SÖTSYRLIG KINAGRYTA MED QUORN

300 g quornbitar
3 msk mjöl
2 msk smör
1 st lök gul strimlad
3 st morot skivad
2 st paprika strimlad
3 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
0,5 dl soja
0,5 dl tomatpuré
2,5 dl grönsaksbuljong
1 burk ananas skivad delad i mindre bitar
Ananasspad
Salt & peppar

Hetta upp en stekpanna, klicka i lite smör, och fräs lök, morot, och paprika i 5 minuter, tills de mjuknat lite. Lägg över grönsakerna i en stekgryta.
Vänd quornbitarna i mjölet, salta & peppra, och stek dem i samma panna, med resten av smöret tills bitarna fått fin färg. Lägg sedan över dem i stekgrytan.
Häll ananasspad, tomatpuré, soja, socker, vinäger, och grönsaksbuljong i stekpannan, låt få ett uppkok, smaka av, behövs kanske mer kryddning, för att få den rätta sötsyrliga smaken. Häll sedan över såsen i stekgrytan, blanda ner ananasbitar, och låt allt puttra under lock i 10 minuter. Smaka av med salt & peppar. Servera med ris och en fräsch gurksallad!

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

SVARTRÖTTER MED CREME FRAICHE OCH TÅNGKAVIAR

500 g svartrot
0,5 citron pressad
Creme fraiche
Rödlök finhackad
Gräslök finhackad
Tångkaviar
Citronskal strimlat

Skala svartrötterna, dela i 10 cm långa bitar, och lägg dem efterhand i kallt vatten med pressad citron. På så sätt mörknar de inte, utan behåller sin vita färg. Koka dem sedan mjuka i lättsaltat vatten, i ca 15 minuter. Testa med sticka, om de känns genomkokta. Häll bort vattnet, och låt ånga av.

Servera nykokta med creme fraiche, tångkaviar, rödlök, gräslök, och lite strimlat citronskal!

Svartrot kallas också för fattigmanssparris. Och den påminner lite om vit sparris i både utseende och smak,
men är inte alls lika dyr!

Likes

Comments

GRATÄNG MED AUBERGINE, MOROT, MOZZARELLA OCH MINIPASTA

Olivolja
1 msk tomatpuré
1 st aubergine tärnad
4 st morot tärnad
1 st lök gul finhackad
4 st vitlöksklyfta finhackad
200 g minipasta/granarolo pasta
4 dl grönsaksbuljong
3 msk oregano hackad
1 st mozzarella tärnad
1 dl parmesan riven
4 st tomater skivade
Salt & svartpeppar
1 tsk oregano
Basilika & oregano

Hetta upp olivolja i en stor traktörpanna. Lägg ner tärningar av morot, aubergine och tomatpurén, och låt allt fräsa i ca 5 minuter under omrörning. Tillsätt sedan lök, vitlök, salt, peppar, och låt det fräsa samman med morot och aubergine i några minuter, Blanda ner "minipasta" som får fräsa med ytterligare några minuter. Häll i grönsaksbuljong, oregano och låt allt få ett uppkok, ta sedan bort pannan från plattan. Blanda till sist ner mozzarella, parmesan, lite salt, peppar, och lägg över i en passande ugnsfast form. Toppa med skivade tomater, lite torkad oregano, och kanske lite mer peppar.

Gratinera i 200 grader i ca 40 minuter, eller tills pastan är genomkokt. Ta ut formen ur ugnen och låt vila några minuter innan servering.

Garnera gärna med lite basilika och extra riven parmesan!


Likes

Comments

PARMESANRIS MED ENDIVER, ÄRTOR, OCH SOCKERÄRTOR

4 port basmatiris
50 g smör
Salt
1,5 dl parmesan riven
1 msk citron pressad
0,5 citron rivet skal
5 dl vatten

Smält lite av smöret i en kastrull, lägg i riset, lite salt och fräs några minuter. Tillsätt 5 dl vatten, koka upp, sänk sedan värmen, och låt sedan riset puttra under lock, på låg värme i 10 minuter. Ta sedan bort kastrullen från plattan, och låt stå i 10 minuter till.

0,5 dl olivolja
4 st vitlöksklyfta skivad
6 st vårlök skivade
4 dl gröna ärtor frysta
4 st endiver ändarna bortskurna och sedan delade i 4 delar, på längden
150 g sockerärtor ansade och delade
50 g kajplök eller späd purjolök
Salt & peppar
Timjan kvistar
Mynta hackad
0,5 citron rivet skal
3 dl grönsaksbuljong

Fräs vitlök i oljan på svag värme några minuter, tillsätt sedan vårlöken och låt fräsa vidare i ytterligare några minuter. Rör ner frusna ärtor, rör runt lite, och häll över grönsaksbuljong, timjan, salt, peppar, lägg även ner delade endiver. Koka upp och låt puttra under lock några minuter. Rör till sist ner sockerärtor, skivad kajplök, eller purjolök, peppra lite, och låt puttra i ca 5 minuter. När endivern känns mjuk, är grytan färdig. Smaka av med salt, peppar, blanda ner strimlad mynta, citronskal, och även lite hackad timjan.

