Header

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Likes

Comments

Besök hos UMO

Jag började med ett besök hos Ungdomsmottagningen där jag fick prata med en kvinna som jobbade där. Hon pratade lite om de olika spiralerna som fanns och frågade om jag någonsin gjort en gynekologundersökning, vilket jag inte hade. Hon sa då att jag kunde välja att göra en gynundersökning innan själva insättningen för att veta hur det var och även så att jag inte förknippade en undersökning med en insättning av en spiral. En undersökning ska inte göra ont.

Jag sa dock att det var okej och att jag kan boka en tid för insättning utan gynekologundersökningen, det skulle inte vara någon fara. Hon hjälpte mig då att boka en tid hos barnmorskan och bad mig även att ta smärtstillande innan, 2 alvedon och 1 Ipren. Man får ett recept att hämta ut på apoteket.

Hon rekommenderade även att man skulle ha mens vid insättningen, då skulle det gå lättare, så jag skulle sluta på min p-pillerkarta några dagar innan insättningsdatumet.

Innan insättningen

1 timme innan insättningen skulle man ta smärtstillande, hade varken alvedon eller ipren så jag tog först 3 Aspirin tabletter som jag inte kände någon verkan på så jag tog en till - så sammanlagt 4 Aspirin tabletter. Under detta hämtade jag även ut mitt recept på apoteket, en skitstor låda med själva insättningsstickan och spiralen i. Tabletterna fungerade inte alls på mig (utgångsdatumet hade visst gått ut men vet inte om det var orsaken) och jag ville inte proppa in fler piller i kroppen så jag struntade i det, jag gjorde alltså insättningen utan fungerande smärtstillande. I efterhand ångrar jag ju litegrann att jag inte tog Alvedon och Ipren som hon sa men man är ju lite efterklok ibland.. 😊

Under insättningen

Barnmorskan börjar med att förklara vad hon ska göra och man får därmed ta av sig både byxor och trosor och sätta sig ner i gynekologstolen med benen uppåt. Hon började med att stoppa in två fingrar för att känna efter och sedan stoppar barnmorskan in en grej som öppnar upp och gör det lättare att se och komma åt. Den är ungefär som en medelstor tub. Sedan mäter barnmorskan hur djupt in livmodern sitter för att kunna veta hur korta trådarna på spiralen ska klippas, efter detta sker insättningen av själva spiralen och det görs med denna:

Bildresultat för mirena

Spiralen (som sitter längst upp) är i själva tuben och fälls inte ut förns den är inuti dig. Barnmorskan för då in denna tub och då känns det ungefär som en lite värre mensvärk. För mig hade barnmorskan lite svårt med att få in tuben genom livmoderhalsen för det är där det är som mest trångt men att det brukar vanligtvis inte vara något problem som det var med mig. Barnmorskan fick då hjälp av en annan barnmorska och de fick till slut in spiralen. Min upplevelse var enligt barnmorskorna jobbigare än vad det ska vara och att det inte skulle ta så lång tid att få in den. De ställde under insättningen många frågor, t.ex. hur ont det gjorde på en 1-10 skala, om jag kände mig yr och i fall det gjorde för ont. Man hade alltid chansen att stoppa insättningen ifall det gjorde för ont. Jag antar att barnmorskan vart med om att många har haft dåliga biverkningar och ställde därför många frågor efter insättningen också.

Jag tycker inte att insättningen gjorde ont. Med tanke på att jag hade mens redan dagarna innan insättningen så var jag redan van med mensvärkskänslan. Insättningen kändes precis som en liten värre mensvärk och det trycktes i magen. Även fast mina smärtstillande inte fungerade så tycker jag att det inte alls var någon fara, jag hade skrämt upp mig själv innan med att läsa om spiralupplevelser och hur kvinnor brukar svimma och spy efter insättning osv.

Efter insättningen

Direkt efter insättningen så frågade barnmorskorna mig frågor; Gör det ont? Vill du ha vatten? Känner du dig yr?

