View tracker

Hej i Ondags på min hemkunskap gjorde jag biff med lök och potatismos o det blev super !!😋 / Ossia

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - click here!

Likes

Comments

View tracker

Jag var på en matmässa idag i Malmö och höll en workshop i en timme. Jag lagade minihamburgare tillsammans med Suuz Naffah. Resultatet blev perfekt, många ville smaka och dagen var jätterolig. Innan mig mig lagade den duktiga mästerkocken Linnea Lindgren saffransmusslor. Jag smakade och det var jättegott.
Här är receptet:

Bröd
1/2 paket jäst (à 50 g)
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1/2 tsk socker
ca 5 1/2 dl vetemjöl special
1 ägg
1 msk sesamfrön

Hamburgare
500 g Högrevsfärs
2 tsk worcestershiresås
1 tsk liquid smoke
Salt
Peppar

Majonnäs
2 äggulor
2-2½ dl ekologiska rapsolja
1 tsk dijonsenap
1 msk limesaft
Salt
Peppar
1 msk Pesto
30 droppar tabasco
½ finhackad röd chili

Tillbehör
Skivad tomat
Skivad lök
Koriander
Sallad
Chiliost
Basilika
Parmesanost
Soltorkad tomat

Gör så här

1. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken i smöret och rör om. Värm till 37°C. Häll i vätskan i bunken och rör om tills jästen löst sig. Lägg i salt, socker och nästan allt mjöl. Arbeta degen 10 minuter i maskin eller 15 minuter för hand.
2. Låt jäsa 40 minuter under handduk.
3. Knåda degen lätt med resten av mjölet. Rulla till bollar ca 25 gram per bröd. Lägg på en bakpappersklädd plåt. Tryck till så de plattas till. Lägg över en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 225°C.
5. Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över sesamfröna.
6. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills bröden får fin färg. Låt svalna på galler innan de delas.
7. När du gör majonnäsen, se till att alla ingredienser är rumstempererade.
8. Blanda äggulor, vinäger och senap
9. Tillsätt olja droppvis i början, vispa hela tiden. Smaka av med salt och peppar.
10. Dela upp majonnäsen i två skålar. Smaksätt den ena med pesto och den andra med tabasco och chili.
11. Blanda ingredienserna till hamburgarna. Rulla små bollar som du plattar ut. Gör dom större än bröden, dom krymper.
12. Lägg chiliost på hälften av burgarna och lägg på ett lock på stekjärnet så att osten smälter.
13. Dela bröden och rosta dom snabbt i en torr och varm stekpanna.
14. Montera den italienska burgaren: Pestomajonnäs-basilikablad-burgare-soltorkad tomat, hyvlad parmesan.
15. Montera den Mexikanska burgare: Chilimajonnäs-salladsblad-burgare med smält chiliost-tomat-lök-koriander.
16. Stick en tandpetare genom varje burgare.






Likes

Comments

View tracker

Hej, vår fantastiska kompis Ellen från Mästerkocken har en youtube-kanal som har intressanta videos, där ni bland annat lär er att göra egen ketchup, checka in den. Här är länken: ​Ellens kök

/Max & Ossian

Likes

Comments

''Tarte au citron meringuée'' är franska för Citronmarängpaj. I mitt recept har jag lagt till lime - ''citron vert''.

Tarten lagade jag i programmet och den fick bra betyg av juryn! 😊

Smaklig spis! Max


RECEPT

1 PAJ

PAJSKAL

3 dl vetemjöl

3 msk socker

½ msk vaniljsocker

175 g rumsvarmt smör


FYLLNING

2 ekologiska citroner

2 ekologiska lime

4 ägg

2 dl strösocker

5 msk vetemjöl

MARÄNGTÄCKE

3 ägg

1 dl socker


GÖR SÅHÄR:

  1. Sätt ugnen på 175° Över/undervärme.
  2. Förbered en springform genom att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och formens kanter. Klipp bort överflödigt papper. Smörj formens kanter med lite mjukt smör.
  3. Mät upp mjöl, socker och vaniljsocker och häll i en matbredare. Lägg i smöret i kuber.
  4. Arbeta snabbt ihop degen i matbredaren.
  5. Platta med mjölade fingrar ut degen i formen.
  6. Förgrädda pajskalet 23 minuter i mitten av ugnen.
  7. Börja på fyllningen genom vispa ägg och socker rejält pösigt med en hushållsassistent med ballongvisp. Elvisp går naturligtvis också bra.
  8. Börja riv citronskal och limeskal. Pressa sedan ur saften ur citronerna och limen. Sila saften.
  9. När assistenten har vispat klart ägg och socker, tillsätt vetemjöl, citron- och limesaft och rivet citron- och limeskal.
  10. Häll fyllningssmeten ovanpå det förgräddade pajskalet, sätt på aluminiumfolie så att det täcker formen och grädda i ytterligare 20 minuter.
  11. Under tiden tarten är i ugnen, gör maräng genom att först separera äggvitan från gulan.
  12. Vispa sedan 3 äggvitor i hushållsassistent med ballongvisp eller med elvisp till styvt skum, så att du kan hålla marängsmeten ovanför huvudet utan att den faller ur! Vänd ner socker, lite i taget och fortsätt vispa tills marängen blir tjock och blank.
  13. 13. Klicka ut smeten över tarten och sänk temperaturen i ugnen till 150° och grädda hela tarten och marängen i 15 minuter.


