Kakor

Godmorgon! I början av den här veckan berättade min mormor om några underbart goda kakor som hennes mamma brukade göra med havre och choklad. Efter lite förklaring från mammas håll resulterade det i dessa supergoda kakor - hakvreflarn med chokladsmörkräm. Dessa kakor är otroligt enkla att göra, det som tar tid är marängsmörkrämen, vilken självklart kan bytas ut mot en enklare smörkräm gjord på bland annat florsocker, men marängsmörkräm är verkligen såå mycket godare.

Havrekakor med chokladsmörkräm:
Cirka 20 stycken

Havrekakor:
75 g smör
1,5 dl havregryn
0,5 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
3 msk sirap
0,5 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
1,5 msk mjölk

Smält smöret och ställ åt sidan.

Häll i resterande ingredienser i en bunke. Tillsätt tillsist smöret och blanda ihop till en smet. Klicka ut klickar av smeten på bakplåtspapper, 1 tsk stora. Ett tips är att grädda nio stycken kakor per plåt, de flyter nämligen ut väldigt mycket när de gräddas.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 7-9 minuter eller tills gyllenbruna.

Låt kakorna svalna helt på bakplåtspapperet innan du lossar dem från bakplåtspapperet - då stelnar dem.


Marängsmörkräm:
2 äggvitor
1 dl strösocker
125 g smör, rumsvarmt i kuber
1 tsk vaniljsocker
100 g mörk choklad (exempelvis bakchoklad - viktigt är att det är en typ som inte stelnar i rumstemperatur, det vill säga att den innehåller kakaosmör)

Smält chokladen och ställ åt sidan.

Gör iordning ett vattenbad.

Dela äggen och lägg äggvitorna i en värmetålig skål eller kastrull. Tillsätt sockret och ställ kastrullen eller skålen över vattenbadet. Vispa med ballongvisp tills marängsmeten är vit och 60 grader. Om du inte har en termometer kan du enkelt kontrollera detta genom att gnugga lite av smeten mellan dina fingrar - om smeten känns varm och du inte känner några sockerkristaller är den klar.

Häll över marängsmeten i en fettfri bunke och vispa med handvisp eller assistent på hög hastighet tills skålen är kall. Detta kan ta ungefär 10-15 minuter.

Tillsätt smöret, en kub i taget, samtidigt som du vispar på låg hastighet. Låt varje kub bli helt inkorporerad innan du tillsätter nästa.

När allt smör är tillsatt ska smörkrämen ha en len och fast konsistens och vara ljus i färgen. Om den är rinnig beror det på att smöret var för varmt när det tillsattes, ställ då bunken i kylskåpet en liten stund, ungefär 10 minuter och vispa därefter upp smörkrämen igen. Då ska den få önskvärd konsistens. Om den fortfarande är rinnig kan du ställa in smörkrämen i kylskåpet en liten stund till.

När smörkrämen har önskvärd konsistens siktar du i vaniljsockret samtidigt som du vispar på låg hastighet.

Vänd försiktigt i chokladen med hjälp av en slickepott.

Bre eller spritsa smörkrämen på en kaka, på undersidan där den är platt, och lägg därefter på en annan kaka.

Eventuellt kan du smälta lite mjölkchoklad och spritsa över de färdiga kakorna.

Kakorna kan förvaras i frysen eller kylskåpet.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Cupcakes

Hej på er! Minns ni detta recept på mina kladdigaste kladdkakecupcakes med mjölkchoklad-marängsmörkräm som jag publicerade för några veckor sedan? Detta recept är så fantastiskt gott att jag bakade dessa idag igen. Dessa cupcakes är verkligen de godaste cupcakes jag någonsin ätit - om ni tycker om riktigt kladdig kladdkaka kommer ni älska dessa! Och eftersom att jag nu provar detta receptet en andra gång, har jag gjort några ändringar - till det bättre - som jag tänkte dela med mig av.

Kladdkakecupcakes med mjölkchoklad-marängsmörkräm:
10 stycken

150 g smör, rumsvarmt
2,5 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten
120 g mjölkchoklad

Börja med att smälta mjölkchokladen tillsammans med 2 matskedar av smöret och låt det svalna.

