View tracker

RÖDKÅL

Smör
3 st äpplen svenska i bitar
5 st kryddnejlikor hel
7 st kryddpeppar hel
2 tsk salt
0,5 dl svart vinbärssaft outspädd
1 msk svartvinbärsgelé

Fräs löken i smör, på svag värme ca 10 minuter. Blanda ner kål, äpple, salt, kryddpeppar, kryddnejlikor, rör runt ordentligt, och häll över vinbärssaften. Låt puttra på svag värme, under lock i ca 1 timme, rör runt några gånger under tiden. Avsluta med att röra ner 1 msk svartvinbärsgelé, och smaka av, kanske behövs lite mer kryddor!

Går jättebra att laga till i förväg, och frysa in till jul!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

View tracker

BRÖD MED HASSELNÖTTER OCH RUSSIN

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 dl havremjölk
2 msk honung
2 tsk salt
3 msk olja
1 dl hasselnötter
1 dl eko russin
2 dl rågkross
5 dl lantbrödsmjöl fyra sädesslag
6 dl vetemjöl
+ xtra mjöl till utbakning

Smula ner jästen i en bunke, tillsammans med honung och salt. Rör ut jästen i lite ljummet vatten, häll sedan i oljan och resten av vattnet, och havremjölk. Rör sedan ner
rågkross, 4 sädesslag, hasselnötter, och russin. Blanda ordentligt, och tillsätt vetemjölet sist. Arbeta degen ordentligt, så den blir smidig, och låt den jäsa i 1,5 timme.
Arbeta degen i bunken lite till, och häll sedan ut degen på mjölat bakbord, och knåda ytterligare någon minut.
Forma till två mindre runda bröd, lägg över på plåt klädd med bakplåtspapper, och låt jäsa ytterligare mellan 40 minuter. Grädda på 200 grader, ca 45 minuter, i nedre delen av ugnen. Låt sedan svalna inlindade i handdukar!

Likes

Comments

View tracker

PASTA MED SVAMPSÅS

400 g champinjoner i kvartar
2 st schalottenlök/gul lök skivade
4 st vitlöksklyftor
3 dl grädde
1,5 msk brynt schalottenlökfond Bong
2 msk senap stark & söt
En nypa dragon
Salt, peppar, chiliflakes
2 dl kokvatten från pastan
1 knippe gräslök hackad
Parmesan riven

4 portioner pasta

Koka valfri pasta enligt anvisning på förpackning
Stek svampen i lite smör, ca 3 min, rör ner lök, vitlök och fräs tills löken blivit mjuk och glansig. Salta, peppra, och häll över grädde, fond, dragon och senap, låt puttra på svag värme. Spara några deciliter av kokvattnet från
pastan, och rör ner i svampsåsen. Låt få ett uppkok, smaka av, och rör sedan ner pasta, och gräslök i såsen.
Blanda ordentligt, så pastan blir helt täckt av sås. Toppas, om man vill, med riven parmesan, extra gräslök och lite chiliflakes!

Likes

Comments

APELSINBRÄSERAD BRYSSELKÅL MED SHARONFRUKT

500 g brysselkål ansad och halverad
5 st vitlöksklyftor
1 msk farinsocker
3 - 4 dl apelsin pressad
100 g salladskål
Smör
Salt & peppar
Rosmarin torkad
Timjan färsk

2 st sharonfrukt skivad

Fräs kål, vitlök, tillsammans mef farinsocker, salt, peppar, rosmarin, och timjan i smör 3 - 4 minuter. Rör runt och häll över apelsinjuicen, låt småkoka i några minuter, innan salladskålen blandas ner. Låt allt puttra samman, tills vätskan nästan kokat in, och kålen blivit lagom mjuk.
Häll över all kål i en skål, fräs den skivade sharonfrukten snabbt på bägge sidor i samma panna. Plocka upp sharonskivorna, och arrangera på mindre fat, eller ett stort. Toppa med kålen, färsk timjan, och kanske lite flingsalt och peppar!


Likes

Comments

ADVENTSGRYTA MED QUORN, SAFFRAN, GLÖGG, OCH ÄDELOSTKRÄM

300 g quornstrimlor
250 g champinjoner
4 st lök i klyftor
4 st vitlöksklyftor skivade
1 röd paprika
1 röd chili hackad
5 cm ingefära hackad
1 tsk röd paprika
0,5 g saffran
2 dl vit glögg
3 dl grädde
1 tärning grönsaksbuljong
1 knippe gräslök


Bryn champinjonerna i lite smör, tills de börjar få färg.
Blanda sedan ner quornstrimlor, chili, vitlök, ingefära och paprika och låt fräsa ytterligare några minuter. Pudra över saffran, paprikapulver, och rör runt ordentligt innan glögg, grädde och buljongtärning tillsättes. Låt sedan allt puttra under lock, på svag värme i ca 7 minuter.

Servera med quionoa, eller ris,
en klick ädelostkräm, och hackad gräslök!

ÄDELOSTKRÄM

250 g ädelost
1,5 dl grädde
Lite peppar

Koka upp grädden, och häll den över ädelosten, peppra lätt, och mixa tills det blivit en slät massa. Låt stå i kylen tills servering. Är även jättegod spritsad, på pepparkakor med balsamicokokta fikon!

