HET BÖNGRYTA!

3 st morot skivad
5 st vitlöksklyftor skivade
2 st gul lök skivad
0,5 zucchini skivad
0,5 blomkål delad i mindre bitar
3 dl grönsaksbuljong
2 dl valfri grädde
1 burk vita bönor i tomatsås
3 - 4 tsk sambal oelek eller mindre om du inte vill ha så starkt
Salt, peppar
1 knippe gräslök

Fräs grönsakerna hastigt i lite olja, salta, peppra, och blanda ner sambal oelek. Häll över buljong och grädde, koka upp, och låt puttra under lock på svag värme i ca 10 min, tills grönsakerna blivit mjuka. Blanda ner bönor, gräslök, och låt grytan få ett nytt uppkok, smaka av om mer krydda behövs.
Servera med quinoa, eller ris, och ev rostat bröd!

Likes

Comments

RISBIFFAR MED SVAMPSÅS

4 port valfritt kokt ris
1 gul lök finhackad
1 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
2 ägg
100 g riv smakrik ost, jag använde Västerbottensost.
Salt, peppar, timjan, chiliflakes
1 dl ströbröd till panering

Fräs lök tills mjuk och glansig, blanda sedan ner i riset, tillsammans med ägg, mjöl, ströbröd, riven ost, chiliflakes, salt, peppar, och timjan.
Låt stå ca 30 min, forma 16 små biffar, vänd i ströbröd , och stek i smör 4 min/sida tills de fått fin färg!

Servera med svampsås, och valfria grönsaker!


Likes

Comments

GRYTA MED HALLOUMI OCH VITA BÖNOR!

2 st gul lök hackad
4 st vitlöksklyftor skivade
250 g champinjoner skivade
2 st röd paprika strimlad
2 pkt halloumi tärnad
2 burkar tomater krossade
1 msk grönsaksfond/2 tärningar grönsaksbuljong
2 burkar vita bönor
2 dl gröna ärtor
Salt, peppar, timjan, chiliflakes

Fräs lök, vitlök, champinjoner, och låt fräsa på medelvärme tills löken mjuknat, och champinjonerna fått lite färg. Blanda ner tärnad halloumi, paprika, och låt fräsa några minuter till, häll över krossade tomater, grönsaksfond/buljong,
låt puttra några minuter, blanda ner bönor, kryddor, och låt puttra under lock i ca 15 minuter, avsluta med att röra ner de gröna ärtorna, som får puttra med de sista 2 minuterna, smaka av. Och servera sedan med ris, och
garnera med färsk timjan!

Likes

Comments

HET SOPPA MED QUORN, SAMBAL OELEK OCH KOKOSMJÖLK

1 gul lök hackad
4 st vitlöksklyftor
250 g broccoli stammen skivad, och resten i broccolibuketter
250 g champinjoner strimlad
2 st morot
1 zucchini i mindre bitar
150 g quorn strimlad
1 påse nudlar kokta
1 burk kokosmjölk
5 dl grönsaksbuljong
2 tsk sambal oelek
1 msk soja
1 chili röd strimlad

Fräs lök, vitlök, skivad broccolistam, champinjoner, zucchini, morot, och quornstrimlor, hastigt i lite olja. Blanda ner sambal oelek, och häll över kokosmjölk, grönsaksbuljong, soja, och låt puttra under lock, på låg värme i ca 8 minuter. Rör ner broccolibuketter, strimlad vårlök, chili, nudlar, och låt puttra några minuter till.

Servera med lite extra chili, om man gillar hetta

Likes

Comments

MAKARONILÅDA

5 dl okokta makaroner
2 st lök finhackad
1,5 dl soltorkad tomat i olja, strimlad
2 dl ost smakrik riven
3 ägg
3 dl mjölk
2 dl grädde
Salt & kryddpeppar

Koka makaronerna enligt uppgift på förpackningen, eller gärna lite kortare tid.
Fräs lök och strimlad soltorkad tomat i lite av oljan. Fräs tills löken är mjuk och glansig, och blanda sedan ihop med makaronerna. Smörj en liten form, och häll över makaronerna i formen. Vispa ihop äggstanningen med salt och peppar, och häll den över makaronerna. Toppa med valfri ost, och grädda i ugn på 200 grader, i ca 30 min tills den stelnat, och fått fin färg!

