Träning, hälsa,

Hejsan!
Att det är fredag idag känns väldigt nice faktiskt, även om den här dagen har varit både negativ och positiv. Jag hade sovmorgon till halv elva imorse så jag tänkte att det var perfekt att dra och springa på morgonen, men tyvärr gick det inte så bra. Har ju känt lite till och från i vaden precis brevid smalbenet och idag kände jag av det väldigt mycket de fem kilometer som jag lyckades ta mig runt. Kände efter det att det inte var någon mening att fortsätta, fick bara mer ont och sprang då på ett ansträngt sätt så jag avbröt. Alltid tråkigt att ha ont någonstans men jag får helt enkelt vara hård mot mig själv nu och inte springa alls de närmaste dagarna, brukar ju inte hålla men någon gång måste jag ju fatta!

Annars var det en skön start på dagen och jag kom till skolan pigg halv elva, blev bara tre lektioner som bestod av en förvirrad fysiklabb och två mattelektioner. Sedan dess har jag fixat lite hemma och handlat, och snart kommer torsbynissen aka Markus till centralen med tåg. Mysigt ändå.
Hoppas ni har en bra fredag!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Träning, hälsa,

Hej igen!
Det blev en sväng på gymmet sen, ett roligt pass! Var lite halvkallt och regn i luften så passade bra att träna inomhus i värmen idag, varmt blev det kan jag säga😅. Började med intervaller på cykel, det blir så sjukt varmt så fort man gör något som är det minsta jobbigt inne på gymmet haha, man svettas som en galning. Så efter mina 30 minuter på cykeln såg jag nog ut som att jag hade badat ungefär och var också ganska trött. Gick lätt att cykla idag ändå, hade generellt högre tempo och tyngre motstånd än senaste gångerna jag jag använt gymmets cyklar. Kanske beror på att mina pass blivit ganska korta den här veckan pga min halvt utbrytande sjukdom som inte riktigt bröt ut på riktigt (peppar peppar), vad vet jag. Kul var det iallafall!
Efter cyklandet så körde jag lite mage också, men det var så mycket folk på gymmet så kände att jag inte orkade vara där hur länge som helst. Det är liksom så att istället för att hålla sig till en kant på den stora mattan som flera ska använda lägger sig folk i mitten som sälar och stretchar typ man ba tack för att jag får plats! Men men, de måste väl också få finnas.

Godnatt och hoppas ni haft en bra dag, imorrn är det fredag😍😍😍

Likes

Comments

Vardag

Hejsan!
Dagen hemma igår var väldigt bra för mig faktiskt, kunde komma tillbaka till skolan mycket mer motiverad och glad idag. Har ganska nyss kommit hem och är fortfarande pigg trots att dagen blev längre på grund av gymnasiearbete-seminarie. Angående gymnasiearbete känns det rätt så stabilt faktiskt, undersöker schizofreni lite närmare med en kompis. Kommer antagligen bli ganska mycket skrivande med jobbet men det gör mig inte så mycket, betyder mer att jag verkligen är intresserad av det jag jobbar med. Jag vet egentligen inte varför jag är så intresserad av psykologi egentligen, är verkligen galet intresserad. Kommer till och med på mig själv med att "läsa av" folk ibland för skojs skull och är ganska bra på att tolka personer och situationer om jag får säga det själv. Bara som en varning😉.

Nu ska jag nog dra iväg till gymmet en sväng istället för att dricka kaffe i soffan med något danskt fastighetsprogram påslaget i bakgrunden.
Haadee

Likes

Comments

Träning, hälsa,

Godmorgon!
Jag gjorde som jag skrev att jag skulle göra igår och skippade att gå till skolan idag. En timmes extra sömn och lite vila på morgonen gjorde faktiskt susen, kanske det jag behövde! Känner fortfarande lite konstigt i halsen och lite allmän trötthet men det är bättre än igår ändå, då kände jag mig som en zombie med gråtanfall hela dagen. När jag håller på att bli sjuk gråter jag över allting, det är helt sjukt! Det kan vara så några dagar och jag undrar vafan det är för fel på mig och varför jag är så överkänslig, sedan blir jag sjuk och förstår att det är därför. Någon annan som känner igen sig?😅

