Postad i: Allmänt, Tips, Innan du skaffar marsvin

Här är de fem allra viktigaste sakerna som du måste veta om marsvin innan du skaffar marsvin.
1. Marsvin är flockdjur vilket betyder att du måste ha minst två marsvin. Antingen två honor eller två hanar. Mer än två hanar brukar sällan funka bra ihop medan en flock med honor brukar funka bra. Man kan även ha en kastrerad hade tillsammans med honor.
Skulle du ha ett ensamt marsvin skulle marsvinet bli mycket deprimerat, ett marsvin behöver marsvinskompisar!

2. Buren borde vara absolut minst 100*50 cm, men det är lite i minsta laget för två vuxna marsvin. Därför rekommenderar jag 120*60 som minsta storlek för 2-3 marsvin. Har du fler marsvin behöver du självklart en större bur.

3. Marsvins kost består till allra största delen av hö. Många ger alldeles för mycket kraftfoder och grönsaker, men det är inte bra för marsvin. De är gjorda för att äta hö!

4. Marsvin behöver saker att göra, de mår inte bra av att sitta i buren hela dagarna. Orda en golvtid där marsvinen får springa fritt över en större yta eller i en hage, helst varje dag men i alla fall flera gånger i veckan.

5. De viktigaste tecken på att ditt marsvin är sjukt är att det sitter ihopburrat i buren, äter inte, ropar inte på mat. Ett tecken på att marsvinet har blivit förkylt är att den har kliat av all päls på insidan av framtassarna, marsvin är experter på att dölja när de är sjuka, därför gäller det att vara uppmärksam.

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

Postad i: Allmänt, Skötsel, Tips

Marsvins kost består till 85% av hö, men de behöver även äta grönsaker för att få i sig alla vitaminer de behöver. Därför tänkte jag idag berätta vilka grönsaker som är bäst för marsvin

Paprika - Alla marsvin brukar gilla paprika och det är även väldigt nyttigt eftersom att det innehåller mycket C-vitamin. De gröna och gula innehåller mest C-vitamin. Tänk bara på att inte ge paprika varje dag, det kan ibland ge munsvamp eftersom att det är ganska surt.

Broccoli - Broccoli är väldigt nyttigt för marsvin och de flesta marsvinen brukar även tycka om broccoli. Det innehåller mycket C-vitamin. Enligt mig är det en av de bästa grönsakerna att ge till marsvin.

Vitkål och andra kålsorter - Också en nyttig grönsak som innehåller mycket C-vitamin. Tänk bara på att inte ge stora mängder vitkål allt för ofta eftersom det kan ge urinstenar om ditt marsvin är känslig för att få det. Samma sak gäller med de flesta andra kålsorterna.

Gurka - Eftersom gurka innehåller mest vatten så måste man även ge andra grönsaker. Gurka är ett bra mellis för marsvin som har känsliga urinvägar eftersom att det innehåller så mycket vatten.

Morot - Morot innehåller inte heller jättemycket C-vitamin, men det är en bra grönsak att ge ifall marsvinen till exempel ska få gå på upptäcksfärd eller göra trix.

Det var mina favoritgrönsaker att ge till marsvin, men andra nyttiga grönsaker att ge är till exempel blomkål, alla kolsorter och persilja.

Det du INTE ska ge till marsvin är avokado, lök eller potatis. Speciellt inte avokado då det är väldigt giftigt för marsvin och det är stor risk att ett marsvin som får i sig avokado dör.


Likes

Comments

Postad i: Allmänt

Hej och välkomna till marsvinssidan! Här kommer ni kunna läsa om allt ni behöver veta om marsvin, allt från vad de ska äta till sjukdomar, allt möjligt! Om ni har några frågor går det bra att sälla dem i kommentarerna.

Likes

Comments