Denna veckan delar jag med mig utav veckomatsedel dag för dag för att komma igång mer med bloggen efter en tids uppehåll. Sen kommer veckomatsedeln vecka för vecka.
Idag lagade jag en fntastiskt god ost och skinkpaj med broccoli och purjulök.

Till pajdegen behöver du:
3 dl vetemjöl
100 g margarin eller smör
3 msk kallt vatten

Gör såhär:
Jag smälter alltid margarinet i micron ett par sekunder. Så 100g margarin, in i micron i 20 sek.
Häll mjölet i en skål och margarinet över. Blanda ihop tills du får en smulig deg och häll sedan över varttnet och knåda tills du får en fast deg.
Rulla in i plastfolie och låt stå i kylen 30 min.

Fyllning och äggstanning:
200 g rökt skinka
ett halvt paket bacon
1 liten purjulök
ett par kokta broccoli
3 dl riven ost
3 ägg
3 dl mjölk

Gör såhär:
Lägg degen i en högre pajform och tryck ut.
Sätt ugnen på 225° och förgrädda pajskalet i 10 min. Sänk sedan värmen till 200°.
Hacka skinka&bacon samt purjulök och broccoli. Börja med att hälla över skinka&bacon, sedan purjulöken och sist broccolin. Vispa äggen i en skål och häll i mjölken och vispa ihop allt. Riv osten. Häll äggstanningen över pajen och lägg sist på den rivna osten.
Låt gräddas i ugnen i ungefär 30 min eller tills äggstanningen är färdiggräddad.
Toppa med lite gräslök och njut.

Kall vitlökssås:
2 dl creme fraiche
3 små vitlöksklyftor
1 tsk torkad persilja
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar

Gör såhär:
I med creme fraiche i en skål. Pressa vitlöken och i med kryddorna. Blanda och in i kylen i minst 10 min.

F A N T A S T I S K 👌🏼
Passar till det mesta.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Perfekt som både frukost och lunch. Fantastiskt gott. Fyll gärna din omelett med allt du tycker om.
Jag gillar att hålls det enkelt 😉

Du behöver:
3 ägg
3 dl mjölk
1 nypa peppar
1 nypa salt
salladskrydda
valfri mängd skinka/innehåll
1 msk matfett

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°.
Ta fram en lagom stor och hög ugnsform.
Låt ugnen blivit varm och lägg i margarinet i ugnsformen, låt smälta i ugnen. När margarinet smält ta då ut formen.
Knäck äggen i en skål, salta och peppra. Vispa ihop äggen och häll sedan i mjölken. Vispa ihop äggblandningen och häll i formen. Hacka skinka/valfritt innehåll och strö över äggblandningen. Sist men inte minst, toppa med lite salladskrydda. Smaken blir så god.
Njut!

Likes

Comments

Om du haft tacosmys helgen som var och det bli färs över så kommer här en rätt som blir supergod på tacofärs 👌🏼

Tacopasta

Du behöver:
valfri mängd tacofärs, jag använde mig av ungefär 250g
1dl mild eller medium tacosås
1 burk krossade tomater
salt&peppar
bladspenat
spagetti

Gör såhär:
värm upp färsen i en hög stekpanna. Häll över krossade tomater och tacosås. Krydda med salt och peppar. Låt puttra i ungefär 20 min. Förkoka spaggetin tills den blir nästan klar, häll av vattnet och i med spaggetin i köttfärsåsen. Låt puttra ytterligare 5 min. Ta av från plattan och toppa med bladspenat och gärna en klick creme fraiche 🤗

Klart att serveras.

Likes

Comments

Hemma lagar vi nästan aldrig kålpudding. Den finns med på julbordet och tillagas någon gång Ibland. Men när den väl tillagas så uppskattas den så mycket 🤗

Du behöver:
Ett halvt vitkålshuvud
600 g köttfärs, gärna blandfärs
2 ägg
2 msk ljus sirap
2 msk kallt vatten
4-5 tsk malen kryddpeppar
1 1/2 tsk salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ned kålhuvudet i små tärningar
Fräs lite kål i taget i smör i en panna, ringla över sirap. Var försiktig så att det inte bränner vid. Stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan.
Lägg färsen i en bunke. Blanda ner kryddpeppar salt och ägg. Rör om till en lös smet. Lägg färsen i en ugnsform och toppa med kålen. Häll över ungefär 1 dl vatten.
Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 20- 25 minuter. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.

Gräddsås

Du behöver:
3 msk smör att steka i
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 st köttbuljong
1 tsk kinesisk soja
2-3 dl steksky från kålpuddingen
salt och malen vitpeppar

Gör såhär:
Börja med att smälta smör i en kastrull. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Vispa väl. Tillsätt grädden. Vispa hela tiden så att det inte bränner fast i botten på grytan.
Häll i stekskyn från kålpuddingen, Köttbuljong, soja, salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.
Servera med nykokt potatis och lingon! Kokta grönsaker och ett iskallt glas mjölk är inte alls 😍 NJUT!

