Som sagt, helt okej rundor! Han går fortfarande mycket på sin storlek och fart.. men men...
Laxen var lite stökigare i 110 cm klassen, lite mer attityd att jobba i genom men ändå inte helt katastrofalt. Jag måste dock fortsätta jobba med att hänga med mer över hindren, även när han hoppar av lite större samt bli kvickare att få i genom mina hjälper i tid innan hindren.

Likes

Comments

Årets första "tävling" är avklarad och det kunde inte gått bättre. Vi var till Avesta Ridklubb och de bjöd på en välarrangerad pay&jump med en rolig bana.
Med mig hade jag enbart Laxen som fick gå 1m och 110 cm för att mjukstarta året. Hade även 3 elever på plats som bjöd på otroligt fina och felfria rundor på sina ponnysar.

Laxen som hade fått vila sig i form efter att han hade känts trött var i sitt esse. Hoppade två felfria rundor som var godkända. Visserligen kommer vi inte helt perfekt på alla hinder, får inte igenom mina hjälper hela vägen alla gånger, MEN det har blivit sååå mycket bättre än sist han hoppade en tävlingsbana. Det största plusset var att han kändes lika energifull i båda höjderna.. vanligtvis har han "dött" i andra klassen och inte orkat. Kul när träningen börjar ge resultat!

Min fina Flarrelax!

Likes

Comments

Godmorgon på er !

För mig nalkas en lång jobbdag.. är på två av mina jobb idag, först 6-12 på Dalatrafik och 13-16 på Norells. Direkt därefter ska jag åka och ha träningar för mina elever. Därefter ska jag ut till mina pållisar.
Lång dag med andra ord, men laxen har sin vilodag idag och Davy ska jag tömköra är tanken, om det inte blir allt för sent.

Även denna vecka har bara sprungit iväg. Har varit ovanligt mycket ledig och inte behövt stressa så förbannat mycket. Skönt! Kanske har jag börjat fått till min planering på allvar. Har börjat med en ny kurs i skolan denna vecka där vi i onsdags diskuterade psykologiska kontrakt. Då med inriktning på arbetsplatsen.. men mina tankehjul började snurra och drog kopplingar till stallets värld.

Psykologiska kontrakt är egentligen vad det låter som, ett kontrakt mellan två parter. Någonting som man kommer överens om eller förväntar sig utöver de skrivna regler och policys som finns. Oskrivna eller outtalade regler/förväntningar/normer skulle man också kunna kalla det. I arbetslivet kan det vara en viss kultur på arbetsplatsen, exempelvis att man jobbar övertid eller att man absolut inte gör det. Det kan också vara att chefen förväntar sig att man kommer till jobbet en kvart innan jag börjar mm.. Förstår ni tänket?


Foto Jennie Börs

Ibland, eller snarare rätt ofta är dessa psykologiska kontrakt väldigt oklara och kan mena en sak för den ena parten och en helt annan sak för den andre. Det har med tidigare erfarenheter att göra samt vilka referenser man har. I stallet kan ja tänka mig att en sådan sak kan vara hurvida noga man sopar. När man tar ut/in hästarna (kväll kan vara kl 18 för en person men kl 20 för en annan exempelvis). Det kan också vara hurvida en häst tränas, eftersom olika människor har en egen version om hur mycket träningen en häst ska ha eller har fått om den är i full tävlingskondition. "Daglig utevistelse i hage" för en person kan det vara 12 timmar medans för en annan kan det vara 5 timmar.

Jag personligen tror att många konflikter skapas här, vid de psykologiska kontrakten. Att de är för otydliga. Båda parter är inte helt överens för att de inte riktigt vet vad den andre menar. Dålig och otydlig kommunikation. Men sen kan det ju kännas konstigt om man efter varje sak ska dubbelkolla att man har förstått varandra rätt. Oavsett om det gäller uppstallning, medryttare, försäljning.


Det här är en anledning till att jag alltid skriver tydliga kontrakt, speciellt om det har med pengar och hästar att göra.Vad tror ni? Har ni några förslag?


Likes

Comments

Igår var jag och Laxen till Hedenslund och tränade för Linda!

Fokuset låg på linjer, travhoppning och lydnad. Laxen vill gärna flänga iväg med sin storlek istället för att komma tillbaka och bära sig på sina bakben. Så komprimering är något som lägger väldigt mycket fokus på.
Gårdagens träning kändes verkligen som ett kvitto på att vi kommit en bra bit på vägen. Träningen har verkligen gett resultat, även fast det måste befästas och stärkas betydligt mer.

Älskar min fantastiska häst!

Likes

Comments

View tracker

Som ryttare är jag expert på att ta hand om mina hästar med gud vet allt.  Allt från mat, till träning och smörjor.  Däremot när det kommer till mig själv är jag långt ifrån lika bra. Är ofta torr och hård i händerna, nagelband som är trasiga osv osv. Mestadels på grund att stallarbetet. 

