Superenkel rätt som ändå blir så fantastisk gott. Är du en tacoälskare är detta en perfekt rätt för lite variation ✨

Du behöver:
700 G blandfärs
1/2 dl vatten
2 pkt tacokrydda
1 röd paprika
1/2 purjolök
1 pkt Philadephiaost
1 créme fraiche
Tacosås
2 tomater
3 dl riven ost

Gör såhär:
Ställ ugnen på 200 grader.
Börja med att steka färsen i lite margarin. Under tiden färsen är i stekpannan kan du passa på att hacka paprikan och purjolöken. När du hackat klart kan du hälla över tacokryddan på färsen, rör om och häll sen över vattnet. Låt vattnet koka in och häll sen över färsen i en lite högre ugnsform.
Häll sedan över paprikan och purjolöken. Sen sprider du ut philadelphiaosten och créme fraichen över hela. På med tacosås och skivade tomater sen över med den rivna osten. Låt stå i ugnen i ungefär 10-15 min. Osten ska bli lite gyllenbrun.
Servera med en färsk sallad och nachos 👌🏽

  • 46 readers

Likes

Comments

Igår gjorde jag denne fantastiska smörgåstårtan till min familj. När det gäller just smörgåstårta är detta min favorit. Enkel och suupergod 👌🏽

10-12 pers

Till smörgåstårta& garnering:
2 pkt långfranska (rostbröd)
1 burk majonnäs
Skinka
Ost
Tomat
Gurka
Apelsin
Citron
Bladspenat
Ägg
Färsk dill
400 G skalade räkor (eller mer)

Börja med att skära av kanterna på brödet. Lägg ut på en stor bricka. På med första lagret av röra sen lägger du på en omgång till med bröd och breder sen ut det andra lagret av röra (rörorna hittar ni lite längre ner)
Sista lagret med bröd ska på och sen använder jag alltid majonnäs att smörja in hela tårtan med. Så på med majonnäs sen kan du börja garnera smörgåstårtan.

Jag börjar med att täcka översidan av tårtan med ost (valfri ost) hacka sedan spenaten och fäst den på sidorna av tårtan. Lägger sedan räkorna i ett durkslag så dom får rinna av innan jag lägger dom längst ut på översidan av tårtan. Där placerar jag också ut lite bladspenat. Skär sen skinkan på mitten och "rullar" ihop dom och denna gången valde jag att placera dom ovanför räkorna.
När man garnerar en smörgåstårta så testar man på lite olika sätt att göra innan man hittar det man blir nöjd med. Jag brukar försöka lyssna på min sambo som alltid säger ( less is more ) så överdriv inte med garnering utan när du känner dig nöjd och klar så är du det 👏🏼
Gurkan skivar jag, gör ett snitt i mitten av gurkan och "snurrar" ett varv så dom får en fin spiralform. Jag placerar ut gurkan precis ovanför skinkan och gör sedan likadant med en tomat som jag lägger längst med höger och vänsterkanten på tårtan. Hackar sedan ägg och lägger ut i mitten av tårtan, lägger på några klyftor apelsin och sedan skivar jag upp resten av tomaten och lägger den på räkorna, citron likaså. Sist men inte minst placerar jag ut lite färsk dill och färsk dill ser nästan fint ut vart man än lägger den 👍
Detta blir mycket att läsa men det är kul att förklara garneringen också, kan vara svårt att ha fantasi till hur man kan göra. Garneringen blir alltid olika här hemma för varje gång jag gör en smörgåstårta ser jag just garneringen som en himla rolig utmaning 😊

Skinkröra:
2 dl mjukost
1 dl baconost
1 dl majonnäs
En halv purjolök
3 st kokta ägg
1 burk picnicbog
Salt&peppar

Gör såhär:
Hacka purjolöken smått och häll i en skål. Fortsätt hacka skinkan och äggen, häll i samma skål som purjolöken och i med resten av ingredienserna och rör om.
Jag brukar alltid smeta ut skinkröran på första lagret.

Tonfisk/curryröra:
3 dl majonnäs
2 burkar tonfisk i vatten
En halv purjolök
4 st ägg
1 msk curry (ta mindre efter egen smak)

Gör såhär:
Öppna tonfisken och töm ut vattnet, häll sedan tonfisken i en skål. Hacka purjolöken och äggen, häll över tonfisken. I med majonnäs och curry, rör runt.
Det blir inte så mycket enklare än såhär 👍

VÅGA SMAKA!!

Likes

Comments

Portioner: 60 st

50 g smör
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
1 krm salt
1 tsk ättiksprit

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser i en vid kastrull och låt koka upp.
Låt småkoka under omrörning till kolasmetens temperatur är 124°C. (eller hårt kulprov).
Tänk på att det bränner vid lätt och att graderna stiger snabbt mot slutet.
Häll upp kolan i en liten form med bakplåtspapper, ca 15 x 25 cm (för 60 st)
och låt svalna i rumstemperatur.
Klipp eller skär kolan i önskad storlek och rulla in i smörpapper. Förvara i kylskåp.

Likes

Comments

24–27 st

2 ½ dl ljus sirap
2 ½ dl strösocker
2 ½ dl vispgrädde

Garnering
200 mörk eller ljus choklad

GÖR SÅ HÄR

•Koka upp alla ingredienserna tillsammans i en kastrull. Rör om då och då och koka upp till 140 grader om du vill ha en hård och knäckig Daim. (130–137 grader ger en segare kola). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.

•Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Skär den i bitar innan den stelnar. Låt kolan stelna.

•Smält chokladen över vattenbad och pensla den på Daimbitarna. Låt chokladen stelna i kylen en stund. Förvara Daimen i en burk med tätslutande lock i kylen.

Likes

Comments

Idag lagade jag min absoluta favoriträtt inom husmanskost ✨

Du behöver:
900 G grytbitar (av nöt)
2 gula lökar
4 stora morötter
5 st lagerblad
15 kryddpepparkorn
2-3 köttbuljongstärningar
1 liter vatten
1 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 halv msk kinesisk soya
Brun maizenaredning
Salt&peppar

Gör såhär:
Bryn köttet, salta och peppra.
Häll i lök och morötter (jag gör alltid det från första början) I med en liter vatten, lagerblad, kryddpepparkorn. en buljongtärning och rödvinet. Låt detta få stå och puttra på medelvärme i ungefär 2-3 timmar. Smaka av köttet. Det ska nästan falla isär. När köttet är klart kan du börja reducera såsen med brun Maizenaredning och hälla i soyan. När du fått den tjockleken du vill ha på såsen häller du i resten av buljongtärningen och kalvfonden. Jag brukar plocka bort kryddpepparkornen och lagerbladen men det gör man efter eget tycke. Smaka av med salt och peppar 👌🏽

Servera med ris/potatis och inlagda rödbetor.

Likes

Comments

Vad är det bästa på ditt julbord?
Jag har alltid älskat julskinkan och jag brukar nästan alltid hinna göra två stycken innan julafton.
Här har ni mitt enkla recept på julskinka 👇🏻

Du behöver:
2-3 kg rimmad julskinka
10 kryddpepparkorn
1 dl vatten

Gör såhär:
Skölj av skinkan under rinnande vatten (behåll nätet på skinkan) Lägg den i en ugnssäker form med 10 kryddpepparkorn och häll över 1 dl vatten. Jag använder mig inte av ugnstermometer utan jag brukar gå på känsla. Brukar räkna en timme per kg. Idag hade jag en skinka på nästan 3 kg. Den stod inne mellan 9-12.45.
Eftersom jag gillar torr skinka så låter jag alltid min stå lite längre. Ta ut skinkan och låt den svalna lite innan du skär bort svålet.

Griljering:
1 ägg
1 msk socker
2 msk grovkornig senap
2 msk fransk senap
Maizena (majsstärkelse)
2 dl ströbröd

Gör såhär:
Blanda ihop ägg, socker och senapen i en skål.
Häll över lite Maizena på toppen av skinkan så fastnar griljeringen bättre. Stryk över griljeringen på skinkan och häll sen på ströbrödet.
In i ugnen på 200 grader i ungefär 15 min.
Sen är skinkan klar att serveras 👍

Likes

Comments

Detta är något vi ätit sen vi var små. Min pappa gjorde ofta vispat ägg till oss och det är så gott och helt lagom till frukost.

