View tracker

Detta recept hittade jag på nätet men minns faktiskt inte var. Grundreceptet är gjort på broiler men jag använde grisytterfilé och istället för hönsbuljong använde jag köttbuljong. Jättegott blev det! Till denna recept serverade jag ris.

600 - 800 gram broilerfilé / grisytterfilé
2 paprikor
2 stora lökar
4 vitlöksklyftor
350 gram smetana
70 gram tomatpuré
1 msk socker
2 tsk salt
2 dl hönsbuljong / köttbuljong
1 -2 saltgurkor
en handfull persilja (lämna halva mängden till dekoration)

Gör så här:

Strimla lök och paprika. Hacka vitlöksklyftorna och tärna saltgurkan. Koka 2 dla vatten och tillsätt en halv buljontärning som får lösas upp.
Skär broilerfiléerna/grisytterfilén i bitar. Värm en stekpanna och smält en klick med smör. Ge färg åt köttbitarna och krydda med salt, paprika och svartpeppar. Sätt de stekta köttbitarna i en ugnsform. Häll saltgurkstärningarna över.
Sätt stekpannan tillbaka på spisen och tillsätt lite olja och smör. Förgyll löken och paprikan en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop några minuter. Häll såsen i formen och grädda i ugnen 175 grader i ca 30 minuter.


Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Detta goda recept prövade vi på förra veckoslutet. Det var jättegott och därför hamnar receptet här på bloggen. Receptet hittade jag hos bloggen"Made from scratch"

Grisytterfilé gillar vi att grilla. Billig och god mat! Jag serverade vitlökspotatis till eftersom vi ännu har vinerpotatis kvar som jag vill få slut och det var en god kombo.

Marinerad grisytterfilé med yoghurt-lime sås

6 port.

ca 1 kg griskytterfilé

1 dl chilisås (t.ex felix eller heinz)

1 dl olivolja

4 hackade vitlöksklyftor

3 msk vinäger

1 msk soja

2 tsk paprikapulver

2 tsk torkad timjan

svartpeppar

2 dl turkisk yoghurt

1-2 msk majonnäs

1 lime

1 vitlöksklyfta

1 tsk dijonsenap

salt och peppar

Putsa köttet och skär upp det i sex jämntjocka skivor. Banka köttet tunnare med en kötthammare. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Vänd köttskivorna i marinaden och plasera dem i en fryspåse eller en bunke. Häll över den sista marinaden och knyt fast påsen eller plasta över bunken. Låt stå i kylen, gärna över natten men minst några timmar. Ta upp köttet och tempereras en halv till en timme innan tillagning.

Blanda ihop yoghurt med majonnäs och dijonsenap. Riv skalet av limen och pressa saft ur halva. Finhacka vitlöksklyftan. Rör ner lime och vitlök i yoghurten och smaka av med salt och peppar.

Putsa bort marinaden från köttet och grilla tills det är genomstekt.



Likes

Comments

View tracker

I veckoslutet inledde vi grillsäsongen. Alltid svårt den här årstiden vad man ska fixa för potatis till. Detta recept hittade vi förra året och det föll hela familjen i smaken. Man använder nypotatis till denna rätt och nu när det endast finns billiga nypotatis i butiken så passar det utmärkt att använda dessa.

SMASHED POTATOES

Detta behövs:
potatis
50 g smör
flingsalt
svartpeppar
1 vitlöksklyfta
klippt persilja

Gör så här:
Tvätta potatisen och koka ca 20 minuter. Gör under tiden smöret. Smält smöret och rör i de övriga ingredienserna. Sätt potatisarna på en blakplåtspappersklädd plått. Krossa alla potatisar. Pensla alla potatisar med kryddsmöret. Kör i ugnen ca 20 minuter i 225 graders ugn. Potatisarna ska få fin färg.


Likes

Comments

Receptet till denna enkla men jättegoda marinad har jag fått av en vän.

GRUNDRECEPT PÅ MARINAD

1 dl olja
1 dl soja
1 tsk honung
Vitlök enligt smak och tycke
svartpeppar

Grundreceptet är gott som det är men vill man ha variation så går det bra att tillsätta t.ex timjan eller chili. Marinaden passar till alla kött. Denna gång hade vi grisytterfilé.

