En fsntstisk rätt som jag lagar alldeles för sällan.

Du behöver:
4 skivor oxfilé eller utskuren biff
10 potatis
2 1/2 dl mjölk
2 msk smör
1/2 paket bacon
1 msk smör till stekning
1 dl rött vin
2 msk ox eller kalvfond
2 msk hackad persilja
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör såhär:
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och mosa potatisen.
Värm mjölken. Blanda potatisen med varm mjölk (börja med den mindre mängden och tillsätt ev mer) och smör och vispa det fluffigt.
Krydda med salt och peppar. Ställ moset åt sidan och håll det varmt.
Strimla och knaperstek baconet. Låt rinna av på hushållspapper.
Stek biffarna 2-3 minuter på varje sida i smör. Lyft upp dem och håll varma.
Häll vin och fond i stekpannan och vispa runt. Låt koka 1-2 minuter.
Lägg biffarna ovanpå potatismoset. Toppa med bacon blandat med persilja och lite skysås. Servera gärna med en god sallad eller kokta grönsaker.

Likes

Comments

Supergod twist på pytt i Panna 👌

Du behöver:
400 g fläskfilé
1/2 dl soja
1 msk sambal oelek
8-10 potatis
1 gul lök
1/2 dl olivolja
2 röda paprikor
1 paket fetaost
1 paket chorizo
salt och peppar

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Strimla fläskfilén och lägg den i en marinad av soja och sambal oelek. Låt marinera i ca 30 minuter.
Skär potatisen i klyftor. Skala och skär löken i klyftor.
Lägg potatisklyftorna på en plåt, ringla över olja och krydda med salt och peppar. Sätt in i ugnen i 20 minuter.
Tillsätt lök och köttstrimlorna till potatisen. Tillaga ytterligare 10-15 minuter.
Skär paprikorna i tunna ringar. Ta ut plåten och fördela paprika, chorizon och smula fetaost över. Salta och peppra.
Servera gärna med en god tzatziki.

Likes

Comments

Efter en jobbdag är det skönt att komma hem och bara slänga ihop någonting fort. Frukostkorv och potatismos är faktiskt supergott och superenkelt 👍

Potatismos

Du behöver:
14 potatisar
25 G margarin
1 1/2 dl mjölk
1 tsk salladskrydda
Salt&peppar

Gör såhär:
Skala och dela potatisen i mindre bitar (går fortare att koka) koka potatisen tills den är mjuk. Häll av vattnet och krossa potatisen med en potatiskrossare. I med margarin och mjölk. Vispa ihop moset med en vanlig visp. Krydda moset och rör om. Färdigt att serveras 👌🏽

Frukostkorv

Du belöper:
Tjock grillkorv
Bostongurka

Gör såhär:
Lägg korvarna i en ugnsform, skär ett snitt i mitten på korven och lägg i bostongurka i snittet. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ungefär 15 min eller tills korvarna fått en fin färg.

Likes

Comments

Kött i gräddsås:

Du behöver:
1 hel fläskytterfilé
2 stora morötter
1 röd eller gul lök
2 dl vispgrädde
2 dl matgrädde
1 köttbuljong
1 msk kinesisk soya

Gör såhär:
Stek köttet i valfria kryddor. Låt det få en fin färg. Lägg köttet på en tallrik. Häll grädden i pannan, lägg i buljongen och häll i soyan. Lägg tillbaka köttet i pannan, låt puttra på låg värme i ca 5 min. Häll över allt i en ugnsform. Skiva morötter och lök och lägg i formen tillsammans med köttet och såsen. In i ugnen på 150 grader i ca 20 min.
Servera med de tillbehör du valt, smaskens 👌🏽

Hemmagjorda pommes

Du behöver:
14 potatisar
Olja till fritering
Valfria kryddor

Gör såhär:
Tillagning


Skala potatisen och skär i långa stavar, cirka 1 cm tjocka.
Koka upp en stor kastrull med vatten och förkoka potatisen en minut. Lyft upp med hålslev och låt potatisen torka på papper.
Värm matoljan i en kastrull tills den är cirka 150 grader. Fritera potatisen 4-5 minuter och låt den rinna av på papper.
Före servering, värm oljan till 190 grader och fritera potatisen i 2-3 minuter tills den fått fin färg och är krispig i kanterna.
Passa på så att potatisen inte blir för mörk och bränd. Lyft upp med hålslev och låt rinna av på papper.
Krydda och servera genast.