Likes

Comments

BRUNKÅL

Jag har tidigare år gjort min brunkål i ugnen. Men ville i år testa en ny variant, så både förvällde, och stekte kålen under lock, i gryta. Resultatet blev en mild, mer lättsmält variant, som nästan smälte i munnen. Är inte förtjust i när ättikssmaken dominerar, så min är mer balanserad och sötsyrlig. Men som vanligt så får man smaka sig fram, för att få den kryddning som passar bäst!

1,5 kg vitkål ansad, rotstock borttagen, och strimlad i 2 cm strimlor
2 dl sirap
3 msk soja
2 msk ättika
2 - 3 dl kraftig grönsaksbuljong
100 g Smör
Peppar, och ev lite salt

Koka upp vatten i en stor kastrull, salta, och lägg i kålen som får koka i ca 10 minuter.
Häll upp kålen i ett durkslag, och låt den rinna av ordentligt.
Bryn kålen i en stekgryta, ringla över sirap, soja, lite salt och kryddpeppar, häll över buljong och ättika, och låt sedan puttra på svag värme under lock, minst en timme.
Smaka av, förmodligen behövs det lite salt, peppar och sirap! Brunkål görs med fördel i förväg, och går bra at frysa.

Likes

Comments

GRATINERAD PURJOLÖK

2 st purjolök rensad sköljd och delad i lagom bitar
3 msk olivolja
2 dl creme fraiche
1,5 dl parmesan riven
3 msk vitt vin
2 msk vatten
250 g körsbärstomater halverade
Salt & peppar
1 tsk basilika torkad

Basilika färsk

Lägg ner den i bitar delade purjolöken i en plastpåse, och häll över olivolja. Kläm och gnugga lite på påsen, så att oljan täcker purjolöken ordentligt, kan med fördel göras i förväg. Rör ihop creme fraiche med parmesan, vin, vatten, och torkad basilika.
Smörj en passande gratängform, eller 4 mindre portionsformar, och häll ner purjolöken. Placera tomaterna över, salta, peppra och klicka över röran med creme fraiche.
Gratinera i ca 20 minuter, på 200 grader, tills gratängen fått fin färg! Ta ut ur ugnen, och toppa med färsk basilika.

Likes

Comments



SOLGUL SOPPA MED ROSTAD MAJS OCH OLIVOLJESTEKT KRUTONG

5 dl majs
2 st gul lök skivad
4 st vitlöksklyftor
1 st chili röd skivad
7 dl grönsaksbuljong
3 dl havregrädde/grädde
1 tsk gurkmeja

Häll majs i en sil, och låt den rinna av. Blanda med lök, vitlök, chili, salt och olivolja, lägg över på en plåt med bakplåtspapper, och rosta på 225 grader, i ca 15 min/eller tills allt fått fin färg.
Hetta upp lite olja i en kastrull, och rör ner majs & lökblandningen, och gurkmeja, spara ev lite majs till garnering.
Låt allt fräsa någon minut, häll sedan över buljong, havregrädde och låt puttra på svag värme under lock, i 10 minuter, smaka av med lite peppar och ev salt.
Mixa soppan slät, och vid servering toppa med lite av de kvarvarande majskornen, persilja och en krutong, eller fler!

Likes

Comments

PANERAD ROTSELLERI MED DILLPOTATISMOS OCH DILLPICKLADE KANTARELLER

1 - 2 st rotselleri skalad och skivad i 1,5 cm tjocka skivor
1 ägg uppvispat
2 dl ströbröd

Förväll skivorna i saltat vatten, de skall bli knappt mjuka.
Låt dem rinna av ordentligt, vänd dem i ägg och ströbröd.
Stek dem långsamt på medelvärme, tills de fått fin färg.

DILLPICKLADE KANTARELLER

1 frp kantareller
2 dl vatten
3 msk socker
3 msk ättika
0,5 tsk salt
1 lagerblad
2 st kryddnejlikor hela
3 st kryddpeppar
Dill färsk hackad

Koka upp lagen, och låt puttra ca 5 minuter. Blanda ner tinade kantareller, låt koka upp, och puttra några minuter. Ta bort kastrullen från värmen, och rör ner lite hackad dill. Låt stå i kyl tills servering. Så kan med fördel göras dagen innan!

Servera den panerade rotsellerin med ett gott potatismos, smaksatt med dill, och de picklade kantarellerna!

Likes

Comments

SPAGETTI MED QUORN POLPETTE I TOMATSÅS.

300 q quornfärs tinad
1 skiva vitt bröd dagsgammalt
3 msk mjölk
2 ägg
3 msk parmesan riven
0,5 citron rivet skal
0,5 tsk salt
0,5 tsk peppar

Mixa tinad quornfärs snabbt,
riv brödet i små bitar, lägg i en skål, och slå mjölk över, låt stå och dra några minuter.
Rör ner mixad färs, ägg, parmesan, rivet citronskal, salt & peppar, och blanda tills det blir en smidig massa. Låt stå 15
minuter, forma sedan till små runda bollar, och stek dem
runt om, så de får fin färg. Häll över en tomatsås med mycket örtkryddor, jag hade basilika, timjan, oregano och rosmarin. Och låt bollarna puttra färdigt, på svag värme, i tomatsåsen.
Koka pastan, och blanda försiktigt ihop den med tomatsås, bollarna, en klick smör, och lite persilja.
Riv över parmesan, och servera direkt!


Likes

Comments