View tracker

Hej på er!
I skrivande stund så sitter jag begraven bland böcker, filtar och kuddar och har börjat skriva på min hemtenta. Snart är 1 av 6 frågeställningar besvarade.. så ni förstår vad jag kommer ägna mycket tid åt denna vecka, förutom jobb och hästar då. Det är en metod kurs, väldigt tråkig som egentligen bara syftar till hur vetenskap och forskning går till.. inget riktigt ämne som vi studerar.. men men, bara en kurs man får ta sig igenom helt enkelt för att få skriva kandidatexamen om ca 1 år.

För övrigt så har jag jätteont i kroppen efter att ha varit hos en idrottsmassör igår. Min kropp var nog i värre skick än jag trodde haha, men nu hoppas jag på att den ska bli bra igen, med tanke på all smärta jag fick utstå igår haha. Ska på återbesök om ca 2 veckor igen.

Har tänkt på det, med mina hästar är jag jättenoga med vad de äter, hur de tränar, hur de är i kroppen osv osv.. men jag glömmer helt av mig själv. Vi är ju ett team, min häst kan ju inte prestera på topp om inte jag också kan det. Som min massör sa, "du glömmer av att du som ryttare också är en idrottsman, du sitter i sadeln runt 2 timmar varje dag i statiska rörelser". Så fick i hemläxa att stretcha ut mina bröstmuskler för att komma bak med mina framåtlutande axlar samt mina lår.

​Efter jul ska både Davy och Laxen få träffa en equiterapeut innan säsongen drar igång!


Nej nu måste jag återgå till min tenta, vi hörs när vi hörs!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag och mamma åkte med pojkarna till ridhuset idag. Bästa sättet att spendera en fredagskväll på om ni frågar mig. Laxen fick ett chillpass idag där jag bara kände igenom gas och broms samt sidförande hjälper. Första riktiga trimpasset på ca 3 veckor eftersom han har haft sin viloperiod, men nu ska han äntligen i gång igen! Han var lite spänd först, men slappnade av rätt fort och kändes super fin med tanke på att han enbart joggat i skogen de senaste veckorna.

Davy fick ett pass med bommar, även han kändes fin idag också! Fortsätter att hela tiden stärka upp hans svaga sida, hjälpa honom att få ihop alla kroppsdelar på rätt plats. Vi har inte nått ända fram än, men för varje dag som går känns han starkare och starkare i jobbet vi gör. Kul! Avslutade med att latja lite med barbacka hoppning.. borde kanske bli vår grej eller vad tycker ni? haha vet inte vem som tyckte det var roligast, jag eller Davy?

Likes

Comments

View tracker

Börjar väl att summera året 2016 lite kort. Kan väl inte säga att jag uppnådde målen som jag hade satt upp för året med Davy. Planen var att vi nu under sommaren/hösten skulle debutera och börja få mer rutin i 130 cm klasser. Tyvärr nådde vi "enbart" till 125 cm, sitter fortfarande och väntar på vårt sista kval. Men vi har kommit in i en 4:fels period och tror det mest sitter i huvudet på mig själv, då Davy hoppar 120 och även 125 cm så himla enkelt. Skulle ljuga om jag sa att det inte är frustrerande, för det är det. Fälttävlan fick ligga på hyllan iår tävlingsmässigt, pga att Davy dels fick sy ihop ett sår i bogen under våren som gjorde att det inte var möjligt att tävla varken hopp eller fält, sen krockade de massa tävlingar och då prioriterade jag hoppningen.

Det positiva med iår att Davy har haft en väldigt hög lägsta nivå! Det är mycket sällan jag kommer ut och är besviken över vår runda. Oftast har vi kommit fel på 1 eller två hinder, sen var resten riktigt bra. Kan inte vara missnöjd med en sådan runda. Han har även fått mer rutin i att gå avd A och det märks att han kommer bli en riktig rallyräka med lite mer rutin.


2017 års mål

Davy:
- Kvala till 130 cm
- Börja få mer rutin i 130 cm klasser
- Starta H100 fälttävlan och gärna kvala till enstjärnigt om det är möjligt
- Stärka upp hans kropp och teknik mer


Laxen:
- Få mer rutin i 120 cm klasser, både inomhus och utomhus
- Komprimera hans galopp mer
- Kvala och debutera 130 cm klasser och få mer rutin i dessa höjder
- Få gå på lite större tävlingar ex Dalahoppet, Strömsholm och ev sundbyholm
- Ev rida några unghästtävlingar, dock mer en morot mer än ett mål. har inte bråttom med honom.


