Hejsan.

Nu går det med stora steg till Julafton och många tänker inte på att när det gäller stora högtider så är det djuren som får lida särskilt grisen som blir till julskinka och många gör köttbullar. Men där finns veganskinka som är jätte god och nyttigare och inga djur är inblandade. Men tyvärr har inte alla det i tankarna utan följer traditionerna och det är så synd alla har rätt att tycka och uttrycka sig men man borde ändå tänka på djuren. Jag har börjat ge bidrag till djurensrätt som jobbar för djuren och jag hoppas att fler börjar ge bidrag för djuren😊 Jag älskar att laga veganmat för det får mig att känna att jag gör nåt bra och jag älskar maten jag har ändå hatat kött för det smakar inte gått o när jag åt fick jag alltid ont i magen, men nu mår min mage o kropp så mycket bättre. Och jag går inte upp i vikt för det var jag så rädd för innan och har ju levt med ätstörningar sedan jag var 15 år men nu kan jag slappna av och njuta för första gången och har kunnat länge men jag ska erkänna det finns kvar en rädsla för att gå upp fortfarande men det blir bättre och bättre så jag hoppas att snart kunna bli helt frisk från skiten. Här är ett gott recept som jag gillar😊


Nasi goreng – indonesisk risrätt

4 port

3 dl basmatiris
½ stjälk citrongräs
2 dl sojagrytbitar, sojastrimlor, seitanstrimlor eller tofubitar
1 klyfta vitkål, strimlad
1 liten lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk finhackad ingefära
1 liten purjolök, strimlad
1 msk curry
½ msk sambal oelek
1 liten paprika, tärnad eller strimlad
1 dl majskorn
1 dl gröna ärtor
1-1 ½ msk sojasås

Koka riset med citrongräs i lättsaltat vatten. Koka sojagrytbitarna eller strimlorna mjuka i saltat vatten. Låt rinna av och pressa ur vattnet.
Hetta upp olja i en stor stekpanna eller stekgryta. Stek vitkål, lök och grytbitar/strimlor tills de börjar få färg. Tillsätt paprika och efter en stund vitlök, ingefära, purjolök, curry och sambal. Låt steka tills vitkålen och löken är mjuk. Tillsätt majs, ärtor och det kokta riset (ta bort citrongräset). Rör om och häll på sojasås. Smaka av med salt, mer curry, sambal, soja och kanske en gnutta socker. Vill du ha riset mer stekt så tillsätt mer olja. Använder du seitan eller tofu så stek det för sig och blanda ner i rätten allra sist.

Och så lite efterrätt efter denna goda rätten😊


Vaniljpannacotta med skogsbärstäcke

2 port

3 krm agaragarpulver
2 ½ dl sojagrädde/havregrädde
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker eller ½ vaniljstång
Skogsbärstäcke: 1 dl bär (t.ex. hallon, blåbär och/eller björnbär)
2 msk vatten
1 msk socker och 1 krm agaragar eller 2 msk gelésocker

Vispa ihop sojagrädde, socker och agaragar i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta av från värmen och rör ner vaniljsockret. Häll upp i två dessertskålar och låt kallna och stelna.
Vispa ihop vatten, socker och agaragar till bärtäcket och låt koka någon minut under omrörning. Tillsätt bären och låt koka en minut till. Häll över pannacottan. Ställ kallt någon timme innan servering

Hoppas ni gillade rätterna😊

Ha en bra söndag och 1a advent🎍

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Hej. Har varit sjuk så har inte orkat lägga ut men här är två goda röror hoppas ni tycker om dom som jag😊

Tonf*sksallad

100 g veggo istället för kyckling

1 laddning marinad med smak av havet, tillsätt gärna 1 tsk linfröolja, 3/4 tsk citron, 1 tsk ljus miso och 1 tsk kelppulver
1 1/4 dl sojamajonnäs
drygt 1 msk finhackad dill
några stänk cayennepeppar
gärna 1 krm kelppulver
1 msk hackad persilja
2 msk fintärnad blekselleri
2 msk fintärnad gurka
1-2 msk fintärnad paprika
ev 1 msk aramealger, blötlägg några minuter, hacka sedan
ev 1 msk skivade svarta oliver