Likes

Comments

Förra veckoslutet hade vi middagsgäster. Till efterrätt fixade jag Mariannepannacotta. Enkelt och så gott. Här kommer receptet:

MARIANNEPANNACOTTA

Detta behövs:

2 1/2dl vispgrädde
1 1/2 gelatinblad
120 gram mariannekross

Garnering:
Mariannekross

Gör så här:

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Låt grädden sjuda upp, häll ner godiskrosset under omrörning. mixa sedan grädd/chokladbladningen slätt och ta bort kastrullen från plattan, krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner i smeten. Rör tills gelatinet har löst upp sig.

Häll sedan upp i snygga serveringsglas och ställ i kylen i minst fyra timmar. Denna sats räckte till fyra portioner.

Innan servering strö över krossad mariannegodis.

Likes

Comments

Då vi hade gäster på påsken så serverade jag Grodans fisksoppa till huvudrätt. Till soppan serverade jag detta bröd som blev mega stort och räckte åt hela gänget på 15 personer.


SLÄNG-IHOP-BRÖD

Detta behövs:

1 pkt jäst (50gram)
4 dl ljummet vatten
3 msk flytande honoung
1 dl kallpressad rapsolja
ca 10-12 dl vetemjöl
1 msk flingsalt

Gör så här:

Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt. Rör ut jästen med vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna. Var försiktig med mjölet, måttet är lite svävande. Tror jag använde endast 10 dl. Degen skall vara smidig och lös, absolut inte hård och kompakt. Arbeta degen med maskin eller degkrokar ca 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek ca 45 minuter. ta upp degen på rikligt mjölat bakbord och vrid den några varv med mjölade händer och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 40 minuter. Värm ugnen till 175 grader och grädda därefter ca 45-50 minuter eller tills brödet fått en gyllenebrun skorpa.

Receptet hittade jag hos Kryddburken



Likes

Comments

LIME-PAJ

Botten:
1 pkt (175 gram) havrekex
75 gram smör

Fyllning:
2 dl vispgrädde
2 brk valio smaksatt kvarg vitchoklad-lime
1/2 dl socker
2 äggulor
1 tsk skal av lime
1/2 msk saft av lime

Garnering;
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 tsk socker
1 lime i tunna skivor

Gör så här:
smula kexen, tillsätt det smälta smöret. Platta ut i en bakplåtspappersklädd form med löstagbara kanter (24cm i diameter). Klappa ut smulblandningen även ca 4 cm uppåt kanterna. Förgrädda 7 minuter nertill i 175 graders ugn.

Vispa grädden till skum, blanda kvargen, socker och äggulor i en bunke:

Tvätta 1-2 limefrukter med hett vatten). torka av. Riv det yttersta skalet. Tillsätt 1 tsk av skalet i fyllningen. Spara ev resten till dekoration. Pressa ur saften. Tillsätt 1/2 msk i fyllningen. Tillsätt den vispade grädden i fyllningen. Häll fyllningen på den förgräddade botten. Grädda nertill i 175 graders ugn i ca 23 minuter eller tills pajen är genomgräddad.

Låt svalna helt. Ta försiktigt loss pajen från kanterna med hjälp av en kniv. Lägg upp på ett fat. Dekorera med vispad grädde och tunna limeskivor. Strö över rivet skal.


Likes

Comments

​På påsken hade vi matgäster. I vår familj gillar vi fisk och speciellt på påsken tycker jag det passar superbra med fisk. Till förrätt hade vi denna laxskagen och till huvudrätt Grodans fiskskoppa. Vanligtvis brukar man ju ha skagen gjord på räkor men denna med kallrökt lax var supergod. En ny sak som jag lärde mig var att vispa smetanan. På detta vis blev "smeten" fast och fastän jag gjorde fyllningen flera timmar i förväg så blev den ändå inte rinnig som den många gånger har blivit när man gjort fyllningen i god tid.

LAX SKAGEN

Detta behövs till 5 dl (räckte till 10 smörgåsar):

1 rödlök
1/2 dl gräslök
150 gram kallrökt lax
2 brk (á 120gram) smetana
1 msk dijon-senap
svartpeppar
citronsaft (fanns inte i originalreceptet)

Till serveringen: Maltlimpa, gräslök, citron.