Blanda ner resten smöret, det mesta av parmesanosten, och lite pressad citron i riset.
Vid servering lägg upp riset på 4 tallrikar, fördela endiver, och skeda upp resten av grytan över riset. Toppa med lite extra parmesan, citronskal, mynta och timjan!

Likes

Comments

PRIMÖRPASTA

1 knippe sparris yttre torra delen borttagen, och resten delade i mindre bitar, och sparrisknoppar för sig
2 st gul lök färsk strimlad
3 st vitlöksklyfta
1 st zucchini liten skivad
100 g körsbärstomat halverad
100 g rädisa skivad
1 dl vitt vin
1,5 dl grädde valfri
3 dl parmesan riven
Salt, peppar, timjan
Basilika, timjan färsk

4 port pasta

Fräs zucchini, lök, vitlök, och all sparris, utom knopparna i ca 2 -3 minuter. Häll på vinet, låt puttra samman någon minut. Rör ner tomat, rädisa och sparrisknoppar, krydda med salt, peppar, timjan, och häll över grädden. Låt puttra ytterligare några minuter till, blanda sedan försiktigt ner kokt pasta, och hälften av parmesanen. Toppa med färsk basilika, timjan, lite nymald peppar, och resten av osten!

Likes

Comments

SOPPA MED VITA BÖNOR OCH SAVOJKÅL

1 st stjälk selleri skivad
100 g rotselleri tärnad
1 st gul lök finhackad
2 st vitlöksklyfta finhackad
2 st morot tärnad
3 msk olivolja
0,5 tsk rosmarin
0,5 tsk timjan
2 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
1 fpk vita blandade bönor
5 st blad savojkål strimlad
Persilja hackad
Salt & peppar

Fräs grönsakerna i olivolja, några minuter. Slå på vin och buljong, och låt puttra under lock i ca 10 minuter. Blanda ner savojkål, och låt puttra ytterligare 3 - 4 minuter. Vänd till sist ner bönor, och persilja, låt allt få ett hastigt uppkok, och smaka av. Vid servering, toppa med extra persilja, och hyvlad parmesan!


Likes

Comments

BÖNSALLAD

2 b vita blandade vita bönor
1 st röd lök skivad

2 msk grönsaksfond
1 st apelsin pressad
1 st mandarin (eller lite mer pressad apelsin)
0,5 dl olivolja
2 st vitlöksklyfta pressad
4 cm ingefära pressad
0,5 dl persilja hackad
0,5 st chili röd hackad
Salt & peppar
Basilika strimlad

Häll av och skölj bönorna, lägg över dem i en skål, tillsammans med rödlök. Häll marinaden över, blanda väl, och låt stå kallt minst 1 timme. Vid servering toppa med extra persilja, och lite strimlad basilika.

En riktigt god och proteinrik sallad, som passar bra till bl a vegetariska biffar!

Likes

Comments

BROCCOLI I GRÖN CURRY

4 port nudlar kokta
3 dl kokosmjölk
1 msk grön currypasta
2 st gul lök strimlad
1 st morot skivad
250 g broccoli i buketter och stammen tunt skivad
100 g sockerärta
3 st vårlök strimlad
0,5 st chili röd strimlad
1 dl grönsaksbuljong
2 st kaffirlimeblad
1 msk farinsocker
1 msk soja
1 knippe koriander hackad


Koka upp hälften av kokosmjölken, och currypastan. Blanda ner lök, morot, och låt puttra i 2 minuter. Tillsätt sedan broccoli, sockerärta, chili, och resten av kokosmjölk, och grönsaksbuljong. Låt puttra samman några minuter, blanda till sist ner kaffirlimeblad, farinsocker, soja, nudlar och hälften av koriandern. Blanda väl, och låt få ett uppkok.
Toppa med resten koriandern, och ev lite extra chili!

Likes

Comments

ROTSELLERIBIFF MED ROSTAD HASSELNÖT

1 st lök gul finhackad
1 dl ris valfritt
2,5 dl grönsaksbuljong
1 tsk timjan torkad
Chiliflakes
2,5 dl rotselleri riven
2 st potatis riven
1 msk senap söt & stark
0,5 dl hasselnöt rostad hackad
2 msk potatismjöl
1 ägg
Salt & peppar
2 msk timjan färsk hackad

Fräs lök, tillsammans med ris i lite olja några minuter.
Tillsätt grönsaksbuljong, kryddor, och låt sjuda på svag värme enligt instruktion på risförpackningen.
Blanda ner riven rotselleri, och potatis, och låt puttra med, när 5 minuter återstår av koktiden.
Låt det kokta riset, rotsellerin, och potatis svalna, och häll över i en skål.
Blanda sedan samman med potatismjöl, hasselnöt, senap, ägg och krydda med salt, peppar och timjan.
Låt smeten vila i 30 minuter, forma till 6 st biffar, och stek dem i ca 5 min/sida.

Likes

Comments

VIT CHOKLADKRÄM MED FETAOST

200 g vit choklad
100 g fetaost
1 st äggula
2 - 3 msk olivolja

Smält chokladen på svag värme, smula ner fetaost, och blanda väl. Avsluta med att vispa ner olivolja och äggula. Skeda upp i lämpliga skålar, och ställ svalt. Vid servering, toppa med passionsfrukt, eller hallon, passar så bra med det syrliga, till den söta och salta krämen!

Likes

Comments