Likes

Comments

Hej kära följare. Som ni vet är jag ju med i Sveriges yngsta mästerkock som sändes idag. Jag gjorde en fruktpaj där, som inte riktigt såg ut så här. Det var iallafall så här jag tänkte göra de när jag såg alla frukterna. Men Edvin och Carl grusade mina planer. Här är iallafall receptet som jag ungefär tänkte från början. Denna lagade jag hemma efter programmet.

Tack och hej.

/Ossian

Mördeg

150 g smör
4 dl mjöl
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Tryck ut degen i formen och grädda i ugn i ca 15-20 minuter

Fräst ananas

En ananas
Mald muskot
Mald nejlika
Råsocker
Smör
Skala ananasen och skär bort den hårda stocken i mitten

Hacka ner en fjärdedel i mindre bitar. Sätt en panna på plattan och smält smöret. Lägg i ananasbitarna tillsammans med kryddorna. När de stekt en stund häll på socker och karamellisera snabbt. Var uppmärksam, detta går fort.

Limekräm

1 dl mascarponeost
1 dl crème fraishe
Rivet skal från en lime
Saften från en lime
0,5 dl florsocker
Rör ihop ingredienserna och smaka av.

Fruktsalsa

Ananas
Mango
Plommon, gärna gula
Passionsfrukt
Lime
Fikon
Pinjenötter
Mynta

Montering
Lägg ett lager av limekrämen i pajskalet,
toppa med den frästa ananasen och dekorera
med hackad mynta. Ställ pajformen på
tallriken sidan om fruktsalsan.

Likes

Comments

Det här är bara ett experiment, jag tyckte den var hyfsat god. Det är en sillinläggning som ni kan läsa i receptet.

"Fem minuters sill", 1 paket
10 rädisor
10 cm själkselleri
2 passionsfrukter
2 tsk socker

Gör så här:

Skiva 6 rädisor och sellerin fint, ta ur passionsfrukterna. Blanda allt i en burk och låt stå en dag. Vid servering kan du ta bort de gamla grönsakerna och lägga dit nya, lite snyggare.

Likes

Comments

Idag har jag gjort spansk mat, paella. Paellan är motsvarande svensk pytt i panna där man tar det man har hemma och blandar med saffransris. Man har ju oftast inte räkor och bläckfisk hemma så det köpte vi. Tänk på att inte stek bläckfisken för länge, bara tills de "viker" sig och får färg, annars blir den seg och smakar cykelslang.

/Ossian

4
portioner

4 dl Arboriris
Schalottenlök
Vitlök
vitt vin
kycklingfond
passerade tomater
4-6 kycklingklubbor
2 st paprikor
2 st tomater
persilja
4 st bläckfiskar
3 hg skalade räkor
1 nät blåmusslor
Chorizokorv, 2 stycken små.
smör
olja
salt
peppar
saffran
paprikapulver
citron
chilipeppar


1. Börja med kycklingklubborna. Ta gärna bort skinnet längst ner på benet. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Stek runt om i olja, gör de färdiga i ugnen på 200 grader.

2. Värm en stor gryta eller wokpanna med olja och smör. Stek 1 hackad schalottenlök, 1 hackad vitlöksklyfta och en halv hackad chilifrukt. Strö över ett kuvert saffran. Häll på riset och fräs på det. Häll på 2 dl vitt vin 7-8 dl kycklingbuljong och 1 dl passerade tomater. Koka riset i ca 20 minuter,

3. Hacka paprikorna, tomaterna och persiljan.

4. Dags för musslorna. Skölj musslorna i kallt vatten. Rensa bort skägget som kan sitta fast. Öppna musslor som inte stänger sig kan vara döda – släng dem. Värm en stor kastrull med olja och smör. Stek på lök och vitlök. Lägg i musslorna och finhackad chorizo och rör runt i en minut. Häll på 1-2 dl vitt vin och rör runt ordentligt. Avsluta med att strö över hackad persilja.

5. Rensa bläckfisken och skär den i strimlor. Krydda med salt,peppar, vitlök och lite pressad citron. Värm en stekpanna med olja och smör. Stek bläckfisken riktigt varm och snabbt. Inte för länge, då blir den seg.

6. Ta riset va värmen, salta och peppra om det behövs. Rör ner paprikan, tomaterna, räkorna och bläckfisken. Dekorera med kycklingklubborna, några musslor, citronklyftor och persilja. Servera resterande musslor i en annan skål. Servera gärna med bröd.

Likes

Comments

Hej!!

Här kommer en grymt rolig nyhet! Vi två ska vara med i 2015 års upplaga av Sveriges yngsta mästerkock.

Första avsnittet sänds onsdagen den 8:e april klockan 20.00 på TV4.

Mer info hittar ni på TV4-gruppens pressajt:

http://www.tv4gruppen.se/Templates/TV4Gruppen/Page...

Vi kommer såklart att lägga upp recepten från programmet här på bloggen.

Hoppas att ni kommer titta!

Max & Ossian

Likes

Comments

Jag /Ossian har gjort entrecote med rödvinsås , morötter och potatis mos gott.

Likes

Comments

Hej och välkomna till vår nya blogg. 

Idag lagade vi en trerätters-middag med en soppa på jordärtskocka, palsternacka och svartrot till förrätt, en mör renytterfilé med ungspotatis och rödvinssås till varmrätt och en hjortronsmousse till dessert.

/Max & Ossian😊👍

Likes

Comments