Jag var helt okej och hade inga biverkningar, mådde precis som jag gjorde innan helt enkelt, trots det så insisterade barnmorskan att jag skulle sitta kvar en stund, för att se ifall det förändras, och sedan fick jag hjälp när jag skulle ställa mig upp. Jag mådde precis som vanligt och tyckte därför det var lite jobbigt att bli särbehandlad på det viset men självklart förstår jag att det är deras jobb att se till så att allting är okej.

Smärtan efter insättningen kändes precis som vanlig mensvärk och det kommer och går. Nu har det gått tre dagar innan insättningen och jag tycker att andra dagen gjorde mest ont, dels för att "mensvärken" kändes värst då och att livmodern håller på med sina försvarsmekanismer.

När det kommer till blödningar så blöder jag bara litegrann, lite mer än mellanblödningar men mycket mindre än mensblödningar. Man får inte använda tampong, bada eller ha samlag på en vecka så det inte finns någon risk för infektion.

Det må vara för tidigt för att säga hur bra spiralen funkar, men spiralen ger ut så många hormoner på en månad som ett p piller. Så det är bra att inte ha så mycket hormoner i sig. Än så länge så rekommenderar jag spiral, insättningen är inte så illa som man tror, men det kan vara olika för alla. Jag brukade äta pillrena Estrelen, som också hjälpte en mot akne, så jag hoppas att det inte blir några problem med min hy nu när jag slutat med de.

Likes

Comments

Det är så många som redan har beställt hem sin studentmössa och jag fortsätter att skjuta upp det hela tiden även fast Clara tjatar på mig hela tiden att jag måste ta och beställa den. Såklart så har jag fortfarande inte gjort det men det måste nog bli dags för mig att skärpa mig haha.

Är så sjukt taggad på att äntligen ta studenten, slippa skolan och min hemska klass. Äntligen få göra det jag faktiskt vill göra. Har blivit så oerhört skoltrött att jag tar ett sabbatsår innan jag sätter igång med högskolan, är ju trots allt ändå ett år yngre, så sabbatsåret påverkar mig inte så värst mycket. Inte för att det hade gjort det så mycket annars heller haha. Tänker självklart inte bara slappa hemma under ett år utan mest jobba, spara ihop pengar och sedan begära mig ut i världen och resa runt lite. Och vem vet, att bege sig ut kanske ändrar min syn totalt och jag väljer att antingen börja plugga direkt eller fortsätta att jobba, tjäna pengar, och sedan resa igen.

I alla fall så ser min fina mössa ut såhär:

Förklaringen till texten på baksidan är för att jag har hoppat över en klass - vilket alltid har resulterat med att jag blivit kallad för en "jävla 99a" av mina snälla klasskamrater under alla skolår 😜

Likes

Comments

Chokers

Chokers är ett smycke som många älskar och många hatar, själv tycker jag de är skitsnygga bortsett från "tattoo chokers" som är som de man hade under 90-talet., de tycker jag bara ser lite tacky ut. Men de mer fina chokersarna älskar jag!

Basics

Behöver köpa många basics till min garderob, som bara vanliga tshirts, långärmade tröjor och linnen. Även vanliga basic bodyconklänningar.

Off-shoulder toppar

Något jag verkligen älskar är off-shoulder toppar, tycker de är så smickrande, speciellt om man som jag har breda axlar. Gillar både off-shoulder toppar och klänningar och tycker de är snygga i alla färger!

Mom jeans

Vet att många hatar mom jeans och tycker att rumpan blir alldeles pösig, men hah, jag har ingen rumpa så det är inget problem för mig! ;) Hittade ett par perfekta mom jeans på Monki som jag inte kan sluta tänka på men de finns inte i min storlek och det gör ont i hjärtat. Riktiga i-landsproblem.

Mjukisset

Bara för att det är så mysigt! Vill så gärna ha ett set med en cropped hoodie och mjukisbyxor.

Peel-off och sheet masks

Peel-off maskar må vara det bästa jag vet? Sheet masks är också så himla underbara men man ser ju ut som Shrek varje gång man har en sån på sig haha, ni ser ju...

