KRABBELURER

2 st ägg
1,5 dl socker
1,5 dl mjölk
0,5 citron juice och skal
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver Bourbon eko
1 krm salt

Jordgubbar
Florsocker

Vispa ägg och socker pösigt, vispa sedan ner mjölk, citronjuice och skal.
Rör till sist ner vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt.

Hetta upp en stekpanna eller ett plättlagg och stek krabbelurerna i smör ca 2 min/sida.

Strö över lite florsocker, och servera med färska jordgubbar och en klick smetana!

Blog using your mobile phone - One of the best blogging apps on the market - click here!

Likes

Comments

ENKEL BLOMKÅLSSOPPA

1 st blomkålshuvud delat i mindre bitar
50 g rotselleri i bitar
2 st salladslök skivad
3 st vitlöksklyfta skivad
250 g potatis skalad i bitar
8 dl grönsaksbuljong
3 dl grädde
0,5 citron skal
1 msk citronjuice
Krasse

Fräs blomkål, lök, vitlök, och rotselleri i en
stekgryta. Fräs på låg värme i 10 minuter, tills grönsakerna blivit mjuka och glansiga. Blanda då ner potatis, häll över buljong, grädde, salt, peppar, låt få ett uppkok, och låt puttra samman i ca 15 minuter. Mixa soppan slät, smaka av med salt, peppar, citron, och toppa med krasse och lite rivet citronskal!

Likes

Comments


VEGGIE BOWL MED RÖDBETSHUMMUS, OCH INGEFÄRSPICKLAD MOROT

RÖDBETSHUMMUS

3 st rödbetor kokta skalade
1 burk kikärtor
1 msk tahini
3 st vitlöksklyfta riven
0,5 dl olivolja
0,5 st citron skal och juice
Flingsalt
Ev lite vatten

Mixa samman, tillsätt eventuellt lite vatten för en lösare konsistens. Smaka av och låt gärna stå några timmar innan servering!

INGEFÄRSPICKLAD MOROT

0,5 dl socker
0,5 dl ättika
0,5 dl socker
4 cm ingefära skalad skivad
2 - 3 st morot hyvlad på längden

Koka upp lagen, låt svalna lite, och häll den sedan över morötterna. Låt stå i kylen, minst 30 minuter, men gärna längre.
Hållbarhet i kyl ca 5 dagar, men betvivlar att det finns nåt kvar då!

I min veggie bowl hade jag:

Pärlcouscous
Olika slags sallad
Gröna ärtor
Salladslök
Rädisa
Gurka
Citron
Rödbetshummus
Ingefärspicklad morot

Och som dressing använde jag bara lite pressad citron, olivolja, flingsalt och svartpeppar!

Likes

Comments

CHAMPINJONPASTA

4 port pasta
400 g champinjon skivad, eller annan svamp
4 st vitlöksklyfta skivad
4 salladslök skivad
3 msk kokvatten från pastan
1 st basilika kruka
1 dl parmesan riven
Salt & peppar

Koka pastan i väl saltat vatten. Fräs under tiden skivad champinjon tills den börjar få färg. Blanda då ner skivad vitlök, salladslök, salt och peppar, som får fräsa samman ytterligare några minuter.
Spara 3 msk av kokvattnet från pastan, och rör ner det i stekpannan med svamp och lök. Blanda sedan försiktigt ner den kokta pastan, samt basilika, och hälften av parmesanen.

Toppa med lite basilika, parmesan, flingsalt och nymald svartpeppar!


Likes

Comments

En väldigt förenklad version av min indiska favoritgryta:

PALAK PANEER

250 g tofu/halloumi delad i bitar
2 st lök gul skivad
4 st vitlöksklyfta riven
2 msk tomatpuré
2 msk ingefära färsk riven
1 tsk sambal oelek
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1 tsk spiskummin
4 - 5 st tomat färsk i klyftor
500 g bladspenat färsk
0,5 - 1 dl grädde valfri
4 dl vatten
2 msk smör valfritt
Salt & svartpeppar
1 st kruka koriander hackad


Hetta upp olja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök, ingefära, sambal oelek, garam masala, gurkmeja, spiskummin, tillsammans med tomatpuré, på svag värme i ca 7 - 8 minuter. Häll i hälften av vattnet, och blanda ner spenat och tomatklyftor, som får puttra samman i 5 minuter. Stek under tiden tofu/halloumi tills osten fått fin färg.
Häll i resten av vattnet, grädde och en klick smör, låt sedan koka upp och puttra ytterligare några minuter. Smaka av med lite salt, svartpeppar och eventuellt mer garam masala. Rör ner hackad koriander och ost.
Och servera sedan med ris och en tomatraita!




Likes

Comments

Så enkelt, och oerhört gott, fyllda jordgubbar.
Gör bara inte som jag, som lyckades med att göra fyllningen lite för lös. Hade i aningen för mycket pressad lime, resultatet blev aningen för rinnigt, och gick då heller inte att spritsa som jag tänkt!

CHEESECAKE FYLLDA JORDGUBBAR MED LIME

1 l jordgubbar
200 g Philadelphia ost
2 dl florsocker
1 lime skalet och ev
1 tsk limejuice
Mynta

Gröp försiktigt ur jordgubbarna, och jämna till bottnarna så de står någorlunda stadigt.
Rör samman ost, florsocker, och limeskal.
Fyll jordgubbarna med cheesecake blandningen. Låt stå svalt till serveringen, och toppa
sedan med lite extra limeskal och färsk mynta!
Ät och njut 😊

Likes

Comments

FÄRSKPOTATIS MED ÄRTKRÄM OCH TÅNGKAVIAR

400 g färskpotatis kokt

2 dl gröna ärtor frysta tinade
1 dl créme fraiche
1 dl gräslök hackad
3 - 4 msk pepparrot riven
0,5 citron skal
2 tsk citronjuice
Salt & peppar

1 tångkaviar
Dill

Koka den skalade/skrubbade potatisen, häll av och låt svalna.

