View tracker

Mjuka kakor

Ingredienser:
100g laktosfritt smör
2 dl socker
3 dl flutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
1 ägg
1 dl mjölk

1-2 röda äpplen
1 msk socker
0.5 tsk kanel

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt ägget och mjölken. Vispa sedan i bakpulver och mjöl.
Häll i smeten i en springform.

Skala och skiva 1-2 äpplen. Peta ner dem i smeten.
Blanda sockret och kanelen och strö över kakan.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt svalna och servera med vaniljsås.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

Pannkakor, Frukost

Är det något som jag gärna lyxar till helgfrukosten med så är det amerikanska pannkakor. Så otroligt gott med lönnsirap och färska bär och/eller frukt till. Och vackert för ögat bli det också. Jag brukar oftast grädda mina i ett plättlagg för att få dom runda, fina och i samma storlek.

Ingredienser:
2 ägg
3 dl glutenfri mjölmix
1 msk socker
2 msk laktosfritt smör/margarin
2,5 dl laktosfri mjölk
3 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
smör/margarin till stekning

Gör så här:
Smält smöret och blanda med ägg och mjölk. Blanda i resterande ingredienser och vispa till en slät smet. Låt stå och dra i ca 10 minuter.
Stek i stekpanna eller plättlagg.

Likes

Comments

View tracker

Paj

Det har inte blivit någon bakning på några veckor nu då vi varit iväg på semester. Men nu är vi tillbaka hemma igen och det börjar klia lite i fingrarna så smått. Först ut fick bli denna supergoda blåbärspajen. Det bästa med smulpaj är att det går så fort att slänga ihop. Hade inte alls tänkt att baka igårkväll egentligen men så blev maken sugen så så fick det bli. 25 minuter senare var den klar i ugnen.


Ingredienser:

4 dl blåbär
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl

Smuldeg:
100 g rumsvarmt smör (laktosfritt om man önskar)
3 msk strösocker
1.5 dl rent havregryn
1.5 dl mjölmix (ex. finax röda)

ljus sirap (vet inte hur mkt jag tog men max 0.5 dl)

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda blåbären med sockret och potatismjöl i en ugnsform.

Blanda smör, socker, havregryn och mjöl med en gaffel. Smula degen över blåbären med fingrarna. Ringla över sirapen för att extra frasigt täcke.

Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.


Vaniljsåsen var inte hemmagjord utan köpt ifrån affären. Det var första gången jag köpte denna naturligt laktosfria och den var riktigt god. Lagom vaniljsmak och perfekt konsistens på såsen. Inte för rinnig och inte för tjock.

Likes

Comments

Pannkakor

​Tyvärr är bilden tagen med mobilen. Trodde det skulle bli bra ändå men ser nu i efterhand att jag skulle tagit riktiga kameran..

Efter en lång dag i solen orkade jag inte laga någon middag igår. Och vad passar då bättre än mat som sköter sig självt i ugnen? Denna ugnspannkakan är så god och blir precis så som man vill ha den. Min icke gluten- och laktosfria pannkaka blir lätt geggig och fastnar alltid i plåten. Den här får perfekt gräddning och går att skära utan att den fastnar och går sönder.

Ingredienser till 1 plåt:
8 ägg
8 dl mjölk (laktosfri)
6 dl flutenfri mjölmix (t.ex finax röda)
2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver
0.5 tsk salt
2 förpackningar bacon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll i hälften av mjölken i en bunke. Vispa i mjöl, fiberhusk, bakpulver och salt. Vispa ner två ägg i taget och häll sist i resterande mjölk. Låt stå i ca 10 minuter.

Klipp baconen i bitar (eller köp färdigtärnad).
Smöra en långpanna och sprid ut baconen. Stek i ugnen i ca 10 min.

Häll sedan på pannkakssmeten och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter.

Likes

Comments

Frukost

Idag hade jag i rå kakao i havregrynsgröten och jösses så gott det blev. Som att äta chokladbollar till frukost fast lite nyttigare ;)
Som synes på bilden var min son där och ville smaka också. Han som aldrig äter gröt i vanliga fall skulle helt plötsligt ha, så jag fick dela min skål med honom. Tur att jag hade kokat två ägg också för annars hade jag aldrig blivit mått.

