​God morgon!

förra veckan var det sista skolveckan för år 1 på MKV, vilket var glädje, nervositet och kul. Det var också en helg då hela lilla familjen besökte. Summan av kardemumman blev att jag drack alkoholhaltiga drycker varje dag, och det känns ska ni veta. Även om det inte var några mängder varje dag lämnar det spår i kroppen, framförallt för någon på anti-depp eftersom bakfylla faktiskt är kemisk ångest. Jag slutar aldrig häpnas över hur ksnabbt man ändå glömmer bort hur illa man mådde sist man drack, bara för att tanken på hur trevligt det vore med ett glas tar över.

hur som helst, den här veckan fick bli vit vit vit för min del.

Nu till något roligare, jag har börjat jobba på ett bageri/cafe/restaurang som jag trivs omåttligt på! Trots att mina första latte liknade en konstig kombo mellan välling och oboy, och att jag inledde min karriär med att skära upp tummen på en dörrkarm, tror jag faktiskt att jag gör ett rätt bra jobb! Kul kollegor och kul chefer (än så länge), och jag får dessutom med mig lite mat hem när jag stänger, vilket för någon som uppskattar att äta restaurangmat och bageribröd men som inte alltid kan unna sig sånna lyxigheter, är väldigt trevligt.


 

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

älskar lax. kan äta den hur som helst, var som helst, rå som tillagad. Idag åt jag lax på surdegsknäcke till lunch, det så ut såhär

​på detta brödhjul fanns 1/2 avokado, ruccola, lax med pepparrotscreamcheese och maaaassa sparris. Smakade dröm.

För övrigt är det mors dag idag, och jag vill tacka min älskade, underbara och coola mamma för allt hon givit mig i livet och för att hon är den viktigaste förebilden i mitt liv. 


Likes

Comments

​Asså

Det är den 24/5, dagen innan lön. Man kan tänka att en stackars student skulle tänka nudlar och burk-tonfisk. Men nejnej, inte den här. Den här studenten har precis gått loss på ica och köpt rökt lax och sparris. mozarella. ännu mer lax. kyckling. prästost. SÖTPOTATIS. två paket kaffe. yoghurt, mjölk, MÜSLI och en pepparrotscreamcheese. Jag skulle köpa fryst kyckling och tvål.

Ber jag en bön att jag inte ska ha övertrasserat mitt konto? Ja

Ångrar jag mig? Nej, inte allt

Min absoluta favoritterapi (alltså inte den terapi jag faktiskt går i utan en vardaglig typ) är att cruiza i riktigt satsiga matbutiker där man ka hitta allt. och när saker är på extrapris kan jag köpa tamigtusan vad som helst, om något är nersatt från 115 kr/kg till 110 kr/kg slänger jag ner tre stycken. Jag är omåttligt lättlurad och tacksam över att det inte är extrapriser på systemet.

Nu har ätit ett otroligt lyxmellis bestående av hembakat bröd med pepparrotscreamcheese, kallrökt lax, gurka och ruccola, 10/10, och tamigfan, nu ska jag gå och träna. Hej hopp!

Likes

Comments

Måndag morgon och min mjölk hade surnat, vilket jag upptäckte när jag hällde den i kaffet. Fick därför nöja mig med ynka 1 ½ kopp *kränkt*.

Har lite torka i matsinnet, men ska jag låta det stoppa mig? NEJ.

Jag bodde i Köpenhamn under sommaren 2015, och nu bor jag i Malmö. Därför har jag fått frågan om var man ska gå när man går ut i Köpenhamn av kära vänner, varpå jag skamset får erkänna att jag inte är någon vidare partprisse som har stenkoll på nattlivet. Jag tillbringade kvällarna på samma gamla klubb när jag fick tid över, och största party-höjdpunkten var Roskildefestivalen.

