Pengamaskin

Jag är ju precis i startgropen av min resa, med en utdelningsportfölj. Än så länge småsummor, men alla ska ju börja någonstans, ellerhur?

Denna utdelningsportfölj är bara en del av mitt sparande. Jag har ju två likvida spar-medel, fondsparande och så vidare, dessa kan ni läsa om HÄR (← länk). Men nu fokuserar vi på pengamaskinen, min utdelningsportfölj. Jag lever ett liv i början av min karriär med småbarn och där mycket av våra pengar ligger i huset, som precis är totalrenoverat och tillbyggt. Från och med nu ska pengarna jobba på ett annat vis.

Hittade nedan "lista" hos Utdelningsportföljen (← länk). Tänkte att jag kopierar den rakt av och använder i mitt eget sparande :)

Totalt innehav:

[x] 5 tkr
[ ] 10 tkr
[ ] 25 tkr
[ ] 50 tkr
[ ] 75 tkr
[ ] 100 tkr
[ ] 150 tkr
[ ] 200 tkr
[ ] 250 tkr
[ ] 300 tkr
[ ] 350 tkr
[ ] 400 tkr
[ ] 450 tkr
[ ] 500 tkr
[ ] 600 tkr
[ ] 700 tkr
[ ] 800 tkr
[ ] 900 tkr
[ ] 1 miljon kr

Utdelning:

[X] 100 kr
[ ] 500 kr

[ ] 1 tkr
[ ] 2 tkr
[ ] 3 tkr
[ ] 5 tkr
[ ] 7 tkr
[ ] 10 tkr
[ ] 15 tkr
[ ] 20 tkr
[ ] 25 tkr
[ ] 30 tkr
[ ] 35 tkr
[ ] 40 tkr
[ ] 50 tkr
[ ] 75 tkr
[ ] 100 tkr

För att förtydliga:
Just nu har jag en årlig utdelning på runt 400 kr, i skrivande stund. Denna kommer såklart öka för varje månad, när mer pengar läggs in i portföljen. Även kolumnen till vänster kommer bockas av allt eftersom. Till en början kommer det såklart gå rätt långsamt, jag tänker och tror att nu under de första 10 åren kommer inte jättemycket hända, men sedan är tanken att det ska ta fart! Pengarna ska få jobba åt mig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Sparande

Jag lever ett liv där jag inte vill dra in på saker, jag vill kunna unna mig liksom. Men jag är även ekonomisk, tänker igenom mina inköp. Planerar barnens rum så de ska fungera länge liksom, i grunden. Vi har vita väggar och smakfullt inrett hus. Detaljer kan därför bytas ut, men jag köper bara sådant som jag verkligen vill ha och tycker om, sådant som får stanna länge. Likaså i min garderob.

Men en sak har jag dragit in på - egen bil! Vi har således bara en bil i hushållet. Jag investerade i en elcykel åt mig. En sådan med tre hjul och låda fram, så jag enkelt kan hämta och lämna barn. Vi sparar därför in någonstans mellan 3000-3500 kr per månad (billån, försäkring, bränsle, skatt, service, spolarvätska, däck och så vidare). En rätt stor summa i ett "vanligt" hushåll.


Självklart skapar man ju ett behov, om man har tillgång till det och visst, många gånger saknar jag bil. Men mycket går ju att lösa rätt smidigt ändå. Fördelarna är många, på att vara utan bil. Jag tänkte lyfta några:

- Pengarna såklart. Som jag var inne på här ovan.

- Miljön. Alla kan vi försöka bidra där vi kan. Här är mitt största bidrag för en bättre miljö.

- Fysik. Jag får frisk luft tillsammans med mina barn. Jag får dessutom motion. Visst det är en elcykel, men jag rör mig trots allt mer med cykeln, än när jag hade bilen. Jag är morgontrött så då har jag mycket el på. Men på eftermiddagen, när jag är piggare, sänker jag elen och trampar desto mer :)

- Kvalitetstid. När jag har hämtat barnen på eftermiddagarna och stoppat ner dem i cykellådan och vi beger oss hemåt. Det är himla mysigt! Vi får tid att prata lite om hur dagen varit, sjunga en julsång eller två eller bara vara tillsammans. Med bilen går det så fort hem när vi alla väl sitter där. Även om cykeln inte tar jättemycket längre tid, så är det ändå tid som är mer värd liksom.