Det blev iallafall ett träningspass nu på morgonen, väldigt skönt! Säga vad man vill om att vara hemma från skolan men ändå träna, men för mig är det den mentala avkopplingen som är viktig att få ibland när jag känner mig sliten och träning ingår i den för mig. Jag åkte iallafall till fålehagen och körde lite backträning, började med att springa ca 4 km och körde sedan backintervaller samt lite löpteknik i backar. Varför kör jag inte intervaller oftare?! Jag har fått för mig att jag inte gillar intervaller men det gör jag verkligen innerst inne ju haha. Det är som att mina inre aggressioner får ta över och jag ser svart. Haha nä inte riktigt så dramatiskt men nästan, hade glömt att jag faktiskt tycker det är roligt. Efteråt gjorde jag som sagt lite löpteknik i backe också, det är väldigt bra att göra ibland tror jag för det går så mycket lättare att springa uppför backar om man har bra teknik. Annars är risken stor att man blir som en hösäck ungefär och det säger sig självt att det inte går lättare att springa då om man redan är trött.

Resten av dagen ska spenderas med lite plugg och en sväng på stan tror jag. Ha en bra dag!🍁

Likes

Comments

Träning, hälsa,

Hej!
Denna dagen har varit sådär, när jag vaknade var jag supertrött och kände en konstig känsla i halsen. Tänkte att det inte var något konstigt med det men det har följt med mig hela dagen tyvärr, även på mitt lilla löppass i fålehagen. Det var synd för jag hade verkligen lust att springa, men den jobbiga känslan gjorde passet mindre kul. Fick tillochmed gå sista biten för att jag verkligen inte hade någon energi och inte riktigt fick luft ordentligt, istället för att bara korta ner passet så det var tråkigt. Men bättre att ta det lite lugnare när man börjar känna något istället för att vara envis och bli jättesjuk. Hoppas verkligen att jag är pigg imorgon, hatar att känna mig såhär så mycket!! Värre att känna att en sjukdom är på gång än att faktiskt vara sjuk tycker jag, blir på så himla dåligt humör när jag är trött också...😕
Men men, fick ihop 50 minuter löpning iallafall!

Får se om det blir en day off från skolan imorgon för att inte göra detta värre, men jag vet inte. Händer ju ganska ofta för mig att jag "håller på att bli sjuk" men inte blir det, men det är en lika dålig känsla att vara väldigt trött. Vill ju träna och va pigg!😭

Likes

Comments

Träning, hälsa,

Hejsan!
Idag var det inget trevligt väder så ett pass inomhus på gymmet passade bra efter skolan. Var en dag med ganska några lektioner men långa, sega raster så det och det ruggiga vädret gjorde att man kände sig lite seg. Det blev iallafall ett ganska bra pass på gymmet med fokus på stabiliserande styrka, vilket kändes och gick bra! Jag har alltid varit ganska stark i magen efter skidor och allt men på sista tiden känns det som att den har blivit ännu starkare utan att jag riktigt har menat det. Men det är väl nice antar jag!

Något som inte är nice är att jag har lite ont precis brevid smalbenet, som jag får ibland när det är lite överansträngt där. Brukar försvinna efter ett par dagar och jag tror att det beror på mitt 2,2 mils pass i lördags som nästan bara var på väg. Oftast när jag springer så långt brukar en ganska stor det vara på mjukt underlag för att undvika skador, men nu var det inte läge att springa i skogen pga alla jägare som har the time of their lives. Eller jag vågade iallafall inte springa i skogen vilket straffade sig i efterhand. Får väl träna nåt annat än löpning imorrn med så försvinner det väl hoppas jag!

