En god kycklingrätt med sin söta smak av äppelcidern. En perfekt bjudrätt som är enkel att tillaga. Det blir mycket av såsen så det räcker egentligen med halva mängden.

6 kycklingfiléer
smör

Marinad:
saft av en lime
2 msk finhackad färsk timjan
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

Cidersås:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl äppelcider
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk kycklingfond
4 tsk maizena

Servering:
2 klippen färsk sparris
Ugnsrostade potatis, kryddad med salt, grillkrydda och rapsolja med smak av rostad vitlök.

Marinad: Blanda ingredienserna och gnid in kycklingfiléerna med marinaden. Låt vila i ca 30 minuter.
Hetta upp smöret och bryn kycklingen på båda sidorna. Stek dem klart i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter.

Cidersås: Skala och finhacka lök och vitlök. Stek dem blanka och mjuka i smöret utan att det tar färg. Häll på vatten, cider, grädde och fond. Låt koka samman i 10 minuter.  Smaka av med salt och svartpeppar.  Rör ut maizenan i lite vatten och tillsätt i såsen. Låt koka upp.

Servera med lättkokt sparris och ugnsrostad potatis.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Detta receptet hittade jag hos Johanna Toftby. Det blev fredagens middag till mig och Fredde och vi båda tyckte det var super gott. Och enkelt att laga. Jag serverade potatismos till.

Torsk med bacon och parmesancreme. 4 port.

700 g färsk torskfilé
1 paket bacon
2 dl riven parmesanost
2 dl creme fraiche
2 schalottenlökar
2 dl vitt vin
hackade tomater och basilika till garnering
salt och svartpeppar

Finhacka scharlottenlöken, fräs lätt i en gryta och tillsätt vinet. Låt vinet koka ihop tills det bara återstår några matskedar.
Tillsätt creme fraiche och riven parmesanost. Värm upp så att osten smälter, smaka av med salt och svartpeppar. Dra kastrullen från värmen men håll det varmt.
Till sist lägg i torskfilén i stekpannan och stek i smör några minuter på varje sida. Salta och peppra.
Servera med hemmagjord potatismos. Smaklig spis!

Likes

Comments

Taco för mig är ingen favorit. Men barnen gillar ju det så ibland måste jag servera det. Men då gör jag gärna crispy chicken, älskar de små kycklingbitarna. De är även goda att servera med ris och någon god sås till.

Likes

Comments

Ica Maxi hade färsk kyckling till bra pris den här veckan så idag blev det grillad kyckling med ris och currysås till middag. Den här currysåsen är familjens favorit. Tjejerna kan äta hur mycket som helst.

Currysås

3 msk smör
1 tsk curry
3 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl mjölk
100 g Philadelphiaost
1 höns buljongtärning
salt och svartpeppar

Smält smöret och tillsätt curryn, låt fräsa en stund. Tillsätt mjölet och rör ut det ordentligt. Därefter heller du på mjölken och vispgrädden.
Tillsätt buljongtärningen och Philadelphiaosten och smaka av med salt och svartpeppar.

Likes

Comments

Hur gott är det inte med nybakade vaniljbullar. Perfekt att stoppa i frysen och ta fram när man är sugen på något gott.
Ett måste är att ha riktigt smör i dem.

40 bullar

150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
ca 1,4 dl mjöl spara 1/2 dl till utbaket

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
5-6 msk vaniljsocker
1 ägg
pärlsocker

Sätt ugnen på 225 grader.
Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Häll det över jästen och rör till jästen har löst sig. Tillsätt strösöcker och salt.
Häll på mjölet och blanda degen smidig, antingen i maskin eller för hand. Degen ska vara smidig men inte för hård.
Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
Ta upp degen och dela den i två delar. Kavla ut den ena på ett mjölat bakbord till en stor platta. Bre över rikligt med smör, strö över strösocker och vaniljsocker. Rulla ihop degen och dela i ca 20 bullar. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i 40 minuter.
Gör sen likadant med andra halvan.
Ta ett ägg och vispa upp och pensla de bästa bullarna. Strö över pärlsocker. Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 8 minuter.

Njut!

Likes

Comments

En klassisk sockerkaka tycker jag är godast och med ett glas kall mjölk till.
Vispa äggen och sockret riktigt fluffigt och vänd ner mjölet, det ska absolut inte vispas i. Gör du så så får du en saftig och god sockerkaka.

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och ströbröd till formen

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj och bröa en sockerkaksform.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda i det i äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka om den är färdig.
Låt sockerkakan svalna och stjälp upp den på ett galler.

Likes

Comments