Till en portion havregrynsgröt hade jag i 1 tsk kakaopulver. Sen toppade jag gröten med banan, valnötter, gojibär, boveteflingor och så blåbären jag plockade igår. Hällde sedan på en skvätt laktosfri mjölk. Testa!

Likes

Comments

Övrigt

Idag har jag plockat en massa blåbär igen hemma hos mina föräldrar. Använde en bärplockare så det gick både smidigare och snabbare. Funderar på vad jag ska baka med dom men tills dess får de ligga i frysen. En blåbärspaj känns nästan givet men är också sugen på en saftig blåbärskaka. Blåbärsbullar skulle jag också vilja baka för det har jag aldrig gjort tidigare. Många val finns det. Ibland lite för många..

Likes

Comments

Muffins

Dessa goda muffins har jag bakat idag för att ta med som fika på vår roadtripp ner till Göteborg imorgon. Vi kommer få göra ett par stopp på vägen för barnens skull, så lite fikabröd måste man ju ha med sig att gotta på vid någon rastplats. Har även bakat frallor att ta med men de blev inte så bra. Får se om de får följa med i picknickkorgen eller inte. Avskyr när inte baket går som jag vill.. Men full pott på mina muffins i alla fall :)

Ingredienser:

2 ägg
2 dl strösocker
50 gram smör/margarin (laktosfritt)
1 dl mjölk (laktosfri)
3 dl glutenfri mjölmix (finax röda t.ex)
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal från 0,5 citron

citronsaft och florsocker till glasyr

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret och häll i mjölken.
Vispa ägg och socker poröst.
Häll i smör- och mjölkblandningen i äggvispet och blanda i resterande ingredienser.
Fördela i muffinsformar.
Grädda i ca 7-8 minuter (eller mer om det är stora muffinsformar).
Låt svalna.
Blanda florsocker med några droppar citronsaft och blanda till en slät glasyr som sedan hälls uppe på varje muffin.

Likes

Comments

Pannkakor

Ingredienser 5 pannkakor:

2 msk smält laktosfritt smör/margarin
2 ägg
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk vaniljsocker
4 dl laktosfri mjölk
1/2 tsk salt

Gör så här:
Blanda äggen med mjölken. Häll i det smälta smöret och resterande ingredienser och vispa väl. Grädda i stekpanna och servera med valfria tillbehör. Lättvispad grädde och färska bär är alltid trevligt till.

Likes

Comments

Choklad

Ingredienser:

175 gram smält smör eller margarin (laktosfritt för den som önskar)
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 - 2 tsk vaniljsocker
1,5 dl glutenfri mjölmix
4 msk kakao

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de torra ingredienserna och häll sedan över det smälta smöret.
Blanda väl och fördela smeten i muffinsformar.
Grädda i mitten av ugnen i 5-6 minuter om man vill ha dom riktigt kladdiga. Annars ökar man bara på längden.

Servera med en klick lättvispad grädde och några härliga färska jordgubbar. Pudra med florsocker och de är redo att ätas.

Likes

Comments

Frukost

Är det något vi alla i familjen äter mycket av så är det knäckebröd. Barnen väljer ofta hårt bröd framför mjukt. När jag slutade med gluten var det främst mackorna jag oroade mig för. Mina barn är otroligt kräsna med bröd och äter bara vanligt vitt bröd bakat på vete. Men så köpte jag hem Semper's Lantknäcke och den blev genast hela familjens nya favorit. Så otroligt gott, godare än det "vanliga" knäckebrödet vi alltid åt innan och dessutom är det laktosfritt också.

Bilden ovan tog jag i förra veckan men dagens frukost såg precis likadan ut. En god glutenfri knäckemacka med 4-minuters ägg (älskar fast vita men rinnig/kladdig gula), klippt gräslök på och så en härlig smoothie till den gjord på banan, apelsinjuice, ananas och fryst mango. Mer än så behövs inte för en god start på dagen.

Likes

Comments