Finns det risrester, och tråkiga grönsaker kvar i kylen, passa då på att göra:

FRIED RICE

Olja
1 st lök strimlad
3 st vitlöksklyfta skivad
100 g champinjoner
0,5 st zucchini
4 st tomater
0,5 st paprika skivad
100 g edamamebönor
3 - 4 port kokt ris
2 st ägg
3 msk soja
2 tsk sesamolja
Koriander hackad
Persilja
Chiliflakes


Hetta upp olja i en stor stekpanna. Stek alla grönsakerna, utom edamamebönorna, tills grönsakerna mjuknat, och fått lite färg, tar 5 - 6 minuter. Blanda sedan ner kokt ris, och bönor, blanda runt ordentligt. Och låt allt steka ytterligare några minuter. Vispa äggen lätt, fös undan ris och grönsaker, så det blir ett hål i mitten. Häll ner äggen, som får stelna lite, blanda sedan ihop ägg, ris och grönsaker. Häll ner soja, sesamolja, chiliflakes och koriander/persilja och rör runt ordentligt.
Vid servering, toppa med lite extra grönt!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

Dammat av ett gammalt recept som ursprungligen innehöll antingen kyckling, eller fläsk. Har gjort den tidigare med quorn, och kan tänka mig att även stekt halloumi till, skulle bli jättegott. Men då är den ju inte vegan, längre! 

NEKTARINWOK MED CASHEWNÖTTER

1 st zucchini gul & grön i bitar
1 st paprika strimlad
100 g champinjon skivad
1 st rödlök skivad
2 st morot skivad
0,5 st purjolök strimlad på längden
5 cm ingefära riven
4 st vitlöksklyfta riven
4 st nektarin färska i klyftor
1 dl cashewnötter rostade
Olja
Alfalfagroddar

0,5 dl kikkoman soja
1,5 dl vatten
1 msk risvinäger
2 tsk sambal oelek
2 tsk honung
1 tsk farinsocker
1 tsk salt
1,5 tsk potatismjöl

Vispa ihop, smaka av så att det blir rätt balans

Hetta upp olja i en stor stekpanna, och fräs zucchini, paprika, rödlök, champinjon, morot, ingefära, vitlök, och två av nektarinerna, på ganska hög värme i några minuter. Blanda sedan ner strimlad purjolök, resten av nektarinerna, rostade cashewnötter, och låt fräsa med i ytterligare någon minut.

Häll såsen över woken, blanda runt ordentligt, och låt få ett uppkok.

Toppa med lite strimlad purjolök, alfalfa groddar, och servera med kokt ris!


Likes

Comments

BLOMKÅLSSOPPA MED KRUTONGER

1 st blomkål stor delad i mindre bitar
1 st purjolök delad i bitar
4 st vitlöksklyfta
8 dl grönsaksbuljong
2 dl créme fraiche

4 skivor bröd valfritt tärnat
Olivolja
0,5 dl pinjenötter
Basilika färsk strimlad
0,5 dl parmesan hyvlad

Stek brödtärningarna i lite olja, tillsätt pinjenötter och lite flingsalt, på slutet. Låt få fin färg, och ställ åt sidan.

Koka grönsakerna i buljongen, under lock ca 20 minuter. Blanda ner créme fraiche och mixa slät, smaka av med salt & peppar.

Vid servering, toppa soppan med krutonger, pinjenötter, basilikablad och hyvlad parmesan!

Likes

Comments

SMÖRDEGSTARTE CAPRESE

250 g körsbärstomater
Olivolja
Flingsalt
Svartpeppar

Börja med tomaterna, lägg dem i en ugnsform.
Ringla lite olivolja över, och strö på lite flingsalt och svartpeppar. Rosta dem i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Låt dem bli lite skrynkliga, ta sedan ut plåten, och låt svalna.

