Header

Idag blev det en vegetarisk middag till mig och mamma. Jag ugnsbakade en hel blomkål, gjorde sötpotatis strimlor, kålrots stavar, stuvad vitkål och en tomatsalsa. Det blev verkligen super gott.

Helbakad blomkål

1 st Blomkålshuvud

Smör

Flingsalt

Valfri smaksättning (jag hade vitlök och cayennepeppar)

Gör såhär

Sätt ugnen på 200 grader medan du sköljer och rensar huvudet

Lägg på i en ugnsform med bakpapper, häll eller dutta ut smör och krydda

Ugnsstek i ca 40 min eller tills den är mjuk, håll koll ifall du behöver ösa

Sötpotatis strimlor

Sötpotatis

Pinne av något slag (förslagsvis en grillpinne)

Olja eller smör

Flingsalt

Valfri smaksättning

Gör såhär

Trä pinnen igenom sötpotatisen, på längden, och skär runt. Tål pinnen hetta kan den sitta kvar dra annars ut den

Lägg potatisen på bakpapper och ringla över olja eller dutta på lite smör

Ugnsbaka i 200 grader ca 40 min eller tills mjuka

Stuvad vitkål

Vitkål

Smör

Mjöl

Mjölk

Salt och vitpeppar

Gör såhär

Strimla vitkålen, lättast med en osthyvel, och stek i smöret

När vitkålen blivit mjuk häller du över lite mjöl och sedan mjölken

Låt mjölken koka in i vitkålen, krydda och servera när den är krämig

Tomatsalsa

1 st Vitlöksklyfta

1 liten Gul lök

1 st Chilifrukt

Olivolja

Ca 1/2 dl Rödvin

Socker

1 pkt Krossade tomater

Salt och peppar

Gör såhär

Grovhacka lökarna och chilin (kärna först ur chilin), fräs i olja i en kastrull

Häll i vinet, sockret och tomaterna

Mixa salsan, den behöver inte bli slät, krydda och låt puttra minst 15 min

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Jag tror hälsa är olika för olika människor, jag har själv flera definitioner. Men slutpunkten är alltid att man ska må bra, ha kul och trivas i sig själv samt sin omgivning. Men hur man kommer dit är personligt även om vissa delar gäller alla.

Mat

Det viktigaste när det gäller mat är att det är gott, äter man något som är äckligt känns det ibland som det lika gärna kan kvitta. Man ska hålla jämna mellanrum mellan måltiderna, kanske 3-4 timmar, lite beroende på vad man äter, och se till att äta från hela kostcirkeln. Det är viktigt med variation så man inte äter pasta 7 dagar i veckan (Det hade ifs jag gillat). Jag tror inte själv på dieter eller fasta utan på att lagom är bäst, man ska se till att äta en bra frukost, eventuellt ett mellanmål innan lunchen och ett innan middagen och kanske ett kvällsmål, allt beror på storleken på portionerna och hur aktiv man är. Det är viktigt att man äter nyttigt men minst lika viktigt att man unnar sig ibland också. Slutar man äta en viss del av kostcirkeln, som till exempel godis, blir det svårt att börja igen utan att få ångest och man får ett osunt förhållande till mat.

Träning

Självklart är det viktigt att träna men hur mycket och vad man ska träna beror på ens personlighet och ens mål. Det är viktigt att man tränar det man tycker är roligt, gillar man inte att springa ska man inte göra det. Det finns så många olika träningsformer nu för tiden så det vore nästan konstigt om man inte hittade något roligt. Det kan vara svårt att hitta tid till träning i vardagen men det går om man bara vill. Ibland kan det räcka med en promenad på lunchen eller 10 minuters styrketräning innan frukosten. Träning gör att man både blir piggare och gladare plus att det är bra för kroppen och immunförsvaret.

Sömn

Detta, förutom mat, är nog det absolut viktigaste. Om du inte sover och äter kommer du inte orka träna eller umgås. Däremot är det svårt att veta hur mycket man behöver sova, man säger att ungdomar ska sova 7-10 timmar per natt och vuxna 6-8 men det är väldigt olika. Försök känna efter själv, det gäller att hitta en balans eftersom man även blir trött om man sover för mycket. Tänk på att sömn är viktigt för återhämtning, musklerna och hjärnan behöver vila för att kunna prestera på topp.

Omgivning

Vilka du umgås med har också en stor del av hur du mår. Det är viktigt att umgås med folk som vill att du ska må bra, för har man någon som bryr sig känner man sig mer värd. Man ska absolut inte umgås med folk som trycker ner en eller på annat sätt gör att man mår dålig. Det är absolut inget fel på dig du har bara inte hittat rätt personer i ditt liv. Något annat som gör att man själv mår bra är att pusha och komprimera de som finns i ens omgivning, att göra någon annan glad är bland det bästa som finns. Glöm inte berätta för vänner och familj hur viktiga de är för dig.

Detta är 4 punkter som jag tycker är viktiga för att kunna må bra. Men även om man skulle ha allt det här faller vi alla ner i svackor som gör att livet ibland är svårt. Då är det viktigt att komma ihåg att det blir bättre snart.

Var stark som frihetsgudinnan!

Likes

Comments

Avrundade denna härliga vår dag med ännu en god middag som jag gjorde medan Marcus hade inlines träning. Rostade sötpotatis och blomkål till mig och pommes till Marcus, till detta blev det kyckling i en soja och dragonsås.

