Att utbilda unga hästar är både det roligaste, utmanande och svåraste man egentligen kan göra som ryttare. Grundarbetet som man lägger från att man rider in hästen och några år framöver är så otroligt viktigt att det blir rätt. Det lägger till stor del grunden för hur hästen kommer att bli. En ostabil grund ger med ganska säkert utfall en ostabil/osäker häst. Vilket bara blir svårare att "göra om" ju äldre hästen blir.

Lyhördhet, skynda långsamt, kvalité istället för kvantitet samt en långsiktig plan är hörnstenar som jag lutar mig mot när jag utbildar hästar.

Men jag är låååångt ifrån färdiglärd eller erfaren när det kommer till utbildning av hästar. Vilket egentligen inte är konstigt när man är 21 år. Man kan omöjligtvis skaffat sig jättemycket erfarenhet och rutin ikring det som man skulle behöva, eftersom kunskap också kommer med åren. Därför är jag jättetacksam för att kunna rådfråga och diskutera med mina tränare som har den erfarenheten när jag utbildar mina hästar. Idag var Linda här och red Laxen. Kände att jag behövde ha hennes åsikt över honom. Vi kom fram till att han med största säkerhet är i en växtfas igen (han tycker tydligen det är nödvändigt att bli större än vad han redan är) och att han känns lite trött och omotiverad. Därför har vi kommit överens om att Laxen kommer nu få vila i ca 3 veckor helt och hållet... om han kan hålla sig i skinnet det vill säga.. sen ska han ridas på som vanligt. Förhoppningsvis kommer det göra susen!

Finns ingen som helst mening att sitta och traggla på en häst som är trött både i kroppen och i knoppen. Sen jag fick hem honom har hans utvecklingskurva gått rakt uppåt. Så egentligen inte så konstigt att han är trött. Lyhördhet och skynda långsamt, när alla bitar väl kommer falla på plats kommer han kunna gå hur långt som helst!

Världens bästa älskade Laxen <3

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Den första filmen är från min och Davys första tävling ihop. Hade haft honom i ca 2 månader.
Nedan är en film från vår näst sista tävling tillsammans i Högbo. Har blivit lite skillnad på honom! Fina killen

Det är just att få följa den här utvecklingen med hästar som jag tycker är det absolut bästa. Att utbilda hästar är det absolut roligaste som finns och är oftast en väldigt tacksam uppgift att göra. Speciellt om man får följa hästen under en längre tid!


Likes

Comments

Det var konstigt att komma ut till stallet idag och sen en box tom, och ett par mindre öron som stack upp i hagen när man kom. Men har fått uppdatering från Davys nya hem och han verkar trivas som fisken i vatten. Vilket värmer så i hjärtat!

Som sagt så kommer det bli otroligt spännande att följa Davy och hans nya ryttare!
Avslutar dagen med lite bilder mamma tog på oss innan veterinär besiktningen igår.


Likes

Comments

Tårarna rinner.. det här är det absolut svåraste jag gjort i hela mitt liv.

Att få orden att räcka till är svårt just nu. För hur ska jag någonsin med ord kunna få någon att förstå. När jag kommer publicera den här texten har jag säkert ändrat den hundra gånger, gråtit tills tårarna tagit slut, kramat om min häst en sista gång innan jag överlämnat honom till sin nya familj. Att sälja sin första helt egna häst, ja det är svårt. Riktigt svårt! Men jag är ändå så förbannat stolt och glad över att kunna ge över en sådan fantastisk häst till sina nya ägare. För vilket jobb som ligger bakom, och vilken resa vi har gjort tillsammans. Från en spinkig och tuff 5 åring till en fullfjädrad tävlingshäst/läromästare som 8 åring.

Jag är stolt, så jäkla stolt över honom

Känner mig både glad och privilegierad som fick chansen att både äga, utbilda och uppleva Davy. Hans inställning, personlighet och hjärta är svårt att hitta i en och samma häst. Han är och förblir den häst som alltid kommer ligga mig varmast om hjärtat. Han lämnar efter sig ett tomrum som kommer bli svårt att fylla, men jag kommer alltid med stor glädje blicka tillbaka och minnas alla fina stunder tillsammans med den här hästen samt fortsätta följa honom, men nu på lite mera avstånd när han tar sig an nya utmaningar tillsammans med sin nya ryttare och familj. Och bättre familj kunde vi inte hitta till honom! <3

Och precis som alla andra sagor så slutar även den här. Snipp snapp slut, så var den sagan slut. Känns konstigt, men nu är det ett faktum.

Tack Davy, tack för allt! <3


Likes

Comments

Just nu känns livet lite enklare än vad det gjorde igår!

