Min aller største utfordring når jeg var overvektig kjøtteter, var pølsene.
Jeg var litt for glad i wienerpølser, og jeg hadde en tendens til å spise litt for mange..

Nå har jeg selvfølgelig droppet kjøttet, men i vanlige veganske pølser er det en del olje, så jeg var nødt til å finne en måte å lage de selv på.

Og, for meg, blir det ikke mye bedre enn dette:




8 medium gulrøtter
3 dl vann
4 ss soyasaus
2 ss hvitvinseddik
2 ss røkt paprikapulver
1 ss løkpulver
1 ts hvitløkpulver
1/2 ts ingefærpulver
1/2 ts finmalt svart pepper

(Har du ikke røkt paprika, bruk 1/3 ts liquid smoke + 2 ss paprikapulver)

Skrell gulrøttene (jeg liker å forme de som pølser med skrelleren), damp de i 6-8 minutter. De skal såvidt være myke i midten.
Mens gulrøttene damper, bland resten av ingrediensene i en beholder, med lokk. Legg gulrøttene i beholderen med marinaden, dekk med lokk og sett i kjøleskapet. Helst over natten, men minimum 6 timer.
Ha gulrøttene over i en stekepanne, hell over marinaden og småkok til væsken er fordampet og gulrøttene er karamelliserte.

Server med ønsket tilbehør. Jeg serverer med potetsalat, innlagt rødløk og hjemmebakte brød.



2 dl havregryn
6-7 dl hvetemel
4,5 dl lunket vann
1 pk tørrgjær.

Løs opp gjæren i vann. Tilsett havregryn og bland godt. Ha i litt mel av gangen, og bland til deigen er glatt og smidig. Kna noen minutter og dekk til med plast. La heve til dobbel størrelse.
Kna deigen og del i 8 like deler og form som pølsebrød.
Legg de inntil hverandre i en form og la heve i ca 30 min til. Stek på 180 grader i 15-17 minutter.



Disse "pølsene" er utrolig gode, og du kan også dele de i mindre biter og ha på f.eks brødskiver eller på pizza. Marinaden er utrolig god, og du kan bruke den til det meste som skal smake pølser.


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Design bloggen din - velg mellom mange ferdige maler på Nouw, eller lag din egen – pek og klikk - Klikk her

Likes

Comments


Lasagne er vel alles "comfort-food", og hva er vel en god lasagne uten kremete ost?

Jeg lager ofte egen ostesaus til lasagnen, da jeg vil holde fettnivået nede.

Men denne blir det aldri feil, så jeg anbefaler deg virkelig å prøve.


Vegansk, oljefri, kremete, smakfull lasagne:

Tomatsaus:
2 gulrøtter
1 squash
2 polkabeter
3 medium blader grønnkål
1 gul løk
2 fedd hvitløk
3 dl røde linser
1 boks hakkede tomater
1 boks passerte tomater
4 dl vann
50 g soltørkete tomater, tørre
1/2 buljongternng
1 dl fersk basilikum
1 ss tørket oregano
1 ts løkpulver
1 ss tørket basilikum

Ostesaus:
3 dl soya yoghurt
2 dl cashewnøtter
1 dl vann
2 ss sitronsaft
1 ts løkpulver
1 ts hvitløkspulver
2 ss næringsgjær
1/3 ts salt

Øvrigt:
250 g lasagneplater (1/2 pk)

Lag først ostesausen. Ha alle ingrediensene, utenom soyghurten, i en blender. Bland til en kremete ost, og tilsett soyghurten. Juster med vann om den blir for tykk. (Har du ikke tid, eller mulighet, til å lage egen kremost, eller er allergrisk mot nøtter, kan du blande inn den kremosten du liker best.)

Hakk løk, hvitløk og soltørkede tomater. Stek i noen minutter i vann i en gryte. Riv gulrøtter, beter og squashen, og hakk grønnkålen, og tilsett i gryta. Tilsett resten av ingrediensene og la småkoke 12-15 minutter.
Legg lasagneplater, tomatsausen og ostesausen lag i lag. Dekk toppen med ostesaus og stek på 225 i ca 20 minutter (eller til platene er myke)



Jeg serverer med en enkel, syrlig salat til.

Dette blir en stor porsjon. Den holder 4-5 dager i kjøleskapet og den kan fryses.



Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Da jeg ble veganer var jeg redd for at jeg skulle savne ost. Jeg prøvde flere alternativer fra butikken, men jeg har, for min egen del, aldri helt klart å rettferdiggjøre mengden olje disse oftest inneholder.