Kyckling i soja och dragonsås 2port

2 st Kycklingfiléer

Salt

Grönpeppar

Torkad dragon

Paprika krydda

Smör

Olja

Purjolök

1/2 tsk Dijonsenap

Ca 1/2 msk Soja

1-1 1/2 dl Vatten

Grädde (vilken som helst, jag använde mig av imat)

Gör såhär

Rensa kycklingfiléerna och krydda med salt, grönpeppar, dragon och paprikakrydda, stek på hög värme i smör och olja

När du brynt kycklingen på båda sidorna lägger du undan den

Skär purjolöken i tjocka strimlor, stek i samma stekpanna som kycklingen, häll på soja, vatten och senap, låt reducera till hälften

Häll på grädden, smaka av och lägg i kycklingen, låt puttra tills kycklingen är klar

Mumma!

Likes

Comments

Dagens middag blev super god, pressad potatis, schnitzel, vitpepparsås, kokt rödbeta, ugnsstekt kålrot, morot och broccolistjälk och sparris. Allt passade bra ihop!

Vitpepparsås

Vitpeppar (helst hel men idag använde jag malen)

1 st Schalottenlök

1 Vitlöksklyfta

Ört (tex. timjan, oregano, dragon etc)

Salt

Matlagningsgrädde eller vispgrädde

Ev. Mjölk

Ev. Gelé

Gör såhär

Använder du hel vitpeppar koka den och häll av vattnet, upprepa 3-5 gånger, rosta sedan i stekpanna

Skär lökarna i grova bitar, stek med vitpepparn och örten i smör eller olja

Tillsätt grädde och salt, smaka av

Är såsen väldigt stark kan du tillsätta gelé och lite mer salt, spä även på med lite mjölk och låt puttra

Likes

Comments

Sitter på pappas jobb just nu och väntar på att vi ska åka hem, fick precis jobb på en restaurang här på Volvo. Super skönt att ha det fixat och det känns som det kommer bli jätte bra. Till en början kör jag varannan vecka 6.30- Ca 15.30 och varannan vecka 9.00-Ca 17.00, blir antagligen mest i kall kök men det gör mig ingenting.

Jag började praktiken klockan 6.00 idag så var skönt att kunna gå tidigt. Det har dock varit en ganska seg dag kanske mest på att jag mått sisådär, förkylningen vill inte riktigt släppa. Hoppas på lite övningskörning med MC:n sen och så blir det god middag ikväll, vad får ni se.

Nu ska jag bara njuta av de siste månaderna, som går alldeles för fort, och se till att bara ha roligt!

Bild från New York, blir alltid så glad av "Pie face"

Likes

Comments

Gjorde en jätte god sallad till middag på rostad sötpotatis, broccoli, vitkål, grönkål, sallad, gurka och balsamico vinägrett.

Rostad sötpotatissallad

Sötpotatis

Broccolistjälk

Vitkål

Grönkål

Olja

Flingsalt

Cayennepeppar

Valfri grönsallad

Gurka

Balsamico

Citron

Senap

Gör såhär

Skala potatisen och broccolistjälken, skär i stavar lägg på ugnsplåt med olja, flingsalt och cayennepeppar, ugnsstek på 200 grader

Skär vitkålen i tjocka strimlor och riv grönkålen i bitar

När potatisen och broccolin är mjuk, 15-20 min, lägg i vitkålen och grönkålen, ugnsstek tills krispigt

Blanda sallad, gurka, balsamico, citron och senap

Servera allt tillsammans

Likes

Comments

Hej hopp!

Jag har varit jätteförkyld denna helgen, hosta, halsont, huvudvärk och feber, men jag vill ändå inte erkänna att jag varit sjuk. Därför har vi varvat sängliggandes med spel, matlagning och en väldigt kort promenad. Det har varit mysigt men lite tråkigt också eftersom jag och Marcus hade tänkt hitta på något.

I morse mådde jag däremot bättre och nu mår jag nästan helt bra, bara lite irriterad i halsen och trött i huvudet. Har bara tagit det lugn med Marcus och så blir det nog resten av dagen också så är jag back on track imorgon. Det är så konstigt för jag får alltid ny energi när jag har varit förkyld eller sjuk, kommer på massa saker jag vill göra och får motivation till att ta tag i vissa saker. Så nu kör vi, haha!

Likes

Comments

Kycklinggryta

700 g Kyckling (fryst eller färsk, bröst eller lårfilé)

1-2 st Morötter

Purjolök

2 Vitlöksklyftor

Smör att steka i

1-2 dl Vitt vin

Senap

Sweet chilisås

2-3 dl Matgrädde

1 st Lime

Dragon

Salt och peppar

Gör såhär

Skär kycklingen i strimlor, dela moroten i bitar, strimla purjolöken och hacka vitlöken

Stek allt i smör så det får lite färg, häll i vinet och låt reducera

Häll i senap, sweet chilisås, matgrädde, lime och kryddor

Låt småputtra några minuter

Låt gärna grytan stå och dra några timmar och servera med pasta och sallad

Likes

Comments

Grönsaksröra

Blomkål

Broccoli

Vitkål

Purjolök

Grädde

Soja

Dijonsenap

Ost

Oregano

Spiskummin

Paprikakrydda

Salt och peppar

Gör såhär

Skär blomkål och broccoli smått och skär vitkålen samt purjolöken hur du vill (föreslår strimlor)

Stek i olja, när allt blivit någorlunda mjukt tillsätter du soja, senap, grädde och kryddor

Låt puttra tills en krämig och mjuk konsistens, tillsätt osten

Servera med baguette med smält ost på

Likes

Comments