Vispa smör och socker fluffigt i en skål. Detta kan ta ungefär 5-10 minuter. Smörblandningen ska vara len i konsistens, fluffig samt vara väldigt ljus i färgen.
Tillsätt ett ägg i taget och vispa tills ägget är helt inkorporerat innan du tillsätter nästa.

Sikta vetemjöl, kakao och vaniljsocker i en skål och blanda väl.
Koka upp vattnet.
Vänd försiktigt ner 1/3 av mjölblandningen i smeten med hjälp av en slickepott. Vänd därefter försiktigt ner 1/2 av vattnet. Upprepa detta genom att nu försiktigt tillsätta 1/2 av mjölet, sedan resten av vattnet och till sist det sista av mjölet.

Tillsätt chokladen och vänd ihop till en jämn smet.

Fyll små cupcakesformar med smeten. Eftersom smeten inte innehåller bakpulver kommer cupcaksen inte höja sig. Fyll därför formarna med så mycket smet som du vill att det ska vara när de är klara. Jag rekommenderar att använda mycket stadiga formar. De jag använder är gjorda i tjockt papper. Anledningen till att det behövs stadiga formar är för att cupcaksen kommer vara mycket kladdiga och därmed inte vara stadiga i sig själva. Det går även bra att använda små ugnsformar.

Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 8 minuter. De kommer vara mycket, mycket kladdiga när de kommer ut ur ugnen och inte se ut att vara klara alls - men det är precis det som är meningen.  De ska vara riktigt kladdiga rakt igenom. De kommer nämligen stelna mer i kylskåpet. Lyft formarna försiktigt, så att cupcaksen inte spricker på toppen - vi vill nämligen inte att de ska sjunka ihop i mitten, vilket de gör om de spricker på toppen.

Ställ in cupcaksen i kylskåpet och låt stå i några timmar. Gärna över natten.

Mjölkchoklad-marängsmörkräm:
1,5 dl strösocker
190 g osaltat smör, rumsvarmt i kuber
1,5 tsk vaniljsocker
130 g mjölkchoklad

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron och låt svalna.

Gör iordning ett vattenbad. Vispa upp äggvitorna lätt i en rostfri skål, kastrull eller liknande och tillsätt sakta sockret. Ställ skålen över vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen blivit vit, ägget och sockret blandat sig ordentligt och är 60 °C. Om du inte har en termometer kan du kontrollera detta genom att gnugga lite av blandningen mellan dina fingrar - om marängen är varm och du inte kan känna några sockerkristaller så är den klar.

Häll över blandningen i en annan skål och vispa med handvisp eller assistent tills marängen svaltnat helt. Detta kan ta 10-15 minuter.
Tillsätt smöret, en kub i taget, samtidigt som du vispar på låg hastighet. Låt varje kub bli helt inkorporerad innan du tillsätter nästa kub.

När allt smör är tillsatt ska smörkrämen ha en luftig och fast konsistens. Om inte så fortsätter du vispa på låg hastighet, då brukar det ofta lösa sig. Om den fortfarande har en rinnig konsistens ställer du in den i kylskåpet en stund, ungefär 10 minuter, och vispar därefter upp den igen. Om den fortfarande har en rinnig konsistens då så ställer du in den i kylskåpet en liten stund till. Att smörkrämen blir rinnig beror på att smöret var för varmt när det tillsattes.

När smörkrämen har rätt konsistens siktar du ner vaniljsockret samtidigt som du vispar.
Vänd därefter försiktigt i chokladen med hjälp av en slickepott.

Spritsa smörkrämen på cupcaksen och toppa med några strösselpärlor och eventuellt några blommor utryckta i sockerpasta.

Förvara kladdkakscupcakes i kylskåpet och servera direkt.

Jag tog ingen bild på hur kladdiga dessa cupcakes är inuti denna gången, så jag publicerar en bild från det tidigare receptet - så att ni åtminstone får en glimt av hur otroligt kladdiga dessa kladdkakecupacakes är.

Likes

Comments

Cupcakes

Godmorgon! Igår gjorde jag något jätteroligt, jag bakade nämligen tillsammans med min lillasyster. Det är inte ofta vi bakar tillsammans, senaste gången måste nog ha varit förra julen när det bakades julgodis och pepparkakor. Så det var verkligen jätteroligt att hon ville vara med och baka. På farmors önskan bestämde vi oss för att göra cupcakes. Och de blev helt sagolikt goda - vaniljcupcakes med smörkräm smaksatt med både mörk- och mjölkchoklad - kan det bli godare?

