Tyrkisk yoghurt slik jeg lager den;

2 ss tyrkisk yoghurt

3 liter H-melk

1 boks (3dl) kremfløte (for ekstra fyldig og god yoghurt)


Kok opp melken. La den få et oppkok et par ganger.

Ha melken over i f.eks. glasskrukker/norges glass/beholder/dyp keramikk gryte.

La det avkjøles til fingervarmt. Bruk lillefingeren for å sjekke temperaturen eller bruk termometer (ca.37grader).

Ha yoghurten i melken og rør godt til yoghurten løses helt opp.

Sett krukkene på et lunt og mørkt sted som f.eks inn i ovnen. Pakk de evt. inn i et pledd eller noe lignende.

La yoghurten stå i 6 - 8 timer (opp til 12 timer går også fint, det gjør jeg).

Så setter du det i kjøleskap og lar den godgjøre seg i 2-3 dager.


Ps: ta bestandig vare på litt yoghurt som du kan bruke til neste gang.


Vil du ha en fastere yoghurt kan du sile den gjennom en kaffefilter.


Ps: bildet er lånt på nett

Flytt bloggen din til Nouw - nå kan du importere den gamle bloggen - Klikk her

Likes

Comments

4 dl ince bulgur
3 dl varmt vann
1 ss tyrkisk tomatpure
1 ss biber salçası
2-3 stk syltet agurk (salatalık turşusu) Vanlig agurk kan også brukes men æ synes d smaker best med turşu ;)
Vårløk

Persille

Crispisalat eller lignende (helst tyrkisk marul)

sitronsaft

Olivenolje

Granateplejuice (kan sløyfes)

Salt, sumak, mynte(nane), pulbiber ...smak dæ til så får du d akkurat slik du ønsker

• Kok vannet, slå av plata og ha i bulgur.

• Sett på lokket og ls den stå 20 min.

• Hakk og forbered alle ingrediensene i mellomtiden.

• Ha alt opp i bulguren og bland godt.

Ps: Vil du også ha tomat i må du tilsette det på slutten for å unngå at den moses.

(Bildet kommer etterhvert, da jeg glemmer å ta bildet før den er oppspist og allerede godgjør seg i magen😂)

Likes

Comments

Du trenger:
1 egg
1 dl matolje
1 dl yoghurt
2 dl semulegryn
Appelsinskall fra 1 appelsin (skal rives i rivjern)
10g bakepulver
4,5-5 dl hvetemel

Sukkerlake/sirup:
4 dl vann
1 dl appelsinsaft
4 dl sukker

Slik gjør du:
Bland egg, olje og yoghurt.
Ha i semulegryn, appelsinskall og bakepulver.
Tilsett melet og lag en jevn og fin deig. (Tilsett mer mel om nødvendig).
La deigen "hvile" 5-10 min.
Lag små kuler (i størrelse med valnøtter).
Rull de i semulegryn og legg de på stekebrett.
Stek kakene i forvarmet ovn på 180 grader til de får en lett gylden farge.
Mens de steker kan du lage sukkerlaken ved å blande vann, sukker og appelsinsaft i en kjele og varme opp for å smelte all sukkeret (skal ikke kokes slik som vanlig sukkerlake, bare blandes godt). La det avkjøles.
Fordel den kalde laken over kakene mens de enda er varm.
La trekke noen minutter.
Pynt gjerne med kokos eller pistasjenøtter (hakket/malt)

Afiyet olsun ;)

Ps: bildene er lånt fra nettet da jeg glemte å ta bilde før de var oppspiste. Men kommer med egne bilder etterhvert ;)

Likes

Comments

Du trenger:

2 ss hvetemel
2 l kyllingkraft (evt. vann, men da trenger du 2stk kyllingbuljong)
2 kyllinglår
2 ss smør
2 ss matolje
0,5 dl tel şehriye
1 stk kyllingbuljong
Salt og pepper
Sitronsaft
Evt. litt timian og rød chiliflak

Persille å pynte med


Slik gjør du:

Kok kyllinglår (evt. med en hel løk for en god aroma).

La det avkjøles før du fjerner kjøttet fra benet og river opp enten med gaffel eller fingrene.

Lag jevning ved å steke hvetemel i smør og matolje i et par minutter på lav-middels varme mens du visper lett.

Ha i vannet/kraften litt og litt mens du fortsatt visper, slik at det ikke klumper seg.

Ha i şehriye, salt og pepper (og mynte og/eller chiliflak om ønskelig).

Tilsett så kyllingkjøttet (og evt. kyllingbuljong) og la det småkoke på svak varme til şehriyene er gjennomkokte (ca.10 min).

Pynt med finhakket persilleblad og server med sitronsaft til.

Ps: for en mer aromatisk og sunn suppe kan du også tilsette gulrot og selleri.

Denne suppen er nydelig godt når man er forskjølet. Er  typisk sykemat i Tyrkia .



For de som lurer på hva şehriye er har jeg funnet bilder på nettet for dere. Vanskelig å forklare hva det er på norsk men er en blanding av ris og pasta og finnes på tyrkiske butikker rundt om i landet. Det finnes 2 forskjellige typer; tel şehriye som ligner mer på nudler -lange og tynne og arpa şehriye som minner mer om ris. Begge kan brukes i oppskriften. Prøv deg frem og finn din favoritt.

