Magdalena

Igår var jag med Magdalena till stallet igen. De senaste veckorna har Pierre tagit henne och förra helgen var det farmor eftersom båda barnen sov hos henne hela helgen. Det var alltså minst fyra veckor sedan jag var med till stallet. Tycker inte om när det går så lång tid emellan eftersom jag inte är så haj på hästarna. Tycker när jag är där att nu har jag koll och så går det några veckor till nästa gång och då står jag åter igen där som ett fån och måste be och hjälp med allt. Något jag aldrig får till är när man kommer tillbaka efter ridlektionen och ställer in hästen i boxen. Så ska man binda upp den, ta av vad det nu heter som sitter runt huvudet som tyglarna är fästa i (alltså jag skrattar när jag skriver detta, jag har verkligen ingen aning om vad det heter). Sen ska tränslet på (tror jag att det heter) och jag trasslar alltid ihop det och vet inte vilket hål man ska stoppa in mulen i. Alltså jag skäms. Men kratsa hovar kan jag. Eller heter det krafsa? Orkar inte med mig själv, haha. Sen lyckas jag även få av sadeln själv utan att be om hjälp så nåt kan jag ju. Och innan lektionen kan jag även fixa stigbyglarna så de kommer i rätt längd för Magdalena. Wohoo!

Nu tänkte jag återigen att jag kollade noga hur tjejen som visade gjorde och tänkte att nu kan jag det där till nästa gång. Ja det återstår att se...

Lektionen gick bra i alla fall och Magdalena skötte sig bra. Hon red en av de nyaste hästarna Kaia. Däremot hände en liten läskig grej. Vi red ut (jag går bredvid) och medan vi går där på ängen blir Kaia och hästen framför oss skrämda av något. Hästen framför skuttade till och hoppade några steg åt sidan, men Kaia tog fart och rusade iväg. Jävla tur att jag höll i tyglarna när jag gick där bredvid, för det gör jag inte alltid. Magdalena höll på att flyga av och jag fick springa efter och ta i för att få stopp på hästen. Kan säga att jag släppte inte tyglarna nå mer efter det. Vem vet hur långt hon sprungit om inte jag höll i? Magdalena blev ganska rädd men lugnade ner sig snabbt och det var inga problem att rida vidare. Kaia var för övrigt en så himla snäll häst och inga problem alls att hantera. Riktigt gosig.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

Recept - Bakning

För några månader sedan gjorde jag en vegansk kladdkaka som var god, men inte supergod. Ikväll däremot har jag testat ett nytt recept och wow alltså. Galet god så receptet bara måste sparas.


Ingredienser:

150 gram mjölkfritt margarin

3.5 dl socker

3 dl mjöl

3/4 dl kakao

1/4 dl oboy

1.25 dl havredryck

2 msk ljus sirap

riven kokos att "bröa" ugnsformen med

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält margarinet.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Häll i det smälta smöret, mjölken och sirapen. Rör om tills du fått en välblandad smet.

Häll i smeten i en smord springform med ett tunt lager kokos i botten.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter beroende på hur kladdig du vill ha kakan. Jag vill ha min superkladdig så jag gräddade min i 15 minuter. Då blir den så kladdig att det omöjligt går att skära fina bitar att lägga upp på fat för kakan klibbar fast på spateln. Men det är ju bara såå gott när den är så kladdig tycker jag.

Likes

Comments

Recept - Bakning

Jag har som sagt ett recept på en filmjölkslimpa som jag fick av min svägerska för en himla massa år sedan. Jag har bakat den så många gånger och provat med alla möjliga olika mjölsorter och t.o.m. glutenfritt då jag körde det ett tag. Men nu har jag funderat på hur jag skulle kunna göra den vegansk. Det finns ju ingen vegansk motsvarighet till filmjölk. Googlade runt lite och hittade några olika metoder, bland annat att blanda 50/50 havregrädde och vatten och tillsätta en skvätt citron i för syrans skull. Men jag hittade ett allternativ som kändes lite enklare och det var att ta naturell soyghurt och så en skvätt citron. Syran måste man ha för att bikarbonaten ska aktiveras och jäsa brödet. Provade alltså detta för första gången idag och det blev fullpott på en gång. Så himla gott och saftigt precis som vanligt.