Har precis bokat en London resa tillsammans med min vän Jennifer och under lunch klarade jag uppkörningen för B96. sååå kul och skönt! Så nu har jag 2 inbokade utlandssemestrar i år.. ska även till Grekland och segla med Erik och familjen på den sidan i September. Känner någonstans att jag är värd lite semester efter ett år med jobb på 50-100% samtidigt som heltidsstudier och 3 hästar. Kommer antagligen bli den enda ledigheten jag får det här året. Heltidsjobb väntar förhoppningsvis under sommaren.

Nu återstår bara att planera lite vad vi ska göra i London, med största sannolikhet kommer vi nog dra ut på landsbygden några av dagarna. Ska med andra ord bli superkul!

Har ni några tips på ställen vi inte får missa får ni jättegärna slänga iväg en kommentar om det!

Likes

Comments

Har tänkt åka och prova ut en ny sadel till Laxen under den närmsta tiden, vill ha en Butet, Equipe eller liknande. Överlag så tycker jag att min Butet ligger helt okej på honom, men den måste ner till Frankrike för lite renovering så kommer ändå behöva en till sadel. Sen känner jag att han om någon verkligen borde få en sadel som är utprovad efter honom. Förhoppningsvis ska vi kunna hitta en nyare begagnad sadel, känner att en helt ny är lite väl i överkant för min studentplånbok.

Så nu till nästa fundering, vilka är bäst att ha att göra med? Funderar främst på Sharpman eller Strömsholms sadelmakeri. Vilka är era erfarenheter? :)

Likes

Comments

Var egentligen bara tanken att jag skulle gå in och köpa en martingalplatta till Laxen innan sista 120 cm klassen.. Men saker blir ju inte alltid som man tänkt sig.. speciellt inte om det finns en övervåning med typ 50% på allt..
Så förutom en martingalplatta från Dyón så fick även en ny jacka från Ariat följa med hem, en Kingsland fleece, en polo från Pikeur samt strumpor från Cavelleria Toscana.

Så med andra ord färdig shoppat på ett bra tag!

Likes

Comments

En tävlingshelg avslutad. Fick med mig 2 placeringar av 5 möjliga med Laxen och min vän Michaelas häst Rikki-Tikki-Tavi (e, Tornesch). Otroligt trevliga tävlingar som vanligt på Strömsholm! Var roligt att min tränare Daniel var där och kunde ge mig både tips och feedback i skarpt läge, välbehövligt minst sagt. Känner mig dock helt slut som människa efter dessa två veckor med massa jobb, utbildningar och tävling. Så ska bli skönt att efter dagens arbetspass vara ledig i några dagar. Vill bara tacka alla som var med under helgen, Michaela, pappa, mamma som gjorde stallet hemma, Maria, Daniel, Niclas mfl. Ett välfungerande team är A och O i den här sporten!

Överlag så var det en stolpe ut tävling med Laxen. Kände att jag inte riktigt kom till någon bra ridning mer än i sista klassen igår. Fick inte igenom mina hjälper, och panikred bokstavligt talat i lördagens 120 cm. Inte så jätte roliga resultat fick vi med oss, men däremot mer rutin och kvitto på vart vi behöver lägga krut på i träningen. Sista klassen kändes dock ganska bra, jag höll min plan, Laxen jobbade med mig nästan hela tiden och var typ fokuserad hela tiden på sin uppgift. Men lite slarvig, tror han var lite trött.


Rikki skötte sig däremot över förväntan, otroligt nöjd med honom. 3:e gången jag sitter på hästen, andra gången han hoppar en omhoppning i hela sitt liv och kommer 4:a i 1m. Han debuterade även 110 cm med några nedslag, men en bra runda i övrigt. Riktigt trevlig och positiv häst! Härlig inställning!

Jag och laxen åkte lite lyxigt med B-kortslastbil som vi fick låna av Niclas Hagberg. Otroligt tacksam för det! Så är ni ute efter ny transport eller begagnade B-kortare så hör av er till Niclas!
Själv fick jag lite blodad tand av att köra en sån. För attans vad praktiskt det är, för att inte nämna smidigt. Bara att börja att spara haha!

Likes

Comments

Börjar bli riktigt såsig i huvudet. Är inne på mitt 12:e arbetspass så kanske inte så konstigt. Stallet är i alla fall klart, slutar kl 20 ikväll. I helgen är det tvådagars tävling i Strömsholm med Laxen och en kompis häst, den går dock bara på söndagen. Om allt går som planerat kommer jag rida följande klasser:

Laxen: 110 cm, 120 cm och 120 cm

Rikki: 1m och 110 cm på söndagen

Annars så händer det ganska mycket i livet just nu, både roliga och lite mindre roliga. Omtumlande om inte annat. Mer om det lite senare

Likes

Comments