Boken är väldigt lättläst, språket är enkelt att förstå och inga svåra ord används. Texten är skriven i korta meningar som är grupperade i några stycken per sida. Den är skriven i jag-form med Hans som berättaren, blandat med korta dialoger mellan Max och Hans.

”- Min familj... har de överlevt det här? viskar jag.

-Och min? undrar Max.

Vi bor i samma hus och använder samma skyddsrum. Vi springer. Vi måste få veta. Jag känner tårarna rulla ner för kinderna. Hela min familj kan vara dödad. Först min bror, sedan min far och nu det här. Det får inte vara sant. Hela kvarter är borta. På gatorna ligger högar med rasmassor"

Meningarna är korta och innehåller inte utförliga beskrivningar om miljön eller vad personerna upplever. Trots det får författaren fram en bra bild om hur de tänker, känner och hur det såg ut runtomkring dem.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

”-Hur kan de bomba oss oskyldiga människor? Och på självaste nyår. De kunde bomba Hitler och hans förbannade nazister, säger mor så högt att det ökar i trappan.”

Det här citatet utspelar sig när Hans och hans familj sitter med sina grannar i skyddsrummet som finns i en källare.  De har tagit skydd under ett brittiskt bombanfall på nyårsafton. Hans storebror har blivit gripen och dödad av nazisterna. Staden de bor i blir bombad dag som natt av amerikanska ochbrittiska flygplan. Hans pappa har de inte sett på länge då han blev tvungenatt tjänstgöra i armén och troligtvis är  död.  

Det visar hur utsatta den tyska civilbefolkningen var. De var rädda för fiendens bomber men också för nazisterna och deras förtryck. Det måste ha varit svårt för Hans och hans familj när ingen hjälpte dem och för att de tvärtom var oroliga för att bli tagna av sina egna landsmän.

Likes

Comments

Boken utspelar sig 1944 undermitten av andra världskriget i Tyskland. I början presenteras en ung pojke somheter Hans. Hans bor med sin mamma, storebror och sina två lillasystrar i enstad som heter Köln.

Boken börjar med att Hans vaknarupp av att två nazister gör inbrott i hans hus. De två männen har fått order omatt gripa brodern för förräderi. Hans bror hade tidigare varit med i enmotståndsrörelse som hette Edelweiss-piraterna. De gillade inte Adolf Hitleroch nazisterna. Killarna i Edelweiss hade skrivit på husväggar. Där stod detatt Hitler var en idiot och att nazisterna kunde dra åt helvete. Vissa påstodatt piraterna hade krossat fönster på nazisternas högkvarter och släppt in engris klädd i nazistuniform. Nazisterna hade en hemlig polis som hette Gestapo.Han och hans styrka letade efter fiender till Hitler. Några veckor efter attGestapo tillfångatagit Hans bror hängde nazisterna honom och flera andra ungapojkar.

Mitt första intryck av boken ärinte så bra. Jag tycker inte att det finns något flyt i meningarna. Dock så tror jaginte att det kommer bli särskilt svårt att läsa boken då den är väldigt kortoch lättläst.

Likes

Comments

Jag har valt att läsa boken Ett regn av bomber som är skriven av Torsten Bengtsson och gavs ut 2014. Ett regn av bomber är den första boken i trilogin om Hans. Jag hade inte hört någonting om varken boken eller författaren innan. Jag hittade heller inget intressant om boken på internet.

På baksidan berättas det om en pojke som bor i Tyskland under mitten av andra världskriget och om hur han blir tvingad till att tjänstgöra i Hitlers arme.

Likes

Comments