Vaniljcupcakes med mjölk- och mörkchoklad smörkräm:
12 stycken

150 g smör, rumsvarmt
1,5 dl socker
3 ägg, medelstora
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk mjölk

Vispa smör och socker pösigt i en bunke. Detta kan ta upp till tio minuter. Smörblandningen ska ha blandat ihop sig väl till en smet och vara nästan vit i färgen.

Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa på låg hastighet till ägget har blivit helt inkorporerat innan du tillsätter nästa.

Sikta mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke och blanda väl.
Vänd försiktigt i mjölblandningen i smörblandningen, lite i taget, och arbeta till en jämn smet med hjälp av en slickepott.

Tillsätt mjölken och vänd ihop till en smet.

Fyll en muffinsplåt med 12 stycken muffinsformar. Alternativt kan du använda väldigt stadiga formar, då behöver du inte någon muffinsplåt. Fyll formarna till cirka 2/3 och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 15 minuter. Känn med en sticka för att försäkra dig om att de är klara. Låt de svalna i ungefär en minut innan du tar ut dem ur muffinsplåten och låter dem fortsätta svalna på galler.

Mjölk- och mörkchoklad smörkräm:

4 äggvitor
2 dl socker
250 g smör, rumsvarmt i kuber
2 tsk vaniljsocker
85 g mjölkchoklad
85 g
mörk choklad (jag använde 55 %)

Smält mjölkchokladen och den mörka chokladen var för sig. Ställ åt sidan och låt svalna.

Gör iordning ett vattenbad.

Vispa upp äggen något i en värmetålig skål eller kastrull. Tillsätt försiktigt sockret. 

Ställ kastrullen eller skålen över ett hett vattenbad och vispa ordentligt med en ballongvisp tills marängsmeten blivit ordentligt vit och 60 grader (Celsius). Om du inte har en termometer kan du kontrollera detta genom att gnugga lite av marängen mellan dina fingrar - om den är varm och det inte finns några sockerkristaller är den klar.

Ta bort marängen från vattenbadet och häll över i en fettfri bunke. Vispa på relativt hög hastighet tills marängen svalnat, detta kan ta 10-15 minuter. Vispa därefter på låg hastighet samtidigt som du tillsätter smöret, en kub i taget. Vänta tills kuben är helt inkorporerad innan du tillsätter nästa.

När allt smör är tillsatt siktar du i vaniljsockret och vispar upp marängen något. Den ska vara relativt tjock och len i konsistensen. Om den är rinnig var smöret för varmt då du tillsatte smöret, ställ då in bunken i kylskåpet i 10-20 minuter och vispa därefter upp den igen. Då ska den få rätt konsistens.

Dela upp smörkrämen jämnt i två bunkar. Vänd försiktigt i den mörka chokladen i den ena, och mjölkchokladen i den andra.

Fyll en spritspåse med valfri tyll med smörkrämen.  När du fyller spritspåsen använder du en slickepott och "skrapar" smörkrämen med mjölkchoklad på den ena sidan, för att därefter skrapa smörkrämen med mörk choklad på andra sidan. På så sätt får du olika nyanser i smörkrämen när du spritsar den. Spritsa smörkrämen på cupcaksen och toppa eventuellt med valfritt strössel, jag använde "Crunch".

Ställ in i kylskåpet en liten stund så att smörkrämen får stelna lite. Detta är valfritt, men jag tycker det är godare när smörkrämen fått stelna lite.

Servera och njut av fantastiskt goda cupcakes!

Likes

Comments

Matbröd

God kväll! Jag hoppas att ni har haft en bra helg. Jag befinner mig i farmor sommarstuga tillsammans med kusinerna och idag har det varit helt fantastiskt väder. Tidigare idag cyklade vi ner till havet och badade, det var hela 22 grader varmt i vattnet - vilket även jag tyckte var behagligt. Imorgon blir det troligen ett morgondopp. På tal om i morgon så har jag ett fantastiskt gott recept på bröd som passar perfekt till frukost imorgon. Detta är nämligen ett recept på ett mycket, mycket enkelt, men mycket gott bröd - nämligen baguetter eller pain riche. Dessa baguetter smakar precis som dem man köper i affären och passar, förutom till frukost, även perfekt som komplement till exempelvis grillat.