Likes

Comments

Husmanskost, bland det bästa som finns. Kalops är en rätt som man nästan måste älska 😍

Du behöver:
1 kg kött, helst med ben av högrev, bringa, märgpipa eller grytbitar av ex. innanlår, högrev.
3 st köttbuljong
2 gula lökar
4 morötter
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 msk brun redning (meizena)
1 vatten
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad

Gör såhär:
Skär upp köttet i små "kuber" jag gillar att ha dom lite mindre. Skala och skär upp både lök och morötter i lite tjockare skivor.
Häll köttet i en het panna (wokpanna är skitbra) gjutjärn gryta också så klart. Bryn köttet tills det fått lite fin färg, salta och peppra. I med morötter och lök, lät steka ihop någon minut och häll sen över vattnet. I med kryddpepparkorn, lagerblad och 1 köttbuljong. Låt koka i 2-3 timmar. Fyll på vatten om det behövs (vilket det gör om du inte använder lock på grytan) Precis innan det är dags att servera silar du bort lagerblad och kornen. Häll sedan över redningen tills du får den konsistens och tjocklek du vill ha. I med resten av köttbuljongen, salta och peppra efter smak. Låt puttra i några minuter och servera sen med ris eller potatis och rödbetor 🤗

Likes

Comments

Det bästa jag visste var att komma till mormor och få äta hennes köttfärsås när jag var liten 😍 Idag har jag turen som kan laga den själv 👏

Du behöver:
500 g blandfärs
7 dl röd mjölk
2-3 st köttbuljong
soya (tills du får en fin färg)
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 MSK vetemjöl

Gör såhär:
Bryn färsen i lite matfett. När färsen har brynt klart och blivit tillagad så häller du över 1 stor msk vetemjöl och rör ihop med färsen. Häll sedan direkt över ungefär 6 dl mjölk och rör om. I med 1 köttbuljong och krydda med salt och peppar. Ös på med soya (endast färgsoya och inte kinesisk) smaka av så fort buljongen har smält. Köttfärsåsen ska smaka mycket buljong/kött smak. Är den för mesig så lägg i en buljong till. Välj själv hur tjock du vill att köttfärssåsen ska vara med hjälp utav mjölken. Där bestämmer du helt och hållet själv i princip. Om du är osäker på buljongen och inte vill att det ska smaka för mycket, ta en halv i taget 👍
Servera med spaghetti och en god sallad.

Likes

Comments

En fsntstisk rätt som jag lagar alldeles för sällan.

Du behöver:
4 skivor oxfilé eller utskuren biff
10 potatis
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 paket bacon
1 msk smör till stekning
1 dl rött vin
2 msk ox eller kalvfond
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör såhär:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken. Blanda potatisen med varm mjölk (börja med den mindre mängden och tillsätt ev mer) och smör och vispa det fluffigt.
Krydda med salt och peppar. Ställ moset åt sidan och håll det varmt.
Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida i smör. Lyft upp dem och håll varma.
Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka 1-2 minuter.
Lägg biffarna ovanpå potatismoset. Toppa med bacon blandat med persilja och lite skysås. Servera gärna med en god sallad eller kokta grönsaker.

Likes

Comments

Supergod twist på pytt i Panna 👌

Du behöver:
400 g fläskfilé
1/2 dl soja
1 msk sambal oelek
8-10 potatis
1 gul lök
1/2 dl olivolja
2 röda paprikor
1 paket fetaost
1 paket chorizo
salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja och sambal oelek. Låt marinera i ca 30 minuter.
Skär potatisen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor.
Lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
Tillsätt lök och köttstrimlorna till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter.
Skär paprikorna i tunna ringar. Ta ut plåten och fördela paprika, chorizon och smula fetaost över. Salta och peppra.
Servera gärna med en god tzatziki.

Likes

Comments

Efter en jobbdag är det skönt att komma hem och bara slänga ihop någonting fort. Frukostkorv och potatismos är faktiskt supergott och superenkelt 👍

Potatismos

Du behöver:
14 potatisar
25 G margarin
1 1/2 dl mjölk
1 tsk salladskrydda
Salt&peppar

Gör såhär:
Skala och dela potatisen i mindre bitar (går fortare att koka) koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och krossa potatisen med en potatiskrossare. I med margarin och mjölk. Vispa ihop moset med en vanlig visp. Krydda moset och rör om. Färdigt att serveras 👌🏽

Frukostkorv

Du belöper:
Tjock grillkorv
Bostongurka

Gör såhär:
Lägg korvarna i en ugnsform, skär ett snitt i mitten på korven och lägg i bostongurka i snittet. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 15 min eller tills korvarna fått en fin färg.

Likes

Comments

Kött i gräddsås:

Du behöver:
1 hel fläskytterfilé
2 stora morötter
1 röd eller gul lök
2 dl vispgrädde
2 dl matgrädde
1 köttbuljong
1 msk kinesisk soya

Gör såhär:
Stek köttet i valfria kryddor. Låt det få en fin färg. Lägg köttet på en tallrik. Häll grädden i pannan, lägg i buljongen och häll i soyan. Lägg tillbaka köttet i pannan, låt puttra på låg värme i ca 5 min. Häll över allt i en ugnsform. Skiva morötter och lök och lägg i formen tillsammans med köttet och såsen. In i ugnen på 150 grader i ca 20 min.
Servera med de tillbehör du valt, smaskens 👌🏽

Hemmagjorda pommes

Du behöver:
14 potatisar
Olja till fritering
Valfria kryddor

Gör såhär:
Tillagning


Skala potatisen och skär i långa stavar, cirka 1 cm tjocka.
Koka upp en stor kastrull med vatten och förkoka potatisen en minut. Lyft upp med hålslev och låt potatisen torka på papper.
Värm matoljan i en kastrull tills den är cirka 150 grader. Fritera potatisen 4-5 minuter och låt den rinna av på papper.
Före servering, värm oljan till 190 grader och fritera potatisen i 2-3 minuter tills den fått fin färg och är krispig i kanterna.
Passa på så att potatisen inte blir för mörk och bränd. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper.
Krydda och servera genast.


Likes

Comments