Sjud upp alla ingredienser till marinaden, låt sjuda några minuter innan du lägger i kyllingbitarna. Låt koka 10 minuter, ta sedan upp bitarna och låt rinna av och svalna.
Smula kyllingbitarna en aning och blanda alla ingredienser. Om blandningen är tjock kan du tillsätta en sked av marinaden för extra smak.
Röran är god i baguetter, tunnbröd och smörgåstårta. Ta några extra matskedar majonnäs till smörgåstårtan, och hacka alla grönsaker fint.


Currytofuröra

2 dl sojamajonnäs

½ msk currypulver
1 msk finhackad kapris
½ paket (200-250 g) fast tofu, fryst och upptinad
½ dl finhackad röd paprika
½ dl finhackad purjolök

Låt den frysta tofun tina och pressa sedan ur så mycket vätska som möjligt. Smula tofun och blanda ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och kanske mer curry. Låt gärna stå och dra till sig några timmar i kylskåp. God som fyllning i baguetter, tunnbröd, i kall paj och i bakad potatis.

kram o ha en trevlig kväll😊

Likes

Comments

Hejsan.

Har varit sjuk och är lite fortfarande o hostar jätte mycket så har inte orkat lägga ut nåt här tyvärr för älskar att skriva och lägga ut här. I stället har jag skrivit mycket musik och håller på att skriva en låt till min vän som är jätte sjuk i cancer hon ska få den får jobba på snabbt för vet inte hur lång tid hon har kvar och vill ge henne detta😢😢🎤🎸

Här är recept till Jul för nu är det inte långt kvar till Julafton 🎅🎄🎁

Senapsaubergine

1 stor aubergine (350-400 g)

Senapsmarinad:
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½-1 dl vatten eller sojagrädde
1 dl hackad dill

Skala auberginen om du vill och skär den sedan i strimlor (5-7 cm långa, 1-2 cm breda och 1 cm tjocka). Koka strimlorna precis mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Blanda ihop senap, salt, socker och vinäger. Vispa i oljan. Blanda i vatten eller sojagrädde till lagom lös konsistens och tillsätt dillen. Lägg auberginen i marinaden och låt stå minst några timmar, gärna över natten.

Mjuk pepparkaka

4 ½ dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix

2 1/4 dl farinsocker eller råsocker
1 msk bakpulver
1 msk kanel
1 msk finriven färsk ingefära eller 1 tsk malen torkad
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
75 g vegetabiliskt margarin
1 dl sojagrädde
2 dl sojamjölk
½ msk äpplecidervinäger

Smält margarinet. Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och kryddor. Blanda vinägerna med sojamjölken. Vispa, helst med elvisp, ner margarin, sojagrädde och sojamjölk. Blanda väl. Häll i en smord, bröad kakform (rund eller avlång) och grädda i 175 grader 30-40 minuter (rund form tar ca 30 min men en avlång minst 40). Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. Vill du göra kakan i en kransform kan du behöva öka mängden något då de ofta är större. Då behöver den också lite längre tid i ugnen. Låt kakan svalna innan du stjälper upp den.

Min älskade gitarr är på väg och sen kan jag skapa musik av texerna jag har skrivit 😊😊🎸🎤😍❤

​Ha en bra kväll alla😊😊

Kram

Likes

Comments

Hejsan på er.

Nu börjar stressen att lägga sig. Denna månaden har varit riktigt stressig med en massa möten och läkartider för både mig och min dotter så nu äntligen så är där inte så mycket möten och läkartider nu fram till jul vilket är skönt för sen kommer julen men jag tänker inte stressa en massa under julen utan planera och ta det lugnt.

