MARINERADE OCH ROSTADE GRÖNSAKER PÅ LANTBRÖD

2 st lök delad i åtta klyftor
1 st paprika gul skivad
1 st zucchini skivad
150 g champinjon skivad
0,5 dl vitt halvtorrt vin
4 msk olivolja
4 st vitlöksklyfta pressad
1 msk timjan färsk
1 tsk socker
Salt & peppar
En näve gröna blad

TIMJAN & SENAPSKRÄM

1 dl creme fraiche
2 msk grovsenap söt och stark
Timjan färsk hackad

4 skivor lantbröd


Lägg alla grönsaker i en form.
Blanda till marinaden, och låt stå minst en timme.
Lägg över grönsakerna på en ugnsplåt, klädd med bakplåtspapper. Rosta dem i ca 25 - 30 minuter på 200 grader.
Ta ut plåten, och blanda snabbt ihop rostade grönsaker och gröna blad.

Blanda ihop senapskrämen, och fräs hastigt brödskivorna i lite olivolja. Fördela sedan grönsakerna över brödskivorna, toppa med lite senapskräm och färsk timjan, servera omedelbart!

Likes

Comments

GRÖNA BÖNOR, MED SESAM & CHILIPANERAD TOFU

500 g haricots vertes frusna
1 st zucchini skivad och halverad
2 st gullök hackad
4 st vitlöksklyfta skivad
250 g körsbärstomater delade
1 tsk garam masala
Salt & cayennepeppar
3 dl vatten
Purjolök fint strimlad

1 frp tofu
Sesamfrö
Salt
Chiliflakes

Hetta upp en stekgryta med lite olivolja, släng ner de frusna bönorna, tillsammans med zucchini, lök, och garam masala. Låt grönsakerna fräsa på svag värme i ca 15 minuter.
Rör då ner vitlök, och tomater, låt fräsa någon minut, häll sedan på vatten och salt. Låt
puttra tills vätskan nästan försvunnit, grönsakerna blir jättegoda när de blivit mosiga tillsammans. Rör ner purjolök, och hälften av koriandern, ställ åt sidan.

Blanda sesamfrö med lite salt och chiliflakes, dela tofun i lagom bitar, och rulla runt dem i sesamblandningen.
Stek sedan tills de fått fin färg.
Lägg grönsaksblandningen, på fyra tallrikar, och toppa till sist med tofu och koriander!

Det här är en rätt som med fördel ätes lite ljummen..

Likes

Comments

SPAGETTI MED SVAMP, OCH GRÖNA BLAD

4 port pasta valfri
500 g champinjoner delad i 4 bitar
1 msk kikkoman
2 st gul lök hackad
5 st vitlöksklyfta skivad
0,5 röd chili hackad
1 dl vitt vin
3 dl havregrädde
100 g ruccola, röd mangold, babyspenat mix
Salt, peppar & chiliflakes
1 dl riven ost

Fräs svamp i lite smör, och soja, när den börjat få färg, tillsätt lite mer smör, lök, vitlök, och chili. Fräs tills löken blivit mjuk och glansig, häll då på vinet, som får koka in. Häll sedan på grädden, låt puttra 4 - 5 minuter, tillsätt ev några msk av pastavattnet, smaka av med salt, peppar och ev chiliflakes. Rör till sist ner spagetti, hälften av den rivna osten, och gröna blad. Blanda ihop ordentligt, och servera genast.
Toppa gärna med resten av den rivna osten!

Likes

Comments

JORDGUBBSSMOOTHIE MED CHILI

400 g jordgubbar färska/frusna
250 g mango frusen
1 lime pressad
1 röd chili hackad
2 dl äppeljuice färskpressad

När frusen frukt & bär används, så behövs ingen is.
Mixa alla ingredienserna till en slät smoothie, häll upp i två glas, och servera omedelbart!

Likes

Comments

En jättegod gryta, som bara blir godare om den tillagas en dag i förväg!

MAROCKANSK QUORNGRYTA

300 g quornstrimlor
2 st gul lök i grova bitar
3 st morot i sneda bitar
2 dl russin
1 - 2 st zucchini delad i fjärdedelar
1 burk tomater hela
1 burk kikärtor
3 dl grönsaksbuljong
1 msk ingefära riven
1 - 2 st kanelstång
1 tsk cayennepeppar
0,5 pkt saffran
Salt & peppar
Koriander

Fräs lök och morot i lite olja, använd gärna en stekgryta.
Fräs till grönsakerna börjat bli mjuka, blanda då ner quornstrimlorna, ingefära, cayennepeppar, kanelstång, och låt allt fräsa ytterligare några minuter. Häll ner russin, burktomater, grönsaksbuljong, och låt puttra på svag värme under lock, i ca 20 minuter. Rör då ner saffran och zucchini, låt koka upp, och puttra ytterligare i 15 minuter. Avsluta med att blanda i kikärtorna, och hälften av koriandern, låt puttra med de sista 5 minuterna, smaka av med lite salt och peppar.
Vid servering, toppa med extra koriander, eller bladpersilja

Likes

Comments

När frukt och grönsaker börjar bli övermogna, gör en smoothie. Förutom att det är nyttigt, så blir det ju väldigt gott också. Bara att mixa ihop det som finns hemma, jag hade avokado, apelsin, lime, en övermogen banan, lite riven ingefära, några mandlar och mandelmjölk!

