Header

En ledig dag, fast kanske inte för vissa. Meeeen det jag vill ha sagt är att se till att göra någonting kul eller göra något som du aldrig får tid till på din lediga dag. NJUT av en ledig stund och gör precis vad du känner för :-) själv ska jag en runda på stan eller ja till Jysk med mamma och köpa något spännande som jag tänkt göra om till något helt annat! Jag visar er det sen här på bloggen. Jag tycker det är askul att hitta på och göra om saker och ting till något helt annat. Det finns så mycket man kan göra. Har ni gjort om något till något annat och som fått en annan betydelse? Exempelvis skapat en pennhållare av en konservburk, en egen liten vas av en tomflaska. Ja ni förstår vad jag menar! Dela gärna med er av era tips, jag tycker sånt är skoj :-) lite pyssel med andra ord!

Likes

Comments

UX. USER EXPERIENCE.

Jag har varit delaktig i ett UX- projekt nu i nästan ett år och nu så har vi två dagar på jobb som vi kallar för "usability days". Dessa dagar går ut på att finna kunder eller användare och utföra användartester. Jag tänkte dela med mig av mina kunskaper och hur man går tillväga vid ett användartest. Det kan vara bra att ha en förståelse om UX, vilken roll man än har på ett IT- företag eller om man tänkt skapa en hemsida, app eller liknande.

När man bygger en hemsida, webbsida eller ett annat system så finns det en hel rad olika saker att tänka på. Visst du kan bygga ihop ett system utan att tänka, men hur tror du att slutresultatet blir om du inte följer vissa "guidelines" eller vad som är typiskt "användarvänligt" som man oftast brukar prata om i samband med att man bygger en ny hemsida, plattform eller vad det nu kan vara. Det kan vara så pass enkelt att du placerar en knapp helt fel, dina kunder vet inte vart de ska hitta eller förstå vart man finner köp-knappen för produkten du säljer, vilket är frustrerande! Ni har säkert varit i den situationen någon gång? - "Det tar alldeles för lång tid, jag vet inte vart jag ska gå för att hitta den där produkten jag såg igår, arghhh" eller ett liknande senario.
Varför är det så viktigt? Kan jag inte bara smacka upp en hemsida och vara nöjd med att mitt företag ens har en hemsida?

Saken är den är inte din hemsida tillräckligt användarvänlig eller enkel att använda så förlorar du helt enkelt kunder. Kort och gott. Det ska vara snabbt och enkelt att använda ditt system annars så stänger personen ner din webbsida och kommer troligtvis aldrig mer tillbaka, det finns en risk för det.

Det finns olika steg att tillgå för att designa ett användarvänligt system:

1. Förstå användarsammanhanget: Intervjua, observera och göra analyser. Vilken funktionalitet är det vi tänkt ändra på eller vad ska vi bygga/ göra nytt? Vad kan vi se att vi behöver göra och få feedback på?

2. Specificera behoven: Skapa personas (fejkade användare utifrån din målgrupp som du skapar), användarscenarier som du utgår från när du ska gör dina prototyper.

3. Skapa prototyper utifrån dina observationer, intervjuer och behov. Du kan börja göra en prototyp på papper för att börja spåna på hur ditt system ska se ut. Därefter så kan du skapa klickbara prototyper. Benämningarna low-fidelity till high-fidelity brukar användas för detta och menas med att man går från en skissad prototyp (low-fidelity) till något som liknar ett system och som är klickbart. För mer info om detta så kan ni klicka här. Balsamiq är ett exempel på ett bra program för att göra en klickbar prototyp. Photoshop kan du också användaför att få känslan av hur systemet kommer till att se ut med hjälp av bilder och design eller så kan du programmera utifrån prototypen och ändra efter hand, men detta tar tid och är inte lika kostnadseffektivt skulle jag vilja säga.

4. Användartester. I detta steg så testar du din prototyp som du har skapat. Först får du hitta en person som vill vara med att utföra testet. Helst en kund som använder sig av den funktionalitet som du har byggt eller uppdaterat. Det räcker med att du testar din prototyp på 5 personer enligt nngroup.com. Testar du på fler personer så blir det liknande respons och finner inte så pass många fler fel. Ni bör helst vara 2 personer som håller i själva testet. En som ställer frågor och själva uppgifterna och person nr 2 som observerar och skriver ner observationer och det som visar sig vara svårt i systemet. Det brukar räcka med två personer då det kan bli jobbigt för användaren som utför själva testet om det är flera ansikten som står och hänger över en. Tala om för personen som utför själva testet att det handlar om att vi ska se vad som är svårt och icke användarvänligt så det är inget prov på att personen ska hitta direkt i systemet. Syftet är att finna förbättringsförslag.

Fråga om personen är ok med att ni spelar in hen då det kan vara bra för att ta en titt på i efterhand och studera. Det kan vara saker man missat vid första observationen. Det finns olika verktyg att använda sig av för inspelning av både skärm + användaren, bland annat Lookback och som är gratis upp till ett visst antal användare.När testet är utfört så kan det vara trevligt att ge en ask choklad, en biobiljett eller något som tack för att personen tog sig tid att ställa upp på ett användartest.


Efter testet så kan ni som utförde testet sätta er ner och gå igenom det som användaren hade svårt för och komma med förbättringspunkter på vad ni bör ändra på i ert system.