MEN. Ett jääävligt hett tips på mat kan jag komma med. Sushiresturangen Wabi Wabi ligger relativt avskillt och hade inte min kompis jobbat i närheten hade vi nog aldrig hittat dit. Varför ska ni släpa er hit då? Jo, konceptet är att det är en buffé, men istället för att trängas vid ett bord med svettiga små maki och en stor bytta wasabi, beställer man helt enkelt in det man vill ha, obegränsat för typ 200 dk. Vi gick dit ett gäng när vi var bakis och det var det absolut bästa bakishänget någonsin.


​Tyvärr infann sig mättnadskänslan rätt fort, kunde jag äta obegränsat skulle jag ruinera stället. Vi satt på deras mysiga innegård i tre timmar, i princip ensamma. Kort och Gott, hitta hit!

Likes

Comments

Huruvida läcker denna döner ser ut kan diskuteras. Om man nu inte råkar vara den som åt den vilket var jag, som kan intyga att den var mycket läcker.

Jag bodde i Berlin hösten 2014, en period under vilken jag a) lärde mig mycket tyska, gesundheit und danke, och b) åt ca 311 döners. Kort och gott, ingen kebeb jag ätit har kunnat mäta sig med den i Berlin. Här i Malmö finns en kedja som kallar sig Döner kebab, men fall inte i fällan, den är inte i närheten.


​Om ni nu ändå är i Berlin kan ni ju också svänga förbi Babel på kastanieallé. Där får man denna tallrik för typ 6 euro, och kan vara det enda som slår en döner, även om man kanske inte orkar äta mer än en i veckan. och ja, det är hummus och ja, den är hemskt god. Kom ihåg att ta med kontanter.

Likes

Comments

BONJOUR

Igårkväll åt jag tacos med mannen i mitt liv. nä föresten, nu skrev jag fel, för det är nog en burrito. eller tacos? burrito?

?

Jag har sagt tacos hela mitt liv, helt i enlighet med den svenneaktiga tacotradition som präglat min och många andras uppväxt. Det ska vara köttfärs med santa maria tacomix (vilket mannen i mitt liv hånade och sa att han alltid blandat kryddorna själv, vilket skapade en smärre spricka i vår relation i 5 minuter tills vi pimplat lite rosé och fnissat ihop den igen. Jag är löjligt kär och hade jag sett mig själv hade jag givit mig en smäll) guacamole, gräddfil osv.

Förra sommaren när jag bodde i Köpenhamn jobbade jag på Chino's, ett mexikanskt fastfoodställe i gallerian Fisketorvet (den har gott i konkurs fick jag höra, inte förvånad). under de ca 4 månader jag jobbade där blev jag en MÄSTARE på BURRITOS (se bilden ovan för bevis). Det var då, vid 20 års ålder som jag fick lära mig att det jag hela mitt liv kallat tacos, egentligen heter burrito. Tacos är de där märkliga majsskalen som ju är goda, men som går sönder när man försöker ta sig an den.

För att försöka samla det här inlägget och skapa någon form av mening i det jag skriver, vill jag bara få bekräftat av någon annan att visst är det en taco? en svennetaco i alla fall?

Ville också visa mina burritoskillz för världen.


puss

Likes

Comments

Har inte sovit så mycket senaste nätterna, dels på grund av biverkningar från en medicin jag tar som gör att jag OMÖJLIGT kan sova till längre än 05.00, dels på grund av underbart nattsällskap som gör att man inte vill sova i alla fall.

I alla fall, en sådan sak gör att kroppen och hjärnan bara vill retirera och lägga av, vilket jag verkligen ville igår redan vid 18, men jag tvingade mig själv att vara vaken till 21. För att hålla mig vaken bakade jag bröd och kollade på Game of thrones, och vare sig det var ett överskott av kärlek i kroppen eller bara lite jävlar anamma, så blev brödet ovan typ det bästa någonsin.

hur gör man detta då? jag utgick från det här receptet, fast med propotionerna 25 gr jäst och 5 dl vätska (3 dl kokande, 2 kallt). Vetemjölet fick trängas boveteflakes och (mycket) valnötter för lite extra smak, men helt ärligt tycker jag att man kan proppa ett bröd med exkat vad man vill, kan bara bli kul.

