Header
View tracker

Förlåt för dålig uppdatering, men jag har så fruktansvärt mycket läxor och plugg inför finals som är nästa vecka och veckan efter och tyvärr blir bloggen lidande. Jag ska ändå försöka uppdatera lite men kan inte lova er att det blir 7 inlägg i veckan!

Kram

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

FRÅGA: Hur snabbt blir engelskan flytande? Tänker och/eller drömmer du på engelska?

SVAR: Jag kom in i engelskan ganska snabbt, jag har väl fortfarande lite små ord som jag inte riktigt kan säga men då beskriver jag enkelt och så säger de orden till mig. Detta händer väldigt sällan men när det väl händer så är amerikanarna snabba och snälla med att hjälpa dig. I och med att min bästa vän här i staterna är svensk så blir det ofta så att hon och jag pratar svenska vilket kanske har påverkat lite på det negativa hållet när det kommer till engelskan. Hade hon och jag pratat engelska med varandra så hade jag nog haft svårare för svenskan och haft bättre engelska, men jag vill nog fortfarande påstå att min engelska är betydligt bättre än när jag kom hit. Jag tänker ofta på engelska när jag är med amerikanare och svenska runtom svenskar, jag anpassar mig enkelt efter vem jag är med eller vart jag är!

FRÅGA: Funderar på att studera i USA närmare bestämt college. Behöver man bra betyg från Sverige för att komma in? Har nämligen inget att glänsa med. Några F, större delen E.

SVAR: Ja det behöver man, men amerikanarna tar till hänsyn att du är svensk och är medvetna om hur vårt betygssystem är, vilket betyder att dina E blir till C när man ändrar till amerikanska betyg. Dock har de flesta skolor ett GPA på minst 3.0 som krav för att komma in, så dåliga betyg kan betyda att du inte kommer in. Men ge det en chans och försök gå på lite mindre skolor och kolla deras GPA krav. Annars kan du alltid studera community college, vilket inte är lika roligt men det är ju något och detta kan göra att du kommer in på ett universitet senare med betygen från community college. Du gör då alltså en så kallad transfer från ditt community college till ett universitet.

FRÅGA: Är det lätt att träffa killar? Tycker de om svenskar? Kan du posta mer om match festerna på din snapchat?

SVAR: Well, det skulle jag nog vilja säga. På min skola är det väldigt enkelt då vi har över 50 000 elever. De flesta är väldigt nyfikna på svenskar eller européer överlag så jag skulle nog vilja påstå det ja. Mina tailgates är tyvärr över för i år men kanske kan försöka göra en liten video med alla tailgates samlade som du kan få se, annars får du vänta till nästa år för att se nya! :D

FRÅGA: Är fratkillar doch bags som på filmerna?

SVAR: Haha, det beror helt på vem man stöter på. Jag har ett par vänner som är med i fraternities och dom är inte alls douchebags utan snarare motsatsen, för att vara helt ärlig så är det nog mer atleterna som borde ha den titeln. Men som sagt är det ju helt annorlunda från person till person.

FRÅGA: Kommer du bra överrens med din rumskompis?

SVAR: Jag och min rumskompis Ariel kommer jättebra överens, jag är så glad att hon blev min roommate då hon är väldigt chill med allting och vi ständigt har roligt tillsammans! Roommate tag kommer upp väldigt snart!

FRÅGA Hur mycket kostar college?

SVAR: College kostar olika beroende på skola, vart du ska gå och vart du bor. Som internationell student kan du räkna med att få betala extremt mycket. Jag betalar runt 350-450 000 kronor för ett år, dock kommer detta bli billigare för mig nästa år då jag endast behöver betala för tuition och boende betalar jag i månaden då jag inte kommer att bo på skolan nästa år. Utöver skola behöver du ju betala för shopping och allt vad du nu kan tänkas köpa under året som tandborste etc, så det kostar en hel del.

FRÅGA: Kommer du att gå kvar?

SVAR: Förhoppningsvis ja, jag söker just nu till Michigan State och andra skolor för de kommande 3-4 åren så vi får helt enkelt hålla tummarna. Men lämna USA kommer jag nog antagligen inte göra förrän jag är klar med min utbildning, och om jag blir tillåten att göra klart den då vill säga!

FRÅGA: på filmer e ju ofta killarna som e med i fraternitys de populära e det så i verkligheten med? Har du gått på dejter?

SVAR: Mycket i filmer tycker jag stämmer men det hela med popularitet är väl inte super stort på college. Killar som är med i fraternities umgås mycket med de andra killarna i deras frat samt mycket sororities vilket ofta ger dom en större umgängeskrets. Det är faktiskt en väldigt svår fråga som jag inte riktigt kan svara på.