AVOKADOSMOOTHIE 2 GLAS

1 st avokado mogen
3 st apelsin pressad
1 st lime pressad
3 msk ingefära riven
1 st banan övermogen
3 dl mandelmjölk
Några mandlar om man vill

Mixa ingredienserna väl, tills det blir en krämig smoothie.

Likes

Comments

Blev så otroligt sugen på grön curry, kokosmjölk och koriander. Så gjorde en liten kylskåpsrensning, och resultatet blev mer än godkänt!

GRÖNSAKER I GRÖN CURRY

2 st morot i tunna stavar
2 st paprika röd strimlad
3 st vitlöksklyfta hackad
1 knippe vårlök i mindre bitar
250 g sockerärtor strimlade
250 g champinjoner skivade
1 msk grön currypasta
1 burk kokosmjölk
0,5 dl grönsaksbuljong
1 tsk chiliflakes
1 lime skal och saft
Salt ev
4 port nudlar
Koriander

Fräs morot, paprika, vitlök, sockerärtor, och svamp, tillsammans med currypastan några minuter. Och häll sedan på kokosmjölk, och grönsaksbuljong. Låt puttra några minuter, blanda ner vårlök, smaka av med lime, och ev lite salt. Avsluta med att röra ner nudlarna, blanda runt ordentligt. Strö generöst med koriander över, och servera med en extra klyfta lime!

Likes

Comments

FLORENTINSK BÖNSOPPA

2 st potatis tärnad
2 st morot tärnad
1 st lök skivad
1 zucchini liten skivad
0,5 spetskål grovt strimlad
250 g körsbärstomat
Babyspenat några nävar
2 frp vita bönor
1 msk tomatpuré
1,5 l grönsaksbuljong
1 - 2 lagerblad
Salt & peppar
Timjan färsk

4 skivor lantbröd några dagar gammalt.
4 st vitlöksklyftor
Olivolja

Fräs potatis, morot, lök, zucchini, tomatpuré i lite olivolja, tills grönsakerna mjuknat. Blanda sedan ner tomaterna, lagerblad, lite timjan, häll över grönsaksbuljong, och låt puttra ca 15 - 20 minuter. Tillsätt då strimlad spetskål, bönor, låt soppan få ett uppkok, och puttra ihop några minuter. Avsluta med att röra ner spenaten, smaka av med lite salt, peppar och timjan.

Rosta brödskivorna, dela i halvor, och gnid dem med vitlöken.

Fördela sedan skivorna i soppskålar, och skeda grönsakssoppan över.
Toppa med några droppar god olivolja, och färsk timjan!


Likes

Comments

GUL BLOMKÅL MED GRÖNA TILLBEHÖR

1 blomkålshuvud stort delat i buketter
3 st gul lök skivad
3 st vitlöksklyfta skivad
200 g sockerärta
1 - 2 tsk chiliflakes
2 tsk gurkmeja
1 msk citron pressad
2 msk lime pressad
1 tsk farinsocker
1 tsk salt
Koriander

Dela blomkål i små buketter, stek i lite olja, tillsammans med lök, och vitlök några minuter. Rör sedan ner gurkmeja, farinsocker, salt, och juice från citron & lime. Blanda till sist ner huvuddelen av sockerärtorna, och låt fräsa med under 1 minut. Vid servering, strimla återstoden av sockerärtorna på längden, och toppa med dem och koriander!

Likes

Comments

Ingen vacker och färgstark middag, men väldigt god och praktiskt, om man gör på mitt sätt! När jag började laga mat, för ganska många år sedan, brukade jag alltid eftersteka "bullar och biffar" i olika såser!

GRATÄNG MED BLOMKÅL, BROCCOLI, QUORNBULLAR OCH ÄDELOSTSÅS

1 påse quornbullar frysta
300 g blomkål i buketter
200 g broccoli i buketter
200 g ädelost
3 dl grädde
Salt & chiliflakes

Lägg buketter av broccoli, blomkål, och frusna quornbullar i en ugnsform.
Koka upp grädde, blanda ner smulad ädelost, och låt smälta ner, smaka av med ev salt och chiliflakes. Slå såsen över grönsaker och qurnbullar, och sätt in formen på mittfalsen ugnen, i ca 30 min på 200 grader. Servera ev med kokt potatis!

Likes

Comments