- Pengarna. Jag kan inte nog trycka på den fördelen. Det låter ytligt, men att varje månad när räkningarna betalas, "slippa" en räkning på 2000 kr är sååååå befriande. Det är framför allt det jag tänker på, när jag cyklar i spöregn.

Likes

Comments

Sparande

ISK - aktier: Jag har två stycken ISK-konton där jag enbart säljer och köper aktier. Det ena är mitt Lek-konto och var mitt första. Ett "prova-på"-konto med läropengar liksom. Det andra, GRLPWR är från början en tusenlapp som jag fått av mina tjejkompisar och som jag ville ha separat. Pengar har sedan överförts externt från andra konton och internt mellan dessa två konton. På dessa två konton bygger jag upp min framtida aktieportfölj.
Här avsätter jag i nuläget 500 kr/månad. Denna summa kommer öka från och med nästa år.

ISK - fonder: På min bank har jag ett ISK-konto med enbart fonder och som jag inte styr över alls. Där för jag över 1000 kr/månad till min pension och som banken helt och hållet styr över. Mest för att jag i nuläget inte kan eller vill styra över allt själv. Min sambo har ett likadant.
Jag har även fondsparande som mina föräldrar startade till mig, när jag var liten och som också ligger kvar orört.

Dreams: I appen Dreams jag kortsiktiga sparande; min sambos jakt, den årliga semestern och en större resa som ska göras om några år. Den sistnämnda kommer ligga här och för varje 10,000 kr kommer de tas ut och förvaltas på annat vis. Men att se pengarna växa hos Dreams är superroligt. Varje dag för jag över små summor till de olika kontona.

Vi månadssparar till våra två barn också. Just nu går pengarna rakt in på ett sparkonto. Det ska det fortsätta göra, fram till en viss summa. Sedan kommer vi gå över till att spara åt dem genom ISK-konto, för ett mer långsiktigt sparande åt dem.

Vi har dessutom ett buffert-konto kopplat till lönekontot, som sparas månadsvis mer eller mindre. Mest för att ha pengar tillgängliga vid behov.

Min sambo är med i en herrklubb där de månadssparar för kommande happenings. Jag och mina tjejkompisar gör samma sak. Denna summa rör sig om bara några hundralappar och är ingen stor sparandepost, men det inbringar pengar som inte behöver upp som en klumpsumma varje år, utan redan finns undanstoppade.
Det där mentala sparandet är nog så viktigt.

Det är ju så otroligt viktigt med sparande. Ju mer man lär sig om biten, desto viktigare känns det. Och att inte bara stå på ett ben, utan att faktiskt ha olika ben att stötta sig mot, i sitt sparande.

Så på det stora hela, för att sammanfatta vårt sparande lite, så sparar vi ungefär 4500 kr/månad på olika vis. Vi amorterar ungefär samma summa på vårt hus varje månad också. Förr eller senare vill vi ju äga vår bostad, eller i alla fall äga en större del av bostaden, än vad banken gör. Man vet aldrig hur bostadspriserna, räntorna etc. kommer se ut längre fram och det måste vi ju klara av.

Likes

Comments

Pengamaskin

Hej!

Att blogga är inget nytt för mig, det har jag gjort i ungefär tio års tid tror jag, men i min andra blogg är jag mer öppen med vem jag är, vad jag gör och med livet i allmänhet. I denna blogg vill jag förhålla mig till helt andra saker och hålla mig mer anonym med vem jag är.

Denna blogg, Maskinen, kommer handla om en enda sak (och allt kring det såklart!) och det är om pengar. Hur man bygger sin alldeles egna pengamaskin, från början liksom. Jag har under ett halvår provat mig fram och försökt bilda mig en uppfattning om hur just jag vill göra. Och nu är det dags att på allvar göra det.

Jag kommer att presentera kortsiktiga och långsiktiga mål med mitt sparande framöver. Jag kommer också presentera mina olika sparsätt, summor etc. Jag slänger vi inte med en massa uttryck utan detta kommer hållas rätt basic. I alla fall just nu ;) Man är alltid ny i början liksom.

En liten kort presentation av mig:

- Kvinna på 30 år.
- Tvåbarnsmamma.
- Sambo.
- Bor i en liten ort i Sverige. Jobbar med försäljning och marknadsföring på heltid.

Jag hoppas ni vill följa med på resan! Och resor som aldrig tar slut, det passar mig bäst. ♥

Likes

Comments