Ingen jul utan julskinka♥
Första skinkmackan med en klick senap är något speciellt, håller ni med mig?
Här är mitt bästa recept på en saftig julskinka med en mycket god och enkel griljering.


Du behöver
1 färdigkokt julskinka
6 st pepparkorn
2-3 lagerblad
Vatten

1 dl svensk senap, blandad med colemans
2 äggulor
2 msk strösocker
1-2 dl ströbröd

Gör såhär
Lägg den färdigkokta julskinkan i en kastrull med kallt vatten, pepparkorn och lagerblad.
Det gör jag för att mjuka upp svålen lite så man lättare kan skära bort den + lite extra smak.

Griljering
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägg, senap och socker.
Pensla på griljeringen över julskinkan och strö på ströbröd.
Ställ in julskinkan i ugnen, ca 15-20 minuter tills skinkan fått fin färg.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Alltså!! Den här godbiten kan man inte få nog av, den är så galet god♥
Knäckig brieost med salta kex är såklart med på gottebordet i jul.

Du behöver

1 brieost (ca 600 g)
1,5 dl flytande honung
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter
3 msk pressad clementinjuice
1 pkt göteborgs utvalda kex

Gör såhär
Slå honung, russin, nötter och juice i en liten kastrull.
Koka sakta till en sirapskonsistens och en fin gyllene färg.
Häll den varma knäcken över osten och servera direkt.

Likes

Comments

Busenkelt och jättegott♥
Dem här små söta och goda tomtegubbarna kommer absolut finnas på mitt gottebord på julafton.

Du behöver
20 st

20 jordgubbar (1 ask)
3 dl vispad grädde
Mörk choklad, smält
Florsocker

Gör såhär
Skär jordgubbarna så att du får en kropp och en tomteluva.
Spritsa vispgrädde på jordgubben och sätt tomteluvan på toppen.
Klicka dit två ögon av mörk choklad (använd tandpetare).
Servera tomtegubbarna på ett fat med florsocker (snö).

Likes

Comments

Två favoriter blir en galet god favorit, perfekt till gottebordet på julafton♥

Du behöver
20 kakor

40 pepparkakor
20 dumle kolor med pepparkakssmak


Gör såhär
Sätt ugnen på 100 grader.
Lägg ut 20 pepparkakor på en plåt med bakplåtspapper.
Lägg en dumle kola på varje pepparkaka.
Sätt in mitt i ugnen och låt kolan smälta, ca 15 minuter.
Lägg sedan på en pepparkaka på varje och tryck ihop försiktigt.
Pudra gärna med florsocker.

Likes

Comments

Pannkakor fyllda med tacofärs och riven ost väcker barndomsminnen hos mig.
När skolan hade friluftsdag fixade pappa alltid pannkakor med tacofärs som matsäck.
Jag tycker det är lika gott idag som då, barnsligt gott

Recept
4 portioner

Pannkakor
6 dl mjölk
1/2 tsk salt
2 ägg
3 dl vetemjöl
1 msk smält smör
Smör att steka i

Fyllning
400 g köttfärs
1 påse taco kryddmix
1 burk majskorn
Riven ost

Gör såhär
Pannkakor: Blanda ägg, salt och 2 dl av mjölken.
Häll i vetemjöl och rör till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken.
Smält 1 msk smör i stekpannan och häll ner i pannkakssmeten.
Grädda pannkakorna i stekpanna.

Fyllning: Bryn köttfärsen, krydda med tacokrydda och tillsätt majskorn.
Låt puttra i 10 minuter.
Fyll varje pannkaka med 1 dl av fyllningen och rulla ihop dem.
Servera med riven ost, créme fraiche, sallad och tacochips.

Likes

Comments

Till frukost, brunch, mellanmål, kalas, eller varför inte till fredagsgotte.
En klick lättvispad grädde till dessa godbitar blir kalasgott

Du behöver
ca 25 st pannkaksspett med 4 minipannkakor på varje spett.
Det blir många minipannkakor att steka, jag vet, men när man väl börjat steka går det smidigt.

2.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt
2 dl mjölk
35 g smält smör
1 ägg

Smör till stekning
25 tandpetare
Nutella
Färska bär
Florsocker att pudra över

Gör såhär
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör ner mjölken, ägg och de smälta smöret.
Vispa ihop en slät smet.

Stek pannkakorna på medelhög värme i en klick smör.
Ca 1 tsk smet till varje pannkaka.

Stapla pannkakorna på varandra med nutella mellan varje.
Stick ner tandpetare i pannkakorna och trä på färska bär.
Pudra över florsocker innan servering.

Likes

Comments

Hej och välkommen till Matildalagar!
Det är jag som är Matilda och jag Ä L S K A R att laga mat och baka.
Jag är ny på den här bloggportalen, men min blogg har funnits sedan 2012.

Jag hoppas ni vill kika in här då och då och få inspiration till att laga mat och baka.

Ha det fint!

Likes

Comments

I helgen var jag och min lilla familj i Oslo och hälsade på min syster och henne pojkvän.
Det bästa av allt var såklart att träffa lillasyster, men jag säger bara Mathallen i Oslo.
Är du en matälskare måste du åka hit. Jag åt den bästa scampi jag någonsin ätit.
Jag ville smaka på ALLT, det fanns så galet mycket goda godsaker. Åk hit

 

Likes

Comments

Jag Ä L S K A R saffran i lussebullar och andra bakverk.
Men jag har alltid haft svårt för saffran i matlagning,
Bortsett från den här soppan som är galet god

Du behöver
4 personer

400 g torskfilé
400 g laxfilé
170 g skalade räkor
170 g kräftstjärtar
1/2 purjolök
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2,5 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
3 dl grädde
1 dl creme fraiche
2 fiskbuljongtärningar
1 paket saffran
1 tsk tomtpuré
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk salt
Färsk timjan

Aioli
2 vitlöksklyftor
1 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
Salt efter smak


Gör såhär
Strimla purjolöken och finhacka löken. Fräs i smör och riv ner vitlöken.
Blanda ner de torkade kryddorna, salt och tomatpurén. Fräs en liten stund.
Blanda ner vin och buljongtärningarna och låt koka en liten stund.
Blanda sedan ner saffran, grädde, vatten och creme fraiche, låt sjuda i 15 minuter.
Skär fisken i kuber och sjud i 7-10 minuter.
Tillsätt räkor och kräftstjärtar några minuter innan servering.
Servera med en klick aioli och färsk timjan.

Likes

Comments

Kärleksmums är en av mina favoriter i kakfamiljen.
Mamma bakade alltid kärleksmums när vi var små.
När vi kom hem från skolan fikade vi kärleksmums och hallonsaft

Du behöver
ca 20 bitar

225 g smör
2 dl mjölk
5 ägg
4,5 dl strösocker
1,5 msk vaniljsocker
1,5 dl kakao
3 tsk bakpulver
6 dl vetemjöl

Glasyr
75 g smör
1 dl starkt kaffe
0,5 dl kakao
1,5 msk vaniljsocker
5 dl florsocker

Garnering
1 dl kokosflingor
1 daim

Gör såhär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med hög kant, 25x30 cm.
Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl.
Tillsätt också smör och mjölk och blanda allt till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Glasyr
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker. Blanda väl.
Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund.
Bred glasyren över den varma kakan och strö över kokosflingor och daimkross.

Likes

Comments