Jive:
- ridas och hoppas in
Ska bli så kul att ha två hästar som kommer tävlas på samma nivå. Känner att jag utvecklas så mycket mer som ryttare genom det. Nu ska vi bara hålla oss friska och skadefria så ska nog 2017 bli ett riktigt spännande år!
Nu påbörjas vinterträningen ordentligt för båda två så vi ska vara fit for fight när tävlingarna drar igång i Februari!

Likes

Comments

Igår kom vi äntligen iväg till Kerstin för att trimma vidare. Var senast i somras jag tränade för henne, så det var välbehövligt! Sen jag tog bort min fasta träningstid så har livet kommit lite i mellan min plan att träna 1 gång i månaden helt själv, så får se om jag ska återta min fasta plats igen..

Oavsett så var det Davy som fick äran att följa med, och han var så fin! Så kul att Kerstin tyckte det hade blivit stor skillnad på honom sen hon sist såg honom. Och visst har det blivit skillnad, han bär sig själv och börjar jobba mer korrekt med kroppen. Känns som vi verkligen kommit upp en nivå i vår ridning!

Vi jobbade med att han skulle ta stöd på den tygeln han blir lite tom i, vilket är höger genom att ställa, motställa, galoppfattningar, flytta för skänkeln, allt för att fånga upp vänsterbak och höger bog. Den bästa övningen igår, där jag verkligen fick tag i honom var att trava med korta, mer samlande steg för sätet för att sedan be honom att ta större steg genom att bara mjukna i ljumskarna. Hittade hans egen balans samt fick koll på alla kroppsdelar! Blir en samlande rörelse som dessutom stärker överlinjen.


Kommer nog alltid att få jobba med hans attityd, han ifrågasätter alltid, men nu börjar han få en mycket större acceptans nivå. Tecken på mognad kanske?
Men visst börjar han bli snygg min lilla räka nu när han har börjat komma ihop sig lite mer!

Likes

Comments

En vanlig tisdag är snart slut. En helt vanlig dag utan att något speciellt har hänt. Började dagen med mysfrukost tillsammans med Erik, sedan gjorde jag klart stallet innan jag började jobba. Efter jobbet var jag iväg och klippte en häst, vart efter jag nu har lagat mat och ska snart gå och lägga mig.

Typisk dag i mitt liv för den som undrar!

smutsiga och väldigt oglamorösa var vi idag också.. typ som alla andra dagar när vi ändå bara är i skogen och trallar. Men imorgon blir det andra bullar, då ska vi äntligen iväg och få träna ordentligt!

Är så löjligt glad i mina hästar, bara tanken på att de faktiskt är mina gör att jag svävar fram på små rosa moln haha ❤

Likes

Comments

Foder är ännu ett omdiskuterat ämne inom hästvärlden. Alla har verkligen olika åsikter om vad man bör ge sin fyrbenta kompis i krubban. En djungel med en uppsjö av olika fodertillverkare som den ena efter den andra lovar att just deras foder är det som kommer att göra magi av just din häst.

Jag själv har börjat finna "min väg" inom foderdjungeln som passar på mina hästar, och den är ganska simpel egentligen. - Försöker ge mina hästar så lite fabriks-framställt foder som möjligt.

Först och främst ser jag till att alltid ha ett bra hö till mina hästar med ett bra protein samt energi värde. Eftersom jag har 3 unga hästar så är det extra viktigt med bra värden på höet. Men vill självklart inte ha för höga värden heller, vill att de under vinterhalvåret ska kunna gå på ca 12-15 kg hö/dygnet. Viktigt för dem att få tugga.
Mina hästar behöver oftast extra protein för att sätta muskler ordentligt, så då får de lusern. Laxen däremot går på KRAFFTS plus protein pellets då han behöver en extra boost för att sätta muskeler. Utöver det får de havre, vilket funkar superbra på de hästar jag har nu. Men viktigt att komma ihåg att havre inte alls fungerar på alla hästar. Min förra häst Zandy till exempel kunde vi inte ens ha havre i ett pelletrerat foder.
Sen får mina hästar miniraler, betfor, b-vitamin, foderolja, foderkalk efter individuellt behov.