  • 31 readers

Likes

Comments

Förrätt

När man inte kan bestämma sig för vilken av sina favorit förrätter man vill servera så var det väldigt enkelt för mig att göra båda två 😍

Toast Skagen
Du behöver:
200 G räkor
1 dl majonnäs
1/2 dl créme fraiche
1 liten rödlök
2 kokta ägg
Knappt 1 tsk paprikapulver
Salt&peppar
Citronpeppar (efter smak)
Massvis med dill (1 näve färsk dill) ( nästan 1 msk torr dill)
(Garnering)
Rostbröd
Citron
Salladsblad
Gurka
Tomat

Gör såhär:
Låt räkorna få rinna av i ett durkslag. Koka äggen ett tag innan så dom hunner svalna. Hacka ägg och rödlök. I med räkor, lök och ägg i en skål. Häll över majonnäs och créme fraiche och i med kryddorna. Rör om (röran är redo att serveras) Rosta brödet, under tiden det svalnar kan du skiva lite gurka och tomat fixa salladsblad och resten av det du vill ha som garnering. Garnering tycker jag är upp till var och en och vad man själv tycker om. Jag använder mig av endast, sallad, tomat, gurka och citron. Blir lättast och godast så.


Toast med créme bonjour och bacon
Du behöver:
bacon
1 stor gul lök
1 msk socker
ca en halv dl köttbuljong i vatten
1 créme bonjour vitlök
1 dl créme fraiche
1 ägg
1 skiva långfranska
sallad
tomat
purjolök eller gräslök.

Gör såhär: skiva bacon och hacka löken. Värm upp en stekpanna och släng i både bacon och lök samtidigt. Stek på hög värme tills det fått fin färg, häll på sockret och låt det bli lite karmeliserat. Häll sedan över buljongen och låt det koka in. Under tiden kan du blanda ihop créme bonjour och créme fraiche. Stek ägget sun side up och skär ut äggulan. Rosta brödet. Lägg på ett salladsblad, smet ut "krämen" på bladet, på med baconet och tillsist på med äggulan, purjolök och en tomatskiva. Det blir fantastiskt gott 👌🏽

Huvudrätt

Ädelostgratinerad kycklingfilé i ugn

Du behöver:
900 G kycklingfilé
1 gul lök
2 st vitlöksklyftor
125g ädelost
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
2 dl riven ost
Salt&peppar
Grillkrydda

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär filéerna på längden i två delar. Finhacka löken och vitlöken. Stek lök och vitlök i smör tills de mjuknat och fått lite färg. Tillsätt kycklingbitarna och stek ca några minuter per sida. Salta och peppra och krydda med grillkrydda.
Lägg kyckling och lök i en ugnsform. Mosa ihop ädelost med crème fraiche och bred ut över kycklingen. Häll över grädden och osten. Gratinera 30 minuter. Stek bacon knaprigt, gör sparris inlindat i bacon (i ugnen) och koka lite broccoli.

Rätten blir fantastisk god 👌🏽

Efterrätt

Marängswiss

Du behöver: 
2 dl vispgrädde
500 G gammaldags vaniljglass
cirka 15 maränger
kolasås
chokladsås
Några chokladbitar på toppen

Gör såhär:
Vispa grädden med lite vaniljsocker i.
Ta fram de skålar/glas du tänkt använda för serveringen.
Börja med att läggs ett lass med glass i botten sen grädde, sen maräng och sist såserna. Varva likadant en gång till och toppa med några chokladbitar 👌🏽
Snåla inte med såserna. Det blir enkelt men supergott.