Så vad kan du göra för att ta reda på om din webbsida eller system är användarvänlig?Svar: Användartester!


Bara ut och gör tester. Om ni håller på att skapa någonting nytt/ ändringar eller behöver synpunkter på ert befintliga system så ställ er exempelvis på ett café, bibliotek eller en skola. Ja you name it! Var befinner sig din målgrupp? Använd fantasin och gör användartester :-) Det är ganska roligt faktiskt enligt min mening!Ni kan ta en liten titt på den här videon om ni vill för att få lite inspiration:

Likes

Comments


Det är kanske många av er där ute som antingen har ett jobb som ni är trötta på, har precis tagit er examen och ska leta jobb eller allmänt söker jobb?

Visst är det svårt i dagsläget och under dessa omständigheter att få ett jobb? Men misströsta inte! Här kommer jag med lite tips på hur man kan få sitt drömjobb.

Nu undrar ni säkert varför just jag nu skulle kunna veta eller komma med några bra tips. Men jag har faktiskt varit precis där! För ett par år sedan så tog jag min examen och med hjälp av min starka vilja har jag faktiskt lyckats få mitt drömjobb. Så nu tänkte jag dela med mig av de erfarenheter som jag erhållit på vägen, för er som kanske finner er i en liknande situation.


1. Se till att skriva ett utförligt CV och personligt brev, med det så menar jag att ni bör ta fram alla kunskaper som ni har och som kan vara bra att ta upp för det specifika jobbet. Glöm inget som kan vara vettigt att ta upp, minsta lilla kan väga upp dig gentemot dina konkurrenter!

2. Se till att strukturera upp ditt CV och personliga brev på ett tydligt sätt, dvs. det ska vara luftigt och absolut inte en enda röra, tydliga rubriker och helst en liten bild på dig själv då detta ger ett mer personligt intryck. Dokumenten (CV och personliga brev) ska även "höra ihop" dvs. det ska vara samma typ av upplägg och typsnitt, så arbetsgivaren ser sambandet och kan peka på att det tillhör just dig.

3. Lär känna dig själv och vad du är bra på, det gäller att kunna marknadsföra sig själv och därmed är det bra om man känner sig själv, vad man är bra på och även de saker man är mindre bra på för den delen. Du ska ju absolut bara ta fram dina positiva egenskaper i ditt CV, men på en intervju kan du mycket väl få frågan om du har någon/ra negativa egenskaper. En arbetsgivare kan ställa den frågan eftersom de vill veta hur pass bra du känner dig själv. Ju mer du verkligen känner dig själv= Ju säkrare är du och vet vad du kan bidra med.

Om det är någon som känner dig och dina egenskaper så är det dina vänner och familj, fråga de vetja om hur just du är som person!

4. Vad kan du bidra företaget med, denna punkt skulle jag nästan vilja säga är den allra viktigaste. Företaget gör en investering i dig och vill gärna veta vad du kan bidra med. Har du inte tillräckligt med kunskaper för den specifika tjänsten så bör du i alla fall lyfta upp starka egenskaper som kan generera i att du kommer att kunna bidra med något, exempelvis att du kanske tycker att det är roligt att lära nya saker om så är fallet, eller tydligt visa på att du har ett stort intresse för det som tjänsten erbjuder. Att visa ett intresse= Kommer ha lätt för att utvecklas inom rollen, dvs. det är lättare att jobba med något man tycker om än vice versa.

5. Ge exempel. Det är viktigt att ge exempel på allt du nämner, annars är det lätt hänt att det enbart blir klyschor. Exempel: "Jag är en väldigt social och utåtriktad tjej/kille". - "Ok, på vilket sätt då?", tänker arbetsgivaren. Istället så kan man skriva något i stil med: -"Jag skulle beskriva mig själv som en social och utåtriktad tjej/kille. I början av min skoltid så kom det fram en klasskamrat och ställde följande fråga:-" Hur kommer det sig att du känner så pass många redan?" osv.

6. Var noggrann och tänk på stavningen, kolla gärna igenom ert CV och personliga brev tre gånger för mycket än för lite. Det ger inget bra intryck med en massa stavfel, ett eller två stavfel kanske inte arbetsgivaren lägger märke till om det inte är så att du ska bli skribent eller liknande. Be gärna vänner eller familj att läsa ert CV och personliga brev.


Jag hoppas att ni tycker mina inlägg och tips är intressanta. Om ni har några bra tips, så kom med de bara!!
Jag hade uppskattat det otroligt mycket, då jag tycker det är roligt om vi hjälper varandra och ger varandra tips!


Delad glädje = Dubbel glädje, tänk på det! :)

Fotograf: Krister Hansson. Tidningen Karriär

Likes

Comments


Ett nytt soffbord. Äntligen!

Den här veckan har det varit full rulle. Jag har jobbat på som vanligt och sen kommer jag hem och jobbar ytterligare ibland.. Förutom det så har jag beställt ett nytt soffbord! Jippie!! Äntligen säger jag bara! Det gamla bordet vi har här hemma är sådär.. eller ja ganska slitet och fult tycker jag. Vi köpte det här bordet och som ni bland annat finner hos furniturebox eller trademax. Ni kan ju jämföra priserna det är ju så olika hur dem ligger och varierar också så ni får in och kika. Bordet finns säkert att hitta på fler ställen också.Likes

Comments

Nouw Magazine