Ja konstigare än så är det inte. Vi sätter alltid våra foderstater tillsammans med utbildade foderrådgivare för att få det så exakt som möjligt. Viktigt att tänka på är att olika foder fungerar olika bra på olika hästar, sen att man fodrar efter vad hästen faktiskt gör för arbete och inte vad man vill att den ska göra för arbete. Överfodrade hästar kan leda till hemska konsekvenser.

Likes

Comments

Nästan varje dag träffar jag människor genom mina jobb, skolan eller på fritiden som ifrågasätter hur jag som student kan ha råd att äga 3 hästar. Dessutom att två av dem är tävlingshästar. Ja, det är ingen dans på rosor att ha häst som student. Det kan jag säga, att sedan på 1 år gått från 1 till 3 hästar tar hårt på ekonomin. Eftersom så många har frågat och vill veta hur det går ihop så kommer här ett inlägg om just ekonomin bakom 2 tävlingshästar och 1 unghäst som i dagsläget inte börjat tävla än.

Kan börja med att berätta att mina hästar står uppstallade hos andra (har dem i två stall för tillfället), i dessa stall är det kallhyra, så köper in allt foder och strö själv. jag försöker träna 2-4 gånger i månaden varvat hoppning och dressyr och de tävlas ca 2 gånger i månaden var, snitt 2 klasser/tävling. De äter mellan 10-14 kg hö häst/dygn beroende på årstid, ca 1-2 kg kraftfoder av olika slag/dygn. Har ett samarbete/sponsoravtal med Marias Hov och häst

Min månadskalkyl för fasta avgifter ser ungefär ut som följande:

Stall: 2750 kr/mån (Kallhyra, där ingår ridbana på ett av stallen samt el och vatten. Vi hjälps åt med in/utsläpp)
Hö: 2400 kr/mån
Spån: 1060 kr/mån (gör av med ca 1 pall med spån i månaden)
Kraftfoder: ca 1000 kr/mån (får då havre gratis)
Försäkring: ca 1200 kr/mån (det är för två hästar, en har jag fått årspremie i studentpresent för mina studieår)
Skoning: Materialkostnaden ca 600 kr för två hästar
Tävling: 1500 kr/mån för två hästar
Träning: mellan 800-1000 kr/mån (skulle dock vilja lägga mer)
Ridhuskort: 250 kr/mån

Summa summarum: ca 11 760 kr

För mig är det fantastiskt mycket pengar, men man kan sätta det i perspektiv att det är ungefär vad det kostar att ha en häst i Stockholmstrakterna.. om inte mer. När jag tänker så känns det lite bättre i alla fall.. haha


Kostnaderna för att ha häst slutar inte där dock.. I den här kalkylen är inte bensinen till och från träningar/tävlingar med. Inte heller utrustning, veterinärkostnader, equiterapeuter mm... Sen tillkommer även mina egna levnadskostnader som boende, mat, mobil, skolmaterial, kläder, bensin mm... Brukar kunna vara typ 6000 kr till utöver hästarna. Och då bor vi jäkligt billigt då Erik äger lägenheten vi har.

Många tror nog att jag har någon snäll förälder eller liknande som betalar hela kalaset åt mig. Men icke jag betalar allting själv, dock så hjälper de mig i form av sponsring med bensin till de flesta tävlingar och träningar samt betalar min transport. Sen har jag min fantastiska hovslagare som vill hjälpa mig i min satsning! Är så otroligt tacksam för all den här hjälpen, både från mina föräldrar och min hovslagare! Även min fantastiska sambo brukar bjuda väg mig på saker och hjälpa till om jag behöver! <3

Men som jag skrev så är det ingen dans på rosor direkt, men det går om man vill! Jag studerar på 100 %, tar fulla studielån som ger ca 10 000 kr/månaden (dock ej under sommaren), har 4 jobb samt ett eget företag.. så jobbar mellan 50-70 % ungefär om man slår ut det. Det krävs dock att man osidosätter andra saker som att hänga med vänner och sånt. Massa planering och inte så mycket tid att bara slappa. Kanske borde skriva hur en vanlig vecka ser ut någon gång? Sen hade det inte gått om jag inte hade haft min mamma och min sambo som ställer upp och fixar när allt kör ihop sig!

