Om du haft tacosmys helgen som var och det bli färs över så kommer här en rätt som blir supergod på tacofärs 👌🏼

Tacopasta

Du behöver:
valfri mängd tacofärs, jag använde mig av ungefär 250g
1dl mild eller medium tacosås
1 burk krossade tomater
salt&peppar
bladspenat
spagetti

Gör såhär:
värm upp färsen i en hög stekpanna. Häll över krossade tomater och tacosås. Krydda med salt och peppar. Låt puttra i ungefär 20 min. Förkoka spaggetin tills den blir nästan klar, häll av vattnet och i med spaggetin i köttfärsåsen. Låt puttra ytterligare 5 min. Ta av från plattan och toppa med bladspenat och gärna en klick creme fraiche 🤗

Klart att serveras.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hemma lagar vi nästan aldrig kålpudding. Den finns med på julbordet och tillagas någon gång Ibland. Men när den väl tillagas så uppskattas den så mycket 🤗

Du behöver:
Ett halvt vitkålshuvud
600 g köttfärs, gärna blandfärs
2 ägg
2 msk ljus sirap
2 msk kallt vatten
4-5 tsk malen kryddpeppar
1 1/2 tsk salt

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skär ned kålhuvudet i små tärningar
Fräs lite kål i taget i smör i en panna, ringla över sirap. Var försiktig så att det inte bränner vid. Stek tills kålen mjuknat och ställ åt sidan.
Lägg färsen i en bunke. Blanda ner kryddpeppar salt och ägg. Rör om till en lös smet. Lägg färsen i en ugnsform och toppa med kålen. Häll över ungefär 1 dl vatten.
Grädda kålpuddningen i mitten av ugnen i ca 20- 25 minuter. Ta ut och häll över stekskyn i en skål till såsen.

Gräddsås

Du behöver:
3 msk smör att steka i
3 msk vetemjöl
4 dl vispgrädde
1 st köttbuljong
1 tsk kinesisk soja
2-3 dl steksky från kålpuddingen
salt och malen vitpeppar

Gör såhär:
Börja med att smälta smör i en kastrull. Tillsätt och rör ut mjölet med en visp. Vispa väl. Tillsätt grädden. Vispa hela tiden så att det inte bränner fast i botten på grytan.
Häll i stekskyn från kålpuddingen, Köttbuljong, soja, salt och peppar. Låt småputtra några min på låg värme.
Servera med nykokt potatis och lingon! Kokta grönsaker och ett iskallt glas mjölk är inte alls 😍 NJUT!

Likes

Comments

Husmanskost, bland det bästa som finns. Kalops är en rätt som man nästan måste älska 😍

Du behöver:
1 kg kött, helst med ben av högrev, bringa, märgpipa eller grytbitar av ex. innanlår, högrev.
3 st köttbuljong
2 gula lökar
4 morötter
2 msk smör eller margarin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
5 msk brun redning (meizena)
1 vatten
15 kryddpepparkorn
4 lagerblad

Gör såhär:
Skär upp köttet i små "kuber" jag gillar att ha dom lite mindre. Skala och skär upp både lök och morötter i lite tjockare skivor.
Häll köttet i en het panna (wokpanna är skitbra) gjutjärn gryta också så klart. Bryn köttet tills det fått lite fin färg, salta och peppra. I med morötter och lök, lät steka ihop någon minut och häll sen över vattnet. I med kryddpepparkorn, lagerblad och 1 köttbuljong. Låt koka i 2-3 timmar. Fyll på vatten om det behövs (vilket det gör om du inte använder lock på grytan) Precis innan det är dags att servera silar du bort lagerblad och kornen. Häll sedan över redningen tills du får den konsistens och tjocklek du vill ha. I med resten av köttbuljongen, salta och peppra efter smak. Låt puttra i några minuter och servera sen med ris eller potatis och rödbetor 🤗

Likes

Comments

Det bästa jag visste var att komma till mormor och få äta hennes köttfärsås när jag var liten 😍 Idag har jag turen som kan laga den själv 👏

Du behöver:
500 g blandfärs
7 dl röd mjölk
2-3 st köttbuljong
soya (tills du får en fin färg)
1 krm svartpeppar
1 krm salt
1 MSK vetemjöl

Gör såhär:
Bryn färsen i lite matfett. När färsen har brynt klart och blivit tillagad så häller du över 1 stor msk vetemjöl och rör ihop med färsen. Häll sedan direkt över ungefär 6 dl mjölk och rör om. I med 1 köttbuljong och krydda med salt och peppar. Ös på med soya (endast färgsoya och inte kinesisk) smaka av så fort buljongen har smält. Köttfärsåsen ska smaka mycket buljong/kött smak. Är den för mesig så lägg i en buljong till. Välj själv hur tjock du vill att köttfärssåsen ska vara med hjälp utav mjölken. Där bestämmer du helt och hållet själv i princip. Om du är osäker på buljongen och inte vill att det ska smaka för mycket, ta en halv i taget 👍
Servera med spaghetti och en god sallad.

