola. Jag valde en skola som är bra men till ett "överkomligt pris" jämfört med många andra skolor. Community colleges är de allra billigaste alternativen, men i USA kollar de mycket på vilken skola du gick på när det är dags att söka jobb och därför valde jag att lägga lite extra pengar på terminsavgiften jämfört med några andra ännu billigare alternativ.

Min skola kostar $11 800 per termin vilket med dagens valutakurs motsvarar ca 106 000kr per termin. Jag är fullt medveten om att det är sjukt mycket pengar för en termin, men för att jämföra så kan jag berätta att ex NYU kostar ungefär det dubbla. Sedan fick jag stipendium från skolan på ca 40 000kr per år. Alltså kostar varje termin ca 86 000kr för mig. Jag planerar att söka många fler stipendier när jag är på plats men min totala studieskuld kommer ändå att ligga på ca 800 000kr när jag är färdig. Denna kommer att betalas tillbaka under 25 år med start 12 månader efter studiernas slut eller när jag har fått mitt första riktiga jobb.

I och med att dollarn är så hög just nu kommer varenda öre från CSN att gå till min terminsavgift och jag måste klara mig själv när det kommer till allt annat så som mat, boende, försäkring, flygbiljetter osv. Böcker ingår i terminsavgiften. Därför rekommenderar jag att man sparar ihop till i alla fall ca 100 000kr innan man åker. Det är också ett krav att ha minst den summan på kontot för att få ens söka visum. Därför kan det vara bra att börja fundera på detta i tid och spara något år innan man åker. Det rör sig om mycket pengar och det är upp till var och en att avgöra om man tycker att det är värt det eller inte. Jag funderade jättemycket fram och tillbaka och hade en konstant ångest över detta innan jag bestämde mig. 
Lycka till!

Likes

Comments

Godmorgon!
Imorse ringde klockan alldeles för tidigt. Klockan 6.30 befann jag mig på centralen och på tåget mot Göteborg. Idag smäller det, kl 14 är det dags för mitt prov. Wish me luck! Innan det ska jag möta upp med min bror någonstans nära universitetet.
Vaknade för övrigt av att jag fick världens finaste sms av min pojkvän imorse. Vet inte vad jag har gjort för att förtjäna den människan. Ni vet den där känslan när man har sprungit och sprungit och äntligen kommit fram, så kändes det när jag träffade honom. Plötsligt känns det så naturligt att alla små förälskelser och flirtar tynade ut i sanden, det var hit de alla ledde.

Likes

Comments

Idag jobbade jag mellan 9-18.30 i gamla stan och sedan skyndade jag mig hemåt för middag och matte. Det blev faktiskt ingen större matteinsats från min sida eftersom att jag självklart lyckades somna i soffan direkt efter maten... Vaknade lagom i tid till att gå och lägga mig igen. Ligger i sängen och väntar på att min pojkvän ska ringa och sedan blir det en tidigt sänggång för min del. Det händer inte så mycket utanför jobbet den här veckan men så får det vara, fullt fokus på allt som måste göras. Är galet stressad över mitt visum för tillfället. Imorgon väntar jobb igen mellan 9-18 och sedan har jag två dagars ledigt, ska bli rätt så skönt faktiskt.

Likes

Comments

Jag vet inte om det beror på att det är första mars idag, eller om jag bara vaknade på rätt sida imorse. Hur som helst är humöret på topp idag. Jag såg ett roligt klipp häromdagen där de drev om svenskar och deras besatthet av "vårkänsla" och hur sant är det inte på en skala. Lite solsken och några vitsippor och alla problem är som bortblåsta, nästan i alla fall. Känner en sån otrolig tacksamhet över allt idag. Över mitt liv, min familj, min pojkvän, mina vänner, över mina val i livet just nu... över att nästan alla jag håller kärt är friska och mår bra, ja över allt.

Idag väntar jobb mellan 14-18 och hur mycket jag än njuter av mina lediga dagar så har jag faktiskt saknat jobbet lite grann. Nu väntar jobb onsdag-söndag och nästa veckas lediga dagar kommer att spenderas i Göteborg. De senaste dagarna har jag räknat matte som en galning inför mitt prov och så kommer det att fortsätta den här veckan. Jag repeterar både matte 1 & 2, är positivt överraskad ändå av hur mycket jag kommer ihåg. På måndag kväll kan jag äntligen andas ut igen.

Likes

Comments