View tracker

Idag lagade jag min absoluta favoriträtt inom husmanskost ✨

Du behöver:
900 G grytbitar (av nöt)
2 gula lökar
4 stora morötter
5 st lagerblad
15 kryddpepparkorn
2-3 köttbuljongstärningar
1 liter vatten
1 dl rödvin
2 msk kalvfond
1 halv msk kinesisk soya
Brun maizenaredning
Salt&peppar

Gör såhär:
Bryn köttet, salta och peppra.
Häll i lök och morötter (jag gör alltid det från första början) I med en liter vatten, lagerblad, kryddpepparkorn. en buljongtärning och rödvinet. Låt detta få stå och puttra på medelvärme i ungefär 2-3 timmar. Smaka av köttet. Det ska nästan falla isär. När köttet är klart kan du börja reducera såsen med brun Maizenaredning och hälla i soyan. När du fått den tjockleken du vill ha på såsen häller du i resten av buljongtärningen och kalvfonden. Jag brukar plocka bort kryddpepparkornen och lagerbladen men det gör man efter eget tycke. Smaka av med salt och peppar 👌🏽

Servera med ris/potatis och inlagda rödbetor.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Vad är det bästa på ditt julbord?
Jag har alltid älskat julskinkan och jag brukar nästan alltid hinna göra två stycken innan julafton.
Här har ni mitt enkla recept på julskinka 👇🏻

Du behöver:
2-3 kg rimmad julskinka
10 kryddpepparkorn
1 dl vatten

Gör såhär:
Skölj av skinkan under rinnande vatten (behåll nätet på skinkan) Lägg den i en ugnssäker form med 10 kryddpepparkorn och häll över 1 dl vatten. Jag använder mig inte av ugnstermometer utan jag brukar gå på känsla. Brukar räkna en timme per kg. Idag hade jag en skinka på nästan 3 kg. Den stod inne mellan 9-12.45.
Eftersom jag gillar torr skinka så låter jag alltid min stå lite längre. Ta ut skinkan och låt den svalna lite innan du skär bort svålet.

Griljering:
1 ägg
1 msk socker
2 msk grovkornig senap
2 msk fransk senap
Maizena (majsstärkelse)
2 dl ströbröd

Gör såhär:
Blanda ihop ägg, socker och senapen i en skål.
Häll över lite Maizena på toppen av skinkan så fastnar griljeringen bättre. Stryk över griljeringen på skinkan och häll sen på ströbrödet.
In i ugnen på 200 grader i ungefär 15 min.
Sen är skinkan klar att serveras 👍

Likes

Comments

View tracker

Detta är något vi ätit sen vi var små. Min pappa gjorde ofta vispat ägg till oss och det är så gott och helt lagom till frukost.

Du behöver:
4 st ägg
1 nypa salt

Gör såhär:
Knäck äggen i en hög skål. Häll i saltet och vispa, vispa, vispa tills det har blivit en "fluffig" konsistens på äggen. Stek på hög värme, gärna med lite matfett i pannan.
Stek på båda sidorna tills ägget fått en gyllenbrun färg och sen är det klart att servera.
Det är också supergott att göra ugnsbakade bacon till 👌🏽

Likes

Comments

Den enklaste och nästan godaste förrätten som finns 👌🏽

Det som behövs är;
bacon
1 stor gul lök
1 msk socker
ca en halv dl köttbuljong i vatten
1 créme bonjour vitlök
1 dl créme fraiche
1 ägg
1 skiva långfranska
sallad
tomat
purjolök eller gräslök.

Gör såhär: skiva bacon och hacka löken. Värm upp en stekpanna och släng i både bacon och lök samtidigt. Stek på hög värme tills det fått fin färg, häll på sockret och låt det bli lite karmeliserat. Häll sedan över buljongen och låt det koka in. Under tiden kan du blanda ihop créme bonjour och créme fraiche. Stek ägget sun side up och skär ut äggulan. Rosta brödet. Lägg på ett salladsblad, smet ut "krämen" på bladet, på med baconet och tillsist på med äggulan, purjolök och en tomatskiva. Det blir fantastiskt gott 👌🏽

Likes

Comments

Ursäkta för dålig uppdatering under helgen men det har inte blivit mycket hemlagad mat då vi har haft fullt upp. Idag däremot avslutade vi en härlig helg med hemmagjorda hamburgare 👌🏽

Krydda färsen:
700 G blandfärs
1 msk kalvfond
1 msk vispgrädde
1 msk bbq sauce
1 tsk salt
2 tsk grillkrydda
1 krm svartpeppar
1 tsk lökpulver

Gör såhär:
Lägg all färs i en skål. Häll i kalvfond, vispgrädde& bbq sauce. Rör om och i med alla kryddorna.
Forma färsen i så stora hamburgare som du vill ha.
Har du en grillpanna, använd den och ha gärna hamburgarpress över hamburgarna. På så sätt krymper inte färsen ihop och hamburgarna behåller sin form& tjocklek. När du stekt dom så dom fått fin färg på båda sidorna lägg dom i en ugnsform och lägg in i ugnen på ca 150 grader tills dom blir helt genomstekta.

