Efter semestern försöker jag börja leva lite hälsosammare igen och jag mår så mycket bättre när jag utesluter socker och vitt mjöl. I veckoslutet åt vi musslor och till det vill man ju gärna ha bröd. Då prövade jag på detta recept och det blev riktigt gott.

Ingredienser:
4 ägg
200g färskost
100 g smält smör
2 dl mandelmjöl
2 msk Fiberhusk
1 tsk salt
1 1/2 tsk bakpulver
100g fetaost
10 oliver (jag uteslöt dessa eftersom dottern inte gillar oliver)
1 nypa rosmarin
30 g rödlök
1 msk flingsalt
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa äggen fluffigt.
tillsätt färskosten och rör om till en slät smet.
Tillsätt det smälta smöret och rör om igen.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ner dem i äggsmeten. Rör om till en slät och fin smet.
Häll upp smeten i en långpanna (ca 15 x 23cm), det kan vara en fördel att använda bakplåtspapper.
Peta ner oliver, tärnad fetaost och grovt hackad rödlök i smeten. Strö över rosmarin och flingsalt. Ringla över olivolja.
Ställ mitt i ugnen och grädda i ca. 25 minuter.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

Lchf-recepten fortsätter.

Dessa plättar kan man som här serveras med lite turkisk joghurt och bär men även användas med saltiga tillbehör. Supergott!

1 portion (2-4plättar):
1 ägg
100 gram keso/grynost (1/2 liten burk)
3/4 msk fiberhusk
en nypa salt.

Mixa alla ingredienser med en stavmixer. Smält kokosfett i en stekpanna. Klicka ut 3-4 klickar i stekpannan. Stek på svag värme tills plättarna har fått färg på ena sidan och är stabila nog att vända.

Likes

Comments

Vill man minska på kolhydraterna så är detta ett super-enkelt recept. Det finns många bra (och mindre bra) lchf-pizzabotten men detta är mer som omelett men supergott! Jag har hittat receptet i bloggen 56-kilo. Egentligen är det ett recept för omelettrulle men jag förstorade receptet.

Detta behövs:
9 ägg
1 1/2 dl grädde
salt
Vitpeppar

Vispa ihop alla ingredienser. Grädda i ugn (200 grader) ca 10 minuter tills omeletten stelnat.

Toppa med önskade ingredienser. Vi hade tomatsås, parmaskinka, rödlök, getost och riven ost.
Höj temperaturen i ugnen och grädda tills osten smält.

Vi toppade ytterligare pizzan med ruccola och balsamico.

Likes

Comments

Detta recept hittade jag hos Baka med Frida. Vi bakade detta igår och hade som bröd när vi grillade. Supergott och enkelt. Det tar ca 10 minuter att fixa brödet. jag använde ciabatta från Lidl och det var passligt för vår fyra personers familj.

Detta behövs:

1 rörd
ostskivor - valfri mängd
75 g smör
2 vitlöksklyftor
0,5 tsk chiliflakes
0,5 kruka persilja
salt och peppar efter smak.

Sätt ugnen på 200 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Smält smöret och blanda ner pressad vitlök, chiliflakes, hackad persilja, salt och peppar.

Skär brödet i rutor. Tryck ner osten i skårorna och ringla sedan över smörblandningen.

Grädda i mitten av ugnen ca 5 minuter eller tills osten smält.

Ta ut brödet och servera direkt.

Likes

Comments

Detta recept är från Leila Lindholms boka "The fresh foodie". Receptet gjorde jag om lite efter vad som passade vår familj och vad jag hade i kylskåpet.

4 portioner:
6 dl svart quinoa
ca 100 g rucola
Färsk ananas eller körsbär
2-3 nektariner
1 pakt fetaost
1 knippe färsk mynta (kan uteslutas)
Olivolja
Flingsalt och svartpeppar

Koka quinoan enligt anvisningen på förpackningen.

Lägg upp rucolan på ett fat, strö över den kokat quinoan.

Skär nektarinerna och ananasen i bitar. lägg dem på salladen och smula över fetaosten. Strö över myntabladen och ringla över lite olivolja, salta och peppra.

Likes

Comments

Detta recept har funnits i min ägo i många år och är en favorit hos oss. Jag har även delat ut receptet till många vänner. Du kan använda äppel eller rabarber eller varför inte blanda dessa två.

Börja med att skiva äppel eller rabarber och skiva och sätt i en pajform på botten av formen.