Nu ska jag snart äta lite mat som jag håller på och fixar, råris med lax och sallad blir det. Har även diskat och städat lite, vad duktig jag är. Man blir lite pedantisk när man bor själv faktiskt!🙅🏽

Likes

Comments

Träning, hälsa, , Tankar

Bilden här ovanför efter lidingöloppet symboliserar något viktigt för mig, nämligen första gången jag sprungit ett lopp utan extrem prestationsångest och nervositet. Visst, jag hade aldrig sprungit ett lopp så långt som tre mil förut och jag gick in med inställningen att inte satsa på någon speciell tid, men hade detta varit tre år sedan hade jag ändå haft extrem ångest, andningssvårigheter och nervositet. Jag nämner prestationsångest ganska ofta här på bloggen och det är för att jag har lidit så extremt mycket av min egen ångest. Åkte fram och tillbaka till vårdcentral och sjukhus för mina bestående andningssvårigheter vid träning, blev utredd för både det ena och det andra, allt från astma till för stela axelmuskler. Inget direkt fysiskt fel hittades, andningssvårigheterna berodde ju på ångest!

Har man sån extrem prestationsångest som jag hade ska man kanske fundera på vad det egentligen bottnar i. En sak som jag själv blivit väldigt påverkad av är vad jag upplevde det var viktigt att vara bra på som liten. Jag var redan från början bra på skolan, att teckna och musikaliska saker och var ganska säker på min förmåga inom dessa områden. Som person är jag sådan som aldrig blir riktigt nöjd, och därför blev det viktigaste för mig att lyckas med det jag inte var bra på som liten. Jag var inte den som var bra på sporter, därför tyckte jag att mina färdigheter i till exempel skolan var värdelösa jämfört med de kompisar som var smala och duktiga på sport. Troligtvis är det så långt tillbaka min prestationsångest inom träning bottnar, jag har aldrig någonsin känt en lika stor ångest inför att stå på en scen och sjunga eller inför att göra ett prov, för att det fick jag bekräftat att jag var bra på tidigt. Därför kändes det heller inte lika viktigt, för jag kände nog att "det här är jag nog redan bra på så det spelar ingen roll".

En annan sak som kan späda på en persons prestationsångest är vad människor runt omkring tycker att man ska uppnå. Alla föräldrar är väl lite pushande på ett eller annat sätt och de flesta har nog känt sig pressade av sin mamma eller pappa någon gång, men det finns ju de som aldrig är nöjda för att de har någon slags drömbild i huvudet av hur de vill att deras barn ska lyckas. Känner man att man är i en sådan situation och att man har någon som har extremt höga krav på en själv så är det viktigt att tala om det för den personen. Hen kanske inte ens märker det själv!

De flesta kanske har lite prestationsångest då och då inom vissa områden, och det är väl helt normalt! Men i mitt eget fall var det så extremt, jag kan inte ens förklara. Det började när jag var liten och blev värre och värre för varje år och gav mig panikångest på nätterna från tio års ålder, fick mig att värdesätta helt fel saker, fick mig att se hela mig som en prestation som inte betydde något annat, fick mig att få fysiska symptom vid tävlings och träningssituationer som panik för att inte få någon luft och gav mig en extrem trötthet för att jag alltid var så spänd. Gav mig en ätstörning som hela tiden låg där och lurade men inte helt fick fästa för att träningstvånget var tvunget att komma först. Fick mig att tillslut bli sönderstressad och sjuk konstant.

En kombination av att vara en väldigt tävlingsinriktad person, dåligt självförtroende, omständigheter i barndomen och en vilja att göra alla nöjda gjorde det nog så illa för mig, och det blev inte bättre av att det fortsatte så länge. Jag kan tycka att det är så synd, för att samtidigt som jag tycker jättemycket om att åka skidor är det fortfarande förknippat med en otroligt stor ångest för mig, för det var där ångesten fick mest utlopp.

