Som en liten trevlig förrätt, räcker det här till 4 personer! Gott och lite annorlunda tyckte jag!

PANKOPANERAD MOZZARELLA MED TOMATSALSA

2 st mozzarella delad i två skivor
Salt & svartpeppar
1 st ägg uppvispat
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 dl vetemjöl
1 dl pankoströbröd

Låt mozzarellan rinna av, och torka av med hushållspapper.
Dela sedan längs med, i två skivor. Vänd osten först i mjöl, blandat med en nypa salt, och svartpeppar. Sedan i vispat ägg blandat med vitlökspulver, och till sist i panko.
Hetta upp olja i en teflon panna, och stek/fritera osten på medelvärme i ca 2 minuter/sida.
Lägg osten på hushållspapper, och låt överflödig olja sugas upp.

TOMATSALSA

400 g körsbärstomat i fyra delar
1 st rödlök finhackad
2 st salladslök fint skivad
2 tsk balsamico vit
1 msk olivolja
Flingsalt & svartpeppar
Basilika färsk strimlad
Timjan färsk hackad

Blanda samman tomat, rödlök, salladslök, och hälften av det kryddgröna. Vispa ihop balsamico, olivolja, lite salt, svartpeppar, blanda sedan försiktigt dressingen, med tomatblandningen. Toppa med lite extra basilika & timjan.

Servera den panerade mozzarellan med lite tomatsalsa.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - Click here

Likes

Comments

Saftiga, goda, men inte så söta, gillar inte att ha en massa pärlsocker på bullarna. Det här är bullar som tar tid att baka, eftersom jästiden är lång.
Så baka dem när det finns tid, börja på eftermiddagen, låt stå kallt över natten, och baka ut dem dagen efter! Det här är ursprungligen ett recept jag hittade för några år sedan, men jag har ändrat om det lite.

LÅNGJÄSTA OCH KALLJÄSTA SAFFRANSBULLAR

10 g jäst
2,5 dl grädde
2,5 dl mjölk
3 msk saffransarom dr Oetker/eller 3 frp saffran
1 ägg
1,5 dl ljus sirap
2 tsk salt
12 - 14 dl ca vetemjöl
150 g smör rumsvarmt

APELSIN & VANILJSMÖR

150 g smör rumsvarmt
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
1 st apelsin eko rivet skal

Blandas samman

Smula ner jästen i en bunke, tillsätt mjölk & grädde, och rör runt tills jästen lösts upp.
Ha sedan i saffran, ägg, sirap, salt och vetemjöl, men vänta med smöret.
Blanda ihop, och knåda några minuter, lägg plastfolie över bunken, och låt degen jäsa i 30 minuter.
Ta upp degen, knåda igenom den, och knåda även in klickar av rumsvarmt smör. Lägg tillbaka degen i bunken, plasta ordentligt, och låt stå i kylen över natten. Morgonen efter, ta fram degbunken, och låt stå i rumstemperatur några timmar.
Lägg sedan upp degen på ett bakbord, knåda igenom degen ordentligt, dela i två delar, och kavla ut en halva åt gången på mjölat bakbord. Bred på apelsinsmöret, rulla ihop till en längd, och skär i 2 cm breda bitar, och lägg i formar.
Jäs i ytterligare 30 minuter, och grädda på 250 grader mitt i ugnen, i ca 10 minuter.
Passa noga så de inte blir brända, låt sedan svalna på galler under en handduk.


Likes

Comments

Bjuder på en gammal favorit idag!

QUORNBIFFAR MED KORIANDER, SOJA OCH SWEET CHILI!

Receptet kommer ursprungligen från ICA men jag har ändrat om det lite!

300 g quornfärs tinad
1 dl jordnötter
1 dl ströbröd
1,5 dl vatten
1 gul lök finhackad
3 st vitlöksklyftor rivna
1 ägg
0,5 dl koriander hackad
3 msk sweet chili sås
2 msk japansk soja Kikkoman

Blanda ströbrödet med vatten, och mixa den tinade quornfärsen med jordnötterna. Rör sedan ner finhackad lök, vitlök, ägg, koriander, sweet chili, soja, quornfärs och jordnötter i ströbrödsblandningen.
Blanda väl, och låt smeten vila ca 15 min, innan du formar biffarna, blir mellan 12 -16 st beroende på storlek.
Stek i lite olja, 6 min/sida.