Vi lager i stedet oster av nøtter. Det er fortsatt litt fett, men det kommer direkte fra kilden. Vi frigjør også alle godsakene i nøttene når vi bløtlegger nøttene før vi spiser de.

Jeg har tatt farvel med osten.

Jeg savner faktisk ikke ost lenger!



Jeg elsker røkte mandler og syns dette her blir en perfekt kombinasjon.

Mandelost:
150 g mandler
1/2 sitron, saften
2 ss næringsgjær
1 ss røkt paprikapulver
1 dl vann
Salt og pepper

Legg mandlene i vann over natten. Skyld og sil av.
Ha alle ingrediensene i en mikser eller blender. Miks til en kremete konsistens.
Smak til med salt og pepper.

Jeg spiser denne på godt brød eller knekkebrød, gjerne med salat, spirer, paprika, og ekstra svart pepper.


Her kan du variere krydder etter hva du selv liker. Det er også godt å ha hakket løk, rosiner, soltørkede tomater eller urter i.

Prøv deg frem. Det er så mye godt!



Det er ikke sånn at det smaker akkurat som ost eller er det samme som ost. Men det er et veldig godt alternativ til kremost.
Og spesielt om man vil ned i vekt. Vi vil jo ikke ha den der oljen!


Skal vi få til et helt ostefat før jul?

Det skal ikke være vanskelig å leve det livet man vil!


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Dagens måltidsplan er min fra min måltidsplan.
Jeg føler selv at dette var en perfekt dag for vekktap, matmessig hvertfall.
Og ikke minst, det var utrolig godt.


Her er alle oppskriftene fra dagens måltider:



Måltidsplan #2:

Husk å drikke godt med vann under hele dagen. Jeg starter alltid dagen med 0,5-1 liter vann, og jeg drikker nok rundt 4 liter på en aktiv dag.


Frokost: Nicecream.
For meg er nicecream/bananis en perfekt frokost om jeg skal spise tidlig på morgenen. Jeg er ofte veldig sent ute med frokosten, men denne går ned nesten uansett når. Jeg liker å variere smakene, men «pina colada» slår sjeldent feil. Den metter en stund og fruktsukkeret vekker hvertfall meg opp.
- Jeg har en lunsj på gang ganske raskt etterpå, så jeg ikke får blodsukker-fall.
http://nouw.com/mathildestorm/pina-colada-nicecream-32229940


Lunsj: Bønnesalat.
Jeg elsker en god bønnesalat. Den skal være frisk, syrlig og ha mye smak.
Jeg liker å lage en stor bolle og ha i kjøleskapet, da man kan ha det til omtrent alt.
Det er også en bra måte å få i seg mye bra næring på en liten porsjon.
Tilsett det du liker!
http://nouw.com/mathildestorm/frisk-fettfri-mettende-bonnesalat-32235016


Middag: Potetnachos.
Poteter. Nachos. Trenger jeg si mer?
Mettende, næringsfull, fettfri, fantastisk middag.
Dette er nok min favoritt. Jeg kan spise dette hver eneste dag resten av mitt liv.
Det er kanskje vanskelig, men stopp når du er mett ;)
http://nouw.com/mathildestorm/potetnachos-med-vegansk-fettfri-nacho-os-32234191


Mellommåltid:
Som mellommåltid i dag har jeg spist popcorn og rester etter middagen.
Ellers har jeg drukket godt med vann under hele dagen.


Jeg føler dette har vært tre gode, næringsrike måltider.
Jeg har ikke vært mye sulten og jeg har hatt stabil energi hele dagen.

Prøv dere frem. Kanskje dette ikke fungerer for deg, men kanskje du blir inspirert for det..?:)



Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Jeg har enda en potetoppskrift til dere. Og dette er helt klart min favoritt!
Poteter, nachos, ostsaus, grønnsaker, salsa og alt annet godt på en tallerken.

Denne deilige nachotallerkenen er oljetfri, vegansk og smaker til og med bedre enn det ser ut.
Ja, det er mulig!


(Meg etter første bit.)


Til 4 porsjoner porsjoner fantastiske potetnachos trenger du:

Potetnachips:
10 store, røde poteter
1 ss næringsgjær
1 ts løkpulver
1 ts røkt paprikapulver
1 ts spisskummen
1/3 ts salt
(chipotle chili er også godt på!)