Sen knäckte jag koden för hur man använder en bakform bäst. Brödet brukar alltid, utan minsta undantag, fastna i formjäveln, men insåg igår att genom att ploppa ner brödet i ett baklåtspapper först blir allt mycket lättare.

jag lämnade brödet på 225 grader i 30-40 min (håll koll för det kan bli precis hur som helst) och det fick ligga i en bakduk och svalna inatt. Vaknade upp, tassade upp till min fina limpa och åt ett par skivor med mosad avokado, salami och gurka. Life complete, nu är jag mätt och redo för dagen, trots att vädret är apa.

puss å kram

Likes

Comments

Gutten Morgen liebe Welt

Helgen va så bra, alltid värt att notera, trots att jag glömde bort minlasange i ugnen vilket kunde resulterat i katastrof. Lyckligtvis klarade sigalla inblandade utan större skada.

Jag planterade någon (för mig) avancerad form av krasse för typ 2 veckorsedan och varje morgon skuttat ut på alkongen för att se om något grönt kikatfram, för att sedan besviket och buttert upptäcka att det ännu bara är en lådamed jord. fram tills häromdagen alltså då jag kunde skymta en liten liten grönknopp som gjorde sig synlig.Fick en helt vansinnig modersinstink och blevmycket stolt, och är nu mer orolig för att den lilla groddbebisen ska dö.

nu ska jag göra mig själv presentablel, här är min lilla grodd

Likes

Comments

God morgon världen

För ett par månader sen när min kära mor var på besök hos mig i Malmö, sågvi på dokumentären "Cooked" som finns på och produceras av netflix.Jag har ärvt all min matkärlek av henne, och vi var lika hänförda av vad vifick se. Dokumentären är uppdelad i fyra avsnitt med grund i de fyra elementen,med en viss typ att tillredningsprocess, med fokus på en geografisk plats ochsedan också en diskussion kring relaterande ämne, t.ex. i första avsnittet därEld och tillagningen av kött står för det gatronoma, vilken utselar sig iAustralien och med utgångspunkt från aborginerna, med en diskussion omköttproduktionen och vilket ansvar människor har mot djuren i fråga. Utöverspännande perspektiv har dokumentären också ett vackert utförande. Bildarbetetoch val av ljus och ljud gör filmen till ett konstverk. Kort och gott- även omdu inte är matfanatiker BÖR du se den.


Nu till ämnet BRÖD, vilket utgör avsnitt tre i dokumentären, och som för migoch många andra har varit ett problematiskt ämne. Dokumentären belyser nämligenhystering kring gluten, och det hat som vuxit fram mot födoämnet. Nu vet jag omhur allvarlig glutenintolerans kan vara, och jag vill inte på något sätt bagatelliseraallergier ( jag är veteran i BAMSE-klubben, Astrid Lindgrens sjukhus iStockholms astma och allergiförbund för barn. Dem har tömt mig på liter av blodi forskningssyfte p.g.a. min kassa genbank). Men eftersom det uppstått enotrolig rädsla för att äta gluten i vårt västerländska samhälle, eftersom detär kolhydrater som nu för tiden är starkt kopplat till övervikt, har det letttill att man skyr mjöl som pesten.

Jag älskar bröd, och det är jag inte ensam om. Jag älskar också pasta ochcouscous och annat med mjöl i sig. Men jag har under perioder vägrat tillåtamig själv äta dessa mjölbaserade godbitar, på grund av min sjuka hälsohets.Trots att jag aldrig påvisat någon form av intolerans mot gluten, var jagövertygad om att det skulle bli min undergång om jag så mycket som smakade påen kompis lunchmacka. Saken är den att, enligt dokumentären, gluten KAN varadåligt för den toleranta magen om jäsningsprocessen går till på fel sätt, ochatt magen inte alls har något problem med ämnet i sig. Däremot innehåller detfabriksbröd vi köper ämnen som fått ersätta jäsningen, som i sin tur kanpåverka vår matsmältning negativt. Experten i programmet hävdar att bröd somfått jäsa å det traditionella sättet (det vi känner till som surdegsbröd mensom i begynnelsen faktiskt bara var bröd), inte alls är farligt för oss.