Likes

Comments

Vi hade nyligen två-årskalas för vår dotter och jag tänkte faktiskt dela med mig av både recept och tips på dekoration 😊
Färgtemat var ju självklart rosa som ni ser på bilderna 🌸

Cheesecake

Du behöver:
Botten:
150 g digestivekex
50 g smör (smältes)
Fyllning:
4 ägg
2 dl strösocker
400 g Philadelphia Classic Naturell
2 tsk vaniljsocker
1 msk hallonsylt
4 dl vispgrädde
Valfritt strössel
Röd karamellfärg

Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Krossa digestivekexen fint (gärna i matberedare) och blanda de krossade kexen med det smälta smöret. Rör ihop till en jämn blandning. Klä botten på springformen med bakplåtspapper och tryck ut blandningen i formen. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen.
Separera sedan äggulorna och äggvitorna och lägg dem i var sin skål. Vispa äggulorna med sockret pösigt.
Blanda Philadelphiaosten med vaniljsockret. Rör samman blandningen med äggulorna och sockret. Gärna med elvisp.
Vispa sedan grädden separat och rör försiktigt ner den i ägg- och ostblandningen. Vispa äggvitorna hårt och rör försiktigt ner i smeten. Rör ner hallonsylten och karamellfärg (kakan ska bli rosa) toppa med massvis av strössel och häll sen ner smeten i formen och ställ den i frysen över natten.
Ta ut cheesecaken och ställ den i rumstemperatur ca. 1 timme innan den ska avnjutas.

Något som är roligt och ett minne för livet är ju absolut dessa photobooth "utklädnader"
Fotografera varje familj eller gäst som kommer och gör ett fint collage. Det blir också en extra rolig stund på kalaset 🤓

Cakepops med smak av ballerina

Du behöver:
2 paket Ballerinakex (ta din favoritsmak, men det måste vara sådana med ”klet” i mitten)
100 g Philadelphiaost
200 g choklad av valfri smak och kakaohalt att doppa klubborna i eller att ringla över
Cakepopspinnar/grillpinnar till popsen

Gör såhär:
Mixa Ballerinakexen till fina smulor i en matberedare. Ha i Philadelphiaosten och blanda om till en slät smet. Ställ kallt i minst 30 minuter. Forma till bollar och låt stå kallt ytterligare 30 minuter eller gärna över natten. Stick i en pinne i varje kakboll och doppa i smält choklad. Dekorera gärna med strössel.

Ha en godisbuffe eller glassbuffe eller både och 🤗
Popcorn går alltid hem och passar på något sätt in på buffébordet.
Har du ett tema låt allt följa i detta temat. Det blir så fint och så mysigt och man låter allt gå i samma färg/tema 🌸 överdriv gärna med fika, godis, glass m.m. Ju mer desto bättre ✨

Godistårta går nog hem på alla barnkalas 🎂
Receptet för tårtan hittar du lite längre ner på min blogg 🌸

Likes

Comments

Du behöver:
900 G kycklingfilé
1,5 dl vetemjöl
2 äggulor
2 dl ströbröd/ 2 dl panko
Grillkrydda&paprikapulver
olja att fritera i

Gör såhär:
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar (så stora som du själv vill ha dom)
Blanda mjöl, grillkrydda och paprikapulver i en plastpåse. Lägg i några kycklingbitar åt gången. Skaka påsen så att bitarna täcks med mjölblandningen. Doppa varje kycklingbit i de uppvispade äggulorna och därefter i ströbrödet/panko.
Häll oljan i pannan och hetta upp försiktigt. Lägg i kycklingbitarna när oljan är het, sänk värmen och låt bitarna långsamt bli bruna. Vänd dem en gång. Beroende på storlek behöver bitarna friteras sammanlagt 5-8 minuter.

