Perfekt pasta, där man gör såsen under tiden pastan kokar!

PASTA MED OST OCH PINJENÖTTER

4 port pasta valfri
1 dl pinjenötter
0,5 dl mandel grovt hackad
0,5 st chili röd hackad
3 msk grädde
3 msk créme fraiche
1,5 dl parmesan riven
1 dl kokvatten från pastan
1 dl ärtor gröna
0,5 dl persilja, basilika, timjan funkar lika bra med en sort

Rosta pinjenötter och hackad mandel, i en het teflonpanna några minuter.
Lägg över det rostade på en tallrik så länge, och vänd ner den hackade chilin. Vänd runt chilin i den heta pannan, tillsätt sedan grädde, créme fraiche och låt få ett snabbt uppkok. Tillsätt 1 dl parmesan, gröna ärtor, och 1 dl av kokvattnet från pastan, smaka av med salt och svartpeppar.
Blanda till sist ner den kokta pastan, hackat kryddgrönt, rostade pinjenötter och mandel. Vänd runt ordentligt, toppa med regrovt riven parmesan, lite persilja , och servera omedelbart!



Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - Click here

Likes

Comments

Jag älskar gröna ärtor, och gör ofta olika slags ärtbiffar, och då brukar jag ha antingen ägg, eller ost i dem. Men just de här är fria från både mejeri och ägg, och inspiration till just dessa kommer från tidningen Vego.

ÄRTBIFFAR MED INGEFÄRA OCH CHILI

600 g gröna ärtor frysta och tinade
1 st lök gul finhackad
2 st vitlöksklyfta finhackad
3 cm ingefära färsk finhackad
3 msk maizena
1 tsk sambal oelek
1 st lime eko rivet skal
1 tsk salt
Svartpeppar

Fräs lök, vitlök, ingefära och chili i lite olja, fräs på låg värme tills löken är riktigt mjuk och glansig.
Tar nog ca 10 minuter, låt sedan svalna lite.
Mixa sedan ärtor, och lökblandningen lite slarvigt, behöver inte alls bli en slät massa. Blanda ner sambal oelek, salt, svartpeppar, maizena, limeskal och låt smeten vila i 15 minuter.
Hetta upp olja i en teflonpanna, och provstek en biff, då ser man om den har håller ihop bra, och om den är tillräckligt kryddad.
Om den inte håller ihop tillräckligt, blanda i mer maizena eller valfritt mjöl, och/eller behöver mer kryddor.

Stek resterande biffar, fyll inte stekpannan, utan max 4 varje gång. På så sätt är blir det enklare att vända dem, och således håller dom ihop bättre.
Stek på medelvärme i 4 - 5 minuter/sida eller tills de fått fin färg.

Servera med valfria tillbehör, exempel ugnsrostade grönsaker, eller varför inte bulgur, och en kall vitlökssmetana, som är både snabb att göra och jättegod!

1 frp Smetana
2 st vitlöksklyfta pressad
Salt & svartpeppar




Likes

Comments

En perfekt lunch, snabb, god och billig!

SNABBNUDLAR MED PICKLADE CHAMPINJONER

150 g champinjoner skivad
2 msk vatten
1,5 msk risvinäger
1,5 msk farinsocker
1 msk soja kikkoman

5 dl grönsaksbuljong eller ta mer om man vill
1 msk soja kikkoman
1 tsk sesamolja
1 - 2 tsk sambal oelek
Salt & chiliflakes
4 port nudlar jag använde snabbnudlar
3 st morot tunt strimlad
100 g rödkål tunt strimlad
100 g sockerärtor
Sesamfrö
Vallmofrö
Koriander
Srirachasås.

4 st ägg löskokta

Rör ihop vatten, farinsocker, soja, och risvinäger i en skål, smaka av för rätt balans. Blanda ner skivade champinjoner, och låt pickla under tiden resten av ingredienserna görs iordning.