Likes

Comments

DETTE TRENGER DU (6 STK): 

3 egg
3 ss krydderost
½ ts bakepulver
1 klype salt, kan sløyfes

SLIK GJØR DU:

1. Skru ovnen på 150 grader, over- og undervarme.

2. Separer eggehviten fra eggeplommen, og pisk eggehvitene stive med en håndmikser.

3. I en annen bolle, pisk sammen eggeplommene, krydderost, salt og bakepulver til en helt jevn blanding. Hvis du vil ha en mer nøytral smak på brødene, kan du bruke naturell kremost istedenfor krydderost.

4. Fold eggeplommeblandingen forsiktig inn i de stive eggehvitene. Her er det viktig å ikke slå ut luften av eggehviten, siden det fører til flate cloud breads.

5. Dekk et stekebrett med bakepapir, og legg små hauger med røren på brettet. Denne oppskriften gir cirka seks cloud breads på størrelse med et burgerbrød. Sett midt i ovnen i 25-30 minutter, eller til de er gylne.

6. Ta brettet ut, og la brødene kjøle seg ned på brettet. De kommer til å synke litt sammen under avkjølingen. Når de er klare har de en fluffy og god konsistens. Smør pålegg på den flate siden som er ned mot stekebrettet ved servering.

(Oppskrift fra Coop extra) 😋

Likes

Comments

Du trenger:
100 gr. smør
100 gr. lys sirup
100 gr. brunsukker
1/2 ts. natron
1 ts. salt (eller mer, dette regulerer du selv)

Ca.100 gr. Poppet popcorn


Smelt smør i en stor kjele
Ha sirup og brunsukker i
Bland godt
Gi det et oppkok
La småkoke i ca.5 min.
Skru av varmen og tilsett natron og salt
Bland sammen
Ha i ferdig poppet popcorn
Og bland slik at all popcornet dekkes av karamell
Ha popcornet på et stekebrett dekket med bakepapir
Stek på 150grader i ca.7min. til den får en fin gylden farge (Rør gjerne litt i popcornet når du kommer halveis i steketiden)

Spis når den er avkjølt slik at den er crunchy og godt

Likes

Comments


🌸Begynn med å steke kjøtt (lam/biff/kylling i strimler..eller en blanding av disse. Fårikålkjøtt passer også fint)
🌸Ha i løk, hvitløk, paprika, tyrkisk grønnpepper, champignon og tomat + tomatpure og bittelitt vann. (Du kan også bruke aubergine, potet og squash om du ønsker)
🌸Ha i salt og pepper og andre krydder/urter etter smak.
🌸La det putre litt på svak varme.
🌸Ha til slutt alt i en ildfast form(eller gryte) og ha ost over. 🌸Gratiner i ovn til osten er smeltet og gylden på høy varme.

🌸Nyyyyyt🌸 😋


Ps: denne retten blir best å lage i gryte som på tyrkisk kalles "güveç". Noe som praktisk talt betyr gryte og/eller gryterett. Se nederst for bildet av güveç (lånt fra nett).

Likes

Comments

Du trenger:
2 egg
1,5 dl mandelmel
1dl tagatesse
100gr. smeltet smør
1 ts vaniljesukker/et par dr. vaniljeessens
4-5ss kakao
1/4 ts salt

Visp egg og tagatesse godt sammen
Bland i resten og rør godt til du får en fin og jevn røre
Ha det i ei 20 x 20cm kakeform eller rund kakeform ca. 25cm dia.
Stek på nederste rille ved 175grader i ca.30 min.
Pynt med sukrinmelis eller annet godt.

Likes

Comments


Du trenger:

4 egg
1ss fiberhusk
4ss majones
2-3ss sukrin melis
6ss mandelmel
Salt
Noen dråper vanilje essens

Miks eggene godt
Bland i resten og bland til du får en jevn og fin røre
Stek et par minutt på hver side i panne uten noe smør eller olje på svak varme

Bruk ønsket fyll eller lag fyll ved å blande smør, kanel og sukrinmelis og smør på svelene når de er avskjølt

Du kan bytte ut majones med litt fløte og også tilsette et par ss kokosmel så får du kokoslapper 😋


(Ikke min egen oppskrift, men denne redder meg når jeg har lyst på noe godt med minst mulig karbohydrater)

Likes

Comments

Polarbrød

25g gjær
2,5dl vann
2,5dl melk
1 egg lett pisket
1ts salt
3ss sirup lys
6dl grovt rugmel
9-10dl hvetemel
50g mykt smør

Løs opp gjæren i lunken væske
Tisett egg, salt, sirup, rugmel og hvetemel.
Elt godt.
Ha så smøret oppi deigen bit for bit og elt i 10 minutter.
Sett til heving til dobbel størrelse.
Tøm deigen ut på melet underlag og kjevle den til 1/2 cm tykkelse.
Stikk ut rundinger på ca 10 cm i diameter.
Prikk godt med en gaffel.
Etterhev i 20 minutter.
Stek på 240 grader midt i ovnen ca 5-10 minutter.
Avkjøl på rist under et kjøkkenhåndkle.

Ps: Er ikke min egen oppskrift men knall god! Anbefales!

Perfekt til matpakkene til barna😋

Likes

Comments