Servera med nudlar, salladslök, chili, koriander, lime och lite extra jordnötter!

Likes

Comments

Ätbara julklappar, är snällt mot miljön, plånboken, och brukar dessutom bli väldigt uppskattade klappar. Den här är så himla god, och innehåller bara 4 ingredienser!

CLEMENTIN CURD

2 dl clementin juice, är ungefär 5 st pressade
1 st citron eko fint rivet skal (blir en extra god, och lite mer bitter smak, av citronskalet)
3 st ägg
5 dl syltsocker
200 g smör

Häll den pressade juicen genom en sil, så att eventuellt fruktkött silas bort. Häll över juicen i en teflon kastrull, vispa ner ägg, syltsocker, och citronskal.
Värm upp på medelvärme, under konstant vispning, tills det börjar tjockna. Tillsätt smöret i mindre bitar, och fortsätt vispa tills allt har smält. Häll sedan upp i väl diskade, och varma burkar. Jag brukar låta burkarna stå i ugnen i 15 minuter, på 125 grader innan jag fyller dem!

Låt stå i kylen, bör konsumeras inom 2 veckor, men är nog ingen risk att den får stå så länge 😀

Likes

Comments

VEGOVARIANT PÅ OSSO BUCCO MED GREMOLATA

2 st lök gul finhackad
3 st vitlöksklyfta hackad
1 msk tomatpuré
Olivolja
3 st morot skivad
100 g rotselleri tärnad
100 g kålrabbi tärnad (valfritt jag hade en bit kvar i kylen, som jag ville bli av med)
5 st potatis tärnad
500 g tomat färsk i klyftor
1 tsk chiliflakes
2 tsk oregano torkad
1 tsk timjan torkad
1 msk chilisås
1 msk ketchup
4 dl grönsaksbuljong
1 frp kikärtor
Salt & svartpeppar

Hetta upp olivolja i en stekgryta, och fräs på ganska låg värme, lök, vitlök, tomatpuré tills de blivit mjuka och glansiga.
Tillsätt morot, rotselleri, kålrabbi och låt fräsa med i ytterligare några minuter.
Krydda med chiliflakes, oregano, timjan, chilisås, ketchup, och blanda ner tomater, potatis, och grönsaksbuljong. Låt få ett uppkok, och sakta puttra under lock i ca 25 minuter. Blanda då ner avrunna och sköljda kikärtor, som får puttra med i 10 minuter till, eller tills grönsakerna blivit mjuka, utan att vara mosiga. Smaka sedan av med salt & svartpeppar

GREMOLATA

1 st citron eko skal
2 - 3 vitlöksklyfta
1 dl persilja

Hacka samman så fint som det bara går, använd en riktigt vass kniv.

Toppa grytan med gremolata, och servera eventuellt med saffransris!







Likes

Comments

ROSTAD PUMPA, OCH SVART RIS MED CHILI & HONUNGSSTEKT HALLOUMI

4 port svart ris kokt enligt instruktion på förpackning

600 g pumpa skalad, urkärnad och klyftad
Olivolja
Salt & svartpeppar
Timjan

100 g körsbärstomat tärnad
2 st spetspaprika tärnad
2 st rödlök finhackad
1 dl timjan färsk hackad

2 frp halloumi tärnad
Chiliflakes
Honung

Lägg pumpaklyftor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
Ringla över lite olivolja, krydda med salt, svartpeppar och timjan. Baka sedan på 200 grader i ca 30 minuter, vänd efter halva tiden.

Koka riset enligt instruktion på förpackningen.
Häll av överflödigt vatten från det kokta riset. Blanda med några msk olivolja, tärnad tomat, paprika, finhackad rödlök, och hackad färsk timjan, smaka av med salt och svartpeppar.

Stek halloumin, krydda med chiliflakes och lite honung

CITRONYOGHURT

2 dl matyoghurt
1 st citron eko rivet skal
0,5 msk honung
Salt & svartpeppar

Blanda ihop, låt stå svalt.