Likes

Comments

Här har jag samlat ihop mig lite ströfrågor som jag ska svara på om hur mitt liv ser ut i nuläget.

Detta för att se hur mycket eller lite mitt liv har förändrats, sedan svarar jag på exakt samma frågor efter en viss tid, t.ex. efter studenten eller om ett år.

Hur gammal är du?

17 år

Hur lång är du?

155 cm

Hur mycket väger du?

50 kg

Civiltillstånd?

I ett förhållande sen 3 månader tillbaka.

Utbildning?

Sista året på Ekonomilinjen.

Bästa vänner?

Clara och Zina

Vad är du beroende av?

Just nu är jag helt beroende av den norska serien Skam, Noora och William.

Vilken är din favorithögtid?

Jul! I år har jag dock ingen julkänsla över huvudtaget vilket är sjukt synd, det är alltid build-upen som är det bästa men det känns mest bara som julafton redan har varit och väntan på våren har börjat...

Vart i världen skulle du vilja befinna dig just nu?

Drömmer mig bort till varmare ställen, Spanien, Grekland, Australien, skulle helt enkelt bara vilja ligga på en strand och dricka söta drinkar.

Vilka världsdelar och dess länder har du varit i?

Asien, Europa och Amerika. Jag har varit i Kina, Vietnam, England, USA och i hela Skandinavien förutom Island.

Vilka jobb har du haft?

Har feriejobbat på en förskola och jobbat på Mcdonalds.

Vad har du för storlek i kläder?

XS/S

Hur såg ditt liv ut för 1 år sedan?

Jag gick i tvåan på gymnasiet, hatade livet och förmodligen aldrig varit så stressad i hela mitt liv.

Har du körkort?

Nope!

Vilken var den sista konserten du var på?

Monsters of Rock, där jag bl.a. såg Black Sabbath, Volbeat och Rival Sons.

De roligaste eller mest minnesvärda momenten under 2016?

Nyår - fest hos Marko och sedan nyårsdagen fest hos Linnéa, supertrevligt sällskap och bra början på vad som blev det rätt så ruttna året.

Bråvalla - möjligtvis de bästa 4 dagarna på hela sommaren då jag bokstavligen inte gjorde någonting från nyår fram tills i början av juli förutom att bara ligga i sängen och kolla en massa serier? Såg bl.a. Wiz Khalifa och Rammstein och även fast de två första dagarna är lite suddiga så vill jag bara tillbaka till sommaren och det härliga sällskapet. Älskar även hur stel bilden i mitten är, därför den fick bli störst i kollaget 😉

Tranås - min pappa bor i Tranås och var under sommaren bortrest, Clara och jag passade då på att åka ner dit i 4 dagar och bara va. Resultatet av detta blev en massa snack med vin och bada varje kväll. Supermys.

Sen hände även en massa annat kul och en massa saker som var mindre kul men fortfarande roliga minnen, t.ex. den kvällen då jag hade många möjligheter men jag sabbade det totalt och blev för onykter och tappade min mobil i toaletten. Men bättre det ändå för annars hade jag inte träffat min härliga käresta som jag har nu och som även han är en av de bästa sakerna som hänt i år 😌

Vad har du lärt dig under 2016?

Under 2016 har jag inte lärt mig någonting nytt direkt men det känns verkligen som att jag äntligen har hittat mig själv och vet äntligen vad jag vill göra med livet. Och det känns riktigt jävla bra! 😄

Var tror du att du befinner dig om tio år?

Om 10 år är jag 27 och då hoppas jag att jag har rest till många ställen, har en fast partner och vet vad jag gör med livet och klarat de målen jag vill uppnå.

Vad är ditt nuvarande mål?

Att bli klar med skolan, ta studenten, ta körkort, hitta ett jobb och spara mina pengar för att sedan resa och göra en massa roliga saker. Efter det kommer jag förmodligen börja plugga på högskolan, vad och vart vet jag inte än, men jag tycker att kriminologi verkar riktigt intressant. 

Likes

Comments