Något som alltid varit väldigt laddat för mig är relationen till min egen kropp. Jag har väl aldrig, så vitt jag kan minnas, spelat i samma lag som min arma hydda utan snarare gjort allt som stått i min makt för att förändra och förbättra. Alltid har det funnits någon valk att nypa i, någon cellulit att svära över eller någon pigmentering i ansiktet som jag tyckt att Gud glömt alternativt skapat för att jävlas. Det här gör mig idag, snart 27 jordsnurr, så ledsen och evigt förtvivlad. Samtidigt är det så svårt, så svårt att ändra ett beteende som formats under så lång tid.

Varje månad, vid ungefär samma tillfälle, blir jag arg, folkilsken, irriterad och självkritisk. Jag skäller efter andra, mig själv och allt som rör sig och inte rör sig. Jag är arg, ledsen och förtvivlad. Tänk att jag skulle behöva bli snart 27 för att inse att det är PMS vi pratar. Gamla hederliga hormoner som rör till, härjar runt och får bägaren att rinna över.

Jag är otroligt känslig för en hej dundrans massa saker. Det är socker, alkohol, nikotin. Lätt att bli beroende. Jag har nära till tårar, nära till skratt, Nära till känslor överlag. För att ge mig en bokstavskombination kan vi nog säga HSP, för att förenkla och förkorta beskrivningen.

Jag tänker att det är dags att börja samarbeta med kroppen istället för att skjuta bort den och få den att känna sig som något oönskat katten släpat in. Jag vill börja lyssna på vad kroppen säger. Vad behöver jag en gång i månaden innan mens för att lindra mina besvär? Efter lite forskning behöver jag riktig mat utan snabba kolhydrater, vatten, motion, lugn och ro samt lite extra ompyssling. Fair.

Det är dessutom kanske dags att börja stryka den här stackars kroppen medhårs?
Inte skälla på den, inte berätta för den att den är fel, ful, fet och allt det där.
Boosta självförtroendet om morgonen, berätta för mig själv att jag är vacker, fin, bra som jag är.
För tänk vad fantastiskt den är, kroppen. För alltid, för evigt är det vi.


Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag har de senaste åren gått från att vara ständigt aktiv till att bli hyfsat stillasittande. Inte gött för varken kroppen eller själen, men det är så lätt att drabbas av latmasken. Jag har ätit för mycket socker, suttit på min rumpa och sovit dåligt för länge nu!

Därför tänkte jag använda denna arma blogg till att dokumentera lite, för mig själv, hur det går med min egen lilla hälsoresa (hatar ordet resa i såna här sammanhang men vafan det bara blev).

Mina mål är att känna mig stark, frisk och pigg igen. Bli av med den svullna känslan och satsa på ren och skär mat- och träningsglädje. Jag ska fokusera på riktig mat med mer fett än kolhydrater, men ingen urspårning här inte. Rörelse, styrketräning och ta hand om själen. Det blir kul!

Försvarasmakten har ju en himla bra app med träningspass, den tänker jag använda. Idag blir det lugna "Bakåtsträvaren" och ett rörlighetspass för ryggen som tagit stryk under hemtentan..

Puss! Kram! Det är sol och det är helg. Njut! 

GOALS (haha hatar det ordet också men det är ju sant): 

Likes

Comments

Min och min sambos vardag har, i sisådär fem veckors tid, förgyllts av en underbar liten mopshuligan vid namn Torleif. Han är verkligen en fantastisk liten krabat som dagarna i ända får mig att skratta hjärtligt. Han är kort och gott en mysig liten personlighet, som efter massvis av planering, pengasparande och fixtrixande gjorde entré på Kristinagatan dagen före midsommar. Det har varit fantastiska veckor, stundtals kantade av panik och ångest men mestadels har de varit fyllda av glädje, kärlek och omsorg för denna lilla valp. 

Missförstå mig nu rätt. Kanske kan jag tänkas vara aningen överbeskyddande, samt besitta ett personlighetsdrag som gör att jag ger 100% på en enda grej, men en sak stör mig så det värker. För mig handlar detta hundinförskaffandet inte om att skaffa mig en leksak, en accessoar som får ta plats när jag vill att den ska ta plats. Det handlar inte om att dag ut och dag in känna mig låst, isolerad, tråkig. Nej. För mig handlar detta om att leva tillsammans med en knubbig liten varelse vid namn Torleif. Att ha en fint samarbete vi två, umgås, jobba, leva. Hitta på kul saker, utvecklas tillsammans, se honom utvecklas på egen hand. Han är inte bara en liten krabat som ska anpassa sig till mitt liv, jag anpassar mig gladeligen även efter honom. 