Så här är alltså mitt recept på den veganska lingonlimpan:
3 dl havregryn
5 dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
1/2 dl ljus sirap
4 dl soyghurt
en skvätt citronjuice (typ 1-2 teskedar)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll i soyghurt, sirap, sylt och citron och blanda.
Häll i en smord brödform och grädda i nedre delen av ugnen i 50 minuter.
Efter 30 minuter lägger jag på ugnsfolie så att det inte ska bli för hårt gräddat uppepå.

Mjölet går alltså att byta ut som vad som helst. Jag har testat rågmjöl, dinkel, allt.Man kan även ha i frön om man känner för det. Så länge man håller sig till 5 dl så funkar allt.

Likes

Comments

Livet

I morse väckte Magdalena mig straxt efter fyra och berättade att hon hade ont i magen och mådde illa. Skickade henne i säng och Pierre tog Viktor till dagis och själv gick jag till jobbet och öppnade kliniken då det är min dag på torsdagar. Men så fort nästa kom på plats en halvtimme senare gick jag hem till Magdalena som fortfarande låg och sov.

Så jag har alltså varit hemma idag och vabbat. Men så fort Magdalena vaknade och fick i sig lite frukost mådde hon bra igen. Så antagligen var hon bara väldigt hungrig. Inte lätt att veta sådär på morgonen och man vill inte chansa heller ifall det är något annat.

Så, för att roa oss idag har vi sysselsatt oss med kökssysslor. Började med att koka ett kilo lingonsylt. Så enkelt att göra själv och man slipper alla tillsatser som sylten man köper innehåller. Sen blev det ett gäng frallor från ett nytt recept. Så goda blev dom.

Sen bakade jag även en limpa faktiskt. Har ju min gamla goda filmjölkslimpa som jag bakat i år efter år och har funderat på hur jag ska kunna göra den helt vegansk. Testade en variant som blev fullpott på första försöket (receptet kommer upp senare).

Sen hämtade jag Viktor straxt före två, åt de nygräddade frallorna till mellis och sen åkte han och jag till centrum för att hämta ut hans nya vinterjacka jag beställt. Sen vidare till Willys för att hämta upp våra matkassar och sen hem igen.

Kvällen har rullat på som vanligt med matlagning, badat barn, nattat barn och nu har jag precis varit upp och kissat Viktor. Det är så lustigt med honom att han kissar det sista han gör innan han lägger sig. Han kan t.o.m dubbelkissa, alltså kissa vid halv 7 och sen kan han kissa igen vid 7 när det är dags att lägga sig, men ändå måste vi upp och kissa honom senast 90 minuter senare, dröjer vi längre så har han hunnit kissa i sängen redan. Att han har det där sista som måste ut just då, för sen kan han sova hela natten utan problem.

Jag tror jag själv ska hoppa i säng nu. Är ganska trött då jag blev väckt så tidigt i morse av Magdalena.

Måste åka till Ikea och köpa burkar i mindre storlek. Här har jag kokat 1 kg sylt och ni ser ju hur stor burken är. Hittade sen en plasthink med lock (turkisk yoghurt) som jag hällde över sylten i...

Min veganska "filmjölks"-limpa med bland annat hemkokt lingonsylt i. Den färdiga limpan får ni se i nästa inlägg med receptet...

Likes

Comments

Livet

Så var snön här igen och vi skyndar oss att utnyttja den innan den försvinner igen. Det var en lycklig Viktor som fick åka snowracer till dagis i morse (Magdalena åkte bil med Pierre). Efter dagis/fritids blev det lek ute i en timme innan det var dags att gå in och laga middag. Vi har en lite kulle precis utanför vår ytterdörr och även om den känns pluttig för oss vuxna är den alldeles lagom för barnen att ha kul i. Vi åkte om och om och om igen och jag älskar barnens härliga skratt. Viktor skrattade så han knappt fick luft när vi åkt en vända och jag flög av och blev dränkt i snö. Aldrig hört honom skratta så mycket och så äkta. Barn har ju annars en tendens att överdriva en skvätt när de skrattar.