Baguetter:
3 stycken

25 g jäst
6 dl vatten, lite kallare än ljummet
1 ägg
2 tsk salt
1 msk matolja
14-15 dl Vetemjöl Special + extra till utbakning

Smula ner jästen i vattnet och rör runt tills jästen löst upp sig. Tillsätt därefter mjölet. Arbeta degen för hand relativt länge, gärna i 15 minuter. Låt degen jäsa under bakduk i en bunke i en timme.

Ta ut degen ur bunken och knåda den något, så att den blir lättare att arbeta med. Dela degen i tre delar och forma till baguetter. Lägg på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Pensla baguetterna med vatten och skär snitt med en mycket vass kniv. Sätt in baguetterna i ugnen på 250 graders värme, och sänk direkt temperaturen till 225 grader. Släng även in lite vatten i ugnen när du sätter in plåten. Grädda i 25-30 minuter, eller tills gyllenbruna. Låt svalna på galler.

Likes

Comments

Söta bröd

Godmorgon! Den här veckan har jag bakat massor, vilket resulterat i dålig uppdatering här, men nu har jag flertalet smarriga recept som jag kommer dela med mig av under de närmsta dagarna. Först ut är ett recept på Wienerbröd. Wienerbröd är något som jag under en lång tid har trott är väldigt svårt att baka, men det är faktiskt inte alls så svårt som man kan tro. Denna gången bakade jag klassiska, frasiga Wienerbröd med vaniljkräm.

Wienerbröd:
Cirka 24 stycken

Wienerdeg:
25 g jäst
1 dl vatten, kallt
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 äggula
0,5 dl socker
1 tsk salt
8 dl Vetemjöl Special + cirka 2 dl till utbakning
25 g smör

450 g smör

1 ägg till pensling

Börja med att ställa alla ingredienser till degen i kylskåpet i minst 1 h innan du börjar baka. När du bakar Wienerdeg är det nämligen viktigt att alla ingredienser är kalla. Låt dock 450 g smör stå i rumstemperatur.

När alla ingredienser, förutom 450 g smör, är kalla så kan du börja med degen. Smula ner jästen i en bunke och häll i mjölken samt vattnet. Rör runt tills jästen löser upp sig. Tillsätt därefter ägg, äggula, socker och salt och blanda. Därefter tillsätter du cirka 6 dl av mjölet och smöret och arbetar ihop till en deg, samtidigt som du tillsätter de resterande 2 dl av mjölet. Plasta in degen och låt den därefter vila i frysen i 30 minuter.

Platta till det rumsvarma smöret till en platta, cirka 27*15 cm. Detta kan du göra genom att rita ut en rektangel på ett bakplåtspapper för att därefter placera jämntjocka skivor av smör inom rektangeln (se till att du först vänt på bakplåtspapperet så att det du ritat inte vidrör smöret). Vik därefter upp kanterna på bakplåtspapperet, så att du får som ett paket med smör. Se till att vika upp kanterna där linjerna för rektangeln går. Använd därefter en kavel för att se till att du får en jämn rektangulär platta med smör. Lägg in plattan i kylskåpet en stund, så att smöret är kallt men ändå något böjligt.

Ta ut degen ur frysen och kavla ut till en stor rektangel. Se till så att det finns gott om plats för smöret, så att du kan slå in smörplattan som ett paket i degen. Lägg på smörplattan och slå in som ett paket. Kavla ut degen med smörplattan i till en tunn rektangel och gör ett treslag. Ett treslag gör du genom att vika in ena kortsidan mot mitten, för att sedan vika andra kortsidan över den kortsidan som du nyss vikt in. Plasta in och förvara i frysen i 30 minuter. Detta upprepar du två gånger till. Det vill säga att du efter 30 minuter tar ut degen ur frysen, kavlar ut den, gör ett treslag, plastar in den och låter den ligga i frysen i 30 minuter. Efter de ytterligare 30 minuterna tar du ut degen igen, kavlar ut den, gör ett treslag och plastar in degen igen. Nu låter du dock degen vila i frysen i en timme.

När Wienerdegen har vilat i kylskåpet i en timme tar du ut den och kavlar ut degen till en tunn rektangel. Skär bort kanterna, så att du får raka kanter, och skär därefter kvadrater med sidan 8 cm. Här tycker jag det är enklast att använda en pizzakniv.