Likes

Comments

Släng ihop en fredagskväll och få en fantastisk smakupplevelse. Allt är godare hemlagat ✨
Till och med skräpmat.

Du behöver:
4 kycklingfilé
1 dl majonnäs
2 dl crème fraiche
1 tsk curry
0,5 tsk socker
Salladsblad
4 tomater
1 rödlök
1 pkt bacon
8 skivor rostbröd

Gör såhär:
Banka ut kycklingfiléerna så att de blir plattare. Då steker de klart jämnare.
Lägg kycklingfiléerna på en skärbräda, krydda med grillkrydda, peppar och paprikakrydda.
Grilla kycklingfiléerna några minuter på varje sida i en grillpanna eller på grill. Låt kycklingen steka klart i ugnen på 175 grader i 20 minuter så blir den garanterat klar. Låt kycklingen vila i folie.
Dela baconskivorna rakt av på mitten och stek baconen knapriga.
Skölj och skiva tomater.
Skala, dela och strimla rödlöken.
Rensa salladen, skölj och dela den grovt.
Blanda curry med majonnäs och crème fraiche. Smaka av med socker, salt, paprikapulver, salladskrydda och vitpeppar.
Rosta bröden. Dela dem i trianglar.
Lägg ihop dina Club Sandwich så här: fördela en rejäl klick majonnäs på bröden och lägg på tallriken.
Lägg på sallad (blanda gärna salladen i en skål innan med citronsaft, olivolja, salt och vitpeppar).
Lägg på tomater samt rödlök.
Dela kycklingfiléer snett i två delar och lägg dem i kors på.
Toppa med baconskivor och den andra brödtriangeln.
Servera dina Club Sandwich med friterade pommes och en hemmagjord kebabsås 👌🏽

Likes

Comments

Så FANTASTISKT goda och så himla enkla att göra 😍 ett måste om ni inte har smakat dom.

Ballerinabollar:

2 paket Ballerinakex (ta din favoritsmak, men det måste vara sådana med nougat i mitten)
100 g Philadelphiaost
200 g choklad av valfri smak och kakaohalt att doppa klubborna i eller att ringla över

Mixa Ballerinakexen till fina smulor i en matberedare. Ha i Philadelphiaosten och blanda om till en slät smet. Ställ kallt i minst 30 minuter. Forma till bollar och låt stå kallt ytterligare 30 minuter eller gärna över natten. Stick i en pinne i varje kakboll och doppa i smält choklad.

Likes

Comments

Köttfärsrullar i sås

Du behöver:
400 G blandfärs
1 pkt bacon
1 krm lökpulver
1 tsk salt
1/2 msk kalvfond
En skvätt kinesisk soya
Svartpeppar
3 dl vispgrädde
1/2 dl chilisås

Gör såhär:
Lägg färsen i en bunke, blanda i alla kryddor inkl kalvfond. Forma till "prinskorvform" och linda in rullarna i bacon. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 7 min. Förbered såsen. Blanda ihop grädden, chilisåsen och lite salt och peppar. Ta ut rullarna och häll över såsen. In i ugnen i ca 10-15 min till och sen ska dom vara klara.

Potatismos

Du behöver:
12-14 medelstora potatis
Vatten till kokning
25 G margarin
1/2 dl mjölk
En skvätt vispgrädde
1 äggula
Salt
Peppar
Salladskrydda

Gör såhär:
Skala och nästan hacka potatisen i lite större bitar. Lägg i en stor gryta med vatten och låt koka i ungefär 15 min.
Häll av vattnet och mosa potatisen med en potatiskross. I med margarin, låt smälta innan du häller på mjölk, grädde och äggulan. När du hällt på det så vispa klart moset med en visp så det blir mer fluffigt. I med kryddorna och rör om. Moset är klar för servering 👌🏽

Likes

Comments