Nu sitter jag och tittar på Sveriges Mästerkock i bakgrunden samtidigt som jag surfar runt lite på telefonen. Letar recept och inspiration till veganska bakverk. Det är svårt att hitta recept på svenska som inte är de klassiska recepten på kladdkaka, moccarutor osv. På Instagram finns det hur mycket som helst som ser helt fantastiskt ut utanför sveriges gränser. Skulle vilja översätta och göra dessa på svenska men det var det där med tid. Men det hade absolut varit något jag velat satsa på och nischa bloggen mot eftersom det uppenbarligen inte finns mycket att hitta på de svenska sidorna..

Likes

Comments

Recept - Mat

Ingredienser:
2 morötter
1 gul lök
1 paprika
1 dl vatten
2dl arla creme fraiche tomat & basilika
0.5 dl persilja
400 g kokta blandade bönor

Gör så här:
Skala morötterna och skär dem i bitar. Hacka löken och skär paprikan i småbitar.
Stek grönsakerna och tillsätt vattnet. Lätt puttra ett par minuter innan du häller i creme fraischen, bönorna och persiljan. Koka ihop ett par minuter.
Servera med potatismos.

Ingredienserna går så klart att variera. Zucchini t.ex skulle passa bra att ha i.

Likes

Comments

Livet

Den här dagen har känts så himla lång. Jobbat 9-18 och idag var det bra segt. När lunchen var slut och man insåg att det var fem timmar kvar av arbetsdagen ville jag bara gå och gräva ner mig. Även fast vi haft patienter non stop och inte en endaste lucka i tidboken så har tiden sniglat fram.

Jag har även varit inne hos hygienisten idag och haft lite scaling-lektion. Kul men svårt. Det krävs lite övning innan man får kläm på det där. 

Nattade två barn ikväll varav ett inte var ett dugg intresserad av att samarbeta och gå och lägga sig. Han som annars är den lätta att natta då han vanligtvis somnar på två röda. Men tillslut så. Och vet ni vad jag gjorde sen? Jo jag TRÄNADE. Japp, håll i hatten. Lite hemmaträning i vardagsrummet fick jag till. Är så sjukt otränad så måste verkligen ta tag i det här nu. Har sagt det förut men mitt jobb tar verkligen kål på rygg och nacke och det börjar redan kännas. Under praktiken var det inga problem alls för då tränade jag samtidigt. Men eftersom jag inte tränat nånting alls på ett halvår känns det nu för varje dag hur ryggen tar stryk. Pierre får massera, knäcka och trycka var och varannan dag och ändå är det tillbaka dagen efter. Ett besök hos en naprapat skulle jag också behöva. Det var bara det där med att hitta tid. Skulle behöva boka klipptid också men när ska man hinna med allt? Men i alla fall, att få tillbaka träningen som rutin igen är ett måste. Börjar med lite styrka hemma och när vintern är över är det löpträning som gäller för att få bort fläsket. 

Likes

Comments

Recept - Mat

Innan jag slutade äta kött har jag i många år försökt hitta bra pastarecept utan att lyckas. Jag ville ha sån där god, krämig pasta som man får på restauranger. Så slutade jag alltså äta kött och kom över den havrebaserade matlagningsgrädden ifrån Planti som jag tipsat om några gånger nu. Ingen annan animalisk matlagningsgrädde är lika krämig som den. Man kan ha i vilka ingredienser som helst i pastasåsen och du får ett perfekt krämigt resultat varje gång. Sen måste man ju så klart ha smakerna men det är inga konstigheter. Ha i de ingredienser du tycker om (eller har hemma), idag hade jag skogschampinjoner, röd paprika, zucchini, gul lök och grönkål i kylen. På med grädden, salt, peppar, hackad persilja och en tesked dijonsenap. Servera med äggfri pasta. Så JÄVLA gott!