Forma Wienerbröd genom att vika kvadratens hörn mot mitten, ett i taget. Se till att trycka till ordentligt i mitten, så att det bildas en grop, det är nämligen där du ska fylla dem med Vaniljkräm sedan.

Låt de formade Wienerbröden jäsa under bakduk i rumstemperatur i en timme.

Vaniljkräm:

2 äggulor + 1 ägg
3,5 msk socker
3,5 dl mjölk
Ca 0,4 dl potatismjöl eller Maizena
1 vaniljstång
20 g smör

Vispa ihop ägg, socker och potatismjöl i en bunke.

Dela vaniljstången och gröp ur kärnorna. Lägg vaniljstången tillsammans med kärnorna och mjölken i en kastrull. Koka upp under omrörning.

Ta bort vaniljstången och häll över det mesta av mjölkblandningen i äggblandningen. Vispa tills det blandat sig ordentligt. Häll därefter tillbaka blandningen i kastrullen och värm på medelvärme tills vaniljkrämen blivit tjock.

Häll över vaniljkrämen i en skål och rör i smöret.

Plasta in skålen och ställ i kylskåpet.

När Wienerbröden jäst klart fyller du dem med vaniljkrämen, i deras grop i mitten. Du kan behöva göra gropen något större efter att de jäst. Pensla Wienerbröden med ägg och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter, eller tills de är gyllenbruna.

Wienerbröden kan förvaras i frysen, även om de bäst äts färska. Värm dem då i ugnen på 100 grader så att de blir varma och blir frasiga igen. Därefter kan du dekorera dem med florsocker och glasyr. Sedan är de äntligen klara att ätas!

Glasyr:
1-1,5 msk vatten, ljummet
2 dl florsocker

Rör ihop vattnet och florsockret till en glasyr. Hur mycket vatten du tillsätter beror på hur tjock du vill ha din glasyr.

Jag hoppas att ni får en fortsatt bra fredag!

Likes

Comments

Kakor

Idag är det lördag, vilket självklart innebär lördagsgodis. Vad passar bättre som lördagsgodis än dessa Double Chocolate Chip Center Cookies - alltså Double Chocolate Chip Cookies med Center i - kan ni förstå hur goda dessa kakor är? Att dessa kakor är otroligt lätta att göra samt att de innehåller ingredienser som man oftast redan har hemma gör de bara ännu bättre.

Chocolate Chip Center Cookies:
8 stora kakor

100 g smör, rumsvarmt
1,3 dl socker
1 ägg
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2/3 tsk bakpulver
2,5 dl chokladnappar eller 150 g grovhackad (1 ruta delad i 4 delar) mjölkchoklad
1 dl vetemjöl
8 stycken Center, frysta

Vispa smör och socker fluffigt med elvisp på låg hastighet i 3 minuter.
Tillsätt ägget och vispa tills ägget blivit helt inkorporerat i smeten.

Vänd i den hackade chokladen eller chokladnapparna i smeten med hjälp av en slickepott eller träslev.

Blanda kako, vaniljsocker, salt, bakpulver och vetemjöl i en skål.
Vänd i mjölblandningen i smeten och arbeta ihop till en kladdig deg.

Rulla 16 bollar av degen och lägg dem på en plåt. Ställ in plåten i kylskåpet i en timme.

Platta ut bollarna något, lägg en Center ovanpå den tillplattade degbollen och lägg sedan på en annan tillplattad degboll ovanpå Centern. Tryck ihop degbitarna i kanterna, så att Centern blir helt täckt, och rulla sedan ihop degen med Centern i mitten till en boll.

Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 8-10 minuter. Kakorna kommer att flyta ut relativt mycket, så ett tips är att grädda fyra kakor per plåt. Kakorna kommer vara väldigt kladdiga när de kommer ut ur ugnen så låt dem svalna innan du lossnar dem från bakplåtspapperet, då stelnar dem

Hoppas att ni får en bra fortsatt lördag!

Likes

Comments

Cupcakes

Hej på er! Jag hoppas att ni har bättre väder än vad vi har här i sommarstugan just nu. Regnet öser nämligen ner här, men jag tycker ändå faktiskt att det är lite mysigt. Idag tänkte jag dela med mig av ett helt fantastiskt gott recept - detta är något av det godaste jag någonsin ätit! Dessa kladdkakscupcakes är riktigt, riktigt kladdiga - inga torra kanter alls. Att de är fyllda och dekorerade med en marängsmörkräm med smak av mjölkchoklad gör dem bara ännu godare. Ni måste verkligen prova dessa!