Hemmagjord hamburgaredressing:
2-3 dl majonnäs
1.5 dl ketchup
2 msk bostongurka
Senap (efter eget tycke)
En nypa svartpeppar

Gör såhär:
Börja med att hälla majonnäsen i en skål. Häll i ketchup, senap och bostongurka, rör om. I med pepparn och rör om igen. Lättare än så är det inte.
Vi gör alltid egen dressing för det är såå mycket godare.

Likes

Comments

Marinera kycklingen:
900 G kycklingfilé
3 msk rapsolja
Några droppar vitvinsvinäger
2 tsk oyster sauce
1 tsk citronsyra
1 nypa salt
1 nypa socker
1 stor vitlök
Lite peppar
1 msk shawarma krydda (finns att köpa i livsbutik med utländska importvaror)

Gör såhär:
Hacka kycklingen i lite längre (tunna) "skivor"
Rör ihop marinaden i en skål och i med kycklingen. Låt stå i kylen i 10-20 min. Hetta upp en stekpanna och stek kycklingen på hög värme tills kycklingsaften har stekts bort. Värm upp ugnen på 200 grader och ställ in kycklingen i ugnen tills den fått fin färg (se bild)
Kycklingen är klar att serveras 🍗

Fritera pommes:
Jag väljer alltid köpta pommes då det är en hel procedur att göra hemmagjorda 🙈
Hetta upp oljan, jag använder en hög stekpanna till detta och enligt mig är det supersmidigt. Fritera i ungefär 3-5 min. Hur du testar ett färdigt pommes (hör du ett knäck i pommesen så är dom klara) annars blir dom lite gyllenbruna också.
Ta gärna upp dom med en hålslev så du inte får med för mycket olja. Häll upp dom i en skål och krydda med grillkrydda 👌🏽

Detta är en perfekt "gotta sig" rätt.
Jag brukar lägga upp denna rätten likadant som en kebabtallrik. Man kan även köpa libabröd och göra sin egen kebabrulle 👏🏼
Vi gör alltid hemmagjord kebabsås och idag stod sambon för just såsen och den har jag inget recept på sådär i huvudet.

För att tillägga så är hela receptet min sambos egentligen. Det är han som presenterat mig för rätten jag numer älskar.

Likes

Comments

Marinera köttet:
3 msk rapsolja
1 msk olivolja
2 msk kinesisk soya
Ett par droppar rödvinsvinäger
1 msk bbq sauce
3 tsk oyster sauce
1/2 msk kalv fond (fick använda mig av buljong idag)
1 krm persilade
En nypa salt&peppar
En massa grillkrydda (använd efter eget tycke)
Vitlökspeppar
Och en liten nypa citronpeppar

Gör såhär:
Skiva köttet ungefär 2 cm per bit. Blanda ihop marinaden i en skål och ner med köttet. Låt stå i minst en timme. Köttet blir godare och smakar mer desto längre det får dra åt sig av marinaden.
Ta fram en stekpanna (du behöver inte använda något fett i pannan pga marinaden) låt pannan hettas upp innan du börjar steka köttet. Stek köttet så det får en fin färg på båda sidorna. När köttet fått fin färg låt det stå i ugnen på 200 grader i 5-7 min. Nu är köttet klar för servering 🍖

Potatisgratäng:
8-12 potatis beroende på strl
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
5 dl vispgrädde
Sal& peppar
Torkad persilja

Gör såhär:
Sätt ingen på 200-225 grader.
Skiva potatisen och löken, hacka vitlöken och lägg allt i samma skål. I med kryddorna och rör runt allt tillsammans. Jag gör potatisgratäng på ett sånt sätt att jag förkokar den innan den åker in i ugnen. På så sätt blir den mer krämig och mycket godare. Detta borde alla testa ☝🏼️👏🏼
Så häll över potatisblandningen i en kastrull och i med grädden. Låt koka upp och sen låt sjuda på lägre värme i ungefär 15 min. Man får röra om mycket (nästintill hela tiden) så det inte bränner fast i botten på grytan. Efter gratängen småkokat i ungefär 15 min lägger du upp den i en form och tillsist in i ugnen i 15-20 min tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.

