View tracker

Godkväll! (jag vet inte varför jag uppdaterar på kvällen bara men det blir väl bara så xD)

Jag har hört på många olika ställen som t.ex youtube och olika forum, att man tydligen kan göra ÄGGFRIA maränger?! Jag vet hur ni tänker om ni blir lite skeptiska, för maränger är ju vispad äggvita. Då tänker man nog hur man skulle kunna ersätta det med något? Jo, det man använder istället är kikärtsspad, jag vet ännu en gång hur ni tänker - ewwww. Men, grejen är den att om man bara använder tillräckligt mycket socker smakar det gott, för man äter ju inte heller maräng med äggvita utan socker direkt... Kikärtsspadet vispas upp på samma sätt som äggvita och blir fluffigt, vitt och glansigt. Jag lovar, när kommer verkligen inte se eller känna att det inte är äggvita. Dessa äggfria maränger passar utmärkt till de som inte äter ägg, t.ex äggallergiker och veganer och det tycker jag är superbra! Är själv varken äggallergiker eller vegan men jag tänkte att det kan väl inte skada att testa;). Här kommer receptet:

Ingredienser:

1 burk kikärtor (spadet)

1 1/2 dl strösocker

1/2 tsk citronsaft

1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 100 grader (C). Vispa upp kikärtsspadet tills det blir ett skum, tillsätt socker citronsaft och vaniljsocker och vispa tills det bildas styva toppar (alltså att det står rakt upp när du lyfter vispen), är glansiga och går vända upp och ner utan att något rinner ut. På en plåt, spritsa ut klickar i valfri storlek och skjutsa in i ugnen i ca 1,5 timme. Ta ut och låt svalna.

Och det är allt! Superenkelt, supergott och passar alla.

Som vilken vanlig maräng, eller hur?;D

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Hejhej!

Idag är det dags för ett nytt recept, inte en maträtt men det kommer snart kan jag lova. Hursomhelst ska jag ska dela med mig av mitt recept på kladdkaka, en riktigt kladdig kladdkaka, precis som den ska vara. Det är ju väldigt enkelt att baka kladdkaka, men det finns lite extra grejer man kan göra för att få den extra god. Här kommer receptet:

En hel kaka:

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

1 dl farinsocker (Gör den extra god!)

4 1/2 msk kakao

2 1/2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

En nypa salt

(Även extra smör och ströbröd till formen)

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader (C). Smält smöret och ta bort från plattan. Blanda ihop ägg, strösocker och farinsocker i en bunke tills allt är ihop blandat. Tillsätt smöret, och blanda ihop igen. I en annan bunke, blanda ihop de övriga torra ingredienserna och vänd sedan ner det i det smeten tills allt är välblandat. Smöra och bröa en rund "spring-form" och häll ner kladdkakssmeten, ställ in i mitten av ugnen i 20-25 minuter för en riktig kladdig kaka. Du kan testa hur kladdig den är genom att sticka t.ex en grillpinne genom kakan och se hur mycket av kakan som fastnar. Ta ut ur ugnen och låt svalna, pudra gärna över med lite florsocker och servera med vispad grädde och färska bär (jag hade dock inte det hemma idag tyvärr) och varför inte lyxa till det med lite extra glass? MUMS!

Så enkelt, men så gott! Som ni ser har jag pudrat lite florsocker på och vispat lite grädde och det blir ju gott, som ni nog vet...;)

Likes

Comments

View tracker

Hej på er!

Detta är mitt första inlägg på min blogg, det ska verkligen bli jättekul att få blogga. I alla fall hade jag tänkt att inleda detta med ett recept på söta små delikatesser - franska macarons, två kak-skal med en spröd utsida men en seg insida fyllda med en valfri fyllning, smörkräm eller ganache vanligtvis. Dessa kakorna är nog de svåraste kakorna att baka enligt mig, allt måste vara perfekt för att det ska bli bra. Ett enda lilla snedsteg kan faktiskt förstöra allt, och det har jag fått lära mig då jag gjort detta en gång tidigare och de blev verkligen inte bra (eller de smakade gott men utseendet vill vi inte ens prata om, haha). Igår tog jag min revansch och försökte igen, och gissa vad? De blev så bra verkligen, är riktigt nöjd med resultatet! Receptet jag använde är av youtubekanalen "Entertaining with Beth", så det är alltså inte mitt egna, däremot var det riktigt bra så jag delar vidare det. Här kommer receptet:

Kakorna, ca 24 st fullständigt klara:

3 äggvitor i rumstemperatur

50 gram strösocker

200 gram florsocker

120 gram mandelmjöl

En nypa salt

Eventuellt valfri hushållsfärg för att få en annan färg, jag rekommenderar rosa till detta eftersom det ska vara hallonsmak i smörkrämen

Hallonsmörkräm:

60 gram smör

150 gram färska hallon, silade för att få juicen - ca 3 msk

75 gram florsocker

Gör såhär:

Sätt ugnen på 150 grader (C). Vispa äggvitorna i en väldigt ren skål tills ett skum uppstår, tillsätt då salt och socker och vispa tills äggvitorna har styva toppar (att de står rakt upp när du lyfter på vispen) och är glansiga. Om du ska använda hushållsfärg, tillsätt det då tills du får den färgen du vill ha och vispa lite till. Jag skulle rekommendera att använda lite mer än vad du vill att kakorna sedan ska vara, för färgen brukar blekna bort ytterst lite i ugnen sedan. I en annan skål, sila ner florsockret och mandelmjölet och blanda ihop. Vänd sedan försiktigt ner florsocker och mandelmjöls blandningen i äggvitorna med en slickepott och vänd tills konsistensen känns som "smält lava", alltså att om du tar upp slickepotten rinner ner någorlunda långsamt. Detta är den viktigaste delen i receptet eftersom det avgör hur dina kakor sedan kommer att grädda i ugnen och hur "fina" de kommer bli. Ta sedan en inte alltför liten spritspåse och lägg i smeten och på en plåt med bakplåtspapper, klicka ut fina runda klickar ungefär i storleken av en femkrona om inte lite större beroende på hur stora man vill ha de. Nu är det även viktigt att slå plåten med kakorna hårt på din yta (köksbänken t.ex) för att få bort eventuella luftbubblor som kan förstöra kakorna i ugnen, gör detta ca 3 gånger på ena sidan och vänd och gör samma sak på den andra sidan. Nu måste du låta de vila i ca 30 minuter eller tills de har fått en slags yta och om du rör på de så kommer ingen smet på fingret, efter det har de vilat klart och du kan grädda de i ugnen emellan till mitten och längst ner i 20 minuter. De borde vara klara om du kan lyfta de från plåten enkelt, annars sätt in de lite till. Låt svalna helt och hållet.

För hallonsmörkrämen, vispa smöret tills vitt och ljust i färgen och tillsätt lite i taget florsockret medans du vispar tills det blir fint och slätt. Tillsätt juicen från hallonen och vispa tills helt kombinerat. Överför smörkrämen till en annan spritspåse och lägg åt sidan.

För att göra kakorna fullständiga, ta två kakskal som är i ungefär samma storlek och lägg ena upp-och-ner, spritsa en klick med smörkräm på undersidan och lägg på det andra kakskalet, som du skulle göra med en smörgås ungefär;). Gör detta med resten av kakskalen, och sedan är du klar!

LYCKA TILL!


Såhär blev mina kakor, visst är de vackra att kolla på?;))

Likes

Comments