Header

Alla som håller på med ridsport, eller ja, hästar överhuvudtaget känner nog igen sig i debatten om hurvida man ska hästen på lösdrift eller box. Jag har erfarenheter av både och och ska dela med mig av min upplevelse.

En häst är ju inte gjord för att stå still flera timmar om dygnet, som de flesta nog redan vet. Därför är kanske lösdrift det bästa för en hästkropp just för att den kan röra på sig hur mycket den vill och gå ut och in när de vill. Om den nu gör det, det vill säga. En del hästar står ju ändå bara still vid höbalen om de står på lösdrift och en del boxhästar verkar passa på att röra på sig när de väl är ute i hagen. Så boxhästarna rör ju sig mer i detta fall, dock är det väldigt individuellt.

Det är många aspekter som spelar in när det gäller vad som är bäst för hästen. Till att börja med så måste man alltid se det ur hästens perspektiv och vad den vill, hur den trivs. Alla hästar trivs ju inte med att gå på lösdrift och då får man ju ta hänsyn till det. Precis som det kan vara tvärt om, att en del hästar absolut inte vill bli tvingade att stå inne utan vill kunna gå ut och in som de vill under vilka tider de vill under dygnet.

Sen ska det ju vara en bra box respektive lösdrift också, bara för att en häst går på lösdrift betyder inte det att det är tiptop, hästen kanske går ensam i ett halvruttet vindskjul full med skit och med en liten hage. och då är det enligt mig bättre för hästen att stå inne i en ren box i några timmar och sedan vara ute i en stor hage med sina kompisar.

Det är även viktigt att man tar hänsyn till var man är någonstans, alltså var stallet ligger. I förra stallet stod vi mitt ute på landet, vilket i och för sig var jättemysigt, men Odina blir lätt uttråkad och därför tror jag att hon trivs bättre där vi står nu med flera stall runt omkring och hästar överallt. Det händer liksom saker hela tiden. Jag märker på henne nu att hon är mycket gladare och piggare i blicken och hon är inte heller lika agressiv som hon kunde vara innan, speciellt när man hämtade henne i hagen. Så jag ser hellre att hästen står på box på ett ställe där den trivs än att det står och blir stressad av en stor flock i en lösdrift där den inte trivs.

Just nu står Odina på box och har gjort det i ett år. Det har funkat väldigt bra och hon är hur fräsch som helst. På sommarhalvåret går hon ute dygnet runt i sommarhagen och det funkar hur bra som helst. Innan vi flyttade till det stallet vi står i nu stod hon på lösdrift i en stor flock, vilket jag inte riktigt tror att hon trivdes med. Så det är ju en annan aspekt som spelar in, hurvida hästen trivs i stor flock eller med bara ett fåtal andra hästar. Hon trivs väldigt bra på stället där vi är nu, men jag tror inte att just box är optimalt. Förhoppningsvis får hon komma ut på lösdrift till hösten på samma stall, vilket jag tror kommer funka perfekt för alla parter.

Så det viktigaste är att alla hästägare försöker läsa av sina hästar och försöker se vad just ens egen häst trivs med. Alla hästar trivs ju inte med samma saker och det är väldigt individuellt vad hästarna vill ha och hur de vill leva.

Ha det bra!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Hej! Idag har jag longerat, gick väl sådär eftersom hon var lite okoncentrerad men mot slutet slappnade hon av och då släppte jag ut henne i hagen igen då jag kände att det inte var någon idé att bråka. Imorn ska jag nog ta det lugnt igen och på lördag blir det dressyr/markarbete med mycket galopp.

Bye!

Likes

Comments

Tänkte skriva ett inlägg angående den märkeshetsen som vi alla nog känner oss påverkade av ibland.

Inom ridsporten kan jag tycka att det är alldeles för viktigt vad man har för märken på sin utrustning. På tävling ser jag ofta flertalet ponnyer som är pimplade från topp till tå med märkesutrustning för tusentals kronor. Jag fattar helt ärligt inte varför det är så himla viktigt vad det är för märke på utrustningen? Det känns som att märket och hur mycket pengar man har att lägga på fancy utrustning går före komfort och passform, vilket är helt befängt i min mening. Jag menar, är det inte viktigare att tex. schabraket har bra passform och kvalité än att det har ett litet märke i ena hörnet?

Jag tycker att vi borde bryta mönstren när det gäller sådant här. Jag skiter tillexempel fullständigt i vad jag och Odina har på oss på tävling sålänge det är snyggt, stilrent och bekvämt. Och jag har ju hellre 3 snygga schabrak utan något speciellt märke än endast ett märkesschabrak. Jag tycker det är roligare med snygg variation än att ha få märkessaker. Det ska inte spela någon roll vad för märke man har, det som spelar roll är kvalié och precission i ridning, lägg pengarna på det istället!!

Det vänstra schabraket kostar cirka 700 kr, medans det högra kostar cirka 250 kr. Personligen tycker jag att det högra ser mycket snyggare och bekvämare ut, så varför skulle jag då välja det vänstra bara för att det har ett speciellt märke?

Och vad är det egentligen för skillnad på dessa två tröjor, förutom att märkena är olika och att den högra kostar 800 kr mer? Jag hade i alla fall valt den vänstra, jag menar, varför lägga 800 spänn på ett märke?

Ha det bra!

Likes

Comments

Hejsan! Har inte varit särskilt aktiv idag, mest för att jag inte haft någon inspiration att skriva. Iallafall så var jag ute på en liten skrittur idag, och skojar inte när jag säger att det började regna precis när jag satt upp! Lite surt, men är det April så är det... Sen blev hon ju lite spänd och försökte vända tillbaka hemåt hela tiden när de andra gnäggade så vi hade lite diskussioner där, hehe. Men det gick bra tillslut iallafall! Och söt är hon ju;)

Hejdå!