Här kommer 2 riktigt goda recept så stressa inte utan ta det lugnt och njut av nåt gott😊


Chokladpannacotta

2 port

1 dl soja/havregrädde
1 dl soja/havremjölk
1 msk socker, gärna råsocker
50-60 g mörk vegansk choklad
1 ½ krm agaragarpulver

Vispa ihop sojagrädde, sojamjölk, socker och agaragar i en liten kastrull. Låt koka upp under omrörning och låt sjuda några minuter. Ta av från värmen och rör ner chokladen bruten i bitar. Rör tills chokladen smält. Häll upp i två dessertskålar och låt kallna och stelna.

Min dotter älskar denna pannacotta🍫🍮

Jag har länge letat efter veganska ägg och nu har jag hittat som man kan göra själv. Skärskilt nu till jul🍳

8 halvor:

Vitan:

2 ½ dl sojamjölk
1 2/3 dl havre- eller sojagrädde
1 krm black salt
1 tsk agaragarpulver
1 krm havssalt
Gulan:
1 1/4 dl kokta kikärtor
½ tsk senap
2 tsk rapsolja
1 krm black salt
1 krm gurkmeja
½ krm havssalt
Samt: tångkaviar

Vispa ihop ingredienserna till vitan i en kastrull, låt sjuda upp, rör om och sjud en kort stund.
Mixa ihop ingredienserna till gulan. Tillsätt 2 msk av mjölkblandningen, mixa igen.
Häll upp ”vitan” i 8 äggkoppar eller snapsglas. Låt kallna och stelna. Gröp ur en grop i mitten och fyll med kikärtsröran. Toppa med tångkaviar. Tångkaviar är helt veganska.

Ha en bra dag.

Kram

Likes

Comments

Hej.

Just nu mår jag som bäst har aldrig mått så här bra och känt mig så stark känns så orättvist att må så här bra när min bästa vän sedan jag var 7 år mår bara sämre och sämre och har inte långt kvar att leva pga den jävla hemska äckliga cancer skiten. Jag är sååå arg att hon skulle få den ( inte för att jag vill att nån ska få den) vad fan jag tänker på hennes son också som är lika gammal som min dotter ska behöva mista sin underbara fantastiska mamma😭😭😭Livet är så jävla orättvist så man vill bara skrika rätt ut!!! Jag önska jag hade kunnat ta den i från henne eller ge henne lite av mina år så hon får vara med sin familj😢Hon är en riktig kämpe😢❤❤FUCK CANCER!!!

Likes

Comments

​Hejsan. Jag älskar veganska vårrullar som jag brukar köpa och jag hittade ett recept och tänkte måste prova och dom blev goda inte som i affären men dom var goda men pilligt att göra dom det var inte lätt men man måste prova. Prova gärna ni med😊😊

25 st

25 vårrullsark (ca 10 x 10 cm)
120 g glasnudlar
½ liten purjolök
1 morot
¼ röd paprika
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 ½ tsk finhackad ingefära
½ tsk sambal oelek eller färsk chili
1 msk socker
cirka ¾ tsk salt
2 tsk limejuice
½ tsk finrivet limeskal
1 msk färsk hackad koriander

Om vårrullsarken är frysta, ta upp dem på morgonen att tina.
Lägg glasnudlarna i kokande vatten och låt stå några minuter, låt sen rinna av och skär eller klipp i mindre bitar. Skär purjolök, morot och paprika i tunna strimlor. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs grönsakerna precis mjuka, tillsätt vitlök, ingefära och chili och rör en minut innan du rör ner sockret och hälften av saltet. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med mer salt om det behövs. Låt svalna något.
Lossa ett ark vårrullsdeg och lägg på en skärbräda med en spets nedåt. Lägg knappt två matskedar fyllning längst ner på arket, vik spetsen över fyllningen, vik in de två sidospetsarna över fyllningen och rulla sedan degen hårt. Fäst sista spetsen med lite olja eller vatten.
Fritera vårrullarna gyllene i olja, stek i rikligt med olja eller pensla med olja och baka i 225 grader tills de är gyllenbruna.