Kladdkakscupcakes med mjölkchoklad-marängsmörkräm:

Kladdkakscupcakes:
10 stycken små

150 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl hett vatten
120 g mjölkchoklad

Smält chokladen tillsammans med 2 msk av smöret och låt det svalna.
Vispa smör och socker poröst. Detta tar cirka 10 minuter.
Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa tills de blivit inkorporerade.

Sikta mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och blanda samman.
Koka upp vattnet.
Vänd försiktigt i 1/3 av mjölblandningen i smörsmeten med hjälp av en slickepott.
Vänd därefter försiktigt i 1/2 av vattnet i smeten på samma sätt.
Gör på samma sätt med 1/2 av den mjölblandning som är kvar, det resterande vattnet, och tillsist det sista av mjölblandningen.

Vänd därefter i den smälta mjölkchokladen.

Fyll små cupcape-formar till ungefär 1 cm från kanten. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. De kommer vara väldigt kladdiga när de kommer ut ur ugnen, vilket gör att de så småningom kommer sjunka i mitten - men detta är precis vad vi vill. Ställ in dem i kylskåpet under natten så stelnar de något.

Mjölkchoklad-marängsmörkräm:
2 äggvitor, rumsvarma
​1 dl strösocker
​125 g osaltat smör, rumsvarmt i kuber
​1 tsk vaniljsocker
​80 g mjölkchoklad

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron och låt svalna.

Gör iordning ett vattenbad. Vispa upp äggvitorna lätt i en rostfri skål, kastrull eller liknande och tillsätt sakta sockret. Ställ skålen över vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen blivit vit, ägget och sockret blandat sig ordentligt och är 60 °C. Om du inte har en termometer kan du kontrollera detta genom att gnugga lite av blandningen mellan dina fingrar - om marängen är varm och du inte kan känna några sockerkristaller så är den klar.

Häll över blandningen i en annan skål och vispa tills marängen svaltnat helt. Detta kan ta 10-15 minuter.
Tillsätt smöret, en kub i taget, samtidigt som du vispar på låg hastighet. Låt varje kub bli helt inkorporerad innan du tillsätter nästa kub.

När allt smör är tillsatt ska smörkrämen ha en luftig och fast konsistens. Om inte så fortsätter du vispa på låg hastighet, då brukar det ofta lösa sig. Om den fortfarande har en rinnig konsistens ställer du in den i kylskåpet en stund, ungefär 10 minuter, och vispar därefter upp den igen. Om den fortfarande har en rinnig konsistens då så ställer du in den i kylskåpet en liten stund till. Att smörkrämen blir rinnig har hänt mig flera gånger nu under sommaren och det beror på att smöret är för varmt när det tillsätts. Det ska vara rumsvarmt, men inte varmare än så.

När smörkrämen har rätt konsistens siktar du ner vaniljsockret samtidigt som du vispar.
Vänd därefter försiktigt i chokladen med hjälp av en slickepott.

Spritsa smörkrämen på cupcaksen och toppa med några strösselpärlor.

Förvara kladdkakscupcakes i kylskåpet och servera direkt.

Likes

Comments

Biskvier, Kakor
Hej på er! Idag tänkte jag dela med mig av mitt bästa recept på chokladbiskvier. Igår bakade jag nämligen dessa till min mormor, eftersom att hon hörde av sig och berättade att dem var slut. Min mormor tycker nämligen att dessa biskvier är så goda att hon äter en varje kväll. Och det är hon inte ensam om att tycka, de är nämligen helt otroligt goda!
 

Chokladbiskvier:

Ca 18-20 stycken

Mandelbottnar:
300 g mandelmassa
3 medelstora äggvitor

Riv mandelmassan grovt med ett rivhjärn. Tillsätt äggvitorna och arbeta ihop till en smet.
Rita cirklar på ett bakplåtspapper, cirka 2 cm i diameter.
Spritsa smeten i rundlar på bakplåtspapperet inom cirklarna som du ritade.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills gyllenbruna, på 175 grader.
Låt de svalna på en fuktig handduk och ta sedan försiktigt bort dem från bakplåtspappret och låt de svalna helt med botten uppåt.