Känner man att man har en prestationsångest som liknar min är det nog bäst att tänka över sin situation. Jag känner flera som har väldigt höga krav på sig själva och som nog skulle må bra av att läsa det här. Är det värt att slösa bort sitt välmående för att vara glad av en prestation i några timmar? Har man extremt mycket prestationsångest är man inte glad längre än så. Man lever för att lyckas, men så fort man lyckas med något kan man inte vara nöjd en sekund utan fortsätter sikta mot nästa sak. Inte för att man tycker det är roligt utan för att det är det enda som får en att känna sig värd något som människa. Är det ett bra liv, att vara sina prestationer? Jag trodde det för några år sedan, men jag har ändrat mig. För jag har fått ett helt nytt liv sedan jag började tänka på vad som egentligen betyder något. Träning är fortfarande något jag är beroende av, men på ett bra sätt istället för något destruktivt.🏃🏼👊🏼

Likes

Comments

Träning, hälsa,

Hejsan!
Nu har jag varit ute på en springtur nu på förmiddagen som blev 2,2 mil. När jag vaknade var jag faktiskt rätt så seg och hade lite träningsvärk här och var eftersom att jag gjorde lite övningar som jag inte brukar göra igår, så tänkte att det kanske skulle bli ganska segt att springa. I början kände jag av det lite men sedan flöt det på väldigt bra! Sista kilometern kände jag dock av att jag skulle behövt äta något och blev lite smått yr och allmänt sådär ganska trött som man blir i ett sånt läge när kroppen helt plötsligt dampar om att den är hungrig, men det gick iallafall. Var bara tvungen att lägga mig och dö lite på gräsmattan innan jag tvingade min bror att ta kort på mig. Innan min lilla hungerkris (som kom precis i slutet tack och lov) kändes det dock väldigt bra och även om jag hade lite träningsvärk här och var så hade jag en bra känsla hela tiden. Känns också helt okej med att det börjar bli höst, har ju sånna problem att träna när det är kallt (blir väldigt trött och får utslag av det) så jag brukar fasa för tiden då det börjar bli kallare. Är ju inte superkallt än men det känns ändå bättre på den fronten än det brukar!

Ska ni träna något idag?🍁👊🏼💥

Likes

Comments

Träning, hälsa,

Hejsan!
Det har blivit en dålig vana senaste dagarna att göra ett inlägg på kvällen som sammanfattar hela dagen. Det känns inte bra haha, vet inte varför. Tror kanske att det är intressantare att läsa om flera olika saker i olika inlägg istället för ett långt jobbigt mastodont-inlägg på kvällen men jag vet inte. Nu blev det såhär iallafall!

Dagen i skolan blev väldigt kort, bara två lektioner plus lite flugfix innan skolan började. Det var roligare att vara kvar på eftermiddagen när man sövde ner flugor och sorterade ut hanar och honor, nu på morgonen skulle vi bara döda alla flugor som fanns i rören. Det låter ju sorgligt men det är för att vi ska para flugor som bär på vissa gener för att få en avkomma med alzheimers, och om man sparar flugor som är ett visst antal timmar gamla kan de redan vara gravida och då får man fel avkomma. Eller nåt, det är för en god sak vi tar livet av flugor iallafall🙈.

Efter skolan var jag helt DÖD, seriöst. Inte så trött i kroppen men mitt huvud hade gått i ide under dagen eller något tror jag, världens huvudvärk också. Har haft väldigt mycket näsblod (varsågod för infon) senaste dagarna kan man ha fått järnbrist eller något då kanske? Har haft järnbrist för länge sedan och då var jag jättetrött! Att jag har fått näsblod nu tror jag beror på mycket att göra och trötthet haha, brukar få det när jag sovit dåligt, stressar eller varit sjuk.

Efter en promenad med midas hemma hos mamma och lite chillande i cirka hundra timmar pga min trötthet, beslutade jag mig iallafall för att träna lite. Fick bli en kort springrunda på kanske fem km, lite löpteknik och lite styrkeövningar. Lite galen lek med min hund i trädgården på det med haha. Jag tycker iallafall sånna pass är perfekta en sådan dag när man är väldigt trött men ändå känner att man vill träna. Ett kortare pass, fokus på teknik, rörlighet eller vad man nu vill fokusera på. Jag är iallafall mycket piggare i huvudet efteråt (som vanligt) så det var ett bra beslut att träna lite även fast jag kände mig som en överkörd zombie efter skolan.