Likes

Comments

En fsntstisk rätt som jag lagar alldeles för sällan.

Du behöver:
4 skivor oxfilé eller utskuren biff
10 potatis
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 paket bacon
1 msk smör till stekning
1 dl rött vin
2 msk ox eller kalvfond
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör såhär:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken. Blanda potatisen med varm mjölk (börja med den mindre mängden och tillsätt ev mer) och smör och vispa det fluffigt.
Krydda med salt och peppar. Ställ moset åt sidan och håll det varmt.
Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida i smör. Lyft upp dem och håll varma.
Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka 1-2 minuter.
Lägg biffarna ovanpå potatismoset. Toppa med bacon blandat med persilja och lite skysås. Servera gärna med en god sallad eller kokta grönsaker.

Likes

Comments

Supergod twist på pytt i Panna 👌

Du behöver:
400 g fläskfilé
1/2 dl soja
1 msk sambal oelek
8-10 potatis
1 gul lök
1/2 dl olivolja
2 röda paprikor
1 paket fetaost
1 paket chorizo
salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja och sambal oelek. Låt marinera i ca 30 minuter.
Skär potatisen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor.
Lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
Tillsätt lök och köttstrimlorna till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter.
Skär paprikorna i tunna ringar. Ta ut plåten och fördela paprika, chorizon och smula fetaost över. Salta och peppra.
Servera gärna med en god tzatziki.

Likes

Comments

Efter en jobbdag är det skönt att komma hem och bara slänga ihop någonting fort. Frukostkorv och potatismos är faktiskt supergott och superenkelt 👍

Potatismos

Du behöver:
14 potatisar
25 G margarin
1 1/2 dl mjölk
1 tsk salladskrydda
Salt&peppar

Gör såhär:
Skala och dela potatisen i mindre bitar (går fortare att koka) koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och krossa potatisen med en potatiskrossare. I med margarin och mjölk. Vispa ihop moset med en vanlig visp. Krydda moset och rör om. Färdigt att serveras 👌🏽

Frukostkorv

Du belöper:
Tjock grillkorv
Bostongurka

Gör såhär:
Lägg korvarna i en ugnsform, skär ett snitt i mitten på korven och lägg i bostongurka i snittet. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 15 min eller tills korvarna fått en fin färg.

Likes

Comments

Kött i gräddsås:

Du behöver:
1 hel fläskytterfilé
2 stora morötter
1 röd eller gul lök
2 dl vispgrädde
2 dl matgrädde
1 köttbuljong
1 msk kinesisk soya

Gör såhär:
Stek köttet i valfria kryddor. Låt det få en fin färg. Lägg köttet på en tallrik. Häll grädden i pannan, lägg i buljongen och häll i soyan. Lägg tillbaka köttet i pannan, låt puttra på låg värme i ca 5 min. Häll över allt i en ugnsform. Skiva morötter och lök och lägg i formen tillsammans med köttet och såsen. In i ugnen på 150 grader i ca 20 min.
Servera med de tillbehör du valt, smaskens 👌🏽

Hemmagjorda pommes

Du behöver:
14 potatisar
Olja till fritering
Valfria kryddor

Gör såhär:
Tillagning


Skala potatisen och skär i långa stavar, cirka 1 cm tjocka.
Koka upp en stor kastrull med vatten och förkoka potatisen en minut. Lyft upp med hålslev och låt potatisen torka på papper.
Värm matoljan i en kastrull tills den är cirka 150 grader. Fritera potatisen 4-5 minuter och låt den rinna av på papper.
Före servering, värm oljan till 190 grader och fritera potatisen i 2-3 minuter tills den fått fin färg och är krispig i kanterna.
Passa på så att potatisen inte blir för mörk och bränd. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper.
Krydda och servera genast.


Likes

Comments

Förrätt

När man inte kan bestämma sig för vilken av sina favorit förrätter man vill servera så var det väldigt enkelt för mig att göra båda två 😍

Toast Skagen
Du behöver:
200 G räkor
1 dl majonnäs
1/2 dl créme fraiche
1 liten rödlök
2 kokta ägg
Knappt 1 tsk paprikapulver
Salt&peppar
Citronpeppar (efter smak)
Massvis med dill (1 näve färsk dill) ( nästan 1 msk torr dill)
(Garnering)
Rostbröd
Citron
Salladsblad
Gurka
Tomat

Gör såhär:
Låt räkorna få rinna av i ett durkslag. Koka äggen ett tag innan så dom hunner svalna. Hacka ägg och rödlök. I med räkor, lök och ägg i en skål. Häll över majonnäs och créme fraiche och i med kryddorna. Rör om (röran är redo att serveras) Rosta brödet, under tiden det svalnar kan du skiva lite gurka och tomat fixa salladsblad och resten av det du vill ha som garnering. Garnering tycker jag är upp till var och en och vad man själv tycker om. Jag använder mig av endast, sallad, tomat, gurka och citron. Blir lättast och godast så.