Och ändå kommer den, frågan : Har ni provat att lämna honom själv? Hur länge kan han vara själv? 

Ursäkta? 

Här pratar vi om en litenliten valp som jag övar litegrann varje dag på att vara själv, när jag går på toaletten. Hämtar posten. Slänger soporna, för all del. Det är viktigt. Men att det är den första frågan flera människor har ställt mig, när vi träffas och ska samtala om denna underbara lilla varelse? Att det på något vis är det viktigaste vi har att lära våra husdjur, att vara utan oss? Nej tvi vale. Då hade jag skaffat mig en furbee, alternativt en tamagochi.  Lika mycket som vi tränar på att vara själv, tränar vi sitt, kontakt och leta godis. Också fina egenskaper att besitta som mops. 

Ibland tänker jag att det här med personlig utveckling gått lite över styr. Vi ska inte vara låsta. Inte sitta fast i något. Vi ska hela tiden kunna flyga fritt i vinden utan att ta ansvar för något annat än, på sin höjd, oss själva. Det är synd om oss om vi måste anpassa, ta ansvar för, ge med oss. Och lite fult, lite latakttigt. Det man inte tänker på är att ingenting är gratis, ingen kommer for free så att säga. Om vi väljer att välja bort våra barn, våra husdjur, vår familj, för att slippa känna oss låsta, behövda så är det något om kommer ta stryk. Om det är det dåliga samvetet. försämrade relationer eller ja, vad vet jag, det får framtiden utvisa.

Men just nu, så vet jag, att jag mer än gärna myser med det lilla mopsknytet vid namn Torleif än badar i nåt jävla medelhav, eller lämnar honom ensam för att ta ett glas med nån, eller whatever. Jag tränar gärna sitt, ligg och vacker tass snarare än äter på lokal, för det gör jag så gärna när han snarkar vid mina fötter. Att leva i symbios med den här lilla killen, det är vad jag kallar livskvalitet.


Likes

Comments

Idag är dagen då jag fick någon form av sommarlov. Eller inte bara sommarlov, utan det är också dagen då jag avslutade mina studier på lärarprogrammet. Det är så delat. På samma gång som det är ett välgrundat beslut som bygger på många långa funderingar och är väl övervägt, är det också något som är lite sorgligt och ledsamt över det hela. Jag har älskat och hatat kurserna. Jag har älskat och hatat mina kurskamrater. Och framförallt har jag lärt mig så otroligt mycket om mig själv, via mig själv och de jag läst tillsammans med. Det är det längsta året i mitt liv, men samtidigt det som gått fortast. Jag har kämpat med mig själv, jag har utmanat mig själv och jag har vuxit i mitt eget skinn på något vis. Det är rörande och fint på flera sätt, heja mig. Jag har fått mersmak när det kommer till att växa, att utvecklas, att våga prova, att lyssna inåt. Det vill jag säga är den största vinsten av de alla!

Likes

Comments

​Ibland är det så lätt att se det man inte har. Det man är ledsen för. Tänka "om jag bara hade det här". Fokusera på allt det man är missnöjd över. Alla dessa tankar skymmer det fina runt omkring oss. Det som faktiskt är livet tenderar att springa ifrån en medan man är mitt uppe i att klämma o känna o döma och kritisera. Ta fem minuter varje dag till att tacka dig själv för allt du uppnått, allt fint du gjort och gör för dig själv och andra. Vi gör så gott vi kan, och det duger fantastiskt bra. Runt omkring oss finns fina, om än pyttesmå saker vi uppskattar och mår bra av, det gäller bara att låta dessa  överglänsa och ta större plats än det negativa. Som att sitta på en mur i New York med en liten galen ekorre som i princip satte sig i min sallad. Kan tyckas fjuttigt, men det värmer ändå lite i hjärtat på nå vis.

Likes

Comments

Just nu känns det lite körigt att andas. Inte på grund av att jag har för mycket att göra rent konkret, inte för att jag inte känner mig pigg på livet heller egentligen. Men jag går runt med en konstant känsla av att inte få luft, och den ska jag inventera typ nu. Det är min plan.