Har träffat på produkterna från Rituals av en ren slump och fastnade direkt för dem. För tycker de verkligen gör skillnad. Annars tycker jag mycket kroppsvård är rena rama lurendrejeriet.  Det luktar också helt fantastiskt! Love them!
Det bästa är att de testas inte på djur och använder enbart naturliga och ekologiska ingredienser i produkterna. Skönt att kunna köpa med gott samvete!

Världens bästa Erik gav mig den här presentboxen i present på vår 2 års dag! Han är helt fantastisk ❤

Likes

Comments

Vill börja med att gratulera Peder och All in till vinsten av Jerringpriset, båda två otroligt välförtjänta av priset efter ett otroligt fint tävlingsår bakom sig! Och grattis ridsporten för att ännu en gång bevisat hur stor och utspridd vår sport är och hur långt vi är beredda att gå för att få som vi vill! Igår stod vi enade som en helhet! Stort!


Sedan är det så otroligt synd att man vaknar till massa näthat från så kallade stora sportjournalister och andra trovetare. Ännu en gång har de underskattat ridsporten. De menar att ridsport inte är en sport, att hästen gör att jobb. Det är lika med att säga att Stensons golfklubbor borde fått priset eller att cykeln gjorde jobbet åt Jenny Rissved. Ni hör hur befängt det låter?
Men om vi nu ska lägga oss på den låga nivån, så kan man se hästen, precis som cykeln eller golfklubban ett redskap i sig.. Dock med egen vilja och personlighet.. vilket bara det försvårar saken att prestera. Ska vi lägga oss så lågt så ska ju enbart de sporter som inte har några direkta redskap kunna vinna.. och då är, utan tvekan, Sarah Sjöström den absolut största idrottsliga ikon vi har här i Sverige. Men det är inte så sport funkar, inte i huvudtaget.


Det är tragiskt och osmakligt att vuxna människor kan lägga sig på sådan låg nivå.
Jerringpriset är folkets pris, och Peder och All in fick flest röster, med STOR marginal. Enbart ett bevis på hur de har berört Sverige med deras prestationer och målmedvetenhet. Ett bra föredöme och ett praktexempel på en bra förebild, oavsett vilken sport man utövar. Önskar fler hade Peders driv, målmedvetenhet och ödmjukhet i detta avlånga land! På det skulle vi komma långt.


Det är synd att man som ryttare eller hästmänniska måste stå och försvara sin sport, trots att den är bland av de absolut största i hela Sverige med bra många fler anhängare än i exempelvis Hockey. Sen att massmedia inte har gett oss den uppmärksamhet som ridsporten förtjänar är en annan sak. Det förminskar inte någons prestationer.
Med det har jag sagt mitt.

Peder och All in, tack för ni återigen visar på hur stor ridsporten är och grattis!​Bild från Expressen

Likes

Comments

Vi trimmade på banan ändå idag, fick passa på när jag hade en fotograf med mig.
Vi körde ett pass där vi fokuserade mycket på galoppen med betoning på galoppfattningar. Han har gärna velat räta ut sina bakben och skuttat fram i galopp i stället för att böja dem och trycka ifrån. Och äntligen har träningen börjat gett resultat. Det är så kul med unghästar att de lär sig så fort!

Annars så var han superfin, han är en fröjd att rida och inte så tråkig att titta på heller. Visst, han borde komma fram lite mer med näsan, går lite bakom lod. Men han tar stöd på bettet och arbetar genom kroppen. Den sista lilla biten kommer ju starkare han blir. Ska börja jobba mer med nyanserna i galoppen nu framöver för att få fler "växlar" att jobba med.

Likes

Comments

Fick en förtidig födelsedagspresent av bästa mamma igår ! En ny fårskinnspadd från Mattes. Var verkligen i behov av en ny nu så då blev det så. När hästen kallar så får födelsedagar ta ett steg åt sidan! ;-)

Älskar förövrigt Mattes paddar! De är fluffiga och håller bra.

Likes

Comments

Ny vecka med nya utmaningar.

Måndagen startar upp med lite föreläsningar i skolan, ska sedan ut till stallet och rida Laxen, planen är att han ska få ut och träna flåset lite. Konditionen behöver bli bättre inför kommande tävlingssäsong. Inget jobb idag med andra ord. Ska därför försöka hinna med att göra lite annan nytta, så som att handla och städa. Står högt upp på min to-do list.

Resterande av veckan består av träning, klippning av hästar, jobb, föreläsningar, löshoppning och pay and jump till helgen. Om mitt nya släp har hunnit komma tills dess det vill säga.

Likes

Comments