FRÅGA :Hur mycket tid lägger du på studier på en vecka? Förstår att det är mer ibland, andra dagar mindre. Men ett snitt ungefär.

SVAR: Det är olika beroende på om jag har exam veckan därpå, då sitter jag minst 2 timmar per dag. Hade en fruktansvärd vecka för 2 veckor sedan då jag satt 6 timmar varje dag inför mitt exam. Men om man bortser från exam så skulle jag nog vilja säga att jag sitter max 2-5h i veckan. Jag lär mig bra över att bara lyssna på min professor och på så sätt så slipper jag att läsa i boken när jag kommer hem. Men jag ska börja läsa ändå för att se om detta kan göra det lättare för mig i längden. Ofta får vi runt 2-3 läxor i veckan och de är väldigt lätta och går snabbt att göra.

FRÅGA: Hur fungerar det med sporter på skolan? Får alla utföra en sport de tycker om eller måste man vara tillräckligt bra för att platsa i ett lag?

SVAR: Jag har inte så stor koll på detta men jag vet att det på min skola är det väldigt enkelt att utföra de sporter man gillar. Man ansöker om att gå med i ett lag och ofta brukar det gå, du har väl en try out eller något och går med. Som sagt har jag inte så stor koll, men vad jag vet är att det inte är lätt att spela för college laget, alltså footballslaget eller hockeylaget eller vad det nu kan tänkas vara. Då måste man vara extremt duktig och ha blivit antagen innan till detta.


Likes

Comments

View tracker

Hej Mathilda!

Råkade snubbla in på din härliga blogg då jag gjorde lite research ang. att studera på college i USA. Detta är verkligen en dröm för mig och jag är jättesugen på att åka nästa höst eller hösten 2018.

Jag undrar hur det kom sig att du hittade till Michigan State? Gick du genom något företag (typ EF eller liknande) eller sökte du privat?

Är det svårt att bli antagen?

Har du några tips på hur jag ska välja skola samt kurser?

Va roligt att höra att du är sugen på att plugga i staterna, tycker verkligen att det är något som du ska göra om du får möjligheten. Jag lever livet och får studera samtidigt vilket är win-win för min del. Om du ska plugga nästa höst så hade jag rekommenderat att börja för någon månad sedan att söka, men det är än inte försent. Räkna med att lägga ner en hel del tid på allt som hör till att söka som att ta SAT eller TOEFL då detta ökar dina chanser att komma in på din skola. Sen är det ju allt utöver, jag är glad att jag sökte medan jag arbetade för jag hade aldrig haft den tiden eller energin som det tar att söka om jag fortfarande gick i gymnasiet.

De flesta frågar mig anledningen till Michigan State och det är faktiskt en ganska svår fråga att svara på. Jag gjorde en hel del research och jag ville bo i en college stad och inte en storstad som NYC eller i Kalifornien då jag ville ha hela "college upplevelsen". Sen ville jag även ha alla årstider, samt gå på en skola där alla älskade sin skola och framförallt sina skollag. Och jag ville även gå på en stor skola, med många elever. Så jag började leta upp olika skolor som kunde ge mig detta. Var inne på Ohio State, Michigan state och lite andra skolor men valde sedan Michigan State.

Om du vill söka genom ett företag så kommer de endast erbjuda dig att gå en eller två semestrar, vilket jag gör just nu men jag ansöker även till att bli antagen för alla fyra år, och det är tufft. Speciellt på en skola som Michigan State. Om du går in och letar efter en skola och sen hittar skolan som du vill gå på så kan du gå in på deras hemsida och kolla på kraven som krävs för att bli antagen. Varje skola är annorlunda men om du vill gå på en skola med samma krav som jag har så kommer det vara tuffare, men det är aldrig omöjligt! Så försök, du kommer inte ångra dig!

När det kommer till att välja skola så skulle jag först vilja säga att du ska bestämma dig för vilket typ av väder du är ute efter, och utefter det välja en delstat/delstater. Och sen helt enkelt börja göra research! Kan rekommendera att googla skolan samt "reviews" eller något liknande efter för att se vad studenter har skrivit om skolan. Om det är bra fest-liv, bra lärare, bra campus, trevliga människor och allt vad det nu kan vara skrivs om på hemsidan. Kommer inte på namnet på hemsidan just nu men den ska inte vara så svår att hitta.

Om du bara vill gå ett år eller en termin, vilket jag har många vänner som gör och som dom är jätteglada över att dom gör, så tycker jag du ska välja roliga kurser som du ändå kan använda, men om du vill gå alla fyra år så kommer du ha massa ämnen som du MÅSTE läsa för ditt major, detta kommer du få hjälp av med en lärare på skolan.