Nu ska jag bara ta det lugnt, den här helgen får bli ett bra tillfälle till att inte göra så mycket, va hemma och träna det jag vill och att inte flänga runt så mycket. Det enda som stör mig är skjutbenägna jägare som sitter i skogen och super och skjuter allt som rör sig. Låt mig va tack!🌷🍁

Likes

Comments

Tankar, Träning, hälsa,

Idag när jag sitter och försöker få in lite fysik i huvudet petar några i klassen mig lite lätt i ryggen, och när jag vänder mig om möts jag av rubriken "Johaug fast för doping" lysandes på en mobilskärm. Det tar inte lång stund innan jag både ser kommentarer på sociala medier och hör folk säga saker som "stäng av alla norrmän", "Norge förtjänar inte att vinna", eller den bästa av dem alla: "åh vad glad jag blir, nu kan Sverige vinna lite mer!". Men snälla ni, ska vi i Sverige vara glada för att det försvinner norrmän så att vi ska vinna? Är det ett bra och rimligt tankesätt?

Jag tycker det är synd att tidningarna gör rubrikerna så extrema på idrottarnas bekostnad. När du ser rubriken första gången får du nästan en uppfattning direkt utan att ha läst texten, vilket bidrar till att människor som faktiskt inte ens är speciellt insatta går in på Facebook och skriver en mogen status som i princip konstaterar att vi ska utrota alla norrmän för att de är dopade. Det är inte konstigt att den reaktionen uppstår för avundsjuka Kalla- älskande svenskar som går runt och väntar på Norges misslyckande, det är som att ge vodka till en alkoholist. Om rubriken var lite mer nedtonad och speglade innehållet lite bättre kanske folk skulle gå in och läsa utan att döma innan. Som jag förstod av de artiklar jag läste så fick Johaug en salva till en solbränd läpp rekommenderad av sin läkare. Hon frågade enligt uppgift om den var dopingklassad och svaret hon fick var nej, vilket var felaktigt då salvan innehöll ett ämne som räknas som en anabol steroid. Läkaren har efter detta tagit på sig hela ansvaret och kommer avgå som läkare för norska längdlandslaget.

Som enskild person här hemma kan man inte riktigt vara säker på sin sak. Jag vill tro på att den historian som berättas i artiklarna är sann, men det kanske är för att jag gillar Norge och Johaug mer än jag egentligen gillar svenskarna. Samtidigt tycker även jag att det låter väldigt orimligt att få i sig en mätbar mängd av ett förbjudet ämne genom ett läppbalsam, men jag tänker inte skriva några hatiska kommentarer för det.

Jag förstår att man blir arg, att doping ens förekommer och har förekommit så mycket är oerhört tragiskt för de som förlorat mot idrottare som tagit förbjudna substanser. Men måste vi här hemma som sitter framför datorn och kollar Facebook lägga oss i så himla mycket? Vad vi är helt säkra på har hänt beror ju faktiskt helt på hur vi ​vill att det ska vara. ​Som jag nämnde förut är min första tanke att det är ett misstag och att Johaug inte medvetet dopat sig för att jag vill att det ska vara så, medan de som redan har en negativ inställning till norsk skidåkning får ännu mer underlag för sitt hat. Vad man i vilket fall bör tänka på är att ett dopingrykte kan förstöra en idrottares liv, vare sig personen är dopad eller ej. Har hen dopat sig med flit är det ju såklart rätt med diverse straff och dåligt rykte, för de som av misstag fått i sig en otillåten substans är det mycket värre. Jag tror inte det är förlusten av prispengar eller segrar som gör mest ont, utan att få ett rykte som en fuskare. För det spelar ingen roll om det kommer en tidningsartikel om en vecka som säger att alla dopinganklagelser mot Johaug var ett misstag för folk kommer fortfarande prata om henne som dopad. Nästa gång hon vinner över svenskorna kommer folk sitta där hemma i soffan och prata om att Johaug vann för att hon var dopad. Om Johaug inte vinner kommer samma personer sitta där hemma och säga att det är rätt åt henne för att hon är dopad. Jag har ingen aning om munsalva-historien är sann eller om hon har dopat sig med flit, men det har inte de som vill utrota alla norrmän heller. Men innan man öppnar munnen eller skriver ett inlägg någonstans kanske man ska vara medveten om att det är en persons hela mening med livet som kan stå på spel.


Likes

Comments