Fräs rödkålen i lite olja på hög värme under några minuter, och ställ sedan åt sidan.
Koka upp grönsaksbuljong, med soja, sesamolja, och sambal oelek, och smaka av med eventuellt, mer soja eller lite salt & chiliflakes. Rör ner nudlar, och morot i tunna strimlor, och låt koka några minuter under omrörning. Blanda till sist ner picklade champinjoner och sockerärtor, som får puttra med i 1 - 2 minuter. Lägg upp nudlar, morot, champinjoner, sockerärtor i skålar, toppa sedan med löskokt ägg, rödkål, och strössla över lite sesamfrö, vallmofrö, koriander, och avsluta med några droppar srirachasås!



Likes

Comments

INGEFÄRSPÄRON MED CHILI

4 - 6 st päron små och fasta
5 dl vatten
3 dl socker
4 msk ingefära grovt hackad
0,5 st citron eko skal
0,5 tsk vaniljpulver eko
0,5 st chili röd strimlad (om man vill ha lite extra hetta)

Koka upp vatten, socker, vaniljpulver, ingefära, citronskal, och chili. Lägg ner skalade päron, och låt dem sjuda under lock, tills de är mjuka. Mina tog ca 17 minuter, så kolla med sticka att de är tillräckligt mjuka!
Låt päronen svalna i lagen, och låt dem stå kallt tills servering!

Servera med vispad grädde smaksatt med lite punsch, eller annan valfri smak, strimlat citronskal, och eventuellt lite strimlad chili från ingefärslagen!

Likes

Comments

Det var ett tag sedan jag använde belugalinser, trots att de är mina absoluta favoritlinser!
Så nu var det dags, en god kombo med linser, kålrabbi och äpplen!

BELUGALINSER MED ÄPPEL & KÅLRABBISALLAD

600 g kålrabbi skalad och tärnad
2 st äpple gärna syrligt och med rött skal tärnade
1 st schalottenlök finhackad
0,5 st chili röd finhackad
0,5 dl persilja hackad

0,75 dl majonnäs äggfri
0,5 dl olivolja
1 tsk farinsocker
1 st vitlöksklyfta pressad
Salt & svartpeppar

4 port belugalinser kokta i grönsaksbuljong

Blanda samman tärnad kålrabbi, med tärnat äpple, finhackad schalottenlök, och chili.

Rör ihop majonnäs, olivolja, farinsocker, vitlök, och smaka av med salt & svartpeppar.

Och till sist, blandas försiktigt samman det hackade, med dressing, belugalinser och persilja!


Likes

Comments

ROSTAD ROTSELLERI MED SMÖR, HASSELNÖTTER OCH LÖSKOKT ÄGG!

Fungerar som en liten förrätt, då räcker det med en skiva rostad selleri, och ett ägg. Eller som en lättare middag, då serverad med valfria tillbehör!

1 rotselleri stor tvättad, ansad och skuren i 2 cm tjocka skivor
75 g smör
0,5 dl hasselnötter grovt hackade
Flingsalt med limesmak & peppar
4 löskokta ägg
Persilja hackad


Lägg den skivade rotsellerin på en plåt, klicka över hälften av smöret, salta och peppra, och låt rosta i ugnen på 175 grader i ca 25 min. Ta ut plåten vänd på skivorna, salta och peppra lite till, klicka över det sista av smöret, och strö över hackade hasselnötter, och låt allt rosta tillsammans ytterligare 25 minuter!
Vid servering, toppa med ett löskokt ägg, och lite persilja!

Likes

Comments

SOPPA MED SVARTA BÖNOR, KOKOS & KORIANDER

1 gul lök hackad
0,5 paprika i bitar
4 st vitlöksklyftor skivade
0,5 chili
1 sötpotatis i kuber
2 - 3 morot i kuber
2 st salladslök
200 g spenat
1 burk kokosmjölk
2 msk sweet chili sås
5 dl grönsaksbuljong
1 burk svarta bönor
Koriander
Lime pressad

Fräs lök, vitlök, chili i lite smör några minuter. Rör sedan ner sötpotatis, morot och låt fräsa lite till! Häll över buljong, kokosmjölk, sweet chili, och avrunna, sköljda svarta bönor, och låt puttra ca 15 min. Rör sedan ner spenat, salladslök, och koriander, låt soppan få ett uppkok! Smaka av med lite lime, och vid servering, toppa med xtra koriander och chili, om du som jag gillar dessa smaker!

