Livet känns mer än bra lugnt harmoniskt. Det känns lite som om jag tagit ett steg åt sidan bort från allfarvägen bort från allt som kan upplevas som stress och krav. I Thailand är oktober månad slutet på regnperioden och de veckor jag varit härnere har det mestadels varit mulet och nästan varje dag har det kommit åtminstone en regnskur. Det har för min del inneburit att jag passat på att baka och fylla frysen kanelbullar, kolakakor.morotskaka dessutom har jag coachat en av mina thailändska vänner som öppnat en liten restaurang vid stranden med tips på hur man lyckas med svenska kanelbullar och olika pajer, Livet i byn är fortfarande mycket lugnt. Turistsäsongen har inte riktigt börjat än. Här finns gott om höns,tuppar som gal.grodor som brölar och kossor som går och betar vid vägkanten eller på något av byns grönområden.Det är marknad några gånger per vecka och det finns en del affärer  t.ex. järnhandel,pappershandel,en sömmerska,en tygaffär där man kan få hjälp med att sy upp gardiner kuddar etc. ett antal mer eller mindre välsorterade livsmedelsaffärer,hårfrisörska,massageställen och ett ganska stort antal restauranger de flesta av lite enklare standard men maten är nästan alltid vällagad och jättegod. Igår var jag bjuden på födelsedagsfest en av grannarna på området fyllde år och hon bjöd oss på färsk nyfångad hummer och tårta.Kvällen avslutades med ett kvällsdopp i poolen under en klar stjärnhimmel.Det var en sådan där kväll som jag kommer att minnas länge, länge.Det finns en god sammanhållning mellan oss svenskar i bostadsområdet det är naturligt att dela erfarenheter,tips och råd med varandra likväl som att dela med sig av de nybakta bullarna när någon bakat. Faktum är att jag har ett betydligt större socialt liv här i byn än vad jag har i Sverige kanske beror det på klimatet. I Sverige stänger vi in oss i våra hus och lägenheter större delen av året på grund av vädret här är vi mestadels utomhus på grund av vädret vilket ger tillfälle till många möten och pratstunder. Varje morgon ser jag på nyheterna på SVT-Play ständigt nya rapporteringar om krig,terror,översvämningar, en i mitt tycke helt galen presidentkandidat i USA, svenska politiker som i mitt tycke verkar leva ljusår bort från den faktiska verkligheten det känns inte så upplyftande och inte blir det bättre när jag tittar på de regionala nyheterna från Sörmland med bl.a. rapporter om skjutningar på olika platser i Eskilstuna.Min lilla by i Thailand känns som en liten oas vid sidan om världens kaos.Jag vet att det finns konflikter och problem även här och mina thailändska vänner arbetar hårt för att klara sin överlevnad, kunna betala sina barns skolgång få pengarna att räcka till. Jag vet att jag är prioriterad och jag vet att här och nu får jag sitta under korkeken som tjuren Ferdinand och bara lukta på blommorna och tacksamt ta emot varje ny dag men hur framtiden kommer att bli det vet jag inget om.

Move your blog to Nouw - now you can import your old blog - click here!

Likes

Comments

​Tidig morgonmarknad i Huay Yang här finns kött,färsk fisk och skaldjur,frukt,grönsaker,kläder,krimskrams och små stånd där man kan köpa färdiglagad mat som små nygrillade kycklingspett(jättegott).Det är ett myller av människor både thailändare och vi "faranger" olika dofter och intryck.Jag handlar det mesta av min mat här byns affärer har inte frukt och grönsaker i sitt sortiment.Det är en speciell känsla att ta moppen och åka till marknaden halv sju på morgonen för att proviantera. Just nu är det landssorg i Thailand kungen avled igår och många thailändare sörjer.Den kommande månaden bär man svart och man arrangerar inga fester.Det finns en viss oro över vad som kommer att hända i framtiden men i nuläget är de jag pratat med mest ledsna.Själv känner jag ingen större oro här och nu för våldsdåd ,än den oro jag känner i Sverige när jag promenerar genom Eskilstuna en sen kväll. Livet som pensionär känns mer än bra.Det känns lite som att ha burit runt på en tungt packad väska fylld av ansvar,krav och måsten nu har jag ställt ner den där väskan vid vägkanten och fortsätter livsvägen framåt med en liten ryggsäck packad med det nödvändigaste.Livet sker här och nu och den bön jag bad som barn håller livet ut.Gud som haver barnen kär se till mig som liten är.Vart jag mig i världen vänder står min lycka i Guds händer lyckan kommer lyckan går Du förbliver Fader vår.

Likes

Comments

​Innan jag reste till Thailand köpte jag en ny dator. Min son som arbetar med datorer hjälpte mig att installera de program jag behövde och allt fungerade. Det började strula när jag landade i Bangkok och använde mig av flygplatsens wi-fi. Jag fick ett meddelande att någon hade gått in och kapat mitt lösenord så då började jag med att byta det. Sen vägrade datorn att släppa ut mig på internet trots bra uppkoppling.Jag trodde att jag hade läget under kontroll vad det gällde mitt datoranvändande men så händer det något oförutsett och då fungerar det inte som planerat.Mitt datorstrul är en bagatell även om det är väldigt frustrerande men samtidigt en påminnelse om att oavsett all vår planering oavsett hur vi försöker skydda oss från olika problem så går livet sina egna vägar .ibland.Bortsett från problemet med internet så har jag det mer än bra. Det är fortfarande väldigt lugnt i byn. I mitt område är vi bara tre husägare som bor här just nu.Det innebär att jag har stranden och poolen nästan för mig själv. Jag njuter av kravlösheten lugnet och roar mig med att handla konstiga frukter,grönsaker och plastpåsar med spännande innehåll i form av olika såser på marknaden. Ibland blir det en positiv överraskning ibland en mindre positiv.Idag köpte jag något jag trodde var någon form av vita ärtskidor det visade sig vara ätbara blommor som man definitivt inte skulle koka. Jag lär mig, Igår bakade jag svenska kanelbullar som jag delade med mig av till thailändska vänner de säger att det är jättegott men det skulle de säga oavsett eftersom de vill vara artiga och vänliga.Det är roligt med kulturmöten att pröva varandras mat att försöka förstå i alla fall några ord på varandras språk. Jag kämpar på med att utöka mitt thailändska ordförråd,  det är svårt fast jag märker att jag fått kläm på standardfraserna. Nu skrattar man inte längre och rättar mitt uttal vad det gäller just de orden. Så det går framåt ord för ord. Varje morgon tittar jag på nyheterna i Svt-Play och väderleksrapporten gör att jag känner tacksamhet att jag befinner mig där jag är.Höst och vinter har under så många år inneburit att jag nästan alltid frusit och känt av mycket värk i kroppen. Jag mår så mycket bättre härnere dels p.g.a. värmen och dels p.g.a. thailändsk massage. Ibland har jag svårt att fatta att jag får ha det så här bra.

Likes

Comments

Nu har jag köpt en egen moped.Det blir för dyrt att hyra när jag är härnere c:a fem månader/år en av mina vänner i byn hjälpte mig.Det är nyttigt att bo en längre tid i en annan kultur där språket är så annorlunda jämfört med svenskan.Det kan vara lite av ett äventyr bara att handla i livsmedelsaffffären vilken förpackning är mjöl vad innehåller alla flaskor och burkar med konstiga etiketter. Min erfarenhet är att thailändare är att de är artiga och vänliga de har överseende med min förvirring och mitt tokiga uttal när jag försöker att säga något på thailändska. Jag tänker på våra nysvenskar alla svårigheter de upplever i mötet med vår kultur.Jag hoppas att de möter lite av samma vänlighet.Visst är det olika villkor de kommer som flyktingar och behöver ekonomiskt stöd från oss i början jag kommer till Thailand som "rik farang" och bidrar till nya möjligheter att tjäna pengar för thailändarna i byn.Men vi är alla människor med samma behov av ett värmande leende en hjälpsam gest. Ingen av oss har valt var just du och jag skulle födas ingen av oss kan styra över krigets galenskap.Jag har haft turen att födasi Sverige och har sluppit krig och bomber.Jag är t.o.m. så prioriterad att jag kan tillbringa flera månader i Thailand under vinterhalvåret. Många av våra nysvenskar säger att de kom till Sverige för att de hört att svenskarna var ett snällt och vänligt folk det är ett omdöme vi kan känna glädje och stolthet över.Det sägs även om thailändare att de är ett vänligt folk.Kanske är det en av anledningarna att så många svenskar åker till Thailand.När jag  kom ner till byn den här gången gick min kyl och frys sönder första kvällen givetvis hade jag storhandlat i. Pranchaup på vägen hit det var bara att knacka på hos grannen och fråga om jag fick lägga min mat hos dem. De ställde upp beredde plats med orden "självklart att vi hjälper varandra" tänk om det vore så generellt i samhället i världen "självklart att vi hjälper varandra" då skulle livet vara ännu så mycket bättre

Likes

Comments

"Må din väg gå dig till mötes och må vinden vara din vän och må solen värma din kind och må regnet vattna själens jord och tills vi möts igen må Gud hålla dig i sin hand."
En gammal irländsk bön numera psalm 730 i vår svenska psalmbok.Den här psalmen sjöng vi som slutpsalm i söndags när jag avtackades. Jag har dessutom fått den som en välgångsönskan på vägen in i pensionärslivet av flera vänner. Nu är jag på väg mot en ny livssituation med nya möjligheter och begränsningar.Det känns nästan ofattbart att jag har gått i pension. I förrgår var min sista arbetsdag då lagade jag avskedsmiddag till arbetslaget och avtackades mera privat. De gjorde det med glimten i ögat utifrån den person jag är och jag känner en stor tacksamhet över all värme och alla vackra ord som jag har fått ta med mig vidare i livet. Om tre dagar sitter jag på planet till Thailand. Resväskan är fullpackad med köksredskap och bakingredienser förhoppningsvis blir kanelbullar,morotskaka och olika sorters pajer till glädje både för mig och mina thailändska vänner. Just nu är jag en mycket nöjd och lycklig människa ,jag litar på att Gud är densamme oavsett om jag är pensionär eller inte därför oroar jag mig inte så mycket över framtiden. Vägen ligger framför mig. Jag går inte på vägen ensam,jag går den hand i hand med allas vår Gud och skapare som vill det bästa för oss människor. Jag vet att Guds tankar och planer är större än mina vad som helst kan hända när man håller hjärtats dörrar öppna och ber "Ske din vilja" eller så händer det ingenting för ibland behöver vi varva ner bara vara fast vi kanske inte själva har insett att det är så men Gud vet. Oavsett hur framtiden kommer att se ut så vill jag möta den med glädje över livet och en stor tacksamhet över all den kärlek och vänskap som finns i mitt liv.Jag känner mig som en mycket rik människa inte vad det gäller ägodelar och pengar men vad det gäller vänskap och kärlek. 

Likes

Comments

På senare tid har jag upptäckt att jag har tendenser till att ibland vara en grinig gammal käring "surkäring" helt enkelt. Jag irriterar mig på vissa saker i samhället t.ex. när jag ska ringa till företag och myndigheter och det krävs att jag gör en mängd olika knapptryckningsval innan jag till slut placeras i kö med en automatisk röst som talar om att jag har plats 84 i kön. Jag saknar de spontana samtalen t.ex. på buss och tåg idag sitter nästan alla och tittar på sina mobilskärmar och kommunicerar i den digitala världen. Internet är fantastiskt med möjlighet att kommunicera med vänner på andra sidan jordklotet, söka information,shoppa, beställa biljetter,resor,betala sina räkningar m.m       I Sverige idag är det i det närmaste omöjligt att klara av sitt dagliga liv utan en dator vilket innebär att det uppstått en ny grupp handikappade de som har svårt att klara den nya tekniken t.ex. en del av våra äldre. Det gäller att ha barn /barnbarn som kan hjälpa till annars blir livet komplicerat. Jag tycker att det är snudd på kriminellt att det kostar 50-60 kronor att betala en räkning via post eller bankkontor det drabbar oftast också de grupper som inte har så stora ekonomiska resurser."Surkäringen" i mig kommer även fram när jag upplever att samhället blivit allt mer opersonligt ibland t.o.m. oempatiskt men det hjälper ju inte att gnälla utan istället får jag fundera över om jag kan göra något för att bidra till ett samhälle som i mitt tycke är lite varmare och mänskligare. Det finns så många fantastiska människor som gör så mycket för att hjälpa andra måtte jag närma mig den gruppen istället för att utveckla "surkäringen" i mig. Följande bön skriven av en engelsk nunna på 1600-talet får bli även min dagliga bön.​Herre.Du vet bättre än jag själv att jag håller på att åldras och att jag en dag ska vara gammal. Avhåll mig från den fatala tron att jag måste yttra mig i alla ämnen och vid alla tillfällen.Befria mig från begäret att jag ska ordna upp alla människors angelägenheter. Gör mig tankfull men inte dyster,hjälpsam men inte beskäftig.Hjälp mig att inte repetera ändlösa detaljer,ge mig vingar som för mig till saken! Försegla mina läppar angående mina krämpor och besvär.De tilltar och det känns alltmer frestande att älta bekymren. Jag vågar inte be om ett förbättrat minne men jag ber om växande ödmjukhet och mindre tvärsäkerhet när mitt minne inte stämmer med andras. Lär mig den strålande läxan att jag tar fel ibland.Låt mig få bli någorlunda angenäm, jag vill inte vara något helgon somliga helgon är så svåra att leva med. Men en sur åldring är något av kronan på djävulens verk. Ge mig förmågan att se det goda i oförutsedda sammanhang och att se talanger hos människor där man inte väntade sådant. Och käre Herre gör mig vänlig så att jag säger dem vad jag ser.Amen

Likes

Comments

​Mitt nya liv som pensionär närmar sig i turbofart. Kontaktuppgifter förändras då jobbtelefon och jobbmail stängs ner. Jag fortsätter att skriva listor på vad jag måste komma ihåg att göra här hemma innan jag åker ,vad jag inte ska glömma att ta med mig t.ex. sådan väsentligheter som kanel och pärlsocker. Det finns mycket man kan köpa i byn men inte allt. Visst jag kan ta tåget till HuaHin som är en av Thailands äldsta turistorter där finns nästan allt som en svensk kan efterfråga, fast det är dyrt.Jag åker inte så gärna till Hua Hin eftersom jag inte trivs så bra i städer trångt varmt svettigt mycket trafik och jag blir både frustrerad ledsen och arg när jag ser barerna och många äldre män med mycket unga flickor.Jag har lättare att förstå flickornas situation där handlar det nästan alltid om överlevnad männens tillvägagångssätt däremot för att stilla kärlekstörst och ensamhet har jag lite svårare att acceptera.Hittills har jag mest lufsat omkring i byn och levt det lugna livet denna gången när jag är nere så pass länge har jag planerat att resa runt lite mer. Det första jag behöver göra är att köpa en egen moped/vespa det är så de flesta förflyttar sig både i byn och i Thailand i allmänhet.Vi säger mopeder men de går i 70-80km/tim vissa ännu fortare. Trafiken i Thailand är inte som i Sverige här kör man cykel och moped vid kanten av motorvägen ibland i motsatt färdriktning tills man hittar en cross-over och då gäller det att vara snabb och ha god uppsikt.. Det är krav på hjälm åtminstone på motorvägen men de flesta thailändare bär inte hjälm och även en del turister struntar i hjälmen vilket  i mitt tycke är ganska dumdristigt. Det sker mycket olyckor och många dödsfall inte minst bland turister. När jag kom till Thailand första gången trodde jag inte att jag skulle våga köra på motorvägen eller klara av att åka upp till gränsen mot Burma till lördagsmarknaden. Idag är det en naturlig del av livet därnere. Vi människor har en förmåga att anpassa oss efter olika livssituationer utifrån de behov som finns för att livet ska fungera".Det är livsfarligt att leva man kan faktiskt rentav dö" sjöng Barbro Hörberg en gång och så är det oavsett om man befinner sig i Thailand, övriga Europa eller Sverige. Jag gläds över livet, är rädd om livet och har så mycket att vara tacksam över jag tar inga onödiga risker men försöker undvika att vara rädd för livet.Det finns så många möjligheter så mycket att upptäcka för nyfiken vill jag inte dö.

Likes

Comments

​Vi behöver platser där vi kan vila, få tid att tänka en tanke klart. Jag är så lyckligt lottad att jag har två reträttplatser en i skogarna utanför Ärla och en annan i en liten fiskeby i Thailand två helt olika platser men gemensamt för dem båda är att där finns ro och stillhet. Idag morse stod jag med min kaffekopp i tystnaden och solskenet ute på landet och betraktade två rådjur som betade några meter bort. Jag kände tacksamhet, lycka över livet att jag får vara med ett tag till. Om några veckor kommer jag att vandra  på stranden i Huay Yang där finns en annan stillhet en annan skönhet. Vågorna som bryts mot stranden som rullar in och ut i takt med min egen andning. Vinden, snäckorna, de olika mönstren i sanden efter krabbor då och då ett möte med någon annan vandrare eller hund. De här platserna har för mig blivit lite som att köra in på macken och tanka ny energi samtidigt som jag fyllt på reservdunken. Vad händer nu när jag går i pension och livet blir stilla omkring mig ? Nu måste jag hitta en ny balans lägga nya saker i livets vågskålar vad vet jag inte ännu vilket känns både skrämmande och spännande. En sak vet jag och det är att jag vill fortsätta min livsresa med allt lättare bagage. Jag har hunnit att samla på mig en mängd olika saker under årens lopp en dag räknade jag till att jag hade 58 kaffekoppar och det var enbart i lägenheten i stan. Jag behöver inte 58 kaffekoppar lika lite som jag behöver alla linnedukar,broderade örngott och övrigt smått och gott som fyller lådor och skåp. För ett år sedan köpte jag en liten ryggsäck för jag ville resa på ett enklare sätt bara ta med det nödvändigaste. När jag reser till Thailand är ryggsäcken packad med kaffe, presenter till mina vänner och lite småsaker till huset som våffeljärn,elvisp osv. därnere behövs inte så mycket och jag har det jag behöver på plats. Men det tar sin tid att träna bort ett visst beteende och ersätta det med ett nytt. Sokrates lär ha sagt när han vandrade genom Atens basargator att han njöt av att titta på alla vackra saker som han inte kände något behov av att köpa. Konsumism anses vara vår tids religion. Konsumism skapar en ofrihet hos oss och det skadar miljön det blir lätt så att det är inte vi som äger prylarna utan prylarna äger oss.Jag har börjat rensa och ge bort vissa kallar det  att "döstäda" men det känns skönt.På stränderna vid nådens hav behöver man inte så mycket

Likes

Comments


Talesättet att "Hunden är människans bästa vän"stämmer. Själv har jag alltid haft en speciell känsla för hundar som förmodligen har sin grund i min barndom. Mina föräldrar var lantbrukare på en liten gård i Dalsland där det krävdes mycket arbete både inom och utomhus. Jag var enda barnet, inga syskon. Det fanns ingen barnvakt på nära håll när mina föräldrar skulle utföra vissa arbetsuppgifter där det inte var lämpligt att små barn var med. Jag hade en bonusmamma på fyra ben som vaktade mig, en västgötaspets som hette Tussi. Bland mina tidigaste minnen finns minnen av en varm hundkropp och en mjuk päls. När Tussi dog ersattes hon av andra familjehundar så under hela min barn och ungdomstid har det funnits en hund att leka med, att viska hemligheter till, någon som lyssnade och tröstade när det behövdes. Själv har jag haft två egna hundar men de sista 18 åren har jag varit utan egen hund dels p.g.a. att jag levt som singel och dels p.g.a. arbetssituationen med stundtals långa arbetspass och oregelbunden arbetstid. Jag har helt enkelt inte kunnat erbjuda ett bra hundliv därför har jag lånat hundar och ställt upp som vicematte under semestertid. För några år sedan kom eurasiern Lisa in i mitt liv då hennes matte skulle gå igenom en höftoperation. Jag tog hand om Lisa så ofta jag kunde under mattes rehabiliteringstid och utöver vänskapen med Lisa fick jag också två nya vänner i Lisas husse och matte. Lisa har visat mig vilken glädje det kan vara att upptäcka ett sorkhål,vad spännande det är att följa fågellivet från min altan och spänningen i att gå sena promenader i skogen i mörkret med pannlampa. Jag känner mig aldrig vare sig rädd eller ensam tillsammans med en hund det finns en ordlös kommunikation ett slags tryggt samförstånd du och jag vicematte, du och jag. Ibland har jag tänkt att det finns paralleller mellan Gud och hundar den kravlösa kärleken, den stora glädjen över att träffa mig på nytt när jag varit borta, trofastheten, den där tysta ordlösa gemenskapen. Jag skulle faktiskt ha svårt att tänka mig en himmel utan hundar. I Thailand finns det många herrelösa hundar så har det även varit den lilla byn där jag bor men för c:a 10 år sedan startade ett svensk par en verksamhet för att ta hand om herrelösa hundar. De hittade en plats där hundarna kunde vara där de fick mat, avlusning samt vård de jobbade också med att sterilisera byns tikar. De har arbetat ideellt i alla år använt sina egna pengar och fått lite donationer från övriga svenskar i byn och gjort ett jättejobb. De hundar som finns idag på stranden eller på byns gator hör nästan alltid hemma någonstans i en affär,en restaurang eller hos munkarna i något av byns buddhistkloster. Jag tänker på Mia och Göran med tacksamhet över det jobb de gjort när jag sitter på stranden och ser solen gå ner och två tre hundar ligger bredvid mig som sällskap. Om fem veckor är jag där. Jag kan maila och skypa med mina tvåbenta vänner men Lisa får jag bära med mig som en liten varm punkt i hjärtat.

Likes

Comments

​Just nu består mitt liv till stor del av att plocka ihop,ta bort det gamla för att bereda plats för det nya. Ute på landet har jag börjat förbereda inför vintern tagit upp årorna från sjön, vänt båten upp och ner, plockat in trädgårdsmöblerna i garaget och slängt och klippt bort en massa vissna blommor. På jobbet städar jag lådor, raderar filer på datorn sorterar papper och slänger förbereder för en ny kyrkoherde att ta vid efter mig. Sommaren går mot sitt slut denna veckan kom de sista medarbetarna tillbaka efter semestern och planeringen inför ett nytt verksamhetsår har börjat. Det känns lite konstigt att inte längre befinna sig mitt i virveln av tankar och ideer inför den kommande höstterminen p.g.a. att jag slutar står jag lite vid sidan om. Om fem veckor är jag pensionär. Arbete och identitet hör ofta ihop. En av de första frågorna vi ställer till varandra när vi nyligen träffats är "Vad arbetar du med?" och vi svarar ofta JAG ÄR sjuksköterska/svetsare/präst/barnskötare eller vad det nu är som vi jobbar med. Att bli pensionär är delvis att byta identitet även om jag kan fortsätta att vikariera som präst där det behövs. Jag känner att jag skulle behöva någon form av övergångsrit som markering av att det gamla är förgånget något nytt har kommit. Vi har övergångsriter eller "rites de passage" som det kallas med ett finare namn när omvälvande saker händer i livet och våra liv förändras. När vi får barn blir föräldrar då har vi dop eller namngivningsceremoni när vi övergår från att vara barn och är på väg in i vuxenlivet då finns konfirmationen även om konfirmationen inte är en lika tydlig övergångsrit idag som den var när jag konfirmerades för 50 år sedan. Då var det flera av mina läskamrater som började arbeta när de slutat sjunde årskursen och blivit konfirmerade. Själv hade jag förmånen att få gå ytterligare några år i skolan men i samband med konfirmationen fick jag mina första högklackade och nu var det även OK att gå på dans i bygdegården och Folkets Park. När vi sedan träffar någon som vi vill dela vårt liv med i nöd och lust vill många av oss markera detta med vigsel och bröllopsfest och allra sist när vi skiljs från detta livet samlas vi till begravning. Jag tror att det är viktigt med traditioner och riter vi behöver något att hålla fast vid när livet gungar lite extra någon form av struktur markering av att livet förändrats. Min övergångsrit som pensionär utöver att städa lådor blir väl när jag avtackas men visst skulle det kännas bra med lite handfast ritual som markerade att nu börjar något nytt. Vissa saker kommer jag att sakna inte minst kontakten med många församlingsbor annat är jag tacksam över att slippa t.ex. att gå upp vid sju-tiden en mörk och kall vintermorgon för att åka till jobbet. Vemod och förväntan går hand i hand.

Likes

Comments