Likes

Comments

Tänker låta rubriken tala lite för sig själv, för så är det verkligen och det är viktigt att tänka på. Det finns inga genvägar till målet, vill man verkligen nå sin dröm så finns det inga genvägar! Mitt mål är att starta minst medelsvår B i hoppning och gärna nolla, men vägen dit är lång och för att kunna nå dit måste jag kämpa, jag kan inte ta en genväg för att snabbare nå målet. Träning är det som krävs och som ger resultat och det gäller för de flesta saker.


Likes

Comments

Vi kom fram ungefär vid halv 6 igår kväll om jag inte minns helt fel och då släppte vi ut Odina direkt i hagen med de andra. Hon går ju med sin mamma nu, som min moster har, så det kommer bli väldigt ledsamt när vi åker därifrån men det brukar gå bra så det ska nog inte vara några problem. Ikväll ska jag nog gå ut på promenad med henne, hon åkte ju ganska långt igår så tänkte vänta med att rida tills imorgon :)


Ha det bra!

Likes

Comments

Detta inlägg riktar sig till alla som håller på med någon typ av sport eller hobby.

Alla som har ett intresse för till exempel ridning eller att gymma vet nog att det alltid kan komma motgångar. Jag kan känna att det väldigt ofta kommer motgångar för mig i ridningen, att hoppningen inte går bra eller att det bara känns allmänt segt och att inget går framåt. Just nu är jag tillexempel inne i en liten svacka i hoppningen där jag inte känner att jag och Odina inte är med varandra 100%. Då är det viktigt, som med alla andra sporter och hobbyer att man backar bandet och ser vad som verkligen är fel. I vårt fall så måste jag backa tillbaka och inte börja om på nytt kanske, men jobba mycket på grunderna och jag vet att vi kommer tillbaka starkare än någonsin. Det viktiga är att man fortsätter blicka framåt och inte ältar det som är fel och bara ser det, utan att man försöker fokusera på grunden och att arbeta bort problemet. Då kommer det att gå ännu bättre när man väl är tillbaka och ute ur svackan. 

Jag vet själv hur det blir när man bara ältar alla motgångar som kommer upp. Det ända som händer är att man övertänker saker och då slår det knut i hjärnan, vilket aldrig gynnar en i framtiden. Så det är jätteviktigt att man försöker tänka bort det som är negativt och att man istället för att älta det som går dåligt försöker tänka på hur man ska göra för att lösa det.

Bye! xD

Likes

Comments

Just nu sitter vi i bilen med Odina bak i släpet med ungefär en halvtimme kvar tills vi är framme hos min moster. Ska bli så skönt med lov och att komma ner till Skåne och rida i den fina naturen där! Blir nog roligt med lite omväxling för Odina också.

Ha det bra!

Likes

Comments

Tänkte skriva ett inlägg angående


Jag har inte varit den som har fått en svindyr, färdig tävlingsponny från början, utan jag har fått ta de chanser jag har fått när de gäller hästar. Sen säger jag inte att det har varit negativt, de hästar jag har haft har varit helt perfekta för mig och har kommit som av en slump bara kan man säga. Med shettisarna jag hade som liten fick jag en drömstart och med Odina så har jag utvecklats väldigt mycket som ryttare just för att jag hoppat in henne själv och att hon faktiskt är ganska svårriden om man vill rida ordentligt. Det tror jag att jag kommer kunna dra nytta av i framtiden, eftersom att hon gett mig mycket erfarenhet. Det var väl inte tanken att hon skulle bli tävlingsponny utan mer en skogsmulleponny och kanske gå några pay and jump´s här och där, sen har jag haft turen att hon tycker det är så kul att hoppa och att hon har jättefin kapacitet.

Det finns de barn/ungdomar som får färdiga ponnyer för flera hundra tusen som inte behöver utbilda någonting, som vi alla vet. Jag säger inte att det är något fel med det, men jag som person tycker att det känns roligare och jag kommer vara mer stolt sen när jag kommer upp på högre höjder med vetskapen om allt jobb jag har lagt ner och att det är jag som har skapat detta. Sen tror jag, som jag sa innan, att när man har haft en svår ponny som ung som man utvecklat själv så kommer man få payback när man blir äldre och kommer upp på storhäst och då har erfarenhet av att rida svåra hästar. Jag tror att det är skillnad om man har en ponny som man inte behöver jobba speciellt mycket med, utan som bara gör allt man säger, då får man ju ingen direkt rutin av att rida svåra hästar och kanske får det svårare i framtiden.

Å andra sidan hade nog även jag tyckt att det varit skönt med en färdigutbildad ponny/häst som jag hade kunnat komma ut och tävla på direkt, men som jag sagt, när man väl kommit upp på högre nivåer är det kul att veta att man har jobbat hårt för att få resultat. Jag vet ju att min häst har kapaciteten för att hävda sig i de högre klasserna och jag håller fast i det. Jag tror att det är väldigt individuellt dock, men att ha jobbat upp en ponny/häst till en hög nivå tror jag att man kommer att tjäna mycket på i framtiden som ryttare.

Så en sammanfattning av det hela är nog att alla är olika och föredrar olika saker, en del vill ha färdiga ponnys medan jag föredrar att ha något att jobba med, vilket jag även tror att jag kommer att tjäna på i framtiden. Och jag har haft otrolig tur med att ha haft så fina ponnysar som bara kommit till mig av en slump!

Likes

Comments