Likes

Comments

STROGANOFF MED CHAMPINJONER OCH KIKÄRTOR

300 g champinjon
1 st lök gul stor finhackad
2 st vitlöksklyfta finhackad
0,5 st chili röd hackad
3 msk tomatpuré
3 msk rapsolja
200 g tomat färsk delad i mindre bitar
2 - 3 msk senap stark & söt
2 msk soja kikkoman
1 dl grönsaksbuljong
2,5 dl grädde iMat eller valfri sort
0,5 dl creme fraiche iMat eller valfri sort
1 tsk oregano torkad
1 b kikärtor avsköljda
1 dl persilja hackad
100 g sockerärta strimlad på längden
Oregano färsk

Hetta upp olja i en stekgryta, och fräs svampen på medelvärme tills vätskan börjat absorberats. Sänk värmen, och tillsätt lök, vitlök, chili som får fräsa med under omrörning tills löken är mjuk och glansig. Rör ner tomaterna som får fräsa med några minuter. Häll på grönsaksbuljong, grädde, senap, soja, oregano, och låt puttra samman i 5 minuter. Smaka av med salt & svartpeppar. Avsluta med att röra ner kikärtor, hälften av persiljan, sockerärtor och låt koka ihop några minuter. Toppa med lite extra persilja, oregano och chili.

Servera med korngryn, quinoa eller vad man nu tycker om och passar!


Likes

Comments

Blir väldigt gott att baka olika grönsaker i salt. Det tar lite tid i ugnen, men då kan man ju göra annat. Jag använde potatis, rödbeta, morot och vitlök, och eftersom grönsakerna bakas med skalet kvar, är det viktigt att de är ekologiska.

SALTBAKADE ROTSAKER MED
MED INGEFÄRA & CITRONSMÖR

Grovt salt, flingsalt 
Potatis
Morot
Rödbeta
Vitlök

Skrubba rotsakerna lätt i vatten, och låt torka. Täck botten på en ugnsform med valfritt grovt salt, jag hade två olika sorter, och låt det gå upp någon centimeter på formens sidor.
Tryck ner valfria rotsaker i saltet, och baka i mitten av ugnen på 200 grader, i 60 minuter, eller tills de är mjuka.

INGEFÄRA & CITRONSMÖR

100 g smör rumsvarmt
3 msk ingefära riven
1 st citron skal rivet
0,5 dl gräslök hackad
1 tsk citronsaft
Citronpeppar
Flingsalt

Blanda samman smör, med ingefära, citron skal, saft, gräslök, och smaka av med citronpeppar och salt!

Servera de saltbakade rotsakerna, med smöret och vegobiffar!


Likes

Comments

PASTA MED CHILI, FÄNKÅL, FÄNKÅLSFRÖN, GRÄDDE OCH PARMESAN

1 st fänkål stor tunt skivad och delad i mindre bitar
1 st gul lök hackad
2 st vitlöksklyfta skivad
1 st chili grön hackad
1 tsk fänkålsfrön
0,5 dl vitt vin matlagningsvin går alldeles utmärkt
2,5 dl grädde
1 st grönsaksbuljong tärning
1,5 dl parmesan riven
1 citron eko skal rivet
Svartpeppar
Olja

4 port spagetti

Fräs fänkål, lök, vitlök, chili, i olja tills löken är mjuk, blanda ner fänkålsfrön, och rör runt.
Häll på vinet, och låt puttra tills det absorberats. Tillsätt sedan grädde + grönsaksbuljongtärning, och låt puttra på svag värme under lock, i 10 minuter.
Koka pastan under tiden.

Smaka av med svartpeppar och rör ner hälften av den rivna parmesanen, och lite av ”fänkålsdillen” Blanda till sist ihop sås med kokt pasta, och toppa med citronskal, fänkålsdill, och resten av den rivna parmesanen!





Likes

Comments