1 st smördeg kyld
1 st mozzarella
1 st ägg uppvispat

Rulla ut smördegen på en bakplåtspapper klädd plåt. Skär försiktigt med en vass kniv, 1 cm in runt om, men skär inte tvärs igenom, och pensla kanten med uppvispat ägg. Lägg på de rostade
tomaterna, och mozzarella i mindre bitar. Droppa över lite olivolja, och krydda med lite mer flingsalt och svartpeppar.
Baka i 180 grader, i 15 - 20 minuter, eller tills smördegen fluffat upp, och fått fin färg!

Pestodressing gör man lätt själv, bara att späda peston med lite extra olivolja, tills den blir lite "rinnig" i konsistensen!

Toppa med basilika, och lite pestodressing, och servera tillsammans med en god sallad!


Likes

Comments

BULGURSALLAD MED INLAGDA GRÖNSAKER

4 port bulgur kokt
Krispsallad
Eventuellt lite smakrik riven ost

6 st polkabetor hyvlade
3 st morot hyvlad i remsor
1 st rödlök tunt skivad

2 msk balsamvinäger vit
4 msk olivolja
1 st vitlök pressad
1 tsk honung
Flingsalt & peppar

Blanda ihop dressingen, och häll över grönsakerna, och låt dra i 30 minuter.
Blanda sedan försiktigt ner grönsakerna med lag, och krispiga salladsblad i avsvalnad bulgur.

Vid servering, toppa eventuellt med smakrik riven ost, och nymald svartpeppar!

Likes

Comments

GRÖNSAKSGRYTA MED KIKÄRTOR, DRAGON OCH CITRON

500 g blomkål i buketter
500 g broccoli i buketter
250 g/knippe morot delade
500 g potatis färsk klyftor
1 frp kikärtor
1 l grönsaksbuljong
4 msk vitt vin
Salt & svartpeppar
Olivolja
1 st citron skal rivet
15 st cornichon delade på längden
Dragon färsk

Koka upp buljong i en gryta. Lägg i morot och potatis, som får koka 6 minuter. Lägg sedan ner blomkål, och efter en stund, även vitt vin, broccoli och kikärtor. Och låt allt puttra samman på svag värme i ytterligare 6 - 7 minuter. Avsluta med att röra ner repade dragon blad, rivet citronskal, cornichons, och smaka av med lite salt & svartpeppar.

Vid servering, garnera med lite extra rivet citronskal, några dragonblad, och droppa över lite olivolja!

Likes

Comments

VEGOBIFF AV BÖNOR, SVAMP OCH BULGUR

300 g champinjon hackad
1 st lök gul hackad
2 tsk soja kikkoman
1 frp blandade bönor
2 dl bulgur färdigkokt i grönsaksbuljong (1 dl okokt)
2 tsk timjan torkad
1 - 2 tsk brynt schalottenlökfond
0,5 tsk salt
Kryddpeppar malen
1 ägg
2 - 3 msk mjöl

Fräs de hackade champinjonerna i lite olivolja några minuter. Blanda ner den hackade löken, krydda med soja, och timjan, och låt fräsa med tills löken är mjuk och glansig. Ställ åt sidan så länge.

Skölj bönorna, och mixa samman med svamp & lökblandningen. Rör även ner kokt bulgur, ägg, fond, kryddpeppar, salt och ströbröd. Ställ kallt i minst 30 minuter. Hetta upp olja/smör i en stekpanna. Klicka sen ut små biffar i pannan, som får steka på medelvärme i ca 5 min/sida. Eller och det går också bra, stek dem i ugn. Forma till små biffar, och lägg på en ugnsplåt, med bakplåtspapper. Låt sedan biffarna bakas i 200 grader i 15 minuter, vänd dem efter halva tiden.

BRUNSÅS

2 msk vetemjöl
Lite vatten
3 dl vatten
2 dl grädde
0,5 st tärning grönsaksbuljong
3 tsk soja kikkoman
2 msk vinbärsgelé
Kryddpeppar
Timjan

Rör ut mjöl i lite vatten.
Blanda sedan alla ingredienser i en kastrull, och koka upp. Låt puttra tills konsistensen är rätt, och smaka av med kryddpeppar, timjan, eventuellt mer gelé.

Servera biffarna med kokt potatis, sås, lingonsylt och inlagd gurka!