Rödvinsås:
3 dl rödvin
2 dl buljong
1 msk rödvinsvinäger
1 stor rödlök
1 tsk timjan
Salt&peppar
Maizena brun redning

Gör såhär:
Hacka löken och stek i smör. När löken blivit stekt så häller du på rödvinet och låt det koka i ungefär 2-3 min. När rödvinet kokat upp häll i buljongen (använd en hel köttbuljong på två dl vatten) låt koka upp. I med rödvinsvinäger, timjan salt och peppar och låt sjuda i ytterligare 5 min. Vi själva gillar att ha rödlöken kvar i såsen men vill du kan du sila bort löken innan du reducera med brun redning så du får den tjockleken du vill ha på såsen. Superenkel rödvinsås och fantastisk god. Klar att servera 🍷

Egengjord salsa:
3 tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 msk citronsyra
Salt och peppar

Gör såhär:
Hacka tomaterna, löken och vitlöken.
Häll allt i en mindre skål. Häll över oljan, vinägern och citronsyran. Salta och peppra. Smidigt och supergott 🍅🍋

  • 91 readers

Likes

Comments

Supergod och enkel smörgåstårta för 10 pers! 👌🏽

Fyllning 1 (skinkröra)
3 dl majonnäs
2 dl baconost
200 G rökt skinka

Gör såhär:
Hacka skinkan och blanda ihop ingredienserna i en skål. Börja med majonnäs och baconost och sist i med skinkan. Enklare än såhär blir det nog inte 👍

Fyllning 2 (skagenröra)
2 dl créme fraiche
2.5 dl majonnäs
1 stor rödlök
4 st ägg
240 G skalade räkor
1 krm paprikapulver
1 krm salt
1 msk torkad dill eller en knippe färsk dill
2 droppar citronsyra alt. Citronsaft
1 krm citronpeppar
Jag brukar krydda lite efter smak också.

Gör såhär:
Koka äggen så dom blir hårdkokta. Under tiden kan du blanda ihop créme fraiche, majonnäs och alla kryddorna i en skål. (Tina helst upp räkorna en dag innan och låt dom rinna av riktigt i ett durkslag, annars blir skagenröran för tunn) I med räkorna och hacka rödlöken. När äggen kokat klart ska dom först svalna av. Jag brukar låta dom stå en bra stund under rinnande kallt vatten. Sen hacka du äggen och i med dom i skålen tillsammans med löken. Nu får man smaka av och avgöra själv om man vill ha mer kryddor/dill i röran.

Till garnering och botten behöver du:
2 pkt långfranska
1 citron
Räkor (skalade/oskalade spelar ingen roll)
Ägg
Sallad
Skinka
Ost
Majonnäs
Röd/svart kaviar
Rödlök
Tomat
Gurka

Garneringen brukar bli olika varje gång så lättast är om man handlar in det man själv vill ha på och garnera efter eget tycke. Det är ändå det som är det roligaste med hela tårtan. Men lite tips 👆🏻brödet kan också variera från storleken på tårtan men har ni några frågor får ni gärna fråga på 👏🏼

Likes

Comments

Denna pasta funkar som lite finare bjudmat eller bara en fantastisk god koka ihop rätt som blir färdig på ungefär 30 min 👌🏽

6 port.

Du behöver:
1 st röd paprika
5 st körsbärstomater
1 st fläskfilé
2 dl créme fraiche
5 dl vispgrädde
1 burk créme bonjour grekisk vitlök
1 krm grillkrydda
Salt&peppar
En nypa torkad persilja
1 tsk kinesisk soya
Brun redning
Valfri pasta

Gör såhär:
Hacka paprikan i så stora bitar som du själv vill ha.
Dela tomaterna i två delar.
Häll grädden i en gryta, låt koka upp och i med créme fraiche, créme bonjour och persilja. Låt sjuda på låg värme. För tjockare konsistens kan man använda sig av maizenas bruna redning.
Skiva fläskfilén och krydda lite lätt med grillkrydda och svartpeppar. Stek tills den har fått fin färg på båda sidorna. I med paprikan och tomaterna i samma panna och häll över såsen. Låt sjuda på låg värme i ungefär 5-7 min. Koka din pasta och servera sen allt i en stor skål. Toppa med körsbärstomater och persilja 👌🏽
Som tillbehör passar en god sallad och ett gott (frasigt) bröd.

Likes

Comments

Mitt namn är Mathilda.
Jag är en tjej på 23 år som bor tillsammans med min fästman och min dotter som snart blir två år. Vi bor i ett stort hus i en liten by som heter Långasjö.
För tillfället är jag sjukskriven och går hemma om dagarna. Vad passar då inte bättre än att starta en egen matblogg? Jag älskar att laga mat, jag är väl så pass duktig att jag kan dela med mig utav min mat och inspirera andra. Jag är självlärd, dock har jag jobbat på ett par restauranger och utvecklat min kärlek till matlagning bara mer. Att bli kock var en gång min stora dröm men inte längre. Jag vill njuta av att laga mat till min familj och till andra så länge jag kan, inte ha det som mitt jobb.
I min matblogg kommer ni få ta del av massvis med recept, lite inspiration inför helgmyset, smörgåstårtor och veckomatsedel.
Ibland kan jag också ge tips om vad som passar bäst till vad. Vad jag gillar till olika maträtter m.m. Sånt kan alltid vara kul.
Jag hoppas att många kommer hitta hit och få lite inspiration när det ibland kanske inte finns någon ork eller inspiration till att laga någonting.
Att laga god mat är inte svårt, så länge man gör någonting kul utav det ✨

Likes

Comments