Toast med créme bonjour och bacon
Du behöver:
bacon
1 stor gul lök
1 msk socker
ca en halv dl köttbuljong i vatten
1 créme bonjour vitlök
1 dl créme fraiche
1 ägg
1 skiva långfranska
sallad
tomat
purjolök eller gräslök.

Gör såhär: skiva bacon och hacka löken. Värm upp en stekpanna och släng i både bacon och lök samtidigt. Stek på hög värme tills det fått fin färg, häll på sockret och låt det bli lite karmeliserat. Häll sedan över buljongen och låt det koka in. Under tiden kan du blanda ihop créme bonjour och créme fraiche. Stek ägget sun side up och skär ut äggulan. Rosta brödet. Lägg på ett salladsblad, smet ut "krämen" på bladet, på med baconet och tillsist på med äggulan, purjolök och en tomatskiva. Det blir fantastiskt gott 👌🏽

Huvudrätt

Ädelostgratinerad kycklingfilé i ugn

Du behöver:
900 G kycklingfilé
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
125g ädelost
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost
Salt&peppar
Grillkrydda

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filéerna på längden i två delar. Finhacka löken och vitlöken. Stek lök och vitlök i smör tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt kycklingbitarna och stek ca några minuter per sida. Salta och peppra och krydda med grillkrydda.
Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Mosa ihop ädelost med crème fraiche och bred ut över kycklingen. Häll över grädden och osten. Gratinera 30 minuter. Stek bacon knaprigt, gör sparris inlindat i bacon (i ugnen) och koka lite broccoli.

Rätten blir fantastisk god 👌🏽

Efterrätt

Marängswiss

Du behöver: 
2 dl vispgrädde
500 G gammaldags vaniljglass
cirka 15 maränger
kolasås
chokladsås
Några chokladbitar på toppen

Gör såhär:
Vispa grädden med lite vaniljsocker i.
Ta fram de skålar/glas du tänkt använda för serveringen.
Börja med att läggs ett lass med glass i botten sen grädde, sen maräng och sist såserna. Varva likadant en gång till och toppa med några chokladbitar 👌🏽
Snåla inte med såserna. Det blir enkelt men supergott.

Likes

Comments

Vi hade nyligen två-årskalas för vår dotter och jag tänkte faktiskt dela med mig av både recept och tips på dekoration 😊
Färgtemat var ju självklart rosa som ni ser på bilderna 🌸

Cheesecake

Du behöver:
Botten:
150 g digestivekex
50 g smör (smältes)
Fyllning:
4 ägg
2 dl strösocker
400 g Philadelphia Classic Naturell
2 tsk vaniljsocker
1 msk hallonsylt
4 dl vispgrädde
Valfritt strössel
Röd karamellfärg

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Krossa digestivekexen fint (gärna i matberedare) och blanda de krossade kexen med det smälta smöret. Rör ihop till en jämn blandning. Klä botten på springformen med bakplåtspapper och tryck ut blandningen i formen. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Separera sedan äggulorna och äggvitorna och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret pösigt.
Blanda Philadelphiaosten med vaniljsockret. Rör samman blandningen med äggulorna och sockret. Gärna med elvisp.
Vispa sedan grädden separat och rör försiktigt ner den i ägg- och ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner i smeten. Rör ner hallonsylten och karamellfärg (kakan ska bli rosa) toppa med massvis av strössel och häll sen ner smeten i formen och ställ den i frysen över natten.
Ta ut cheesecaken och ställ den i rumstemperatur ca. 1 timme innan den ska avnjutas.

Något som är roligt och ett minne för livet är ju absolut dessa photobooth "utklädnader"
Fotografera varje familj eller gäst som kommer och gör ett fint collage. Det blir också en extra rolig stund på kalaset 🤓

Cakepops med smak av ballerina

Du behöver:
2 paket Ballerinakex (ta din favoritsmak, men det måste vara sådana med ”klet” i mitten)
100 g Philadelphiaost
200 g choklad av valfri smak och kakaohalt att doppa klubborna i eller att ringla över
Cakepopspinnar/grillpinnar till popsen

Gör såhär:
Mixa Ballerinakexen till fina smulor i en matberedare. Ha i Philadelphiaosten och blanda om till en slät smet. Ställ kallt i minst 30 minuter. Forma till bollar och låt stå kallt ytterligare 30 minuter eller gärna över natten. Stick i en pinne i varje kakboll och doppa i smält choklad. Dekorera gärna med strössel.

Ha en godisbuffe eller glassbuffe eller både och 🤗
Popcorn går alltid hem och passar på något sätt in på buffébordet.
Har du ett tema låt allt följa i detta temat. Det blir så fint och så mysigt och man låter allt gå i samma färg/tema 🌸 överdriv gärna med fika, godis, glass m.m. Ju mer desto bättre ✨

Godistårta går nog hem på alla barnkalas 🎂
Receptet för tårtan hittar du lite längre ner på min blogg 🌸

Likes

Comments