Blanda därefter följande:

150 g smält smör
2 1/4 dl socker
2 1/4 dl havregryn
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl grädde
1/2 dl sirap

Bred ut smeten ovanpå äpplen eller rabarbern. Gräddai 175 graders ugn ca 30 minuter eller tills pajen fått färg och blivit knäckig.

Serveras gärna ljummen med vispad vaniljsås eller vaniljglass.

Likes

Comments

Detta recept hittade jag på nätet men minns faktiskt inte var. Grundreceptet är gjort på broiler men jag använde grisytterfilé och istället för hönsbuljong använde jag köttbuljong. Jättegott blev det! Till denna recept serverade jag ris.

600 - 800 gram broilerfilé / grisytterfilé
2 paprikor
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
350 gram smetana
70 gram tomatpuré
1 msk socker
2 tsk salt
2 dl hönsbuljong / köttbuljong
1 -2 saltgurkor
en handfull persilja (lämna halva mängden till dekoration)

Gör så här:

Strimla lök och paprika. Hacka vitlöksklyftorna och tärna saltgurkan. Koka 2 dla vatten och tillsätt en halv buljontärning som får lösas upp.
Skär broilerfiléerna/grisytterfilén i bitar. Värm en stekpanna och smält en klick med smör. Ge färg åt köttbitarna och krydda med salt, paprika och svartpeppar. Sätt de stekta köttbitarna i en ugnsform. Häll saltgurkstärningarna över.
Sätt stekpannan tillbaka på spisen och tillsätt lite olja och smör. Förgyll löken och paprikan en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop några minuter. Häll såsen i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 30 minuter.


Likes

Comments

Detta goda recept prövade vi på förra veckoslutet. Det var jättegott och därför hamnar receptet här på bloggen. Receptet hittade jag hos bloggen"Made from scratch"

Grisytterfilé gillar vi att grilla. Billig och god mat! Jag serverade vitlökspotatis till eftersom vi ännu har vinerpotatis kvar som jag vill få slut och det var en god kombo.

Marinerad grisytterfilé med yoghurt-lime sås

6 port.

ca 1 kg griskytterfilé

1 dl chilisås (t.ex felix eller heinz)

1 dl olivolja

4 hackade vitlöksklyftor

3 msk vinäger

1 msk soja

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

svartpeppar

2 dl turkisk yoghurt

1-2 msk majonnäs

1 lime

1 vitlöksklyfta

1 tsk dijonsenap

salt och peppar

Putsa köttet och skär upp det i sex jämntjocka skivor. Banka köttet tunnare med en kötthammare. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänd köttskivorna i marinaden och plasera dem i en fryspåse eller en bunke. Häll över den sista marinaden och knyt fast påsen eller plasta över bunken. Låt stå i kylen, gärna över natten men minst några timmar. Ta upp köttet och tempereras en halv till en timme innan tillagning.

Blanda ihop yoghurt med majonnäs och dijonsenap. Riv skalet av limen och pressa saft ur halva. Finhacka vitlöksklyftan. Rör ner lime och vitlök i yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Putsa bort marinaden från köttet och grilla tills det är genomstekt.



Likes

Comments

I veckoslutet inledde vi grillsäsongen. Alltid svårt den här årstiden vad man ska fixa för potatis till. Detta recept hittade vi förra året och det föll hela familjen i smaken. Man använder nypotatis till denna rätt och nu när det endast finns billiga nypotatis i butiken så passar det utmärkt att använda dessa.

SMASHED POTATOES

Detta behövs:
potatis
50 g smör
flingsalt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
klippt persilja

Gör så här:
Tvätta potatisen och koka ca 20 minuter. Gör under tiden smöret. Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Sätt potatisarna på en blakplåtspappersklädd plått. Krossa alla potatisar. Pensla alla potatisar med kryddsmöret. Kör i ugnen ca 20 minuter i 225 graders ugn. Potatisarna ska få fin färg.


Likes

Comments

Receptet till denna enkla men jättegoda marinad har jag fått av en vän.

GRUNDRECEPT PÅ MARINAD

1 dl olja
1 dl soja
1 tsk honung
Vitlök enligt smak och tycke
svartpeppar

Grundreceptet är gott som det är men vill man ha variation så går det bra att tillsätta t.ex timjan eller chili. Marinaden passar till alla kött. Denna gång hade vi grisytterfilé.

Likes

Comments