Lägg upp rostad pumpa, riset med grönsakerna, toppa med chili & honungsstekt halloumi, och en klick citronyoghurt!








Likes

Comments

GLÖGGDOFTANDE FIKON & OLIVRÖRA!

250 g fikon torkade eko delade i mindre bitar
200 g oliver svarta eko grovt hackade
3 dl glögg valfritt alkoholfri eller annan
3 msk balsamico
1 st kanelstång
5 st kryddnejlika hel
2 - 3 st stjärnanis
En nypa flingsalt

Lägg fikon och oliver i en mindre teflonkastrull. Häll över glögg, balsamico, låt koka upp, och tillsätt sedan kanelstång, kryddnejlika och stjärnanis.
Låt puttra på svag värme i ca 30 minuter, passa noga så röran inte kokar torr. Då behöver den eventuellt spädas med lite mer glögg. Smaka av med lite salt, sila bort kryddorna, och mixa till en lite grövre massa.

En jättegod röra att servera till pepparkakor, eller ost!


Likes

Comments

Snabbt, gott och lättlagat recept. Brysselkålen tar just ingen tid att göra, och med färdiga quornbullar till, så är middagen färdig på ca 20 minuter.

RÅSTEKT BRYSSELKÅL MED MANDARIN, CHILI OCH HONUNG & JULKRYDDADE QUORNBULLAR

500 g brysselkål ansad och halverad
3 msk smör
1 st schalottenlök hackad
1 tsk flingsalt
Chiliflakes
1 st mandarin eko pressad och rivet skal
1 msk honung

Hetta upp smöret i en stekpanna, lägg ner brysselkål och stek ganska hög värme i 3 minuter, vänd runt brysselkålen några gånger. Krydda med flingsalt, en rejäl nypa chiliflakes, om man gillar hetta, vill säga. Tillsätt lök som får fräsa med någon minut. Ringla över honung, mandarinjuice, merparten av det rivna skalet, och låt puttra samman i ytterligare 3 minuter. Eller tills brysselkålen mjuknat lite, men ännu har spänst och fin färg.

Jag serverade brysselkålen med färdiga quornbullar, smaksatta med julkryddor.

Fräs malen kryddpeppar, malen kryddnejlika och kardemumma i smör några minuter. Tillsätt sedan 300 g quornbullar och stek tills de är färdiga, vänd dem ofta så att kryddorna täcker quornbullarna helt.

Likes

Comments

Gott som tillbehör, förrätt eller varför inte som ensamrätt!

HASSELBACKSRÖDBETOR

400 g rödbetor skalade
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar
50 g pinjenötter

Skär rödbetorna fint, och jämna till botten på rödbetorna så de står stadigt. Skär sedan fint, men inte helt igenom, ställ dem på en plåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, strö över lite flingsalt, och svartpeppar.
Baka på 200 grader i 50 minuter, strö över pinjenötter, och låt dem rosta med de sista fem minuterna.

FETAOST, VITLÖK & CITRONRÖRA

3 dl matyoghurt
100 g fetaost
3 st vitlöksklyfta riven
1 st citron eko skal riven
1 tsk honung
En nypa salt
Svartpeppar

Rör ihop ingredienserna, och låt stå svalt tills servering.

Likes

Comments

En god och enkel sallad passar bra till julbordet, och annars också!

RÖDKÅL & SENAPSDRESSING

0,5 st rödkålshuvud fint strimlad
0,5 msk salt

Lägg den strimlade rödkålen i en rejäl plastpåse. Strö över saltet, och massera in ordentligt, låt sedan vila i ca 30 minuter. Lägg över kålen i en trådsil, skölj kålen hastigt, och klappa torrt med lite hushållspapper.

SENAPSDRESSING

1 msk julsenap stark & söt
2 st vitlöksklyfta riven
1 tsk balsamico vit
0,5 dl olivolja
2 msk grädde
Chiliflakes
Svartpeppar.

Skaka/vispa ihop senap, vitlök, balsamico, olivolja och senap.
Smaka av med chiliflakes och svartpeppar, och låt stå!

Blanda rödkål, med senapsdressing och låt stå i kylen minst en timme.

Likes

Comments