För ett år sedan sökte jag lärarutbildningen och åkte ut på en fantastisk resa med min vän Sandra. Jag kom hem, jobbade massor under sommaren och började utbildningen till hösten. Hängde på nollningen, pluggade tills det rök ur öronen och gjorde varannan helg på jobbet. Det var ett stort steg för mig att börja plugga, och sedan dess har det på något vis gått i 200. Jag har mått bättre än på länge, det ska jag inte förneka, men ändå har jag nog haft skygglapparna på litegrann. Och nu, ungefär ett år senare, har jag kommit fram till att lärarutbildningen faktiskt inte alls var något för mig. Jag har sökt annat program till hösten, längtar efter hund, barn, ett torp, kanske hus rent ut sagt, odling, vara i naturen och att göra lite nytta för den här världen. När man får det nerskrivet inser man att det ändå hänt ofattbart mycket på bara ett år. Och jag som knappt trodde att jag utvecklats.

Men var någonstans kommer det här med andningen in då? Varför får jag inte luft? Varför kvävs jag av mina egna andetag? Nåväl. Ett, jag känner mig osäker på ämnet vi läser i skolan just nu och jag gillar INTE att inte kunna och inte veta vad jag sysslar med. Lösning: Plugga ännu mer. Jag kommer att förstå kemin och fysiken vi läser. Jag kommer tycka det är en lättförståeligt och väldigt intressant att förstå hur atomer, molekyler och det periodiska systemet fungerar. Två, jag vet inte vad som händer till hösten. Jag kanske inte kommer in på programmet jag sökt? Tänk om jag inte förstår? Tänk om jag inte får kompisar? Lösning: Lugn i stormen. Varför måla fan på väggen? Jag kommer förstå och tycka saker och ting är mycket intressanta, och SÅKLART kommer jag in. Det måste jag tro.

Det är mycket jag inte vet. Jag har inget facit på hur morgondagen, nästa vecka, månad eller år kommer se ut. Och tur är väl det? Hur kul skulle det vara om livet aldrig bjöd på det oväntade eller överraskningar?

Nu ska jag gå på yoga. En sak jag börjat med i vår som ger mig otroligt mycket lugn och energi. Låt lugnet komma! Namaste :)Likes

Comments

Efter studenten visste jag inte längre vad jag ville bli när jag blev stor. Från att under gymnasietiden varit inställd på att vara kreativ, fota, skapa, designa så gick jag till att arbeta på Ica. Bara för ett tag, tills jag visste vad jag ville göra

Det är 8 år sedan.

Idag jobbar jag visserligen bara extra. Varannan helg och någon gång då och då, men jag är fortfarande en "maxian", så att säga. I helgen var det personalfest, och då slog det mig: det har skett ett generationsskifte på min arbetsplats, och jag är den som inte riktigt längre har sina glansdagar. Från att ha varit en i gänget till att fundera på "i vilket sällskap hör jag hemma? Där eller där?". På ett sätt känns det sorgligt, och lite ledsamt. Men det är också den känslan som gör att jag har så svårt att klippa navelsträngen. Som gör att jag fortfarande måste få mitt ica-fix varannan helg. Inte riktigt kan släppa taget, let it go och så vidare. För några år sen var vi ett dream team. Ett kul gäng som hade allra roligast på alla galej och var unga och carpe diemade natten lång men där är vi inte riktigt längre. 99% jobbar inte ens kvar. Varför har jag så svårt att släppa taget?

Det är lätt att se tillbaka på de här åren och tänka att HERREGUD vad jag ångrar att jag inte levde mer, reste mer, testade mer, flyttade mer, NI FATTAR. Men varför inte bara omfamna de här åren, tänka att de gjorde mig gott på många sätt om än inte på alla, och se det goda i allt som hänt? Allt det goda jag har med mig från dessa år, alla fina människor jag träffat och lärt känna. Och självklart alla de mindre fina, de känner jag ju numera igen på en mils avstånd. Var sak har sin tid, och kanske är tiden som maxian dags att slå in i lite fluffigt silkespapper för att ta fram då och då, och minnas guldkornen snarare än misströsta för det som inte längre finns? Kanske.


Likes

Comments

Ibland slås jag av tanken att vi människor tenderar att vara på tok för smarta för vårt eget bästa.
Vi går på månen, botar dödliga sjukdomar och utvecklar teknik som vi bara för några år sedan knappt vågat drömma om. Vi klonar får, genmodifierar grödor. Tjänar ofantliga summor pengar. Vi flyger flygplan kors och tvärs över jorden. Ni fattar.