Servera med valfri sallad!

Likes

Comments

VINTERMINESTRONE

2 st morot i mindre bitar
1 gul lök grovt hackad
3 st vitlöksklyftor skivade
0,5 broccoli i bitar
0,5 zucchini skivad
10 st brysselkål skalade/delade
1 st röd paprika skivad
Grönkål en rejäl näve, strimlad
3 st lagerblad
Oregano timjan chiliflakes
1 burk tomater krossade
2 dl rödvin
1 l grönsaksbuljong
1,5 dl valfri pasta i mindre bitar

Hetta upp lite olja i en stor gryta, och fräs morot, lök, vitlök, zucchini, och broccoli på svag värme, under lock i 15 - 20 minuter. Häll över rödvin, låt puttra några minuter, häll sedan ner buljong, krossade tomater, lagerblad, oregano, timjan, chiliflakes, brysselkål, paprika, och låt allt puttra samman under lock i 10 min, avsluta med att blanda ner valfri pasta som får koka med tills klar!
Smaka av, med extra kryddor om det behövs. Och servera gärna med lite riven parnesan!


Likes

Comments

POTATISPLÄTTAR

600 g potatismos
1,5 dl vetemjöl
1 - 2 ägg
Salt & svartpeppar

Blanda mjölet ordentligt med potatismoset, rör sedan ner ägg, ett i taget, tillsammans med salt och peppar. Det skall bli en ganska tjock smet, känns den lös, tillsätt extra mjöl.
Forma biffar, och stek i smör på medelvärme, tills de fått fin färg och håller ihop bra!
Servera med lingonsylt och riven morot!

Likes

Comments

TERIYAKI QUORN

300 g quornstrimlor

1 dl teriyaki sås (jag använde färdigköpt) men går lätt att göra egen
1 apelsin pressad
2 msk olja
4 st vitlöksklyfta riven
2 msk ingefära riven
1 tsk chiliflakes
1 tsk sesamolja

250 g champinjoner skivad
150 g sojabönor
2 st morot strimlad
8 st vårlök strimlad
3 klyftor vitlök skivad
4 msk sesamfrö rostade

4 port valfria nudlar kokta

Blanda ihop en marinad av teriyakisås, apelsin, olja, vitlök, ingefära och chiliflakes, rör ner frusen quorn, och låt marinera i rumsvärme ca 30 min, gärna längre.

Hetta upp lite olja i en wokpanna, rör ner morot, svamp, vitlök och strimlad quorn med marinad. låt fräsa ca 4 min, blanda sedan ner vårlök, sojabönor, fräs 3 minuter till, och rör slutligen ner kokta nudlar, som får fräsa med i 2- 3 minuter. Smaka av, kanske behövs lite mer teriyakisås, eller chili. Vid servering toppa med rostade sesamfrön!



Likes

Comments

SPAGHETTI ALLA PUTTANESCA

0,5 dl olivolja
3 msk smör
1 lök gul finhackad
5 st vitlöksklyfta skivade
400 g körsbärstomater konserverade
10 st körsbärstomater färska
2 st chili torkad hackad
200 g oliver skivade jag hade gröna
4 msk stor kapris
Oregano & timjan
Persilja hackad

Hetta upp olivoljan i en stor kastrull, lägg ner smöret, och rör ner lök, vitlök, chili, och låt fräsa på svag värme tills löken är mjuk och genomskinlig.
Häll över tomater, både konserverade och färska, oliver, kapris, oregano, ev timjan, och låt sedan allt puttra ihop på svag värme under lock i ca 20 min.
Smaka av, ev behövs lite salt & peppar. Blanda försiktigt ner den färdigkokta pastan i kastrullen, låt puttra samman någon minut. Vid servering toppa ev med riven ost och persilja!

Likes

Comments