Du behöver:
4 st ägg
1 nypa salt

Gör såhär:
Knäck äggen i en hög skål. Häll i saltet och vispa, vispa, vispa tills det har blivit en "fluffig" konsistens på äggen. Stek på hög värme, gärna med lite matfett i pannan.
Stek på båda sidorna tills ägget fått en gyllenbrun färg och sen är det klart att servera.
Det är också supergott att göra ugnsbakade bacon till 👌🏽

Likes

Comments

Den enklaste och nästan godaste förrätten som finns 👌🏽

Det som behövs är;
bacon
1 stor gul lök
1 msk socker
ca en halv dl köttbuljong i vatten
1 créme bonjour vitlök
1 dl créme fraiche
1 ägg
1 skiva långfranska
sallad
tomat
purjolök eller gräslök.

Gör såhär: skiva bacon och hacka löken. Värm upp en stekpanna och släng i både bacon och lök samtidigt. Stek på hög värme tills det fått fin färg, häll på sockret och låt det bli lite karmeliserat. Häll sedan över buljongen och låt det koka in. Under tiden kan du blanda ihop créme bonjour och créme fraiche. Stek ägget sun side up och skär ut äggulan. Rosta brödet. Lägg på ett salladsblad, smet ut "krämen" på bladet, på med baconet och tillsist på med äggulan, purjolök och en tomatskiva. Det blir fantastiskt gott 👌🏽

Likes

Comments

Ursäkta för dålig uppdatering under helgen men det har inte blivit mycket hemlagad mat då vi har haft fullt upp. Idag däremot avslutade vi en härlig helg med hemmagjorda hamburgare 👌🏽

Krydda färsen:
700 G blandfärs
1 msk kalvfond
1 msk vispgrädde
1 msk bbq sauce
1 tsk salt
2 tsk grillkrydda
1 krm svartpeppar
1 tsk lökpulver

Gör såhär:
Lägg all färs i en skål. Häll i kalvfond, vispgrädde& bbq sauce. Rör om och i med alla kryddorna.
Forma färsen i så stora hamburgare som du vill ha.
Har du en grillpanna, använd den och ha gärna hamburgarpress över hamburgarna. På så sätt krymper inte färsen ihop och hamburgarna behåller sin form& tjocklek. När du stekt dom så dom fått fin färg på båda sidorna lägg dom i en ugnsform och lägg in i ugnen på ca 150 grader tills dom blir helt genomstekta.

Hemmagjord hamburgaredressing:
2-3 dl majonnäs
1.5 dl ketchup
2 msk bostongurka
Senap (efter eget tycke)
En nypa svartpeppar

Gör såhär:
Börja med att hälla majonnäsen i en skål. Häll i ketchup, senap och bostongurka, rör om. I med pepparn och rör om igen. Lättare än så är det inte.
Vi gör alltid egen dressing för det är såå mycket godare.

Likes

Comments

Marinera kycklingen:
900 G kycklingfilé
3 msk rapsolja
Några droppar vitvinsvinäger
2 tsk oyster sauce
1 tsk citronsyra
1 nypa salt
1 nypa socker
1 stor vitlök
Lite peppar
1 msk shawarma krydda (finns att köpa i livsbutik med utländska importvaror)

Gör såhär:
Hacka kycklingen i lite längre (tunna) "skivor"
Rör ihop marinaden i en skål och i med kycklingen. Låt stå i kylen i 10-20 min. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen på hög värme tills kycklingsaften har stekts bort. Värm upp ugnen på 200 grader och ställ in kycklingen i ugnen tills den fått fin färg (se bild)
Kycklingen är klar att serveras 🍗

Fritera pommes:
Jag väljer alltid köpta pommes då det är en hel procedur att göra hemmagjorda 🙈
Hetta upp oljan, jag använder en hög stekpanna till detta och enligt mig är det supersmidigt. Fritera i ungefär 3-5 min. Hur du testar ett färdigt pommes (hör du ett knäck i pommesen så är dom klara) annars blir dom lite gyllenbruna också.
Ta gärna upp dom med en hålslev så du inte får med för mycket olja. Häll upp dom i en skål och krydda med grillkrydda 👌🏽

Detta är en perfekt "gotta sig" rätt.
Jag brukar lägga upp denna rätten likadant som en kebabtallrik. Man kan även köpa libabröd och göra sin egen kebabrulle 👏🏼
Vi gör alltid hemmagjord kebabsås och idag stod sambon för just såsen och den har jag inget recept på sådär i huvudet.

För att tillägga så är hela receptet min sambos egentligen. Det är han som presenterat mig för rätten jag numer älskar.

Likes

Comments