Gör så här:

Hacka rödlöken och gräslöken i små bitar.
Vispa smetanan med elvisp ca 30 sekunder tills den börjar bli tjock.
Hacka den kallrökta laxen
Blanda ihop alla ingrediener. Kolla saltet.
Klicka ut smeten på matbrödsskivorna och dekorera med t.ex gräslök och en citronskiva.

Passar också bra som drinktilltugg om man skär limpan i mindre bitar!
Tyvärr glömde jag totalt bort att fotografera men lovar att den är god!
Receptet hittade jag på Valios sidor.


Likes

Comments

Efter påsken blev vi med kallrökt lax i kylen. Hittade detta recept på Sevendays och det var verkligen mums så detta gör vi garanterat på nytt. Passar både till buffébodet och som en småsaltig rätt på kvällen.

Laxrulle

1 dl vetemjöl
50 gram smör eller margarin
3 dl mjölk
2 dl grädde
0,5 tsk bakpulver
3 ägg
1-2 gula lökar
200 gram kallrökt lax i skivor
200 gram riven emmentaler
salt, peppar
dill

Gör så här:
Smätl smöret i en stor kastrull och rör ner mjölet. Späd med gräddmjölken och låt sjuda ihop till en slät stuvning i cirka 5 minuter. Salta och peppra. Ta av kastrullen från värmen, separera äggulor och äggvitor och rör enr ägg-gulorna en i taget. Tillsätt bakpulvret. Vispa äggvitorna till vitt skum och rör ner i smeten. Häll smeten på en bakplåtspappersklädd plåt med kanter, ca 30 x 40 cm. Bred ut smeten jämnt. Grädda i 250 grader ca 20 minuter. Låt svalna lite och stjälp sedan upp på bakplåtspapper. Strö ut drygt hälften av osten, den hackade och frästa löken och den kallrökta laxen. Rulla ihop, lämna skarven neråt. Strö den sista rivna osten ovanpå rullen. Gratinera i ugnen ca.5 - 7 minuter. Skär upp och dekorera med dill.

Laxrullen går bra att laga i förväg och förvara i kylskåp. Sänk i såfall temperaturen något vid gratinerningen och förläng iden så att rullen blir genomvarm. Du kan också byta ut laxen mot svamp eller köttfärs.




Likes

Comments

Det har varit lite trögt med matlagandet den senaste tiden. Barnen for till skola och kvar var bara jag och gubben på veckorna. Då blir det lätt så att man äter lite rester, steker en omelett. Inga fina nya recept prövas, i alla fall inte in i veckorna. Nu är barnen hemma igen så få se om det vore dags att prova på lite nytt.

En favoriträtt hemma hos oss är ribs. Får ungarna bestämma så vill de ha detta recept. Och visst håller jag med, det är gott.

RIBS

Detta behövs:
2 kg ribs
havssalt, svartpeppar och lagerblad

Marinad:
500g tomatkross
2 dl coca-cola
0,5 dl soja
2 msk farinsocker
1 chili i bitar
0,5 dl rödvinsvinäger
o,5 dl kaffe
100g salami

Koka ribsen i vattnet kryddat med salt, svartpeppar och lagerblad, ca 1 1/2timme (tills köttet är mört). Koka marinaden, mixa och låt svalna. Sätt ribsen i marinaden och låt stå i kylen över natten. Följande dag grillas ribsen men se till att de bara får fin färg och god grillsmak. Ribsen är ju redan kokta. Man vill ju inte ha torra ribs.

Denna goda och matiga sallad passar till ribsen, men även till andra maträtter:

POTATISSALLAD

1 kg nya potatis (går även med vinterpotatis)
1 dl rostade pinjenötter
1 dl soltorkade tomater i bitar
1 dl riven parmesanost

Ruccolaolja:
2 vitlöksklyftor
2 dl hackad ruccola
1 tsk citronsaft
ca 1 dl olivolja
salt och svartpeppar

Koka potatisen, låt svalna. Blanda alla salladsingredienser. laga ruccolaoljan och blanda i salladen. Färdigt!

Likes

Comments