Marängsmörkräm:
2 äggvitor, rumsvarma
1 dl strösocker
125 g osaltat smör, rumsvarmt i kuber
1 tsk vaniljsocker
80 g mörk choklad/bakchoklad

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikron och låt svalna.

Gör iordning ett vattenbad. Vispa upp äggvitorna lätt i en rostfri skål, kastrull eller liknande och tillsätt sakta sockret. Ställ skålen över vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen blivit vit, ägget och sockret blandat sig ordentligt och är 60 °C. Om du inte har en termometer kan du kontrollera detta genom att gnugga lite av blandningen mellan dina fingrar - om marängen är varm och du inte kan känna några sockerkristaller så är den klar.

Häll över blandningen i en annan skål och vispa tills marängen svaltnat helt. Detta kan ta 10-15 minuter.
Tillsätt smöret, en kub i taget, samtidigt som du vispar på låg hastighet. Låt varje kub bli helt inkorporerad innan du tillsätter nästa kub.

När allt smör är tillsatt ska smörkrämen ha en luftig och fast konsistens. Om inte så fortsätter du vispa på låg hastighet, då brukar det ofta lösa sig. Om den fortfarande har en rinnig konsistens ställer du in den i kylskåpet en stund, ungefär 10 minuter, och vispar därefter upp den igen. Om den fortfarande har en rinnig konsistens då så ställer du in den i kylskåpet en liten stund till. Att smörkrämen blir rinnig har hänt mig flera gånger nu under sommaren och det beror på att smöret är för varmt när det tillsätts. Det ska vara rumsvarmt, men inte varmare än så.

När smörkrämen har rätt konsistens siktar du ner vaniljsockret samtidigt som du vispar.
Vänd därefter försiktigt i chokladen med hjälp av en slickepott.

Spritsa eller använd en sked för att fylla biskvibottnarna med smörkrämen. Jag brukar börja med att spritsa, för att därefter använda en sked för att släta till kanterna. Låt biskvierna stelna i kylskåp.

 
Garnering:
300 g mörk choklad
 
När biskvierna fått stelna något i kylskåpet smälter du chokladen och doppar biskvierna i chokladen. När chokladen stelnat är de äntligen klara att äta!
 

Biskvierna går utmärkt att förvara i både kylskåp och frysen. De passar perfekt till att ta med på picknick nu på sommaren!

Likes

Comments

Cheesecakes
 
Denna cheesecake är helt fantastiskt god! Jordgubbscheesecake med bitar av vit choklad på en riktigt kladdig kladdkakebotten och dekorerad med massor svenska jordgubbar samt grädde - kan det bli bättre?
 
Jordgubbscheesecake på kladdkakebotten:
En springform på 24 cm i diameter
 
Kladdkaka:
200 g smör
200 g bakchoklad (eller valfri annan choklad)
4 ägg
2 dl socker
2,3 dl vetemjöl
1,3 tsk bakpulver
 
Smält chokladen och smöret tillsammans och låt svalna. 
Vispa upp äggen och sockret pösigt.
Sikta ner mjöl och bakpulver i smeten och blanda försiktigt tills smeten är väl blandad.
Vänd försiktgt ner smör- och chokladblandningen i smeten.
Häll smeten i springformen och grädda i ca 10-12 minuter på 225 grader i mitten av ugnen. Låt stå i kylskåp över natten för att stelna. 
 
 
Jordgubbscheesecake:
Detta recept är inte mitt eget, utan det kommer härifrån. Jag minskade dock på mängden grädde.
 
200 g philadelhphiaost
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
100 g vit chocklad
3 dl jordgubbar
 
Blanda samman philadelhphiaosten, sockret och vaniljsockret.
Tillsätt äggulorna, en i taget, samtidigt som du vispar.
Mosa jordgubbarna genom att exempelvis använda en stavmixer och hacka chokladen.
Vispa upp grädden och vänd försiktigt ner den, chokladen och jordgubbarna i ostblandningen.
Häll smeten i formen, ovanpå kladdkakan och låt stelna under plastfolie i frysen i några timmar. Jag lät min stå över natten.
  

Ta fram cheesecaken strax innan servering och dekorera med jordgubbar och grädde.

Likes

Comments