Tina ärtorna, mixa och blanda med créme fraiche, finhackad gräslök, pepparrot, citronskal, och pressad citronjuice. Smaka av med salt och svartpeppar.

Dela potatisen i två delar, och jämna till botten, så de står stadigt.
Klicka över ärtkräm, och toppa med tångkaviar och dill!

OMELETTRULLE MED OSTKRÄM

4 ägg
2 dl gräddmjölk
2 dl ruccola
0,5 dl persilja
Salt & svartpeppar
Chiliflakes

Mixa ruccola och persilja, tillsätt sedan ägg, gräddmjölk, salt, peppar och lite chiliflakes.
Häll smeten i en form 25 x 35 med smörat bakplåtspapper.
Grädda omeletten på 200 grader i mitten av ugnen, ca 6 minuter, ta ut och låt svalna. Stjälp sedan upp på ett bakplåtspapper.

OSTKRÄM

100 g parmesan riven
200 g Philadelphia ost
0,5 dl gräslök hackad
Salt & svartpeppar

Blanda samman, och bred ut krämen över omeletten.
Rulla ihop, precis som en rulltårta, låt stå svalt.
Strö över lite extra gräslök och hackad rödlök vid servering!



Likes

Comments

När man har kokt potatis över, gör en vego pytt. Jag gjorde min ungefär så här!

PYTT I PANNA

700 g kokt tärnad eller råstekt
3 st vitlöksklyfta skivad
2 st röd paprika grovt tärnad
150 g champinjon skivad
3 st tomat tärnad
Basilika
Persilja
Salt & svartpeppar
Citron skivad
Mozzarella riven i bitar

4 st skivor surdegsbröd
stekt i lite olivolja smaksatt med vitlök

Värm upp lite olivolja i en stor stekpanna. Lägg ner skivad champinjon, och låt fräsa 3 - 4 minuter. Blanda sedan ner potatis, lök, vitlök, paprika, tomat som får fräsa med i 6 minuter. Eller tills grönsakerna känns klara, och har fått lite färg.
Krydda ordentligt med salt och peppar, blanda ner persilja och basilika, och toppa med mozzarella.

Servera med brödet, en skiva citron, och gärna extra basilika och persilja!





Likes

Comments

Ugnsbakad fetaost, har jag inte testat tidigare. Men nån gång skall ju vara den första. Och gott blev det ju, påminner lite om en varm grekisk sallad.
Räkna med 2 frp till 4 personer.

BAKAD FETAOST MED TOMAT OCH RÖDLÖK

2 st frp fetaost
250 g tomater gärna olika färger och storlekar
2 st rödlök skivad
2 msk honung flytande
0,5 dl olivolja
Oregano färsk några kvistar
Timjan färsk några kvistar
Flingsalt & svartpeppar
Chiliflakes
0,5 citron skivor

Häll hälften av olivoljan i en passande ugnsform eller stekpanna. Lägg fetaosten i mitten, och lägg sedan rödlök och tomater, runt om, och på fetaosten. Ringla honung över, lägg på färska örter, lite flingsalt, peppar, citronskivor, och avsluta med att hälla på resten av olivoljan. Baka i ugnen på 225 g i ca 15 minuter.
Ha gärna lite goda oliver att servera till, och ett gott surdegsbröd att doppa i olivoljan!

Likes

Comments

BLOMKÅLSBIFF MED ROSTAD MAJSRÖRA OCH FRUKTSALSA

BLOMKÅLSBIFF

0,5 st blomkål rå grovt riven  
1 st halloumi grovt riven
1,5 dl panko ströbröd j
3 msk timjan hackad
Chiliflakes efter behag
Salt & peppar
2 st ägg

Riv rå blomkål, och halloumi grovt. Blanda med ströbröd, chiliflakes, timjan, salt, peppar och ägg. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Forma sedan biffar och stek i smör/olja tills biffarna fått fin färg, tar ca 5 min/sida.

ROSTAD MAJSRÖRA

1 frp majs använde Go Green Eko
3 st vitlöksklyfta hackad
0,5 st chili röd hackad
2 dl smetana
Flingsalt & svartpeppar
0,5 dl koriander hackad
0,5 dl persilja

Skölj majsen i en trådsil. Häll över i en lämplig ugnsform, blanda ner vitlök, chili och droppa över några msk olivolja.
Rosta i ugn på 200 grader, i 15 minuter, ta ut formen och blanda runt lite. Ställ in i ugnen igen, och låt rosta i ytterligare 15 minuter. Ta ut och låt svalna lite. Blanda ihop smetana med hackad koriander, persilja. Och blanda till sist ner den rostade majsen. Smaka av ordentligt, eventuellt behövs mer salt, peppar och vitlök.

FRUKTSALSA

250 g jordgubbar skivade
4 st nektarin i bitar
200 g rädisa i bitar
3 st salladslök skivad
Basilika färsk
Flingsalt & svartpeppar
Olivolja

Blanda försiktigt ihop jordgubbar, nektarin, rädisa, salladslök, och basilika. Salta och peppra lätt, och droppa över olivoljan, här behövs inga extra kryddor, det blir jättegott med bara lite salt, nymald peppar, och olivolja.

Servera blomkålsbiffarna med rostad majsröra, och fruktsalsa!

Likes

Comments