Jeg liker å ha krydderet i morteren og morte det helt fint. Skjær potetene i tynne skiver. Legg i en bolle og hell på vann. Hell av vannet og ha i krydderet. Mikse godt så potetskivene er godt dekket med kryddermixen.
Legg skivene utover på to rister. Jeg liker dette bedre enn stekebrett, så jeg slipper å snu potetene under steking. Jeg steker to rister samtidig og bytter plass på de etter halve steketiden.
Stek de på 225 i 10 min og bytt plass på ristene. Hold øye på de etter 2-5 minutter, for de kan fort bli brent. Det kommer an på stekeovnen og hvor tynne potetskivene er.



Smoky, BBQ nacho-farse:
150 g tørr soyafarse
2 dl valnøtter (kan droppes, øk mengden soya)
1,5 dl vann
1 ss chipotle chili
1 ss røkt paprika
1 ts miso pasta
1 ss oregano
1 ss løkpulver
1 ss hvitløkspulver
1 ss malt koriander
1 ss malt spisskummen
Smak til med salt, agavesirup og limejuice.

Kok opp farsen etter anvisning på pakken. Finhakk valnøttene og ha i en varm stekepanne og rist i ca 10 minutter under omrøring. Dette gir en ekstra god konsistens og smak. Sil av soyafarsen og ha i panna sammen med valnøttene. Tilsett krydder og vann. Småkok til vannet er fordampet og smak til med salt, agave og lime.



"I-can’t-believe-it’s-not-cheese"-sauce:
3 små poteter
1 gulrot
8-10 cm purreløk
1 dl plantemelk
2 ss tomatsalsa
2 fedd hvitløk
1,5 dl næringsgjær
1/2 paprika
1 ts løkpulver
1 ss røkt paprikapulver
1/3 ts salt (smak til)
2 ss hvitvinseddik

Skrell potetene og gulrøttene og kok sammen med purre og hvitløk. Ha så alle ingrediensene i en blender og miks en stund til en kremete konsistens.

DETTE. SMAKER. OST!

Jeg legger alt i lag på en tallerken og serverer med grønnsaker, salsa og hvitløksdressing.



Dette savnet jeg ekstremt mye når jeg sluttet å spise melk og olje.
Men denne er melkefri, oljefri og helt fantastisk. Dere må prøve den på neste nacho- eller tacokveld!


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Jeg elsker lette, gode, friske salater som er mettende og enkle å slenge sammen.

Denne bønnesalaten er syrlig, salt og søt med perfekt konsistens.
Jeg lager ofte slike salater, og denne kombinasjonen med mango, kål og koriander, er helt fantastisk.



4-6 porsjoner bønnesalat:
500 g valgfrie bønner.
2-3 kvister med grønnkål
1 gulrot, grovriven
2 dl hakket rødkål
10 cm purreløk, i ringer
1 mango, hakket
1 gul paprika, hakket
200 g maiskorn
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 sitron
2 ss agavesirup
1,5 dl hvitvinseddik
1 ts malt koriander
1 ts spisskummen
Smak til med salt og chiliflakes.

Ha gjerne hakkede, ferske urter i, koriander og persille er spesielt godt. (Jeg hadde ingen..)

Skyll, hakk og masser grønnkålen i saften fra en 1/2 sitron. Tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Smak til med salt og chili.
La salaten stå minst 10 min før servering for at dressingen skal gi smak til bønnene.



Denne er god som tilbehør til poteter, gryter, i wraps eller bare som den er.
Full av nyttige og næringsrike godheter.

Jeg syns denne er perfekt å ha i wrap til lunsj!


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Noen dager vil man ha is til frokost. Og noen ganger må det være lov.
«Nicecream» er da et perfekt substitutt når man vil ikke spiser de vanlige greiene..

Denne er utrolig god og mettende, og man jo selvfølgelig spise den som dessert eller annet måltid.



2-3 porsjoner "Piña Colada" Nicecream:
4 frosne bananer i biter
225-250 g frossen ananas i biter
1-2 dl vann/plantemelk
1 ss kokosflak

(Det er også veldig godt å ha litt vanilje i, og eventuelt litt sitron om bananene er veldig søte.) 

Ha banan og ananas i en blender. Tilsett ca 1 dl vann om gangen og miks til du har ønsket konsistens.
Server med kokosflak, og eventuelt andre frø og frukt du liker. (Jeg valgte i dag chiafrø og hempfrø.)

Jeg syns det er så deilig med frisk smak av sommer når det er så mye tung julemat overalt.