6 st

6 rispapper
100 g svamp, skivade
1 handfull färska böngroddar
150 g seitan, sojakött eller marinerad tofu, i strimlor
1 morot, i tändsticksstrimlor
6 gröna bönor eller sockerärtor, halverade
½ vitlöksklyfta
1 tunn skiva ingefära, finhackad
½ msk sojasås

Fräs svamp och morot i olja i en stekpanna. När de börjar ta färg, tillsätt böngroddar och bönor och fräs en stund till. Tillsätt vitlök, ingefära och dipsås. Stek seitanstrimlorna för sig och blanda sedan ihop allt.
Lägg ett rispapper i kallt vatten en halv minut. Ta upp, lägg på en tallrik eller skärbräda och lägg en stor matsked fyllning längst ner på arket. Vik ihop som vårrullar.
Servera med din favorit dippa eller soya😊😊


Nu inför julen vill man ha lite olika goda godis och chocklad o vissa finns inte i affären så då får man göra det själv här är ett underbart recept på vegansk snickers😊😊

Veganska snickers😊🍫🍫🍫


1 dl socker

2 dl sirap
1 (liten) burk jordnötssmör
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokosflingor
10 dl krossade cornflakes

Blanda socker, sirap och jordnötssmör i en kastrull och koka till en massa.
Blanda först och pytsa sedan ner resten i kastrullen. Bred ut massan i en form och häll smält mörk choklad, ungefär 250 g. Ritter halbbitter är en god mörk choklad. Låt svalna. Och njut dom är såååå goda😋😋😊

Likes

Comments

Hej.

Har varit en sådan stressig vecka med läkartider och viktiga möten så i dag kände jag att det var för mycket när jag satt på bup eftersom min dotter är under utredning när det gäller Adhd och när jag satt där kände jag hur allt snurrade runt och kändes som att jag skulle trilla av stolen. Så vi fick pausa jag kände att min kropp säger i från. Jag har knappt sovit och när jag är stressad o har för mycket att göra så glömmer jag att äta o dricka och då tar min kropp för mycket skada o säger i från så nu i helgen ska jag bara ta det lugnt och vila upp mig för det behöver jag verkligen.


Ska köpa ny gitarr och hittade denna och blev förälskad i den men tyvärr kostar den för mycket så hoppas på att kunna köpa den nästa år men blir än annan så länge🎸🎤Sen kan jag börja jobba på mina låtar😊Längtar så mycket och snart blir det en demo🎧🎤🎵🎶

Ha en bra kväll.

Kram

Likes

Comments

Hejsan. Har på sistonde tänk mycket på mina drömmar för efter all skit jag har gått igenom o tagit mig igenom så kan jag inte göra vad som helst eller jobba med. Jag är ju sjukskriven och vet inte hur länge jag kommer vara det eller vad som ska hända med mitt liv. Så jag har ju tänkt o tänkt vad villjag göra med mitt liv för att sitta hemma o tycka synd om mig själv det vill jag inte alls o vänta på att bli gammal och dö nej tack inte jag!!

Så vad ska jag göra jo jag har några stora drömmar som nr 1 ( som jag har drömt om sedan jag var 7år) är att få hålla på med musik för jag älskar att sjunga o skriva texter då mår jag som bäst! Nr 2 skådis, nr 3 utbilda mig till special makeup effects/ fx prosthesis men tyvärr är det dyrt 42000kr o är i Stockholm men jag hade tagit den om jag hade pengarna för det är bara 8 veckor nr 4 skriva böcker för fantasi det har jag det märkte jag i skolan. Så sitta still kommer jag ju inte göra för när det gäller musiken så ska jag in i studio snart och spela in en demo och sen tänkte jag ta lite hjälp o uppfylla den drömmen så omöjligt är det inte. Jag är inte ute efter att bli stösta artisten det är ju bara ett plus om dettade hänt men jag vill bara få göra musik och är det bara 5 som lyssnar så är jag glad för det😊😊 och dom andre drömmarna hoppas jag kommer efter hand😊