Nu är många rädda för just kolhydratens effekt på kroppen och skyr kanskepotatis precis lika mycket som bröd, men för mig var denna upplysning ombrödets historia en del i mitt tillfrisknande. Inte för att bröd är viktigt förkroppen, men den spärren i hjärnan som tvingat mig att avstå från saker jagnjuter av. Inte nog med att jag nu (inte alltid- jag är fortfarande inte frisk-men ofta) äter bröd i princip varje dag och njuter, jag tycker dessutom att detär sjukt kul att baka bröd! Jag ska inte påstå att jag aldrig skulle äta brödfrån pågen eller skogaholm, det är vansinnigt gott med lingongrova ochrostbröd, men jag tycker att njutningen förhöjs när jag själv skapat det jagäter. Hela bakningsprocessen, oavsett om man använder surdeg eller jästpaket,blir ett litet projekt och nästan som en liten bebis, när man efter någon timmetassar ut i köket och lyfter på bakduken för att titta till degen som stigitmärkbart. Och att öppna ugnsluckan och doften av nybakat fullkomligt väller ut,är bland det finaste jag vet.

Nu har jag malt på (hehe) om bröd och undvikit min tenta lite för länge.Recept på bröd jag tycker är megagott kommer nog dyka upp inom kort!


Bilden på brödet snodde jag från min favvobagare som går under namnet Pain de Martin, eftersom jag själv inte är någon annie leibovitz och måste bli bättre på att fota egna kreationer hehe

Likes

Comments

Som jag nämt lite kort har jag haft ett rätt fucked upp förhållande till mat, utan aatt gå djupare in på det nu vill jag ändå konstatera dess betydelse. Jag planerar min dag utifrån mat, jag älskar att äta med vänner och familj och jag tycker att det är svinkul att laga mat tillsammans. Det finns nästan ingenting jag inte skulle prova att äta, förutom människa och kanske hund. På morgonen älskar jag att äta frukost, även om jag inte är hungrig för jag VET att det är det man ska göra. Jag kan traska runt inne på ica kvantum i en timme och bara kolla på matvaror och tänka på grejer man kan göra av varor, även om jag inte nödvändigtvis är en exeptionell kock. Jag har kommit till ro med faktumet att man inte måste vara bra på något för att tycka att det är kul och värdefullt.

För några veckor sedan när jag mådde särskillt dåligt fick jag ett plötsligt sug efter rostad formfranska med pepparsalami och paprika. Jag var i en period av att inte äta kött och skämdes nästan när jag tog den färdigskivade gølkorven ur kyldisken och la den på bandet, men när jag sen kom hem och tog en tugga av den där mackan vällde en känsla av trygghet över mig. En liten bit barndom i en tugga.

Samma fenomen inträffade när jag åt min barndoms älsklingsgodis för första gången på år. Det är den plockgodispralinen med kola i som har en liten snurr på toppen. Man biter av botten och sen liksom gröver man ut kolan med tungan osv, ja ni fattar. När jag åt denna ljuvliga lilla skapelse igen, slungades jag tillbaka till att vara sju år och i bilden å väg till fjällen med familjen. Smaken av nostalgi är tamejtusan oslagbar.

Men på samma sätt som mat kan göra mig superlycklig kan maten också göra mig superledsen. Det är en sjuka som sitter i huvudet och det har förstört mycket gott i livet för mig, men det blir bättre. Med det sagt vill jag bara belysa att relation till mat kan vara komplex, att det inte handlar om att hata eller älska den. Vissa gör både och, vissa kan glömma att äta lunch. Det senare har aldrig hänt mig, blir lika chockad varje gång någon har glömt att äta.

jag är föresten en otroligt lyckligt lottad människa som har balkong i söderläge

och som bakar bröd med valnötter i

och som igår hade mitt favvobubbel hemma

Likes

Comments