Sparande

ISK - aktier: Jag har två stycken ISK-konton där jag enbart säljer och köper aktier. Det ena är mitt Lek-konto och var mitt första. Ett "prova-på"-konto med läropengar liksom. Det andra, GRLPWR är från början en tusenlapp som jag fått av mina tjejkompisar och som jag ville ha separat. Pengar har sedan överförts externt från andra konton och internt mellan dessa två konton. På dessa två konton bygger jag upp min framtida aktieportfölj.
Här avsätter jag i nuläget 500 kr/månad. Denna summa kommer öka från och med nästa år.

ISK - fonder: På min bank har jag ett ISK-konto med enbart fonder och som jag inte styr över alls. Där för jag över 1000 kr/månad till min pension och som banken helt och hållet styr över. Mest för att jag i nuläget inte kan eller vill styra över allt själv. Min sambo har ett likadant.
Jag har även fondsparande som mina föräldrar startade till mig, när jag var liten och som också ligger kvar orört.

Dreams: I appen Dreams jag kortsiktiga sparande; min sambos jakt, den årliga semestern och en större resa som ska göras om några år. Den sistnämnda kommer ligga här och för varje 10,000 kr kommer de tas ut och förvaltas på annat vis. Men att se pengarna växa hos Dreams är superroligt. Varje dag för jag över små summor till de olika kontona.

Vi månadssparar till våra två barn också. Just nu går pengarna rakt in på ett sparkonto. Det ska det fortsätta göra, fram till en viss summa. Sedan kommer vi gå över till att spara åt dem genom ISK-konto, för ett mer långsiktigt sparande åt dem.

Vi har dessutom ett buffert-konto kopplat till lönekontot, som sparas månadsvis mer eller mindre. Mest för att ha pengar tillgängliga vid behov.

Min sambo är med i en herrklubb där de månadssparar för kommande happenings. Jag och mina tjejkompisar gör samma sak. Denna summa rör sig om bara några hundralappar och är ingen stor sparandepost, men det inbringar pengar som inte behöver upp som en klumpsumma varje år, utan redan finns undanstoppade.
Det där mentala sparandet är nog så viktigt.

Det är ju så otroligt viktigt med sparande. Ju mer man lär sig om biten, desto viktigare känns det. Och att inte bara stå på ett ben, utan att faktiskt ha olika ben att stötta sig mot, i sitt sparande.

Så på det stora hela, för att sammanfatta vårt sparande lite, så sparar vi ungefär 4500 kr/månad på olika vis. Vi amorterar ungefär samma summa på vårt hus varje månad också. Förr eller senare vill vi ju äga vår bostad, eller i alla fall äga en större del av bostaden, än vad banken gör. Man vet aldrig hur bostadspriserna, räntorna etc. kommer se ut längre fram och det måste vi ju klara av.

Likes

Comments

Pengamaskin

Hej!

Att blogga är inget nytt för mig, det har jag gjort i ungefär tio års tid tror jag, men i min andra blogg är jag mer öppen med vem jag är, vad jag gör och med livet i allmänhet. I denna blogg vill jag förhålla mig till helt andra saker och hålla mig mer anonym med vem jag är.

Denna blogg, Maskinen, kommer handla om en enda sak (och allt kring det såklart!) och det är om pengar. Hur man bygger sin alldeles egna pengamaskin, från början liksom. Jag har under ett halvår provat mig fram och försökt bilda mig en uppfattning om hur just jag vill göra. Och nu är det dags att på allvar göra det.

Jag kommer att presentera kortsiktiga och långsiktiga mål med mitt sparande framöver. Jag kommer också presentera mina olika sparsätt, summor etc. Jag slänger vi inte med en massa uttryck utan detta kommer hållas rätt basic. I alla fall just nu ;) Man är alltid ny i början liksom.

En liten kort presentation av mig:

- Kvinna på 30 år.
- Tvåbarnsmamma.
- Sambo.
- Bor i en liten ort i Sverige. Jobbar med försäljning och marknadsföring på heltid.

Jag hoppas ni vill följa med på resan! Och resor som aldrig tar slut, det passar mig bäst. ♥

Likes

Comments