Likes

Comments

Huruvida det här receptet är snarlikt en "äkta" tikka masala, det vete sjutton! Men god blir den, och lätt att göra är den. Och vill man göra det lättare för sig, så köper man en färdig kryddpasta. Men hur man än väljer att göra, så glöm inte att smaka av, så man får den styrka, och den balans som passar en bäst! Jag gjorde iallafall ungefär så här:

TOFU TIKKA MASALA

1 pkt tofu tärnad
4 msk olja neutral
2 msk tomatpuré
4 cm i ingefära riven
3 st vitlöksklyfta pressad
1 msk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tsk curry
1 st chili grön hackad

1 st lök skivad
1 st zucchini tärnad
3 st morot i små tärningar

2 dl grönsaksbuljong
1 frp tomater
2 - 3 dl havregrädde
1 msk honung
3 dl gröna ärtor tinade

Koriander hackad

Hetta upp olja i en stekgryta, och fräs curry, tomatpuré, ingefära, chili, vitlök, garam masala, spiskummin, i 2 - 3 minuter. Blanda ner tofu, och låt fräsa med några minuter, plocka sedan upp tofu tärningarna, och ställ åt sidan. Tillsätt lök, morot, zucchini, och låt det fräsa i 5 minuter, under omrörning. Blanda sedan ner tofu, tomater, havregrädde, honung, grönsaksbuljong, och låt puttra samman i 10 minuter.
Ta grytan från värmen, och rör ner tinade ärtor, och koriander.
Servera med ris, och toppa gärna med lite extra koriander!



Likes

Comments

LINSRÖRA

3 dl gröna linser kokta i grönsaksbuljong
2 msk pumpakärnor
2 st vitlöksklyfta pressad
2 msk olivolja
1 - 2 msk vatten
1 tsk balsamvinäger vit
Timjan torkad
Chiliflakes
Flingsalt & svartpeppar

Mixa samman linser, vitlök, pumpakärnor, olivolja, balsamvinäger, och eventuellt vatten för att få rätt konsistens. Smaka av med timjan, salt, peppar, chiliflakes. Ställ sedan svalt så länge.

STEKTA GRÖNSAKER

0,5 st zucchini delad i halvmånar
1 st röd lök skivad
10 st körsbärstomat
Timjan färsk
Salt & peppar
0,5 dl pinjenötter rostade
Olivolja

Fräs zucchini, och lök i olivolja, i ca 5 minuter. När halva tiden gått, blanda ner tomat, salt, peppar och timjan, ställ sedan åt sidan.

Det går såklart att byta ut, och använda de grönsaker som finns hemma, och som man gillar.

4 st brödskivor valfritt

Rosta/grilla brödskivorna, bred på linsröra, och lägg de stekta grönsakerna över. Toppa med lite flingsalt, färsk timjan, basilika, och generöst med rostade pinjenötter!

Likes

Comments

PASTA MED GRÄDDIG TOMATSÅS

150 g tomater blandad färg och storlek
1 zucchini gul delad i mindre bitar
1 st lök grovt hackad
1 st chili röd hackad
4 st vitlöksklyfta skivad
Svartpeppar
2 tsk honung
2 tsk balsamico créme
1,5 dl grädde
2 - 3 dl kokvatten från pastan
Salt eventuellt
0,5 st buljongtärning
Basilika
2 dl Västerbottensost riven, jag använde den som är extra lagrad. Men det går ju med vilken smakrik ost som helst

Fräs lök, vitlök, zucchini, tomat och chili, i olivolja. Fräs tills grönsakerna blivit mjuka och glansiga. Tillsätt sedan honung, balsamico créme, svartpeppar, rör runt, låt sedan fräsa samman i ytterligare någon minut. Häll över grädde, den halva buljongtärningen, och kokvatten från pastan, smaka av, kanske behövs det lite salt. Låt allt koka upp ordentligt, rör ner den kokta pastan, hälften av den rivna osten, en näve strimlad basilika, och blanda runt ordentligt.

Toppa med resten av den rivna osten, basilika, och svartpeppar, och servera bums!

Likes

Comments