Likes

Comments

Livet

Åh vilken härlig helg jag har haft. Barnen åkte till svärmor straxt före middagen i fredags. Jag och Pierre kastade oss i soffan med hämtmat ifrån Sibylla (halloumiburgare) och glodde på tv:n hela kvällen. Hade hoppats på en sovmorgon på lördagen men icke. Pierre snarkade så dant att jag vaknade FEM och kunde omöjligt somna om. Inte ens efter att jag hade skickat ner honom på soffan. Jaja, jag hade en chans till att få sovmorgon...

Lördagen spenderades helt solo. Pierre åkte iväg straxt före 11 på förmiddagen och vara borta till 21.30. Alltså förstår ni hur skönt jag hade det? Ända fram tills för inte alls länge sen hade jag inte alls uppskattat att vara ensam en hel dag sådär. Jag fick nog med egentid ändå när jag pluggade och hade massa fria dagar då jag inte behövde vara i skolan. Innan dess jobbade jag natt och fick min fritid på dagarna efter att jag hade sovit. Men nu ser livet lite annorlunda ut. Heltidsjobb måndag till fredag. Hämta barn, hämta hund, laga mat, natta barn, kanske orka duscha och sen stupa i säng. Allt jag längtar efter är ensamtid. Att få en hel dag till att göra precis vad jag vill utan tjatande, bråkande barn, behöva servera mat eller torka bajsrumpa. Himmelriket.

Jag började med en långpromenad med Nala efter att Pierre hade åkt. Sen slängde jag mig på soffan och där blev jag fast resten av dagen. Hade tänkt baka men orkade inte. Lagade inte ens mat utan åt yoghurt och knäckemacka (mjuka brödet var slut och jag orkade inte gå och köpa), godis och glass. Helt underbart. Noll ansvar och noll måsten, förutom Nala. Bara jag och soffan, haha.

Natten till söndag sov Pierre på soffan (ett måste när han varit ute och druckit öl pga hans snarkningar) och jag sov som en jäkla prinsessa från klockan 23.30 till 09.00. Så jävla underbart. Sen åt jag en fruktsallad till frukost. Kände mig rätt så onyttig från lördagens snaskeri så ville vara lite exra nyttig. Sen blev det långpromenad med Pierre och Nala. Kom hem vrålhungriga och gjorde hemmagjorda halloumiburgare till lunch. Sen gick det utför igen med dieten, haha. Slängde på en film och delade en påse chips. Alltså jag har verkligen noll diciplin. Kommer aldrig lyckas gå ner de där tio extrakilona jag går och släpar på...

Aja, jag hade en fantastisk helg i alla fall och så välbehövlig. Sen kom ungarna hem helt sockerstinna efter biobesök med farmor och Kenneth och jag ville skjuta mig själv i huvudet. Typ. Mina barn, eller Viktor främst, klarar inte av socker. Han blir helt rabiat. Så vi hade en ganska vild söndagseftermiddag och kväll här hemma igår. Men som var söta när dom somnat i alla fall ;)

Världens bästa Nala. Går inte hitta en bättre hund.

Likes

Comments

Recept - Mat

Något som många har svårt att tro är att man kan utesluta ägg ur pannkakssmet rakt av, utan att ersätta med något annat. Eller att det inte går att ersätta över huvud taget. Men på riktigt så behövs inte äggen alls. Så rädda några värphönor och skippa äggen nästa gång. Och ännu bättre, byt ut mjölken mot havredryck så får du pannkakor 100% fria från animalier.

Här kommer det pannkaksrecept jag använder:

8 dl havredryck
4-5 dl mjöl
0.5 tsk salt

Vispa ihop till en lagom tjock smet och grädda som vanligt i en stekpanna med mjölkfritt smör i. Sen har jag alltid ett par teskedar vaniljsocker i min smet för att det är så förbannat gott ;)

Likes

Comments