Dette er, derimot, ikke hverdagskost for meg. Jeg spiser dette om jeg er veldig søtsugen, trenger rask energi eller vet at det resten av dagen kommer til å være full av sunne, kalorifattige måltider.

Har du ikke smakt "nicecream" enda..? Hva venter du på?!
Do it, do it now.


Ha en fin dag, alle sammen!


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Dette er en av mine favoritter til frokost. Selvfølgelig er det potet..
Poteten har blitt en fast beboer i kjøleskapet og til frokost er den perfekt.
Mettende, næringsrik og utrolig godt.

Poteten er din beste venn når du skal ned i vekt, og du må prøve disse potetkakene!
(Er det ikke røstipoteter eller hash-browns det heter?)

Fettfrie, veganske potetkaker:
5 faste, rå poteter
1 fedd hvitløk
1 ss tørket oregano
1 ss løkpulver
1 ts røkt paprikapulver
1/4 ts salt

Vask og riv potetene. Ha alle ingrediensene i en bolle og bland godt.
Form kakene med hendene og press litt sammen. Legg kakene på et stekebrett med bakepapir eller silikonmatte. Det kan virke som at de ikke holder sammen, men de fester seg perfekt under steking. Bare klem de litt sammen på bakepapiret.
Stekes i ca 25 min på 225 grader.

Jeg serverer dette med en stor grønn salat og salsa.
Jeg pleier å blande salsa med soltørkede tomater for ekstra smak.

Dette er vel egentlig ikke en oppskrift, men dette trenger du:
1/2 glass salsa
20 g tørre, soltørkede tomater

Legg de soltørkede tomatene i kokende vann i ca 5 minutter.
Finhakk med ønsket redskap og bland inn i salsaen.

Fettfri, perfekt saus/dip til alle typer poteter!


Dette er omtrent sånn en vanlig frokostporsjon ser ut for meg.


Igjen, kan ikke anbefale poteter som frokostmat nok! Du holder deg glad og mett lenge :)



Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments



Jeg elsker virkelig pasta med ostesaus. Nei, vent, jeg elsker ostesaus..
Og nå har jeg endelig funnet ut hvordan jeg gjør en uten OST og uten FETT. Hurra, jeg er i himmelen.



Ostesaus til 6 personer:
4 poteter
2 gulrøtter
1 medium løk
2 fedd hvitløk
1 buljongterning
2 ss tomatpuré
2 dl næringsgjær (+ til servering)
2 ss løkpulver
1 ss hvitløkspulver
1 ss røkt paprikapulver
1/2 ts muskatnøtt

Skrell og del potetene og gulrøttene i mindre biter. Kok potene noen minutter først, og tilsett så gulrøttene, løken og hvitløken. Kok grønnsakene myke.
Ha grønnsakene over i en blender, men ta vare på kokevannet. Ha i litt av vannet i blenderen sammen med resten av ingrediensene.

Smak til med salt, pepper og mer næringsgjær.

(Her kan du ha i hvilke grønnsaker du vil. Det er lett å gjemme brokkoli, squash og grønnskål om det er noen som trenger å spise mer av disse.) 



Denne er enda bedre dagen etter, og dagen etter det, så lag mye og ha som rester.


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments


Jeg ønsker meg egentlig ingen julegaver. Jeg vil egentlig ikke gi noen heller. Hehe.

Johan og jeg velger å gi noen ting til våre barn, men utenom det får familie og venner bare hjemmelaget, sunt, veganskt godis.
For så kjedelige er vi.

Jeg syns personlig at julehysteriet har tatt over litt, og om man skal ønske seg noe til jul, så skal det søren meg være ting du virkelig trenger for å gjøre din hverdag enklere. Og det er derfor jeg skriver denne lista. Dette er nemlig saker og ting til kjøkkenet som jeg har klart meg alt for lenge uten. Dette er vel egentlig mere en huske-liste for meg selv, enn en ønskeliste til jul.

Men kjære julenisse, om du tilfeldigvis leser bloggen min, så hadde disse tingene gjort livet til en stakkars vegankokk litt enklere.


Her har dere da..


..mine 12 største savn i kjøkkenet:
(Bildene er lånt av google)


#1. Instant Pot!


Alle veganere behøver en Instant Pot. Spesielt de som er ekstra glad i karbohydratene sine. Denne kan man jo lage alt i. Alt som tar tid og plass. Og dessuten kan du sette den i gang og gå ut, så er maten klar når du kommer tilbake. Helt fantastisk, og helt nødvendig for meg. Jeg vurderer til og med å skaffe meg to. Hehe. Det er fordi du kan koke ris i en og gryterett i den andre. Dessuten tar det mye kortere tid! Vi kan spare tid, dere!