Ha en bra kväll😊Och ta hand om varandra🎀💖

Likes

Comments

Hejsan alla. Hoppas alla har det bra. Har varit mycket stress för oss här tyvärr går livet som en berg o dalbana. Men jag reser mig alltid upp och är starkare. Nu börjar julen att närma sig med stora steg och en maträtt jag älskar på julbordet är janssons frestelse och här kommer ett veganskt god recept:

🎅1 ½ liter strimlad rå potatis

🎄1 lök, hackad
⛄3 dl vatten eller sojagrädde
❄1 grönsaksbuljongtärning
🎅100 g tartex eller annan vegetarisk pastej
🎄1 dl hackade svarta oliver
⛄Ev 3 msk finhackad kapris
❄¾ dl ströbröd

Blanda strimlad potatis, hackad lök och 1 ½ tsk salt. Lägg drygt hälften i en smord ugnsform. Strö på hackade oliver och kapris, och lägg därefter på resten av potatisen. Värm upp vattnet eller sojagrädden och lös upp buljongen och tartexen. Häll såsen över potatisen och strö på ströbrödet. Grädda i ugnen en timme i 225 grader. Täck med folie efter 40 minuter så att gratängen inte bränns.

Mumsiga🍬🍬🍬🍫🍫🍫🍫

Isnougat

ca. 20-30 st

100 gram kokosfett

100 gram mörk vegansk choklad
100 gram vegansk nougat
en nypa vaniljpulver
eventuellt 2 msk hackad mandel eller hasselnötter

Smält kokosfettet på låg värme i en kastrull. Ta av från värmen och rör ner chokladen och låt den smälta. Tillsätt nougat och vanilj och rör tills allt smält. Häll i ischokladformar och toppa med lite hackade nötter. Låt stelna i kyl.


Hoppas ni tycker dessa recept är lika goda som jag nu när det snart är jul och veganskt🎅🍫🍬

Ha en bra kväll.

Kram💖⛄

Likes

Comments

Hej. Jag har gått igenom mycket skit genom hela mitt liv förutom dom första 8 åren av mitt liv. Saker dom inte många kanske lyckas ta sig upp från och ärligt talat är jag inte helt uppe men jag är på väg och kämpar varje dag för att må bättre bli lycklig för vem fan orkar ta sig igenom ett helt liv av olycklighet.

Dom ända gångernajag varit riktigt lycklig i livet är 3 saker 1. När min son föddes 2. När min dotter föddes och allt kändes så bra med min dotter och pappan till henne låg inne i en vecka för att se så allt var bra med henne och allt var normalt inget våldsamt hände allt var som en familj ska vara och vi var skit kära och jätte lyckliga o han sa att han skulle sluta med drogerna men det höll i 1 månad sen bröt helvetet lös igen o under 5 månader blev allt värre och värre tills dottern var 6 månader o han höll på hela natten o till sist på morgonen somnade han och då bestämde jag mig för att ta min dotters viktigaste saker o kläder och fly. Så skönt det var att slippa vara rädd!!

3. Musiken den får mig att kämpa mer här i livet för utan den hade jag aldrig klarat mitt liv.

Helgen har väl varit bra men i 3 år har min dotter haft problem med förstoppning o har blöja fortfarande och dom har tagit tester kollat allt och nu gjort röngen o sett att där är inget fel på tarmen utan extrem förstoppning så hela helgen har hon fått dricka medicin som gör att allt ska rinna ut o i morgon ska vi in till sjukhuset o göra ul på henne för att se att allt har kommit ut annars blir det klyx men nu under en period blir det mycket medicin och sjukhus till magen är rätt och så hon kan äntligen sluta med blöjan. Så helgen har varit mycket blöjbyten😨😨😨Men bara det blir bra.

Ha en bra söndag.

Kram


Likes

Comments