Jag var på en matmässa idag i Malmö och höll en workshop i en timme. Jag lagade minihamburgare tillsammans med Suuz Naffah. Resultatet blev perfekt, många ville smaka och dagen var jätterolig. Innan mig mig lagade den duktiga mästerkocken Linnea Lindgren saffransmusslor. Jag smakade och det var jättegott.
Här är receptet:

Bröd
1/2 paket jäst (à 50 g)
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
ca 5 1/2 dl vetemjöl special
1 ägg
1 msk sesamfrön

Hamburgare
500 g Högrevsfärs
2 tsk worcestershiresås
1 tsk liquid smoke
Salt
Peppar

Majonnäs
2 äggulor
2-2½ dl ekologiska rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 msk limesaft
Salt
Peppar
1 msk Pesto
30 droppar tabasco
½ finhackad röd chili

Tillbehör
Skivad tomat
Skivad lök
Koriander
Sallad
Chiliost
Basilika
Parmesanost
Soltorkad tomat

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i smöret och rör om. Värm till 37°C. Häll i vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Lägg i salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
2. Låt jäsa 40 minuter under handduk.
3. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar ca 25 gram per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till så de plattas till. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
7. När du gör majonnäsen, se till att alla ingredienser är rumstempererade.
8. Blanda äggulor, vinäger och senap
9. Tillsätt olja droppvis i början, vispa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.
10. Dela upp majonnäsen i två skålar. Smaksätt den ena med pesto och den andra med tabasco och chili.
11. Blanda ingredienserna till hamburgarna. Rulla små bollar som du plattar ut. Gör dom större än bröden, dom krymper.
12. Lägg chiliost på hälften av burgarna och lägg på ett lock på stekjärnet så att osten smälter.
13. Dela bröden och rosta dom snabbt i en torr och varm stekpanna.
14. Montera den italienska burgaren: Pestomajonnäs-basilikablad-burgare-soltorkad tomat, hyvlad parmesan.
15. Montera den Mexikanska burgare: Chilimajonnäs-salladsblad-burgare med smält chiliost-tomat-lök-koriander.
16. Stick en tandpetare genom varje burgare.






Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments