Nu har jag varit i Sverige snart två veckor och jag har börjat förbereda mitt julfirande som kommer att bli ganska enkelt.Jag gör bara det jag vill och tycker är roligt det finns ingen stress , inga måsten.Jag har varit ute i skogen och plockat enris,tallris och lingonris.Jag har köpt hyacinter och julstjärnor, bakat pepparkakor och mandelformar. Men viktigast av allt jag har träffat mina närmaste vänner och min son och sonhustru och jag har fått fira gudstjänst två söndagar i rad. Ibland tror jag att det är bra att få sakna och längta efter något som man annars tar för givet för mig har det varit människor som står mig nära och gudstjänsterna.Nu sitter jag här i mitt julpyntade hus och njuter av att bara vara.Jag har skaffat ett lånekort på Stadsbiblioteket och lånat en trave böcker en lyx jag inte unnat mig själv på 20 år.Det finns ett lugn i mitt liv idag som jag inte kunde känna när jag jobbade.Jag njuter verkligen av att vara pensionär även om pensionen är skrämmande låg särskilt med tanke på alla år jag arbetat.Många äldre känner sig precis som jag lurade av systemet och det känns som att när jag inte längre producerar och inte heller har möjlighet att konsumera så mycket då hamnar jag längst ner på samhällets prioriteringslista.Det är den äldre generationen som byggt upp välfärdssamhället men själva får de bara smulor av kakan.Jag har ett sparkapital som finansierar mina Thailandsresor och jag har inga lyxiga vanor att laga mat från grunden med enkla råvaror samt handla secondhand det har jag alltid gjort så visst kommer jag att klara ekonomin trots att jag är kvinna ensamstående och pensionär vilket inte är någon bra kombination.Julfirandet blir enkelt son och sonhustru är veganer så linser,kikärtor,quorn varvas med lite prinskorv och sill till oss andra.Personligen tycker jag mycket illa om den kommersiella julen där allt tycks handla om att konsumera så mycket som möjligt det är inte mängden mat eller julklappar som ger oss en God Jul en God Jul handlar om kärlek som inte kan köpas för pengar.Guds kärlek som möter oss i ett litet barn i en krubba i Betlehem vår egen förmåga till kärlek till varandra som medmänniskor på denna jord , våra nära relationerna. Jag önskar de som läser detta en riktigt God Jul och kärleken är en av de få saker i livet som blir allt större ju mer vi ger ut av den så spara inte slösa och njut.

Design your blog - select from dozens of ready-made templates or make your own; simply “point & click” - Click here

Likes

Comments

"Jag vill leva ett liv värt att dö för" ett citat av Jonas Gardell som säger mycket om vad viktigt det är att leva ett liv som är äkta grundat i mig själv att stå upp för det jag tror på och vill i livet.Detta är min sista vecka i Huay Yang för denna gång åker tillbaka till Sverige på torsdag för att återvända i januari.Jag kommer att sakna min morgongympa i poolen,orkidéerna som fyller husets alla vaser,värmen,promenaderna vid havet,Nöngs lilla blå skjul nere på stranden där jag suttit så många kvällar tillsammans med några av templets hundar tittat på månen och fiskebåtarnas gröna lanternor,härfåglarna som går och pickar i gräsmattan och framförallt lugnet härnere.Jag lever ett liv värt att dö för och jag är tacksam.Jag reagerar ibland på oss svenskar som kommer hit och kräver svensk standard som förväntar sig kanelbullar,Kalles kaviar och lingonsylt samtidigt klagar vi på moskébyggen och krav på separata badtider för kvinnor och män i Sverige.Det är spännande med olika kulturer och djupast sett är vi alla människor med samma behov av trygghet och kärlek.Vem ger mig som svensk rätten att ha tolkningsföreträde av livet?

"Allt av samma skaparflöde föds och bärets i vår värld,tankar ting och mänskoöden,stjärnors,skyars,floders färd,myran som med strået strävar örnen som i rymden svävar.Kraften som i allt pulserar brusar i vårt eget blod.Herre du som allt regerar led oss med din Ande god.Tänd den tro som oss kan bära.Låt oss leva till din ära. Sv.ps 586

Likes

Comments

Det har varit en mer händelserik vecka än vanligt. I lördags åkte jag tillsammans med några grannar till Dan Singh Con vid gränsen mot Burma där är det alltid en stor marknad varje lördagförmiddag en resa på cirka åtta mil fram och tillbaka längs med småvägar som slingrar sig fram genom ananasodlingar och gummiplantager.Vi stannade efter vägen för att besöka ett område med stora stenformationer och en ensam buddhistmunk som bodde i en grotta. I måndags fick jag besök av vänner från Sverige som är på semester i Hua Hin två veckor det var så roligt att få visa dem vår lilla by ett annat Thailand utan barer,turistaffärer och strandförsäljare.På kvällen var vi på fullmåneparty i en annan liten fiskeby utanför Huay Yang. En fin kväll då vi åt gott och satte ut våra blomsterkorgar med tända ljus i havet med en bön om välgång och lycka. Nu har jag bara två veckor kvar i byn innan jag återvänder till Sverige en månad för att sen åka tillbaka till Thailand i januari.Visst ska det bli trevligt att träffa familj och vänner och fira jul men jag kan inte säga att jag ser fram emot vare sig det svenska vintervädret eller julkommersen. Varje år slår handeln nya försäljningsrekord vi lurar oss själva att tro att vi kan köpa en god jul trots att vi innerst inne vet att en god jul handlar inte om mängder av mat och julklappar utan det viktiga är gemenskap relationer och för min del också julens alla gudstjänster.Jag vet att vår lilla by fylls av svenska semesterfirare under julhelgen och många svenskar som bor härnere längre perioder lämnar byn eftersom det ofta blir lite stökigt men jag gläds för mina thailändska vänners skull det ger dem möjlighet att tjäna lite mer pengar då restauranger och massagebänkar fylls med turister.Nu är det kväll och månen är stor och rund och lyser in på mig här på altanen ibland på kvällarna åker jag ner till Nöngs lilla skjul på stranden där hon har sin restaurang bara för att titta på havet och månen.Därnere finns också flera av hundarna som bor hus munkarna i templet bredvid de tackar aldrig nej till att bli lite extra klappade och kliade bakom öronen.Igår kväll satt jag i sanden med hundarna tätt intill och såg hur månskenet glittrade i vattnet och var bara lycklig.

Likes

Comments

Just nu sitter jag på altanen och njuter av en klase söta, solmogna bananer som jag fått av mina grannar och har det mer än bra. Men även i mitt lilla paradis kommer funderingar över vad som händer i världen. I USA väljs Trump till president,Putin känns ganska opålitlig,IS härjar runt och krig pågår på flera olika platser inte bara i Syrien.
De thailändare jag pratat med har inte kommenterat världsläget speciellt mycket de sörjer fortfarande sin kung och känner ingen större tilltro till sonen som nu blir deras nya kung. Dessutom har de oron över sina egna extremistgrupper som placerat ut bomber både i södra Thailand,Bangkok och Hua Hin vilket kan påverka deras stora inkomstkälla turismen.De svenskar jag pratat med skakar på huvudet,konstaterar att vi lever i en galen värld och ifrågasätter de amerikanska väljarnas intelligens.Visst kan världen tyckas galen men det har den alltid varit. Oavsett om jag läser Gamla testamentet eller en dagstidning möter jag krigsrapportering,girighet och orättfärdighet i största allmänhet en mening som återkommer gång på gång i Gamla testamentet och som är lika giltig i dagsläget är "Så gjorde de vad ont var i Herrens ögon".Min oro inför framtiden gör inte framtiden så mycket bättre vare sig för världen i stort eller i min egen närmiljö däremot om jag lyckas behålla tro,hopp och kärlek i mitt liv så kan jag förhoppningsvis i alla fall göra något bra för någon annan.Personligen tycker jag att det är lättare att känna tillit till livet idag än vad det var när jag var ung.När jag tittar i livets backspegel ser jag Guds ledning jag ser en mening och jag ser att Gud har humor dessutom förlitar jag mig på att en dag ska kärlekslöshet och orättfärdighet få sin dom.Gud låter sin sol gå upp över både onda och goda. Jag får ta fasta på Martin Luthers goda råd att även om jag tror att världen ska gå under imorgon planterar jag idag mitt äppleträd, kanske går det lika bra med ett bananträd? .Solen skiner jag h.ar elva bananer kvar och i takt med att solbrännan djupnar djupnar också min sinnesro.Här och nu är mitt liv ett gott liv. Jag kan bara leva just här och nu.Den slitna gamla sentensen "Gårdagen är förbi morgondagen har du inte sett och idag hjälper Herren"är inte så dum att försöka leva efter.Jag ska strax gå en långpromenad på stranden. Det finns tre saker som ger mig ro att gå längsmed en strand och lyssna till vågskvalpet, att sitta vid en eld känna värmen höra hur det knastrar och att sätta sig på en stubbe i skogen höra vindens sus i trädtopparna så länge jag har möjlighet att njuta av de här tre sakerna så är livet värt att leva och solmogna bananer är extra bonus.

Likes

Comments

Tidigt på morgonen går munkarna runt i byn för att ta emot de gåvor som skänks till dem. Templet och munkarna fyller en viktig funktion för människorna i byn.Munkarna finns med och utför olika ceremonier i samband med vigslar,dödsfall,när ett nytt barn har fötts när man köpt ett nytt hus och massor av andra tillfällen. Jag har även förstått av mina vänner att de hjälper människor som har problem av olika slag t.ex. dålig ekonomi,drogproblem osv. I söndagsmorse fick jag vara med på en folkfest i templet då alla som kunde tog med sig olika maträtter,frukt,dryck och sedan delade alla med alla och den som inget hade fick ändå vara med och äta och även ta med hem. Allt var gratis och det man tagit med sig var som en form av donation.Jag hade bakat kanelbullar och Nöng stekte våfflor. Det var en upplevelse att få vara med. Natten till måndag drog det in ett kraftigt åskväder över byn.Blixten slog ner och slog ut vårt internet på området så nu är det som på den gamla goda tiden då man uppsökte internet-cafe för att läsa mail och kommunicera med vänner och bekanta när man var på resa.Jag kan bara konstatera att jag blivit bortskämd med att ständigt vara uppkopplad.Det är nyttigt när cirklarna rubbas då lär man sig uppskatta det man annars tar för självklart.
Igår fyllde jag 64 år. Mitt liv som pensionär har tagit sin början hittills har jag mestadels ägnat mig åt att göra nästan ingenting och njuta av det. Under vårt yrkesverksamma liv handlar det ofta om att prestera,vara duktig,bli bekräftad som pensionär väljer jag själv vad,hur och när jag vill prestera,det är Ok att låta bli. Om jag känner för det kan jag ägna en hel dag åt att läsa en bra bok eller den lyx det är att åka ner till havet någon timma innan solnedgången bara sitta där och se hur solen går ner. hur mörkret tätnar och hur fiskebåtarnas gröna lanternor börjar lysa vid horisonten.Där fångas den fisk som jag sen kan köpa på marknaden eller beställa på någon av byns restauranger..Det finns ett ord som kännetecknar vad jag känner just nu och det är ordet harmoni en synnerligen trevlig känsla som gör gott både i kropp och själ."Vid Guds hjärta är jag buren innesluten i hans famn.Medan hemligheten djupnar viskar Fadern ömt mitt namn."

Likes

Comments

Varje ny dag är fylld av möjligheter,olika val,korta ögonblick av välbehag eller obehag.Jag njuter känslan av solvarma stenplattor under mina bara fötter, känslan när kroppen vaggas av vågorna,doften av nygrillad kyckling, orkideerna som fyller husets alla vaser och dessutom är planterade i krukor och hängande i palmerna runt min altan. Ögonblick som fyller mig med livsglädje och tacksamhet. Det finns ormar även i mitt paradis t.ex min dator som ibland vägrar släppa ut mig på nätet trots full Wi-fi uppkoppling och dessa knappt synliga små myggor som framförallt tycks älska mina fötter.Nu har jag hittat ett starkt doftande liniment som i alla fall dämpar klådan något.
Vid slutet av veckan brukar jag alltid ta en liten stund då jag läser igenom den kommande söndagens texter tänker lite,ber lite och saknar möjligheten att fira gudstjänst väldigt mycket.Den här söndagen handlar det om "Förlåtelse utan gräns" Inte vare sig förlåtelse eller kärlek är något vi kan tvinga fram det är gåvor vi får ge eller ta emot.Ibland behöver vi städa bort en del gammal bråte i själens och hjärtats skrymslen för att kärlek och försoning ska få plats. Ibland drabbas vi hårt av livets ondska och oförrätter och vi vet inte vilken styrka vi har förrän livet prövar oss.Det krävs betydligt mer styrka för att kunna förlåta ,gå vidare än vad som krävs för att älta gamla oförrätter och fastna i bitterhet och hat. Men förmågan till förlåtelse är livsviktig för frihetens skull så jag inte bli fånge i det förgångna för livsglädjens skull hat och bitterhet stänger så många av glädjens dörrar. Det kan vara väldigt svårt både att älska och att förlåta. Jag tycker om tanken på att hjärtat är en muskel , alla muskler blir starkare av träning.Vi behöver träna vår kropp med dess brister och svagheter precis som vi behöver träna vårt hjärta med dess brister och svagheter.Gud är kärlek och den bästa av tränare vad det gäller hjärtgympa. Ofta underskattar vi vad vi människor kan betyda för varandra hur mitt och ditt liv är invävda i varandras liv.Ett vänligt ord en hjälpande hand eller motsatsen elakt skvaller,en illvillig handling det påverkar oss formar oss blir som ringar på vattnet och berör många fler än de direkt inblandade. Livet är skört och sårbart vi behöver varandras omsorg och omtanke.Vi behöver skimrande ögonblick av frid och glädje som vi får dela med varandra.
Var dag är en sällsam gåva en skimrande möjlighet.Var dag är en nåd dig given från himlen besinna det.
var morgon är nåd och ansvar med löften och nya krav.Var afton står klara stjärnor och frågar dig vad du gav.
Var afton står fjärran stjärnor i glans över dag som flytt.Var morgon dig Herren kallar och väcker din vilja på nytt.
Likes

Comments

Livet känns mer än bra lugnt harmoniskt. Det känns lite som om jag tagit ett steg åt sidan bort från allfarvägen bort från allt som kan upplevas som stress och krav. I Thailand är oktober månad slutet på regnperioden och de veckor jag varit härnere har det mestadels varit mulet och nästan varje dag har det kommit åtminstone en regnskur. Det har för min del inneburit att jag passat på att baka och fylla frysen kanelbullar, kolakakor.morotskaka dessutom har jag coachat en av mina thailändska vänner som öppnat en liten restaurang vid stranden med tips på hur man lyckas med svenska kanelbullar och olika pajer, Livet i byn är fortfarande mycket lugnt. Turistsäsongen har inte riktigt börjat än. Här finns gott om höns,tuppar som gal.grodor som brölar och kossor som går och betar vid vägkanten eller på något av byns grönområden.Det är marknad några gånger per vecka och det finns en del affärer  t.ex. järnhandel,pappershandel,en sömmerska,en tygaffär där man kan få hjälp med att sy upp gardiner kuddar etc. ett antal mer eller mindre välsorterade livsmedelsaffärer,hårfrisörska,massageställen och ett ganska stort antal restauranger de flesta av lite enklare standard men maten är nästan alltid vällagad och jättegod. Igår var jag bjuden på födelsedagsfest en av grannarna på området fyllde år och hon bjöd oss på färsk nyfångad hummer och tårta.Kvällen avslutades med ett kvällsdopp i poolen under en klar stjärnhimmel.Det var en sådan där kväll som jag kommer att minnas länge, länge.Det finns en god sammanhållning mellan oss svenskar i bostadsområdet det är naturligt att dela erfarenheter,tips och råd med varandra likväl som att dela med sig av de nybakta bullarna när någon bakat. Faktum är att jag har ett betydligt större socialt liv här i byn än vad jag har i Sverige kanske beror det på klimatet. I Sverige stänger vi in oss i våra hus och lägenheter större delen av året på grund av vädret här är vi mestadels utomhus på grund av vädret vilket ger tillfälle till många möten och pratstunder. Varje morgon ser jag på nyheterna på SVT-Play ständigt nya rapporteringar om krig,terror,översvämningar, en i mitt tycke helt galen presidentkandidat i USA, svenska politiker som i mitt tycke verkar leva ljusår bort från den faktiska verkligheten det känns inte så upplyftande och inte blir det bättre när jag tittar på de regionala nyheterna från Sörmland med bl.a. rapporter om skjutningar på olika platser i Eskilstuna.Min lilla by i Thailand känns som en liten oas vid sidan om världens kaos.Jag vet att det finns konflikter och problem även här och mina thailändska vänner arbetar hårt för att klara sin överlevnad, kunna betala sina barns skolgång få pengarna att räcka till. Jag vet att jag är prioriterad och jag vet att här och nu får jag sitta under korkeken som tjuren Ferdinand och bara lukta på blommorna och tacksamt ta emot varje ny dag men hur framtiden kommer att bli det vet jag inget om.

Likes

Comments

​Tidig morgonmarknad i Huay Yang här finns kött,färsk fisk och skaldjur,frukt,grönsaker,kläder,krimskrams och små stånd där man kan köpa färdiglagad mat som små nygrillade kycklingspett(jättegott).Det är ett myller av människor både thailändare och vi "faranger" olika dofter och intryck.Jag handlar det mesta av min mat här byns affärer har inte frukt och grönsaker i sitt sortiment.Det är en speciell känsla att ta moppen och åka till marknaden halv sju på morgonen för att proviantera. Just nu är det landssorg i Thailand kungen avled igår och många thailändare sörjer.Den kommande månaden bär man svart och man arrangerar inga fester.Det finns en viss oro över vad som kommer att hända i framtiden men i nuläget är de jag pratat med mest ledsna.Själv känner jag ingen större oro här och nu för våldsdåd ,än den oro jag känner i Sverige när jag promenerar genom Eskilstuna en sen kväll. Livet som pensionär känns mer än bra.Det känns lite som att ha burit runt på en tungt packad väska fylld av ansvar,krav och måsten nu har jag ställt ner den där väskan vid vägkanten och fortsätter livsvägen framåt med en liten ryggsäck packad med det nödvändigaste.Livet sker här och nu och den bön jag bad som barn håller livet ut.Gud som haver barnen kär se till mig som liten är.Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer lyckan kommer lyckan går Du förbliver Fader vår.

Likes

Comments

​Innan jag reste till Thailand köpte jag en ny dator. Min son som arbetar med datorer hjälpte mig att installera de program jag behövde och allt fungerade. Det började strula när jag landade i Bangkok och använde mig av flygplatsens wi-fi. Jag fick ett meddelande att någon hade gått in och kapat mitt lösenord så då började jag med att byta det. Sen vägrade datorn att släppa ut mig på internet trots bra uppkoppling.Jag trodde att jag hade läget under kontroll vad det gällde mitt datoranvändande men så händer det något oförutsett och då fungerar det inte som planerat.Mitt datorstrul är en bagatell även om det är väldigt frustrerande men samtidigt en påminnelse om att oavsett all vår planering oavsett hur vi försöker skydda oss från olika problem så går livet sina egna vägar .ibland.Bortsett från problemet med internet så har jag det mer än bra. Det är fortfarande väldigt lugnt i byn. I mitt område är vi bara tre husägare som bor här just nu.Det innebär att jag har stranden och poolen nästan för mig själv. Jag njuter av kravlösheten lugnet och roar mig med att handla konstiga frukter,grönsaker och plastpåsar med spännande innehåll i form av olika såser på marknaden. Ibland blir det en positiv överraskning ibland en mindre positiv.Idag köpte jag något jag trodde var någon form av vita ärtskidor det visade sig vara ätbara blommor som man definitivt inte skulle koka. Jag lär mig, Igår bakade jag svenska kanelbullar som jag delade med mig av till thailändska vänner de säger att det är jättegott men det skulle de säga oavsett eftersom de vill vara artiga och vänliga.Det är roligt med kulturmöten att pröva varandras mat att försöka förstå i alla fall några ord på varandras språk. Jag kämpar på med att utöka mitt thailändska ordförråd,  det är svårt fast jag märker att jag fått kläm på standardfraserna. Nu skrattar man inte längre och rättar mitt uttal vad det gäller just de orden. Så det går framåt ord för ord. Varje morgon tittar jag på nyheterna i Svt-Play och väderleksrapporten gör att jag känner tacksamhet att jag befinner mig där jag är.Höst och vinter har under så många år inneburit att jag nästan alltid frusit och känt av mycket värk i kroppen. Jag mår så mycket bättre härnere dels p.g.a. värmen och dels p.g.a. thailändsk massage. Ibland har jag svårt att fatta att jag får ha det så här bra.

Likes

Comments

Nu har jag köpt en egen moped.Det blir för dyrt att hyra när jag är härnere c:a fem månader/år en av mina vänner i byn hjälpte mig.Det är nyttigt att bo en längre tid i en annan kultur där språket är så annorlunda jämfört med svenskan.Det kan vara lite av ett äventyr bara att handla i livsmedelsaffffären vilken förpackning är mjöl vad innehåller alla flaskor och burkar med konstiga etiketter. Min erfarenhet är att thailändare är att de är artiga och vänliga de har överseende med min förvirring och mitt tokiga uttal när jag försöker att säga något på thailändska. Jag tänker på våra nysvenskar alla svårigheter de upplever i mötet med vår kultur.Jag hoppas att de möter lite av samma vänlighet.Visst är det olika villkor de kommer som flyktingar och behöver ekonomiskt stöd från oss i början jag kommer till Thailand som "rik farang" och bidrar till nya möjligheter att tjäna pengar för thailändarna i byn.Men vi är alla människor med samma behov av ett värmande leende en hjälpsam gest. Ingen av oss har valt var just du och jag skulle födas ingen av oss kan styra över krigets galenskap.Jag har haft turen att födasi Sverige och har sluppit krig och bomber.Jag är t.o.m. så prioriterad att jag kan tillbringa flera månader i Thailand under vinterhalvåret. Många av våra nysvenskar säger att de kom till Sverige för att de hört att svenskarna var ett snällt och vänligt folk det är ett omdöme vi kan känna glädje och stolthet över.Det sägs även om thailändare att de är ett vänligt folk.Kanske är det en av anledningarna att så många svenskar åker till Thailand.När jag  kom ner till byn den här gången gick min kyl och frys sönder första kvällen givetvis hade jag storhandlat i. Pranchaup på vägen hit det var bara att knacka på hos grannen och fråga om jag fick lägga min mat hos dem. De ställde upp beredde plats med orden "självklart att vi hjälper varandra" tänk om det vore så generellt i samhället i världen "självklart att vi hjälper varandra" då skulle livet vara ännu så mycket bättre

Likes

Comments