Och mitt upp i alltihopa klarar vi inte av att sprida kärlek. Leva i nuet. Njuta varje minut. Var aktivt närvarande. Det är ju så det är skamligt. Vi krigar. Människor försätts på flykt. Vi hetsar med Kardashian- kroppar och inbillar oss att så snart pengarna finns på kontot så kommer lyckan. Vi beskriver oss som toleranta i ett jämlikt samhälle, men när människor försätts på flykt stänger vi dörren, låtsas om att ondskan inte existerar.

Bekräftelsebehov slåss med egenvärdeskomplex om första pallplats. Vi är så drivna så det brinner ur öronen på oss. Det är järn i elden och bollar i luften. Det är likes på Instagram, LinkedIn, löneförhandlingar, Runkeeper och En svensk klassiker. Det finns ingen gräns på HUR duktig man kan vara, det är sen gammalt. Det är maraton, viktväktarna och måttband. Vi presterar på jobbet, hemma via sociala medier, i löpspåret jobbar vi mot klockan, i badrummet mot vår egen spegelbild eller vågen, i soffan mot reklam, paradise hotel och ex on the beach. Och så ställer vi oss frågan varför antalet utbrända ökar, varför unga tjejer och killar mår allt sämre och sämre? Ja, det första man blir blind på.

Vi har nått så långt i mänsklighetens utveckling att vi går med skygglappar. Vi tenderar att inte se världen omkring oss utan kör på i tvåhundraåttio och ser omvärlden aningen diffust likt genom ett tågfönster. När ska vi stanna upp? Sluta hävda oss materiellt och prestationsmässigt för varandra, oss själva, våra chefer, medarbetare, familjer, svärföräldrar och vänner? När ska vi sluta köpa våra barn och istället börja ge dem kärlek till det rinner över? När ska vi börja lyssna inåt, djupandas, vara rädda om oss själva? Lyssna på kroppen istället för att tvångsmata den med Alvedon likt en gås? När ska vi börja sprida kärlek, ge av oss själva och inte förvänta oss något för minsta ansträngning? När ska vi inse att vi människor lever tillsammans på denna jord? Vi tillsammans utgör Tellus, jorden i vårt solsystem.

Och slutligen: barnen är vår framtid. Som lärarstudent har fokus lagts på hur utveckla barns känsla för egenvärde. Ja, hur ska vi klara av den mastodontuppgiften, när vi själva prestationsknarkar så det slår gnistor? Det är frågan.

Likes

Comments

Idag är en klämdag för mig. Mellan två kurser. Och jag tänker inte öppna en endaste kursbok, det tar vi imorgon. Jag är ledig. Från jobb, från plugg. Underbar känsla. Påsken var tung på det sättet att jag hade andan i halsen mest hela tiden, och det är inget gynnsamt tillstånd. Jobba, skynda, stressa, handla, sömnstress, och PM-stress. Det tär på en prestationsknarkande kropp och knopp. Jag försöker påminna mig och igår på yogamattan "kom det till mig": Jag är inte mina prestationer. Så sant. Blir stolt över mig själv att det blir så glasklart. Jag är bra som jag är, mina prestationer bestämmer inte mitt värde. Nog.

Hösten 2014 tänkte jag först benämna som "inte riktigt min höst", men så inser jag att det är precis det det var; min höst. Jag kom till många insikter och fick kämpa med tusentals jobbiga känslor, tankar och fan o hans moster. MEN, utan den hösten hade det varit svårt att komma på rätt köl, tror jag. Jag lärde mig otroligt mycket och är tacksam för det ända in i själen.

Idag inser jag hur långt jag ändå kommit. Jag fokuserar på vad JAG vill. Jag uppskattar tystnaden, som förr ersattes med poddar, tv- serier och liknande 24/7 för inte behöva lyssna på tjötet i huvudet. Idag är tystnaden ljuvlig, även om poddar fortfarande är ett fantastiskt påhitt. Men jag behöver de inte på samma sätt längre. Jag har alltid trivts i mitt eget sällskap, idag älskar jag det. Avgudar.

Att komma underfund med vem man är och var ens plats på denna jord är, det är inte lätt. Det är en resa på kringelikrokiga vägar, men magkittlande gupp, höga berg och djupa dalar. Det är snålblåst, duggregn och riktigt åskskurar. Men efter regn kommer solsken. Det är sen gammalt.

Likes

Comments

Förhoppningsvis vill någon liten plutt snart leka med den här grisen hos oss! Hoppas hoppas!

Likes

Comments