Så vill du plugga men fortfarande satsa på dina hästar, tro mig det går! Men var beredd på hårt jobb och många uppoffringar! Allt går om man verkligen vill!

Likes

Comments

Har haft Davy i ca 2,5 år nu och hela tiden tragglat med att han ska jobba korrekt med överlinjen och bära sig själv. Han är inte byggd i "uppförsbacke" som exempelvis Laxen är. Fullblodet lyser igenom ganska mycket i hans exteriör. Så han har inte det medfött, utan något han verkligen måste skolas in i. Han har tidigare haft olika faser där han har släppt bettet, hängt sig på bettet, haft kroppsdelar ÖVERALLT, gått med huvudet högt och sänkt rygg.. Blivit bättre och sedan kommit tillbaka till ett dåligt mönster. Han är en expert på att luras, så man tror att han går bra, men i själva verket fuskar han genom att skjuta ut en bog eller inte är igenom helt i någon sida. Att han dessutom har mycket attityd och vill vara med och tycka till om allt gör inte saken enklare.

MEN NU, äntligen har poletten trillat ner på honom, både med hoppningen och på marken. Idag var han helt magisk att rida! Han jobbar igenom hela kroppen, bakifrån och fram till ett mjukt stöd på bettet. Han är reglerbar, bär sig själv och arbetar korrekt! ÄNTLIGEN HAR HAN FATTAT, vad jag har försökt att förmedla till honom under dessa år. För somliga tar det tydligen längre tid än för andra haha (Laxen 2 veckor, Davy 2 år typisch) Han känns mogen att rida, alla tonårsfasoner börjar bli ett minne blott. Dock har flera tränare sagt till mig att han är en häst som man måste ge lite tid.. som ett vin typ.. att han blir finare och bättre med åren!

Nu ska jag vara glad över min fina häst och försöka glömma den eländiga tentan jag gjorde tidigare i veckan. Det ska nog ett under till för att jag ska bli godkänd på den. Bara att inse, jag är inte bra på ekonomiska termer... Hatar begreppstentor...

Likes

Comments

I sociala medier ser vi ständigt liv som verkar plockat ur en saga. Människor som lever utan bekymmer, i ständig lyx och i ren perfektion. Lite bra för att vara sant kanske?

Jag har alltid funderat på varför människor och även jag själv alltid vill försöker få våra liv som ett framstå som perfekta? För vem? Det är så genomskinligt, och innerst inne vet vi nog alla att inget liv är perfekt. För bakom den vackra fasaden som byggs upp på facebook eller instagram-konton så finns det med största sannolikhet en gråare verklighet. Den ena gråare än den andra. Det verkar vara fult att prata om att ekonomin är tuff, eller att kärleks eller familjelivet är plockat ur en saga, eller att ens hy inte är perfekt.. eller att man inte presterat på topp de senaste tävlingarna. Men varför ska det vara så förskräckligt att prata om det? Det är ändå skeenden i livet de allra flesta människor går igenom.

Jag gillar att följa duktiga människor, för att bli inspirerad och motiverad, men jag blir det inte av att se människor som försöker framstå som att de lever på små, rosa fluffiga moln HELA TIDEN. Däremot av människor som skildrar verkligheten och livet som det verkligen är, samt hur de tar sig igenom det. Det är dessa personer som är intressanta och inspirerande att följa. Där livet verkligen är en blandning av framgång och motgång i olika doser och volymer.

Självklart vill man visa upp sin bästa sida, den man är mest stolt över. Det förstår jag, det vill även jag. Men ransakar man sig själv blir det ganska oäkta och tillgjort om det är den enda sidan man visar upp, oavsett om det är i sociala medier eller i vardagen. Jag vill verkligen inte vara eller framstå som en sådan person, för det är inte jag. Jag bokstavligen avskyr jantelagen och jantesverige! Jag vill genom min blogg ta er med genom både med och motgång i min resa med både hästar, skola och karriär och de som är intresserade är välkomna att följa med. Ska försöka bli bättre på att reflektera och plocka upp nyanserna i livet och vill gärna höra era reflektioner, så länge de är konstruktiva och reflekterande och inte fulla med hat. Vill man sprida hat och annan olycka så kan man gå och göra det någon annanstans! :-)


Så till sist vill jag bara skriva, se det stora i det lilla! Älska det inperfekta så blir det perfekt för dig!


Likes

Comments