Om du är sugen på att börja med ett år eller en termin eller bara gå ett år så tycker jag du ska söka via "blueberrysprak.nu". Det är betydligt enklare att komma in och är en stor grej på min skola.

Om du vill veta mer så gå in på mina inlägg under fliken "Inför USA" så kan du läsa om hela min process!

KRAM

Likes

Comments

Hela stressen runt thanksgiving är helt galet. Mat som ska handlas, lagas och allt vad det nu är. Sen jag kom till Washington State så har vi åkt lite över allt på ärenden och sen lagat mat i timmar. Har verkligen saknat att stå i köket! Idag fick jag även möjligheten att intervjua en entreprenör för min läxa i business, så kan åka hem med gott samvete över att jag faktiskt gjort en läxa!

Imorgon är det thanksgiving och det ska bli så kul att få fira, på fredag är det black friday med så tänkte shoppa lite också😊

Just nu tog jag en paus medan Linda och Ed jobbar lite för att catch up with the Swedish Hollywood wife's😄

Likes

Comments

Någonting jag blev tillsagd av en vän innan jag åkte var "ta med allt du behöver, för när du väl kommer dit så kommer du inte shoppa så mycket som du tror, jag shoppar mer i Sverige än vad jag gör på college". Och jag är så glad att jag lyssnade på henne, för man shoppar inte så mycket som man tror. Jag kanske shoppar några gånger i månaden just för det är saker som jag måste ha, typ som tandborste, tvål etc. Men nöjesshopping som kläder sker knappt en gång i månaden.

Så istället för att skriva ner allt som jag tog med mig så tänkte jag göra en lång historia kort.

När ni packar kläder, ta med ALLT som ni ANVÄNDER. Alltså inte de hundra plagg ni har i garderoben, utan det som ni verkligen använder. För mig var det ganska tufft, men när min mamma satt bredvid och sa "ska du verkligen ta med denna?" så kom jag faktiskt på att jag har ju bara använt den där blusen 2 gånger sedan jag köpte den år 2013, eller att prislappen fortfarande sitter kvar på byxorna.

Ta med er alla nödvändiga toalettartiklar. Ex smink, shampoo och balsam, rakhyvel, ansiktskräm och allt vad det nu kan tänkas vara. Jag tog med mig det mesta men valde att lämna lotion och tvål hemma eftersom "det är ju enkelt att köpa där". Men trust me, jag ångrade mig! Efter min dusch hade jag ingen lotion att smörja in mig med, så jag blev kruttorr och ingen tvål att tvätta kroppen eller händerna med. Som internationell student så kommer du anlända till skolan tidigare än alla andra så din rumskompis kommer inte att rädda dig. Dessutom är det inte så enkelt som man tänkt sig att ta sig till affären och köpa det man lämnade hemma, för du har ingen bil, du vet inte vart du ska. Så ta med ALLT! För er tjejer där ute, köp med er massa smink ifrån USA, för det är extremt billigt. Men mitt tips är fortfarande att ta med er hemifrån så ni inte står där i 2 veckor utan smink.

När det kommer till skor och jackor så tog jag med mig det mesta med, dock valde jag att lämna mina Uggs hemma då jag kan få 2 par Uggs i USA till samma pris som ett par hemma i Sverige. Så kolla upp lite hur mycket vissa saker kostar i Sverige kontra USA. Tillexempel så kostar converse runt 400kr här så jag lämnade mina hemma med.

Kan dessutom tillägga att USA inte riktigt hänger med i svängarna när det kommer till parfymer. För det första är det äckligt dyrt, en av mina parfymer kostar runt 900kr i Sverige men när jag försökte hitta den i USA kostade den 1500kr. Sen att den "nya" doften som dom precis fått in är en parfym som min mamma haft i minst 3 år är bara frustrerande. Så räkna inte med att parfymen som släpptes för 2 år sedan ska finnas i deras sortiment. BRING PERFUME!

Jag ångrar faktiskt att jag inte tog med knäckebröd, holiday dipp och marabou när jag åkte. Visst jag äter det inte så ofta hemma, men du kommer vilja ha det.

Sen personliga saker såsom bilder etc, ta med det om ni vill. Jag har en bild ifrån mina kusiner som de målat samt en bild på mina vänner. Tanken var att sätta upp massa bilder på min vägg men det har jag inte gjort. Känner väl inte riktigt att det är något jag behöver. Men detta är ju personligt, och det är ändå en rolig grej.

Jag kommer inte på så mycket mer saker just nu, men skulle det komma så lägger jag upp ett inlägg om det!

Likes

Comments