#2. Nutribullet


Mens min Instant Pot koker våre gryter, kan jeg lage fantastikse dressinger i vår nye Nutribullet. Husker dere denne fra TVshop? Jeg siklet over den som 10-åring, og nå er det tydeligvis et must for oss veganere. Det går fort å lage smoothies og dressinger uten så mye oppvask. Man kan også bare skru på et vanlig lokk og ta med seg hele beholderen.


#3. Food processor. Breville.


Jeg tror at jeg er den eneste som ikke har en. Jeg har aldri hatt en heller. Min stakkars stavmikser har kjørt seg de siste 6 årene, så nå skal den få slippe. Det neste blir en Breville Food Processor. Jeg tror dette er den beste å få tak i, og du kan gjøre alt med den. Tenk så mye hvitkålsalat man kan lage med denne! Og ikke minst oster, biffer, sauser, deiger, rører og alt annet godt.


#4. Silikonmatter.


Etter at jeg ble oljefri, blir det mye steking på stekebrett. Jeg bruker kun risten så ofte jeg kan, men det går, dessverre, fortsatt alt for mye bakepapir, og vi kan ikke ha det sånn lenger. Silikonmatter er et must!


#5. Sugerør i glass og metall


Igjen, gjenbruk. Vi liker å drikke av sugerør, store og små, så her må plasten byttes ut. (Det finnes en grense på hvor mange ganger man kan vaske et engangs-sugerør) Så vi ønsker oss sugerør i glass til de store og i metall til de små. De er jo utrolig fine også!


#6. Potatochip maker.


Altså.. Hallo. Fettfritt potetgull! Hjemme! Det er litt synd at det ikke finnes en til ovn enda, men det kommer sikkert før neste jul. Denne er perfekt for meg som er en ekte potetgullelsker. Jeg spiser heller en pose potetgull enn en sjokoladeplate. Og det er så vanskelig å få tak i potetgull uten olje. Det er omtrent umulig. Vi må lage våre egne, vi MÅ ha en Potatochip Maker!


#7. Grilljern. Tristar.


Jeg trodde at grilljern bare var til kjøtt, ostesmørbrød og panini, men det viser seg at poteten ikke bare egner seg i vaffeljern, men enda bedre i grilljern!


#8. Raw servise. Aida daily design.


Omtrent alle mine tallerkener og skåler har skalet av. Nå er det på tide med litt bedre kvalitet. Og dette er, i tillegg, det vakreste serviset jeg vet om. Jeg har dessverre bare anskaffet meg noen deler, men dette er definitivt noe jeg skal fortsette å samle på.


#9. Kjøkkenvekt. Tristar.


Min trofaste kjøkkenvekt tok farvel for to år siden. Og selv jeg har klart meg uten, syns jeg det er veldig nødvendig med en stabil, fungerende kjøkkenvekt. Og denne er med bolle. Så smart!


#10. Sitronpresser.


Jeg har andre typer sitronpressere, men denne er så fin for du slipper å få sitron på hendene. Spesielt bra om du er som meg og alltid har småsår på fingrene.


#11. Mandolin. Benriner Super (dette er den største og beste)


Jeg skjønner ikke at jeg har klart meg så lenge uten dette heller. Dette er virkelig en nødvendighet. Selvom jeg kan strimle grønnsakene i min nye food processor, er det deilig med et lydløst alternativ. Passer perfekt når jeg vil ha en stor kålsalat etter at barna har lagt seg.


#12. Fitbit Charge 2.


Ok, dette er ikke til kjøkkenet, men jeg har lenge ønsket meg en. Min gamle pulsklokke begynner å blinke nå og da, og pulsbeltet er svettet i hjel, så det er på tide å oppgradere.



Sånn, det er det jeg ønsker meg/trenger til mitt kjøkken for øyeblikket. Det er absolutt flere ting jeg ikke har, og kanskje skulle hatt, men jeg syns disse er de mest vesentlige og, ikke minst, mest savnede.

Uansett om jeg får hendene mine i alle disse vakre gjenstandene eller ikke, kanskje det er noe du har bruk for i ditt kjøkken? Noe du har savnet eller noe du ikke visste du savnet.


Ses snart!


Go vegan🌱

Peace✌


//Mathilde🌻


Likes

Comments